The CinemaLounge

Gestart door high-q, juli 18, 2011, 14:27:41

« vorige - volgende »

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

high-q

Beste mede forummers,

Sinds 2007 ben ik lid van het htforum. Nu ben ik iemand die meer leest dan post, maar aangezien ik besloten heb een eigen HT-ruimte te maken, heb ik besloten een eigen topic te starten. Allereerst om de hobby met mede geinteresseerden te delen en gedeeltelijk voor mezelf om het overzicht te houden en later (als het af is) terug te lezen naar waar het allemaal begon. Maar voordat ik over mijn plannen vertel, ga ik eerst terug naar het begin ....

For the ones who care to read ... een waarschuwing: Ik ben erg lang van stof en kan zo veranderlijk zijn als de pest. Zowel in real life als op het forum, dus wen er maar alvast aan!!

The virus begins:

Ergens rond 1998 kreeg ik voor het eerst de kans om via een failliet verklaarde audiozaak mijn eerste "echte boxen" aan te schaffen. Het ging hierbij om de JBL Century Gold Limited Edition luidsprekers. Hiermee was mijn hi-fi verslaving begonnen. Man o man, wat was dat een vooruitgang in geluid vergeleken met de boxen van mijn toenmalige "stereotoren"!

Eerste echte "boxen" op mijn stereotoren


Al snel begon de zoektocht naar een geschikte  versterker voor deze luidsprekers. In die tijd was er nog zo goed als geen (bruikbaar) internet, dus verslond ik maandelijks allerlei audio magazines en bezocht ik audioshows en beurzen op zoek naar de perfecte versterker die mijn luidsprekers konden laten zingen. Als naar school gaande tiener verlekkerde ik mezelf aan, al het voor mij destijds onbetaalbare, moois wat in die bladen stond en wat ik in de luisterruimtes zag staan. Sparen ging langzaam, maar ik had alle tijd van de wereld.

Totdat ik mijn eigen set bij elkaar had gespaard, was mijn vader zo aardig om mijn luidsprekers aan te sluiten op een Quad 33/303 combinatie met een Denon DCD835 cd-speler. En jawel, mijn eerste high-end setje was geboren ... Oh, ook nog wel het vermelden waard: Zoals de meesten van jullie destijds ook wel begonnen zijn, had ik mijn televisie en videorecorder aangesloten op mijn versterker voor "bioscoopgeluid". In die tijd waren er ook allerlei Dolby Pro-Logic producten op de markt, maar surround sound was in die tijd in mijn oren als hifi-liefhebber echt als vloeken in de kerk.

Welgeteld zeven jaar later en twee studies verder, ging ik uit huis en moest toen afscheid nemen van de oude vertrouwde Quad/Denon combinatie. Ik moest er aan geloven, maar moest toch eindelijk een keer zelf wat aan gaan schaffen. Eerste gedachte was dat het weer Quad zou gaan worden. Al zoekend naar een nieuwer model kwam ik via de Quad 405, de 66- en de 77 serie de 99 serie tegen. Ik had mijn zinnen erop gezet. Wat wilde ik die 909 eindbak graag hebben, alleen leek het alsof die dingen nooit goedkoper werden! Dan toch maar even rondneuzen naar wat anders.

Na weer allerlei reviews en tests gelezen te hebben (jaja, er was nu internet ...) kwam ik uiteindelijk, op advies van een verkoper uit de lokale audiozaak, uit op Rotel en wel de RC1090 voorversterker en de RB1080 eindversterker. Lang leve 2ehands audio sites, want via deze weg heb ik voor een mooi prijsje een setje weten te bemachtigen. Sorry verkoper! Thuis alles aangesloten en ik was tevreden .... Of toch niet???Rotel RC1090 & Rotel RB1080, samen met de Zhaolu DAC, Trends Audio UD10, Origenae HTPC en UPC mediabox


Na een jaar was ik niet helemaal tevreden over het geluid en begon ik te tweaken met allerlei interlinks en luidsprekerkabels. Een tijdje dit en een tijdje dat, maar nog steeds was ik niet tevreden. Toch maar weer eens langs een aantal hifi-boeren om te kijken of ik wat anders kon vinden wat me wel kon bekoren. Toevallig liep ik een zaak binnen waar een demo werd gegeven van Lyngdorf met room-perfect icm Martin Logan electrostaten. Eerst zonder en daarna met de akoestische correctie. Jeetje wat een verschil!! HEBBEN dacht ik .... totdat ik het prijskaartje zag ☹

Na weer een tijdje niks gedaan te hebben aan mijn set kwam ik via een ander audioforum iemand tegen die zijn Lyngdorf TDAI-2200 in de verkoop deed voor een heeeeel aantrekkelijke prijs. Ik vroeg hem waarom hij de versterker weg deed en kreeg als antwoord dat hij het geluid  "te kil" vond en op zoek was naar iets wat warmer klonk. Veel details, maar weinig emotie volgens hem. Hmmm, tijdens die demo met een stel Martin Logans dacht ik daar wel anders over. Al snel bleek ook al waarom de prijs zo laag was: Geen Room-Perfect module. Kan altijd nog, dacht ik. En zo stapte ik over op Lyngdorf. Weer even een tijdje zoet ... of toch niet? Het was even wennen, want het klonk inderdaad wel anders bij mij thuis. Had hij dan toch gelijk over het geluid?Lyngdorf TDAI2200 met HTPC en Tannoy D900


Op een gegeven moment nam een oud studiegenoot contact met me op met de vraag of ik nog steeds zo met audio bezig was en of ik een keer naar zijn setje wilde komen luisteren. Eenmaal bij hem aangekomen zag ik een oude bekende: de Quad 33/303, maar de speakers kende ik nog niet. Het waren de D700's uit de Definition serie. Ooit had ik bij hem ook eens de Tannoy Profiles  gehoord, maar was toen niet echt overtuigd. Dat was deze keer wel even anders. Holy moly! Dat was een heel ander geluid dan ik gewend was. Zo "alive" klonk en voelde het. DAMN, was dan ook mijn eerste reactie. Hij kon alleen maar lachen ....

