De test op 3 sets met streamers en loopwerken!

Gestart door Struis, mei 5, 2024, 14:38:22

« vorige - volgende »

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Struis

Zo, dat was een enerverende week zeg! We hebben op 4 sets een 4-tal Naim streamers aan de tand gevoeld en mijn oude Philips CD960 en Marantz CD11LE als loopwerk en als referenties.

De 4 sets:

Set 1: Harbeth M30.1, Accuphase P-11, Rel 212SE subwoofer, dCS Delius / Verona DAC, en de streamers dus als loopwerken. Kabels: QED Reference XLR tussen dCS en P-11, digitale coax van Hanze Hifi (zilver), QED Silver Spiral speaker kabel en een Rel Bassline Blue kabel naar de sub.

Set 2: Harbeth P3ESR 40th Anniversary, Exposure 2010SD Musifoon modified versterker, Rel Strata 5 subwoofer, Tara Labs speaker kabels, Oyaide PA-02TR interconnects (analoog naar de streamers).

Set 3 & 4: Harbeth Super HL5 35th Anniversary en B&W 703 Musifoon modified, Naim NAC 202, Naim NAP 200,  QED Silver Spirals en DIN interconnects gemaakt met Viablue kabel.

De streamers/loopwerken: Naim ND5XS, XS2, NDX1 en NDX2, een oude Technics CD speler, de Marantz CD11LE en mijn Philips CD960 (uit 1987!).

Op set 1 had ik, met alle streamers als loopwerken, de XS1 en XS2 ongeveer gelijk staan, al klonken ze anders. De NDX1 was duidelijk een stap beter. Voller, meer authoriteit, breder klankbeeld, detail en drive. Het enige waar de XS2 iets beter was was de verfijndheid op de details en iets meer hoogte qua beeld.
De NDX2 was als een XS2 + NDX1 met een flinke boost. Allemachtig, wat een verschil maakte dat! Ineens werd het beeld 3D, bijna holografisch, veeeel meer detail, met die verfijning. Alleen heeft hij iets minder drive dan de NDX1 wat wel jammer is. Oh ja, de laag, die is dieper en strakker.
De CD960 door de dCS was zat iets onder de NDX1 als loopwerk, maar de CD11LE, die was iets beter als de NDX1 als loopwerk!

Set 2: Voor mij was de XS2 analoog tov de XS1 wat zwakjes, vlak en kaal. Hij had iets meer ruimte en detail, maar niet veel. Maar de XS1 is gewoon veel fijner qua klank. En DAT had ik niet verwacht. De NDX1 maxt duidelijk de Exposure, en de NDX2 maakte hier dan ook weinig verschil (noch deed de dCS). De CD960 is erg fijn, maar de CD11LE is ietsje fijner. Voor het prijsverschil? Doe mij de CD960 maar.

Set 3: Met de B&W's. Ook hier was de NDX1 de max qua verfijning. Ook al hoorde je nog wel wat meer detail en ruimte met de NDX2, het zou het mij niet waard zijn. Weer de XS1 als voorkeur, omdat die gewoon wat voller is, meer drive, levendiger. De XS2 had de neiging om nog wel eens wat fel te zijn. Niet handig met die serie B&W's.

Set 4: Met de Harbeths. Wederom.. XS2 de minste, XS1 daarna (de verschillen blijven), NDX1 weer een goede stap er boven (nog wel meer dan ervoor). Maar de NDX2. Allemachtig, wat een verschil ook hier weer! Zoveel ruimte, laag, controle, detail.. Het is een hoop geld, en overduidelijk is de NDX2 het duurste component, maar je wordt er wel blij van! De CD spelers? De Philips zat ook hier op het nivo van de NDX1. De Marantz hebben we niet geprobeerd.

De stumper, want die hadden jullie waarschijnlijk gemist: de Technics. Die klonk zowel van zichzelf als door de NDX2 als DAC minder dan de Marantz analoge tuner met losse antenne die we beschikbaar hadden. Right....

Wat zijn dan de aanraders?

Value for money:

Set 1: NDX2. Die brengt zonder problemen alles uit die streamer wat er in zit. Zonde om de dCS tekort Zte doen en die NDX2 niet te gebruiken! En de Marantz CD11LE.
Set 2: NDX1. 1400 euro betaalde ik er voor (hij is dat nu ook ongeveer gebruikt). En het was het max wat set 2 kon doen, en het klonk echt heel goed!
Set 3: ND5XS1. 700 euro betaal je er gebruikt voor nu! En zoveel verschil was er nu ook weer niet naar de NDX1. Fijne klank en geen geld!
Set 4: NDX1. De Harbeths halen echt de extra kwaliteit uit de NDX1. Ook de NDX2, maar lang niet genoeg voor de 4000 euro tweedehands prijs!
Voor 2, 3 en 4, de Philips CD960. Ongelofelijk hoe goed dat ding zich hield!

Qua mogelijkheden:

Set 1: NDX2. De rest: XS2. Da's simpel. De 2e generatie doet Tidal, Qobuz, Spotify native, radion natuurlijk en DLNA, maar ook Airplay en Chromecast (bitperfect). Dat maakt ze ideaal. En al die services hebben op een high-end produkt als de NDX2? Wow.

