Regenererend Vermogen -- de PS Audio Power Plant Premier

Gestart door Niet actief, maart 4, 2009, 22:26:12

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Niet actief

PS Audio's Power Plant Premier -- kortweg PPP – is een "power regenerator" die continu 1,5 kVA aan pure, geregenereerde wisselstroom t.b.v. de audioset en het HT kan leveren.





Het Ondergeschoven Kindje en het Badwater
De kwestie die aanleiding vormde tot een luistertest met de PPP is deze:

"Is er nog een duidelijke verbetering in de weergavekwaliteit mogelijk, na alles in de set naar vermogen met elkaar te hebben gematcht tot een maximaal en tot tevredenheid strekkend niveau dat bovenal ook financieel en praktisch haalbaar is?"

Deze vraag kun je natuurlijk alleen bevestigend beantwoorden als er sprake is van een ondergeschoven kindje -- een of andere randvoorwaarde in de weergeefketen die om wat voor reden ook verwaarloosd of achtergebleven is bij het algehele kwaliteitsniveau van de set. Het ondergeschoven kindje in dit verhaal betreft de stroomvoorziening die de geluidsinstallatie moet voeden. Het is niet dat ik me niet zeer bewust ben geweest van het belang van schone stroom. Wat anders is de muziek waarnaar we luisteren dan een gemoduleerde vorm van de oorspronkelijke netspanning uit de muur! Het belang van schone stroom staat hier voor mij niet ter discussie. De wijze waarop deze verkregen kan worden blijkt evenwel een terrein vol voetangels te zijn. Want na diverse experimenten met scheidingstrafo's, passieve netfilters, onstoringsmodules en netsnoeren, uitgesmeerd over een periode van meer dan 15 jaar, zijn twee zaken duidelijk geworden. Ten eerste: schone stroom zonder de een of andere sonische keerzijde is minder gemakkelijk te realiseren dan veel fabrikanten van netfilters en aanverwanten artikelen ons willen doen geloven. Ten tweede: er is een betekenisvol verband tussen de kwaliteit van de netstroom en de uiteindelijke kwaliteit van de weergave.
Ondanks die wetenschap kon de stroomvoorziening m'n ondergeschoven kindje worden...

Daarvoor zijn meerdere oorzaken verantwoordelijk. Allereerst en allerbelangrijkst is er de vaststelling dat scheidingstrafo's en de veelheid aan passieve netfilters en ontstoringsmodules die verkrijgbaar zijn op de audiomarkt, allemaal min of meer behept zijn met hoorbare nadelen en keerzijdes, ondanks dat ze tegelijkertijd ook tot belangrijke deelverbeteringen in de geluidsweergave kunnen leiden. Soms ook leiden ze tot een regelrechte verslechtering die aanvankelijk voor een verbetering werd aangezien. Dat is ook meteen de reden dat zulke accessoires na verloop van tijd weer het veld ruimen. De meeste muziekliefhebbers accepteren de nadelige gevolgen van netfiltering niet, althans niet op termijn.
Over de nadelen van passieve netfiltering is al behoorlijk veel geschreven en daar voeg ik verder niets aan toe. Het zijn met name de beperkingen van de dynamiek en de levenloosheid van de weergave -- hoewel een opgeschoonde levenloosheid -- die de doorslag geven om uiteindelijk toch zonder dergelijke hulpmiddelen verder te gaan en een zekere rauwheid en ongepolijstheid in de weergave te prefereren boven klinische, ontzielde schoonheid.
De meeste passieve netfilters en scheidingstrafo's zijn bovendien niet werkelijk geschikt om er eindversterkers op aan te sluiten. Die welke er theoretisch (op basis van cijfertjes) wel geschikt voor zijn, blijken in de praktijk de dynamiek toch in te perken of een zekere futloosheid in de weergave teweeg te brengen. De gewoonte om het vermogen van een scheidingstrafo of passief filter als selectie- of kwaliteitscriterium te beschouwen blijkt een versimpeling van de werkelijkheid te zijn, aangezien voldoende opgenomen vermogen alleen geen garantie hoeft te zijn voor een goed resultaat.
Ook de inzet van speciaal voor PC's ontwikkelde stroomvoorzieningen (UPS-en) biedt geen soelaas. De door deze apparaten afgegeven netspanning heeft een voor veeleisende audio ontoereikende sinusvorm en die wordt nog slechter naarmate de belasting geringer is. Een audioset is beter af zonder een UPS, alhoewel de bescherming tegen overspanning natuurlijk altijd een prettige bijkomstigheid is. Ze schonen ook niet werkelijk de stroom op maar verzorgen hooguit een constante netspanning, als is het dan met een voor kwaliteitsaudio feitelijk ontoereikende sinusvorm. Voor de meeste apparaten is een ietwat fluctuerende netspanning geen groot probleem...

De vraag is of er dan geen manier bestaat om constante en zuivere stroom aan de audioset aan te bieden. Zo'n manier is er inderdaad. Apparaten van Tice & Titan, Accuphase en later ook van Burmester bewezen 20 jaar geleden al dat volledig geregenereerde spanning een goede geluidsinstallatie nog beter kan laten presteren. Wanneer men het lage rendement (50% of minder), de hoge warmte-afgifte en de zeer hoge prijs van dergelijke apparaten voor lief neemt is het dus wel mogelijk om geluidsapparatuur van schone stroom te voorzien.
Zo'n apparaat is vanuit prijstechnisch oogpunt nooit een optie geweest voor mij. Aldus moet ik met enige schaamte toegeven dat ik destijds het ondergeschoven kindje zelfs met het badwater heb weggegooid door gedurende 15 jaar het idee te verwerpen dat werkelijk schone en compromisloze netstroom binnen m'n bereik lag.


De Techniek van Regenererend Vermogen
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan: onlangs deed zich een kans voor om kennis te maken met de Power Plant Premier van PS Audio. Dit is een apparaat uit de nieuwe generatie regeneratoren. Het ondergeschoven kindje is daarmee opnieuw voor het voetlicht gebracht...
Dit zou een hele korte review kunnen zijn: de PPP zal niet meer uit mijn set verdwijnen; het apparaat werkt meer dan voortreffelijk en doet wat PS Audio claimt dat het zal doen.
De rest van dit verslag tracht uit te leggen waarom dit zo is en ook hoe dat klankmatig tot uitdrukking komt.

Heel in het kort kan de werking van de PPP als volgt omschreven worden:

De PPP regenereert wisselstroom (AC). Het apparaat moet daartoe worden aangesloten op een wandcontactdoos, bij voorkeur die van een dedicated stroomgroep. De inkomende stroom, ongeacht de mate en soort van vervuiling, wordt gezuiverd na omzetting tot (een lage) gelijkstroom (DC) en daarna opnieuw omgezet naar wisselstroom. Vervolgens wordt deze opgeschoonde wisselstroom zodanig versterkt en gebufferd, dat de PPP beduidend meer energie kan leveren dan de wandcontactdoos zelf. Strikt genomen is het regenererende deel dus een versterker, ontworpen om één frequentie of toon te versterken, namelijk de netfrequentie van 50Hz.



Voor een uitgebreide uitleg van de werking baseer ik me hieronder op informatie die door PS Audio zelf werd verstrekt.

