LC-Audio ZAP 2.2 SE klasse D versterker

Gestart door Gydotron, mei 7, 2004, 09:52:26

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sherwin

Citaat van: ub4b op mei 22, 2004, 01:25:30
Heb bij een kennis (die goed vertrouwd is met Velleman) een quote gevraagd voor 20 stuks :



TOROIDAL TRANSFORMER 1000VA 2 x 45V / 2 x 11.11A


Zeer nice!

1000VA per kanaal lijkt mij een goede 'erg ruimbemeten aanpak'. Aangezien de klasse D's voedingsafhankelijk zijn is dit een zeer gangbare optie.

Als er nog wat anders moet gebeuren waarbij ik hulp kan verlenen, laat het weten  8)

Mvgr, Sherwin

Arieson


dddac

Citaat van: ub4b op mei 22, 2004, 00:45:19

Heeft er iemand hun "Virtual Four Pole Power Supply" al getest ?





Ik vind dit er erg fraai uitzien, maar de prijs is behoorlijk pittig 316 Euro. Als je bij hun de zinvolle opties als softstart en anti brom module koopt, dan blijft er altijd nog ca 250 Euro over voor 4 diodes en 10 stuks 10.000 uF / 63 Volt. Bij Reichelt koop je zo'n pakketje voor 65 Euro... dan spaar je dus bijna 400 Euro voor stereo !!

Hun Ringkernen zijn ook erg goedkoop. Voor de 800VA (heb hem besteld om de voedingsafhankelijk te testen  ;) ) kost maar 55 Euro. Wel jammer dat ze maar tot 2x 30 Volt gaan in het assortiment  :-[ Maar als je geen wilde vermogens nodig hebt kan je ook met 2x 30 volt of desnoods 2 trafos van 2x18=36 volt werken De 500Va's kosten ook maar 39 Euro...

Moraal van het verhaal: Als er Zap geinteresserden zijn, die niet over de top willen gaan en bv met 200 tot 300 Watt aan 4 Ohm genoegen nemen (zoals ik  >:D ) kun je mogelijk veel geld sparen en nog steeds dezelfde geluidskwaliteit hebben....

Overigens schrijft LC Audio ergens op hun site dat bij gebruik van de Black Gate versie de kwaliteit onafhankelijk is van de gebruikte voeding ...


mvg
doede

Rob_Dingen

Hoi Doede

Het heeft te maken dat het vermogen uit de oppvlakte komt van de blok en als de voeding varieert dat vrandert het eindproduct erger als bij een normale versterker.
Om een klein voorbeeldje te geven van wat ik bedoel.
Al zou je de blokgolf op 50% kunnen zetten en je zou de voeding op en neer regelen krijg je aan de uitgan een sinus met de freq van het op en neer regelen.
Dus als je muziek aan het draaien bent krijg je bijproducten op de maat van de stroom toename.
Weet niet of ik het helemaal goed uitleg maar een vriend van mij zit bij de ontwerp afdeling van ASML waar ze ook deze versterkers bouwen voor sturing en die werken zelfs met gestabiliseerde voedingen.
Als hij langskomt zal ik het eens duidelijk vragen.
Over de weerstanden als je 200w aan de uitgang hebt valt de voedingspanning al 5V in elkaar.
Mischien valt het allemaal wel mee maar toch mischien even de moeite om er aandacht aan te besteden.

Rob

Duck Twacy

Citaat van: Arieson op mei 22, 2004, 07:22:37
Met Amplimo is ook goed te praten, is mijn ervaring. :)



http://www.amplimo.nl/en-us/dept_15.html
Klopt, verleden jaar met een bestelling van 6 trafoos al een redelijke korting gekregen (circa 10% meen ik)

bink


dddac

#181
Zou nog even berichten over de hoog compensaties / tweaks.

Voor het Zobelnetwerkje (parallel aan LS een netwerkje van een R in serie met een C) heb ik 5.6 Ohm en 470nF, 1uF en 1,47uF gebruikt.
(fc 60kHz, 30kHz en 20kHz... NIET de fc van de versterker dus !! maar van de belasting met 5.6 Ohm...)

