Heren,
velen zijn mij voor gegaan, en er is al een hoop informatie beschikbaar. Toch open ik een eigen topic t.b.v. het verzamelen van info, en daaruitvolgend kan ik jullie mooi fototje`s laten zien e.d.
Op dit moment heb ik een BK Gemini II, een fijn 8" subje gekocht ter ondersteuning van mijn luidsprekers tijdens het weergeven van stereo. Aangezien ik een dedicated HT heb fungeert de BK natuurlijk ook als LFE kanaal. Voor muziek ( mijn kleine ruimte a 25m2 in acht houdend ) is de BK hardstikke leuk, voornamelijk door de snelheid, en integreerd dan ook naadloos met mijn Epos es-11jes. Ook voor films is het een fijne "toevoeging", maar echt "laag" en "impact" mis ik uiteraard . Mijn HT is laatste maanden aan wat upgrades onderworpen, en ik ben al een poosje niet meer aan de zelfbouw geweest. Kortom, ik ga denk ik een sub bouwen.
Wat ik graag zou willen bouwen;
een actieve sub die "subtiel" in stereo mee kan draaien en tegelijkertijd ook "geweld" tijdens surround kan genereren. Let wel, het produceren van genoeg druk en "oemphh" moet niet/ nauwelijks ten kosten gaan van precisie/ timing t.b.v. stereo weergave. Deze sub mag groot worden met als max ongeveer 60cm breed, 60 hoog, 40 diep. Bij voorkeur gesloten ( tenzij iemand hier anders over denkt ), en downfiring. Ik neem aan, dat gezien de plaatsing redelijk dicht bij de muur downfiring moeilijker word, dus de woofers mogen eventueel in de voorkant. Gevoelsmatig wil ik graag met een groot volume en conus oppervlakte werken.
Ik heb enige ervaring met zelfbouw, genoeg gereedschap en 2 redelijke rechterhanden dus een "gewaagd" ontwerp behoort tot de mogenlijkheden. Wie weet kan ik op die manier een beetje compenseren voor het krappe budget, laten we in eerste instantie zeggen max 500 euro ( exl afwerking ).
Van jullie is alle input gewenst. ( reeds uitgedachte projecten, mooie woofer/ amp tips enz enz enz ).
Bedankt!
er schiet mij gelijk een peerless xxls12 unit te binnen de versie die in een gesloten behuizing kan de 830845
icm met bv een hypex ds4.0 class D subamp
peerless geeft een 62 liter kast aan met genoeg dempingmateriaal waardoor de kast nog een 10% groter lijkt
dan zit net binnen je budget denk ik
Wat jullie vast missen in het bovenstaande is een omschrijving van hetgeen "ik" mis en zal dat aan de hand van 3 voorbeelden proberen te omschrijven.
1. "vroeger" in de bioscoop had je de Bacardi Mojito reclame, dit klonk dankzei de sub "imposant", thuis niet ( voor stereo weergave zou dit natuurlijk overdone zijn ).
2 tijdens het luisteren van muziek valt mij op dat ik vanaf een bep freq te weinig informatie krijg. Zet ik de sub harder dan is de informatie aanwezig maar zijn de iets hogere freq. storend ( bassgitaar )
3 de openingsscene van Dark Night, de camera zoomt in op het flatgebouw, heerlijk stil, BOEM het raam spat uit een. De BOEM, moet energie hebben, druk, angstaanjagend. Bij mij is die boem, tja boem. Niet slecht, zeker strak maar verre van "goundshaking"" .
Zoiets? :)
Citaat van: RA SUBS op maart 9, 2010, 18:15:08
er schiet mij gelijk een peerless xxls12 unit te binnen de versie die in een gesloten behuizing kan de 830845
icm met bv een hypex ds4.0 class D subamp
peerless geeft een 62 liter kast aan met genoeg dempingmateriaal waardoor de kast nog een 10% groter lijkt
dan zit net binnen je budget denk ik
Even gelijk een aanvulling, ik kan echt makkelijk een litertje of 120-140 kwijt en dat lijkt me voor een sub wel fijn. Kortom, is het dan niet zonde om "slechts" 60 liter te nemen?