Ook nog leuk te vermelden: we hebben OOK nog de Eversolo A8 analoog tegenover de ND5XS1, XS2 en NDX1 gezet. De XSsen waren voor ons ongeveer gelijkwaardig met de A8, al heeft die een mooi scherm, mogelijkheden etc. Qua klank hadden we liever de Naims, maar we zouden voor een A8 gaan. De NDX1 daarentegen was VEEL beter dan de A8. Zelfs als de A8 de non-remaster hires versie speelde van goed opgenomen muziek kwam hij niet in de buurt. Dus wij zouden liever gaan voor een NDX1 voor 1400 euro met een Wiim Pro met coax naar die NDX1 voor 1600 euro dan de Eversolo A8.

Natuurlijk heb ik ook nog gekeken naar andere produkten. De dCS Network Bridge, Grimm MU1 en de x-odos produkten.

dCS: niet kunnen krijgen helaas. Geen reaktie op mijn oproep en niemand die zo'n ding heeft staan. Qua mogelijkheden mist hij Chromecast, al hebben ze wel Airplay 1 (ja, alleen 1, dus altijd lossless). Heel goed dCS!
Grimm: Prachtig gemaakt, ziet er geweldig uit. Maar ja, doet Airplay 2 voor mijn Digitally Imported (heb ik een abo op), Mixcloud (idem) en Soundcloud. Oh, en hij doet geen Spotify. Ook doet hij eigenlijk alleen Roon. Vast leuke software, maar niet als je 250.000 bestanden hebt waar veel incomplete of afwezige metadata heeft. Ook geen Chromecast. Dus lossy casten van lossy services op een 12.500 euro apparaat. No thanks.
x-odos: hopelijk kan ik die proberen, maar ook hier hetzelfde probleem. Al zou deze wel gewoon folder browsing moeten doen, en dus mijn eigen muziek kunnen spelen. Weer alleen lossy casten van lossy services.

En dat is wel iets. Aan de onderkant van de markt doen de streamers bijna alles. Bluesound, Wiim, Eversolo, Sonos. Zo ongeveer wat je wilt doen ze. En ze zijn allemaal <1000 euro. Ideaal!
Waarom lijkt het dan dat des te duurder de software (Roon) of hardware wordt, steeds meer verdwijnt? Of de implementatie niet doordacht wordt (Airplay)? Waarom is het toch dat van alles >5000 euro zo ongeveer alleen de dCS en de NDX2 bieden wat ik wil gebruiken? En die dCS is uit 2017!
Ik ga er maar vanuit dat mijn wensen (zoals zo vaak) en gebruik van het spul anders is dan wat de meesten willen. Of dat die mensen zich eerder willen aanpassen aan de produkten.

Wat viel ons verder op aan de test? Hoe goed de twee CD spelers als loopwerken werkten, maar hoe slecht een andere willekeurige CD speler als loopwerk dat deed. Maar ook, hoe fijn we de XS1 vonden en hoe vaak we de NDX1 gebruikt zouden aanraden als streamer (eventueel samen met een Wiim Pro).

Hebben jullie vragen? Roep! Ik ben benieuwd.
Harbeth M30.1 speakers, Accuphase C-11/P-11 voor- en eindversterker en Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Thorens TD-124/Jelco SA-750DB/Ortofon 2M-Blue, dCS Delius DAC met Verona klok, Naim NDX streamer, Marantz CD-11LE CD speler, Nakamichi 682ZX cassettedeck, Tascam MD-350 minidisc recorder, Rel 212SE subwoofer.
2e set (die er naast staat om mee te spelen en experimenteren):
Harbeth P3ESR 40th Anniversary Edition met Skylan stands, Exposure 2010SD geintegreerde versterker gemod door Musifoon, Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Naim NDX1 (gedeeld met set 1), Rel Strata 5 subwoofer.

Lion of Judah

Leuke test! Doet me ook gelijk weer terugdenken aan het testvergelijk tussen de NDX1 en een SBooster met aparte voeding van jaren geleden.
Spendor A5, REL T7i en T7x, Naim Supernait, Avondale TPX2, miniDSP SHD, Musical Fidelity MX-Vnyl met Plixir BDC, Rega P6 met AT VM-540ML

Struis

De SBooster IS toch de aparte voeding? Ja, ik ben ook begonnen met een Squeezebox Touch met een SBooster (heb ik nog steeds). Later door een APogee Mini-DAC. De SBooster en de Apogee van dit forum. Daarna kwam een Linn Majik DS/1 en die was echt een stuk beter al. Maar die werd weer zeer comfortabel verslagen door de ND5XS1. En het is vooral die XS1 die elke keer positief blijft opvallen, tot nu toe. Leuk is dat!

Citaat van: Lion of Judah op mei  5, 2024, 15:36:19Leuke test! Doet me ook gelijk weer terugdenken aan het testvergelijk tussen de NDX1 en een SBooster met aparte voeding van jaren geleden.
Harbeth M30.1 speakers, Accuphase C-11/P-11 voor- en eindversterker en Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Thorens TD-124/Jelco SA-750DB/Ortofon 2M-Blue, dCS Delius DAC met Verona klok, Naim NDX streamer, Marantz CD-11LE CD speler, Nakamichi 682ZX cassettedeck, Tascam MD-350 minidisc recorder, Rel 212SE subwoofer.
2e set (die er naast staat om mee te spelen en experimenteren):
Harbeth P3ESR 40th Anniversary Edition met Skylan stands, Exposure 2010SD geintegreerde versterker gemod door Musifoon, Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Naim NDX1 (gedeeld met set 1), Rel Strata 5 subwoofer.

