Prijsafspraken ?

Gestart door pameijer, juli 8, 2024, 14:16:06

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

blue-eyes

Citaat van: J.A.F._Doorhof op juli 18, 2024, 14:02:40Maken we er een roast van ;)

Of toch maar weer een HT BBQ hier
En oh wee als kjelt dan niet komt.

Count me in!
Speakers: Front: WB Vector, rear: WB Vertex, center: WB Fulcrum 650, 2 * Velodyne DD15, Atmos: Revel W783; Versterker / processor: Lyngdorf MP40, Lyngdorf MXA-8400, Lyngdorf SDA2400; Bron: Auralic Aries G1, Apple TV 4k, Oppo UPD-203, Zidoo Z3000 PRO; Kabels: HDMI: Audioquest Vodka / Carbon, LS: Audioquest, USB: Audioquest Coffee, XLR: Linn, DHZ, Stroomvoorziening: Audioquest, Belden, Supra, Furutech; TV: Sony KD-75XE9005; Data: 2 * Synology 19" RS818+; Rack: DHZ;

home@the movies

Citaat van: J.A.F._Doorhof op juli 18, 2024, 14:02:40Maken we er een roast van ;)

Of toch maar weer een HT BBQ hier
En oh wee als kjelt dan niet komt.

Als er te bikken valt ben ik erbij, wel geen glaasje melk met een boterham hé

reza

Een lekker Belgisch wit biertje voor voor met lekkere frieten  :thumbs-up:
Jezus zegt :'' In het huis van mijn Vader zijn vele kamers''
Reza zegt : '' Kom dus naar binnen"

GH

#128
Citaat van: Mediasluis op juli 17, 2024, 17:35:57Als je eenmaal een goed vergelijk hebt gezien, (ik bedoel geen projectie in een fel verlichte Media Markt) dan weet je echt waar ze het over hebben in een review, wanneer ze een projector met een nieuwe of andere vergelijken en of het belangrijk voor je is wat ze omschrijven.

Ik hou in een discussie natuurlijk ook wel een beetje van overdrijven :-). Maar zeker de laatste jaren, 10-5 ofzo, is een meer dan acceptabele weergave van audio en video gewoon een stuk betaalbaarder geworden. En dan zeg ik niet dat er geen verschillen te zien/horen zijn. Maar voor mij persoonlijk vaak amper en zeker niet in relatie tot sommige prijsverschillen...

Maar daar komt mijn insteek wel vandaan. Ik kan gewoon voor 95% gewoon leven met de minder absurde bedragen voor apperatuur en al helemaal als de omgeving niet persé helemaal ideaal is. Voor het gros is een totaal verduisterde dedicated ruimte met een goed scherm en ook nog wat akoestiek aanpassingen gewoon een brug te ver. En dan worden bijvoorbeeld voor een projector die verschillen al een stuk minder en is het maar de vraag wat je meerprijs aan euro's nog kopen. Maar het ging hier niet eens over de inhoud maar over prijsafspraken en dat sommigen het prima vinden dat high-er end niet zomaar te koop zou moeten zijn. Om over dat schimmige gedoe met prijzen nog maar te zwijgen.   

GH

Citaat van: dreamworks op juli 18, 2024, 01:46:03Selecteer at random 5 of meer Nederlandse JVC dealers en vraag aldaar een prijs voor een recent JVC toestel. Men gaat zien dat er 10 of meer verschillende netto prijzen zullen angeboden worden. LET's DO IT
Vraag me altijd een beetje af of als je gaat verkopen je die plaat voor je hoofd er ook een beetje bij krijgt? :-).

De discussie ging er hier over, zie de eerste post, dat dealers niet anders mogen adverteren dan met de voorgeschreven adviesprijs. Een onwettelijke prijsafspraak.

Dat jij dan denkt dat het allemaal prima is dat als je verder gaat vragen je wat verschillende prijzen krijgt (die natuurlijk allemaal verdacht bij elkaar zitten) er dan niets aan de hand is is best schokkend. Het is juist de bedoeling dat er geen prijsafspraken zijn en dat er al met verschillende prijzen geadverteerd wordt en dat er op die manier voor consumenten een transparant prijsoverzicht ontstaat.

Niemand gaat er dan problemen mee hebben dat een specifieke verkoper meer vraagt als hij/zij meer diensten of service biedt. Maar het wordt dan wel zichtbaar wat het kost. En DAAR gaat het om.