PS Audio bedacht allereerst een manier om de inkomende wisselstroom uit de muur te converteren naar een 5 volts blokgolf d.m.v. een synchronisatiecircuit. Hierdoor is de blokgolf perfect in fase met het inkomende wisselstroomsignaal en volgt dit accuraat. Een DSP-chip met een kloksnelheid van 6,4kHz, gebruikmakend van Direct Digital Synthesis technieken, stelt een sinusgolf samen uit de zelf-gegenereerde blokgolf, waarna deze een DAC voedt zoals in een CD-speler kan worden gevonden. De DAC sampled de sinusgolf en geeft aan zijn uitgang nu een analoog 2,5V signaal af -- nog altijd volmaakt in fase met het wisselstroomsignaal uit de muur. Op dit punt is er dus een volledig geregenereerd schaalmodel van het inkomende signaal voorhanden, dat enkel versterkt dient te worden naar een bruikbaar voltage.
Vanzelfsprekend is er ook een filter dat het analoge laagspanningssignaal reinigt voordat het naar de versterker wordt gestuurd. Het filteren en opschonen van lage spanningssignalen is veel gemakkelijker te realiseren dan van hoge spanning. Het eerder genoemde analoge 2,5V signaal wordt ontdaan van alle gelijkstroom (DC) die uit de DAC afkomstig is en gezuiverd van eventueel resterende samplingruis die afkomstig is uit het DDS-circuit.
Het onderliggende idee is zodoende om een exacte miniatuur replica van het inkomende wisselstroomsignaal te maken, deze miniatuur te reinigen, en vervolgens te versterken tot het gewenste, nu volledig gestabiliseerde spanningsniveau. Hierna kan het worden doorgegeven aan om het even welk apparaat dat ermee gevoed moet worden. En omdat dit alles gerealiseerd kan worden zonder enorme transformatoren -- de last wordt direct aangedreven -- kan de bronimpedantie zeer laag zijn.



Toch beschrijft deze technologie niet de werkelijke reden waarom het rendement van de PPP zoveel hoger ligt dan dat van zijn regenererende voorgangers en concurrenten, die per slot van rekening dezelfde techniek toepassen van minimaliseren, filteren en versterken van het ingangssignaal. Het echte geheim van het gunstige rendement schuilt in de voeding van de versterker. In de grootste voorganger van de PPP, de P1000, paste PS Audio een 200V gelijkstroomvoeding toe. Dit voltage stuurde een klasse A/B versterker aan en het resultaat was een 50 of 60Hz uitgangssignaal. Van deze 200V verspilde de versterker 50% van de gebruikte energie op een goede en nog wat meer op een slechte dag. In de PPP is er slechts 70V voorhanden om de versterker te voeden. Uiteraard vermindert dit zowel de hitte als het uitgangsvoltage substantieel. Om nu voldoende uitgangsvoltage te bekomen koppelt het ontwerp van de PPP de 70V gelijkspanningsvoeding en de versterker aan de inkomende 220-230V wisselspanning. Het resulterende vermogen is meer dan toereikend om een krachtige en schone sinusgolf voort te brengen zonder de noodzaak van een hoge voedingsspanning.

De PPP beschermt de aangesloten apparaten daarnaast ook tegen plotseling optredende spanningspieken als gevolg van blikseminslag, maar ook tegen de normale snelle en langzame schommelingen op het net ("spikes" en "surges"). Deze beveiliging bestaat uit een uitneembare en -- indien defect geraakt door blikseminslag -- vervangbare module achterop het apparaat (zie de foto hieronder).



Het netfilter zelf bestaat uit SOTA filtertechnologie die gebruik maakt van Nanokristallijn materiaal. Dat is een magnetisch materiaal met hoge doorlaatbaarheid, op basis van nanotechnologie en afkomstig uit het militaire research- en ontwikkelingscircuit. Nanotechnologie richt zich op het manipuleren van materialen op moleculair niveau, ten einde nieuwe eigenschappen tot stand te brengen. De verworvenheden van deze nieuwe technologie beginnen langzaam binnen te sijpelen in consumentenproducten en er lijkt een veelomvattende toekomst voor te zijn weggelegd. In de PPP zorgt het nanokristallijne magnetische materiaal ervoor dat PS Audio efficiëntere filterspoelen kan bouwen, waar veel minder koper in hoeft te worden verwerkt. Daardoor verminderen de weerstand en inductie, die de dynamische kwaliteiten van de muziek zouden kunnen aantasten.

De PPP levert continu ruim 1500 Watt aan geregenereerd wisselstroomvermogen met een piekvermogen van 4000W (2 sec.). Het continuvermogen ligt 50% hoger dan zijn voorganger, de P1000. Dit vermogen wordt afgegeven met een thermisch rendement van 85%, hetgeen betekent dat de PPP niet of nauwelijks warm wordt (een P1000 kon desgewenst ook gebruikt worden als bijverwarming van een kleine ruimte).



Het apparaat biedt vijf verschillende zogenaamde IsoZones. Elke IsoZone is een kleurgecodeerde contactdoos aan de achterzijde van de PPP. IsoZones zijn volledig van elkaar gescheiden en voorkomen daarmee onderlinge besmetting. PS Audio adviseert om digitaal, analoog, beeld/video en eindversterking op verschillende IsoZones aan te sluiten om beïnvloeding te voorkomen. Je zou dus kunnen zeggen dat je vijf volledig gescheiden, schone en dedicated audiogroepen ter beschikking hebt.



De IsoZones kunnen d.m.v. schakelaars worden ingesteld: altijd-aan (on), geschakeld (sw) of vertraagd ingeschakeld (dly). Zie ook de foto hieronder. Het zou volgens PS Audio een slimme manier kunnen zijn om de complete audioset in een bepaalde apparaatvolgorde in te schakelen en tegelijkertijd om bepaalde apparaten altijd aan te laten staan, onafhankelijk van de aan/uit schakelaar op de PPP.



De eindversterker of geïntegreerde versterker dient als eerste in- of uitgeschakeld te worden en pas daarna de voorversterker en de bron en dit kan nu middels één druk op de powerknop van de PPP geschieden. Andere gebruikers, waaronder ikzelf, geven er de voorkeur aan om voorversterker en geluidsbron altijd aan te laten staan. Via de voorop de PPP aangebrachte power-button kunnen de geschakelde of vertraagde uitgangen worden in- of uitgeschakeld, terwijl de "altijd-aan" uitgangen daar niet door worden beïnvloed en altijd geregenereerde stroom ontvangen, ongeacht de stand van aan/uit schakelaar op het front van de PPP.
Voor de thuisbioscoop is er nog voorzien in een beveiligde aansluiting voor de diverse ingangssignalen voor beeld (kabel en satelliet). Ook kan de telefoon- of modemaansluiting via de PPP beveiligd worden aangesloten.


Aansluiten en Display-Informatie
Het aansluiten van de PPP op het net geschiedt met een los bijgeleverd netsnoer; de fase dient op de onderste lip van de netaansluiting te komen, zo blijkt uit navraag bij PS Audio. Na aansluiting op het net levert de PPP te allen tijde beveiligde en geregenereerde stroom aan de IsoZones die als "altijd-aan" geschakeld zijn, onafhankelijk van de powerschakelaar aan de voorzijde van het apparaat.
Het loont zeker de moeite om een goed afgeschermd en op klankmatige eigenschappen geselecteerd netsnoer te gebruiken om de PPP met het lichtnet te verbinden. Een volgens mij zeer betaalbaar en uitstekend afgeschermd netsnoer is dat van Belden, wat PS Audio ook aanprijst wanneer hun eigen snoeren het budget overstijgen. De PPP is in mijn huis verbonden met een dedicated audiogroep. Deze groep is in de meterkast voorzien van een ouderwetse 16A smeltpatroon.

