Zo luidt de krantenkop van een klein artikel in de Telegraaf van vandaag.
Citeer
Van onze parlementaire redactie
DEN HAAG, woensdag
De VVD wil dat Nederlanders nog voor het WK voetbal in 2006 tv-uitzendingen in zogeheten high-definitionkwaliteit kunnen ontvangen.
Veel burgers hebben al nieuwe, platte tv-schermen zoals lcd en plasma in de woonkamer staan, maar vervolgens blijken veel omroepen volgens de liberalen nog te werken met verouderde apparatuur.
"Daardoor is het nog steeds moeilijk om bijvoorbeeld bij een tenniswedstrijd de bal te volgen", aldus VVD-Kamerlid Zsolt Szabo, die minister Brinkhorst (Economische Zaken) hierover via Kamervragen om opheldering heeft gevraagd.
Maar het is afwachten natuurlijk ::)
Gelukkig is er nog 1 iemand wakker in Den Haag ;D
Even afgezien van de politiek vind ik de marketing van de grote fabrikanten nu al falen. Philips heeft gepusht dat het WK in HD opgenomen zou worden, maar naar de consument toe lijken ze geen actie te ondernemen. Dat moeten ze nu al gaan promoten !
De CE fabrikanten kunnen dit niet pushen want ze hebben geen controle of macht over de omroepen. Het enige wat ze kunnen doen is lobbyen en dat gebeurt heus wel (op europees niveau weet ik dit zeker). Als je gaat pushen bereik je bovendien het tegenovergestelde van wat je wilt, je wordt als opdringerig en irritant ervaren.
Wil iemand mij even uitleggen hoe die (publieke) omroepen dat moeten doen, in dezelfde tijd dat ze 25 miljoen moeten bezuinigen? Elk uur televisie moet ieder jaar weer goedkoper worden gemaakt, en nu maken we opeens een punt van een gigantische infrastructurele investering? Wanbeleid.
Dat HD komt er wel. Ten eerste door de investeringen van moedige bedrijven in HD acquisitie. Dan is de bottleneck de hele infrastructuur van uitzending tot en met huiskamer. Dat zal allemaal best veranderen met nieuwe distributiesystemen (digitale overdracht van veel meer zenders in veel meer bandbreedte). Maar dat zal ook bereidheid vergen van de consument (aanschaf ontvangers, aangaan van andere abonnementen). En of dat zo snel zal gaan betwijfel ik.
Dat ligt eraan wie de opnames produceert. Als de FIA dit in eigen hand heeft, dan kunnen zij bepalen welke camera's gebruikt worden.
Citaat van: Job op juli 13, 2005, 12:40:56
Wanbeleid.
Niks nieuws, in dit land is het continu dweilen met de kraan open en de put dempen als het kalf verdronken is. De meeste politici zijn nieuwkomers die alleen nog maar hard schreeuwen om geciteerd te worden en zo hun zetel voor komend jaar veilig te stellen. Zo zie ik deze eenmansactie ook, veel geblaat weinig wol en vergeet niet dat de kamer al bijna op recess is voor 6 weken!!!! Oftewel er gebeurt helemaal niets. (mijn mening)
Ik denk dat die kerel gewoon zelf onlangs zo'n LCD scherm heeft gekocht die 'hd-ready' was :D
Ach, die kerel roept wel vaker van die dingen om op te vallen:
Zsolt Szabo roept Bob Geldof op zijn invloed aan te wenden (http://www.vvd.nl/nieuws/p_ni_li.asp?ItemID=40&ID=6735&hp=true)
Szabo werd door bijna 100 bezoekers gekozen tot "Ut Swerte Schoap" van de maand Oktober. (http://www.necforum.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=1338)
Volgens mij is het een Hongaar die versneld carrière wil maken.
De publieke omroepen in nederland zijn niet de eigenaars maar de gebruikers van de 3 TV-kanalen wat de staat der nederlanden dmv het NOB in gebruik heeft.
Ookal bezuinigen de omroepen, het is het NOB wat moet moderniseren ;D
En gues what, gaan de reclame gelden(ster) grotendeels naar de omroepen, om progamma's mee te maken, is het de omroepbijdrage en geld uit de schatkist(dus onze portomonee) wat naar het NOB gaat.
Zie maar de gang van zaken bij de BBC toen die van analoog naar digitaal gingen.
Niet alleen raakte hun ook de TV-rechten voor voetbal kwijt, en werd het niet uitgegeven geld ingezet voor het betalen van het overgaan naar digitaal, tevens dient de BBC een jaarlijkse content verplichting te doen.
Dit om recht te houden op de belastinggelden die de BBC krijgt om uitzendingen te maken.
Zonder dit geld, zou de BBC gewoon een TV-station zijn, en geen enkele rekenschap hoeven afleggen over wat en waarom ze iets uitzenden ::)
Dat het NOB hier in nederland de TV-rechten niet kreeg was te verwachten, en is maar 1 van de stappen die gezet moeten worden om van analoog naar digitaal te gaan.
Als de regering wil dat het NOB digitaal uitzend, is de regering verplicht om de ontvangst voor iedere burger zo simpel makelijk en goedkoop te maken als mogelijk.
Marktwerking mag juist niet(of niet teveel) meespelen, anders komt het (grond)recht op vrije informatie voorziening in het gedrang.
Wederom wijs ik naar Engeland en de BBC.
Al jaren maakt de BBC veel betere progamma's dan de nederlandse omroepen, die er ook meestal beter uitzien, en hebben zij een digitaal uitzend systeem, waarvoor de burger peanuts betaald t.o.v. nederland.
Ter indicatie: de hoogste baas van UPC, heeft recentelijk in een interview met de Financial Times toegegeven dat wereldwijd de meeste winst op abo's in nederland behaalt wordt ::)
De BBC heeft na het digitaliseren effe BBC 3-4- CBBC-BBC24, en een lading free en abo kanalen toegevoegd, waardoor er meer mensen, en vaker kijken dan ooit.
Het is in Engeland mogelijk om voor 50.000 euro binnen 6 weken je eigen omroepje op te starten.
24/7 all year transmission, ook al hang je een simpele DV-kamera in je tuin, maar je bent on-air en live, er is al voor 20 miljoen euro omgezet door dit soort omroepjes, zonder extra kosten voor de belastingbetaler.
Maar wel extra inkomsten voor de BBC als ditributeur ::)
Het is niet raar wat er gebeurt in nederland, en waar het heengaat is duidelijk en simpel.
Misschien had het wel eens wat eerder en duidelijker gebracht kunnen worden, dan hoe het nu gaat.
Of dacht je nu echt dat een paar bedrijven of personen John de Mol zomaar 80miljoen pleuro gaven om effe die TV-rechten te scoren :o
En dat hij er tijdelijk Versatel aandelen voor koopt, voor de fun ::)
Nee er zijn een heleboel mensen die precies weten waar het heengaat, en ook op of met welke termijn, zoals ons kamerlidje of onze staatssecretaris, en ook Johnnie boy ;D
Groetjes,
Raf.
Dit zijn de vragen die in de kamer gesteld worden door Aptroot en Szabó:
Citeer13 jul 2005 - Introductie van HDTV (High Definition Television) in Nederland
Tweede-Kamerfractie
Vragen van de leden Aptroot en Szabó (VVD) aan de minister van Economische Zaken inzake de introductie van HDTV in Nederland
1. Bent u bekend met de technologische ontwikkelingen rond High Definition Television (HDTV) zowel in Nederland als daarbuiten?
2. Bent u het eens met de stelling dat HDTV de toepassingsmogelijkheden van ICT stimuleert en daarmee een bijdrage levert aan het behalen van de Lissabon-doelstellingen?
3. Kunt u aangeven welke rol het ministerie van Economische Zaken speelt in de implementatie van HDTV in Nederland en in het bij elkaar brengen van partijen die geïnteresseerd zijn om HDTV in Nederland mogelijk te maken?
4. Bent u bereid om een voortrekkersrol te spelen zodat tijdens het WK voetbal in 2006 de Nederlanders die over een TV toestel beschikken op basis van plasma- of LCD gebaseerde technologie gebruik kunnen maken van HDTV?
Bron: http://www.vvd.nl/nieuws/p_ni_li.asp?ItemID=40&ID=6766&hp=true Citaat van: Job op juli 13, 2005, 12:40:56
Wil iemand mij even uitleggen hoe die (publieke) omroepen dat moeten doen, in dezelfde tijd dat ze 25 miljoen moeten bezuinigen?
Ik wil je dat wel uitleggen !!!
Wat denk je van het afschaffen van de milioenen aan wachtgeldregelingen...
CiteerCDA en D66 hebben forse kritiek op de wachtgeldregeling die de publieke omroep heeft getroffen voor een aantal oud-bestuurders. Het gaat om bedragen van 300.000 tot 900.000 euro.
Jaarverslag
Uit het jaarverslag van de NOS blijkt dat voor voormalig lid van de raad van bestuur Dirks tot 2011 een bedrag is uitgetrokken van 894.000 euro. Voor oud-voorzitter Wolffensperger is tot 2009 750.000 euro gereserveerd. Voor oud-lid van de raad van bestuur Van Beers ligt tot 2006 332.000 euro klaar.
Bron: http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/actueel/rtlnieuws/2005/07_juli/13/binnenland/0713_0845_wachtgeldregeling_omroep.xmlMvg,
Randal
Kijk http://www.digitaalplatform.nl/ hier eens, ze zijn volgens mij hier al een tijdje mee bezig???.