Daarom is er op tweakers bijvoorbeeld ook een thread waar mensen hun goedkoopste OLED TV aanbiedingen posten. Iets dat nodig is omdat LG zelfs na 8mio boete nog steeds niet toestaat dat er met de echte prijs wordt geadverteerd.

En toezichthouders gaan nu alleen achter de grote jongens aan in voor het gros van de consumenten relevanten markten. Maar iedereen weet dat als het daar al gebeurt het gewoon een industrie (en eigenlijk in nagenoeg alle markten) gebeurt. Het fenomeen ontkennen maakt de discussie zo onnozel.

GH

#130
Citaat van: buckler op juli 18, 2024, 10:02:44we moeten gewoon heel blij zijn dat dit soort bedrijven bestaan waar dit allemaal mogelijk is en als sommige liever voor meer korting gaan , niet de service krijgen zoals ik hierboven beschreef en ongecalibreerd kijken dat is hun goed recht en is ook totaal niks mis mee.
Allemaal prima, maar laten we blij zijn dat voor de groep die het anders wil de mogelijkheid er wel is en heel eerlijk denk ik als je die calibratie en installatie kosten bij de prijs van een dozenschuiver op telt je al meer gaat betalen dan bij de heren dealers.

En tuurlijk verdienen ze er wat aan, daar moet ook niet over gepiept worden maar het is niet meer dan normaal lijkt mij en snap nogmaals niet waarom de discussie... het is aan ieder om zijn eigen plan te trekken en te bepalen waar tot aankoop over te gaan.
Als ik voor mezelf spreek dan weet ik wel met welke bedrijven ik in zee ga.

Ps, en dan lees ik ook nog comments over dure 'meuk' etc etc... kom op gast laat ieder zelf uitmaken waar hij zijn verdiende centen aan uit geeft en of hij het waard vind!!!

Ik denk dat je helemaal niemand hier ziet schijven dat mensen niet blij mogen zijn met dealers die extra service bieden. De discussie gaat over prijsafspraken en in deze discussie wordt het gewoon ook duidelijk dat sommige verkopers de feiten ontkennen of bagitaliseren.

Uitspraken over adviesprijzen en dat het prima is dat bepaalde artikelen bijvoorbeeld alleen bij een selecte groep te koop zijn enzo.... totaal tegen alle regels maar wel gewoon de praktijk.

En ja, net zoals jouw mening is het de mijne om sommige dingen dure meuk te noemen. Wil niet zeggen dat ik iemand het recht wil ontnemen om ze te kopen of er plezier aan te beleven maar ook niet dat ik niet lachend op de grond lig als ik weer eens lees wat voor spul er voor veel geld gekocht is. Soms ook bij diezelfde verkopers hier met die geweldige service (terwijl ze zelf toch ook wel weten wat ze verkopen en wat hun marge dan is).

Maar iedereen moet vooral doen waar ze blij van worden. Maar prijsafspraken zijn er gewoon en ze zijn onwettelijk. Geldt trouwens ook gewoon voor dozenschuivers...

Mediasluis

#131
Citaat van: Kjelt op juli 18, 2024, 10:50:47Waar het om gaat is dat er kennelijk geen projector waardig nieuws ontwikkelingen etc te melden is?
Waarom dan wel op een avsforum? Gaat niet om het aantal leden het gaat om wat er voor nieuws is. Kennelijk zijn er geen ontwikkelingen, dan houdt het op.
Nog even geduld vrienden.
Mediasluis levert alle projectors inclusief volledige ISF-Kalibratie Service, waarbij je projector vooraf eerst wordt nagekeken en gecheckt op dooie pixels, waarbij meteen ook de panelen worden uitgelijnd alvorens deze zijn ISF-kalibratie ondergaat voor 2K SDR, ook in 3D en 4K HDR BT2020 (in DCI P3), dit met meerdere gratis her-kalibraties.

Neem gerust contact op met jouw persoonlijke ISF-servicedealer Matthieu,  of maak een afspraak voor een demonstratie bij Mediasluis via +31-180-853391 / +31-645650925 of zend een e-Mail naar [email protected] of kijk voor meer informatie op www.mediasluis.nl/webshop  of  www.mediasluis.nl/reviews  voor de zeer uitgebreide reviews van allerlei videoprojectors en toebehoren  of ga naar  https://www.facebook.com/mediasluis

riwi

#132
Citaat van: GH op juli 18, 2024, 22:14:15Vraag me altijd een beetje af of als je gaat verkopen je die plaat voor je hoofd er ook een beetje bij krijgt? :-).
Een persoonlijke belediging posten en maskeren met een smiley maakt hem nog niet jovel.

