BenQ X3000i gaming projector

Started by J.A.F._Doorhof, May 24, 2022, 16:06:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

J.A.F._Doorhof

Soms krijg je projectoren op de tafel waarvan je al meteen denkt "ik weet niet of dit wel wat is om te reviewen", en meestal zit ik wel goed, meestal.

De BenQ X3000i is een zeer apart vormgegeven projector, een vierkante behuizing heb ik eigenlijk zelden gezien, maar het is wel "anders" en absoluut niet lelijk, maar het is wel even wennen.

Als lichtbron gebruikt de X3000i een 4LED oplossing.
Dit zorgt er mede voor dat de levensduur tussen de 20-30.000 uur ligt, ja je leest dat goed, "minimaal" 20.000 uur. Dat is vergelijkbaar met bv een laser.
Naast de Rood, Groen en Blauwe led gebruikt de X3000i ook een extra blauwe "pomp" led welke omgevormd word naar groen, deze zorgt voor flink wat extra helderheid, en dat is ook wel te zien, dit is een projector die behoorlijk wat licht op het scherm gooit. Altijd handig voor gaming natuurlijk :D

Nadeel is wel dat het zwart niveau wel behoorlijk hoog ligt, in feite was dit het eerste wat me echt opviel van de unit, het zwart niveau is tegen zeer donker grijs aan, maar laten we eerlijk zijn... dit is een gaming projector.

Een van de belangrijkste dingen voor gaming is natuurlijk de lag.
Lag beschrijven we als de tijd die het beeld erover doet om op het scherm te komen.
In een perfecte wereld zou dit natuurlijk 0ms zijn, maar de realiteit leert ons dat dit nooit kan, immers het signaal word verschillende keren omgezet en er is vaak ook een behoorlijke hoeveelheid processing aan de gang, en dit zorgt er allemaal voor dat er een vertraging optreedt.

In films merken we dit vaak omdat het audio bv voor loopt op het video gedeelte, via audio delay kun je dit in de meeste apparaten wel instellen trouwens, dus voor films is dit eigenlijk geen issue, maar bij gaming betekend het dat je "tegenstander" net wat sneller kan reageren dan jij. Nu moet ik eerlijk zeggen dat bij mensen zoals ik dat weinig uitmaakt (ik game amper), die paar ms, maar ben je echt goed in een game dan kan dit absoluut het verschil zijn tussen plek 1 of plek 5.

De BenQ klokt in met een indrukwekkende 16ms op 4K en maar liefst 4ms op 1080P.
Dat zijn waardes waar je rustig mag spreken over een echte gaming projector/beest. Tevens vind je verschillende opties voor games in het menu zodat je de projector echt optimaal kan gebruiken voor bv first person shooters, role playing, sport of films.

Voor puur gaming, is dit toch wel een waanzinnig mooie projector.
Er komt een bak licht vanaf waar je U tegen zegt, en de lag is enorm laag plus je kan zonder na te denken over de lamp lekker door gamen, er word alleen wel aangeraden om na 12 uur gamen toch de projector even uit te zetten om af te koelen. Maar dit geldt eigenlijk voor alle projectoren.

Nadelen
Zoals altijd probeer ik zo eerlijk mogelijk te zijn in de reviews.
Een ENORM nadeel vind ik het missen van lens shift, en om eerlijk te zijn vind ik dat toch eigenlijk niet meer van deze tijd. Ik snap dat bij dit ontwerp het wat moeilijker is om een echte lens shift te maken, maar dit werkt niet lekker. Wel beschikt de BenQ over een automatische keystone correctie die erg snel en best goed werkt, maar bij een 4K of 1080P projectoren met panelen wil je gewoon geen keystone gebruiken, mede door het verlies aan resolutie maar ook doordat je gewoon focus verschuivingen krijgt over het scherm, voor een gamer misschien minder een issue, voor een film purist.......

Een ander nadeel is de fan. Dit is geen super stille projector.
Als je hem vergelijkt met bv een Epson 9400 dat is de BenQ duidelijk meer aanwezig.

De afstandsbediening kan ik kort over zijn, voor een gaming projector is het goed genoeg, voor een HT projector wil ik toch echt een verlichte afstandsbediening zien, maar zoals gezegd dit is geen projector die in een donkere ruimte komt te staan neem ik aan.