Citaat van: Raf1 op juli 13, 2005, 15:41:52
De publieke omroepen in nederland zijn niet de eigenaars maar de gebruikers van de 3 TV-kanalen
Zoveel is mij bekend. Blijft staan dat het maken van de programma's in HD vooralsnog duurder is, nog afgezien dus van uitzending.
En het blijft IMO een vreemd fenomeen, bezuinigen op de programma's, prijs per minuut omlaag (is al jaren en jaren gaande), maar wel een technologische verbetering willen doorvoeren.
CiteerDat het NOB hier in nederland de TV-rechten niet kreeg was te verwachten
Wow, nu wordt het wazig. NOB is geen zendgemachtigde, de NOS wilde die rechten
CiteerAls de regering wil dat het NOB digitaal uitzend, is de regering verplicht om de ontvangst voor iedere burger zo simpel makelijk en goedkoop te maken als mogelijk.
En in deze tijd van bezuinigen willen we met zijn allen juist DAAR geld aan uitgeven? Omdat er wat stakkers een paar mille in een plasmaatje hebben gestoken?
Citeeren hebben zij een digitaal uitzend systeem, waarvoor de burger peanuts betaald t.o.v. nederland.
Er gaat vreselijk veel geld om in de BBC. En de prijs per minuut per programma ligt daar ook veel hoger.
Citaat van: Randal op juli 13, 2005, 15:49:52
Wat denk je van het afschaffen van de milioenen aan wachtgeldregelingen...
Prima plan. Redden we het niet mee.
Neem van me aan dat er de afgelopen jaren een kaalslag heeft plaatsgevonden in televisieland. Dat heeft nogal wat werkloosheid opgeleverd, en een onevenredige structurele daling van het geld dat beschikbaar is voor het maken van programma's.
Kutprogramma's in 1080 blijven kutprogramma's.
Citaat van: monthy op juli 13, 2005, 16:03:53
Kijk http://www.digitaalplatform.nl/ hier eens, ze zijn volgens mij hier al een tijdje mee bezig???.
Maar heeft niet per se te maken met HD.
Citaat van: monthy op juli 13, 2005, 16:03:53
Kijk http://www.digitaalplatform.nl/ hier eens, ze zijn volgens mij hier al een tijdje mee bezig???.
Wat heeft Digitale archivering met HDTV te maken?
Helaas toch echt wel,als de politiek het wil zullen de plannen in het project gerealiseerd worden,en ik denk, dat wij in Nederland de eerst 5 jaar nog niet aan de beurt zijn.
Citaat van: monthy op juli 13, 2005, 16:18:23
Helaas toch echt wel, de plannen worden daar wel in het project gerealiseerd.
Link/ Bron ?
Ach... op een nieuwsforum wordt het kamerlid voor gek verklaard 'heeft ie niks beters te doen' etc en roepen ze dat HD gewoon hetzelfde als breedbeeld is... dus we hebben nog een lange weg te gaan, het 'gewone' volk weet niet eens wat het is, dus waarom zouden ze het willen. Ze zien alleen maar een kamerlid zeuren over een plasmascherm die ze zelf nooit kunnen betalen...
Mij staat bij dat er soortgelijke artikelen waren geschreven die aankondigden dat de vorige EK in HD zou worden uitgezonden op sateliet? Niets van gezien. Pure lekkermakerij om maar een reden te bedenken om de verkoop te verhogen.
Ik ben heel sceptisch als het gaat om HDTV in europa voor de WK. Ik hoop dat ik het mis heb.
Citaat van: jowi op juli 13, 2005, 16:26:31
Ze zien alleen maar een kamerlid zeuren over een plasmascherm die ze zelf nooit kunnen betalen...
Als ze ophouden bier te zuipen en te roken is het zeer goed mogelijk
Citaat van: jaco op juli 13, 2005, 16:32:48
Als ze ophouden bier te zuipen en te roken is het zeer goed mogelijk
Ja precies, maar dat is wel "het grote publiek"... brood en spelen voor het volk... die willen geen HDTV maar 24 uur per dag voetbal en GTST ;D
Wat een hoop mensen zich niet bedenken is dat HDTV veel te duur is om te gebruiken. Voor de commerciële althans. Bandbreedte is geld en aangezien 90% (?) van de bevolking alleen is geïnteresseerd in de inhoud van een programma en niet de beeldkwaliteit, zal je als aasgierzender niet snel krom gaan liggen om het beeld strak te krijgen.
Kijk voor de grap eens naar een zender als SBS6, waarom denk je dat de beeldkwaliteit hiervan zo beroerd is? Puur om de kosten te drukken. Daarnaast wordt er in het artikel ook gesuggereerd dat het (huidige) PAL systeem niet goed is ofzo, bullshit. Beroerde beeldkwaliteit is in veel gevallen te wijden aan de kabelmaatschappij die het niet begrijpt, de kijker met 80 meter Gamma COAX-12 kabel, 6 T stukken in hun huis en gare tuners.
Ook leuk: negen van de toen plasma's bij de mensen thuis zet een HDTV/MPEG signaal nog steeds om naar een PAL signaal. De kwaliteit mag dan wel beter zijn, maar je wordt naar mijn idee toch een beetje genept.
Yes, HDTV wordt het helemaal.
(https://www.htforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.geenstijl.nl%2Fmt%2Farchieven%2Fimages%2Fikhebeenplasma.jpg&hash=fc5978b1f83f83dbfa2e1d0ff1f148e202a755d8)
Job,
NOB of NOS, dat ene lettertje ::)
Of is studio-sport van de EO :o
Hooguit zou je kunnen stellen dat zonder voetbal, studio-sport niet meer zoveel kijker trekt, waardoor er minder interesse is voor reklame via de ster, waardoor de inkomsten dalen, wat weer minder geld voor de eo, avro, tros enz, enz oplevert ::)
Maar infeite is dat ook de bedoeling.
Nederland is uniek omdat wij via de nationale TV-zender(s :o :o :o) verschillende zelfstandige omroepen hebben.
Terwijl in de meeste andere landen de regering dmv de staatsomroep verplicht om voor iedereen TV te maken, en voor de rest televisie zenders aan marktwerking bloot staan, is in nederland een deel van de TV-zenders buiten de marktwerking op kosten van de staat, en dat is jouw en mijn portomonee.
Zie het zo,
het is heel goed mogelijk dat er ooit eens in het kader van Europa, Engeland net als de rest van Europa rechts moet gaan rijden ;D
Nederland is het buitenbeentje wat omroepland betreft, en daar gaat nu verandering in komen.
Als er in nederland digitaal uitgezonden kan worden, via de nationale zender, dan zijn de produktie kosten van een digitaalprogamma voor een omroep als de EO, of Tros, desnoods net zo hoog of laag als dat zij het zelf willen, inplaats van dat nu de kosten bij de technische leverancier ofwel NOB liggen.
De omroepen wil misschien al 2 jaar lang digitale TV-progamma's uitzenden, maar de NOB kan het niet, en alleen via het NOB, mogen de omroepen uitzenden, en het NOB kan niet echt volgens marktwerking zijn onkosten aan de arme omroepjes vragen, boehoe, sob, sob.
Als de 2 links die gegeven zijn volgt en nog wat verder vroet in links die daar te vinden zijn, vind je documenten die meer dan 6 jaar terug gaan.
Je vind europeese besluiten, voornemens richtlijnen, en allerlij nederlandse zaken, digitenne is op papier al ouder dan 4 jaar.
Nog voordat de DVD in nederland op de markt kwam wisten ze bij verkeer en waterstaat en economische zaken al van digitale TV en High Defenition.
Philips krijgt nog elk jaar subsidies uit Den haag om verdere ontwikkelingen op deze tereinen te ondersteunen ::)
En dan val jij over een stuk wat over digitale archivering lijkt te gaan ;D
Nee Job,
Digitale video(DV) is enkel een naampje, het staat ook op een DVD, en zonder die D in de toekomst, geen Televisie, en zeker gaan High defenition ;D
Er zijn al een paar EU landen die stoppen met het uitzenden van analoge TV-signalen rond 2010, en in Den Haag vinden ze het nu wel tijd om ook eens eindelijk met een eind-datum te komen.
Groetjes,
Raf.
Citaat van: Raf1 op juli 13, 2005, 17:01:51
NOB of NOS, dat ene lettertje ::)
Punt is dat we geen staatsomroep hebben.
CiteerHooguit zou je kunnen stellen dat zonder voetbal, studio-sport niet meer zoveel kijker trekt, waardoor er minder interesse is voor reklame via de ster, waardoor de inkomsten dalen, wat weer minder geld voor de eo, avro, tros enz, enz oplevert ::)
Je kunt vooral stellen dat ingrijpende bezuinigingen in omroepland (waar dan ook) moeilijk gelijk op kunnen gaan met grote investeringen in omroepland (waar dan ook).
En voor wie het gemist heeft: ik heb het hier niet over het kwijtraken van voetbalrechten, maar over de zware financiële bezuinigingen die in omroepland worden doorgevoerd.
CiteerNederland is het buitenbeentje wat omroepland betreft, en daar gaat nu verandering in komen.
Helemaal niet. De enige onafhankelijke publieke omroep, de NPS, wordt juist opgeheven, en het oude verzuilingssysteem blijft gehandhaafd, maar anders geïmplementeerd dan voorheen.
Maar dat heeft allemaal nog niets met HD te maken.
CiteerAls er in nederland digitaal uitgezonden kan worden, via de nationale zender, dan zijn de produktie kosten van een digitaalprogamma voor een omroep als de EO, of Tros, desnoods net zo hoog of laag als dat zij het zelf willen, inplaats van dat nu de kosten bij de technische leverancier ofwel NOB liggen.