Het spreekt natuurlijk al voor zich dat het bij mij weer begon te kriebelen. Ik ging op zoek naar een setje Tannoys. Nadat ik mij had verdiept het merk, kwam ik er achter dat de Definition serie helemaal niet zo goed was. Zeker niet in vergelijk met de "duurdere" series of de 15inch paper conus weergevers. Maar ja, eigenwijs als ik was en met mijn oren als belangrijkste meetinstrument besloot ik toch voor de Definition serie te gaan. Op marktplaats stond een mooi setje D900's. Groter dan de D700's, dus waarschijnlijk ook beter ... dacht ik.

Er werd in allerlei reviews geklaagd over het boembastische laag dat deze speakers weergaven. Maar mezelf kennende: Het kan voor mij nooit laag genoeg ....  Of wel?? Nadat ik ze beluisterd had bij de verkoper, besloot ik ze te kopen. Eenmaal thuis gekomen sloot ik ze aan op de Lyngdorf en .... OEH, dat klonk toch best wel fraai. Voor mij het beste wat ik tot die tijd had gehad. Ik wist het zeker, voorlopig hield het voor mij wel even op.

Voorlopig duurde bij mij niet veel langer dan een jaar. Ik kreeg weer een telefoontje van mijn over enthousiaste audio-maatje. "Ik heb mijn D700's uitgebreid naar surround en ik heb zelf een subwoofer gebouwd!", zei hij als een klein kind wat net een cadeautje had gekregen. "Oh boy, dacht ik,  "Met surround hoef je bij mij echt niet aan te komen". Voor mij gaat niks boven good old stereo. En een DIY Subwoofer?? Dat kan nooit goed zijn. Dat is toch meer voor jongens met petjes in een afgeragde VW Corrado/Scirocco/Golf V6?? Maar goed, ik kom wel eventjes bij je luisteren hoor ....

Kom ik bij de beste man binnen lopen, staat er daar een center van " heb ik jou daar" tussen de D700's opgesteld. Met drie keer acht inch(?) me recht in mn ogen aan gapend. Holy smokes!! Was da voor ééntje dan??  Het blijkt de D750 te zijn, overigens ook uit de Definition lijn.  Als rears de Profile 638 en natuurlijk zijn DIY 15" 1Kw actieve sub. Alles aangestuurd door zijn nieuwe Marantz SR8002. "Voor de volledige beleving heb ik ook nog een nieuwe beamer, een Epson TW2900" zei hij trots. Hmmmkay, can't wait. Hit me!! Voordat de boel aangeslingerd wordt zegt hij nog: "Be prepared for big sound and big screen!"

Planet Earth, dat zegt voor de meesten hier al meer dan genoeg. Echt mooi demo-materiaal. Ik werd even stil van het plaatje wat aan mij gepresenteerd werd. Na de eerste beelden hoor ik de stem van David Attenborough levensecht door de D750. Gepaard met de schitterende beelden en de detailrijke geluiden, valt mijn mond open: WOW, dit heb ik nog nooit bij iemand thuis gezien en gehoord! Een paar minuten later hoor ik brekend ijs en het is alsof het in de kamer zelf gebeurt. Ik schrok er gewoon van, wat een impact! Na wat meer fragmenten gekeken en wat muziek geluisterd te hebben was ik WEER over: Dit wil ik ook.Maurits zijn set, onlangs aangevuld met een Meridian stereo eindversterker  :wub:


Naarstig ging ik op zoek naar een D750 om mijn front stage compleet te maken. Als ik de Lyngdorf verkoop, kan ik als ik wat bij leg, ook een SR8002 en een stel Profiles als rears kopen dacht ik bij mezelf. Zo gezegd, zo gedaan. De Lyngdorf op marktplaats en alvast gaan kijken naar wat er zoal te koop staat. Nice ... een D750 op MP voor 1000eu, ff reageren. Tegelijkertijd stond er ook een TDC te koop voor een mooie prijs. Helaas ging de D750 net aan mijn neus voorbij. Dan maar eens kijken naar de TDC. Het stond me bij dat iemand hier op het forum ook met D900's draaide icm de TDC, maar even contact opnemen.

Na wat berichten uitgewisseld te hebben was het voor mij duidelijk: Ik ga voor de TDC. In de tussentijd had ik mijn Lyngdorf verkocht en had ik van de opbrengsten ook alvast de SR8002 besteld. Deze heeft eerst een tijdje in stereo modus gedraaid, aangezien er nog drie luidsprekers ontbraken. Hmmm, dat was toch wel een stapje terug op stereo gebied. Maar ja, daar had ik me al op voorbereid, ik wist wat ik er op surround gebied voor terug zou krijgen. Het was me ook gelijk duidelijk dat high-end surround ook letterlijk een multi factor duurder is dan high-end stereo. Kost wat, maar dan heb je ook wat .... en daarnaast is Rome ook niet in één dag gebouwd.

Binnen een paar maanden was de set compleet. D900's en TDC in de frontstage en de 637 als rears. Enige wat er nog ontbrak aan de set up was de .1. Omdat ik een complete NOOB was op dit gebied kon ik me eerst wel vermaken met de opstelling en de huidige instellingen van de set up. Little did I know that wasn't going to stop! Toen ik voor mijn gevoel uitgepield was, kwam ik weer voor een nieuwe verleiding te staan. Op een middag liep ik een audiozaak binnen waar ik aan de praat raakte met een verkoper. Het bleek dat we beiden Tannoy liefhebbers waren en dat hij in het bezit was van de TD12, waarvan hij later ook nog zei dat hij ze in de verkoop wilde doen en eventueel wel wilde ruilen met mijn D900's.

"Wow", dacht ik, Een complete Dimension frontstage!" Eerst maar even luisteren .... Zo gezegd, zo gedaan. Afspraak gemaakt en een luistersessie gepland. Eenmaal daar, wist ik niet wat ik er van moest vinden. "Waar is het laag"? vroeg ik me af. Wat er voor in de plaats kwam was een veel natuurlijker en rustiger geluidsbeeld, veel muzikaler. In combinatie met de Audio Research set, gaf het een erg fraai plaatje. De vraag was ook direct wat deze jongens in surround op mijn "Marantz-je" zouden gaan doen.  Onder het mom van: "Het laag wordt later wel door de sub aangevuld", raakte ik al wat gewend aan de gedachte dat de TD12's er zouden komen. Ware het niet dat de verkoper in mijn beleving een ietwat agressieve verkooptechniek had.