Lion of Judah

Citaat van: Struis op mei  5, 2024, 16:26:35De SBooster IS toch de aparte voeding? Ja, ik ben ook begonnen met een Squeezebox Touch met een SBooster (heb ik nog steeds). Later door een APogee Mini-DAC. De SBooster en de Apogee van dit forum. Daarna kwam een Linn Majik DS/1 en die was echt een stuk beter al. Maar die werd weer zeer comfortabel verslagen door de ND5XS1. En het is vooral die XS1 die elke keer positief blijft opvallen, tot nu toe. Leuk is dat!

Ik bedoelde idd een Squeezebox!
Spendor A5, REL T7i en T7x, Naim Supernait, Avondale TPX2, miniDSP SHD, Musical Fidelity MX-Vnyl met Plixir BDC, Rega P6 met AT VM-540ML

Liko

Het is wel fijn om te weten,  vanaf wat je streamde. Zelf geript, Tidal, Qobuz of....

Xander32

Hulde voor de test, de moeite  :thumbs-up:  Het was vast ook fun om uit te voeren 🙂

Maar wat ik niet helder heb; stonden de verschillende sets allen in dezelfde ruimte?
Was de basis voor iedere set identiek (stroomvoorziening, opstelling, bekabeling)?
Was de bron van de content steevast dezelfde?
Heb je alleen geluisterd of waren er ook anderen betrokken bij de tests? Zo ja, wat waren hun bevindingen?
Tannoy Kensington SE  ||  Accuphase E-480 & DAC-50  ||  Auralic Aries G2.1  ||  Sonnet Morpheus  ||  Audiolab 6000 CDT

Struis

Ah, dat is inderdaad goed. Ik pak die van Xander er ook even bij:

De oude Naim streamers hebben geen Qobuz, dus we hebben de Bandcamp versies van Hania Rani - Live From Studio S2 gebruikt en Kettel & Secede - When Can van Bandcamp (beiden op vinyl gekocht).

Verder kwam alles van CD en Tidal.

Wat we draaiden. Queen, Chris de Burgh, Dire Straits, Clannad, Kettel & Secede, Kate & Anna McGarrigle, Anna Lapwood, Roger Sanchez, Hania Rani dus, Brian Eno en Reclable (misschien vergeet ik iets).

Set 1 en 2 staan in dezelfde ruimte (mijne). De stroomvoorziening zijn grappig genoeg inderdaad gelijk: Ludic Kratos met mijn Viablue stroomkabels. De interconnects waren anders. Mijne zijn Oyaide, de zijne waren viablue DIN kabels.
De bronnen zijn dus de streamers en voor CD's de Philips voor set 3 en 4 (en de Marantz voor set 1 en 2).
Set 3 en 4 bij een goede vriend van me.

De tests zijn gedaan met ons tweeen. De Eversolo test was met de mensen van Musifoon erbij, en de tests met de Linn Akurate DSM/3 met een andere vriend.

De DAC was voor set 1 dus de dCS Delius, en de rest van de sets gebruikten de ingebouwde DAC van de streamers.

Ja, echt bijzonder naar om die testen te doen! Wel wat geregel en geklooi om het allemaal naast elkaar werkend te krijgen, maar FUN!

Citaat van: Liko op mei  6, 2024, 19:49:02Het is wel fijn om te weten,  vanaf wat je streamde. Zelf geript, Tidal, Qobuz of....
Harbeth M30.1 speakers, Accuphase C-11/P-11 voor- en eindversterker en Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Thorens TD-124/Jelco SA-750DB/Ortofon 2M-Blue, dCS Delius DAC met Verona klok, Naim NDX streamer, Marantz CD-11LE CD speler, Nakamichi 682ZX cassettedeck, Tascam MD-350 minidisc recorder, Rel 212SE subwoofer.
2e set (die er naast staat om mee te spelen en experimenteren):
Harbeth P3ESR 40th Anniversary Edition met Skylan stands, Exposure 2010SD geintegreerde versterker gemod door Musifoon, Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Naim NDX1 (gedeeld met set 1), Rel Strata 5 subwoofer.

Struis

Oh, en nog om compleet te zijn. De Parasound is nu bij Musifoon om te repareren / misschien stukje revisie, dus die is hier NIET gebruikt.
Harbeth M30.1 speakers, Accuphase C-11/P-11 voor- en eindversterker en Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Thorens TD-124/Jelco SA-750DB/Ortofon 2M-Blue, dCS Delius DAC met Verona klok, Naim NDX streamer, Marantz CD-11LE CD speler, Nakamichi 682ZX cassettedeck, Tascam MD-350 minidisc recorder, Rel 212SE subwoofer.
2e set (die er naast staat om mee te spelen en experimenteren):
Harbeth P3ESR 40th Anniversary Edition met Skylan stands, Exposure 2010SD geintegreerde versterker gemod door Musifoon, Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Naim NDX1 (gedeeld met set 1), Rel Strata 5 subwoofer.

SpeedyAndré

Ik kan me geen voorstelling maken van hoe bijv. de Eversolo A8 klinkt, kennelijk vergelijkbaar met 3 andere spelers maar hoe die klinken vind ik nergens terug.
Bij 1 speler komt ie niet in de buurt, wederom totaal onduidelijk wat er dan anders of minder is.
Ik heb in het verleden vaak reviews geschreven van sets en probeerde duidelijk te maken hoe de klank is en op welk vlak een minder goed apparaat tekort kwam.
Daarbij probeerde ik zo veel mogelijk dezelfde kabels te gebruiken of deed ik de test 2 keer met verschillende kabels om hun eigenschappen te benadrukken.
Een mismatch is snel gemaakt en die tracht ik te repareren door kabels te wisselen e.d.