Het produceren in HD is op dit moment duurder dan in SD. Dus als je wil dat er in HD geproduceerd wordt, kost dat extra geld (dat er nu simpelweg niet is).
CiteerDe omroepen wil misschien al 2 jaar lang digitale TV-progamma's uitzenden
Hebben we het nou over HD of over digitale TV? Dat laatste zie ik eerder gebeuren dan het eerste. Daarbij is Digitenne een pijnlijk voorbeeld van digitalisering, die ten koste gaat van beeldkwaliteit.
CiteerNog voordat de DVD in nederland op de markt kwam wisten ze bij verkeer en waterstaat en economische zaken al van digitale TV en High Defenition.
En dus?
CiteerEn dan val jij over een stuk wat over digitale archivering lijkt te gaan
Ik val nergens over. Ik volg een link en die brengt me naar een site over digitalisering van beschikbare content.
CiteerDigitale video(DV) is enkel een naampje, het staat ook op een DVD,
Er staat geen DV op een DVD-Video, maar MPEG2.
Citeeren zonder die D in de toekomst, geen Televisie, en zeker gaan High defenition ;D
Je spreekt in raadsels.
CiteerEr zijn al een paar EU landen die stoppen met het uitzenden van analoge TV-signalen rond 2010, en in Den Haag vinden ze het nu wel tijd om ook eens eindelijk met een eind-datum te komen.
En wat heeft dat te maken met HD?
Jongens,
Het komt eerder dan je denkt ;D
2005 is het jaar waarin de nederlandse burger hiervan op de hoogte gebracht wordt, en nederland mikt ook op 2010 als uiterste invoerdatum ::)
Ons landje is kleiner en makelijker over te zetten dan duitsland, ook al liggen hun iets voor.
En HD duur?
Een groot deel van alle amerikaanse succes-series die in nederland op de buis zijn, zijn al HD in Amerika.
Wat wij nu hier zien is prut t.o.v. wat elke amerikaan voor minder geld daar te zien krijgt ::)
Als er digitale TV is in nederland wordt het aantrekelijk voor commerciele stations om ook HD aan te bieden.
Dus jij zal niet een abo nemen om CSI, 24, The Soprano's, The Shield, enz in HD te kunnen kijken, duhu ;D
Bloody hell Discovery heeft een HD kanaal, klaar om doorgeprikt te worden, en National Geografic, waardoor hun kijkerbereik verdubbeld wordt.
Zitten hier mensen nog te mekkeren omdat UPC in de polder National Geo eraf gegooid heeft.
Maar we moeten door de zure appel heen, van analoog naar digitaal.
En zit nu niet te zeggen dat je het allemaal wel afwacht en er niet het geld voor over hebt.
Waar zat je toen de DVD kwam, en waar zit je nu, op het frikking HTforum, met je projector en je 5+ speakers en sub met een XXX titel collectie.
Juist jullie zouden moeten zien welk een voordelen dit zal geven, en zouden eigelijk al moeten weten dat dit er aan zat te komen.
De techniek die HD-TV mogelijk maakt komt uit de hoed waar ook de DVD uitkwam, en daar tussen zit Digitale TV, wat al een aantal jaren in amerika en Engeland toegepast wordt.
Voor het WK in nederland digitale TV, voor 10 euro dat het zo is.
Voor 20 euro dat met kerstmis iedereen zichzelf gek koopt een digitale TV spullen ;D
Groetjes,
Raf.
ach hd tv, buiten de mensen zoals hier op het forum, interesseerd het verder niemand ook maar ene ruk :'( of de boel in HD of gewoon wordt uitgezonden.
Job,
Misschien is juist het ontbreken van een staatomroep is het probleem ::)
Er bestaat analoge video, en digitale video
High defenition beelden, zijn lastig om als analoge signalen op te slaan of te transporteren.
Digitaliseer je ze, wordt alles veel makelijker.
High defenition zul je dus meestal in digitale vorm tegenkomen.
De meeste TV-signalen in nederland over de kabel worden ge-digitaliseerd, maar zijn van oorsprong dus niet digitaal, net zoals een CD waarop AAD of ADD staat, inplaats van DDD
Praten we over digitale televisie, dan is de bron digitaal en wat nederland 1/2/3 aangaat is dat de taak en verantwoordelijkheid van het NOB, niet de omroepen, die mogen niets eens zelf zenders bezitten. laat staan direct aan de kabelaars aanbieden.
En het NOB bied niet digitaal aan.
Als je HD wil hebben, zul je eerst digitaal moeten kunnen werken.
Dat jij en anderen de term DV gelijk zien met het camcorder formaat, neemt niet weg dat erop een DVD en bij echte digitale Televisie ook sprake is van digitale video ::) ::) ::)
Zodra er vanaf kamera tot aan de consument binnen het digitale domein gebleven kan worden, en het liefst ook binnen dezelfde codec, dan is er geen kwaliteitsverlies, dan ziet Digitenne er goed uit.
Ik hoor hier geen (niet veel) mensen klagen over het beeld wat een DVD-speler via DVI aan een projector levert, nu dan, dat is wat er ook voor TV moet gaan gebeuren.
En de nederlandse commerciele zenders zijn in een ongunstige concurentie positie, omdat de staat 3 zenders in bedrijf heeft met redelijk concurerende progamma's en reclame zendtijd.
Dus als de commerciele zenders gaan digitaliseren gaan hun kosten omhoog en moeten zij dit in hun zendtijdtarieven doorberekenen,terwijl de 3 staatzenders geen extra kosten hebben, en er dus sprake is van oneerlijke concurentie.
Anders wordt het als de staat wel gaat digitaliseren.
Als laatste,
Zodra er digitaal uitgezonden wordt, komt er een behoorlijke hoop frequentie ruime in de ether beschikbaar.
Daar etherfrequenties door de staat dmv vergunningen vergeven kan worden, staat er op het einde van het digitaliseren van Televisie uitzendingen een behoorlijke zak met geld te wachten.
Vandaar ook dat het 2dekamerlid vragen stelde aan de minsiter van economische zaken, en zalm, ooit eens zijn begrotings tekort kan gaan dichten.
Groetjes,
Raf.
Citaat van: Raf1 op juli 13, 2005, 17:19:16
En HD duur?
Een groot deel van alle amerikaanse succes-series die in nederland op de buis zijn, zijn al HD in Amerika.
Een heel klein high end segment van dure producties dus.
CiteerAls er digitale TV is in nederland wordt het aantrekelijk voor commerciele stations om ook HD aan te bieden.
Want? Hoe is daar (meer) geld aan te verdienen dan?
CiteerDus jij zal niet een abo nemen om CSI, 24, The Soprano's, The Shield, enz in HD te kunnen kijken
Ik wel. De vraag is of Mien uit Assen het doet.
CiteerJuist jullie zouden moeten zien welk een voordelen dit zal geven, en zouden eigelijk al moeten weten dat dit er aan zat te komen.
Wie hier beweert dat-ie het niet zag aankomen?
CiteerDe techniek die HD-TV mogelijk maakt komt uit de hoed waar ook de DVD uitkwam, en daar tussen zit Digitale TV, wat al een aantal jaren in amerika en Engeland toegepast wordt.
Voor het WK in nederland digitale TV, voor 10 euro dat het zo is.
Voor 20 euro dat met kerstmis iedereen zichzelf gek koopt een digitale TV spullen ;D
DTV
=HD
Je kletst een boel, maar het snijdt weinig hout.
Citaat van: Raf1 op juli 13, 2005, 18:04:15
Misschien is juist het ontbreken van een staatomroep is het probleem
Als dat zo is, is het niet iets dat snel opgelost lijkt te worden
CiteerHigh defenition beelden, zijn lastig om als analoge signalen op te slaan of te transporteren.
Prima analoog te transporteren. Opslag van video zou ook analoog kunnen, maar daar wil toch niemand meer aan.
CiteerDe meeste TV-signalen in nederland over de kabel worden ge-digitaliseerd, maar zijn van oorsprong dus niet digitaal
Alle uitzendmasters zijn al lang 'digitaal' en acquisitie in 90% van de gevallen. De distributie gaat analoog.
CiteerEn het NOB bied niet digitaal aan.
Jawel, dat heet Digitenne.
CiteerAls je HD wil hebben, zul je eerst digitaal moeten kunnen werken.
Niet per se, maar het is wel zo makkelijk als je je bandbreedte toch wil verhogen en dus de infrastructuur aanpakt.
Maar mijn hele punt is dat de MOGELIJKHEID om HD te distribueren niet per se impliceert dat daar ook gebruik van zal worden gemaakt. Kies je in beschikbare bandbreedte X voor het uitzenden van 5 zwaar gecomprimeerde SD uitzendingen, of 1 HD uitzending?
CiteerDat jij en anderen de term DV gelijk zien met het camcorder formaat, neemt niet weg dat erop een DVD en bij echte digitale Televisie ook sprake is van digitale video
Maar niet van DV. DV is IEEE1394.
Codecs do matter.
CiteerZodra er vanaf kamera tot aan de consument binnen het digitale domein gebleven kan worden, en het liefst ook binnen dezelfde codec, dan is er geen kwaliteitsverlies, dan ziet Digitenne er goed uit.
Als mijn tante een pikkie had, dan was ze mijn ome.
Kortom: dat is vooralsnog een illusie. Uncompressed 601 zal al niet lukken, laat staan HD (nota bene: er is niet eens een tapeformaat dat uncompressed HD kan doen).