"Hooray for MP", ook hier stond een setje te koop. Voor een nog gunstigere prijs ook nog! De keus was voor mij was dus snel gemaakt, ik nam contact op met de aanbieder. Sorry (agressieve) verkoper!!  Als het wat minder zeer doet aan mijn portemonnee, denk ik toch  liever eerst aan mezelf! Na een korte demo op een mooie Musical Fidelity A5 combi, had ik genoeg gehoord en nam ik ze na betaling mee terug naar huis. Eenmaal op de Marantz aangesloten wist ik weer niet wat ik moest denken: Had ik nu al spijt? Het laag wat ik had met de D900's was weg. Ik troostte mezelf maar met de gedachte dat er eerst nog een sub zou komen en in de toekomst nog eens een echte pre/pro/pow combi. Daarnaast had ik 2x gehoord waar ze toe in staat waren.Tannoy TD12, Tannoy TD Center en Tannoy Profile 637 rear (achter de bank) 5.0 set-up


Next step: Go low .... SUB low .... Na een tijdje in 5.0 gedraaid te hebben, werd het toch echt tijd voor die .1. Weer allerlei fora afgestruind, reviews gelezen, discusssies gevolgd etc. Na wat uitzoekwerk kwam ik tot de conclusie dat er voor mij drie opties waren: BK, SVS en Velodyne. Laat het net zo zijn dat ze ook in die volgorde qua prijs verschillen. Velodyne (DD serie) viel voor mij vanwege de prijs helaas af. Tot nu toe heb ik altijd kunnen upgraden door iets wat ik al had te verkopen en wat bij te leggen, maar dat was in dit geval niet zo. Ik moest voor het eerst weer lang sparen. Na een tijdje wikken en wegen ben ik voor SVS gegaan en wel de PB13-ultra. Tot nu toe meer dan tevreden over, heerlijk dat laag bij films!! Met muziek laat ik hem meestal niet mee draaien, omdat ik dat toch minder vind. Misschien dat ooit die Velodyne eens komt die daar toch wat beter in is.

Zelf ben ik iemand die, in tegenstelling tot veel audiofielen, van aanvullend sub-laag houdt. Daarmee bedoel ik natuurlijk diep en strak. Dat is wel iets wat ik mis bij de PB13 Ultra. Wie weet lost een anti-mode dat nog eens op icm betere plaatsing . Maar zoals de meesten van jullie freaks ook wel weten: het inregelen van een subwoofer is een vak apart. Er valt nog genoeg mee te experimenteren, voordat ik daadwerkelijk over ga op een wat meer exotische subwoofer die op zowel muziek- als ht-gebied boven gemiddeld presteert. 


Een ieder die de moeite heeft genomen om dit allemaal te lezen, zal zichzelf afvragen wat voor bron ik gebruik aangezien ik dat nog niet verteld heb. Het hart van mijn HT-opstelling is mijn HTPC. Er zijn genoeg discussies te vinden waarom wel of niet een HTPC te gebruiken, maar ik ben van mening dat dit in de huidige tijd toch de meest voordelige oplossing is (usenet). Er bestaat een groot aantal programma's waar redelijk tot boven gemiddeld beeld en geluid mee te krijgen is, mits de hele boel op de juiste manier is ingesteld. Nu weet ik dat de meeste mensen hier constant op zoek zijn naar betere prestaties op audio- en videogebied. En dat is precies wat je, naar mijn mening, met een HTPC kan bereiken. Ik ben van mening dat dit met een goed ingestelde HTPC allemaal mogelijk is. Mediacenters als Mediaportal en XBMC zijn constant in ontwikkeling en bieden voor zowel de beginner als de die-hard tweaker een mooi gebundeld geheel aan functionaliteit en gebruikersgemak.

Voor mijn HTPC gebruik ik een SSD-drive, zodat ie lekker snel opstart. Daarnaast is het een dual boot systeem met in eerste instantie Ubuntu voor XBMC, de ontwikkelingen gaan op linux gebied namelijk veel sneller en de linux versie wordt ook beter ondersteunt. Daarnaast draai ik Windhoos 7 voor als Ubuntu op z'n gat ligt en voor PowerDVD waarmee ik als enige DTS-HD-MA en Dolby True HD aan de praat krijg. Als videokaartje een ATI Radeon HD5450 voor hardware video decoding en voor de HDMI koppeling naar de Marantz. Al het audio en video materiaal staat centraal op mijn "server" met 10tb in JBOD en wordt beschikbaar gesteld door middel van shares.
Arcam AVR600 meets Tannoy Dimension :wub: :inlove:September 2011, Arcam AVR600 op visite


Goed, dat brengt ons op de dag van vandaag. Ik ben tot de conclusie gekomen dat, sinds ik over ben op surround,  ik een tikkeltje meer naar films/series en concerten in surround kijk, dan dat ik naar muziek luister. Voor beide gebieden heb ik nog wel een wish-list die ik later in dit topic zal zetten, maar tot nu toe ben ik wel "even" tevreden met wat ik heb staan. Weer even inhakend op het "instellen van de sub", de algehele akoestiek is net als ieder component een belangrijk onderdeel in je set en dat brengt ons eigenlijk op het onderwerp waarvoor ik dit topic eigenlijk gestart ben ... een dedicated HT.

Op naar de volgende post ....


HT: Epson TW5500 | Prismasonic HD5000R | Kingpin 2.35:1 VFS270 | Arcam AVR600 | Originae S14V HTPC + XBMC | Tannoy TD12 | Tannoy TD Center| Tannoy TD8 | SVS PB13 Ultra + Gramma | SB Touch + BOTW & TT3| Zhaolu D2.5C + Zapfilter | W&M LS-01 | Living: Sony 65 AG9 | Vero 4K+ |  Bedroom: Pana TH42PV70 + Raspberry Pi

The CinemaLounge

high-q

#1
Ok, weer back on topic!