In dit review kom ik alleen vage termen tegen als 'komt niet in de buurt' waar ik niks mee kan.
Op zich is de opzet wel leuk maar ik vind er geen lijn in, geen rode draad in het verhaal.

Ik let vaak op de 3D weergave (ruimtelijkheid), 'los van de speakers' (controle van de versterkers), punch en dynamiek, schelheid (vervorming), laag weergave (gecontroleerd of boemerig), de ritmiek en de samenhang van het geheel.
Indien mogelijk of de klank natuurlijk is, iel of warm wat allemaal een karakter van kabels en apparatuur kan zijn en zelfs de akoestiek.

Dit alles met een reden, ik ben al lang aan het kijken hoe de streaming apparatuur (en diensten) zich verhouden tot een optimale set met een cdspeler of een transport en een dac zoals hier staat.

André 8)
Northstar Extremo CD+dac, Soundaware D100 pro, Monster Sigma 2K, Sphinx PJ8, Aragon Palladium, Infinity Renaissance 90, Xtc + NBS Statement III powercords, Straightwire Virtuoso,
Onkyo Tx-RZ830, Panasonic DMR-UBS80, Oppo Udp-203 + Bdp-83, Shield 4K, HDfury Vertex 2, Google TV 4K +ultra, Toshiba HD-XE1, PS3, PS4 Pro +VR, PS5+VR2, Infinity Kappa center B, 4x Kappa Video II, 4x Oreus (height), SVS PB12ISD, Sony Vpl-VW550ES,  Harmony Elite + Companion, TX-P42U10E, LG UJ620V, VU+ Uno 4K SE, Zidoo Z9S+UHD3000, 50TB in DS1515+, Sony MDR-HW700 (9.1), WH-1000MX3
2x Toshiba Daiseikai 8 3,5kW, Atlantic Ex V3 wpboiler 200l+coil, Panasonic MDC07H3E5 L/W warmtepomp

MichielB

x-odos xo|stream pro met een Ediscreation LPS kan zich binnen een top-end setup meten met een Audio Note CD3-pro loopwerk.
YN-Audio Music at its Best - bijzondere boetiek stijl merken Alare Labs, Albedo Silver, Audia Flight, Cen.grand, Coda Technologies, Ediscreation, LAB12, Signal Projects en x-odos.

Struis

Ah. Oke, de A8 klonk voor ons wat magerder, best veel detail, maar een beetje grainy, iets te fel tov de Naim NDX1. Switch naar de NDX1 en er zit duidelijk MEER detail in, veel grotere en ruimere soundstage, emotie en drive. Met de ND5XS was het dichterbij. Detail was vergelijkbaar, maar de drive en emotie in de XS was gewoon fijner. Al kunnen wij ons voorstellen dat dat een kwestie van smaak is.
Tov de NDX1 legde de A8 het eigenlijk zo ongeveer overal op af tegen de NDX1. Waarom de NDX1? Omdat een gebruikte zo'n 1300-1400 euro kost nu en een A8 nu zo'n 2000, dus effectief is het concurrent..

Het is een test gedaan bij Musifoon, dus dezelfde Naim Supernait 3 versterker, zelfde interconnects. Op B&W 704's (nieuwste versie).

We hebben Musifoon gekozen omdat ze prima de kabels e.d. gelijk kunnen houden, en hun akoestiek ook echt prima in orde is. Dat is het voor set 1 en 2 ook, mijn kamer (zie mijn RT60 grafieken) is ook prima. Set 3 en 4 staan in een houten chalet, dus daar is de akoestiek minder..

In dit geval was het dus puur de streamers streamer zelf met hun eigen DAC. Bij set 1 werd alles dus puur gebruikt als loopwerk.
Conclusie daar was: een goede CD speler of CD loopwerk kon de ND5XS(2) en NDX1 prima bij houden (als loopwerk naar de NDX2). Alleen de NDX2 als geintegreerde streamer was beter qua 3D beeld, detail, emotie, subtiliteit en plaatsing, vooral in het laag dan de CD speler (de Philips CD960).
De Marantz CD11LE door de dCS combo kwam toch wel heel dicht in de buurt van de NDX2 als loopwerk door diezelfde dCS. Al was de NDX2 wat holografischer, de Marantz had een prachtig mooi beeld met goede bas controle en een andere, ook erg fijne presentatie. Iets warmer denk ik.

Citaat van: SpeedyAndré op mei  7, 2024, 20:17:04Ik kan me geen voorstelling maken van hoe bijv. de Eversolo A8 klinkt, kennelijk vergelijkbaar met 3 andere spelers maar hoe die klinken vind ik nergens terug.
Bij 1 speler komt ie niet in de buurt, wederom totaal onduidelijk wat er dan anders of minder is.
Ik heb in het verleden vaak reviews geschreven van sets en probeerde duidelijk te maken hoe de klank is en op welk vlak een minder goed apparaat tekort kwam.
Daarbij probeerde ik zo veel mogelijk dezelfde kabels te gebruiken of deed ik de test 2 keer met verschillende kabels om hun eigenschappen te benadrukken.
Een mismatch is snel gemaakt en die tracht ik te repareren door kabels te wisselen e.d.

In dit review kom ik alleen vage termen tegen als 'komt niet in de buurt' waar ik niks mee kan.
Op zich is de opzet wel leuk maar ik vind er geen lijn in, geen rode draad in het verhaal.