De diverse apparaten zoals de geluidsbron, voorversterker en eindversterker, worden aan verschillende IsoZones aangesloten. Daarbij is het vanzelfsprekend raadzaam om de correcte fase te respecteren indien zulks al van belang was toen de apparaten nog op de normale wijze op het lichtnet werden aangesloten.
Het apparaat, uitgevoerd in fraaie zwarte metalen behuizing, is nieuw uit de doos gekomen en heeft achteraf bezien een dag of tien nodig gehad om geheel op stem te komen; er is in die eerste week meer rust in het hoog gekomen, maar toch is van meet af aan duidelijk dat een verandering van formaat heeft plaatsgevonden -- ik ben in dat stadium nog terughoudend en sceptisch tegenover de term "verbetering...

Via het frontpaneel of de bijgeleverde afstandsbediening kunnen een aantal nuttige gegevens worden afgelezen van het display:

* de inkomende netspanning
* de uitgaande, gefilterde en geregenereerde netspanning
* het positieve of negatieve verschil tussen die twee
* het percentage totale harmonische vervorming (THD) van het inkomende netsignaal
* het percentage THD van het uitgaande signaal
* de gekozen golfvorm van het uitgangssignaal: sinusgolf of "multi wave"

De intensiteit van het display kan naar wens worden gehalveerd of geheel worden uitgeschakeld. Nadat enkele weken de info op het display leuk was om te volgen staat het nu voortdurend uit en het apparaat doet ongemerkt zijn werk.

Via de afstandsbediening kan nog een laatste functie van de PPP worden geactiveerd, "CleanWave" genaamd. CleanWave laat een serie hogere frequenties meereizen op de uitgangssinus, waardoor alle aangesloten en ingeschakelde apparatuur gedemagnetiseerd (degaussed) wordt. Er is de keuze tussen een signaal van 5 seconden (tussen afzonderlijke cd's te gebruiken) en een van 60 seconden (dagelijks na het inschakelen van de apparatuur). Het is een nuttige toevoeging die met hoorbaar positief gevolg wordt ingezet.

Het eigen stroomverbruik van de PPP is verwaarloosbaar klein. Eenmaal aangesloten op het net (display uit) werd een stroomverbruik van 18Watt gemeten met een verbruiksmeter. Wanneer het display voluit oplicht is dat 20Watt en met het display in de middenstand 19Watt.

Aan de achterzijde van de PPP worden de netsnoeren van mijn drie apparaten aangesloten op drie IsoZones.
Allereerst is er de geluidsbron: de Marantz SA-1 speler.
Vervolgens de Placette Audio passieve linestage; deze verbruikt slechts stroom bij het regelen van het volume, wanneer relais de benodigde weerstanden kiezen.
Tenslotte de Usher R1.5 eindversterker, vanzelfsprekend de grootste stroomverbruiker, die een paar recentelijk van nieuwe membranen voorziene Apogee Duetta Signature luidsprekers aanstuurt.



Wanneer op maximaal vermogen muziek zou worden gespeeld gebruikt de audioset ten hoogste 750Watt, exact 50% van het continuvermogen dat door de PPP kan worden geleverd. Er is op grond van deze specs geen belastingsprobleem te verwachten, maar toch is het juist dit aspect waar ik in het aanloopstadium het meest alert op was. Fabrikanten van netfilters claimen immers voortdurend dat hun gadgets de dynamiek niet inperken...


De Tumtumfabriek en andere Tegenstijdigheden
Afgezien van "de kwestie" die in de eerste zinnen van dit verslag aan de orde kwam leeft bij mij ook het idee dat de kwaliteit van de netstroom in deze woning te wensen overlaat -- in elk geval minder zuiver en stabiel is dan in de vorige woning met luisterzolder.
Maar is dat werkelijk zo?

Muziekluisteraars merken regelmatig op dat het beluisteren van muziek in de avonduren bevredigender is -- zelfs beter klinkt. Ook in het weekend zou de geluidsinstallatie op een hoger niveau spelen dan op een doordeweekse dag. Een argument hiervoor is dat de kwaliteit van de netspanning in de avonduren en in het weekend simpelweg beter is dan overdag door de week. Op zichzelf een redelijk argument, ware het niet dat beweringen over netvervuiling niet vaak gestaafd worden door feitelijke metingen. Een ietwat fluctuerende netspanning zal op zich niet de reden zijn dat goede geluidsapparatuur op wisselende kwaliteitsniveau's presteert; daar kunnen ze best mee omgaan. Waar het blijkbaar wel om gaat is het gegeven dat de mate van netvervuiling wisselt over de dag. Maar nogmaals: is dat werkelijk zo?

In de jaren dat ik een dedicated luisterruimte op zolder benutte had ik twijfels over bovenstaand verhaal met betrekking tot de hoorbaarheid van de wisselende kwaliteit van de netspanning op bepaalde uren en dagen. Netvervuiling is er weliswaar, maar een beetje meer of minder zal niet hoorbaar uit moeten maken. Eenmaal aanbeland op zolder was er geen enkel aanknopingspunt meer betreffende uur en tijd; alle zintuiglijke afleiding, behalve de gehoormatige ervaring, en elk contact met de buitenwereld was daar verbroken. Het is me in de praktijk dan ook nooit opgevallen dat muziek op zolder overdag minder goed klonk dan in de avond of in het weekend.
De werkelijk storende factoren voor ongehinderde muziekbeleving kunnen m.i. eerder op het conto van de zinloze zintuiglijke afleiding geschreven worden dan op iets anders, de kwaliteit van de netspanning incluis.
Het is immers een bekend verschijnsel dat het gehoorzintuig beter presteert wanneer de indrukken van de overige zintuigen tot een minimum beperkt kunnen worden. Ofwel: door het wegnemen van nodeloze prikkels en afleidingen, inclusief achtergrondruis en visuele prikkels, zal het overblijvende gehoorzintuig scherper functioneren. De muziek komt beter binnen; de beleving van muziek wordt als intenser ervaren. Daar komt geen subjectieve blabla aan te pas en iedereen die weet wat muziek luisteren is kan dit zelf controleren. Zodoende is muziek luisteren in de avonduren, in een normale woonsituatie, als vanzelf een intensere aangelegenheid dan overdag. Er rijden minder auto's door de straten; er zijn minder stoorgeluiden van buitenaf; kinderen liggen op bed; de telefoon rinkelt minder of staat uit; er wordt niet steeds een beroep op ons gedaan door anderen; het licht is gedempt; de sfeer is ontspannen; er is minder afleiding. Ook in het weekend zijn mensen die niet hoeven te werken doorgaans meer ontspannen dan door de week overdag.

Ik wil in het geheel niet beweren dat de kwaliteit van de netspanning geen invloed zou kunnen hebben op de kwaliteit van de muziekweergave! De PPP bewijst wat dit betreft namelijk onmiddellijk wat de verdiensten van schone stroom kunnen zijn en die zijn niet gering! -- daarover later meer. Wat ik wel beweer is dat de invloeden die ervoor zorgen dat de muziek op sommige momenten beter en op andere momenten slechter klinkt eerder zintuiglijk (en daardoor psychologisch) van aard zijn dan iets anders.

Aan het einde van de straat staat de Tumtumfabriek -- de voormalige snoepfabriek van Red Band waar ook nu nog, zij het onder een andere merknaam, zoete zaligheden worden geproduceerd. Ik heb niet kunnen controleren of mijn woning het netwerk deelt met de Tumtumfabriek. Het transformatorhuisje staat in elk geval aan hetzelfde einde van de straat als de fabriek en mijn huis staat aan het andere einde. Als netvervuiling inderdaad veroorzaakt wordt door industrie in de buurt zou het heel goed kunnen zijn dat de kwaliteit van de netspanning in mijn woning in de avonduren en in het weekend inderdaad beter is dan overdag door de week. Tegenwoordig worden er namelijk enkel nog dagdiensten gedraaid in de Tumtumfabriek...