Verder klinkt het allemaal wel logisch, maar dat is het niet. Acquisitie, postproductie en distributie stellen andere eisen aan codecs, dus de kans dat er een allesomvattend codec komt, is klein.
CiteerIk hoor hier geen (niet veel) mensen klagen over het beeld wat een DVD-speler via DVI aan een projector levert, nu dan, dat is wat er ook voor TV moet gaan gebeuren.
In SD, bedoel je?
CiteerDus als de commerciele zenders gaan digitaliseren gaan hun kosten omhoog
De commerciëlen zijn al digitaal (zenden uit via satelliet). Maar waarom zouden ze HD gaan?
Citeerterwijl de 3 staatzenders geen extra kosten hebben
Hoezo niet?
CiteerZodra er digitaal uitgezonden wordt, komt er een behoorlijke hoop frequentie ruime in de ether beschikbaar.
Waar dus nauwelijks meer iemand op zit te wachten tegen die tijd, en die dus veel minder waard is.
Het is een fraaie en bijzondere discussie geworden in het tijdperk waarin zo ondertussen iedereen zo'n beetje aan de breedbeeld is terwijl dit nauwelijks standaard is in tv land. Het lijkt me dan ook dat we eerst maar eens een discussie moeten gaan voeren over wanneer breedbeeld een keer door gaat breken. Misschien gebeurt dit ook wel tijdens het wereldkampioenschap tezamen met HD! Wie er nog in sprookjes gelooft moet het maar zeggen!
Groet,
Geert
Citaat van: Geert1962 op juli 13, 2005, 19:08:56
het tijdperk waarin zo ondertussen iedereen zo'n beetje aan de breedbeeld is
Heb je cijfers? Men riep lange tijd dat dat onder de 25% lag, en dat dat een van de redenen was om nog niet in BB uit te zenden (slappe smoes, daar niet van). Ben benieuwd hoe die cijfers nu liggen.
Ik begrijp best dat mensen enthousiast willen zijn over HDTV en dit morgen al in werking willen zien.
Net als Job, ben ik er niet van overtuigd. Job geeft een reeks van goede argumenten.
Ik zie 2010 zo ... HDTV kan men alleen zien op Blu-ray DVD's (of HD-DVD) die je kunt huren, kopen, of downloaden. Daarnaast hebben sommige mensen een kopietje draaien op hun MCE. Er komt geen HDTV binnen via de kabel. Pas als de DVDs uit de schappen zijn verdwenen en vervangen zijn door Blu-ray of HD-DVD dan komen de kabelmaatschappijen overstag. Dit is dezelfde strategie als nu met digitale TV en dit zal zich herhalen met HDTV. We leven dan in het jaar 2020.
soms kletsen jullie toch wel een beetje teveel uit jullie nek daar in 'olland.
http://hd.sky.com/ , vanaf 2006 via satelliet, canal+ Frankrijk zelfs al vanaf oktober 2004, net als premiere.
Wacht maar tot 2006. Straks krijgt mijn nek nog gelijk ook ;D
In de discussie hadden we het over TV in Nederland. Ik denk dat over de grens wel iets meer gebeurd. Film zenders zoals premiere en canal+ zullen HD via de satelietals een verkoopargument gebruiken , maar het is te bezien of het netwerk hier in Nederland er in mee gaat. Je zult een sateliet en een abonnement moeten hebben om HD te ontvangen. Je weet dat Hollanders pinnig zijn ;D en niet iedere hollander koopt een "dure" sateliet installatie.
Ik hoop van harte dat ik uit mijn nek klets (klap) en dat ik ongelijk heb. We zullen wel zien.
wel, in belgie zit in bepaalde regio's euro1080 al op de kabel.
en er zitten toch veel nederlanders met een schotel op het dak of nu in de camping
want een schotel dat kost toch niet veel hoor, veel zuiniger dan de kabel !!!!!
Ik blijf het raar vinden dat we zogenaamd een kenniseconomie moeten zijn, maar we niet alleen bezuinigen op onderwijs, maar ook nog eens steeds meer achter beginnen te lopen op de rest van de wereld. Dat pay tv gedoe kon ik allang in new zealand gebruiken voordat het hier in was en ga zo maar door, breedbeeld is gewoon schandalig dat er nog niks in wordt uitgezonden. Ik weet niet of het aan de nederlandse "zunnigheid" ligt, maar ik zie inderdaad nog bij veel mensen oude 4:3 tv'tjes staan, kunnen die het uberhaupt niet ontvangen ofzo?? Nah ja, eerst nog gratis digitale tv ontvangen hier bij UPC en dan word ik al een stuk blijer :P
Was euro1080 niet van naam veranderd? HD1 of zoiets? Deze zender zend alleen nog maar demo beelden via de sat. Heb ik het mis?
Job en Hillie hebben zinnige argumenten ::)
Maar zij wensen dan ook niet toe te geven dat Digitale TV en HD dichterbij is.
Ik ga niet lopen wellen nieten over een zaken, maar zoals ik de laatste 7 jaar meestal heb meegemaakt, ontbreekt bij jullie the big picture, en zien jullie een te zelfstandige rol voor nederland in dit spel.
Ookal zal voor een deel tante miep in Assen mee bepalen hoe zaken gaan, dit is enkel en alleen, om dat de nederlandse regering namens ons allemaal heeft getekend om binnen geheel europa tot 1 en ook maar 1 systeem te komen, waarbij er gebruikt gemaakt gaat worden van marktwerking.
Dus als de meeste uitzendingen in europa, met de meeste kijkers in 576P is dan wordt de standaard voor Digitale Televisie.
Maar als om een of andere rare reden dat 1080I is wordt het dat ;D
Om tante miep zo ver of gek te krijgen is zeer makelijk, en kost ook niet veel.
Er zijn namelijk al meer dan 20 miljoen kijker's in de wereld die apparatuur hebben die (jawel) 1080I aankan.
Het stomme is gewoon dat je sommige zaken gewoon niet ziet.
Al meer dan 10 jaar zitten zeer veel bedrijven en instellingen inclusief regeringen allemaal te plannen en voor te bereiden voor over gaan van analoge televisie uitzendingen naar digitaal.
En zo'n beetje alles wat met Telecomunicatie en data transfer te maken heeft, heeft daar belang bij.
De frequenties waarop nu nog free to air TV uitzendingen zitten, zijn noodzakelijk om in de toekomst andere vormen van telecomunicatie en data transfer mogelijk te maken, UTMS is peanuts bij wat je op die frequenties kan doen, en ze zullen ook meer geld opbrengen.
Dus zal tante miep over gaan?
En voor 2020, of misschien 2010?
Domme vraag ;D
Ons 2dekamerlid is volgens mijn tijdschema minstens 1 maand te vroeg met zijn vragen gekomen.
Of aan het einde van de zomervakentie of rond het begin van het voetbal seizoen, waren de betere data geweest.
Tenzij er voor een soft aanpak met vooraanmelding gekozen, softaanpak is sowieso hoe de overgang van A naar D in nederland gaat.
Dus eerst hoor je niks, een hele tijd lang, dan beetje bij beetje, totdat, het 5 voor 12 is en de regering zegt dat we niet anders meer kunnen.
Als je er allemaal niks van gelooft, prima.
Maar als je gaat kijken op de site van de EU, dan staan daat sinds 2 a 3 maanden meerdere documenten die het hebben over deze zaken, en sommige zijn al uit 2003, en in die documenten wordt verwezen naar nog oudere documenten, en besluiten en verordeningen.
Nu hebben wij wel nee tegen de grondwet gezegd, maar er zijn een heleboel commerciele bedrijven die zich daar niks van aan hoeven te trekken, en tante miep van alles tegen elke prijs mogen aanbieden.
En het is in hun voordeel om dat te doen en snel ook, want hoe eerder europa digitaal is, hoe sneller er echt geld verdient kan worden.
Heb je trouwens de cijfers van de amerikaanse TVzenders gezien?
Dacht het niet he, na 4 jaar digitaal en HD, willen de kijker meer HD, en maken ze winst ;D
Je kunt het mooi op verjaardagen vertellen, maar je maakt het alleen maar erger en lastiger voor tante miep en de rest.
In Engeland waren ze binnen 14 maanden voor 60% van de kijkers over van analoog naar digitaal, nederland is dead easy, zeker met de kabel.
Enkel moet er wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden, en daar is men nu druk mee bezig.
De hardware is simpel ook al geloof je dat niet.
Groetjes,
En veel leesplezier,
Raf.
Citaat van: Raf1 op juli 14, 2005, 09:28:33
Maar zij wensen dan ook niet toe te geven dat Digitale TV en HD dichterbij is.
Ik zeg: DTV is dichtbij, HD is verder weg. Jij gooit ze steeds op een hoop en vergeet dat er ook content moet zijn.
Citeerontbreekt bij jullie the big picture, en zien jullie een te zelfstandige rol voor nederland in dit spel.
Het ging in basis over de Nederlandse tweede kamer en wat de Nederlandse regerering en de Nederlandse publieke omroepen met HD gaat doen. Jij haalt er DTV bij en claimt dat van het 1 automatisch het ander komt.
CiteerOm tante miep zo ver of gek te krijgen is zeer makelijk, en kost ook niet veel.
Naar DTV niet nee. Maar afgezien van die handvol Amerikaanse series (met kijkcijfers VER onder het miljoen) zul je een hoop extra HD content moeten maken om aan te kunnen bieden. Daar zou voetbal geeigend voor kunnen zijn.
