lichtnet vervuiling, oorzaak en oplossingen

Gestart door hifiman, augustus 6, 2008, 14:19:52

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

advr

#25
filtering is altijd lastig en kan zelfs per huis in dezelfde straat andere resultaten opleveren.  :o

heb heel lang met Kemp filtering gewerkt en toen alles weg gedaan en niets ertussen.
het heeft lang gewerkt totdat ik een Linto MC phonoversterking voor mijn LP12 er aan hing. Een schakelende voeding vindt een parallelle filtering niet leuk schijnbaar.
gebruik nu een ONEAC powerconditioner. Geen filter maar een soort regenerator. Die werkt weer wel. Ik heb er mijn North Star transport en de Lingo voeding op aangesloten. Dat scheelt dus wel in wat meer rust ;D

Het blijft gewoon speelgoed natuurlijk ;D
ieder vindt er zijn ding wel of niet in.  :)

SET 300B (Hashimoto trafo's), Devore O/96, Linn LP12, Linn Ekos SE/1, Urika, Kandid, Steve Herbelin's Tube Dampers, DH Lab powercords,  Nessie Vinylmaster, dac/streamer TDA1541A

solitaire

#26
Citaat van: solitaire op augustus  7, 2008, 09:04:39
PS : een zelfde filtering toegepast in een hele setup (in plaats van filtering laten afhangen van een apparaat) is met 'serie filtering' prima te bereiken en aan te raden boven diverse filters in een set (even wat langer uitproberen, maar dan heb je ook wat !)

Citaat van: Audioloog op augustus  7, 2008, 10:06:13
Dus als ik het goed begrijp ook de versterker achter het serie filter? Kun je eens een produkt noemen waar je een goede ervaring mee hebt?

Sorry, dan heb ik me onduidelijk uitgedrukt: niet ieder product moet achter een filter, maar als je in een set begint met filters toe te passen, zoek kan net zo lang tot je een filter gevonden hebt waarbij 'de som groter is dan de losse delen', maw. waarbij de apparatuur dat gefilterd gaat worden allen achter een soortgelijk filter zitten in plaats van per apparaat een 'beste' filter inschakelen.

Bij mij is, analoog aan wat ik hierboven schreef, in m'n audio-set geen sprake van filters; wel zitten alle apparaten achter Shunyata Python Helix Alpha/VX 'actieve' stroomkabels. Door setup-breed dezelfde kabel te gebruiken, is de positieve werking ervan groter dan bij gebruik van een specifieke kabel per apparaat. Soms gebruik ik in deze set een AudioPrism ACFX powerline filter op m'n loopwerk, en de positieve werking is er duidelijk, alleen soms 's avonds, voor de rest nooit.

In mijn 'video'set gebruik ik overal dezelfde stroomkabel (Lavardin CMR), en door de hele set Systems~and~Magic MiniBlack / BlackWire powerline filter en BlackNoise Derive + BlackWire passive-filtering power strip (de TV niet op de power strip / power-amp zowel niet op filter als niet op de power-strip).

De PC-set is 'in wording', maar gaat qua kabels wellicht gebruikmaken van meermaals afgeschermde Merlin Black Widow (ze zijn, net als wat andere spullen, in bestelling voor een home trial), en wellicht een AudioPrism ACFX powerline filter (heb er bij voorgaande PC-sets goede ervaringen mee opgedaan, echter "resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.")


W.
Hinterm Horizont geht's weiter.

Wim44

#27
Als je wilt weten wat de problemen veroorzaakt en hoe je het kan oplossen (uit mijn andere hobby):

AC Power Interference Handbook
-- by Marv Loftness, KB7KK
All About: POWER-LINE and ELECTRICAL INTERFERENCE with New Insights into Causes & Effects, and Locating & Correction of Interference Sources.

"This easy to read, very practical book, is a must for anyone responsible for solving interference problems."--Vern Chartier, past chairman, IEEE T&D Committee.

3rd edition, revised, © 2007. Distributed by American Radio Relay League (ARRL). Published by Percival Technology.

(ISBN: 978-0-9653760-3-7) 


Wim44

#28
en hieraan gerelateerd:

The ARRL RFI Book (Details)
-- Second Edition
Practical Cures for Radio Frequency Interference
Prevent RFI/EMI

ARRL's team of experts have compiled the best advice available on every type of radio frequency interference (RFI), from automotive to television, from computers to DVD players, from audio equipment to telephones. This second edition also includes resources for tackling power line noise, cable television interference, and RFI solutions for other electrical devices. If it's a device that can be affected by interference, including your radio receiver, you'll find practical cures in this book.

Second edition. © 2007, The American Radio Relay League, Inc.