Drie jaar geleden kochten we dit huis en is mijn vriendin compleet los gegaan in bijna alle kamers. Nu is het dus MIJN beurt voor een "projectje". Een andere toch wel belangrijke reden waarom ik mijn apparatuur wil verhuizen, is dat ik nu in de breedte (van slechts 3,30m) van de kamer zit en daardoor mijn setup niet tot zijn recht komt. Ons huis is ingericht in een "landelijke stijl". De bedoeling is dan ook dat deze ruimte (deels) in deze stijl door wordt getrokken. Helaas (voor mij) wordt het dan ook niet een complete bat-cave.

Zoals in de intro te lezen is, ben ik sinds een paar jaar compleet over op HT. De nadruk op het gebruik van deze ruimte zal dan ook liggen op het HT-gebied.  Als ik het zo eens inschat zal de verhouding qua gebruik audio/video  ongeveer 30%/70% zijn.

Dedicated HT is voor mijn projectje niet helemaal een juiste benaming, aangezien de ruimte ook nog enigszins leefbaar/bewoonbaar moet blijven. HT-Lounge is in mijn ogen dan een wat meer passende naamgeving.

Het doel is om voor de winter klaar te zijn met de ruimte. Of dat daadwerkelijk gaat lukken is nog maar de vraag.

Plan de campagne:

Voor het ombouwen van de ruimte heb ik de werkzaamheden onderverdeeld in verschillende fases. De ruimte waar het om gaat is, zoals op onderstaande foto's te zien is, heel verassend de huidige garage/schuur :D.  Omdat we in feite weinig gebruik maken van deze ruimte en het toch een betrekkelijk grote ruimte is, hebben we (ik :P) besloten om er op een andere manier gebruik van te gaan maken.

Foto's oude situatie (voordat ik er zelf woonde):
Dan verder met de verschillende fases met een korte uitleg en de te ondernemen stappen.

Fase 1 – Ruimte leeg maken:

Allereerst moet de hele ruimte leeg gehaald worden en alles wat er vast in staat verplaatst of gesloopt worden.

•   Leeg maken garage ✔
•   Werkbank slopen en afvoeren ✔
•   Werkkast verwijderen ✔
•   Keukenblok slopen en afvoeren ✔
•   Wasmachineplateau slopen ✔
•   Leidingen afdoppen ✔
•   Trap naar gastenverblijf slopen ✔
•   Balkenplafond netjes maken (planken en spijkers verwijderen) ✔


Fase 2 – Nieuwe basis

Voor de nieuwe situatie moet het een en ander aangepast worden in de ruimte.  Voor deze werkzaamheden zal ik externe partijen in moeten schakelen.

•   Verwijderen garagedeuren ✔
•   Plaatsen geïsoleerde muur + kozijn met deur (nieuwe ingang) ✔
•   Verplaatsen cv-installatie ✔
•   Omleggen gas, water, elektra en vloerverwarming ✔
•   Verwijderen of afdoppen oude leidingen ✔
•   Verplaatsen wasmaschine ✔
•   Aanleggen nieuwe afvoer ✔
•   Afdekken smeerput met OSB platen, laatste stap voordat vloerbedekking geplaatst wordt ✔
•   Plaatsen scheidingswand tussen HT en "bijkeuken" ✔


Fase 3 – Elektra: [edit: vanwege de complexiteit zijn deze stappen uitgebreid naar een separate fase]

•   Omleggen bestaande wasmachine groep naar bijkeuken ✔
•   Voorbereiden elektra: meter(kast) aanpassen naar 3 fasen en aanleggen nieuwe groepen ✔
•   Eventueel plaatsen extra meterkast/groepenkast in de bijkeuken ✔
•   Voorbereiding leidingen naar apparattuur (rears, sub en beamer) ✔
•   Voorbereiding nieuwe stopcontacten/stopcontacten verplaatsen. ✔
•   Bepalen nieuwe lichtpunten/lichtgroepen en nadenken over de (KaKu?) bediening ✔


Fase 4 – Ombouwen ruimte

Om een beeld te krijgen van waar we heen willen heb ik (met wat hulp van een expert) in sketch-up een aantal tekeningen gemaakt.  Dit zijn nog de eerste opzetjes en kunnen aan de hand van jullie feedback altijd nog aangepast worden. Zoals jullie kunnen zien is het niet echt een recht toe recht aan ruimte en zal ik wat moeten experimenteren met de plaatsing van apparatuur en meubels etc.

Uiteraard heb ik me laten inspireren door de mooie home theaters van mede forumleden, dus als jullie iets bekend voor komt ...  ;)

Bovenaanzicht met maten:

Belangrijkste is dat je ziet hoe de verdeling veranderd is door het plaatsen van een scheidingswand en hoe de opstelling ongeveer komt te staan

Binnenkomst:


Vanaf de speaker de kamer in kijkend:
Allereerst gaan we verder met de basis.

Wanden en plafond:

•   Aanbrengen regelwerk ✔
•   Plaatsen isolatieplaten (steenwol) voorzetwanden en plafond ✔
•   Plaatsen gipsvezelplaten voorzetwanden ✔
•   Plaatsen gipsvezelplaten tussen balken balkenplafond ✔
•   Gipsvezelplaten afwerken (en stuccen??) ✔
•   Alvast nadenken over kleuren (S8000N Donkergrijs + S8500N Antraciet) ✔

De balken in het plafond zorgen voor sfeer en dat wil ik graag zou houden.  De ruimte tussen de balken wordt met de helft verlaagd, zodat daar nog isolatie en eventueel leidingen geplaatst kunnen worden. De balken worden achteraf ook nog verfraaid met een sierlijst bekleding. Een andere belangrijke reden waarom ik het plafond zo hou is omdat ik het niet compleet kan verlagen in verband met de hoogte.