CiteerDe frequenties waarop nu nog free to air TV uitzendingen zitten, zijn noodzakelijk om in de toekomst andere vormen van telecomunicatie en data transfer mogelijk te maken, UTMS is peanuts bij wat je op die frequenties kan doen, en ze zullen ook meer geld opbrengen.
Goed punt, had ik niet over nagedacht. Overigens ook tricky, want ook die bandbreedte wordt dus uiteindelijk door de gebruiker opgehoest (zie UMTS). Ik bedoel daarmee dat ik me afvraag of het wel zo slim is om die frequenties duur te verkopen, als je een voortrekkersrol wil als land.
CiteerDus zal tante miep over gaan?
Overgaan naar DTV of HD?
CiteerEn voor 2020, of misschien 2010?
Dat eerste is wel erg ver weg.
CiteerHeb je trouwens de cijfers van de amerikaanse TVzenders gezien?
Dacht het niet he, na 4 jaar digitaal en HD, willen de kijker meer HD, en maken ze winst
Maar dan heb je het niet over PBS (dat ook de nek omgedraaid dreigt te worden).
En daarbij heeft de VS de stations al een decennium geleden verplicht om binnen vastgestelde termijn over te gaan naar HD. Dat is hier niet gebeurd, dus daarmee lopen we in ieder geval fors achter.
CiteerIn Engeland waren ze binnen 14 maanden voor 60% van de kijkers over van analoog naar digitaal, nederland is dead easy, zeker met de kabel.
Nogmaals, DTV zal er best van komen en ik reken erop dat de kwaliteit van mijn beeld dan een stuk omlaag gaat.
CiteerDe hardware is simpel ook al geloof je dat niet.
Hoe kom je erbij dat ik dat niet geloof?
Ik claim wel dat HD acquisitie en HD postproductie duurder is dan SD. Op een (toch al heel dure) Amerikaanse serie die internationaal verkocht wordt is dat niet heel veel. Op de 'normale' programma's van eigen bodem is dat onacceptabel veel, zeker in deze tijd. En zonder voldoende content ontbreekt nogal wat incentive.
Hoe je verder voor je ziet dat stations als RTL en SBS een groter satelltietpakketje gaan aanschaffen, is me ook nog steeds onduidelijk. Die hebben in deze economisch wat mindere tijden al moeite genoeg met het vullen van hun blokken. De enige manier om meer te verdienen aan reclame is als er een of twee zenders verdwijnen (of als we de publieken reclamevrij maken).
DTV is er al lang jongens.
TVhome, Schotel etc. etc.
In onze klanten kring zit de laatste tijd meer dan 90% op DTV.
Met nog een beperkt marktaandeel dus, maar inderdaad, al dan niet DTV is helemaal niet de vraag. Was het ook niet.
Er is meer HD-
content dan we denken. Zo kondigt HD1 een uitzending aan van het jaarlijkse Prinsengrachtconcert. Dat zien wij in Nederland en België nog steeds in armoedig SD, maar voor de beschaafde wereld (USA; Brazilië, Japan, etc.) wordt dat dus in HD opgenomen. >:D
Citeeral dan niet DTV is helemaal niet de vraag
Maar zonder de infrastructuur die door DTV wordt opgebouwd ook geen HDTV. De Franse HDTV-zender gaat HDTV trouwens niet alleen via satelliet aanbieden, maar ook via kabel en ADSL. :D
VrGr,
Bart J.
CiteerDTV is er al lang jongens.
TVhome, Schotel etc. etc.
Wat versta je onder lang als het gaat om TVhome? Wat is etc. etc.?
Het zal ook lang duren voordat heel Nederland TVhome zal nemen.
1....prinsengrachtconcert....per....jaar..... :P
;D 't Is maar een voorbeeld.... maar er blijken al jaren dingen in Nederland te worden opgenomen in HD zonder dat wij daar iets van merken. Soms komt daarvan iets voorbij op HD 1, maar er zal ongetwijfeld nog veel meer zijn.
VrGr,
Bart J.
Het valt vies tegen, trust me. En zeker geen seriele programma's.
Job,
Het gaat niet om wat er nu is, of daadwerkelijk morgen of volgende week op Nederland 1-2-3 of de commercielen te zien zal zijn.
Maar of het waarschijnlijk is, dat het WK in 2006 in HD voor de kijker in nederland te zien zal zijn, inclusief Tante Miep.
En het antwoord daarop volgens mij is ja ;D
Of erdan ook maar enige andere HD uitzending zal zijn, weet ik niet, maar de kans is groot van wel.
Dat wil nog niet zeggen dat het 8uur journaal op Ned.1 in HD zal zijn, maar misschien Studio sport wel ::)
Als je op de site van VECAI gaat kijken, staat een stuk wat ze als reactie op een stuk van de OPTA gemaakt hebben.
De kabelaars, verwachten wel dat ze moeten investeren, maar geven aan dat er ook een hele hoop geld te halen valt, en ze verwijzen duidelijk naar wereldwijde ontwikkelingen.
En 2005/06 is een cruciaal moment in een zeer dynamische markt, verleden jaar om deze tijd was DTV nog ver weg.
Onder het kopje "Thema's" en dan "Digitale Televisie", zal je meerdere stukken vinden waaronder een waarin een kabel boer 100.000 Digitale set-top boxen besteld heeft bij Samsung, om aan hun klanten te geven :o
Maar en dat is het probleem, er wordt door voorzover ik weet, door de meeste aanbieders van content(of het nu commeriele of publieke aanbieders zijn) niet in de codec's/format's die voor DTV zijn vastgesteld aangeboden ::)
Dit is mede een van de redenen waarom Digitene er niet uitziet.
Ookal is het in omroepland standaard om met Digi beta te werken(ik dacht D5 of D1), dit is niet 1:1 competibel met de DTV format's.
Op de site van EBU(EBU.ch) kun je een hele hoop documenten vinden, die de ontwikelingen en de besluitvorming op internationaal niveau weergeven.
En daar zijn ook de specificaties voor de DTV en de daarmee verbonden HD spec's verbonden.
Druk je op de knop voor HDTV op die site komt een stuk wat de spec's voor HDTV free to air set-top boxen weergeeft.
Nederland gaat heus niet om wat voor een reden, ander spec's gebruiken.
En free to air is wat de meest vrij en makelijke vorm van ontvangen van televisie is, en de wijze waarop de meeste mensen in europa TV-ontvangen.
Het is de manier hoe publieke zenders het meest uitzenden.
Dat nederland een kabel land is, maakt in zoverre niet uit, dat elke kabelaar een must-carry verplichting heeft voor de publieke zenders in nederland.
Dus uiteindelijk zullen de nederlandse publieke zenders volgens deze spec's content gaan aanbieden.
Of het nu via Digitenne is, die voor 15 jaar lang als enigste digitale TV mag uitzenden (free to air) in nederland, of via kabelaars.
Er is een kans dat in nederland het WK in 2006 niet in HD via de publieke zenders zal worden uitgezonden(ik gok op Talpa ;D), maar de Olympische spelen van 2008, zijn wat Televisie aangaat een HD zaak.
Dit soort evenementen zijn volgens de EU enkel en alleen voorbehouden aan publieke omroepen, en kan gesteld worden dat de nederlandse publiek zenders dan dit evenement volledig en geheel in HD zullen moeten verzorgen.
Dat zowel de EU als de EBU waarin de TVmakers verenigd zijn praten over het goedkoper en efficienter kunnen produceren in een DTV systeem, en zelfs HD als economisch aantrekelijker gezien wordt, dan de huidige stand van zaken, lijkt vreemd.
Maar content is dan vele malen makelijker te verplaatsen, en in veel meer vormen aan consumenten en afnemers te leveren, iets wat juist nu enorm kosten verhogend is, en voor veel eindtoepassing technisch niet haalbaar.
Neem dan ook nog eens het gegeven dat reclamezendtijd bij HD-content meer kost, en de eventuele hogere produktie kosten vallen weer weg.
Bij de keuze voor Tante Miep tussen DTV en HD, zal hetzelfde gebeuren als wat vrijwel altijd gebeurd wanneer iemand geconfronteerd wordt met dit verschil, men wil het ook zelf hebben ::)
Prijzen, kunnen roet in het eten gooien, voor hardware en/of content, maar zoals ik al aangaf, de Olympische spelen is een must do voor de publieke zenders, en de hardware jongens kunnen het niet permiteren dan met nog steeds te hoge prijzen te zitten.
Apparatuur waarmee publieks zenders ontvangen kunnen worden(de wettelijke verplichting om Televisie toestelen en VCR te voorzien van free-to-air ontvangst om tot de nederlandse markt toegelaten te worden is vervallen, voor zover ik weet, vandaar dat je nu ook monitoren ziet, display's zonder tuner) zal voor de gemiddelde nederlander te betalen moeten zijn, anders zal de regering optreden.
Groetjes,
Raf.
Citaat van: Raf1 op juli 15, 2005, 16:49:46
Maar of het waarschijnlijk is, dat het WK in 2006 in HD voor de kijker in nederland te zien zal zijn, inclusief Tante Miep.
En het antwoord daarop volgens mij is ja
Dan zouden er nu al HDkabel kastjes te koop moeten zijn en die zie ik nog helemaal nergens.
Als het dan via de satteliet moet komen : die heeft tante Miep niet, alleen oom Moustafa.
Ga je kijken naar de tv's die progressive aan kunnen: op 1 hand te tellen.
Ik vind het leuk voor je dat je zo positief bent en gun het je allemaal van harte maar 1 jaar tijd is volgnes mij gewoon te kort dag voor zo'n ommezwaai.