De verschillen waren echt heel erg minimaal..... dit maakt de versterker niet echt beter of anders (andere klasse) Mogelijk zou smaak zelfs een punt kunnen zijn. Met zobelnetwerk zijn de allerhoogste tonen een ietsie pietsie ronder, net ietsie minder "scherp". Een ander zou zeggen, de versterker verloor aan transient informatie  ::)

Again, miniminimaal. Nauwlijks de moeite waard veel aandacht aan te besteden. Wel vind ik uit technisch oogpunt een zobelnetwerkje zinvol. Als de speakerkabel eruitgetrokken wordt, ziet de versterker nog steeds een belasting... zeker in het hoogfrequente gebied waar dit mogelijk anders tot oscilaties zou kunnen leiden (eigen woorden LC Audio by the way). Voor een extra bedrijfszekere versterker en net ietsie van het scherpere randje weg, zou ik er een zo'n netwerkje inzetten.

Waarden zijn niet kritisch, alles tussen bv 3,3Ohm en 6,8Ohm en een C van 330nF tot 1uF is zinvol. Ik vondt 470nF en 5.6 Ohm prima in orde....

mvg
doede

PS: na volgende week komen de vette 800VA trafos (van 55 Euro/stuk  ;D ) dat wordt wat mij betreft de laatste tweak even met deze versterkers (plus de 1MHz klok natuurlijk...) (vond wel op het WEB info, dat het belangrijk was de elkos zo dicht mogelijk op de module te plaatsen, nou dat heb ik dus gedaan... Kan wel gaan tweaken met een meter draad ertussen, maar dat laat ik graag aan iemand anders over  ;) )

Zag wel dat Guido relatief lange draden naar zijn module heeft. Mocht hij dit toch nog lezen, dan zou ik dat eens veranderen en ook die massa draad van de speaker op de module solderen, zoals het hoort....) (en dus niet op de massa van de voeding.... Ik vermoed dat LC Audio dat zo opgezet heeft omdat er feedback van het uitgangs signaal genomen wordt. Bij Guido zit de voedingsleiding in dat circuit. Als je de massa neemt op de module zit de stroomleiding er niet meer in...

intergallactic

Hoi Doede

Ha d ik verwacht ... de vette trafos & de 1 MHz optie lijkt me zinvoller. inderdaad, bij 1 MHz lopen de mosfets op de toppen van hun tenen, maar misschien wordt de winst gemaakt doordat je de klok aftakt van een superklok uit de CD. kan goed zijn dat 500 kHz op externe audiofiele klok het verschil maakt!

groetjes, //WARD

intergallactic

Citaat van: dddac op mei 23, 2004, 17:55:53
Zou nog even berichten over de hoog compensaties / tweaks.

Zag wel dat Guido relatief lange draden naar zijn module heeft. Mocht hij dit toch nog lezen, dan zou ik dat eens veranderen en ook die massa draad van de speaker op de module solderen, zoals het hoort....) (en dus niet op de massa van de voeding.... Ik vermoed dat LC Audio dat zo opgezet heeft omdat er feedback van het uitgangs signaal genomen wordt. Bij Guido zit de voedingsleiding in dat circuit. Als je de massa neemt op de module zit de stroomleiding er niet meer in...


Ik had Guido daar al attent op gemaakt. Indien er inderdaad feedback wordt gebruikt, maar dat weet ik niet,  in deze versterker is het uiteraard aangewezen dat aan te passen. De lange draden zijn max. een 10 cm. De prasitiare inductie wordt geannuleerd door de on-board black gate. Een super E cap met NIX BG zou daar nog iets beter presteren vanwege de superieure prestaties in het Hoogfrekwent.

Die opmerking over een gestabiliseerde voeding (enkele threads geleden) lijkt me ook wel interessant. Met een mosfet en een opamp en wat prullaria heb je een 40Ap voeding met een paar mohm uitgangsweerstand.

Groetjes, //WARD


Robert - Jan

Als ik deze thread lees komen de zelfbouw kriebels weer boven.  :D

Zou het wat zijn om een 5 kanaals HT versterker te bouwen met de Zapjes en de door LC-audio geleverde voeding? Volgens LC-audio kan de voeding 2 tot 8 versterkermodules aansturen.

Als ik echter de eerder beschreven reacties lees over het effect van de voedingstrafo blijkt die wel heel erg belangrijk te zijn. Is een 1000VA trafo dan voldoende voor het aansturen van 5 versterkermodules  ???