Misschien een idee om voor een gesloten sub te kiezen met een aan/uit schakelbare Linkwitz transform.
Aan; als je film gaat kijken voor de groundshaking effecten.
Uit; als je stereo muziek gaat luisteren voor de subtiele laag weergave.
Ik lees nu voor het eerst een beetje over Linkwitz! Intressant, maar ik zou niet perse een "switch" willen om te zorgen voor de extra "oemphh". Let me explain;
ik denk een hoeveelheid " druk" te missen bij films, en ik mis te veel diepte ( lagere freq valen teveel af ) bij film en muziek. Ik wil dus iets bouwen met een strakke weergave tot zeg 25 Hz, en genoeg conusoppervlakte om druk op te bouwen. Het geheel moet dan ook nog eens "snel" of "strak" zijn, high level aansluiting t.b.v. mijn fronts, lowlevel= LFE. ( met apparte crossover dan, maar dat zit op de gemiddelde Hypex? )
Kort samengevat;
een muziekale snelle sub, in staat om mijn 25m2 kamertje te laten schudden als een LFE effect dat bedoeld.
klinkt als een xxls400 van BK 8)
die is gesloten, gaat tot 20 hz en heeft een linkwitz transform met xxls12 woofer
Nou ja, eigenlijk wil ik dus een zware uitvoering van mijn Gemini II maken dus opzich..
Alleen valt er zo weinig aan zelf te bouwen :)
Je hebt wel een paar lastige eisen. Zo ver ik weet gaan films en strakheid niet heel erg goed samen en ergens zou je consessies moeten doen. Een PR bijvoorbeeld valt in jou geval al af aangezien dit lange na niet zo snel is als een enkele driver in een gesloten behuizing. De PR beweegt namelijk op druk van de driver, als de driver stilstaat zal de PR nog even doorgaan.
In jou geval zou ik een grote woofer nemen met veel Xmax in een gesloten behuizing. Zo heb je door het oppervlakte en Xmax toch een hele hoop luchtverplaatsing en anderzijds heb je natuurlijk de strakheid van een gesloten behuizing.
Misschien een Dayton 15" HF (http://www.europe-audio.nl/Product.asp?Product_ID=7098) met een hypex 4.0 samen kom je dan wel op een kleine 600 maar het is maar een idee van wat er mogelijk is.
Heb zelf een SVS dB12.3 in een 70liter kast gedrukt.
Samen met een Oaudio bash amp (525W rms) geeft dat een leuk geluid.
Gesloten kast, kleine boost rond de 20-25 hz en dat ding speelt strak tot 25hz.
Best wel snel en een goede punch voor muziek.
K vind alleen mijn kast (waarbij ik een apart compartiment heb voor de amp) wat te groot.
Ding is van voren 45*45 en iets van 60-70 diep.
Zwerft wel ergens op het forum rond ;)
Als ik mocht kiezen zou ik hem nu 'hoger' maken en wat minder diep. Zeg maar 45*45 als vloeroppervlak en dan met de 60-70 de hoogte in.
Die Dayton lijkt een fijne woofer, ik ken het merk niet uit ervaring.
Opzich moeten we de ruimte wel meerekenen, het btreft hier slechts 25m2. Ik neem toch aan dat als ik een "dikke" stereo georienteerde sub maak, ik met films al snel goed zit?
Ik heb wat speurwerk gedaan op verschilende site`s, niet verwonderlijk maar vrijwel iedereen ontwerpt een sub met afmetingen op prio 1. ( klein, veel laag ).
Een hersenscheet, 2 snelle 12" woofers in 1 behuizing, meer dan genoeg oppervlakte lijkt me?
Of kan ik gewoon beter 1 van de StadiumII/ BK xxls400 kopen ? :) ( kan je daar nogwel tegen op met zelfbouw? )
Kosten 2 12" woofers niet evenveel als een CSS SDX15?
Kan je die beter nemen denk ik zo (als je het toch hebt over wat sublaag).
Citaat van: XtrmB op maart 10, 2010, 10:30:19
De PR beweegt namelijk op druk van de driver, als de driver stilstaat zal de PR nog even doorgaan.