CiteerMaar of het waarschijnlijk is, dat het WK in 2006 in HD voor de kijker in nederland te zien zal zijn,
Niet waarschijnlijk....althans niet in Nederland.
Citaat van: Raf1 op juli 15, 2005, 16:49:46
Het gaat niet om wat er nu is, of daadwerkelijk morgen of volgende week op Nederland 1-2-3 of de commercielen te zien zal zijn.
Als je het hebt over 2006, heb je het natuurlijk wel degelijk over wat nu geproduceerd wordt.
CiteerMaar of het waarschijnlijk is, dat het WK in 2006 in HD voor de kijker in nederland te zien zal zijn, inclusief Tante Miep.
En het antwoord daarop volgens mij is ja ;D
Tante Miep is daar gek om voor 1 WK een HD weergever te kopen. Plus een decoderbox. Plus 1 voor de slaapkamer.
CiteerOf erdan ook maar enige andere HD uitzending zal zijn, weet ik niet, maar de kans is groot van wel.
Dan moet er als de sodemieter in HD geproduceerd gaan worden. Wie zal dat betalen en waarom?
Citeerdoor de meeste aanbieders van content(of het nu commeriele of publieke aanbieders zijn) niet in de codec's/format's die voor DTV zijn vastgesteld aangeboden ::)
Dit is mede een van de redenen waarom Digitene er niet uitziet.
De meeste mensen zullen het prima vinden.
CiteerOokal is het in omroepland standaard om met Digi beta te werken(ik dacht D5 of D1)
Nee, DigiBeta, niet D1 en ook geen D5.
Citeerdit is niet 1:1 competibel met de DTV format's.
Ligt eraan wat je onder compatible verstaat. Het signaal op een DigiBeta is niet native te versturen (en is native veel te groot). Wellicht helpt het als je zo'n DB eerst fatsoenlijk naar MPEG zou encoderen, ipv de belabberder realtime conversie die men nu gebruikt.
CiteerOp de site van EBU(EBU.ch) kun je een hele hoop documenten vinden, die de ontwikelingen en de besluitvorming op internationaal niveau weergeven.
En daar zijn ook de specificaties voor de DTV en de daarmee verbonden HD spec's verbonden.
Specificaties maken geen content.
CiteerDruk je op de knop voor HDTV op die site komt een stuk wat de spec's voor HDTV free to air set-top boxen weergeeft.
Nederland gaat heus niet om wat voor een reden, ander spec's gebruiken.
Maar ze kunnen wel gewoon SD blijven natuurlijk. Voorlopig is niemand verplicht om HD uit te zenden of te produceren.
CiteerDus uiteindelijk zullen de nederlandse publieke zenders volgens deze spec's content gaan aanbieden.
Hoezo 'dus'? Kan natuurlijk enkel als die content er is (wie zal dat betalen in deze bezuinigingstijden?).
Citeerde Olympische spelen van 2008, zijn wat Televisie aangaat een HD zaak.
Leuk, maar niet meer dan een eerste incentive voor consumenten om HD te kopen.
CiteerDat zowel de EU als de EBU waarin de TVmakers verenigd zijn praten over het goedkoper en efficienter kunnen produceren in een DTV systeem, en zelfs HD als economisch aantrekelijker gezien wordt, dan de huidige stand van zaken, lijkt vreemd.
HD. Produceren. Is. Duurder. Dan. SD.
CiteerNeem dan ook nog eens het gegeven dat reclamezendtijd bij HD-content meer kost, en de eventuele hogere produktie kosten vallen weer weg.
Rustig, rustig, hoe kom je erbij dat die reclamezendtijd meer oplevert? Dat is een wilde speculatie. Dus de adverteerders moeten EN duurdere commercials maken EN meer betalen voor uitzending terwijl het bereik ervan vooralsnog miniem is? Geloof er niets van.
CiteerBij de keuze voor Tante Miep tussen DTV en HD, zal hetzelfde gebeuren als wat vrijwel altijd gebeurd wanneer iemand geconfronteerd wordt met dit verschil, men wil het ook zelf hebben
Tante Miep interesseert het geen zak.
CiteerPrijzen, kunnen roet in het eten gooien, voor hardware en/of content
Precies. En wie zegt dat de recessie volgend jaar over is?
CiteerApparatuur waarmee publieks zenders ontvangen kunnen worden zal voor de gemiddelde nederlander te betalen moeten zijn, anders zal de regering optreden.
Je verwacht dus dat de overheid daarin zal investeren. Als ik naar het huidige mediabeleid kijk, durf ik dat ernstig te betwijfelen.
Het meest geëigende moment in de recente geschiedenis waarop (aan de productiekant) de overstap naar HD had kunnen worden ingezet (in economische piektijd bovendien) is het moment gebleken waarop televisie met de dag goedkoper geproduceerd wordt, en waar eerder een beweging naar prosumer (DV en MPEG) zichtbaar is dan een beweging naar HD.
Door de ogen van Philips, ziet de weg naar HD in Nederland er zo uit.
http://www.nd.nl/newsite/artikel.asp?id=64347
Goeie aktie van Pearl Philips, laat nou die HDTV maar komen! ;D
Citaat van: jowi op juli 16, 2005, 09:13:44
Goeie aktie van Pearl Philips, laat nou die HDTV maar komen! ;D
Ik weet nu al wel weer waar mijn vrienden tijdens het wk zullen zitten....zucht! ;D
Citaat van: monthy op juli 16, 2005, 09:09:24
Door de ogen van Philips, ziet de weg naar HD in Nederland er zo uit.
http://www.nd.nl/newsite/artikel.asp?id=64347
Leuk artikel, dank voor de link. Heeft Raf1 ook meegelezen? :P
...Moeilijker wordt het om zenders zover te krijgen dat ze massaal in hd-tv gaan uitzenden. Dat zullen ze zeker niet meteen allemaal gaan doen. ...De gewone publieke netten zullen niet tot de vernieuwers behoren ...De duw in de richting naar hd-tv wordt van de betaalkanalen verwacht ...Of na de pay-tv's ook de commerciële omroepen aanhaken is nog de vraag. Er is belangstelling, maar niet concreet. Hoe snel Nederland hd-tv-programma's kan ontvangen is evenmin duidelijk. Canal Plus is de enige betaalzender die in ons land uitzendt.
Inderdaad is Vanal plus de enige betaalzender en wat voor één !!
Terwijl in alle andere landen betaalkanalen omgaan naar HDTV zendt Canal plus hier alles nog gewoon in het vierkant uit met balkjes onder en boven.
Hoeveel jaar lopen wij eigenlijk achter ??
Blijkt in ieder geval dat UPC ook niet echt wil investeren in kwaliteit.
Niet helemaal waar, C+ heeft een 16:9 kanaal waar anamorphic word uitgezonden.
Dan loop je toch achter hoor beste Doorhof.
Canal + had inderdaad een breedbeeld kanaal in anamorphe maar dat is al een aantal maanden omgedoopt tot Canal plus Geel en is gewoon antiek vierkant.
Ook via de satelliet?
Begreep altijd dat C+ Geel in 16x9 uitzond, maar toen het enige tijd geleden ook via de Amsterdamse kabel met digitale decoders te ontvangen was, bleek het allemaal LTBX. Heel vreemd, want die decoders zijn volgens mij prima in staat om het juiste signaal naar je TV te sturen (je kan op die decoders het beeldformaat van je TV kiezen, net als op veel DVD spelers en Digitenne-ontvangers).
Via de sateliet is Canal plus Geel ook heel erg vierkant :-[
Citaat van: koffieleut op juli 19, 2005, 00:03:59
Via de sateliet is Canal plus Geel ook heel erg vierkant :-[
Weet je dan wel zeker dat de instellingen van je ontvanger goed staan? Bij mij is C+ geel via de digi-kabel letterboxed en dus zeker niet vierkant.
(90% vd programmering op Rood en Blauw is ook LTBX trouwens).
Via de sateliet is geel bij mij toch echt anamorphic.
Check inderdaad je receiver instellingen even dat hij wel op 16:9 staat.
Beste Doorhof, ik kan dat beter tegen jou zeggen en dat bedoel ik niet onaardig.
Canal plus Geel is al maanden niet meer anamorhe.
Misschien dat jouw televisie het letterbox heel snel opblaast ofzo :-)
Heren, heren...
Gevonden op Sat4All: (http://www.sat4all.com/ubbthreads/showflat.php?Cat=&Number=570935&page=9&view=collapsed&sb=5&o=&fpart=1)
"Canal+ 16/9 zendt 's middags en 's avonds nog gewoon in echt 16/9 uit. Alleen de rest van de tijd, dus 's nachts en 's ochtends is het in 4/3. Bij deze normale uitzendingen is de titel 16/9 uit het logo weggehaalt."
Helaas is dit een tijdje zo geweest, maar sinds canal + 16/9 gewijzigd is in canal+ geel zenden ze niet meer uit in anamorphe.
Beste Job, zo breng je Doorhof nog meer op een dwaalspoor:-)
Canal plus Nederland zend op geen enkel kanaal meer uit in anamorphe, geloof me nou.
Ik wou dat het anders was.
We zijn net een ontwikkelingsland op dit gebied.
Ach, het is toch het leukst en meest sfeervol om het WK in de kroeg kijken.
Als je dan genoeg biertjes ophebt, is de resolutie zelfs verdubbeld!... ;D ;D
Er zijn in Europa, afgezien van (het voormalige) Euro1080, 3 serieuze HDTV-initiatieven: Sky in Engeland, TPS in Frankrijk en Premiere in Duitsland. Deze 3 aanbieders gaan nog dit jaar van start.