Citaat van: GH op juli 18, 2024, 22:14:15De discussie ging er hier over, zie de eerste post, dat dealers niet anders mogen adverteren dan met de voorgeschreven adviesprijs. Een onwettelijke prijsafspraak.
Er zijn vrije prijzen die door de dealers gekozen worden, afhankelijk van hun service level en gewenste marge, zonder onderling overleg tussen de dealers. Er is dus geen prijsafspraak. Er is alleen gesteld dat er alleen met de adviesprijs _geadverteerd_ mag worden door het merk. Dat maakt het geen prijsafspraak.

J.A.F._Doorhof

www.hometheater.nl   /   ISF & HAA certified
Custom installer

Volledige ISF calibraties inclusief HDR en 4K.

"Omdat je je iets niet kan voorstellen betekent dat niet dat het niet kan gebeuren"

marcush

Citaat van: riwi op juli 19, 2024, 15:40:52Er is dus geen prijsafspraak. Er is alleen gesteld dat er alleen met de adviesprijs _geadverteerd_ mag worden door het merk. Dat maakt het geen prijsafspraak.

Als je een verkoper belemmert om vrij met prijzen te adverteren, dan is dat toch een belemmering van concurrentie, verticale prijsbinding en daarmee verboden?

riwi

#135
Er is geen sprake van prijsbinding. Je kan gewoon bellen voor een prijs. Ik zie dat niet als een belemmering van de concurrentie. Zoals met zoveel producten is de adviesprijs alleen een richtprijs zodat je een idee hebt of het uberhaupt in je prijsklasse valt/past.

Als er een bodem prijs zou zijn afgedwongen door het merk dan zou dat wel verboden zijn.

Als je een keuken koopt heb je hetzelfde. Of een auto. Pas na onderhandeling krijg je een definitieve prijs. Dat is geen prijsafspraak.

Dit volgens google de definitie van een vertikale prijsafspraak :
Citaat van: googleBij verticale prijsafspraken verbindt de distributeur of franchisenemer zich ten opzichte van de leverancier (franchisegever) om bepaalde minimumprijzen te hanteren. Zulke overeenkomsten zijn in de regel nietig vanwege strijd met het kartelverbod, zoals blijkt uit recente rechtspraak en besluiten van de Commissie
En daar is hier geen sprake van

marcush

Het is wel degelijk een belemmering.  Je mag idd adviesprijzen hanteren, maar niet een verkoper verbieden met een andere prijs een product aan te bieden.

Refie

Citaat van: pameijer op juli  9, 2024, 18:03:09Nou, nu bevestig je wederom mijn punt. Gelukkig zijn we het eens met elkaar  :laugh:. Lees je eigen post even terug Frank: je stelt letterlijk dat als de markt wordt vrijgelaten jullie weggeconcurreerd worden. Klant beslist of hij service wilt. Als dat te duur is dan vindt de klant dat. Iets met klant is koning. De prijsafspraken laten jullie in leven, en die zielige zolderneef kan niet verkopen omdat hij te duur moet zijn van de importeur.

Versta me niet verkeerd: ik laat mijn pj kalibreren bij jou en ben daar tevreden over. Ik betaal graag wat extra zeker voor een beamer, zijn gecompliceerde apparaten. Maar prijsafspraken mogen niet, en dat wordt hier door jullie dealers volstrekt doodgezwegen.

Als een distributiekanaal aantoonbaar meer toegevoegde waarde bied, als een webshop, dan mag een fabrikant/importeur/agent zelfs aan prijs diversificatie doen per segment. Veel regels, niet exclusief positief voor de consument. Europa...lobby...je kent het... Dat mag nog tot 2035. In het geval van beamers van €3000 of meer lijkt me dat zelf logisch.
Marantz AV10, Parasound A21+, A52+, Quadral Aurum: Orkan 9, Base Maxime 9, Phase 9, Sub Orkus DSP, Chromium Phase. ATV 4K, Sony UBP-X800M2, JVC N7, XR-65A90J
Outdoor: Loxone Audioserver 4x Stereo extension 4xPolk Atrium 8, 2x Aurum Phase 9, 4x Quadral C7, XR-75X90J
Loxone, Tesla

GH

#138
Citaat van: riwi op juli 19, 2024, 15:40:52Er zijn vrije prijzen die door de dealers gekozen worden, afhankelijk van hun service level en gewenste marge, zonder onderling overleg tussen de dealers. Er is dus geen prijsafspraak. Er is alleen gesteld dat er alleen met de adviesprijs _geadverteerd_ mag worden door het merk. Dat maakt het geen prijsafspraak.