Een verdienste van de PPP is de mogelijkheid om de kwaliteit van de aangeboden netspanning uit te lezen. In de eerste weken heb ik dagelijks een keer of tien de parameters van het net bekeken en genoteerd. Hieruit zijn een aantal interessante gegevens naar voren gekomen -- gegevens die in feite tegenstrijdig zijn aan de veelgehoorde beweringen dat de kwaliteit van de netspanning in het weekend en de avond beter is dan overdag door de week.
Volgens de PPP blijkt het namelijk precies andersom te zijn in dit huis...


Tegenstrijdigheden Toegelicht
Gedurende een etmaal kan de netspanning die door het energiebedrijf aangeboden wordt tussen 215 en 229 Volt schommelen. Dit kan iets verder genuanceerd worden: in de avonduren en in het weekend varieert de netspanning overwegend tussen 220 en 224 Volt; overdag schommelt ze tussen 223 en 228 Volt. Tot nu toe is niet waargenomen dat zich plotseling optredende grote spanningspieken of -dips voordoen; het hier geschetste spanningsverloop strekt zich over meerdere uren uit.

Mijn statistieken suggereren dat er een verband is tussen de hoogte van de netspanning en de algehele belasting van het net, die in de avond en in het weekend groter is dan overdag door de week, aangezien het huis in een woonwijk staat en er in de avond en het weekend meer mensen thuis zijn dan overdag door de week.
Uit kleine experimentjes in eigen huis komt naar voren dat het inschakelen van grootverbruikende apparaten invloed heeft op de netspanning: een grootverbruiker veroorzaakt direct een kleine spanningsval. Zo zorgt bijvoorbeeld het inschakelen van de waterkoker in de keuken of de wasmachine in de badkamer ervoor dat de spanning op het net met 2 Volt terugloopt gedurende de tijd dat het verwarmingselement van deze apparaten aanstaat. Het inschakelen van de magnetron op vol vermogen geeft een onmiddellijke spanningsval van 1,5 Volt en de 116cm plasma tv geeft een spanningsval van 1 Volt. Na het inschakelen van kleinverbruikers, zoals een lichtdimmer of de PC, verandert er helemaal niets aan de aangeboden netspanning (maar wel aan het percentage THD op de lijn!).
Het gegeven dat de netspanning gedurende de avonduren en het weekend lager is dan overdag door de week, doet me concluderen dat de lokale industrie juist geen invloed heeft op de netspanning in mijn huis. Overdag zijn de meeste mensen in de straat naar hun werk. Maar 's avonds en in het weekend zijn ze veelal thuis en juist op die uren is de netspanning consequent het laagst en de belasting van het net hoog. Alle verbruikers die mensen dan thuis ingeschakeld hebben zorgen ervoor dat de netspanning gemiddeld 4 tot 6 Volt lager is dan op de rustige uren overdag -- de uren waarop de meeste mensen niet thuis zijn. Het zou misschien kunnen dat deze spanningsval versterkt word doordat ons huis een van de laatste woningen is die op het transformatorhuisje is aangesloten, dat helemaal aan het andere uiteinde van de straat staat. Ongetwijfeld zouden technisch meer onderlegde mensen kunnen beamen of ontkennen dat dit van invloed is, maar de letterlijk met de regelmaat van de klok fluctuerende netspanning is net iets te opvallend om toevallig te kunnen zijn.

Geheel onafhankelijk van de aangeboden netspanning stuurt de PPP 234 Volt uit ten behoeve van de aangesloten geluidsapparatuur. Volkomen constant, zich niets aantrekkend van de inkomende netspanning. Dat is niet verwonderlijk, aangezien de specificaties aangeven dat de netspanning tussen 175 en 275 Volt mag fluctueren voordat de ingestelde uitgangsspanning daaronder te lijden heeft.



De gemeten vervormingscijfers op het net houden gelijke tred met de hierboven beschreven spanningsflucuaties. Het percentage THD (totale harmonische vervorming) op het net fluctueerde tussen 1 en 3,3%. In de loop van een willekeurige doordeweekse dag fluctueren deze waarden zo tussen 1,2 en 2,6% -- soms zijn er uitschieters naar 3% of hoger.
Op een doordeweekse dag schommelt de THD tussen 1,2 en 1,5% en blijft dus heel constant vrij laag. Maar in de avonduren en in het weekend -- de uren dat de meeste mensen thuis zijn -- ligt de vervorming hoger: tussen 1,8 en 2,6% of nog iets meer.

Dus terwijl de netspanning daalt als gevolg van de grotere belasting op het net, neemt het percentage THD -- de werkelijke netvervuiling en meest waarschijnlijke oorzaak voor verminderde prestaties van de geluidsinstallatie -- toe.

Ook hier zijn enkele experimentjes uitgevoerd met verbruikers in het eigen huis, om te zien wat de invloed is op de THD. Het blijkt bijvoorbeeld dat de waterkoker tevens verantwoordelijk is voor een toename van 0,3% THD, naast de spanningsval van 2 Volt. De ingeschakelde PC, die geen spanningsval tot gevolg heeft, doet de THD met ruim 0,4% toenemen en het uitschakelen van de DECT-telefoons maakt dat er 0,2% minder THD op het net meetbaar is. De ingeschakelde magnetron geeft een toename van 0,2% THD, evenals de ingeschakelde lichtdimmer.

De eerdere conclusie verder doortrekkend lijkt het erop dat een hogere belasting van het net zowel een spanningsval van enkele Volts teweegbrengt als een toename van de netvervuiling (THD) met ruim 1 procent.
Let wel: dit is het resultaat van mijn eigen metingen! Ik begrijp van andere gebruikers in Nederland en ook in andere landen, dat het percentage THD op de lijn heel vaak boven de 3% ligt en nog wel wat hoger ook -- waardes die ik hier zelden of nooit kon meten. Daaruit valt dan weer af te leiden dat de netspanning in deze straat niet zo ernstig vervuild is als in grootstedelijke gebieden of in sommige andere landen. Niettemin is de klankmatige winst van een PPP groot, wat me doet vermoeden dat THD niet de enige storende factor is die het apparaat succesvol uitfiltert.

Geheel onafhankelijk van het inkomende percentage THD op het net levert de PPP aan zijn uitgangen een constant percentage van 0,3% THD. Als de netspanning de minimale waardes rond 220 Volt bereikt is dat percentage net iets hoger en knippert het display afwisselend tussen 0,4 en 0,5%, vermoedelijk vanwege de afrondingsverschillen.

Naar aanleiding van deze bevindingen heb ik aan Paul McCowan van PS Audio gevraagd of er een verband is tussen de handmatig ingestelde uitgangsspanning van de PPP (er zit een stelschroefje in de bodem, al rept de handleiding daar niet over) en het percentage THD op de uitgangen. Hij liet weten dat bij een flink verschil (>15V) tussen de ingangsspanning en de ingestelde uitgangsspanning doorgaans ook meer THD op de uitgangen kan worden afgelezen. Hij deed me ook de methode aan de hand om hierin het beste compromis te zoeken en dat hoeft niet noodzakelijkerwijs een uitgangsspanning van precies 230 Volt te zijn. Na enig experimenteren bleek dat steeds het laagste percentage THD aan de uitgang van de PPP wordt gemeten wanneer de uitgangsspanning op 234 Volt is ingesteld.