Voordelen
Na deze nadelen zul je misschien denken "oempf Frank, is het wel wat?"
En ik kan alleen maar volmondig zeggen "JA ZEER ZEKER"
Voor een marktprijs tussen de 1250-1999 moet ik eerlijk zeggen dat deze unit een plaatje neerzet waar menige instap projector niet bij in de buurt komt.

Laten we niet vergeten dat dit in feite een 4K projector is met een Led lichtbron, dus een enorm lange levensduur heeft, en in dit segment zijn er geen 4K lasers die hetzelfde beeld neerzetten.

Ook de bijgeleverde AndroidTV stick is een leuke oplossing. Je plaatst hem in de projector (geniaal) en daarna kun je alles via de afstandsbediening bedienen, het is net alsof het gehele smart systeem gewoon in de projector ingebouwd zit (en dat is dan ook zo natuurlijk), het voordeel wat ik hierin zie is dat in de toekomst je de stick kan vervangen door een snellere of een met meer/andere mogelijkheden, die optie hebben ipv een printplaat die je niet kan wisselen vind ik toch wel erg slim/handig van BenQ.

En bijna vergeten, er zit zelfs een "redelijk" geluidssysteem in de projector zelf. Ik ga niet zeggen dat je onderbroek lostrilt van de bassen of dat je sokken omhoog kruipen van de hoge tonen, maar..... het klinkt beter als menige laptop. En vooral als je de projector mee zou nemen naar bv een vriend of op vakantie (ze zijn er :D) dan is het erg handig dat je geluid niet apart hoeft te verzorgen, maar of je echt hoort of iemand van achteren of van voren op je afkomt......

kleuren
De BenQ ondersteund de P3 kleurstandaard.
Dit is een kleurstandaard die breder is dan Rec709 maar absoluut geen BT2020 is, maar wel een hele mooie tussenstap, en hou ook even in het achterhoofd dat er nog steeds vlaggenschip projectoren zijn die niet heel veel verder komen dan P3. En voor de casual kijken zal het niet direct opvallen, helemaal niet in de ruimtes waar deze unit voor bedoeld is (geen batcave).

Grayscale was uit de doos verassend goed, en zelfs de kleurspace zag er ronduit netjes uit.
Beide waren absoluut bij te stellen, en het verschil was goed te zien, maar je vraagt je wel af waarom andere projectoren zo verschrikkelijk slecht uit de doos komen als een gaming projector er bijna "perfect" uitkomt.

Contrast
Van het contrast had ik weinig hoop, en dit kwam ook uit.
Full on en Full off komt uit op 1250:1
En het ANSI contrast op 210:1
Nu verteld dit niet het hele verhaal.
Als je in een pikdonkere ruimte kijkt dan is dit niet de projector voor jou.
MAAR.... kijk je in een verduisterde ruimte of in een woonkamer dan komt er mede door de hoge lightoutput toch best een zeer dynamisch plaatje van het scherm, vooral in HDR mode functioneert het BenQ HDR algoritme niet verkeerd, ik heb instap projectoren gezien die HDR een STUK minder afhandelen.

Film ervaring
Zoals gezegd ik ben geen gamer dus ik geloof ze als ze zeggen dat dit perfect werkt.
Mijn test is meestal een stukje "makkelijk" materiaal op zowel HDR als HD en een stuk "ERG moeilijk" materiaal op HDR en HD.
Ik kan zeggen dat het makkelijke materiaal er echt subliem uitziet, sterker ik zei nog tegen Annewiek dat als ik deze unit 5 jaar geleden had gekregen ik hem absoluut hoger had ingeschaald als een midden segment projector en absoluut niet als instapper.

(let wel, onze term instapper is voor veel mensen in de doelgroep van deze projector juist een hoog segment projector)

met andere woorden, het beeld wat de BenQ neerzet is gewoon fantastisch als je in ogenschouw neemt dat dit geen high-end film projector is, maar een gaming projector. Bij de moeilijkere stukken merk je wel dat de schaduw detailring dik in orde is, en dit zie je regelmatig mis gaan op projectoren en televisies en is vaak te herkennen aan een soort plakaat achtig zwart waar geen detail uit te krijgen is, in dit geval is het zwart dan geen pikzwart maar je ziet wel alle haren van iemand in de schaduw, en zelfs elk detail in een cape blijft goed zichtbaar, erg indrukwekkend qua details, en een beetje jammer dat dit niet dieper gaat in het zwart want als ik heel eerlijk ben..... als je het zwart level en lens shift verhaal even vergeet had dit een fantastische home theater projector kunnen zijn VOOR gamers.

