Is er een goedkope manier om vinyl (platen) schoon te maken??

Gestart door Tube-freak, januari 20, 2009, 13:27:24

« vorige - volgende »

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Reinout

ik gebruik al jaren de Knosti en dat bevalt prima. receptvoorschoonmaak voeistof heb ik van de site van triode dick gehaald en het werkt uitstekend.

succes.

Rein.

Sander Nooy

Citaat van: Tube-freak op januari 29, 2009, 10:30:17
En hoe goed werkt dat geheime receptje van je?   Merk je veel verschil?  Ik zit te tijfelen tussen dat receptje of een knosti.
Zo een okki nocci of hoe het ook heten mag vind ik nog een beetje te duur (duurder dan de platen collectie).


Sorry dat ik een oud topic omhoog gooi, maar was even benieuwd of je al wat geprobeerd had :)
Ik heb sinds het weekend een knosti gekocht, en het huis-tuin-en-keuken-middeltje gebruikt.
Gedemineraliseerd water/96%alcohol/vaatwasser glansspoelmiddel(paar drupjes) en dan draaien maar.

Ik snap waarom mensen met veel platen een automatische kopen, het is geen plezierig werk, maar ze worden er toch wel redelijk goed schoon van.
Vast niet zo schoon als met een automatische, maar als je (net zoals ik) voornamelijk 2e hands platen hebt die vaak 1 a 2 euro per stuk kostte, werkt dit uitstekend.

Weet ook niet hoevaak je dit moet doen ... denk niet dat je dit elk jaar even wilt doen. Ik heb toch redelijk lang bezig geweest en heb "maar" 45 platen schoongemaakt.

Zoek tweedehands naar een knosti (die van mij was 15,-) en ga aan de slag ... rotwerk ... maar wel erg bevredigend om na het badje een mooie glimmende plaat te hebben :)
Samsung PS50B850 - Emotiva EMC-1 - 3x Marantz MA500 - 3x Marantz MA700 - Fronts: Vifa Vivace '94 - Rears: Vifa Filligran - Center: Vifa Surround-2

Tube-freak

Ik heb dat knutsel receptje geprobeert met wat alcohol (95%) gedeminiraliseerd water.  De planten-spuit was nog het duurst ook nog een paar druppels spoelglans erbij gedaan voor het extra glimmende effect.

De platen knappen er qua uiterlijk goed van op maar qua geluid had ik er meer van verwacht.   Het waren dan ook wel een berg 2e hands platen die ik had gekocht.  Ik denk dat zelfs met schoonmaken niet alles meer te redden is. Ik heb ze eerst nat schoongemaakt en daarna droog met een antistatic borstel. 

Als platen echt vuil zijn dan zie je er meestal wel een wolkje met stof aan je naald hangen maar dat heb ik tot nu toe eigenlijk toch al nooit echt gehad, dus ik denk dat ik het maar laat bij de spuitbus en een antistat borsteltje.

Misschien toch wat meer nieuw vinyl gaan kopen ipv 2e hands.


16th generation Disciple of the Wudang San Feng pai

Paul1967

Gebruik al jaren een Nagaoka vinylrecords rolling cleaner CL-152.
Zo'n ding had ik al in de jaren 80 maar halverwege jaren 90 weggegooid toen ik stopte met vinyl.
Toen ik een aantal jaren geleden weer met vinyl begon, heb ik gelukkig een nieuwe kunnen kopen via ebay.com
Simpel tegen de groeven in één keer over de elpee of single rollen. De stof en vuil in de groeven worden opgenomen door de roller.
Vingerafdrukken/vettigheid haalt ie niet weg, dus niet geschikt voor vuile smunzige platen....die hebben echt een badje nodig.
De roller is gemaakt van een speciaal soort silyconenrubber welke lichtjes plakt.
Is de roller vuil/plakt niet meer goed? Even afspoelen/afvegen onder de kraan, laten opdrogen, en hij is weer 100% nieuw.
Kost ongeveer 35 euro maar gaat volgens mij tig jaren mee.


tiptop

Wat Stennisborne aangaf!

Werkt goed. Het water kan je ook even opwarmen in de magnetron. (niet te heet). Dan komt het vuil makkelijker los.

Alleen is het het mooiste als je een rond teiltje koopt en dat mengsel daarin gooit (met een druppeltje dreft) en dan je plaat er eerst even in laat weken.
Met een natuurspons (zachter dan een "gewone") weer afnemen.