En het belangrijkste:
Luisterbevindingen met de PPP

Misschien is de grootste dooddoener in de wereld van audiofielen de opmerking, "het ligt aan de opname", wanneer de weergavekwaliteit zodanig te wensen overlaat, dat de opname in kwestie niet te draaien is. Het zal een jaar of 20 geleden zijn dat ik zelf voor het laatst "het ligt aan de opname" mompelde als excuus voor een ontoereikende weergave en voortaan de werkelijke redenen onder ogen durfde te zien. Bij die confronterende maar leerzame gelegenheid werd ik door een nogal wat oudere man terechtgewezen in de winkel waar ik destijds werkzaam was. Hij zei iets van, "als je op een set niet alles kunt draaien wat er aan opnames gemaakt is, moet je de fout in de set zoeken en niet in de opname; dat is het goedkoopste excuus wat je maar kunt verzinnen en de beste garantie om je eigen vooruitgang op muziekgebied mee in de weg te staan."
Ik weet nog dat ik 'm wat meewarig aankeek en bij mezelf dacht, "tuurlijk joh...".

Maar hij had natuurlijk gelijk!

Op een goede set in een goede ruimte -- een waarover je tevreden bent en die je niet steeds laat denken wat er allemaal nog te verbeteren is -- kun je simpelweg alles draaien wat je maar wilt. De boodschap zal hoe dan ook overkomen. Is het dus de kwaliteit van de opname, zoals de audiofiel die enkel maar naar zijn vijf eeuwig dezelfde referentie-opnames kan luisteren ons wil doen geloven? Ik denk zelf van niet; ik denk dat de set in kwestie dan niet echt in balans is en gekenmerkt wordt door tenminste één, maar waarschijnlijk meer mismatches.
Wat de PPP niet kan is al die duizenden opnames die normaliter niet draaibaar zijn plotseling wel draaibaar maken. Ofwel: de PPP is geen wondermiddel voor kwalen van de ontoereikende hardware. Alle eigenschappen van een set blijven in gelijke mate aanwezig; schone stroom uit de PPP zorgt er niet voor dat de set plotseling eigenschappen krijgt die er eerst niet waren. Wel maakt een apparaat als de PPP dat al de eigenschappen van een fraaie set zich nog beter kunnen manifesteren.
Natuurlijk is het zo dat goede en mooie opnames in het voordeel zijn t.o.v. onzorgvuldig broddelwerk uit de opnamestudio.

Ruimte op het Podium
De meest in het oog springende gehoormatige verbetering door de PPP komt tot uiting op het gebied van de ruimtelijkheid van de weergave. Het geluidsbeeld is duidelijk groter geworden in de drie dimensies. Het komt vaker en gemakkelijker voor dat instrumenten buiten de luidsprekers en buiten de begrenzingen van de kamer treden, niet alleen bij electronisch gemanipuleerde opnames, waarbij in het tijdsdomein is gerommeld, maar ook bij akoestische opnames die juist een natuurlijke herschepping van plaatsing beogen. Het grappige is dat vrouw en kinderen die altijd beweerden dit nooit te horen opeens als door een soort wonder verrast zijn door een piano die in de gang staat te spelen op de plaats waar eigenlijk de trap naar de bovenverdieping hoort te zijn...
De muziek neemt daadwerkelijk meer fysieke ruimte in, ook in de diepte. Hoewel de Apogee luidsprekers nooit problemen hebben met het reproduceren van diepte in het geluidsbeeld, varen ze duidelijk wel bij een door schone stroom nog verder veredeld muzieksignaal. De beloning is een verbeterde inkijk in de muziekopname, die bovenal heel boeiend is en maakt dat het beluisteren van een hele cd weinig moeite kost. Er gebeurt meer; er is meer fysieke scheiding tussen de deelnemende muzikanten. Het podium is groter geworden bij gelijkblijvende luisterdriehoek en kamer, hetgeen meer lijkt op de vanzelfsprekendheid van een live muziekervaring en minder op de ingeblikte ik-zit-hier-en-de-muziek-is-daar geluidssensatie.

Geboeid door de Nuance
Een wat minder opvallende maar bepaald niet minder verdienstelijke eigenschap van de PPP is zijn vermogen om niet alleen meer separatie op het opnamepodium te tonen, maar ook om de klankrijkdom en het timbre van met name akoestische instrumenten te vergroten. Wat mij betreft is dit een eigenschap die maakt dat de muzikale boodschap beter overkomt, al is daarvoor wel een meer aandachtige luisterstemming vereist. Het valt niet direct op, maar voegt bij aandachtiger luisteren wel een hoop toe. Behalve dat geluiden gemakkelijker te volgen zijn in hun uitklinken en uitsterven, zijn ze dat ook in hun aanzwellen -- dat zijn uiteraard twee kanten van dezelfde medaille die in subjectieve termen doorgaans als "meer zwart om de instrumenten" beschreven wordt. De subtiele nuances van het instrument zelf, zoals de aanraking van de strijkstok op de snaren, de kwastjes op het vel of het samenspel van boventonen bij zo ongeveer alle akoestische instrumenten, maar ook de nuances welke door de muzikant zelf worden aangebracht in zijn spel, worden beter gedragen op en vanzelfsprekender in de muziek verweven. Waar je zonder 'schone stroom' wat verder moet zoeken naar die nuances, zijn ze nu gemakkelijker en natuurlijker aanwezig.
Op termijn beschouw ik dit toch wel als de meest waardevolle verdienste van schone stroom: je hoort simpelweg meer van wat er in feite al is.

Zachter, Harder of toch niet?
Een andere indruk die me meteen trof is dat het lijkt alsof de muziek zachter staat, terwijl hetzelfde volume is ingesteld als altijd. Ik kan niet verklaren waarom dit zo is, maar de vrouw des huizes die graag en vaak meeluistert merkte het als eerste in woorden op. Het is een indruk die telkens weer ontstaat, in elk geval totdat een zekere mate van gewenning aan dit fenomeen is opgetreden. Tegelijkertijd kunnen de luide passages in diezelfde muziekstukken de indruk wekken dat het volume juist weer wat hoger is ingesteld.
PS Audio claimt dat met de PPP de dynamiek niet afneemt maar, integendeel, juist zal toenemen. Dit zal de manier zijn waarop dit tot uiting komt en zowel op zeer lage volumes als op hogere geluidssterktes is dit fenomeen in gelijke mate waarneembaar.
Ik had al gemerkt dat de Usher eindversterker samen met de Apogee luidsprekers in staat is om onder alle hier voorkomende omstandigheden het gevraagde vermogen te leveren en om te zetten in bruikbare geluidsdruk en tegelijk over een aanzienlijke headroom te blijven beschikken -- iets dat met een eerdere eindversterker niet gelukt was op grond van te weinig vermogen en stroomreserve. Mijn grootste vrees, ondanks PS Audio's claim, was toch wel dat er op die headroom -- op die hoorbare vermogensreserve -- ingeleverd zou moeten gaan worden. Het is het aloude schrikbeeld van de feitelijk ongeschikte vormen van netfiltering en de scheidingstrafo's: misschien wordt het geluid er wel schoner van, maar ook flauwer en levenlozer doordat er o.a. op dynamiek ingeleverd word en dat zou wat mij betreft een reden zijn geweest om het apparaat na een proefperiode weer retour te zenden. Hoewel ik niet meer op een zo heel hoge geluidssterkte luister als enkele jaren geleden, is het geen probleem om bij gelegenheid een gemiddelde geluidsdruk van 98dB neer te zetten en dan pieken te meten van 105dB -- de slagkracht blijft volledig behouden met de PPP en komt zelfs beter tot zijn recht in onze akoestisch behoorlijk neutrale muziekruimte.