Overig:

•   Plaatsen nieuwe trap ✔
•   Plaatsen radiatoren ✔

Fase 5 – Aankleden ruimte

Wanneer de wanden en het plafond gezet zijn, wordt de ruimte verder aangekleed met houten elementen om wat meer sfeer te creëren. Hierbij is te denken aan:

•   Houten raamlijsten ✔
•   Houten deurlijsten ✔
•   Nieuwe deuren plaatsen ✔
•   Sierbalken om de bestaande balken heen ✔
•   Koof/lichtbak voor spotjes rondom ✔
•   Houten vensterbanken ✔
•   Hoge houten sierplinten ✔
•   Radiatorombouwen ✔

Fase 6 – Inrichten ruimte

•   Voorstrijken wanden/plafond ✔
•   Behangen wanden/plafond met vliesbehang ✔
•   Naden kitten ✔
•   Sausen wanden/plafond ✔
•   Schilderen balkenplafond ✔
•   Afwerken vensterbanken, plinten en sierlijsten: gronden en schilderen in kleur ✔

•   Vloer bekleden, ondervloer + vloerbedekking ✔
•   Meubels besteld (Bank, hocker, coffeetable, lampen) ✔
•   Audiomeubel op maat laten maken voor de apparatuur ✔
•   Gordijn ophangen voor tbv masking  en evt. demping achter de front speakers ✔
•   Cassette rolgordijnen voor de ramen om het zo donker mogelijk te maken ✔
•   Raamluiken (shutters) ✔
•   Plaatsen wandlampen, bestelling binnen ✔


Fase 7 – Overzetten en installeren apparatuur

In deze fase gaat alle apparatuur overgezet worden naar de nieuwe ruimte. Hierbij ga ik uit van de opzet zoals ik ze in eerste instantie in de tekeningen verwerkt heb of afhankelijk aangepast heb naar aanleiding van jullie commentaar.

The gear:

Receiver: Marantz SR8002 Arcam AVR600
Fronts: Tannoy Dimension 12
Center: Tannoy Dimension Center
Rears: Tannoy Profile 637 TD8
Sub: SVS PB13 Ultra

Bronnen: Originae S14V HTPC, Squeezebox Duet Touch + Zhaolu D2.5 DAC met Zapfilter upgrade
TV: Panasonic TH42PV70 Upgrade TX-50GT30 ✔
Lift: Screentech ST965 (voorlopig uitgesteld)

Beamer: Epson TW5500 ISF gecalibreerd ✔
Anamorfische lens: Prismasonic HD5000R  ✔
Plafondbeugel: Prismasonic CB-200  ✔
Scherm: Kingpin VFS270 – 2.35:1 (met DIY masking) ✔

Fase 8 – Inregelen, kalibratie en akoestiek

Na het overzetten van de apparatuur zal voor het beeld en geluid het één en ander ingesteld en gekalibreerd moeten worden. Met specifieke problemen in de akoestiek ga ik later pas aan de slag. Ik heb hiervoor gekozen omdat het vanwege het budget beter uit komt om het achteraf te doen. Wel heb ik deels rekening gehouden met (geluids-) isolatie, zodat de buren zo min mogelijk last hebben van mijn "lawaai".

Ik heb gelezen over de metingen, die bijvoorbeeld door Soundscapes gedaan kunnen worden, en het adviesrapport wat daaruit voorkomt. Ook heb ik in verschillende topics gelezen dat sommige aanpassingen (speciale plafonds, ingebouwde paneel absorbers etc.) niet altijd presteren als gehoopt. Bij mij ligt de focus voornamelijk op het zo snel mogelijk gebruiksklaar en bewoonbaar maken van de ruimte en daarna pas te kijken naar de eventuele specifieke problematiek omtrent de akoestiek.

Hmmmm .... Dat was het wel zo'n beetje dacht ik. Kan best zijn dat ik iets over het hoofd heb gezien, maar dat vul ik later wel aan. Uiteraard sta ik open voor ideeën, suggesties en commentaar. Op het moment van schrijven zit ik al aan het einde van Fase 2 en kan een dezer weken begonnen worden aan Fase 3.

Muchos work to do!

Wish me luck ....

[EDIT]

Even voor het gemak wat foto's van het eindresultaat:


TD8


TD8


Complete Opstelling


TD frontstage + PB13 Ultra


The CinemaLounge by day


The CinemaLounge by day


De Epson TW5500 met de Prismasonic HD5000R anamorphic lens


Scene uit The Green Lantern in 16:9Dezelfde scene in 21:9 (foto genomen vanaf dezelfde plek, zie center speaker)


XBMC in 21:9 stretched


XBOX Gaming in 21:9 Stretched


XBOX Gaming in 21:9 Stretched
HT: Epson TW5500 | Prismasonic HD5000R | Kingpin 2.35:1 VFS270 | Arcam AVR600 | Originae S14V HTPC + XBMC | Tannoy TD12 | Tannoy TD Center| Tannoy TD8 | SVS PB13 Ultra + Gramma | SB Touch + BOTW & TT3| Zhaolu D2.5C + Zapfilter | W&M LS-01 | Living: Sony 65 AG9 | Vero 4K+ |  Bedroom: Pana TH42PV70 + Raspberry Pi

The CinemaLounge

Maurits

#2
haha. Geweldig verhaal! Ik ben blij je geinspireerd te hebben!  ;D


Surround: HTPC Ubuntu en Kodi / Marantz SR-7011 Receiver / Meridian G57 & G55 / Tannoy Definition D700 Fronts / Tannoy Profile 638 Sides / Tannoy Profile 637 rears / Tannoy Definition D750 Center / SVS SB13 Ultra Subwoofer / Epson TW7200 Full HD Beamer
Stereo: Marantz SR-8002 met Dynaudio Focus 380

GijsP

Leuk verhaal!  ;D  Zeker iets om te gaan volgen!
Maaarrrr, waar zijn de foto's?  :hehe:
| Marantz SR7009 | Sony SDP3700 | Klipsch: 2 x Reference II R-28F/R-25C/2 x R-14S/2x Jamo S602 | Klipsch R-115SW + Anti-Mode 8033 + Auralex Gramma | Media Server + Plex

high-q

... Tjeemig ... nu al gelezen??  :blink:

Ik ben ff kijken hoe ik foto's moet posten ... doe ik anders nooit!
HT: Epson TW5500 | Prismasonic HD5000R | Kingpin 2.35:1 VFS270 | Arcam AVR600 | Originae S14V HTPC + XBMC | Tannoy TD12 | Tannoy TD Center| Tannoy TD8 | SVS PB13 Ultra + Gramma | SB Touch + BOTW & TT3| Zhaolu D2.5C + Zapfilter | W&M LS-01 | Living: Sony 65 AG9 | Vero 4K+ |  Bedroom: Pana TH42PV70 + Raspberry Pi

The CinemaLounge

GijsP

Citaat van: high-q op juli 18, 2011, 14:33:48
... Tjeemig ... nu al gelezen??  :blink:

Ik ben ff kijken hoe ik foto's moet posten ... doe ik anders nooit!