De diepere lagen krijg je er niet mee schoon, maar dat haalt je naald er wel uit na een paar keer draaien. :P

Ook naaldreiniger gebruiken voor resten aan je naald. ;)
Primare SP31.7/Emotiva XPA-3/Marantz UD7007/ Monitoraudio GS10/ Isotek Orion/AQ Dragonfly Red, Jitter bugger, Dragontail, SH Momentum IE, AQ Nightowl/ Panasonic P50V20, en heel veel dure kabels.

Mark S

Citaat van: tiptop op maart  9, 2009, 19:55:04

Alleen is het het mooiste als je een rond teiltje koopt en dat mengsel daarin gooit (met een druppeltje dreft) en dan je plaat er eerst even in laat weken.

:nervous: Lijkt mij de ideale manier om de labels om zeep te helpen. :o


tiptop

Hier nog niet gebeurd hoor.
Moet ook niet de natte labels gaan droog wrijven ;D Gewooon deppen.

Als ze eenmaal een keer schoon gemaakt zijn (of 2 bij echt vieze platen) dan hoeft het eigenlijk niet meer als je er netjes mee omgaat.
Naaldreiniger wel.
Primare SP31.7/Emotiva XPA-3/Marantz UD7007/ Monitoraudio GS10/ Isotek Orion/AQ Dragonfly Red, Jitter bugger, Dragontail, SH Momentum IE, AQ Nightowl/ Panasonic P50V20, en heel veel dure kabels.

Rence

Citaat van: tiptop op maart 10, 2009, 20:06:44
Hier nog niet gebeurd hoor.
Moet ook niet de natte labels gaan droog wrijven ;D Gewooon deppen.

Als ze eenmaal een keer schoon gemaakt zijn (of 2 bij echt vieze platen) dan hoeft het eigenlijk niet meer als je er netjes mee omgaat.
Naaldreiniger wel.

Als de labels er niet afgaan kan ik ze ook wel in de vaatwasser doen ;D
Mcintosh MA8000,MCD550,MT2
Naim ND5 XS, NAIM XP5 XS , Transparent Cable Reverence
B&W 802D2
Panasonic TX-65GZW954,Yamaha YSP5600,B&W PV1D

chansig

Citaat van: tiptop op maart 10, 2009, 20:06:44
Hier nog niet gebeurd hoor.
Moet ook niet de natte labels gaan droog wrijven ;D Gewooon deppen.

Als ze eenmaal een keer schoon gemaakt zijn (of 2 bij echt vieze platen) dan hoeft het eigenlijk niet meer als je er netjes mee omgaat.
Naaldreiniger wel.

Als je de naald na iedere draaibeurt even schoonborstelt (met de naald mee) dan is zelfs dat niet nodig. Vervolgens mocht je naald erg vies zijn dan is een beetje spiritus afdoende en zeker goedkoper. Even een kleine 15 minuten erin (alleen de naald) en schoon is je naald.

Gr Hans
Teleskopos, MA RSW 12, BACCH software, akoestisch gefröbel, Audio Gear powerkabels,  AQ Forest digitale/optische kabels.

supergijs

Ik ben is heel experimenteel beginnen met ruitenwissersproeivloeistof. (mooi scabble woord). Maar dit werkt prima.
Mijn redenatie is: Bestaat groteldeels uit alcohol, zit een reinigingsmiddel in. En laat geen recidu achter.

Werkt dus. Ik weet niet of het ook antistatische eigenschappen heeft.

oldie45

veel goedkope platen 2e hands doe ik altijd in de dreft en daarna het water uit de wasdroger welke door een koffie filter is gegaan ( stofdeeltjes) en daar wat wetting agent of een ander middel om de spanning in het water te verminderen. ook wel eens een heel klein beetje baby olie maar dat meer voor de 78trn.
verder na drogen nog een keertje met zo'n speciale doek van microvezels schoonwrijven, het speelt altijd wel goed want er zitten toch vaak wat kleine krasjes in en tja dat is nu eenmaal met 2e hands platen.
een heel goed middel om goede platen schoon te maken is van loricraft uit engeland kost 35 euro per flesje maar moet verdunf worden en dat is uitstekend..

harway

Als je geen platenwas machine wil aanschaffen, kan je deze vloeistof zo gebruiken met een zachte borstel of als goedkoop alternatief voor dure reinigingsvloeistoffen dit ook gebruiken: 25 % 70 % alcohol, 25 % 96 % alcohol, 50 % gedestilleerd water en eventueel 1 drup afwasmiddel. Goed lagen drogen. Geen leidingwater gebruiken ivm. kalk.