Contradictio in terminis ;)
Het is dan ook onzin.
Desondanks is de driver die je voorstelt wel érg mooi.
Ik geef nog een andere suggestie: http://www.speakertrade.com/mivoc/details-einzel.html?marke=mivoc&artikel=AWX%20184
Citaat van: Interficior op maart 10, 2010, 22:50:12
Contradictio in terminis ;)
Het is dan ook onzin.
Desondanks is de driver die je voorstelt wel érg mooi.
Ik geef nog een andere suggestie: http://www.speakertrade.com/mivoc/details-einzel.html?marke=mivoc&artikel=AWX%20184
Ik kan het hier niet met je eens zijn. Een PR bestaat immer uit een veermechanisme die moet zorgen dat deze komt stil te staan. Aangezien de aangestuurde driver eerst lucht moet verplaatsen voordat de PR aangestuurd wordt. Hier zit natuurlijk een bepaalde tijd tussen. Dan is komt daar nog eens de tijd bij dat de PR weer tot stilstand moet komen wat aanzienlijk langer duurt dan een aangedreven driver.
edit Ik heb het niet over aanzienlijke tijden maar enkele milliseconden :)
Mocht ik er naast zitten zie ik graag een onderbouwing tegemoet ;)
Op basis van mij geringe kennis zou ik zeggen dat de PR door het luchtdruk verschil word bewogen?
Met mijn beperkte kennis zou ik zeggen dat het moet kloppen. Wel essienteel is de afdichting van je box. Een goede afdichting komt de luchtdrukverschillen ten goede.
Zelf heb ik ook een PR gebouwd om in een kleine behuizing tot het laag te komen. Wel zou ik de volgende keer het iets anders doen. Bijvoorbeeld 2x 12" PR en 1x 12" driver (mss wel 10") om zo meer oppervlakte creeeren. Dit heb ik echter ook maar van verschillende sites dus ik kan niet zeggen of dit dan ook daadwerkelijk veel meer uitmaakt. Als ik hier op het forum kijk zie ik toch dat er PRs worden gebouwd met zowel een 10"PR als driver (zoals ik ook) en ik hoor geen klachten :)
It may seem logical that the passive would operate somewhat like a lever, with its cone moving out at the same time as the woofer cone moves inward, and vice versa. This is not the case, however. In fact, both cones could move in or out together (this is called "in phase"), or any combination of opposite motions ("out of phase" - the most extreme being "180 degrees" out of phase - like the lever effect described above). Ideally, in order to reinforce each others sound, they would be exactly in phase, but in reality, due to the physics of this sort of resonant system, they are out of phase to some degree most of the time. Bron: Humanspeakers (http://www.humanspeakers.com/whatis/PR.htm)
Bovendien is een PR een 3de order systeem, wat meer group delay met zich mee brengt dan een gesloten of BR systeem (respectievelijk 1ste en 2de orde).
Quote uit vaag artikel... klopt dus niet!
Na verder lezen is inderdaad PR en BR beiden 3de orde en gesloten 2de orde.
Dank Interficior voor de correctie :D
Straffe uitspraak Dirk. Kun je dit onderbouwen? (Naar mijn mening is een gesloten systeem 2e orde, en PR en BR beide 3e orde)
@ bovenstaand: In het citaat staat het correct. De PR beweegt niet op de druk van de driver, maar beweegt op het hele systeem van compliantie van de driver en de lucht in de kast, het oppervlak en het gewicht en vast nog wat andere parameters. Maar het is niet zo dat de PR "gekoppeld" zit aan de actieve driver, hoewel je dat wel ziet als je de actieve driver naar binnen drukt.
Houdt er trouwens rekening mee dat een luchtmassa in een basreflexbuis ook een gedempt systeem is en dus ook "naslingert", net zoals een PR. Waarschijnlijk is een BR wat sneller maar de vraag is hoeverre dit erg merkbaar is op zulke lage frequenties. BR-pijpen hebben weer last van andere meuk.
