LC-Audio ZAP 2.2 SE klasse D versterker

Gestart door Gydotron, mei 7, 2004, 09:52:26

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Geert (gvc)

Het is inderdaad enkel een relais. Het eigenlijke 'softstart' circuit moet je er zelf nog aan toevoegen.
Kwalitatief is het wel een mooi relais, zeer geschikt voor audiotoepassingen.

Geert
Cabasse Murano - Cambridge Audio Edge A - Intel NUC with Mopidy and Brutefir - Teddy Pardo power supply

Arieson

Citaat van: Johan Van Gompel op december 27, 2004, 12:56:26

... dat de ZAP wel heel erg dicht in de buurt van de betere buizenversterker komt....


Dan vraag ik me af: Johan, heb je wel eens een betere buizenversterker beluisterd? Of neem je dat maar even aan?  ???

Johan Van Gompel

Citaat van: Arieson op januari 14, 2005, 19:16:47
Dan vraag ik me af: Johan, heb je wel eens een betere buizenversterker beluisterd? Of neem je dat maar even aan?  ???

Ik neem niets zomaar aan. Ik heb een tijdje geleden een DIY buizenversterker i.c.m. DIY ESLs gehoord en dat klonk bijna levensecht als je je ogen sloot. Nu heb ik welliswaar geen jazz beluisterd op de ZAP maar de gevoelsmatige ervaring was vergelijkbaar.
Johan Van Gompel
Video: HTPC | Barco Graphics 1200 | Draper M1300 16:9 scherm
Audio: Jungson AV-1000C | Canton LE109 fronts | Canton LE102 rears | 2 x Focal 15K8711 subwoofer

Duck Twacy

#553
Citaat van: Robert - Jan op januari 14, 2005, 18:23:13

Persoonlijk denk ik dat dit relay niet als softstart te gebruiken is. Als je het goedkoop wilt houden, kan je beter 2 NTC weerstanden nemen zoals Amplimo zelf ook aanraadt.

Robert - Jan
Waarbij het enigzins de vraag is of bij een pwm versterker de NTCs wel voldoende warm zullen worden. NTCs zijn meer geschikt voor klasse A met constante hoge stroomsterkte.

Dan kun je beter zelf een softstart circuit in elkaar prusten (kan waarschijnlijk best wat goedkoper dan 50 euro).

Wowly

#554
He die duck,

Ik heb zelf nog nooit een softstart gemaakt, ben geen eletronicus. Ik heb op de site van Vigier wel iets gevonden ( http://www.vigier.demon.nl/ ) maar weet eigenlijk niet zo goed hoe dat in zijn werk gaat en ben bang dat ik een foutje maak waardoor er misschien gevaarlijke situaties ontstaan of spullen kapot zullen gaan. Ik zou daar best wel hulp bij kunnen gebruiken  :'(

Misschien dat iemand me wil helpen hierbij?

btw, de ntc's wat zijn dat, en waar kan ik die vinden op het www (werking enzo)?

bedankt voor de reply's :)

Wowly

Robert - Jan

Citeerbtw, de ntc's wat zijn dat, en waar kan ik die vinden op het www (werking enzo)?

NTC's zijn weerstanden met een Negatieve Temperatuur Coëfficient (maar dan in 't Engels). Het is een variabele weerstand die, als 'ie koud is, een hoge weerstand heeft en hoe warmer hij wordt, hoe lager de weerstand. Deze weerstanden worden in de primaire leidingen van de trafo geplaatst. Stel de versterker staat uit en de NTC is dus koud en heeft een hoge weerstand. Zet je nu de versterker aan dan kan de trafo niet meteen veel stroom trekken omdat de weerstanden die er tussen zitten voor een spanningsval zorgen. Doordat er stroom door de weerstanden gaat lopen warmen ze op, wordt de weerstand lager, kan er nog meer stroom lopen, worden ze dus nog warmer en wordt de weerstand nóg lager. Dit gaat zo door tot de weerstand (nagenoeg) nul is en de trafo (versterker) zijn maximale vermogen kan leveren.

Groeten,
Robert - Jan
If they don't know wine is finer, let them boil water!