Ik let vaak op de 3D weergave (ruimtelijkheid), 'los van de speakers' (controle van de versterkers), punch en dynamiek, schelheid (vervorming), laag weergave (gecontroleerd of boemerig), de ritmiek en de samenhang van het geheel.
Indien mogelijk of de klank natuurlijk is, iel of warm wat allemaal een karakter van kabels en apparatuur kan zijn en zelfs de akoestiek.

Dit alles met een reden, ik ben al lang aan het kijken hoe de streaming apparatuur (en diensten) zich verhouden tot een optimale set met een cdspeler of een transport en een dac zoals hier staat.

André 8)

Citaat van: SpeedyAndré op mei  7, 2024, 20:17:04Ik kan me geen voorstelling maken van hoe bijv. de Eversolo A8 klinkt, kennelijk vergelijkbaar met 3 andere spelers maar hoe die klinken vind ik nergens terug.
Bij 1 speler komt ie niet in de buurt, wederom totaal onduidelijk wat er dan anders of minder is.
Ik heb in het verleden vaak reviews geschreven van sets en probeerde duidelijk te maken hoe de klank is en op welk vlak een minder goed apparaat tekort kwam.
Daarbij probeerde ik zo veel mogelijk dezelfde kabels te gebruiken of deed ik de test 2 keer met verschillende kabels om hun eigenschappen te benadrukken.
Een mismatch is snel gemaakt en die tracht ik te repareren door kabels te wisselen e.d.

In dit review kom ik alleen vage termen tegen als 'komt niet in de buurt' waar ik niks mee kan.
Op zich is de opzet wel leuk maar ik vind er geen lijn in, geen rode draad in het verhaal.

Ik let vaak op de 3D weergave (ruimtelijkheid), 'los van de speakers' (controle van de versterkers), punch en dynamiek, schelheid (vervorming), laag weergave (gecontroleerd of boemerig), de ritmiek en de samenhang van het geheel.
Indien mogelijk of de klank natuurlijk is, iel of warm wat allemaal een karakter van kabels en apparatuur kan zijn en zelfs de akoestiek.

Dit alles met een reden, ik ben al lang aan het kijken hoe de streaming apparatuur (en diensten) zich verhouden tot een optimale set met een cdspeler of een transport en een dac zoals hier staat.

André 8)

Harbeth M30.1 speakers, Accuphase C-11/P-11 voor- en eindversterker en Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Thorens TD-124/Jelco SA-750DB/Ortofon 2M-Blue, dCS Delius DAC met Verona klok, Naim NDX streamer, Marantz CD-11LE CD speler, Nakamichi 682ZX cassettedeck, Tascam MD-350 minidisc recorder, Rel 212SE subwoofer.
2e set (die er naast staat om mee te spelen en experimenteren):
Harbeth P3ESR 40th Anniversary Edition met Skylan stands, Exposure 2010SD geintegreerde versterker gemod door Musifoon, Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Naim NDX1 (gedeeld met set 1), Rel Strata 5 subwoofer.

SpeedyAndré

Fijn dat je het nog voor de geest kan halen, nu spreekt het review wat meer en heb ik een idee wat je van de A8 kan verwachten als je die met het duurdere segment vergelijkt.

André 8)
Northstar Extremo CD+dac, Soundaware D100 pro, Monster Sigma 2K, Sphinx PJ8, Aragon Palladium, Infinity Renaissance 90, Xtc + NBS Statement III powercords, Straightwire Virtuoso,
Onkyo Tx-RZ830, Panasonic DMR-UBS80, Oppo Udp-203 + Bdp-83, Shield 4K, HDfury Vertex 2, Google TV 4K +ultra, Toshiba HD-XE1, PS3, PS4 Pro +VR, PS5+VR2, Infinity Kappa center B, 4x Kappa Video II, 4x Oreus (height), SVS PB12ISD, Sony Vpl-VW550ES,  Harmony Elite + Companion, TX-P42U10E, LG UJ620V, VU+ Uno 4K SE, Zidoo Z9S+UHD3000, 50TB in DS1515+, Sony MDR-HW700 (9.1), WH-1000MX3
2x Toshiba Daiseikai 8 3,5kW, Atlantic Ex V3 wpboiler 200l+coil, Panasonic MDC07H3E5 L/W warmtepomp

Struis

Tsja, de Eversolo's worden best veel gehyped. Al is mijn ervaring dat de meeste waar gewoon naar z'n geld is. De A8 is 2000 euro nieuw, en daar zou ik, na luisteren en vergelijken, hem ook ongeveer plaatsen. Wat ik WEL geweldig vond was de bouwkwaliteit en de eindeloze streaming mogelijkheden!

Hoe kan het toch dat des te duurder de streamers worden, hoe minder ze ondersteunen. Waar de goedkope streamers het gewoon allemaal doen. Alsof de fabrikanten daarvan vinden dat dat eigenlijk not done is ;)

Natuurlijk is het ook gewoon een kwestie van smaak. Naar wat ik heb gehoord neigen veel Chinese DACs en streamers aan de wat brightere en analytischere kant (natuurlijk zijn er uitzonderingen). En dat was de A8 eigenlijk ook een beetje. Minder al dan de A6, maar toch.
Harbeth M30.1 speakers, Accuphase C-11/P-11 voor- en eindversterker en Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Thorens TD-124/Jelco SA-750DB/Ortofon 2M-Blue, dCS Delius DAC met Verona klok, Naim NDX streamer, Marantz CD-11LE CD speler, Nakamichi 682ZX cassettedeck, Tascam MD-350 minidisc recorder, Rel 212SE subwoofer.
2e set (die er naast staat om mee te spelen en experimenteren):
Harbeth P3ESR 40th Anniversary Edition met Skylan stands, Exposure 2010SD geintegreerde versterker gemod door Musifoon, Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Naim NDX1 (gedeeld met set 1), Rel Strata 5 subwoofer.