"Snel laag" is flauwekul. Het (sub) laag klinkt "snel" (beter contouren etc) als het goed met het (lage) midden integreert. Iedere fatsoenlijke unit is "snel genoeg" voor het gebied onder 100 hz.
Is die 500 euro alleen voor de unit, of moet er ook een versterker mee betaald worden?
Voor een kleine 400 euro biedt deze 15" genoeg capaciteiten
http://www.europe-audio.nl/document.asp?document_id=2385&link=datasheets\sba\SB42FHC75-6.pdf
Moet het nog beter, dan bv een aurasound, maar dan zit je al tegen de 1000 euro.
Het is overigens zeer de vraag of je in jouw (relatief kleine) luisterruimte daar echt profeit van gaat hebben. Ik zou een leuke unit kiezen (12") in combinatie met de Hypex plate amp met ingebouwde dsp. Kun je hem goed inregelen.
Leuke link: http://www.solen.ca/import/woofapp.htm
Citaat van: Duck Twacy op maart 16, 2010, 00:12:35
"Snel laag" is flauwekul. Het (sub) laag klinkt "snel" (beter contouren etc) als het goed met het (lage) midden integreert. Iedere fatsoenlijke unit is "snel genoeg" voor het gebied onder 100 hz.
Dus jij zegt dat het niets uitmaakt hoe je de sub ontwerpt met het oog op bijvoorbeeld group delay. Dus een delay 50+ms op 75hz is voor jou geen probleem? Ik noem maar even een voorbeeld want volgens mij is het zeker geen flauwekul. Volgens mij is het namelijk zo dat snel laag beter uitkomt in een muziek gerichte opstelling. Traag laag zorgt dan namelijk voor overlapping in bass tonen.
Fatsoenlijke unit is ook wel relatief. Want wat is fatsoenlijk?
Graag zie ik je uitspraak onderbouwt tegemoet :)
een basreflex subwoofer met een hoge group delay klinkt vaak bonkerig
ook is het toepassen van een bassboost niet echt bevoordelijk voor de group delay
gesloten is gewoon erg prettig en een linkwitz transform is dan een perfecte oplossing
om toch behoorlijk laag te komen
minimaal 12 inch en een flinkl vermogen
:withstupid:
overigens lijken de 15 inch Dayton woofers ook erg mooi
Die HF serie van Dayton zien er goed uit. Ook in de simulaties komen ze er niet misselijk uit :)
Citaat van: RA SUBS op maart 17, 2010, 12:53:41
een basreflex subwoofer met een hoge group delay klinkt vaak bonkerig
ook is het toepassen van een bassboost niet echt bevoordelijk voor de group delay
gesloten is gewoon erg prettig en een linkwitz transform is dan een perfecte oplossing
om toch behoorlijk laag te komen
minimaal 12 inch en een flinkl vermogen
Een basreflex die bonkt is vaak te hoog afgestemd.
Mooi laag tunen voorkomt deze problemen.
Ik heb een 15" Tumult gehad met 2 x 18" passive radiators. Dit was ook niet traag oid.
Passive radiators worden pas trager onder de 30Hz, niemand die dat nog kan horen.
Als ik jou was zou ik gaan voor een CSS SDX15. Liever 1 goede woofer dan 2 minder goede.
Je kan met die woofer nog alle kanten op, gesloten, passive of basreflex.
Citaat van: XtrmB op maart 17, 2010, 12:34:14
Dus jij zegt dat het niets uitmaakt hoe je de sub ontwerpt met het oog op bijvoorbeeld group delay. Dus een delay 50+ms op 75hz is voor jou geen probleem? Ik noem maar even een voorbeeld want volgens mij is het zeker geen flauwekul. Volgens mij is het namelijk zo dat snel laag beter uitkomt in een muziek gerichte opstelling. Traag laag zorgt dan namelijk voor overlapping in bass tonen.
Fatsoenlijke unit is ook wel relatief. Want wat is fatsoenlijk?
Graag zie ik je uitspraak onderbouwt tegemoet :)
Een lage group delay heeft alles te maken met laag-mid integratie.