Heerlijk dit soort rechtpraten wat krom is..... er is gesteld dat er met de adviesprijs geadverteerd MOET worden door dealers.

Lees gewoon eens wat de ACM zegt:
Wat mag wel en wat mag niet in de relatie leverancier-afnemer?
Elke winkelier moet zelfstandig zijn eigen verkoopprijzen bepalen. Een leverancier mag vrijblijvende prijsadviezen geven aan detailhandelaren. Ook monitoring van (online) consumentenprijzen door leveranciers mag. Maar het moeten vrijblijvende adviezen blijven voor die specifieke leverancier. Er mag op geen enkele manier druk worden uitgeoefend


Veel duidelijk kan het niet worden dat de verplichting alleen met adviesprijzen te adverteren gewoon strafbaar is. Het is jammer dat de ACM niet de capaciteit heeft om ook achter anderen dan de grote jongens aan te gaan.

Wat zou je er zelf van vinden als bijvoorbeeld alle energieleveranciers zouden adverteren met dezelfde adviesprijzen, het zijn immer dezelfde eenheden, en dat ook aan de prijsvergelijkers zouden aanleveren. Maar als je belt en de geheime handdruk kent dan krijg je de echte prijs. Volslagen absurd toch?

Ieder normaal denkend mens snapt toch dat dit soort praktijken consumenten schaden en alleen dienen ten gunste van fabrikanten, importeurs en verkopers....

skoebiedoe

Tja , ga dan maar geen auto kopen dan . ;)

Soit , Die leverancier kan u niet dwingen om dat toestel aan de adviesprijs te verkopen maar als je de raadgeving van de leverancier dan niet opvolgt is er ook langs zijn kant geen verplichting om de goederen aan u te leveren(al dan niet met korting )  ....of met andere woorden oftewel werkt ge mee oftewel zoekt ge een andere leverancier .

riwi

Citaat van: GH op juli 20, 2024, 00:10:44Lees gewoon eens wat de ACM zegt:
Wat mag wel en wat mag niet in de relatie leverancier-afnemer?
Elke winkelier moet zelfstandig zijn eigen verkoopprijzen bepalen. Een leverancier mag vrijblijvende prijsadviezen geven aan detailhandelaren. Ook monitoring van (online) consumentenprijzen door leveranciers mag. Maar het moeten vrijblijvende adviezen blijven voor die specifieke leverancier. Er mag op geen enkele manier druk worden uitgeoefend


Veel duidelijk kan het niet worden dat de verplichting alleen met adviesprijzen te adverteren gewoon strafbaar is.

Dit stuk gaat over de verkoop prijzen en die zijn in deze vrij te kiezen door de dealer. Nergens staat dat een verplichting mbt de advertentie prijs strafbaar zou zijn. De druk waarover gesproken wordt gaat over de _verkoopprijs_ en die is vrij te kiezen (dus geen druk).

In al jouw posts herhaal je dat het strafbaar is terwijl er feitelijk geen ACM regels worden overtreden.
https://www.acm.nl/sites/default/files/documents/leidraad-afspraken-tussen-leveranciers-en-afnemers.pdf

GH

#141
Hoe moeilijk is het om te lezen dat het strafbaar/tegen de regels is om druk uit te oefenen over prijzen, zoals het beschreven verplicht adverteren met de adviesprijs gewoon is.

Mede op basis daarvan heeft LG net de 8mio boete gekregen. Verder deden ze ook nog veel aanvullends wat verboden is... maar elke dwang over prijzen is gewoon niet toegestaan. Ik snap echt niet dat dit zo'n moeilijk concept is om te begrijpen.

Citaat van: skoebiedoe op juli 20, 2024, 11:01:29maar als je de raadgeving van de leverancier dan niet opvolgt is er ook langs zijn kant geen verplichting om de goederen aan u te leveren(al dan niet met korting )  ....of met andere woorden oftewel werkt ge mee oftewel zoekt ge een andere leverancier .