Ik meldde eerder al dat het apparaat in staat is om continu 1500 Watt aan schone stroom te leveren, terwijl de set op hoge volumes nooit meer dan 750 Watt aan vermogen vraagt. Er is geen reden om aan te nemen dat de PPP op dit punt in ademnood komt. Er is ook heel wat voor nodig om meer dan 1kW aan vermogen op te nemen voor een normale audioset. Alleen wanneer er hele zware klasse-A versterkers in gebruik zijn zou 1500 Watt continuvermogen te weinig kunnen zijn.
De PPP kan volgens PS Audio ook ruim driemaal meer stroom leveren dan een 16A stroomgroep kan mobiliseren: piekstromen van 50A voor elke helft van de sinusgolf en gedurende tenminste 2 seconden vallen binnen de specificaties. Dat heeft direct te maken met de buffercapaciteit die in het apparaat is ingebouwd en dat neem ik dan maar gewoon aan. Daar komt bij dat het apparaat ontwikkeld is om de vorige generatie regeneratoren (de P300, P600 en P1000) ruim te overtreffen op het punt van uitgangsvermogen en rendement. Eén PPP is qua uitgangsvermogen het equivalent van 5 P300's, 2½ P600 en 1½ P1000.

Golfvormen
De basweergave lijkt met de PPP over wat meer body en stevigheid te beschikken. Het is niet zo dat het laag nu zoveel dieper gaat, noch is het vetter, zwaarder of trager geworden. Maar de aftekening (contour) van het laag wint beslist aan zeggingskracht met schone stroom uit de PPP. Juist op de heel lage luistervolumes van de late avond is dit net zo duidelijk te horen als bij hogere volumes. Eén van de eigenschappen waarom ik de Duetta luidspreker destijds heb gekozen is haar vermogen om zelfs op de meest bescheiden luisterniveau's nog een compleet geluidsbeeld neer te zetten dat dezelfde klankbalans en ruimtelijkheid heeft behouden als bij hogere volumes. Deze reeds in de set aanwezige eigenschap komt dankzij de PPP beslist nog beter uit de verf.

Mijn inschatting is dat dit, in elk geval voor een belangrijk deel, te maken heeft met het gegeven dat er aan de uitgangen van de PPP -- in de standaard instelling "sinewave" -- altijd een volmaakt gevormde sinusgolf verschijnt en niet de bijna blokgolf die het normale, overbelaste stroomnet maar al te vaak kenmerkt. Elektrisch piekvermogen is vooral afkomstig uit de toppen van de sinusgolf en wanneer die afgevlakt worden daalt de voor eindversterkers beschikbare stroomvoorziening aanmerkelijk.

Een volgens PS Audio bijzonder nuttige functie van de PPP is de mogelijkheid om, behalve een volmaakte sinus, ook een daarvan afgeleide golfvorm te produceren met een breder piekgebied. Die functie heet "MultiWave" en kan middels de afstandsbediening worden ingeschakeld. Normaal gesproken levert de PPP een volmaakte sinus, maar na het inschakelen van de multiwave functie is deze enigermate 'vervormd', zoals in onderstaande afbeelding zichtbaar is gemaakt.



citaat PS Audio:
"Maar waarom zou je een andere golfvorm willen produceren dan die welke afkomstig is uit de muur?
De reden is dat veel apparaten, in het bijzonder buizenapparaten, maar ook transistor eindversterkers, veel baat hebben bij een langere "laadtijd" (vrij vertaald naar "charging time") bij hun piek aan energiebehoefte. Om in deze behoefte te kunnen voorzien dien je de golfvorm te veranderen. Die aangepaste golfvorm heet "multiwave".
De piek van de sinus is het golfdeel waar de meeste apparatuur haar vermogen uithaalt. De energie om de volmaakte sinusvorm, evenals de daarvan afgeleide MultiWave op te bouwen is afkomstig uit de grote voedingselco's van de PPP."

"The effect is a square wave with rounded edges. This waveform is designed to enhance the loading of capacitors in the power supplies of connected equipment. For this specific purpose of capacitor charging, the peaks of a sinewave are important. By squaring off a typical sinewave, capacitor recharge times are accelerated to help increase the dynamic characteristics of an amplifier."
einde citaat.


Dat een volmaakte sinusvorm meer energie levert dan een aangetaste bijna-blokgolf is wel duidelijk geworden in de weken van luisteren. De MultiWave functie geeft daarenboven een nog wat krachtiger klankbeeld, alsof de drijvende kracht toeneemt en de versterker is uitgerust met een krachtiger voeding. Maar dit betekent voor mij niet dat het resultaat ook muzikaler is in vergelijking met de instelling die 'slechts' de normale, volmaakte sinusgolf voortbrengt. Bij de normale instelling lijkt het resultaat altijd wat lichtvoetiger te zijn, luchtiger en minder zwaar en dat heeft meer charme. Daarnaast vind ik de normale instelling ruimtelijk groter en realistischer dan de MultiWave instelling en ik deel dan ook niet de mening van PS Audio dat de MultiWave het geluid van elke set kan verbeteren.
Na enkele weken luisteren, waarin veelvuldig gewisseld is tussen de normale instelling en de MultiWave instelling concludeer ik dat mijn voorkeur naar de normale instelling neigt. De MultiWave laat ik steeds vaker links liggen. Bij de normale instelling is de kwaliteit van de ruimtelijke weergave zeker beter en ik prefereer de lichtvoetigheid en luchtigheid in het geluidsbeeld boven de ietwat verstopte toegenomen slagkracht van MultiWave.
PS Audio beweert overigens in een meer technische publicatie dat het vooral de buizenliefhebbers zijn die veel baat kunnen hebben bij de toegevoegde energie die de MultiWave golfvorm oplevert. Aangezien er een subtiel maar betekenisvol verschil hoorbaar is tussen de twee golfvormen loont het de moeite om er in de eigen set uitgebreid mee te experimenteren, om vast te stellen welke instelling eventueel prevaleert.


Conclusie
De PPP is een naar mijn mening fraai vormgegeven en degelijk gebouwd apparaat (het gewicht is met 16kg verrassend laag), dat daadwerkelijk doet wat de specificaties en de fabrikantenclaims beloven. Het volledige potentieel van een geluidsinstallatie kan zich beter manifesteren naarmate de drijvende kracht achter de muziek -- de gemoduleerde netspanning die in feite de hoorbare muziek vormt -- stabiel, volledig en ontdaan is van zoveel mogelijk storende factoren. Toch blijft een zekere terughoudendheid t.a.v. de zaligmakende eigenschappen wel op zijn plaats:

De PPP maakt van een middelmatig klinkende set geen goede set!
De PPP maakt van een ontevreden eigenaar van een geluidsinstallatie geen tevreden eigenaar!
De PPP kan geen enkele mismatch of een gebrek aan synergie in de weergeefketen ongedaan maken of opheffen!

Wat de PPP wel kan is het gegeven potentieel van een set -- ongeacht hoe goed of ontoereikend dit is -- maximaliseren.
Daarom is ontevredenheid met de huidige hardware op zichzelf geen juist motief om een PPP aan te schaffen. Ook indien de set nog in ontwikkeling is en upgrades of aanpassingen behoeft zou de eigenaar zich het beste maar kunnen realiseren dat de PPP alleen niet in staat is de weergeefkwaliteit te brengen die beoogd wordt. Slechts dat wat al aanwezig is wordt in alle opzichten beter en duidelijker hoorbaar, de nog onvoltooide eigenschappen incluis.

Zijn er dan geen nadelen aan de PPP?