Citaat van: Tube-freak op januari 20, 2009, 13:27:24
Is er een goedkope manier om platen (ofwel vinyl) schoon te maken?  Ik heb de afgelopen paar maanden een berg 2e hands platen gekocht (Stuk of 30 a 40).   Sommige klinken erg goed, andere vertonen soms weer wat meer plopjes en kraakjes.  Is er een manier om deze platen op een of andere manier schoon te maken met een huis tuin en keuken middel.  Ik heb al wat huis-tuin-en-keuken recepten weten te achterhalen via internet maar wil niet meteen het eerste de beste gaan uitproberen zonder second opinion.

Ik maak de platen al schoon met een anti statisch borsteltje en de naald met een speciaal borsteltje met schoonmaak vloeistof.  Sowieso maak ik de naald schoon bij elke luister sessie (dus 1 keer per dag zeg maar) en bij elke plaat die ik opzet gaat de antistatische borstel er overheen.   Bij sommige platen heb ik nauwelijks plopjes en kraakjes en bij andere weer juist wel (soms hangt er ook een kloddertje stof onder de naald, wat ik uiteraard schoonmaak).

Ik denk dat ik meer kan halen uit mijn vinyl door het grondig te reinigen maar heb ook weer geen zin om honderden euro's uit te geven aan schoonmaken als je maar 100 euro aan vinyl hebt uitgeven. Heeft iemand nog tips??MaxxMark

Citaat van: harway op mei 16, 2009, 15:16:15
dit ook gebruiken: 25 % 70 % alcohol, 25 % 96 % alcohol, 50 % gedestilleerd water

Vanwaar het gebruik van 2 verschillende percentages alcohol?

Mijn scheikunde is wat weggezakt, maar zover ik me kan herinneren verdun je gewoon de alcohol door het toevoegen gedestilleerd / demineraliseerd water. En is het nut van 2 verschillende alcohol percentages eigenlijk nutteloos. Je creeert uiteindelijk toch een verdunning.

Als ik in dit voorbeeld uit ga van totaal 1 liter betekent het dat je 250ml 70% alcohol en 250ml 96% alcohol hebt. Dit mengsel geeft een resultaat van 70+96=166/2=83% alcohol. Dit verdun je weer met 500ml gedestilleerd water wat dan neer komt op 83/2 = 41.5% alcohol.

In mijn ogen kan je dit ook bereiken door 600ml 70% alcohol en 400ml gedestilleerd water te gebruiken. (komt neer op 42% alcohol).

Zoals ik al zei, mn scheikunde is wat weggezakt, dus ik kan er naast zitten :)
Arcam AVR850  + Yamaha RX-V3800 - Martin Logan Fresco 7.1.4 - Velodyne DD15 - HDI Dune 3.0 Prime / Dune 4K Pro - JVC N7 - Screen Excellence 21:9 (320cm breed) - Mijn eerste HT -  Mijn tweede HT@mark_prins - www.markprins.com

Stephan M

Het voordeel van de peperdure platenwasmachines boven de goedkope Knosti Disco Antistat is dat die machines een afzuigbuis hebben waarmee het vuil dat  in de groeven zit, opgelost in de reinigingsvloeistof, kan worden afgezogen. Het voordeel van de Knosti Disco Antistat is dat de platen een tijdje "in de week" kunnen worden gezet, waardoor het vuil veel beter kan oplossen. Het nadeel van de Knosti Antistat is dat vloeistof en vuil vervolgens alleen maar afdruipen en niet met kracht uit de groeven worden afgezogen. Er blijft dus altijd een beetje residu achter.

Ik combineer op zeer goedkope wijze de voordelen van beide systemen.
Ik gebruik eerst de goedkope Knosti Disco Antistat, laat vervolgens het grootste deel van de reinigingsvloeistof afdruipen in het afdruiprek en zuig tenslotte het resterende deel van de vloeisof met het vuil af met behulp van de zachte ronde borstel van een gewone stofzuiger die ook geschikt is voor het opzuigen van vloeistoffen.
De zachte ronde borstel die ik daarvoor gebruik is dan wel van varkenshaar gemaakt, heb ik van te voren zeer grondig met shampoo gereinigd en wordt uitsluitend voor het reinigen van platen gebruikt.
Ik ben  zeer tevreden over het resultaat. Mijn methode werkt volgens mij door de langere inweek tijd en de grotere afzuig kracht veel beter dan die peperdure platenwasmachines. Probeer maar.