Struis

Nog iets anders...

Voor mijn 2e set (Harbeth P3ESR / Exposure 2010SD als voorversterker / Parasound HCA 2200 MKII eindversterker) draai ik nu met een Rel Strata 5 sub. Prima eigenlijk. Maar ik zou graag wat dieper willen kunnen en gewoon wat sneller.

Nou ben ik gek op Rels, altijd geweest, dus zoek ik een mooie tweedehands.

Dus, wat werkt goed met de P3ESR's? Nou ja, de T7/x of T/9x bv. Leuk, redelijk te betalen, beter dan de Strata 5 (mag je ook verwachten), maar vergeleken met de S series, hmm...

Wat zegt Rel zelf? Dat grote subs (hoe snel ook) snel genoeg zijn, maar mogelijk hun beste geven van 20-45 Hz, en als je cutoff rond 60 Hz is (zoals hier), de sub al af rolt terwijl de speaker dat ook doet. Niet goed.
Fantastisch. Maar WANNEER beginnen al die subs dan af te rollen, zodat ik weet of iets KAN of NIET kan?

Ja, dan wordt het blijkbaar lastig. Er staat eigenlijk niks over.
Ik ben benieuwd naar de S/5, maar ook de G1 Gibraltar.

Zijn die dan te groot? Redden die het? Of zit je dan toch vast in de T serie? Waar ik ook zoek, ik vind er bijzonder weinig van moet ik zeggen!

Wat zijn jullie ervaringen? Hebben jullie dergelijke tests gedaan? Moet je toch gaan voor een 10 inch woofer omdat die hoger komen? Ik weet bv dat mijn 212SE veel hoger komt dan gemiddeld.
Harbeth M30.1 speakers, Accuphase C-11/P-11 voor- en eindversterker en Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Thorens TD-124/Jelco SA-750DB/Ortofon 2M-Blue, dCS Delius DAC met Verona klok, Naim NDX streamer, Marantz CD-11LE CD speler, Nakamichi 682ZX cassettedeck, Tascam MD-350 minidisc recorder, Rel 212SE subwoofer.
2e set (die er naast staat om mee te spelen en experimenteren):
Harbeth P3ESR 40th Anniversary Edition met Skylan stands, Exposure 2010SD geintegreerde versterker gemod door Musifoon, Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Naim NDX1 (gedeeld met set 1), Rel Strata 5 subwoofer.

Soundsgood

Citaat van: Struis op mei 12, 2024, 18:33:01Nog iets anders...

Voor mijn 2e set (Harbeth P3ESR / Exposure 2010SD als voorversterker / Parasound HCA 2200 MKII eindversterker) draai ik nu met een Rel Strata 5 sub. Prima eigenlijk. Maar ik zou graag wat dieper willen kunnen en gewoon wat sneller.

Nou ben ik gek op Rels, altijd geweest, dus zoek ik een mooie tweedehands.

Dus, wat werkt goed met de P3ESR's? Nou ja, de T7/x of T/9x bv. Leuk, redelijk te betalen, beter dan de Strata 5 (mag je ook verwachten), maar vergeleken met de S series, hmm...

Wat zegt Rel zelf? Dat grote subs (hoe snel ook) snel genoeg zijn, maar mogelijk hun beste geven van 20-45 Hz, en als je cutoff rond 60 Hz is (zoals hier), de sub al af rolt terwijl de speaker dat ook doet. Niet goed.
Fantastisch. Maar WANNEER beginnen al die subs dan af te rollen, zodat ik weet of iets KAN of NIET kan?

Ja, dan wordt het blijkbaar lastig. Er staat eigenlijk niks over.
Ik ben benieuwd naar de S/5, maar ook de G1 Gibraltar.

Zijn die dan te groot? Redden die het? Of zit je dan toch vast in de T serie? Waar ik ook zoek, ik vind er bijzonder weinig van moet ik zeggen!

Wat zijn jullie ervaringen? Hebben jullie dergelijke tests gedaan? Moet je toch gaan voor een 10 inch woofer omdat die hoger komen? Ik weet bv dat mijn 212SE veel hoger komt dan gemiddeld.


Deze al gezien? https://harbeth.co.uk/nelson-subwoofer-stand-solution/
Dutch & Dutch 8c

Struis

Ja, heel cool! Maar ook 4000 euro. Mijn Rel 212SE was 3000 gebruikt (1,5 jaar oud). Het voelt dan ineens een beetje, eh, pittig? En ik vind hem ook niet heel mooi eigenlijk.

Morgenavond gaan we zien of een Rel Gibraltar G1 MKI goed matcht met de P3ESR's.. Die kost de helft..

Citaat van: Soundsgood op mei 13, 2024, 19:53:25Deze al gezien? https://harbeth.co.uk/nelson-subwoofer-stand-solution/
Harbeth M30.1 speakers, Accuphase C-11/P-11 voor- en eindversterker en Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Thorens TD-124/Jelco SA-750DB/Ortofon 2M-Blue, dCS Delius DAC met Verona klok, Naim NDX streamer, Marantz CD-11LE CD speler, Nakamichi 682ZX cassettedeck, Tascam MD-350 minidisc recorder, Rel 212SE subwoofer.
2e set (die er naast staat om mee te spelen en experimenteren):
Harbeth P3ESR 40th Anniversary Edition met Skylan stands, Exposure 2010SD geintegreerde versterker gemod door Musifoon, Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Naim NDX1 (gedeeld met set 1), Rel Strata 5 subwoofer.