Tsja... het apparaat is naar mijn bescheiden mening best prijzig, alhoewel zoiets in veel opzichten ook relatief is. Wie bereid is om een vijfcijferig bedrag neer te tellen voor zijn geluidsapparatuur zal er niet verkeerd aan doen om het viercijferige bedrag voor een PPP daar nog aan toe te voegen. Het zal de algehele kwaliteit van de set op een hoger plan brengen.
Toch is de prijs naar Nederlandse zuinigheidsbegrippen wat aan de hoge kant, maar dat is eigenlijk het enige nadeel dat ik kan vinden...
EDIT: de adviesprijs is €2795,-

Wat hoe dan ook in het voordeel van de PPP pleit is het feit dat deze alle toekomstige upgrades en aanpassingen van een geluidsinstallatie doorstaat en gewoon doorgaat met zijn werk te doen van het leveren van schone stroom. Eenmaal aangeschaft zal de PPP in de set blijven en zal het beschikbare electrische vermogen de behoefte van nagenoeg iedere audiofiele geluidsinstallatie en thuisbioscoop kunnen dekken.

Het genoegen van het gebruik duurt voort, lang nadat de pijn van de investering is vergeten en gecompenseerd. Een upgrade van formaat met een onvoorziene impact die je in elk geval gehoord zou moeten hebben in je set -- een aanrader voor elke serieuze muziekliefhebber die weliswaar tevreden is, maar het volle potentieel van de set wil benutten.
Een demo door een geautoriseerd dealer kan zodoende een gevaarlijke aangelegenheid zijn, aangezien de kans groot is dat het apparaat moet blijven...

Starred

Wow, wat een mooie review. Alleen al hulde voor je inspanning om dit te schrijven. Grote klasse

Niet actief

Nog ter aanvulling op mijn lange review: ik realiseer mij dat ik geen beeldman ben en dus de PPP niet heb kunnen testen voor wat betreft zijn invloed op beeldweergave.
Er zijn echter diverse reviews die gewag maken van de beeldstabiliserende en kleurverbeterende eigenschappen van het apparaat. Ik neem aan dat schone stroom ook voor beeldweergave tot betere resultaten kan leiden, maar mijn eigen ervaringen in de review strekken zich enkel tot goede audioapparatuur in een akoestische neutrale ruimte uit.

Een review die ook de HT-minded community zal interesseren is hier te vinden: http://www.hometheatersound.com/equipment/psaudio_power_plant_premier.htm

En hier ook een: http://www.hometheaterreview.com/equipment-reviews/accessories-other-reviews/ac-power-product-reviews/ps_audio_power_plant_premier_reviewed001103.php

advr

dit is nog eens een review!
erg uitvoerig en duidelijk :D
SET 300B (Hashimoto trafo's), Devore O/96, Linn LP12, Linn Ekos SE/1, Urika, Kandid, Steve Herbelin's Tube Dampers, DH Lab powercords,  Nessie Vinylmaster, dac/streamer TDA1541A

hifihenk

Zeg dat wel wat een review  :)
Heel interessante materie op een heel duidelijke wijze weergegeven.

Overigens, wat is duur. Er zijn liefhebbers die dit bedrag aan netsnoeren uit geven  :D

Bedankt Toine voor dit review !!

Groet,
Henk.
Linn Akurate DS - Linn Majik Kontrol - Linn Majik 2100 - Harbeth M30 - Velodyne DD10 - MIT MI330 Series2 - Linn Black interlinks - Linn K20

Niet actief

Citaat van: hifihenk op maart  5, 2009, 07:46:13Overigens, wat is duur. Er zijn liefhebbers die dit bedrag aan netsnoeren uit geven  :D
Ja, dat is ook weer zo natuurlijk.
Ik had ooit een klant die voor €33.000,- aan bekabeling had in zijn set die een veelvoud kostte.
Hij zocht akoestisch advies en wimpelde de ene na de andere suggestie af die ik hiervoor deed, totdat ik niks meer kon verzinnen.
Aan het eind kreeg ik mijn geld niet, omdat ik niks voor hem had kunnen doen.
Een snob eerste klas; gelukkig de enige in bijna 8 jaar.
Doch dit terzijde...  :)

Nahpets

Citaat van: ThingMan op maart  5, 2009, 15:54:45
een klant

Dit was geen klant maar een profiteur. Een klant betaald je voor je diensten.

Mooi stuk verder over de PPP.
I love everybody!
Some I love to be around,
some I love to avoid,
and all others I would love to punch in the face.

Deleted member

Beste onafhankelijke review die ik ooit heb gelezen! (serieus) Thingman bedankt!  O0

NB. Ik heb de PPP al lang op m'n lijstje staan maar ja inderdaad, die prijs he!  :biggrin: Voorlopig doe ik het nog maar even met een van de kleinere broertjes van de PPP, de PS Audio Duet. Maar zelfs zonder het regenererend gedeelte van de PPP herken ik een aantal van de verbeteringen die de PPP dus ook blijkt te leveren.

Icarus314

Goh ik heb de recentie met veel interesse doorgelezen en dat heeft flink wat tijd gekost  :bigsmile:

Ik vroeg me nog af of de vervuiling van het lichtnet ook 'savonds na 10 uur zo hoog is. Vermoedelijk wel maar dat zie je nog het meest opduiken dat men denkt dat het dan beter klinkt. Zelf denk ik vaak aan zondagavond en dan is het bij mij niet rustiger dan andere avonden. Ik had als vermoeden dat de buren hun pc's dan uit hebben staan omdat men maandag weer aan het werk moet en zondags wil uitrusten.

Verder vind ik het zeer goed dat hij je telefoon beveiligt. Ik heb één keer een blikseminslag gehad en die is vermoedelijk via de telefoon er weer uit gegaan. Toen was dat niet erg maar ik zou er nu niet aan moeten denken.

Ik heb inmiddels de dec telefoon weer vervangen door een ouderwetse, kleine dingen die je zo kunt doen en die niets kosten :-) Maar begrijp me niet verkeerd, relatief is de prijs van dit apparaat niet hoog ook omdat het gewoon een beveiliging is voor je kostbare apparatuur, zal best wel wat aan verzekeringspremie schelen.


Nahpets

Citaat van: thegood op maart  5, 2009, 20:10:26
Ik vroeg me nog af of de vervuiling van het lichtnet ook 'savonds na 10 uur zo hoog is.

Afgelopen weekend tussen de 2,5 en 3,0%, gisterenavond tussen 9 en 11 uur zo'n 3,5% THD.
I love everybody!
Some I love to be around,
some I love to avoid,
and all others I would love to punch in the face.

Niet actief

Citaat van: Antoine op maart  5, 2009, 19:48:42
Beste onafhankelijke review die ik ooit heb gelezen! (serieus) Thingman bedankt!  O0
NB. Ik heb de PPP al lang op m'n lijstje staan maar ja inderdaad, die prijs he!  :biggrin: Voorlopig doe ik het nog maar even met een van de kleinere broertjes van de PPP, de PS Audio Duet. Maar zelfs zonder het regenererend gedeelte van de PPP herken ik een aantal van de verbeteringen die de PPP dus ook blijkt te leveren.

Bedankt voor het compliment Antoine -- ook de anderen bedankt.
Vroeger schreef ik regelmatig reviews van nieuwe producten voor importeurs, vanuit de audiowinkel waar ik toen werkte. 't Is wel tijdrovend om een goed verslag te schrijven, maar in feite ook leuk om te doen...