Wowly

Het dat ook een thermistor in het engels? Heb je dan geen probleem als je de versterker uitzet en vlak daarna hem weer aanzet?

wowly

Rudo

Citaat van: Wowly op januari 15, 2005, 20:55:19
Het dat ook een thermistor in het engels? Heb je dan geen probleem als je de versterker uitzet en vlak daarna hem weer aanzet?

wowly
Zie bv. http://mediatheek.thinkquest.nl/~lla167/parse.php?f=3%2Fresistornl
Wanneer de condensatoren nog voldoende opgeladen zijn, zal de stroomvraag niet zo groot zijn en zal de zekering heel kunnen blijven. En anders zal de zekering het begeven. Is toch niet echt een probleem te noemen?

nb Het is vrijwel nooit goed om een electrisch apparaat na uitgezet te hebben direct weer aan te zetten.
importeur van DEQX, Mytek, leverancier van PS Audio, ontwerper van AudioSense producten

Duck Twacy

#558
Citaat van: Wowly op januari 15, 2005, 16:50:22
He die duck,

Ik heb zelf nog nooit een softstart gemaakt, ben geen eletronicus. Ik heb op de site van Vigier wel iets gevonden ( http://www.vigier.demon.nl/ ) maar weet eigenlijk niet zo goed hoe dat in zijn werk gaat en ben bang dat ik een foutje maak waardoor er misschien gevaarlijke situaties ontstaan of spullen kapot zullen gaan. Ik zou daar best wel hulp bij kunnen gebruiken  :'(

Misschien dat iemand me wil helpen hierbij?

btw, de ntc's wat zijn dat, en waar kan ik die vinden op het www (werking enzo)?

bedankt voor de reply's :)

Wowly

Ik ben ook geen electronicus, maar je pikt wel wat op als je versterkers (na)bouwt. Flink neuzen op http://www.diyaudio.com/ is altijd goed.

Kwa softstart circuits is er veel te vinden, deze bv http://mitglied.lycos.de/Promitheus/delay_circuit_for_toroids.htm 
Volgens mij zijn het met name grote ringkerntrafoos (> 300VA) die de opstartproblemen veroorzaken, deze kunnen in de eerste spaningscyclus een enorme stroom trekken (>100A), dus daar gaat de stoppenkast. Hoe groter de trafo, hoe groter de stroom uiteraard.

Een thermister is iig een soort NTC.

BMM heeft ook een leuk product gebaseerd op thermistors http://www.bmm-electronics.nl/Product.asp?Product_ID=3177 (maar de vraag blijft of er in een niet klasse A amp wel voldoende stroom om de NTC opte warmen, je circuit is dan wel veilig maar de voeding wordt afgeknepen).

Ik vraag me af of je ook een oplossing kunt maken met handmatige controle, een 3 standendraaischakelaar 0 - 1 - 2
Stand 0 : uit
stand 1 :  aan, stroom loopt door 100 ohm weerstand
stand 2 : aan, weerstand is overbrugt. Deze stand kies je na 2 a 3 seconde.

Je kan naruurlijk ook een oplossing met 2 aan uit schakelaars maken, 1 main schakelaar en 1 schakelaar om de remmende weerstand te overbuggen. De kans blijft dan natuurlijk altijd bestaan dat je je vergist en schakelaar 2 in de verkeerde stand hebt staan (en een paar zekeringen opblaast).