Ik heb daarbij overigens ook wel eens Glassex gebruikt in plaats van de speciale  antistat vloeistof. De platen worden daarmee ook goed schoon, maar niet anti statisch. Oplossing is om sterk vervuilde platen eerst met Glassex te reinigen en daarna met de veel duurdere Antistat vloeistof die daardoor veel langer meegaat.

Alex Groningen

Kijk eens aan, weer een tip waar ik wat mee kan, en ook zeker ga uitproberen.

Tube-freak

Zou er niet een audiofiele techneut zijn die een platenborstelopzetstuk voor de stofzuiger kan ontwikkelen.
16th generation Disciple of the Wudang San Feng pai

Alex Groningen

Citaat van: Tube-freak op november 14, 2009, 11:59:39
Zou er niet een audiofiele techneut zijn die een platenborstelopzetstuk voor de stofzuiger kan ontwikkelen.Zo´n iemand moet er toch zijn op dit forum. Mocht dat zo zijn dan heb ik wel belangstelling.

bmateijsen

Citaat van: Tube-freak op november 14, 2009, 11:59:39
Zou er niet een audiofiele techneut zijn die een platenborstelopzetstuk voor de stofzuiger kan ontwikkelen.


Dan kom je denk ik uiteindelijk gewoon bij een Okki Nokki terecht. Veel goedkoper dan dat wordt het niet.
Afzuigen met een stofzuiger is leuk, maar die moet dan wel tegen vocht kunnen ;). (de meeste stofzuigers dus niet)

Verder moet je denk ik het wiel niet opnieuw uit willen vinden. ;)

bmateijsen


Voor iemand die interesse heeft, wij hebben nog een ex-demo Okki Nokki tegen demo-prijs ;)

chansig

Op het net zijn genoeg zelf gemaakte schoonmaak apparaten te vinden..compleet met bouwaanwijzing.

Gr Hans
Teleskopos, MA RSW 12, BACCH software, akoestisch gefröbel, Audio Gear powerkabels,  AQ Forest digitale/optische kabels.

Stephan M

bmateijsen schrijft:

"Dan kom je denk ik uiteindelijk gewoon bij een Okki Nokki terecht. Veel goedkoper dan dat wordt het niet".

Niet dus. Die stofzuiger die tegen vocht kan, had ik  al, maar anders kun je die voor nog geen 80 Euro zo op een bouwmarkt kopen. Is multi functioneel. Erg handig als je eens wateroverlast thuis hebt. Je hoeft niet te dweilen, maar kunt het water zo wegzuigen.

De Okki Nokki kost rond de 300 Euro, kan maar een ding, heeft niet die (langdurige) inweek mogelijkheid die mijn systeem heeft, terwijl de zuigkracht natuurlijk ook minder is. Verder heeft die afzuigbuis van de Okki Nokki naar mijn mening als nadeel dat het een metalen buis is, waarbij zacht materiaal (vilt) bij de spleet is geplaatst waar de vloeistof van de plaat wordt gezogen. Als dat vilt is versleten, komt het metaal van de afzuigbuis tegen je (kostbare) plaat aan. Dat moet je niet hebben. Bij de zachte afzuigborstel van een stofzuiger loop je dat risico niet.

en:

"Afzuigen met een stofzuiger is leuk, maar die moet dan wel tegen vocht kunnen ;). (de meeste stofzuigers dus niet)".