Punt is dat je hier wel over de drie grootste tv-markten van Europa praat. Zelfs in Spanje en Italië zijn, voorzover mij bekend, momenteel geen HD-initiatieven.
Als je ziet hoe Nederland altijd achterloopt met dit soort zaken (denk maar aan letterboxed breedbeeld, regelmatig met het zenderlogo in de zwarte balk), dan maak ik me vooralsnog geen enkele illusies.
Wat wél gaat gebeuren is dat RTL4, RTL5 en RTL 7 binnenkort (zal wel per 2006 zijn) vrijwel alles in breedbeeld gaan uitzenden, maar reken er maar op dat dit letterboxed is, ook per satelliet.
Blijven over Talpa en Versatel. Op Venturo's weblog is wel eens gemeld dat Versatel plannen zou hebben voor een premium abonnement op de voetbalbeelden, die dan in HD worden aangeboden. Of het echt waar is, is punt twee. Wat Talpa betreft is het afwachten wat ze met hun toekomstige kanalen gaan doen. Mijn persoonlijke inschatting is dat de zenders weliswaar zullen bekijken hoe Sky en consorten het in het buitenland doen met HD, maar dat ze hier vooralsnog helemaal niets met HDTV zullen gaan doen.
Ook Canal+ Frankrijk gaat digitaal dit jaar.
@Pietnoeck
Digitaal wordt straks bijna alles. Bedoel je dat canal+ Frankrijk ook HD gaat?
Digitaal is een subset van HD. Laat het onderscheidt tussen digitaal en HD duidelijk zijn, anders halen we de dingen door elkaar.
FTA ?
Voorlopig timmert Digitenne behalve Nederland 2 alles nog flink dicht met conax.
En de publieke omroep heeft al aangegeven niet FTA te willen gaan als de analoge zenders uitgeschakeld worden.
( ik vind dit overigens een grof schandaal!)
Geestige topic. Lijkt wel een welles-nietes spelletje. :D
Ik kan me nog goed herinneren dat begin de jaren negentig menig tijdschrift zat te kraaien dat we in 1995 allemaal HD op een plasma zouden kijken. We zijn nu 2005...
De Olympische spelen in Barcelona in '92 zijn al opgenomen in analoge HD. Als ik me niet vergis worden sommige van de betere Vlaamse fictie-series onder tussen ook al op HD op genomen. Maar om de uitzendinfrastructuur aan te passen staat nog niemand te springen.
De Europese unie mag dan wel zo genaamde actie plannen hebben, die zijn niet bedoeld voor ons kijkers maar voor de industrie draaiend te houden. Was ook zo met het 16:9-actie plan van de EU want de verkoop van breedbeeld televiesies moest aangezwengeld worden. En iemand zou een breedbeeld tv kopen als er niets in breedbeeld te zien was. Zo'n lekkere truk passen ze mss over enkele jaren ook toe met HD-televiesie. :P
Ik weet één ding: onze oude 4:3 tv doet het nog prima en ik hoop dat ie het nog minstens 5 jaar volhoudt (al vrees ik ervoor :-\). Dan zien we wel weer. Voorlopig heb ik niet de drang om in detail te zien dat de nieuwslezeres een joekel van een puist heeft. ;D
Kemel, je slaat de spijker op zijn kop. Het spuwen van zenders "wij doen HD" is wat mij betreft leugenachtige marketing. Dit op een enkele uitzondering na, waar we toch weinig aan hebben.
Wel zie ik toekomst in "HD ready" beelschermen in combinatie met MCE of blue-ray/HD-DVD spelers. Dan pas wordt ook duidelijk hoe groot de behoefte is naar HD en misschien zullen zenders dit volgen. Dan zijn we een decennium verder.
Ik heb altijd gedacht Europa slaat 720p over en gaat naar 1080p. Nee, we gaan lekker langzaam naar 720p want dan is meer geld te verdienen en 1080p wordt daarna wel weer een verkoop argument. Jammer, als klant zijn we geen koning.
Hoi,
Canal + Frankrijk gaat HD , zenden reeds trailer uit op Astra !
Naast Sky (hebben reeds een website http://hd.sky.com/ ) en Premiere zijn zij de enige met duidelijke en reeds gepubliceerde startdata.
Rond TPS blijft het voorlopig stil.
Mag ik er de zeer welingelichte heren toch even op wijzen dat de Euro 2004 en de olympische spelen volledig in HD zijn gecapteerd en daarna naar SD zijn gedegradeerd terwille van ons aller publieke omroepen.
Heb hier nog ergens Duitsland-Nederland liggen.
Dus het is allemaal niet meer veraf maar reeds achter de rug !
Achter de rug ? ? ? ? Het is nog heel ver weg voor nederland zul je bedoelen ! ! ! !
Wat heb je aan HD opnames als er niet in HD wordt uitgezonden. Ik ga geen Euro 2004 of de laatste Olypische spelen op HD kijken in het jaar 2010 (als het er dan eindelijk is).
Jamaar,
Het was er , hoe kon ik het anders opnemen denk je ?
SKY DIGITAL € 749,00
servicekosten eenmalig 135 euro
eenmalig
wordt er 135 euro registratievergoeding gerekend, als u besteld zet bij
opmerkingen dan de te naamstelling op uw credit kaart, creditkaart
nummer en verloopdatum, geeft ook uw telefoonnummer op.3
Klik hier
interesse mail ons voor info
sky info en tarieven klik hier
Alleen als Engels Staatsburger kunt u zich officieel inschrijven voor het digitale aanbod van SKY DIGITAL. Wij kunnen u, door goede connecties in Engeland, dit pakket ook aanbieden... ook al bent u woonachtig in Nederland.
Wij zorgen ervoor dat Sky Digital zal denken dat u op een Engels adres woont. Als u zelf de beschikking heeft over een Engels adres heeft kunt u deze ook gebruiken
High definition televisie via een omweg
groetjes hans
Citaat van: koffieleut op juli 29, 2005, 16:26:19
FTA ?
Free To Air: de gratis zenders, waar geen seperaat abbo voor nodig is.
Groet,
Mark
Net gelezen op tweakers :
Het WK voetbal van volgend jaar wordt door Casema en Essent gepresenteerd als de uitgelezen kans voor voetbalminnend Nederland om kennis te maken met high-definition-televisie (HDTV). De twee kabelaars komen in het tweede kwartaal van volgend jaar met digitale HDTV-abonnementen waarbij een sportzender is inbegrepen die de WK-beelden in het formaat van 1920x1080 pixels uitzendt.Eerder werd al bekend dat Philips dezelfde periode aangrijpt om zijn nieuwe HD-tv's aan de man te brengen (http://tweakers.net/nieuws/38874) ; het bedrijf heeft daartoe de promotierechten van het WK gekocht, wetende dat dergelijke evenementen altijd voor fors grotere verkopen van televisietoestellen leiden. Casema en Essent hebben Samsung in de arm genomen om een decoder te leveren die abonnees in huis zullen moeten hebben om de uitzendingen op het scherm te krijgen. De rechten op de WK-uitzendingen liggen bij de NOS, die zelf niet over de middelen beschikt om deze in HD-formaat uit te zenden - en daarom licenties zal uitgeven aan Casema, Essent en andere kabelaars die wellicht nog zullen volgen.
Bron : www.tweakers.net
CiteerTelevisie in HD-kwaliteit (1080i) geeft in vergelijking met de traditionele televisiekwaliteit zeer scherpe en heldere beelden met uiterst levensechte kleuren. De digitale ontvanger van Samsung decodeert hiervoor de MPEG-4 televisiesignalen en brengt deze zonder kwaliteitsverlies via een HDMI-aansluiting over naar een plasma- of LCD-televisie die is voorbereid op HDTV. Deze televisietoestellen zijn voorzien van een HD-ready logo.
De samenwerking van Samsung, Essent Kabelcom en Casema onderstreept het vertrouwen dat de bedrijven hebben in HDTV. De partners zijn ervan overtuigd dat HDTV in Nederland in 2006 een grote vlucht zal nemen. Ook andere kabelbedrijven zoals Multikabel en CaiWay zijn deze mening toegedaan Het WK voetbal 2006 dat op 9 juni start, zal de opkomst sterk stimuleren.
"Wij verwachten dat vele sportliefhebbers het Nederlands elftal op het WK in Duitsland in de allerbeste kwaliteit op hun plasma- of LCD-televisie willen zien schitteren", zegt Frans Hulshof, Vice President van Samsung Electronics Benelux. "Samen met Essent en Casema maken wij ons daar sterk voor."
Algemeen directeur van Essent Kabelcom, Bernard Dijkhuizen: "Op dit moment bevinden wij ons in Nederland met ruim meer dan 100.000 TV Home-abonnees in de kopgroep als het gaat om digitale televisie. Het feit dat wij dat kunnen, heeft alles te maken met ons hoogwaardige kabelnetwerk. Via die kabelinfrastructuur verwacht ik dat eind 2008 de helft van onze televisieabonnees digitaal kijkt. Naast goede content hebben wij partners nodig die kwalitatief en kwantitatief uitstekend uit de voeten kunnen met de consumentenelektronica die daarvoor nodig is. Samsung is voor ons die partner."