Struis

Heeft iemand nog ideeen voor loopwerken (streamer dus) die ik zou kunnen testen die dit kunnen:

- Mijn 250.000+ files draaien vanaf de NAS met regelmatig incomplete metadata
- Spotify
- Tidal
- Digitally Imported
- Mixcloud
- Soundcloud

Natuurlijk kan ik een loopwerk kiezen voor Tidal en dan iets anders voor de rest. Maar dat is EN duur, EN dan klinkt 50% van de dingen waar ik naar luister veel slechter.

Natuurlijk is het ook prima als ik het bitperfect kan casten. Dus Airplay 1 (NIET 2 natuurlijk), Chromecast oid.

Na alles wat ik gezien en geprobeerd heb lijkt het alsof aan de onderkant van de markt normaliter alles aanwezig is, maar des te duurder het spul wordt, des te minder wordt ondersteund. Alleen Naim lijkt gewoon alles aan te blijven bieden, wat je ook kiest.

Waar hebben we nu naar gekeken? x-odos, Roon, Grimm, Linn, Naim, Hifi Rose, Auralic en Aurender...
Harbeth M30.1 speakers, Accuphase C-11/P-11 voor- en eindversterker en Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Thorens TD-124/Jelco SA-750DB/Ortofon 2M-Blue, dCS Delius DAC met Verona klok, Naim NDX streamer, Marantz CD-11LE CD speler, Nakamichi 682ZX cassettedeck, Tascam MD-350 minidisc recorder, Rel 212SE subwoofer.
2e set (die er naast staat om mee te spelen en experimenteren):
Harbeth P3ESR 40th Anniversary Edition met Skylan stands, Exposure 2010SD geintegreerde versterker gemod door Musifoon, Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Naim NDX1 (gedeeld met set 1), Rel Strata 5 subwoofer.

vanzomereng

#17
Ben niet op de hoogte wat Soundcloud of Mixcloud is en verder is de markt
niet dik gezaaid met streamer-loopwerken.

Wat wel ontbreekt aan merken in je lijstje is Lumin, die maken ook diverse
streamer-loopwerken, wellicht ff informeren bij Wifimedia in Arnhem.
Luidsprekers: B&W 702S2,  All-In-One: Atoll SDA300-Signature,
Blue-ray player: Denon DVD-3800BD

Struis

Hm ja, Lumin, die was ik inderdaad vergeten. Soundcloud, Mixcloud zijn DJ sites met veel DJ sets, en Digitally Imported zijn 75 Internet radio zenders, allemaal dance varianten.

Citaat van: vanzomereng op mei 15, 2024, 09:59:19Ben niet op de hoogte wat Soundcloud of Mixcloud is en verder is de markt
niet dik gezaaid met streamer-loopwerken.

Wat wel ontbreekt aan merken in je lijstje is Lumin, die maken ook diverse
streamer-loopwerken, wellicht ff informeren bij Wifimedia in Arnhem.
Harbeth M30.1 speakers, Accuphase C-11/P-11 voor- en eindversterker en Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Thorens TD-124/Jelco SA-750DB/Ortofon 2M-Blue, dCS Delius DAC met Verona klok, Naim NDX streamer, Marantz CD-11LE CD speler, Nakamichi 682ZX cassettedeck, Tascam MD-350 minidisc recorder, Rel 212SE subwoofer.
2e set (die er naast staat om mee te spelen en experimenteren):
Harbeth P3ESR 40th Anniversary Edition met Skylan stands, Exposure 2010SD geintegreerde versterker gemod door Musifoon, Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Naim NDX1 (gedeeld met set 1), Rel Strata 5 subwoofer.

Struis

Ah, gekeken en het is the usual: Spotify (hier wel), Tidal, Qobuz, radio en DLNA. Ook niks dus.

Nou ja, blijkbaar ben ik de uitzondering, of vinden anderen het geen big deal. Maar ikzelf blijf het vreemd vinden. Het zou je bijna weerhouden om boven de 2000 euro (voor een Eversolo A8 ofzo) te spenderen voor een streamer en daar je set omheen te bouwen, als je iets anders wilt dan Spotify, Tidal, Qoboz, radio, DLNA en Roon (die hetzelfde doet voor zover ik ervoer).

Citaat van: Struis op mei 15, 2024, 15:34:47Hm ja, Lumin, die was ik inderdaad vergeten. Soundcloud, Mixcloud zijn DJ sites met veel DJ sets, en Digitally Imported zijn 75 Internet radio zenders, allemaal dance varianten.
Harbeth M30.1 speakers, Accuphase C-11/P-11 voor- en eindversterker en Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Thorens TD-124/Jelco SA-750DB/Ortofon 2M-Blue, dCS Delius DAC met Verona klok, Naim NDX streamer, Marantz CD-11LE CD speler, Nakamichi 682ZX cassettedeck, Tascam MD-350 minidisc recorder, Rel 212SE subwoofer.
2e set (die er naast staat om mee te spelen en experimenteren):
Harbeth P3ESR 40th Anniversary Edition met Skylan stands, Exposure 2010SD geintegreerde versterker gemod door Musifoon, Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Naim NDX1 (gedeeld met set 1), Rel Strata 5 subwoofer.

RZeemering

Zijn die DJ sets en radiozenders dan van zo'n goede kwaliteit dat het zonde is om ze via airplay oid te streamen?
Nuc7i3 Roon ROCK server, Auralic Aries G1 streamer, Holo Audio Spring 2 level 1 DAC, Prima Luna Prologue Three voorversterker, Bryston 4bSST eindversterker, Driade Flow 405 kabels, Magnepan 20.1 speakers.

