Gabor en Petra's droomcinema | maxi-dsp is binnen

Gestart door Gabor, juli 5, 2023, 21:42:30

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Gabor

Dank voor de lovende woorden Reza :pompom: , de volgende stap is een dsp met uitgebreidere calibratie dus als het goed is wordt het alleen maar beter en dan kom je maar weer een keertje langs. De huidige setup gebruikt enkel een handmatige 9-bands grafische EQ van de Pioneer, al is dat voor nu genoeg om goed van films te kunnen genieten.

Enne....
CiteerGabor geeft antwoord op al mijn vragen, al begrijp ik de antwoorden niet altijd, knik ik maar gewoon van ja :D
Schroom niet te vragen hoor, geldt ook voor anderen, er is best veel onduidelijk over dingen als Atmos (zelfs onder de film professionals) dus wat ik kan antwoorden zal ik proberen te doen.

pameijer

Dan ben ik wel benieuwd wat er met name onduidelijk is over Atmos?
Marantz Cinema 40 | Sony UBP-X800M2 CM| Technics SL2000 + NAD PP2i | Apple TV 4K en Nvidia Shield en Vero V en Ugoos AM6B+| Vu+ Duo2 | LG OLED65C4 | JVC X7900 met HDFury Integral2 en iVisions Cinema 4K 260 cm | AVI ADM9.1RS actieve speakers front en center + AVI DM5 surrounds en rears + 4x Micca M-8C Atmos + Rythmik E15HP en F15-SE subs en héél veel muziek!

Thamaesta

Ik denk dat Gabor bedoelt dat er een groot verschil is tussen atmos in de bios (dcp) bestanden en de atmos voor thuis, wat eigenlijk geen echte atmos is.

Komt dr maar in :D
JVC N7 -  Marantz av7703 - QSC CX versterkers- QSC AD speakers - Arendal 1723s LCR - Velodyne 1000 Ultra - 7.1.4 DD Atmos -Sony X700 4K blu ray - PS5 - Nvidia Shield - RU Connected - In-Akustik - VNX Black Horizon Edgefree - Vicoustic

Gabor

Nou het is meer dat ik graag iets uitleg, maar niet altijd kan peilen wat wel of niet overkomt, dus als er nog dingen onduidelijk zijn vraag gerust verder.

Qua Atmos hoor en lees ik gewoon veel misvattingen. Met name over de werking van beds en objects. Het gebruik van niet bestaande termen als 'bed layer' of 'bed-objects' helpt daar ook niet aan mee.
Wat wel of geen 'echte' Atmos is zal je mij niet horen zeggen, maar er is inderdaad een verschil tussen een DCP en een DD+ stream. Aan de andere kant, als er maar een paar objects gebruikt zijn is het verschil opeens verwaarloosbaar.

FrankBe

Echt gaaf project. Droomcinema is 100% de juiste omschrijving  ;)

Gabor

#80
Het is even stil geweest wegens privé omstandigheden en daardoor andere prioriteiten, maar inmiddels pak ik de draad weer op.

Ik heb eindelijk een klap gegeven op een room correctie / monitor control / dsp systeem, dat is een Q-sys Core 110f geworden. Een hele mond vol, maar dat is de Rolls Royce onder de (handmatige) audio dsp systemen. Het ziet er niet zo sexy uit voor de home/hifi markt, de afzet markt is ook vrij breed van kantoren en cafe's tot stadions en cruiseschepen. Maar er is ook een hele markt voor studio's en bioscopen (een markt waar QSC ook speakers voor levert).

Zo'n Core systeem moet je zien als een XXXXL variant van de welbekende Mini DSP. Maar dan iets waarbij je alles zelf in de hand hebt en alles kunt bouwen zoals je zelf zou willen, inclusief je eigen user interface vanaf iPad, iPhone of hun eigen touchscreens.



En gezien 12 kanalen IO niet genoeg is wordt deze gekoppeld aan een Ferrofish A32pro Dante, een 32 kanaals hoogkwaliteits A/D D/A converter. Dat is een extra DA-AD stap om de dsp in te komen, maar consumenten apparatuur aansluiten op een digitaal pro audio systeem is nou eenmaal ontzettend gedoe, op deze manier gaat het eigenlijk altijd goed. Alle audio apparatuur worst aangesloten op de Ferrofish, vanaf daar gaat er 1 ethernet met 64x audio heen en 32x audio terug (via AES67).



Alvast een sneak peak, want nog enorm druk met ontwerpen en bouwen, maar onderstaand wat ik inmiddels al klaar heb. Een grote wens is altijd geweest om heel makkelijk alle surrounds qua level realtime aan te passen. Ik merk vaak dat een film mix net iets teveel of te weinig surround heeft, dat zou ik nu zonder dat ik een menu in hoef te duiken met 1 druk op de knop aan kunnen passen. Zo ook het type bass management, de crossover frequentie, front en surround apart inregelen. Ik kan ook verschillende house curves onder een preset knop zetten. Een een andere wens om met een druk op de knop als je met 4 personen kijkt om het geluid van de sides (dichtbij de kijkers aan de zijkant) een klein beetje om te leiden naar de omliggende speakers.

Dat is allemaal op de "advanced" pagina. Op de main pagina wil ik gewoon een paar keuze knoppen zoals simpelweg "film kijken via mediaplayer", dan schakelt de audio input naar de receiver, de receiver schakelt naar de Zidoo, het level schakelt naar een bepaalde ref, de projector schakelt ondertussen ook mee naar de juiste HDMI input en je hoeft alleen nog maar op play te drukken (ook dat kan op de interface geprogrammeerd worden). Aansturing van de andere apparaten gaat allemaal via RS232.



Het is nog in test fase, nog zeker niet operationeel. Ik moet alle bekabeling nog (laten) maken en vooral eerst een keer een rack meubel neer gaan zetten om alles in te bouwen.

Robbo

Interessant om te volgen, maar ondanks dat ik spec sheets van beide apparaten gevonden heb en ik denk te volgen hoe het werkt, zou ik toch graag van je horen hoe je de (HDMI) audio apparatuur aansluit op de Ferrofish. Of zit daar je receiver nog tussen?

Gabor

Klopt dat gaat via de receiver.
In dit geval Zidoo -(hdmi)-> Receiver -(analoog-> Ferrofish -(aes67)-> Qsys -(aes67)-> Ferrofish -(analoog)-> Eindversterkers.
Een digitale bron (mijn audio workstation) kan rechtstreeks op de Ferrofish via optische MADI inputs (32 kanalen). En ik kan nog enkele analoge bronnen rechtstreeks de Qsys in laten gaan, maar dat laatste hoeft niet echt.

Het hele systeem is hiermee modulair. Ik kan er zo een andere AV receiver in hangen (bijv bij een nieuwe hdmi standaard) zonder iets aan mijn dsp/room correctie te veranderen.
Sterker nog, als een mediaplayer een dubbele hdmi uitgang heeft zou deze aan een tweede receiver aan de tweede input kunnen hangen, en je daarmee met een druk op de knop kunt schakelen tussen receivers, gewoon om te vergelijken.