Casema's Sytse Zuidema, VP Strategie en Ontwikkeling, beschouwt HDTV als een zeer belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van Casema's productenaanbod: "Met de lancering van High Definition Digitale-TV in het tweede kwartaal van 2006 bevestigt Casema haar leidende positie als aanbieder van digitale TV. Casema levert nu al alle zenders van het standaardpakket gratis mee in digitale kwaliteit (Standaard Definition). HDTV levert een nog betere beeld- en geluidskwaliteit waardoor onze abonnees het maximale kunnen halen uit hun platte televisieschermen en zo hun eigen thuisbioscoop kunnen creëren."
Bron: Casema
CiteerWK-voetbal in HDTV via Essent Kabelcom
AMSTERDAM - Essent Kabelcom begint op grote schaal met hoge definitie televisie (hdtv). Als eerste gaat de op een na grootste kabelaar het WK-voetbal in de allerhoogste beeldkwaliteit uitzenden met een ongekende helderheid en scherpte. In principe kan straks elk gezin in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland de wedstrijden in een veel hogere resolutie zien dan bij traditionele tv.
Essent Kabelcom mikt met haar gratis aanbod op de snel toenemende groep bezitters van een plasma- of lcd-televisie die is voorbereid op hdtv. De kabelaar werkt daartoe samen met Samsung. De Koreaanse elektronicagigant gaat alles op alles zetten om in april 2006 de digitale ontvanger klaar te hebben die hiervoor nodig is. Dit kastje dat de televisiesignalen decodeert, gaat een kleine 300 euro kosten. Samsung gaat de digitale ontvangers via de detailhandel aanbieden, los of in combinatie met een Samsung plasma- en lcd-televisie. De wedstrijdbeelden komen in hd-kwaliteit bij de NOS binnen, maar die moet investeringen doen om de hele keten tot aan de huiskamer geschikt te maken voor hdtv. Essent Kabelcom is het met de NOS in hoofdlijnen eens geworden over een kostenverdeling, aldus Marc Maters, manager business line RTV bij Essent Kabelcom. Bovendien wordt er momenteel ook gesproken met Casema en kunnen ook anderen, waaronder Multikabel, hiervan meeprofiteren, mits ze een deel van de kosten willen dragen. Essent wil echter niet wachten op de andere partijen, omdat de tijd dringt.
Superkwaliteit
De hd-ontvangers van Samsung moeten nog worden uitontwikkeld. Het zal nog een hele toer worden in april voldoende decoders klaar te hebben. Ook de NOS moet nog aan de bak. De NOS heeft de rechten voor uitzending van de wedstrijden in standaardkwaliteit via Nederland 2, maar mag ook beelden in superkwaliteit verspreiden mits van hetzelfde (open) kanaal gebruik wordt gemaakt.
Samsungs digitale ontvanger zal straks gewoon in de winkel te koop zijn. De kijker hoeft niet extra voor de hdtv-uitzendingen te betalen of een speciaal abonnement te nemen.
Essent en Samsung zijn ervan overtuigd dat hdtv in Nederland volgend jaar een grote vlucht zal nemen. Het WK-voetbal gaat de verkoop enorm stimuleren. Naar verwachting zal 70 procent van de één miljoen televisies die in 2006 worden verkocht, een plat scherm hebben. Tweederde van deze 'flat tv's' is geschikt voor hdtv (HD Ready). Met het WK als de grote lokker zullen op grote schaal digitale ontvangers worden verkocht. Maters ziet in de prijs van ongeveer €300 geen belemmering, zeker als de (hogere) aanschafkosten van de tv in aanmerking worden genomen. "De hoofdprijs is het scherm." Essent weet zich door haar gratis 'WK-actie' verzekerd van een behoorlijk potentieel aan klanten voor haar nieuwe hdtv. Maters: "Als men eenmaal een geschikte set top box in huis heeft, zal de stap naar een extra abonnement voor hdtv-kanalen gemakkelijk worden gezet. " Essent introduceert begin mei een speciaal hdtv-pakket waarin 4 à 5 zenders zitten, waaronder naar verwachting Discovery en National Geographic. Het Belgische kanaal Euro 1080, overdag een HD-demokanaal voor de elektronicahandel, wordt omgezet in een volwaardige entertainmentzender onder de naam HD 1. Essent's hdtv-pakket komt bovenop haar standaard digitale aanbod. Daarnaast is er nog een pakket van rond de 50 extra kanalen. Maar de hdtv-abonnee is niet verplicht dit laatste pakket erbij te nemen. Verder onderhandelt Essent nog met Chellomedia, dat sinds juli eigenaar is van Canal+, over een 'premium'-pakket met film en sport in hd-kwaliteit.
Doelgroepzenders
Los van dit alles zal ook het gratis standaard digitale pakket, dat momenteel bij zo'n 1,8 miljoen mensen in de huiskamer komt, worden uitgebreid. Maters: "Alle regionale omroepen zullen overal worden doorgegeven, dus ook zenders uit het westen." Hij noemt als voorbeelden TV Noord-Holland, AT5, Radio Rijnmond. Bovendien komen er nog 5 à 10 Nederlandse doelgroepenzenders.
Naast het grotere pakket van analoge en digitale kanalen die worden doorgegeven, gaat Essent ook programma's via breedbandinternet verspreiden, de zogenoemde IP-TV. Bovenop de 150 'broadcast'-kanalen kunnen via breedband ook apart eerder uitgezonden programma's worden opgevraagd of films uit een catalogus.
De belangstelling voor hdtv zal straks een enorme impuls krijgen. Verwacht wordt dat Samsung vlak voor het WK de hdtv-ontvanger tegen een geringe meerprijs bij de aankoop van een plasma- of lcd-televisie 'weggeeft'. Nederlands tweede kabelaar Essent Kabelcom heeft zich aan Samsung gebonden. Casema is ook van de partij en mogelijk volgen ook andere kabelaars zoals Multikabel. In het andere kamp zit UPC, de grootste kabelaar van Europa, die samenwerkt met Philips. De hoofdsponsor van het WK-voetbal, kondigde afgelopen oktober aan hdtv in Nederland te introduceren. Het WK-voetbal zou daarbij de grote aanjager worden. Tot nog toe is het stil gebleven rond deze samenwerking. UPC kan hetzelfde doen als Essent, namelijk het hdtv-signaal van de NOS oppakken en dit gratis aan haar kabelabonnees doorsturen. Maar UPC valt net als Chellomedia en Canal+ onder de Amerikaanse kabelgigant Liberty Global, en de sublicentie die Chellomedia heeft voor de betaal-tv-rechten van het WK-voetbal, zou dan minder waard worden. Chellomedia wil die rechten graag te gelde maken, maar heeft de technische medewerking van de NOS nodig. De NOS wil het signaal wel in hd-kwaliteit doorgeven, als de kosten van de benodigde investeringen worden gecompenseerd. Essent verwacht geen problemen met Chellomedia, die een sublicentie heeft voor de betaal-tv-rechten. Chellomedia hikt echter aan tegen de kosten van de doorgifte. Veel keuze heeft men overigens niet, nu Essent het voortouw heeft genomen.
Bron: http://www.telegraaf.nl/i-mail/30225291/WK-voetbal_in_HDTV_via_Essent_Kabelcom.html
Ben benieuwd of het net zo'n succes zal worden als het uitzenden van PalPlus, breedbeeld en digitale televisie... ::)
Kortom, het zal na het WK wel weer heel erg stil worden voor al die mensen met een HDTV of HD projector. Anyway, ik was gisteren in de tv-winkel en zag daar slechts een plasma met 1080i. :-[
En ik zie helemaal geen crt's die deze resolutie kunnen weergeven (behalve computer monitors).
Maar natuurlijk gaan we wel zo'n kastje kopen voor 300 euro om het voetbal lekker scherp te kunnen zien...
Ik heb zojuist van CaiW (kabelaar) vernomen dat ook zij het WK voetbal in HDTV gaan uitzenden en vanaf april met een HDTV-pakket gaan komen, net als Essent en Casema. Hoera!
En wat mijn voorganger betreft; ja, 1080 heeft volgens mij alleen nog een 71 inch LG plasma als resolutie. Maar vanaf komend jaar zullen er mogelijk ook al 50 inch met full-HD resolutie verschijnen en in 2007 42 inch. Een aantal LCD-schermen hebben overigens al wel full-HD resolutie, maar goed, ik ben geen LCD-fan.
De huidige HD-Ready plasma's hebben overigens ook geen probleem met een 1080i bron/signaal hoor, zij zullen het netjes downscalen naar 720P en heb je ook zeer mooi beeld. :)
En hoe het in de toekomst gaat? Een aantal zenders zullen zeker in HDTV uit blijven zenden, staat los van het WK (Discovery e.d.), maar van de Nederlandse commericiele en publieke zenders hoef je de komende jaren inderdaad niets te verwachten. Die lopen nog een hele generatie achter (wat is breedbeeld?? Nooit van gehoord...). ;)
Zal de topbox van smsung naast het kastje van de digitale tv komen te staan. Of zal de samsung deze ook kunnen vervangen?
Inderdaad, van de Neerlandsche omroepen hoef je niets te verwachten - met uitzondering wellicht van Talpa en Versatel.
Voor de rest zal toch vooral de gamesindustrie de belangrijkste aanjager voor HD zijn, want met het succes van de Xbox360 en de PlayStation 3 zullen binnen niet al te lange tijd vrijwel alle games alvast in HD zijn. En volgend jaar zullen Blu-Ray en HD-DVD ook wel op de markt komen. Voeg daarbij het WK, de flink gestegen verkoop van plasma- en LCD-schermen en het feit dat de kabelexploitanten wel willen en het momentum voor HD is zeker daar.