Haha, ik lees nogal snel!:P En zo te zien was ik ook te snel met m'n vraag; ik wacht even geduldig af! :)
| Marantz SR7009 | Sony SDP3700 | Klipsch: 2 x Reference II R-28F/R-25C/2 x R-14S/2x Jamo S602 | Klipsch R-115SW + Anti-Mode 8033 + Auralex Gramma | Media Server + Plex

high-q

#6
Citaat van: Maurits op juli 18, 2011, 14:30:44
haha. Geweldig verhaal! Ik ben blij je geinspireerd te hebben!  ;D

Thanks buddy!! Ben blij dat ik deze hobby IRL met je kan delen ....
Ik denk dat met dit topic jouw berichtenteller ook wel wat sneller omhoog gaat  :tongue2:
HT: Epson TW5500 | Prismasonic HD5000R | Kingpin 2.35:1 VFS270 | Arcam AVR600 | Originae S14V HTPC + XBMC | Tannoy TD12 | Tannoy TD Center| Tannoy TD8 | SVS PB13 Ultra + Gramma | SB Touch + BOTW & TT3| Zhaolu D2.5C + Zapfilter | W&M LS-01 | Living: Sony 65 AG9 | Vero 4K+ |  Bedroom: Pana TH42PV70 + Raspberry Pi

The CinemaLounge

rallufff

Dit ga ik ook wel even volgen!  8)

Ben benieuwd!
| Panasonic TX-P50VT30 | Harman Kardon AVR 460 | Sonos Connect | Focal Chorus 836V (Front) | Focal Chorus CC 800V (Center) | SVS SB12-NSD + Bettercables Silver Serpent | Cisco 8485DVB HD | PlayStation 3 320gb | Canare 4S11 / W&M BS-512 |

'Dance Department'

clockwork

Leuk leesvoer. Zo te zien kan dit een hele mooie ruimte worden. Ga ik volgen... :popcorn:
Versterking: Marantz AV8802a, Bel Canto Ref500m, Ref150s & S300
Bronnen: Bel Canto Dac 3.5VB & RefStream, Sony UBP-X800, Clearaudio Concept + Trichord Dino MkII
Speakers: Pioneer-TAD S1EX S2EX S7EX Sub: XTZ Cinema 3x12 Projector: JVC RS-49 (ISF)
Nordost/ Shunyata bekabeling

high-q

.... even wat plaatjes toegevoegd. Ik zal straks nog eens wat foto's maken van wat de situatie nu is.
HT: Epson TW5500 | Prismasonic HD5000R | Kingpin 2.35:1 VFS270 | Arcam AVR600 | Originae S14V HTPC + XBMC | Tannoy TD12 | Tannoy TD Center| Tannoy TD8 | SVS PB13 Ultra + Gramma | SB Touch + BOTW & TT3| Zhaolu D2.5C + Zapfilter | W&M LS-01 | Living: Sony 65 AG9 | Vero 4K+ |  Bedroom: Pana TH42PV70 + Raspberry Pi

The CinemaLounge

GijsP

Citaat van: high-q op juli 18, 2011, 15:04:54
.... even wat plaatjes toegevoegd. Ik zal straks nog eens wat foto's maken van wat de situatie nu is.

Gaaf die schetsen! Lekker duidelijk. Kan zo te zien een mooie ruimte worden!  ;D
| Marantz SR7009 | Sony SDP3700 | Klipsch: 2 x Reference II R-28F/R-25C/2 x R-14S/2x Jamo S602 | Klipsch R-115SW + Anti-Mode 8033 + Auralex Gramma | Media Server + Plex

high-q

Citaat van: GijsP op juli 18, 2011, 15:07:53
Gaaf die schetsen! Lekker duidelijk. Kan zo te zien een mooie ruimte worden!  ;D

Thanks!! Erg handig (en verslavend) dat Sketch-up. Kan je beetje freaken met o.a. indeling en kleuren, zodat je een beetje beeld krijgt over hoe het er ongeveer uit komt te zien.
HT: Epson TW5500 | Prismasonic HD5000R | Kingpin 2.35:1 VFS270 | Arcam AVR600 | Originae S14V HTPC + XBMC | Tannoy TD12 | Tannoy TD Center| Tannoy TD8 | SVS PB13 Ultra + Gramma | SB Touch + BOTW & TT3| Zhaolu D2.5C + Zapfilter | W&M LS-01 | Living: Sony 65 AG9 | Vero 4K+ |  Bedroom: Pana TH42PV70 + Raspberry Pi

The CinemaLounge

mtissink

Gaaf.., ziet er nu al goed uit.
Netjes in fases ingedeeld.
Project manager/coordinator ofzo? :)
Links: Topic -/- Tracks -/- </a>

high-q

Citaat van: mtissink op juli 18, 2011, 16:09:00
Gaaf.., ziet er nu al goed uit.
Netjes in fases ingedeeld.
Project manager/coordinator ofzo? :)

Nee, dat (nog) niet ...

Tis meer zo dat als je dit soort, of welke andere verbouwing dan ook, wilt voorbereiden je alles wel moet indelen. Anders zie je als snel door de bomen het bos niet meer. Ik heb van vorige verbouwingen geleerd dat je iets beter goed kunt voor kunt bereiden, dan dat je achteraf spijt krijgt dat je over een klein lullig detail waar je niet goed over na hebt gedacht.


HT: Epson TW5500 | Prismasonic HD5000R | Kingpin 2.35:1 VFS270 | Arcam AVR600 | Originae S14V HTPC + XBMC | Tannoy TD12 | Tannoy TD Center| Tannoy TD8 | SVS PB13 Ultra + Gramma | SB Touch + BOTW & TT3| Zhaolu D2.5C + Zapfilter | W&M LS-01 | Living: Sony 65 AG9 | Vero 4K+ |  Bedroom: Pana TH42PV70 + Raspberry Pi

The CinemaLounge

Spijkie

Mooi project, gave ruimte, goede aanpak!!

Gaat ik ook even volgen.

Groeten,

Spijkie
Lumin,audioquest, T+A 1100e,Cardas,Piega,Supra,Essential Audio Tools.