Allemaal leuk zelf bedacht... maar die verplichting is er dus gewoon wel. Een fabrikant/importeur mag gewoon het niet volgen door een winkelier van dat dit soort nietige verplichtingen niet bestraffen met bijvoorbeeld het niet meer kunnen inkopen. Dat wordt gewoon expliciet genoemd door de ACM.

skoebiedoe

Citaat van: GH op juli 20, 2024, 13:19:17Allemaal leuk zelf bedacht... maar die verplichting is er dus gewoon wel. Een fabrikant/importeur mag gewoon het niet volgen door een winkelier van dat dit soort nietige verplichtingen niet bestraffen met bijvoorbeeld het niet meer kunnen inkopen. Dat wordt gewoon expliciet genoemd door de ACM.

Niks zelf bedacht hoor is gewoon een feit .
De leverancier is niet verplicht om aan u te leveren en je hebt nog altijd de kans om aan te kopen maar dan niet aan dezelfde voorwaarden die hij geeft aan iemand die wel meewerkt of je kan via een omweg aankopen (al dan niet voor de adviesprijs )

Beste voorbeeld dat ik u kan geven is mijne garagist .
Vroeger steeds een merkgarage geweest en mocht dus officieel onderhoud doen voor dat merk met vastgelegde prijzen .
Nu besluit dat merk om bepaalde voorwaarden op te leggen aan zijn verkopers en hij besluit dus om dat nietmeer te volgen waardoor hij dus zijn officiële status van merkverdeler verliest met alles wat daar aan hangt ....maar hij kan en mag dat merk nog altijd verkopen en onderhouden enkel krijgt hij gewoon niet meer de extra info en steun van de merk leverancier en krijgt hij dus ook geen toegang meer tot bepaalde hulplijnen...enz

Waarom denk je dat er tegenwoordig zoveel van die grote garages zijn die verschillende merken onder één dak vertegenwoordigen ...zelf de Carrefour maakt prijsafspraken met zijn leveranciers , Makita geeft gewoon de verkoopsprijs aan in zijn folders ...maar daarom is er geen verplichting om ook aan die prijs te verkopen ...je mag gerust meer of minder vragen . ;)

GH

#143
We praten hier over prijsafspraken tussen leverancier en winkelier waarbij de fabrikant/importeur de winkelier dwingend zaken wil opleggen  m.b.t. geadverteerde prijzen (en dus indirect de verkoopprijs wil beïnvloeden)......

En in principe hoeft een fabrikant/importeur niet aan iedere winkelier te verkopen... als dat eerst echter wel gebeurde en vanwege een verboden afspraak, zoals niet meegaan in verboden prijsafspraken, dat aanbod er ineens niet meer is dan wordt het wel degelijk anders.

skoebiedoe

#144
Ik ook .

De garagist is de winkelier en de fabrikant van dat merk is de leverancier (weliswaar met een tussenpersoon of personen maar ge snapt het wel denk ik . )

De leverancier levert dit aan de winkelier en zegt erbij onze adviesprijs is zoveel zodat gij er ook nog wat winst aanmaakt en daar moogt gij mee adverteren .
Maar er is geen verplichting dat ze die prijs ook moeten aanhouden ...je mag gerust goedkoper of duurder verkopen ...de winkelier bepaald dan zelf of hem er genoeg aan kan overhouden (om eventueel extra service te verlenen bv ) of niet en als je de luxe service wilt ga je daar dan ook voor moeten betalen .

Nog een persoonlijk vb dan .
Ik heb overlaatst een pelletstoof gekocht van een bepaald merk .
Deze stond overal hetzelfde aan de adviesprijs aangeboden bij verschillende verdelers .
Op vraag kreeg ik zelfs de officiële prijslijst van alle modellen van dat merk (dus de adviesprijs opgegeven zonder BTW , want hier kan het ofwel 21% zijn of 6 % dat erbij komt )
Ben naar de winkel geweest en daar heb ik korting gekregen op de adviesprijs en moest een klein beetje extra betalen voor de plaatsing (want normaal was het die oude weghalen en de nieuwe in de plaats zetten ) .
Echter bleek bij aansluiten dat de diameter van de schouw toch een beetje afweek en dan hebben ze nog extra onderdelen moeten gebruiken maar toen ik de factuur kreeg stonden deze onderdelen er niet blij als zijnde extra te betalen maar dat de factuur voldaan was . ;)

Dus ikke tevreden klant , winkelier heeft zijne kost verdiend en kan dus zijn dat hij bij een volgende bestelling extra korting krijgt bij de leverancier van dat merk ..