Struis

Hm, verkeerde vraag denk ik. De juiste vraag in mijn opinie is: waarom zou je vele duizenden euros uitgeven voor een geweldige streamer die niet eens in staat is om ook niet standaard muziekbronnen lossless te spelen :) Waarom zou je 12.500 euro uitgeven voor een streamer om dan lossy naar een goede lossy stream te luisteren? Of zelfs Spotify?
Maar meestal is het 320 kbit mp3 oid. Dus behoorlijk goed.

Citaat van: RZeemering op mei 15, 2024, 20:28:58Zijn die DJ sets en radiozenders dan van zo'n goede kwaliteit dat het zonde is om ze via airplay oid te streamen?
Harbeth M30.1 speakers, Accuphase C-11/P-11 voor- en eindversterker en Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Thorens TD-124/Jelco SA-750DB/Ortofon 2M-Blue, dCS Delius DAC met Verona klok, Naim NDX streamer, Marantz CD-11LE CD speler, Nakamichi 682ZX cassettedeck, Tascam MD-350 minidisc recorder, Rel 212SE subwoofer.
2e set (die er naast staat om mee te spelen en experimenteren):
Harbeth P3ESR 40th Anniversary Edition met Skylan stands, Exposure 2010SD geintegreerde versterker gemod door Musifoon, Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Naim NDX1 (gedeeld met set 1), Rel Strata 5 subwoofer.

RZeemering

Mijn main focus is in goede kwaliteit streamen.
Als ik spotify of anderszins wil luisteren doe ik dat ook via mijn streamer maar dan via airplay.
Dan maakt me het ook niet uit dat het in mindere vorm de streamer in komt.
Oftewel die streamers hoeven het niet native te kunnen. Als er maar een optie voor airplay is (of iets wat met windows werkt voor de mensen die dat via dat platform doen)

Of praten we langs elkaar heen? :P
Nuc7i3 Roon ROCK server, Auralic Aries G1 streamer, Holo Audio Spring 2 level 1 DAC, Prima Luna Prologue Three voorversterker, Bryston 4bSST eindversterker, Driade Flow 405 kabels, Magnepan 20.1 speakers.

Struis

Nee, ik denk dat het een verschil van filosofie is. Ik vind het opvallend dat dCS bv ook alleen Airplay aan biedt, maar wel Airplay 1, dus lossless.
Ik luister namelijk zomaar zo'n 50% van mijn muziek van lossy (320 kbit MP3 kwaliteit) bronnen. Als je als gebruiker bijna alles van Tidal, Qobuz e.d. haalt, maakt die enkele vast niet zoveel uit. Maar als 50% van die lossy bronnen komt wil je ook gewoon het beste van die bronnen.
Daarbij, als ik mijn vele losse muziek wil luisteren, daar zit ook best wat MP3 tussen. Die wil ik ook op gewoon de beste kwaliteit horen. En dat IS meestal ook zo, want DLNA streaming bv is ook gewoon lossless. Waarom dan de casting variant niet?

Dus het is van 2 kanten naar hetzelfde kijken. Een filosofie. Vind je als fabrikant dat de gebruiker maar de beste bron moet kiezen en wordt daarop de focus gelegd, of vind je als fabrikant dat de gebruiker zelf moet kunnen kiezen wat ze willen en overal zo goed mogelijk geluid moeten kunnen krijgen?

Maar goed, ik ben me ter dege bewust dat ik de uitzondering ben. :)

Citaat van: RZeemering op mei 16, 2024, 22:12:08Mijn main focus is in goede kwaliteit streamen.
Als ik spotify of anderszins wil luisteren doe ik dat ook via mijn streamer maar dan via airplay.
Dan maakt me het ook niet uit dat het in mindere vorm de streamer in komt.
Oftewel die streamers hoeven het niet native te kunnen. Als er maar een optie voor airplay is (of iets wat met windows werkt voor de mensen die dat via dat platform doen)

Of praten we langs elkaar heen? :P
Harbeth M30.1 speakers, Accuphase C-11/P-11 voor- en eindversterker en Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Thorens TD-124/Jelco SA-750DB/Ortofon 2M-Blue, dCS Delius DAC met Verona klok, Naim NDX streamer, Marantz CD-11LE CD speler, Nakamichi 682ZX cassettedeck, Tascam MD-350 minidisc recorder, Rel 212SE subwoofer.
2e set (die er naast staat om mee te spelen en experimenteren):
Harbeth P3ESR 40th Anniversary Edition met Skylan stands, Exposure 2010SD geintegreerde versterker gemod door Musifoon, Parasound HCA-2200 MKII eindversterker, Naim NDX1 (gedeeld met set 1), Rel Strata 5 subwoofer.

RZeemering

Ik snap je punt denk ik.
Maar als je een mp3 over losjes Airplay beluisterd dan beluister je op dat moment toch ook de maximale kwaliteit van die mp3?
Ook als je een lossy bron luistert over een lossy verbinding blijft de kwaliteit toch lossy.
De mp3 wordt niet opeens beter als je het via een highres verbinding gaat beluisteren.
Nuc7i3 Roon ROCK server, Auralic Aries G1 streamer, Holo Audio Spring 2 level 1 DAC, Prima Luna Prologue Three voorversterker, Bryston 4bSST eindversterker, Driade Flow 405 kabels, Magnepan 20.1 speakers.