Valkyrie

De plannen zien er veelbelovend uit! :popcorn:
Projectie: JVC DLA-NZ7 | Elite Screens EZframe 2.35:1 CineWhite 125"
Versterking: Arcam AV860 | Arcam P1000 | Arcam P429 Bronnen: Panasonic UB9004 | Lumin D2 | Apple TV 4K
Speakers: KEF Reference 203 | KEF Reference 204c | KEF Reference 201 | KEF KHT2001.3 Subwoofer: Velodyne DD-15
Audiorack: Finite Elemente Pagode Signature SG06 | Spectral CL1550 Kabels/stroom: Gigawatt | Furutech | Inakustik | Monster

denoontje


mtissink

Citaat van: high-q op juli 18, 2011, 14:28:24
Fase 7 – Inregelen, kalibratie en akoestiek

Na het overzetten van de apparatuur zal voor het beeld en geluid het één en ander ingesteld en gekalibreerd moeten worden. Met specifieke problemen in de akoestiek ga ik later pas aan de slag. Ik heb hiervoor gekozen omdat het vanwege het budget beter uit komt om het achteraf te doen. Wel heb ik deels rekening gehouden met (geluids-) isolatie, zodat de buren zo min mogelijk last hebben van mijn "lawaai".

Nu nog jouw plannen een keer goed overlezend zou ik fase 7 snel wat naar voren trekken. Op deze manier kan er eventueel in de muur/plafond/vloer alvast rekening gehouden worden en hoef je later, wanneer alles klaar is, niet nog van alles open te halen. (of waarschijnlijker: het niet open halen en de akoestiek niet goed krijgen)
Het hoeft namelijk niet zo duur te zijn... (volgens mij)
Links: Topic -/- Tracks -/- </a>

high-q

Citaat van: mtissink op juli 19, 2011, 09:06:16
Nu nog jouw plannen een keer goed overlezend zou ik fase 7 snel wat naar voren trekken. Op deze manier kan er eventueel in de muur/plafond/vloer alvast rekening gehouden worden en hoef je later, wanneer alles klaar is, niet nog van alles open te halen. (of waarschijnlijker: het niet open halen en de akoestiek niet goed krijgen)
Het hoeft namelijk niet zo duur te zijn... (volgens mij)

Hi Mtissink,

Ik begrijp volgens mij niet helemaal wat je bedoelt of ik ben zelf misschien onduidelijk geweest in mijn beschrijving:

Het (balken)plafond blijft grotendeels open. De ruimte tussen de balken wordt met een centimeter of 10 verlaagd, daarboven heb ik dan ruimte voor min. 4cm dikke steenwol platen tbv geluidsisolatie en wat speling voor leidingwerk. In verband met het gebrek aan hoogte en met name de hoogte van de kozijnen, kan ik geen (duur)systeemplafond plaatsen als je dat bedoelt mbt de akoestiek verbetering. Ruimte tussen onderkant balk en bovenkant kozijn is nog geen 7cm en die  paar cm wil ik liever gebruiken voor sierlijsten voor de afwerking.

De vloer gaat bekleed worden met vloerbedekking. Dat is, wat ik gelezen heb op verschillende fora, één van de betere oplossingen voor de vloer wat betreft akoestiek. En na lang overleg met mijn vriendin nu ook niet echt meer ondelhandelbaar  :blush:

Voor de bestaande wanden worden voorzetwanden geplaatst waar ook een cm of 4 steenwol tussen komt. Waar ik dan aan denk als ik jouw suggestie zo lees is een paneelabsorber in de projectiewand, zoals HTIP dat heeft gedaan op het advies van Soundscapes. Tevens zou ik voor deze optie eerst een meting moeten laten doen, waar ik dan sowieso nog een maand op moet wachten ivm de vakantie van Soundscapes.

Hmmm, over dat laatste wil ik in principe nog wel nadenken nu ik het zo eens bekijk. Fase 3 moet nog beginnen, dus er is nog tijd voor.

Thanks voor het mee denken!
HT: Epson TW5500 | Prismasonic HD5000R | Kingpin 2.35:1 VFS270 | Arcam AVR600 | Originae S14V HTPC + XBMC | Tannoy TD12 | Tannoy TD Center| Tannoy TD8 | SVS PB13 Ultra + Gramma | SB Touch + BOTW & TT3| Zhaolu D2.5C + Zapfilter | W&M LS-01 | Living: Sony 65 AG9 | Vero 4K+ |  Bedroom: Pana TH42PV70 + Raspberry Pi

The CinemaLounge

mtissink

#19
Dat bedoelde ik ook eigenlijk.
Het aanbrengen is 1.., maar of het daadwerkelijk de (juiste?) werking heeft is 2.

Ikzelf heb ook geen idee wat zo'n meting kost, wat je krijgt en wat het rapport je gaat kosten..., maar als je er serieus mee bezig gaat en het is te overzien dan zou ik het zeker overwegen.
Links: Topic -/- Tracks -/- </a>

high-q

Citaat van: mtissink op juli 19, 2011, 12:04:13
Dat bedoelde ik ook eigenlijk.
Het aanbrengen is 1.., maar of het daadwerkelijk de (juiste?) werking heeft is 2.

Ikzelf heb ook geen idee wat zo'n meting kost, wat je krijgt en wat een rapport(je) kost..., maar als je er serieus mee bezig gaat en het is te overzien dan zou ik het zeker overwegen.

Je hebt pm :)
HT: Epson TW5500 | Prismasonic HD5000R | Kingpin 2.35:1 VFS270 | Arcam AVR600 | Originae S14V HTPC + XBMC | Tannoy TD12 | Tannoy TD Center| Tannoy TD8 | SVS PB13 Ultra + Gramma | SB Touch + BOTW & TT3| Zhaolu D2.5C + Zapfilter | W&M LS-01 | Living: Sony 65 AG9 | Vero 4K+ |  Bedroom: Pana TH42PV70 + Raspberry Pi

The CinemaLounge

high-q

en nog ff verder op je PM ...