Joep Zonnebloem

Hallo, ik ben hier voor het eerst, ben ook niet zo'n forumtijger, maar ik kijk nu al een tijdje naar dingen over D klasse versterker modules, nadat ik per ongeluk op de site van Tripath terecht kwam en vervolgens wat doorzocht en bij LCAudio en B&O en zo.  Ik loop al een tijdje rond met het idee wat te gaan expirimenteren met  (een) losse eindtrap(pen) voor mijn basgitaar installatie en ik was zo onder de indruk van het enorme vermogen van zo'n klein printplaatje (720 W (!), zijn dat echte Watts, dan toch i.i.g. piekvermogen...), dat ik dat nu wil gaan proberen.  Op DIY forum (dat ik ontdekte voordat ik dit forum vond) kreeg ik bemoedigende replies op het idee.
Ik zag dat iemand bezig was geweest met een bulk order bij LCAudio, ik veronderstel dat ik daarvoor nu te laat ben...
Is het echt zo eenvoudig, gewoon een voeding ervoor zetten en blazen maar? Ik ben absoluut geen techneut; ik begrijp wel de basale werking van een voeding, maar veel verder gaat mijn kennis niet; als er ingewikkelde schakelingen voorbij komen en er moet aan gerekend worden dan haak ik op dit moment nog af... Maar als het zo eenvoudig in mekaar te zetten is wil ik er wel induiken.
Nog eventjes iets over die softstart: in mijn naieviteit zou ik denken, je zet gewoon een soort potmeter direct achter de transformator (of na de elco's) en nadat je ingeschakeld heb draai je die potmeter langzaam open, of is dat te simpel gedacht?
Nou ja, een hoop vragen. In ieder geval, leuk dit forum!
Doel: fullrange basgitaar versterker met Zappulse 2.3 SE (2x)

Wowly

#560
Ik heb voor 11 euro een printje gekocht via elektuur waar een softstart mee wordt gemaakt ( http://www.elektuur.nl/zoeken/index.htm) zoek met "netinschakelvertraging"en je zal het wel vinden. Als ik alles binnen heb dan zal ik proberen een kleine reportage te maken van het proces, zodat alle zelfbouwnewbie's kunnen zien of het me gaat lukken!

Ander item, de UcD 180 van Hypex ( http://www.hypex.nl/) vraagt +/- 50 V  voeding. Ik neem aan dat ik na gelijkrichting van een 45V transformator teveel voltage overhoud. Wat zou de meest geschikte voltage zijn, en hoeveel Va zou de transformator moeten hebben. Ik lees dat meer Va  betere resultaten geeft.

greetz, Wowly

Hanz71

#561
Ik heb op DIYaudio voor de UcD180 33V gelezen: (50*sin(45)) en daar dan net even onder. Je verliest ook nog wat met gelijkrichten dus zou 35 V wel moeten kunnen lijkt me, maar ik is geen electrotechnicus, sterker: 2 weken geleden wist ik er nog helemaal niets van.
Kijk ook even rond op diyaudo/Class D, maar die ken je wel denk ik?
Bij de UcD400 heb ik ook gelezen dat je die het best zo dicht mogelijk tegen de 60V kan voeden. Dat extrapoleren naar de UcD180 vind ik een gewaagde. Hoewel 35V m.i. wel moet kunnen tenzij er een condensator van 50V op de print zit, dan zou ik op 33V blijven.
Ben wel benieuwd naar het resultaat van de softstart, hoewel ik ~30 euro via de powerbuy wel OK vind.

@Joep
Ja het is echt zo eenvoudig. Hier hangen een aantal mensen rond die zo'n apparaat in elkaar hebben gezet. Had je het cookbook van LCaudio al gevonden? Geldt eigenlijk ook voor UcD, alleen dan met iets lager voltage.
En je kunt hier en op diyaudio heel wat lezen over hoe mensen hun  powersupply in elkaar hebben gestoken, voornamelijk hoeveel VA en wat voor en hoeveel condensators.

Duck Twacy

#562
Citaat van: Wowly op januari 17, 2005, 13:57:15

Ander item, de UcD 180 van Hypex ( http://www.hypex.nl/) vraagt =/- 50 V  voeding. Ik neem aan dat ik na gelijkrichting van een 45V transformator teveel voltage overhoud. Wat zou de meest geschikte voltage zijn, en hoeveel Va zou de transformator moeten hebben. Ik lees dat meer Va  betere resultaten geeft.

greetz, Wowly

Van AC naar DC zit ongeveer een factor 1.4. Dus een sec AC van 35 V zit dal wel aardig in de buurt van 50V DC.

Wowly

#563
Hallo,

Ik heb me helemaal scheef gelezen op DIYAudio  :P
Alles staat door elkaar, de een vind dit weer super werken, de ander weer dat, aaargh...
En dan ook nog in  het engels, spreektaal engels is oke bij mij, maar technisch engels is een stuk lastiger voor mij :-[
Wel fijn is dat de ontwerper en de verkoper van Hypex er reageren en zei regelmatig "fabels" de kop indrukken, zoals het gebruik van gebalanceerde in en uitgangen voor thuisgebruik enzo, het overmatig gebruik van heeeeele krachtige voedingen etc..