Ik had het over de snelheid van de woofer zelf. Je hebt geen kleine units nodig voor "snel laag" (binnen redelijke grenzen natuurlijk, een loden plaat als conus is geen goed idee)
http://www.soundstage.com/maxdb/maxdb061999.htm
http://www.trueaudio.com/basslst2.htm
Citaat van: Duck Twacy op maart 17, 2010, 15:23:51
Een lage group delay heeft alles te maken met laag-mid integratie.
Ik had het over de snelheid van de woofer zelf. Je hebt geen kleine units nodig voor "snel laag" (binnen redelijke grenzen natuurlijk, een loden plaat als conus is geen goed idee)
http://www.soundstage.com/maxdb/maxdb061999.htm
http://www.trueaudio.com/basslst2.htm
Ik heb de artikelen even doorgenomen maar ik ze verder geen woord over de constructie van de woofer behalve even bij die van soundstage maar dan hebben ze het alleen over de conus. Is de inductie of de magneetsterkte niet van belang en de impedantie? Deze artikelen beschrijven het opzich wel goed maar niet volledig. Ze missen hier namelijk de constructie van de woofer wat bepalend is voor de snelheid van het op en neer bewegen van de conus.
De snelheid van de woofer kan zeker wel verschillen. Een zelfde woofer alleen de conus is 2 maal zo zwaar zo minder snel uit kunnen slaan dan een een woofer die lichter is met dezelfde parameters zoals inductie e.d. De grote vraag is vooral wat is de significantie van de snelheid van de woofer zelf. Gaat iemand het horen of een woofer 1/10 seconde sneller is ja of nee?
Het gaat niet alleen om het materiaal van de conus, maar ook de sterkte van de magneet en de gebruikte versterker.
Ik wilde ook met de Dayton RSS390HF-4 simuleren, maar mijn Windows 7 gaat niet samen met WinISD PRO :mad:
Voor mij wordt het zeker weten de RSS390HF-4. 15'' gesloten laag is gewoon heel anders dan 10- of 12'' laag, al gaan ze net zo diep en hard.
Een uitschakelbare LT vind ik trouwens wel een heel goede tip.
@Mimic: Je hebt niet perse een specifieke subamp nodig gezien de instelmogelijkheden van de Arcam AVR300. Een mono UcD400 (of zelfs 700) draagt ook bij aan de muziek weegave.
Hier win7 x64 en winsid loopt prima. Waar loop je tegenaan?
Citaat van: XtrmB op maart 22, 2010, 10:44:57
Hier win7 x64 en winsid loopt prima. Waar loop je tegenaan?
Foutmeldingen ''Adress error 000001'' bij elke handeling die ik doe.
Kan geen TSP files openen, ''ziet'' de file gewoon niet.
Bij handmatig invoeren van TSP mist WinISD altijd gegevens, die ik moet controleren.
Citaat van: XtrmB op maart 17, 2010, 15:59:14
Gaat iemand het horen of een woofer 1/10 seconde sneller is ja of nee?
Hoe bedoel je dat? bij een 20hz toon maakt iedere woofer 20 uitslagen per seconde en bij 1000 hz 1000.....
Citaat van: B. op maart 22, 2010, 17:30:08
Foutmeldingen ''Adress error 000001'' bij elke handeling die ik doe.
Kan geen TSP files openen, ''ziet'' de file gewoon niet.
Bij handmatig invoeren van TSP mist WinISD altijd gegevens, die ik moet controleren.
Als je naar de map gaat van winISD dan even op de rechtermuisknop en dan naar eigenschappen. Vervolgens naar compatibiliteit en daar even windows xp sp3 selecteren. De adress violation is overigens niet erg voor de werking van winisd. Deze heb ik namelijk ook maar alleen bij het afsluiten.
Voor de T/S parameters moet je onderin het invoerscherm de overige waarden laten calculeren. Vul vervolgens de Qts, Qms, Fs, Vas, BL, Re en Sd in. Dat is voldoende voor de simulatie.
Citaat van: PaulSQ op maart 22, 2010, 19:47:54
Hoe bedoel je dat? bij een 20hz toon maakt iedere woofer 20 uitslagen per seconde en bij 1000 hz 1000.....