Conclusie
Voor het geld is dit gewoon een no brainer voor een gamer.
Voor home theater geef ik absoluut de voorkeur aan bv de Epson 7000, maar als je een hardcore gamer bent dan moet je absoluut de BenQ niet overslaan, voor games is het fantastisch en met films zet hij toch een verdraait mooi plaatje neer.

Wat me vooral opviel aan het beeld van de BenQ is de scherpte in het beeld, en dan bedoel ik niet de hardheid van het beeld, maar het beeld ziet er gewoon vlijmscherp uit, ook de menu's staan gestoken scherp op het beeld, en vooral bij de wat minder bekende home theater merken zie je daar echt het verschil tussen de bekende merken, de BenQ doet dit heel netjes en doet absoluut niet onder voor projectoren die 2x zoveel kosten.

Het missen van de lensshift, hardere fan, hoger zwart level en geen verlichte afstandsbediening maken voor mij de projector minder geschikt als Home Theater projector... MAAR......

Het feit dat je werkt met LED en daardoor een enorme levensduur krijgt, een smartTV systeem inclusief audio ingebouwd zit en de projector gewoon een kick-ass 4K beeld neerzet met een enorme lage lag op 1080P maakt dit mijn inziens een verplichte aanschaf voor elke serieuze gamer die na het gamen ook nog even een filmpje wil opzetten en net zo makkelijk de projector meeneemt naar een vriend voor een 10 uur durende game marathon.

Fantastisch ding, kan er niet omheen :Ddisclaimer
Voor mijn andere werk (als fotograaf/educator) ben ik oa BenQ Ambassadeur.
Ik ben echter altijd in mijn reviews voor zowel het HT als fotografie altijd 100% eerlijk, en eerlijk is eerlijk dit heeft me wel eens in een conflict situatie gebracht met een sponsor, maar ik vind het belangrijker dat mensen mijn mening vertrouwen als dat ik iets een hoger cijfer geef als wat het verdiend.

www.hometheater.nl   /   ISF & HAA certified
Custom installer

Volledige ISF calibraties inclusief HDR en 4K.

"Omdat je je iets niet kan voorstellen betekent dat niet dat het niet kan gebeuren"

J.A.F._Doorhof

#1
De metingen.

Als eerste de grayscale, de balans tussen RGB. Dit zorgt ervoor dat de kleuren zonder kleurzweem worden weergegeven, of wel zoals de maker het bedoeld heeft.

De gamma is het verloop tussen de donkere en lichte gedeelte. Deze mag tussen de 2.2 en 2.4 liggen voor projectoren maar is afhankelijk van de ruimte waar hij gebruikt word.

Het CMS is Color Management System
Dit definieert de kleur ruimte.
Elke kleurruimte heeft 3 coördinaten x,y,Y
Saturation, Hue, Luminance en deze zijn per kleur gedefineerd.
Binnen deze primaire kleuren RGB liggen de secondaire kleuren CMY deze lopen door het witpunt (D65).

Afwijkingen zullen er altijd zijn, de "kunst" is het zo goed mogelijk in balans te krijgen.
www.hometheater.nl   /   ISF & HAA certified
Custom installer

Volledige ISF calibraties inclusief HDR en 4K.

"Omdat je je iets niet kan voorstellen betekent dat niet dat het niet kan gebeuren"

chansig

Gewoon pure interesse en ws meer nieuwsgierigheid:

Als ik naar de metingen kijk, wat zie ik dan ?

Gr. Hans
Teleskopos, Paradigm PW Link, BACCH software, akoestisch gefröbel, Audio Gear netkabels, AQ Pearl optische kabel.

Raymond187

U zegt voor de hardcore gamer..Weet gij wat zo'n gamer verlangt van het beeld?

Die hardcore gamers zetten in first person shooters alle gfx settings oplaag en uit, om zo hoog en stabiel mogelijke FPS te krijgen. Ook al kunnen onze hersens niet meer dan 120 waarnemen (zullen vast uitzonderingen zijn).