Ik heb gebeld met de Hypex, wanneer de modules weer te koop zijn. Antwoord: (met een licht grûnninks accent:) "ja, het gaat beetje hard met die modules, ze zijn voortdurend uitverkocht. Over 2 weekjes verwachten we de 180 en over een maandje de 400 modules."

Ze schijnen wat mooier te klinken dan de Zaps (is natuurlijk eeeerrug persoonlijk) en voor mij erg belangrijk :ze zijn een heeeel stuk goedkoper. Daarbij: een belgisch/nederlands product (ontwerper = belg, werkt voor philips, modulen worden verkocht door hypex) koop ik liever dan een deens (ik chauvinistisch, neu, oke dan een klein beetje :)).

Is het misschien leuk om nóg een topic te openen, mar dan over de Ucd's. Misschien een beetje dubbelop met 3 topic's over de zappen?

Greetz Wowly

Robert - Jan

CiteerIs het misschien leuk om nóg een topic te openen, mar dan over de Ucd's. Misschien een beetje dubbelop met 3 topic's over de zappen?

Hoi Wowly,

Als jij straks met de Ucd's aan het werk gaat, zou ik daar zeker een nieuw draadje voor openen. Anders staat hier straks óók alles door elkaar ;D

Robert - Jan
If they don't know wine is finer, let them boil water!

Hanz71

Heeft het nadelige gevolgen om Ringkernen te stapelen? Ik kan me voorstellen dat ze elkaar gaan storen, omdat je gebruik maakt van magneetvelden. In mijn kast hou ik weinig ruimte over als ik 2 800/1000 VA trafo's naast elkaar zet, op elkaar kan ook (19" HE).

Del member

Citaat van: Wowly op januari 17, 2005, 20:01:01
Ze schijnen wat mooier te klinken dan de Zaps (is natuurlijk eeeerrug persoonlijk) en voor mij erg belangrijk :ze zijn een heeeel stuk goedkoper. Daarbij: een belgisch/nederlands product (ontwerper = belg, werkt voor philips, modulen worden verkocht door hypex) koop ik liever dan een deens (ik chauvinistisch, neu, oke dan een klein beetje :)).

Vraag me dan af : wat maakt dat ze mooier klinken ? Zijn ze ruimtelijker ? Nog cleaner ?

Het enige minpunt aan de zapjes is zijn de modulaties tussen modules als je er een aantal op dezelfde voeding steekt zonder syncn module. In mijn systeem is dat gek genoeg :

- 3 zapjes op 1 elko bank , een 'soft' schakelaar voor de 3 -> geen gefluit of storende geluiden
- 5 zapjes op 1 elko bank

de drie van hierboven aan/uit via een gemeenschappelijke schakelaar (schakelt modulator aan/uit), RCA input
de laatste twee zonder schakelaar, balanced input

Het gekke is : de zaps balanced aangesloten fluiten niet, de drie zapjes die voordien niet floten fluiten nu wel, deze drie zijn unbalanced via cinch(rca) aangesloten. Nog een verschil is dat deze een gemeenschappelijke schakelaar hebben.

De syncmodule lost dat wel op maar toch heb ik de indruk dat een deel van de oplossing al opgesteld staat in mijn zap setup.


Wowly

volgens mij hebben ook de Ucd's soms last van suis-geluidjes. Op het DIYAudio-forum staan hiervoor oplossingen. Dit zijn geen oplossingen  zoals het toepassen van een sync-module, maar meer in de context van opbouw van de voeding en de manier waarop de versterker wordt gebouwd.

greetz Wowly

Ik zal tzt een nieuw topic beginnen over de bouw van de Ucd-modulen.

FransDHT

Hoi,

Ik heb een 3-kanaals versterker gebouwd met UcD400's, niet vergeleken met Zappjes, maar ik vind ze fantastisch klinken. Het is inderdaad heel simpel, je hebt itt Zapp géén sync-module nodig. Slechts eentrafo, een gelijkrichter en twee condensatoren én een softstart zijn voldoende. Of zoveel meer als je vindt dat je een voeding per kanaal moet hebben.
Het meeste werk is het voorbereiden van de kast: zagen, frezen, boren e.d. Dat valtnog niet mee voor een leek.