Ik bedoel de weergavesnelheid. Dus dat er een toon wordt uitgestuurd en vervolgens wordt omgezet naar de verplaatsing van de conus. Laat maar zeggen de vertragingstijd of het opstarten van de verplaatsing. 20hz blijft natuurlijk 20hz
Ja precies, als die woofer in staat is 100hz zonder al te veel vervorming weer te geven (iedere fatsoenlijke subwoofer dus) hoe lang zou zo'n "opstarttijd" dan kunnen zijn?
Ga je dat horen?
Dat is inderdaad dus de vraag die voorkomt uit de "snelle" en "trage" bassweergave.
Zelf denk ik het niet. Zeker niet als je kijkt naar de snelheid van het geluid en daar een vertraging van 1/10e seconde bijzet.
Dat resulteert dus in een looptijd verschil van 20pi op 100 Hz....
Lijkt me wel een significant verschil, zeker als je sub het op die frequentie overneemt van je andere speakers.
In een impulse response van de desbetreffende driver is goed het gedrag van de woofer te zien, zeker als het met het elektrische signaal vergeleken kan worden.
Dat is toch te regelen met de phase of zit ik er naast?
met de fase kan je de subwoofer in fase met je front luidsprkers krijgen
de subwoofer wordt er niet sneller van
Een fase van 0 to 360 graden is te regelen met een goede versterker (bijv. de hypex).
Dit is slechts 0 to 2 pi en dus tot 1/100 seconde op 100Hz aan te passen.
1/10 seconde "vertraging" van bijvoorbeeld de attack van de kick-drum is hoorbaar omdat de boventonen (meervouden van ±45Hz) niet door de sub weergegeven worden...
Via DSP kan er wel veel recht getrokken worden, zoals bij de sphere van cabasse (http://www.stereophile.com/standloudspeakers/608cab/index5.html).
Goed ik heb al een tijd niet gereageerd, en ben er alles behalve uit. Zodra het idee concretere vormen gaat aannemen laat ik van me horen.
In the mean while, is een "subwoofer interlink" het zelfde als een digitale interlink tussen bv een cdspeler en dac?
En ik heb de smaak weer te pakken. Vanavond ben ik druk in de weer geweest met mijn huidige sub, vooral met plaatsing en afstellen. Voor muziek krijg ik het keurig geintegreerd, voor films......
Kort samengevat;
speakers op small, crossover op 90 Hz. Als testmateriaal een leuke docu met een man als narrator, vervolgens de sub zo hard gezet dat de "stem" mooi schoon blijft. Meer gain op de sub heeft geen zin, als de sub "te horen" is bij dialogen klinkt het natuurlijk voor geen meter. De effecten verderop in de docu waarvan ik weet dat daar laag geweld in hoort te zitten komen dan niet zo explosief over als ik graag zou willen. Als ik in de bios zit waar uiteraard het geluid veel harder staat, heb je vaak zo`n lekkere ehhh "rumble" onder bepaalde scene`s. Dat wil ik ook!
Ik kan dat wel hebben, met gain op standje veel komt de rumble er wel. Het totale geluidsbeeld word dan overstemd en dialogen erg vies. Als ik zou gokken, met mijn beperkte kennis, lijkt het alsof deze sub gewoon te snel afvalt in het laag t.o.v. mijn behoefte. Zo tussen de 60 en 120Hz heb ik te veel, onder de 60 veel te weinig? ( ik heb fysiek alle plaatsen geprobeerd ).
Natuurlijk heeft de akoestiek hier veel mee te maken, roomnodes ed. Het akkoestisch aanpakken van het laag dmv tubetraps, antinodes en noem het maar op heeft op een sub van 275 euro niet zo veel zin. Sorry, wel zin, maar financieel gezien niet relevant.
Kan ik, volgens jullie met een simpelweg "dikkere" sub ( zelfbouw of bv een xxls400 ) mijn probleem tackelen en daarna sparen voor akoestische maatregelen?
daar geef je eigenlijk zelf al het antwoord
wat je mist onder de 60 hz en de impact bij films kan je met een zwaardere subwoofer met minimaal een 12 inch woofer en zware plate amp
zeker wel krijgen
al dan niet met akoestische maatregelen
een Gemini II gaat dat gewoon niet brengen, onder de 30 hz gebeurd niet veel meer
Ik had al zo`n vermoeden :)
Had je niet nog een 12"demo?