Robert - Jan
If they don't know wine is finer, let them boil water!

Del member

Citaat van: Robert - Jan op mei 25, 2004, 08:18:56
Is een 1000VA trafo dan voldoende voor het aansturen van 5 versterkermodules  ???

Robert - Jan

1 zulke transfo is niet genoeg om 5 kanalen aan full power tegelijk te leveren. Ik heb DDAC gevraagd of het mogelijk is bvb 2 1000VA transfo's van 45V in parallel te zetten (zolang de fase matched lijkt me dat geen probleem) of evt twee 800 ( of 1000VA ) van 30V in serie, de modules kunnen tot 60V aan.

Ik ben geen electronicaspecialist en weet dus ook niet of er echte nadelen zijn om twee transfo's te gaan gebruiken.

Robert - Jan

CiteerIk heb DDAC gevraagd of het mogelijk is bvb 2 1000VA transfo's van 45V in parallel te zetten

Dat vroeg ik me dus inderdaad ook af. Met gelijkspanning is dat natuurlijk geen probleem maar met wisselspanning ben ik er ook niet zeker van (óók geen electronicus  ;)). Ik vraag me af of er geen rare dingen gebeuren omdat 2 trafo's echt niet precies dezelfde hoeveelheid draad hebben en dus de AC die uit beide trafo's komt onderling best iets in fase verschoven kan zijn.
Of klets ik nu onzin :-\

Robert - Jan
If they don't know wine is finer, let them boil water!

RubenP

Het moet toch kunnen om 2 kanalen (voor links en rechts) op 1 trafo aan te sluiten en de andere 3 kanalen op een tweede trafo?
Of zelfs meer dan 2 trafo's in 1 behuizing ???

Bij monoblokken heeft elke versterker z'n eigen voeding en daar heb ik nooit iets negatiefs over gehoord.

Ruben
Dali Blue serie 6006 SE + C1000 + R1000 / Rotel RSP1066 & RB985MkII  /  SVS 20-39PCi sub

Robert - Jan

#189
Bij monoblokken klopt dat inderdaad maar die hebben dan ook ieder hun eigen voeding. Ik denk echter aan het aansluiten van 2 trafo's op 1 voedingsmodule zoals LC-audio die verkoopt. Deze modules schijnen geschikt te zijn om 8 versterkers mee aan te sturen. Dan zouden 3 fronts en 2 rears toch geen probleem moeten zijn.

If they don't know wine is finer, let them boil water!

Del member

Citaat van: Robert - Jan op mei 25, 2004, 19:29:42
Dan zouden 3 fronts en 2 rears toch geen probleem moeten zijn.

Het vermogen van twee 1000VA transfo's zou zeker moeten voldoen voor 5 modules.

Alleen hoe zit het met mogelijke faseverschillen tss twee transfo's als je ze in parallel hangt ? Is dit een risico ??

Waar zijn de electronica freaks die al dan niet kunnen bevestigen ?

Jaqo

De elektronikakennis is een beetje roestig maar toch een poging  :D

Bij een transformator (trafo) wordt het verschil tussen de primaire (220V) en secundaire spanning (b.v. 45V) bepaald door de verhouding tussen de primaire en secundaire wikkelingen. Naast spanning levert een trafo ook stroom. In secundaire spanning kan natuurlijk een klein verschil in zitten als je er twee naast elkaar zet (zeg 44.5V en 45.5V)

Zolang de belasting ohms is (een weerstand) is er geen faseverschil tussen spanning en stroom. Maar als de belasting capicatief (condensator) of inductief (spoel) wordt dan gaan we over een faseverschil praten, de spanning loopt dan voor op de stroom (capicatief) of andersom (spoel). Als de trafo's parallel hangen dan kunnen ze twee keer zo veel stroom leveren, de spanning blijft gelijk. Het eventuele verschil in wikkelingen heeft dus geen enkel effect.

Groet,
Jaqo
Primare I30, CD31, Scanspeak fronts, Power: Lat International AC2 MK I, Interlink: Siltech SQ28B, Speakerkabel: Van den Hul The Breeze Hybrid

Rob_Dingen

Hoi

Ik zou de trafo's niet parralel zetten maar 1 trafo per voedings helft met ieder hun eigen diode brug.
En je kunt gewoon 2000VA trafo's kopen.