Wat ik me herinner van bijgeluiden van de Ucd's op DIYaudio ging het over kleine gebreken (bv ergens een schroefje dat niet goed was aangedraaid); de modules an sich hebben geen last van bijgeluiden.

Voor mij was de belangrijkste reden om UcD te nemen dat de fabriek bij mij in Groningen zit, dus ik rij er zo langs. En uit alle reacties kon ik oolmaken dat de kwaliteit op een vergelijkbaar niveau zit als de Zapp's.

NB
M'n tweede versterker, een tweekanaals (5 pasten er niet in de door mij gekozen kast) heb ik helaas gemold: + en - verwisseld op de modules. Het is even wachten op de reparatie

Frans
Beneden: HATT III (3x)/Marantz NR1604/Mrantz UD-5007/VU+ duo2/Samsung 46F8000
Boven:Scan Speak Ref Mon/Ref Mon center/2x HATT III /Yamaha RX-A1070C/Marantz CD63KI gemod/Thorens TD146 met Benz Micro/Denon CDR1000/MF XLP/MF X-Can V2 gemod/5xHypex UcD400/Marantz DV7600/HDI Dune Prime 3.0/Vifa 26WG-Hypex 2.0-sub/Epson TW5500/Panasonic DMP-BDT220/VU+ Zero

Joep Zonnebloem

Ik ben inmiddels sinds mijn laatste (en eerste) bijdrage aan dit forum, die door iedereen (behalve redheinz), deftig en terecht is genegeerd, wel iets wijzer geworden. Ik ga in ieder geval op http://home.planet.nl/~heuve345/ nog even iets meer doen dan alleen maar vluchtig doorbladeren en misschien zijn er nog leuke andere educatieve sites.

@ redheinz: Bedankt voor je reactie! Ja dat cookbook had ik al gevonden en op DIY had ik al een berichtje geplaatst, ik ben alleen niet zo'n vlotte leerling...
Ik vind het i.i.g. best lastig als (voorlopig nog) uitsluitend muisklikker, zonder de geur van soldeer in mijn neus; iedereen heeft op allerlei forums zijn eigen mening over allerlei zaken, je leest allerlei uiteenlopende dingen, maar sound is zoiets persoonlijks, daar kan je niets over zeggen als je het niet zelf gehoord hebt. Ik ken helemaal geen (bas-)gitaar versterkers met een digitale eindtrap en dat moet toch zijn reden hebben. Daarbij heb ik ook nog nergens iets substantieels gelezen over een dergelijke toepassing van die modules; alleen voor thuis-audio gebruik (en hier zelfs beperkt tot home theater). Aan de andere kant, als je met zo'n relatief goedkope module in staat bent om op een simpele manier te expirimenteren met grote vermogens en verschillende soorten voedingen en klankresultaten, dan is dat wel heel verleidelijk, als je daar avontuur in ziet. Het lijkt me in ieder geval enorm leuk om een beetje te gaan prutsen op die manier, het kost wel een paar centen maar het is ook wel uitdagend en spannend en je leert er weer iets van.

Tenslotte, heeft iemand enige ervaring met de cadaudio modules? Daar heb ik nog niemand over gehoord.
Doel: fullrange basgitaar versterker met Zappulse 2.3 SE (2x)

Hanz71

@Joep: Die site is inderdaad interessant. Van DuckTwacy heb ik deze. Ook erg interessant en gericht op audio.

@Frans: Jou heb ik inderdaad gelezen op diyaudio... Via jou post heb ik mijn supermoduul kastje.... Zien er wel goed uit op het eerste ongeoefende oog, hooguit niet erg groot. Zo'n UcD wil ik ook gaan proberen, zijn alleen niet te krijgen de laatste tijd.

Wowly

#571
Hallo,

@ Redheinz: check maar eens dit topic! Hierin wordt de geboorte van een UcD-versterker gevolgd met veel links en een stap voor stap handleiding van Matti..

