subwoofer geintegreerd in frontspeakers

Started by rtdigit, October 5, 2004, 23:41:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

rtdigit

Op dit moment ben ik nog in het bezit van Magnat All Ribbon speakers (type ergens uit de jaren 80). Ik zit er echter over te denken deze boxen eens te gaan vervangen. Nu ben ik al diverse merken tegengekomen die subwoofers in hun frontspeaker integreren (bv Canton, Pro Audio, Polkaudio, Acoustic Research) Wat zijn hiervan de voor- en de nadelen?

Ik dacht zelf aan het volgende:
Voordelen:
- gelijkmatige spreiding (links en rechts) van de bas
- Bas sterker dan bij normale speakers zonder geintegreerde actieve basmodule)
- Bas op speaker zelf te regelen.
- in sommige gevallen geen extra subwoofer nodig

Nadelen:
- speaker moet op stroom worden aangesloten
- slechte basmodule zal waarschijnlijk zorgen voor een slechte basweergave. (optie: basmodule uitschakelen, maar ben je dan de volledige basweergave kwijt)

Klopt dit een beetje? en waar gaat jullie voorkeur naar uit?

garmtz

Het mooie van een aparte subwoofer en aparte speakers is dat je de sub qua plaatsing kunt optimaliseren (bijvoorbeeld gebruiken om bepaalde hardnekkige room modes aan te passen) en je normale speakers perfect kunt plaatsen voor een zo mooi mogelijk stereobeeld en zo min mogelijk 'suck out'. Met speakers met ingebouwde subwoofers heb je meer moeite om ze goed te krijgen (inclusief de moeilijkheid van twee basbronnen die met elkaar interfereren), maar wel de voordelen die je al noemde.

Mijn voorkeur gaat uit naar losse subs dus.

Sjors

Ja idd zoals Garmt al zegt met een losse sub kan je meer doen dus ook mijn voorkeur..............een losse sub  ;)

Gr, Sjors

rtdigit

Ik begrijp uit de reacties dat er een kleine voorkeur is voor een losse sub. Nu ben ik van plan om een SVS aan te schaffen, dus die losse sub komt wel goed! ;D

Vraag ik me echter nog iets af. Als ik kijk naar Acoustic Research dan valt mij op dat het model F25 een passieve subwoofer heeft en wordt aangeduid als een 3-wegsysteem. de speaker die voor het laag moet zorgen is aan de zijkant bevestigd (zoals Canton dat ook in haar Karat serie gebruikt). Is er bij elk 3-wegsysteem niet sprake van een passieve (sub)woofer voor het laag? En Wat is het voordeel van het plaatsen van deze woofer aan de zijkant?

Rt

Spacebass

Er zijn geloof ik al wel merken die een geintegreerde sub hebben waarmee je roomcorrection aanpassingen kan doen. Deze zouden in proncipe goed moeten werken...volgens de fabrikant dan  ;)

rtdigit

Fabrikanten en verkopers kunnen je idd een hoop wijs maken.

Maar ik vraag me nog steeds of de speaker F25 (zie bijlage) nou eigenlijk een 3-wegspeaker is of 2-weg met een (passieve)-sub. En indien het laatste, gelden dan dezelfde nadelen die eerder in dit topic zijn genoemd, of zijn die alleen van toepassing op speakers met een geintegreerde actieve sub?