Wat is de max FPS voor deze PJ?

J.A.F._Doorhof

@Chansig,
Stukje toegevoegd.

@Raymond,
We hebben heel lang PCs verkocht aan hardcore gamers en Pro gamers.
Dus we zijn er een beetje mee bekend, maar niet tot in detail, ze wilde altijd het meest geavanceerde en stelde het zelf wel in :D
Er worden inderdaad gekke dingen gedaan om 1 fps te winnen, maar lag is nog steeds het allerbelangrijkst.
Voor een echte gamer zal een monitor (zoals BenQ ze ook maakt) perfect zijn, deze zijn super snel en daar kan zelfs deze projector niet tegen op, maar ergens moet je ook wel een concessie willen doen voor een simpelweg gavere ervaring.

4ms is op 1080P/240hz
www.hometheater.nl   /   ISF & HAA certified
Custom installer

Volledige ISF calibraties inclusief HDR en 4K.

"Omdat je je iets niet kan voorstellen betekent dat niet dat het niet kan gebeuren"

williams

Leuk om weer te lezen deze review en het doet me dan ook terug denken aan mijn tijd met de BenQ 8700  ;D
Zit er dan ook over na te denken om deze erbij te nemen om hem naast mijn jvc te zetten .
Wat ik me wel afvraag gezien dit een DLP is en meerdere led lichtbronnen heeft ,speelt het regenboog effect hier nog een rol ?
JVC NP-5   Marantz Cinema 40  ,B&W ct 7.5 /klipsch  atmos / REL ht1508
Stewart Studio Tech 130 G4  21/9 with masking  ,HTPC madVR  ,Apple TV4K
Dune HD solo 4k ,  Chord spm2400 ,Panasonic DMP-UB9000 ,Sony 55xe9305 ,Sonos playbar , Zidoo Zx9 , Pioneer CLD 925 , Panamorph DCR, Bluesound Node 2.

J.A.F._Doorhof

Ik ben er super gevoelig voor en heb er geen last van gehad.
Annewiek zag wel een paar keer regenbogen maar die zie ik eigenlijk zelden maar krijg wel altijd een doffe hoofdpijn van dlps. En dat had ik nu totaal niet.

Het kan best door de led komen dat die hoofdpijn iets met de frequentie van de lamp te maken heeft wat anders is bij de led. Geen idee. Maar ik had geen last bij deze.
www.hometheater.nl   /   ISF & HAA certified
Custom installer

Volledige ISF calibraties inclusief HDR en 4K.

"Omdat je je iets niet kan voorstellen betekent dat niet dat het niet kan gebeuren"

skyfox

Frank, komen de regenbogen niet door het kleurenwiel, wat afwezig is bij led dlps? Ik had een optoma uhl55 led beamer en heb nooit een regenboog gezien. De BenQ w2700 die ik erna had zag ik bij de meeste films wel een paar keer een regenboog voorbij komen.

Ik begreep dat dit was omdat bij led beamers dus geen kleurenwiel aanwezig is, maar wellicht klopt die info niet?

Verstuurd vanaf mijn VOG-L09 met Tapatalk

Versterking: Arcam AV40 | 2x Parasound HCA-2205A(T)
Bron: Cambridge Audio CXUHD | Bluesound Node 2i | Apple TV 4k 2021
Luidsprekers: Monitor Audio Gold 100  | MA Gold C150 | MA RX FX | Velodyne DD10 & DD12
Weergever:  JVC X7900 | Adea Reference Grey 100" 16:9

J.A.F._Doorhof

Geen idee. Zelf zie ik ze nooit maar ik krijg een flinke hoofdpijn.
Annewiek zag wel een paar keer een regenboog. Maar ik heb er zeker 2 uur intensief naar zitten kijken en dat hou ik normaal niet uit met een normale dlp.

Dus wat ze ook gebruiken dit is goed :)
www.hometheater.nl   /   ISF & HAA certified
Custom installer

Volledige ISF calibraties inclusief HDR en 4K.

"Omdat je je iets niet kan voorstellen betekent dat niet dat het niet kan gebeuren"

riwi

#9
Quote from: skyfox on May 29, 2022, 00:09:57
Frank, komen de regenbogen niet door het kleurenwiel, wat afwezig is bij led dlps? Ik had een optoma uhl55 led beamer en heb nooit een regenboog gezien. De BenQ w2700 die ik erna had zag ik bij de meeste films wel een paar keer een regenboog voorbij komen.