Goed bezig! Ik ben een kleine anderhalf jaar begonnen met lezen, voornamelijk over de bouw van een aantal uitgebreide private ht's hier op het forum. Zo krijg je snel een beeld over hoe je bepaalde zaken tijdens de bouw aan kunt pakken en daar tijdens je planning al rekening mee kunt te houden. Op die manier ben ik ook tot mijn fase indeling gekomen.

Ik heb me een tijdje proberen te verdiepen in akoestiek, maar merkte dat het vrij complexe materie was en ben toen ook niet verder gegaan dan de basics. Toine Dingemans en Eric Desart zijn op dit forum bijvoorbeeld echt specialisten op dit gebied. Probeer maar eens een verhaal of uitleg van Eric Desart te lezen en volledig te begrijpen.

Ik heb net een telefoontje gekregen dat Fase 3 hoogst waarschijnlijk volgende week van start kan gaan  :pompom:
Moet dan nog even nadenken of ik ga wachten met het zetten van de projectiewand ivm een eventuele meting.
HT: Epson TW5500 | Prismasonic HD5000R | Kingpin 2.35:1 VFS270 | Arcam AVR600 | Originae S14V HTPC + XBMC | Tannoy TD12 | Tannoy TD Center| Tannoy TD8 | SVS PB13 Ultra + Gramma | SB Touch + BOTW & TT3| Zhaolu D2.5C + Zapfilter | W&M LS-01 | Living: Sony 65 AG9 | Vero 4K+ |  Bedroom: Pana TH42PV70 + Raspberry Pi

The CinemaLounge

high-q

#22
... Klaar met Fase 2,

Op de laatste twee punten na uit mijn lijstje die eigenlijk ook deels bij Fase 3 horen. Hierbij dan ook gelijk een foto update. Hierbij is te zien dat ik, alles wat vast zat en los kon, los heb gemaakt en verwijderd heb. De ruimte lijkt nu ook ineens een stuk groter!  :o

Daarnaast heb ik een installateur ingeschakeld om de cv-installatie te laten verplaatsen en daarbij alle gas-, water- en elektraleidingen (indien nodig) om te leggen. Voor een mooi eindresultaat wil ik de voorzetwanden zo vlak mogelijk tegen de bestaande wanden hebben. Dit betekende dat een aantal leidingen via het plafond moesten lopen en dat de aanvoer(pomp) van de vloerverwarming ook verplaatst moest worden. Ook is er een bestaande radiator verplaatst en ongeveer op de juiste plek gehangen.

Tevens heb ik de bestaande trap naar het gastenverblijf gesloopt en het trapgat aangepast voor de nieuw te plaatsen trap. Levertijd is iets van 6 weken (incl. bouwvak), dus dat zal nog wel even duren. Wat misschien minder goed te zien is op de foto's, is dat de garagedeuren zijn verwijderd en zijn vervangen door een muurtje met kozijn en deur. Wasmachine is verplaats en er is een nieuwe afvoer voor aan gelegd. Moet nog één en ander aan gebeuren, maar de basis is er.

Al met al toch flink wat werk verzet de afgelopen weken. Deze week ga ik al het materiaal bestellen voor Fase 3, zodat ik (hopelijk) volgende week samen met de timmerman aan de slag kan met o.a het plaatsen van de voorzetwanden. Oh ja, aankomend weekend ga ik aan de slag met het aanleggen van de leidingen voor de nieuwe groepen en voor de aanvoer naar de achterluidsprekers, subwoofer en beamer.

Foto update:

Vanuit de keuken de ruimte in kijkend
 
Tijdens het slopen van de werkbank motorolie op de muur gemorst, oeps ::)


Vanuit de bijkeuken de ruimte in kijkend

Aan de rechterkant alvast ongeveer de radiator op de juiste plek gehangen


Vanaf de tuindeur de ruimte in kijkend

cv-installatie, wasmachine en aanvoer vloerverwarming verplaatst. Muur met kozijn en deur geplaats

Vanaf de achterste hoek de ruimte in kijkend

Keukenblok compleet verwijderd en trap gesloopt, alleen de oude spil staat er nog

De omgelegde leidingen door het balken plafond

Ook te zien dat er weinig ruimte is tussen onderkant balk en bovenkant kozijn ivm verlagen (systeem)plafond

Still lots to do!!

Keep you posted ....HT: Epson TW5500 | Prismasonic HD5000R | Kingpin 2.35:1 VFS270 | Arcam AVR600 | Originae S14V HTPC + XBMC | Tannoy TD12 | Tannoy TD Center| Tannoy TD8 | SVS PB13 Ultra + Gramma | SB Touch + BOTW & TT3| Zhaolu D2.5C + Zapfilter | W&M LS-01 | Living: Sony 65 AG9 | Vero 4K+ |  Bedroom: Pana TH42PV70 + Raspberry Pi

The CinemaLounge

clockwork

Wow! Jij houdt de snelheid erin... :clapping:

Ben erg benieuwd naar de volgende stappen.
:bigsmile:

Versterking: Marantz AV8802a, Bel Canto Ref500m, Ref150s & S300
Bronnen: Bel Canto Dac 3.5VB & RefStream, Sony UBP-X800, Clearaudio Concept + Trichord Dino MkII
Speakers: Pioneer-TAD S1EX S2EX S7EX Sub: XTZ Cinema 3x12 Projector: JVC RS-49 (ISF)
Nordost/ Shunyata bekabeling

high-q

Citaat van: clockwork op juli 19, 2011, 21:56:10
Wow! Jij houdt de snelheid erin... :clapping:

Ben erg benieuwd naar de volgende stappen.
:bigsmile:Lijkt maar zo, ik was stiekem al een tijdje bezig  ;). Zat alleen te twijfelen of ik een topic aan zou maken, maar zoals er staat is het fijn om zo overzicht te houden.

Je hebt je signature ook "alvast" aangepast zie ik :D
HT: Epson TW5500 | Prismasonic HD5000R | Kingpin 2.35:1 VFS270 | Arcam AVR600 | Originae S14V HTPC + XBMC | Tannoy TD12 | Tannoy TD Center| Tannoy TD8 | SVS PB13 Ultra + Gramma | SB Touch + BOTW & TT3| Zhaolu D2.5C + Zapfilter | W&M LS-01 | Living: Sony 65 AG9 | Vero 4K+ |  Bedroom: Pana TH42PV70 + Raspberry Pi

The CinemaLounge