Greezt Wowly

Joep Zonnebloem

Nou, ik heb mijn modules binnen; eergisteren besteld en DE VOLGENDE DAG al binnen. Kicken!
Maar goed nu heb ik die dingen, ik heb ze nog niet eens uit hun zakjes durfen halen, maar nu staat me dus als totaal onervaren leek nog wel het e.e.a.  te doen voordat ik de honderden watts door de speakers kan laten donderen. Ik ben van plan om eerst een softstart te maken, ik denk volgens http://mitglied.lycos.de/Promitheus/delay_circuit_for_toroids.htm (aangegeven door Duck Twacey), dat ziet er wel doenbaar uit en geeft me de gelegenheid om eens te oefenen met, om te beginnen, een soldeerbout, en verder met printplaatje maken en dingen meten met de multimeter etc..  Daarna ga ik de voeding maken. Ik had een paar vraagjes die jullie oude rotten vast wel kunnen beantwoorden:

Is er ergens in de wijde buurt (van A'dam/Haarlem) een goede winkel waar ze een ruim assortiment onderdelen (ringkerntrafo's, elco's, bruggelijkrichters en natuurlijk al die andere dingen) verkopen? Ik wil eigenlijk liever naar een winkel dan via internet, dan zie je wat je koopt en kan je domme vragen stellen aan iemand die er verstand van heeft enzo.

En mijn andere vraag: ik heb hier en daar wat gelezen over SMPS's voor audiogebruik. Dat schijnt niet zomaar te kunnen, maar ik lees nergens precies waarom dan wel niet. Ze schijnen een hoogfrequente rimpelspanning te leveren, maar is die er niet redelijk makkelijk uit te filteren dan? Wat zou er gebeuren als je een SMPS, qua output vergelijkbaar met een normale voeding van zeg 1000VA/ 60V (als die al bestaan, maar volgens mij wel), gewoon op je Zappulse aansluit? Is het resultaat dan echt zo vreselijk, of wordt je module op e.o.a. manier beschadigd, of wat...?

OK, bedankt alvast aan eenieder die mijn vragen kan beantwoorden.
Doel: fullrange basgitaar versterker met Zappulse 2.3 SE (2x)

Duck Twacy

#573
Hoi Joep,

Als je in Haarlem woont zou ik even bellen met  http://www.soundline.nl/soundline.htm. Wel een internet winkel, maar je kunt op afspraak de spullen ook bij hem thuis ophalen. De eigenaar (René) werkt samen met iemand (Arie) die zeer veel van electronica afweet. ( Samen zijn ze bezig met een nieuw bedrijf : http://www.deaudiofabriek.nl/audiofabriek/index.htm  ) Tjek ook even deze link http://www.herweijerelectronics.nl/shop/shop.htm (die hoort bij de site van de electronica expert). (er zitten wel flink veel loze links in de sites, ze hebben het te druk om het af te maken)

Eigenlijk zijn ze gespecialiseerd in de wat betere onderdelen, maar als je iets zoekt zijn ze zeer behulpzaam is mijn ervaring. Prijzen zijn iha redelijk (maar natuurlijk kosten bepaalde topmerken wel meer dan gemiddeld spul).

Joep Zonnebloem

Bedankt Duck, heb even gekeken en ziet er interessant uit.

Overigens,  even vwb dat schema op die site van Promitheus, kan die bruggelijkrichter niet worden vervangen door een enkele diode? Dan kan je ws ook kleinere elco's gebruiken. En verder (maar misschien is dit niet de juiste plaats ervoor en heb je ook geen zin om de electronicaleraar uit te hangen), maar wat is precies de functie van die condensator op de netspanning (C1) en die twee 470K weerstanden erover? En wat gebeurt er als je na uitschakelen direct weer inschakelt, voordat de elco's zijn leeggelopen (en waar zouden die trouwens in moeten leeglopen als dat relais weer openstaat)? Als je geen zin hebt om hier allemaal op in te gaan dan zeg je het maar hoor, even goede vrienden.

Ik denk dat ik maar begin met jou eerdere suggestie van een tweestandenschakelaar en alleen die weerstanden van tien Ohm en laat ik dat timer-circuitje even voor wat het is...

Is er nog iemand die iets kan zeggen over mijn SMPS vraag?
Doel: fullrange basgitaar versterker met Zappulse 2.3 SE (2x)