Ik begreep dat dit was omdat bij led beamers dus geen kleurenwiel aanwezig is, maar wellicht klopt die info niet?

Ik lees in de specs op de BenQ site ( https://www.benq.eu/nl-nl/projector/home-entertainment/x3000i/specifications.html ):
Kleurencirkelsegment 8 segment (RGBWRGBW)

Dus hij heeft dan wel een kleurenwiel denk ik. En daarmee ook wel regenbogen effect afhankelijk van hoe snel het wiel draait en hoe snel de beeldfrequentie is. Bij film is dat 24fps meestal dus dan zal het wiel per beeldje vaker draaien. Vroeger was dat vaak 5x speed. Bij deze staat het er niet bij. Ook de lichtbron wordt niet echt omschreven anders dan dat het laserled is.

Quote from: J.A.F._Doorhof on May 24, 2022, 16:06:23
Als lichtbron gebruikt de X3000i een 4LED oplossing.
Dit zorgt er mede voor dat de levensduur tussen de 20-30.000 uur ligt, ja je leest dat goed, "minimaal" 20.000 uur. Dat is vergelijkbaar met bv een laser.
Naast de Rood, Groen en Blauwe led gebruikt de X3000i ook een extra blauwe "pomp" led welke omgevormd word naar groen, deze zorgt voor flink wat extra helderheid, en dat is ook wel te zien, dit is een projector die behoorlijk wat licht op het scherm gooit. Altijd handig voor gaming natuurlijk :D
En als ik dit lees dan is het weer zonder kleuren wiel :)


Wat ook wel gek is dat in de titel op de Benq site 100% DCI P3 staat maar in de specs 96% rec709. In de CIE chart van Frank post calibration zie je dat ie 100% rec.709 doet.

Op zich wel een grappig ding. Leuk voor de gamende doelgroep met zijstap naar HT gebruik.

J.A.F._Doorhof

Hij deedt het netjes inderdaad ;)
www.hometheater.nl   /   ISF & HAA certified
Custom installer

Volledige ISF calibraties inclusief HDR en 4K.

"Omdat je je iets niet kan voorstellen betekent dat niet dat het niet kan gebeuren"

Teejoo

#11
Leuk dit soort aanvullende reviews, maar ik mis toch wel de Frank reviews van de betere HT projectors zoals je daar vroeger bovenop zat.

Zelfs terwijl je notabene de foto's van de nieuwe Sony lijn hebt mogen maken (en dus de connecties hebt lijkt me) zien we hier geen indrukken van een van de demo modellen die rond gaan. Idem bij de JVC lasers. Gewoon radiostilte, terwijl dit toch wel spectaculaire producten zijn geweest het afgelopen jaar.

Of is dit niet meer jullie segment? Dat kan ook natuurlijk.

De forumsponsor Mediasluis lijkt deze rol overgenomen te hebben, wat gewoon veel toevoegt aan het forum.


J.A.F._Doorhof

#12
Er moet natuurlijk wel wat beschikbaar zijn.
Op dit moment is het een absoluut drama met leveringen.
Als je terug kijkt zie je bijna alle projectoren wel langs komen.

En binnenkort de x5000 ;)

We leveren in alle segmenten. Alleen qua reviews moeten we het wel doen met wat beschikbaar is en in het geval van de nieuwe sony.wilde ik geen review maken van een pre release.
www.hometheater.nl   /   ISF & HAA certified
Custom installer

Volledige ISF calibraties inclusief HDR en 4K.

"Omdat je je iets niet kan voorstellen betekent dat niet dat het niet kan gebeuren"

riwi

Quote from: J.A.F._Doorhof on June 28, 2022, 20:54:51
En binnenkort de x5000 ;)
De JVC x5000 is al 6 jaar oud. Volgens mij heb je die al eens gereviewed :)

J.A.F._Doorhof

www.hometheater.nl   /   ISF & HAA certified
Custom installer

Volledige ISF calibraties inclusief HDR en 4K.

"Omdat je je iets niet kan voorstellen betekent dat niet dat het niet kan gebeuren"