Dat klopt, maar dat probleem kan heel eenvoudig en goedkoop worden opgelost.

en:

"Verder moet je denk ik het wiel niet opnieuw uit willen vinden. ;)"

Inderdaad niet opnieuw, maar eerdere uitvoeringen van het wiel mogen natuurlijk wel verbeterd worden.
Anders reden we nog steeds rond met houten karrewielen, net als onze voorouders tienduizenden jaren geleden.
Er is niets tegen een beetje innovatie, of kijken of een op zich goed ontwerp niet beter en/of  goedkoper kan.

bmateijsen

Citaat van: Stephan M op november 14, 2009, 13:12:26
De Okki Nokki kost rond de 300 Euro, kan maar een ding, heeft niet die (langdurige) inweek mogelijkheid die mijn systeem heeft, terwijl de zuigkracht natuurlijk ook minder is. Verder heeft die afzuigbuis van de Okki Nokki naar mijn mening als nadeel dat het een metalen buis is, waarbij zacht materiaal (vilt) bij de spleet is geplaatst waar de vloeistof van de plaat wordt gezogen. Als dat vilt is versleten, komt het metaal van de afzuigbuis tegen je (kostbare) plaat aan. Dat moet je niet hebben. Bij de zachte afzuigborstel van een stofzuiger loop je dat risico niet.

Dat vilt is gewoon te vervangen...

Citaat
Inderdaad niet opnieuw, maar eerdere uitvoeringen van het wiel mogen natuurlijk wel verbeterd worden.
Anders reden we nog steeds rond met houten karrewielen, net als onze voorouders tienduizenden jaren geleden.
Er is niets tegen een beetje innovatie, of kijken of een op zich goed ontwerp niet beter en/of  goedkoper kan.

Eens, ik denk echter dat wanneer je niet een enorm klusser bent, een platenwasser perfect is.
Ben je wel een DHZ-er, dan staat niets je in de weg om zoiets te bouwen..

Tube-freak

Als je de platen van te voren wil weken kan je altijd nog een spuitbus kopen gevuld met 1/3 95% alcohol en 2/3 gedestileerd water (dat spul wat je ook in je stoomstrijkijzer doet).  Kosten rond de 5 euro totaal.

Dan kan je ze van te voren vast inspuiten met vloeistof, daarna eventueel afspoelen onder de kraan (pas op voor het label) en dan alsnog in de Okkinokki.
Maar het lijkt me dat voor de meeste situaties een Okkinokki sowieso al voldoende is.

En sommige platen zijn niet meer te redden, zo simpel is het gewoon.  Een kras krijg je niet weg met een Okkinokki.
Tegen de tijd dat ik met mijn huidige methoden niet meer uit de voeten kan ga ik eens kijken naar zo een Okkinokki.

Gelukkig werken de goedkopere methodes ook wel redelijk goed. Het is alleen wat minder handig als een Okkinokki.
 
16th generation Disciple of the Wudang San Feng pai

Stephan M

bmateijsen schrijft:

"Dat vilt is gewoon te vervangen...".

Dat klopt, dat ben ik helemaal met je eens. Alleen een beetje jammer als je er te laat achter komt  dat het vilt aan vervanging toe was. Dan heb je wel een of meer door het metaal van de afzuigbuis beschadigde platen.
Dat risico loop je niet met de zachte ronde borstel van de stofzuiger. De haren daarvan  slijten niet (zo snel als vilt). Verder zitten die haren in relatief zacht plastic. Dat kan de plaat minder snel beschadigen dan zo'n metalen afzuigbuis.

en:
"Eens, ik denk echter dat wanneer je niet een enorm klusser bent, een platenwasser perfect is.
Ben je wel een DHZ-er, dan staat niets je in de weg om zoiets te bouwen.. ".

Ik ben helemaal geen doe het zelver en aan hetgeen ik heb bedacht, hoef je ook niets te bouwen.

Overigens ben ik ook niet ontevreden over de Okki Nokki. Het is een relatief goede en goedkope platenwasmachine. Als je bedenkt dat er ook apparaten zijn van meer dan 2000 Euro. Het kan alleen nog beter en nog goedkoper en dat wilde ik met het forum delen.

roeleken

Heb je zelf nou een  Okki Nokki??

kun je toch gewoon één kant van de plaat, of meerdere tegelijk, laten weken. En hierna met de Okki Nokki het spul wegzuigen.

Of werkt dat niet.

Beetje omslachtig vind ik het wel hoor. Ik heb een Okki Nokki en met erg vuile platen van de rommelmarkt durf ik het spul er nog wel eens een paar minuten op te laten liggen voordat ik het wegzuig.

Ben blij dat ik dat ding ooit gekocht heb, moet er niet aan denken te lopen klooien met de Knosti
Accuphase E350, Kef R11, Luxman E-200 phono vv, Pioneer PLX-1000, Denon DL103R, Ifi Zen Stream, Dac40,  Atlas Hyper ls