(ISBN: 0-87259-989-2)


Wim44

#29
en van de Engelse zuster vereniging:

The RSGB Guide to EMC
-- by Robin Page-Jones, G3JWI
Practice good radio housekeeping! Achieving electromagnetic compatibility (EMC) with the increasing number of electronic devices in surrounding buildings can be a major problem for anyone operating radio equipment. Tackle RF interference problems and understand the underlying causes. Covers filters and braid-breakers. Packed with reference data!

204 pages. Second edition, © 1998, published by Radio Society of Great Britain (RSGB).

(ISBN: 1-872309-48-8)


hifiman

@Solitaire Bedankt voor je toelichting, het is me nu duidelijk wat je bedoeld. Als mijn pakje vanavond binnen gekomen is dan zal ik in elk geval alvast overal dezelfde powercords op hebben  :)

@Wim44 Hee geinig dat daar boeken over zijn, nooit geweten!  :)

Wim44

#31
Er is over dit onderwerp heel veel materiaal beschikbaar. Er is ook veel onderzoek naar gedaan en er zijn tal van oplossingen uitgetest die in de in de praktijk worden toegepast.

Bovenstaande boeken gemakkelijk toegankelijk. De boeken zijn bedoeld voor mensen die wat met techniek hebben, het willen begrijpen en zo nodig problemen willen oplossen (praktisch).

Er is ook veel materiaal op internet te vinden.

Er zijn ook tal van plannen (gerealiseerd) om het elektriciteitsnet voor andere doeleinden te gebruiken. De ruisvloer op het lichtnet gaat al steeds meer omhoog.

Wel eens gezien en gemeten hoeveel storing DVD/SACD/CD spelers veroorzaken en wat de impact daarvan is?
M.a.w. de eigen apparatuur die we gebruiken gedraagt zich als zenders van stoorsignalen deze signalen worden weer opgepikt.... ook door de eigen apparatuur.

DECT telefoons, mobiele telefoons GSM, UTMS, video bewaking, WiFi, draadloos internet in huis, draadloos LAN, draadloze babyfoons, internet via het electriciteitsnet, stuur en sense codes die over het lichtnet verstuurd worden, de straatverlichting, halogeen verlichting in huis, TL balken, dimmers, PC's, schakelende voedingen, slechte verbindingen in de huisinstallatie, zendmasten voor GSM, UTMS, CT2, draadloze luidsprekers, draadloze SCART verbindingen, bewakingssystemen, draadloze webcams, elektrische bediening van fornuizen, kookplaten, wasmachines en koelkasten, elektrische treinen, elektrische machines, motoren, auto's  etc.

Het is een boeiende materie, een interessant vak ..... al vanaf het moment dat de radio is ontstaan.

Er is regelgeving echter de ontwikkelingen en het gebruik van moderne technieken, elektronica en nieuwe toepassingen gaan veel sneller dan de regelgeving kan bijhouden.

De vervuiling is reukloos, smaakloos etc en onttrekt zich aan de zintuigelijke waarnemening. Door het gebruik van alweer elktronica, zoals stereo, ht en transceivers (zend/ontvangers) kom je er achter dat dit soort vervuiling en beinvloeding bestaat.

Met een goede ontvanger in de transceiver / scanner kan je de stoorsignalen op frequentie, vorm, modulatie en fase, pulsduur  exact bepalen. Op de moderne transceiver wordt op de display het omringende frequentie spectrum grafisch weergegeven als bij een spectrum analyzer. Deze info kan ook naar de PC gestuurd worden.

Met speciale apparatuur, maar ook apparatuur die feitelijk voor andere doeleinden bedoeld is, kan je de storingen detecteren, registreren, waarnemen en vaststellen waar dit door veroorzaakt wordt. Dit lijkt op recherche onderzoek, analytisch, creatief, technisch, wetenschappelijk etc.

Het meten, bekijken, analyseren e.d. van de netvervuiling op het lichtnet zelf, is relatief simpel en eenvoudig uit te voeren. Je ziet precies wat er aan de hand is .... Je kan een goedkope en redelijk nauwkeurige spectrum analyzer opzetten met een geluidskaart op de pc en wat simpele onderdelen die de koppeling met het lichtnet of andere punten mogelijk maakt.

Storing op het lichtnet die via het lichtnet meekomt, kan in het  elektriciteitsnet onstaan, maar ook door aangesloten gebruikers veroorzaakt worden. De meeste gebruikers weten niet, dat ze zelf onbewust een netvervuiler zijn. Op dezelfde manier kan storing inwerken op componenten en verbindingen tussen componenten.

De oorzaak van de storing(en) vaststellen en het vinden van een oplossing is en blijft een uitdaging. Met wat algemene maatregelen kan je veel ellende voorkomen. Er blijft genoeg vervuiling over die uitwerking op apparatuur kan hebben.....





hifiman

Ik verwijs ook even naar dit topic: http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=77559.0

Dit topic was de trigger voor mij om (iets waar ik al maanden over nadacht) toch ook maar eens iets aan mijn aardings-situatie te doen in de set.