Nu kon ik hem ook gewoon gaan halen en de adviesprijs betalen met 21% btw tegen 6% btw geplaatst maar dan had ik de oude nog zelf moeten wegdoen , de nieuwe zelf moeten vervoeren naar mijn huis , zelf alle benodigde stukken moeten aankopen enz....en nu heb ik gewoon voor de extra service betaald en heb nu ook 2 jaar garantie (ja die heb je altijd want is een Europese wetgeving dat ze dit moeten geven ) maar ik moet gewoon naar de winkelier bellen en hij regelt dan alles met de leverancier .

home@the movies

Voorbeeld : het stimuleren van service bij sterke interbrand concurrentie
Een leverancier van elektrisch gereedschap geeft haar dealers prijsadviezen. Dealers die zich niet
houden aan de prijsadviezen krijgen minder gunstige leveringsvoorwaarden en hun leveringscontract
wordt opgeschort. De leverancier wil de marge van handelaren hiermee beschermen om
serviceverlening te stimuleren. Sommige positieve eigenschappen van gereedschappen, zoals
minimale vibraties, zijn door consumenten namelijk niet zomaar te verifiëren. Detailhandelaren kunnen
de consument van deze positieve eigenschappen overtuigen als het personeel productspecifieke
cursussen volgt, door het geven van demonstraties en het beschikbaar stellen van gereedschap voor
"try-before-you-buy". De leverancier heeft een gering marktaandeel en ondervindt sterke concurrentie
van andere leveranciers.

Beoordeling: Omdat de gedraging neerkomt op verticale prijsbinding (een hardcore beperking), is de
Groepsvrijstelling niet van toepassing op de verticale overeenkomst. De gedraging moet daarom direct
getoetst worden aan het kartelverbod. De toepassing van verticale prijsbinding door de leverancier
beperkt de prijsconcurrentie tussen de handelaren, omdat zij niet vrij zijn zelf hun prijzen vast te
stellen. Zij kunnen hierdoor bijvoorbeeld geen kortingen geven aan consumenten. De verticale
prijsbinding heeft daardoor de strekking de concurrentie te beperken in de zin van het kartelverbod.
Hoewel verticale prijsbinding een hardcore beperking vormt, kan de leverancier een efficiëntieverweer
voeren. De leverancier dient daarvoor aannemelijk te maken dat is voldaan aan de voorwaarden voor
toepassing van de uitzondering voor efficiëntieverbeteringen.
Het stimuleren van service om de consument van bepaalde positieve eigenschappen van het
gereedschap te overtuigen kan een efficiëntieverbetering zijn die ten goede komt aan de gebruikers.
Ingrijpen door de leverancier zou nodig kunnen zijn, omdat er anders een meeliftprobleem ontstaat:
veel consumenten zouden deze service kunnen genieten bij een detailhandelaar, maar het product
vervolgens kunnen kopen voor minder geld bij een andere detailhandelaar die geen kosten heeft
gemaakt voor service en daardoor een lagere prijs kan rekenen. Aangezien de leverancier sterke
concurrentie ondervindt van andere leveranciers (veel concurrentie "tussen merken"), is het ook
aannemelijk dat er voldoende concurrentie overblijft in de markt.
Het is ten slotte aan de leverancier om aannemelijk te maken dat verticale prijsbinding in dit geval
onmisbaar is om ervoor te zorgen dat de service wordt verleend en dat dit niet kan met reële
alternatieven die niet (of minder) concurrentiebeperkend zijn. Als alternatief voor verticale prijsbinding
zou de leverancier in dit geval bijvoorbeeld een selectief distributiestelsel kunnen hanteren met
specifieke criteria of verplichtingen voor zijn afnemers om bepaalde service te leveren of een
showroom te hebben of zijn afnemers kunnen verplichten om bepaalde service te leveren of een
showroom te hebben in ruil voor een vaste vergoeding. Als de leverancier aannemelijk kan maken dat
dit geen reële alternatieven voor verticale prijsbinding zijn, is de verticale prijsbinding onmisbaar. In dat
(bijzondere) geval is daarmee aan alle voorwaarden voor toepassing van de uitzondering voor
efficiëntieverbeteringen voldaan, zodat de verticale prijsbinding is toegestaan.


skoebiedoe

Citaat van: GH op juli 20, 2024, 18:14:55We praten hier over prijsafspraken tussen leverancier en winkelier waarbij de fabrikant/importeur de winkelier dwingend zaken wil opleggen  m.b.t. geadverteerde prijzen (en dus indirect de verkoopprijs wil beïnvloeden)......