En wie wil er een goedkope snelle 8" BK ? :)
Citaat van: mimic op april 6, 2010, 22:41:26
Ik had al zo`n vermoeden :)
Had je niet nog een 12"demo?
En wie wil er een goedkope snelle 8" BK ? :)
Die heb ik nu staan :D
Misschien ook iets voor jou.
Goed, zelfbouwen voor 4 a 500 euro levert denk ik niet veel meer resultaat als de aanschaf van een nieuwe XXLS400. Optie 2 is natuurlijk een mooie occasion, zoals bv de REL stadiumII hier op het forum.
Kort samengevat zou ik zo rond die 500 euro de muzikaalste subwoofer ( mag zeer zeker groot zijn! ) willen die ook voor HT gebruik toch echt een diepe overweldigende "rumble" ( bioscoop feel ) kan creeren. Dit alles in slechts 20m2 !
De suggestie van Bart was best een goeie
http://www.juoiga.nl/css.html
Dit bericht dump ik even hier, in reactie op je PM. Anderen kunnen dan e.v.t. hun mening geven hierover.
Buiten het feit dat de XXLS400 buitengewoon goed presteert, denk ik dat je, gezien de ruimte die je hebt, beter af bent met een Dayton RSS390 in combinatie met bijvoorbeeld een P.A versterker.
De XXLS400 is sterker met muziek dan film, vind ik zelf. Voor de beleving heb je het allerlaagste laag nodig (15~20Hz) en dat moet vooral voelbaar zijn. Met de XXLS400 merk ik dat deze nét niet in staat is om het laag voelbaar te maken.
Een frontfiring subwoofer, zoals de 15 inch Dayton, zal in een gesloten LT gecorrigeerde behuizing van >120 liter, in een heel andere klasse spelen dan de XXLS400.
Daarnaast ben je ongeveer net zo veel geld kwijt.
Dat geeft weer stof tot nadenken...
Wat houd een gesloten LT gecorrigeerde behuizing in?
ik vermoed dat LT voor Linkwitz Transform staat
Citaat van: B. op april 11, 2010, 22:29:01
Een frontfiring subwoofer, zoals de 15 inch Dayton, zal in een gesloten LT gecorrigeerde behuizing van >120 liter, in een heel andere klasse spelen dan de XXLS400.
Maar is dat dan ook nog muzikaal? ( wellicht afhankelijk van de gebruikte amp? ).
Citaat van: mimic op april 13, 2010, 08:07:11
Maar is dat dan ook nog muzikaal? ( wellicht afhankelijk van de gebruikte amp? ).
Die TA amp van hier op het forum zal de sub mooi kunnen handelen. Staat te koop voor 165,00 euro.
Die Dayton unit wordt door vele omschreven als de meest cleane laag weergever.
Uit ervaring weet ik dat die Dayton 15 inch subdriver idd een zeer cleane laagweergave produceert. Hij staat hier namelijk op zolder in mijn HT.
Intressant :)
Bij een kant en klare sub kun je fase en dergelijke afstellen.
Als ik een losse eindtrap pak zoals B aangaf, hoe zit dat dan?
Bij een losse eindversterker is fase instelling niet mogelijk. Na het goed plaatsen van een sub heb ik echter een fase instelling nog nooit gemist.
Het kriebelt toch een beetje om dan weer iets zelf te gaan bouwen met;
Dayton RSS390HF-4
of
CCS SDX15
Als ik nou goedkoop tegen 1 aan zou lopen....
Toen ik nog van plan was zelf een sub te bouwen (en dat ga ik nog eens doen) stond ik voor dezelfde keuze als jij; een SDX15 of RS390.