Rob

Del member

Citaat van: Jaqo op mei 26, 2004, 08:50:27
Als de trafo's parallel hangen dan kunnen ze twee keer zo veel stroom leveren, de spanning blijft gelijk. Het eventuele verschil in wikkelingen heeft dus geen enkel effect.

Groet,
Jaqo


Klopt ... herinner me dit ooit als kind .... toen had ik twee Marklin Transfo's (wie heeft er als kind niet met treintjes gespeeld) die gewoon in parallel hingen om zo meer wissels, lichtjes en locomotieven te kunnen voeden.Moest je alleen goed opletten met de polariteit van beide netstekkers dat er geen 180 graden faseverschil op zat maar werkte voor de rest prima.

Alleen dit is nu wel audio waar elk klein foutje kritisch kan doorwegen. Anderzijds zal er wellicht minder vraag zijn naar 2KVA transfo's waardoor de prijs hoog blijft omdat we geen powerbuy kunnen organiseren.

Del member

Citaat van: Rob_Dingen op mei 26, 2004, 09:26:36
Hoi

Ik zou de trafo's niet parralel zetten maar 1 trafo per voedings helft met ieder hun eigen diode brug.


Heb je hier een schema'tje van ? Wellicht een triviale vraag maar mijn electronicakennis zit te ver weg  ;D

Erik van Voorst (in memoriam)

#195
Hier hebben we in ieder geval een leerzaam verhaaltje hoe het niet moet.
Een Shoot-out met Rotel en Krell

Staat overigens in zijn totaliteit op de diy link gegeven door Duck Twacy...een lees-aanrader  ;)


I've build an amp using the same modules but a higher voltage and lower spec'd power supply:

500 VA / 2*50VAC transformer and this power supply module:

http://www.bmm-shop.nl/Product.asp?Product_ID=1170

Probably because of the power supply specs the results are a bit dissapointing, I don't think the suplly has the current capacity as mentioned on this website.
I compared the amp with 2 rotel RB980BX and with one Krell KSA 80B and in both cases but of specifically in comparision with the krell the Zap had sharp treble and lacking bass pressure. Also at louder levels the zap started clipping sooner than the Rotel.

I will rebuild it soon as 2 monoblocks with probably lower voltage and overdimensioned (1000VA / 132mF ) power supply. But I'm a bit more cautious as I don't want to make the same mistake but also don't want to spend more money than nessecary.


__________________



HIROYASU KONDO has been mystical in his relationship to physical matter but as a professor of electrical engineering and molecular mechanics, his audio engineering is of the highest order.  It's about looking for years at how to achieve a certain sound and adopting technical solutions to get there!

MdB

CiteerAls de trafo's parallel hangen dan kunnen ze twee keer zo veel stroom leveren, de spanning blijft gelijk.
Ja, dat is zo maar:
CiteerHet eventuele verschil in wikkelingen heeft dus geen enkel effect.
Juist het verschil in wikkelingen zorgt ervoor dat de "kleinste" transformator overbelast kan worden als deze maximale stroom levert. De verhouding zou dan 120% voor de ene transformator kunnen worden terwijl de andere transformator 80% levert. :'(

CiteerIk zou de trafo's niet parralel zetten maar 1 trafo per voedings helft met ieder hun eigen diode brug.
Deze oplossing van Rob is de beste oplossing.
Beter duur dan niet te koop.

Jaqo

Citaat van: MdB op mei 26, 2004, 11:12:24
Deze oplossing van Rob is de beste oplossing.

Helemaal mee eens maar dat was niet de vraag  ;D
Primare I30, CD31, Scanspeak fronts, Power: Lat International AC2 MK I, Interlink: Siltech SQ28B, Speakerkabel: Van den Hul The Breeze Hybrid

MdB

Het ging mij niet om de vraag maar om de uitspraak dat: "Het eventuele verschil in wikkelingen heeft dus geen enkel effect." wat dus onwaar is. ;)
Beter duur dan niet te koop.

bink

Wie heeft de ZAP al eens gehoord?
Gydotron wou hem uitlenen aan alle geinteresseerde maar ik hoor hier niet veel meer over?
Voor we eventueel en powerbuy doen had ik toch graag eerst iets gehoord.
mvg