Alléé nog eens een keertje dan .

Heb vroeger ok nog gewerkt voor een welbekende ladderfabrikant (en ja was een Nederlands bedrijf )
Wij verkochten aan de groothandel, kleinhandel en de particulier maar denk je echt dat als die particulier bij ons binnen kwam om een ladder te kopen dat hem minder ging moeten betalen dan de opgegeven adviesprijs ?
Als je korting wou moest je maar naar de groothandel gaan want daar kon je hem goedkoper krijgen dan bij ons maar voor ons maakte dat niets uit dat hem goedkoper stond bij den brico die 500 m verder gevestigd was .
Daar werd er ook geadverteerd met de adviesprijs met een streepje erdoor wegens één of andere actie en al die ladders die dan verkocht werden , werden geleverd door ons want wij waren hoofdverdeler in Belgie of werden rechtstreeks geleverd door de fabrikant (leverancier ) ...maar de brico kon deze dan wel aankopen met grote korting omwille van de verkochte hoeveelheid .

Dus er was wel een adviesprijs gegeven maar iedereen kon doen wat hem het beste leek en ja soms waren er momenten dat de ladders werden aangeboden door een winkel en dat ze zelfs zo goedkoop waren dat ik ze zelfs nog niet kon krijgen aan die prijs rechtstreeks bij de fabrikant aan personbeelsprijs . ;)
Zolang de winkelier niet verkoopt met verlies mag hem doen met de prijs wat hem wilt .
Mediazmarkt en dergelijke doen dit toch ook ?
Tijdens de solden geven ze soms kortingen op de opgegeven adviesprijs en dan kan het dus gebeuren dat een product soms meer kost bij de solden dan ervoor ....(of de listingsprijs is ook zo een term dat ze ervoor durven gebruiken )

twani

#147
Je kunt als retailer altijd zelf bepalen of je de business voortzet of niet.

Verdien je er een goede boterham mee blijf je het doen. Lukt dat niet meer ga je wat anders doen, tenzij je er uit liefhebberij mee door wilt.

Al dan niet piepen over de business is dus altijd een keuze.

Frank heeft met het skippen van de pc tak van z'n bedrijf al laten zien dit prima onder controle te hebben.

home@the movies

Citaat van: twani op juli 21, 2024, 12:50:39Je kunt als retailer altijd zelf bepalen of je de business voortzet of niet.

Verdien je er een goede boterham mee blijf je het doen. Lukt dat niet meer ga je wat anders doen, tenzij je er uit liefhebberij mee door wilt.

Al dan niet piepen over de business is dus altijd een keuze.

Frank heeft met het skippen van de pc tak van z'n bedrijf al laten zien dit prima onder controle te hebben.

Daar ging de discussie helemaal niet over hé ;-)

Mao

#149
Onderlinge prijsafspraken tussen dealers is kartelvorming welk bij wet is verboden. (Enkele uitzonderingen zijn er wel)

Dat er producten zijn die door iedere dealer voor hetzelfde bedrag worden gepubliceerd is nog geen kartel vorming. Distributeurs/fabrikanten willen hun prijzen gezond houden. Stel dat de product steeds voor een lager bedrag de markt op gaat dat zou ook betekenen dat de dealer er steeds minder aan gaat verdienen om in dat prijzen circus mee te gaan. Dan komt het moment dat hij liever een product gaat aanprijzen waar hij wel wat aan verdient. Vandaar dat ze proberen de prijzen gezond te houden.

Wat bij mij altijd van belang is als ik een kostbaar product koop wat is de toegevoegde waarde van de verkoper. En dat hoeft niet perse de goedkoopste te zijn.
Luidsprekers: JBL 4350 Studio monitoren Versterkers: McIntosh C2700 buizen voorversterker, McIntosh MC312 voor het laaag < 250Hz, McIntosh MC2152 buizen voor midden/hoog > 250Hz, Bryston 10B Electronisch Crossover
Marantz CD 17, Roon met NAS en Lumin U2 streamer. Custombuild Interlinks en Luidspreker kabels