De SDX15 zal meer output hebben in het sub-laag, gezien de verschrikkelijk hoge xmax van de driver. De RS390 is overall cleaner en zal dus meer geschikt zijn voor muziek. Ervan uitgaande dat een 15 inch vrijwel altijd ruim voldoende druk op kan bouwen, heb ik uiteindelijk voor de RS390 gekozen. Nooit gebouwd echter, omdat de XXLS400 op mijn pad kwam. Geen vergelijk natuurlijk en ooit zal ik de RS390 nog toepassen in een zelfbouw sub.
Mocht je de fase-instelling ooit missen (vermoedelijk niet), dan kun je deze altijd nog zelf maken.
Duidelijk,
een Rs390 dus! Daarnaast komt, ik heb een klein kamertje, en draai nooit echt hard ( arcam op 80-85dB, dan vind ik het goed ).
Wellicht gewoon die RS390 gaan bouwen, met een flinke gesloten behuizing. ( dan heb ik toch nog niet eens een hele dikke amp nodig? ) De sub staat wel een eindje van de Arcam vandaan, word dat problematisch als ik een PA amp gebruik met aansluiten o.i.d?
Citaat van: mimic op april 14, 2010, 09:02:57
Duidelijk,
een Rs390 dus! Daarnaast komt, ik heb een klein kamertje, en draai nooit echt hard ( arcam op 80-85dB, dan vind ik het goed ).
Wellicht gewoon die RS390 gaan bouwen, met een flinke gesloten behuizing. ( dan heb ik toch nog niet eens een hele dikke amp nodig? ) De sub staat wel een eindje van de Arcam vandaan, word dat problematisch als ik een PA amp gebruik met aansluiten o.i.d?
Geen probleem. Ik zou de amp zover mogelijk bij de luisterplek vandaan zetten i.v.m. fans. Lange kabels maakt niet uit.
Ik denk dat ik even afhaak op de PA amps.. fan geluid zou me wellicht toch gaan storen, en ik heb toch niet zon dikke amp nodig voor een Dayton?
EN het hoeft echt niet superhard bij mij hoor :)
Er staat op martplaats een Crown K2 te koop.
http://verkopen.marktplaats.nl/photopopup/336416497/2
Deze heeft geen fans!
duezend euro! :P
Mimic,
Ik heb op korte termijn een kast over waar een Dayton 15 inch zich prima in thuis voelt. Bij interesse PM.
Citaat van: vince op april 15, 2010, 15:50:40
Mimic,
Ik heb op korte termijn een kast over waar een Dayton 15 inch zich prima in thuis voelt. Bij interesse PM.
Mocht dat niet doorgaan dan wil ik deze hebben!! 8)
Citaat van: vince op april 15, 2010, 15:50:40
Mimic,
Ik heb op korte termijn een kast over waar een Dayton 15 inch zich prima in thuis voelt. Bij interesse PM.
Niet toevallig ook nog een driver, en ach wellicht een amp? :)
mimic, ga jij gebruik maken van die aanbieding (behuizing)?
Mimic, ampje heb ik ook nog wel :pompom:
Citaat van: B. op april 15, 2010, 19:31:53
mimic, ga jij gebruik maken van die aanbieding (behuizing)?
Ben aan het PMmen :)
Geloof me, je wilt een SDX15, is een onverslaanbare driver voor het geld. Ik heb er 2 in gesloten behuizing van 90 liter elk. Gevoed door een Crown XLS602 PA amp. (hier heb ik hele stille fans in gezet met een weerstand ertussen. )
Zit inmiddels in de eindfase van mijn zelfbouwsub, sonotube met css sdx15 en een hypex ds4.0 en moet zeggen dat deze erg luid, hard, snel, super speelt.
Het is een df opstelling maar momenteel ligt hij (voetjes komen morgen pas en dan is hij af) maar zelfs met de amp op nog niet de helft open geeft het al een geweldige aanvulling op mijn film belevenis. Muziek luister ik niet in die ruimte dus daar doe ik geen uitspraak over maar het staat vrij om eens te luisteren als je wilt. (alphen aan den rijn)
Oh ja linkje http://www.zelfbouwaudio.nl/forum/viewtopic.php?f=15&t=11275 (http://www.zelfbouwaudio.nl/forum/viewtopic.php?f=15&t=11275)