Niet actief

Citaat van: thegood op maart  5, 2009, 20:10:26Ik vroeg me nog af of de vervuiling van het lichtnet ook 'savonds na 10 uur zo hoog is. Vermoedelijk wel maar dat zie je nog het meest opduiken dat men denkt dat het dan beter klinkt. Zelf denk ik vaak aan zondagavond en dan is het bij mij niet rustiger dan andere avonden. Ik had als vermoeden dat de buren hun pc's dan uit hebben staan omdat men maandag weer aan het werk moet en zondags wil uitrusten.
Ook na 10 uur is de vervuiling hier nog hoog.
Na 00:30 loopt het weer langzaam terug met de THD, maar rond dat tijdstip let ik er niet meer zo op.

_pierre

Goede review ThingMan! Ik ben geintereseerd in wat je over instelbare uitgangsspanning zei in je review. Ik heb onlangs een PPP gekocht en heb mixed feelings. Hoog en midden zijn duidelijk verbeterd: meer detail en ruimte. Het laag heeft echter minder "punch" als voorheen. Eindversterker is CJ Premier 140 (2x140w buizen).

Het ingangsvoltage is bij mij rond de 240V (!!!) met een THD van 3%. Uitgang 230V en 0.3% THD. Ik vraag me af of het aanzienlijk lagere uitgangsvoltage voor het mindere laag verantwoordelijk kan zijn, en kan ik dit ongestraft opschroeven naar bijv. 235V?


Digitaal: Lumin U1; Oppo BDP103 + Playback Designs Opbox; Playback Designs Merlot | Versterking: Vitus Audio SIA-025 | Luidsprekers: Marten Bird 2 | Stroomverzorging: PS Audio PowerPlant 12 | Luidsprekerkabel en interlink: Kimber Select KS 3035/KS 1136 | USB kabel: Kimber Silver | Netkabels: Crystal Cable Dreamline/Ultra | Audio rack: Creaktiv Little Reference

Niet actief

#13
Citaat van: _pierre op september 15, 2009, 21:23:03Goede review ThingMan! Ik ben geintereseerd in wat je over instelbare uitgangsspanning zei in je review. Ik heb onlangs een PPP gekocht en heb mixed feelings. Hoog en midden zijn duidelijk verbeterd: meer detail en ruimte. Het laag heeft echter minder "punch" als voorheen. Eindversterker is CJ Premier 140 (2x140w buizen).
Het ingangsvoltage is bij mij rond de 240V (!!!) met een THD van 3%. Uitgang 230V en 0.3% THD. Ik vraag me af of het aanzienlijk lagere uitgangsvoltage voor het mindere laag verantwoordelijk kan zijn, en kan ik dit ongestraft opschroeven naar bijv. 235V?

Ik begrijp je vraag, Pierre, maar volgens mij kun je het beste direct naar PS Audio mailen.
mailto:[email protected]

Ik heb denk ik niet genoeg ervaring om je vraag betrouwbaar te beantwoorden, maar ik vermoed niet dat het iets met het bovenstaande te maken heeft.
Wel interessant van dat laag! Ik ben benieuwd of het iets is wat met gewenning te maken heeft, of dat het laag daadwerkelijk te slank is geworden naar je zin.

Nahpets

#14
Mijn ingangsspanning ligt rond 225V, de uitgangsspannig 200V.  :nervous:

En absoluut geen problemen met een verminderd laag.
I love everybody!
Some I love to be around,
some I love to avoid,
and all others I would love to punch in the face.

Juggernaut

Hele mooie en informative review!
Dank je wel voor je tijd en moeite ThingMan; ik heb je bevindingen met plezier gelezen!

Rainer

Audiofiel

Prachtig review 8) 8), ThingMan, en ik had hem - als ex-P500 bezitter - helemaal gemist!

Je ervaringen sluiten heel erg aan bij die van mij met de P500 (behalve dat die warm wordt bij een wat grotere (>125W) belasting). Ik hem destijds hem weggedaan omdat ik er geen ruimte meer voor vrij had in mijn rack(s). En omdat mijn versterkers teveel gebruiken voor een geregenereerde uitgang. ::)
Men heeft nooit gebrek aan slechte redenen om het goede na te laten, noch aan goede om het slechte te doen.

Robert - Jan

Wouw, dat is nog eens een mooi review, Thingman!

De PPP staat ook al een tijd op mijn verlanglijstje. Naast dat hij de werkelijke kwaliteit van de set dus beter laat uitkomen is het ook een bescherming tegen 'bende' op het elektriciteitsnet. Hier in Portugal varieert de netspanning tussen de 214 en 235 Volt, vaak in een hele korte tijdspanne. Heel vaak zie je gewoon het licht dimmen en weer opkomen, net alsof er iemand met de dimmer zit te spelen.  :-\

Alleen die prijs..... 1999 US$ tegen 2795 €   :crazy:
If they don't know wine is finer, let them boil water!

Niet actief

#18
Citaat van: Robert - Jan op september 29, 2009, 12:06:44Wouw, dat is nog eens een mooi review, Thingman!
De PPP staat ook al een tijd op mijn verlanglijstje. Naast dat hij de werkelijke kwaliteit van de set dus beter laat uitkomen is het ook een bescherming tegen 'bende' op het elektriciteitsnet. Hier in Portugal varieert de netspanning tussen de 214 en 235 Volt, vaak in een hele korte tijdspanne. Heel vaak zie je gewoon het licht dimmen en weer opkomen, net alsof er iemand met de dimmer zit te spelen.  :-\
Alleen die prijs..... 1999 US$ tegen 2795 €   :crazy:
Die fluctuerende netspanning zou inderdaad mooi gladgestreken moeten gaan worden, lijkt me. Het zou met de 'bende' op het net, daar in Portugal, best mee kunnen vallen, of zit je juist in druk bewoond gebied?

Bovenop die dollarprijs komen natuurlijk 19% BTW, de verzekering en de verzendkosten. Hoewel nog altijd niet zo duur als in euro, drijft het de dollarprijs wel wat op. Afhankelijk van je behoefte aan schoon vermogen zou je kunnen overwegen om tweedehands een Pxxx op de kop te tikken. Hoewel de P1000 nieuw duurder was dan een PPP kan het met de tweedehandsprijs mischien meevallen.
't Is zomaar een idee hoor; het lukt mij doorgaans wel om goed door te sparen als ik heel graag iets wil aanschaffen, dus een beetje geduld kan ook een oplossing zijn...  ;)

Robert - Jan

CiteerDie fluctuerende netspanning zou inderdaad mooi gladgestreken moeten gaan worden, lijkt me. Het zou met de 'bende' op het net, daar in Portugal, best mee kunnen vallen, of zit je juist in druk bewoond gebied?

Nee, we wonen in een dorpje op 'n km of 6 van een klein stadje. Het transformatorhuisje dat ons voedt levert electriciteit aan nog geen 20 huizen. De bende op zich valt misschien wel mee maar de fluctuatie is echt heftig. Wacht maar tot straks het regenseizoen begint. Dan kan je helemaal lachen (lees: huilen) met al die bovengrondse leidingen. Vorig jaar was het zo erg dat de voeding van mijn Lyngdorf TDAi2200 de fluctuaties regelmatig niet meer kon verwerken met als gevolg error codes op het display en een vastgelopen versterker. Dus al was het alleen maar om de apparatuur tegen beschadiging te beschermen, dat sparen voor de PPP gaat echt wel lukken  :P

CiteerBovenop die dollarprijs komen natuurlijk 19% BTW, de verzekering en de verzendkosten. Hoewel nog altijd niet zo duur als in euro, drijft het de dollarprijs wel wat op

Even een snel berekeningetje. Met de huidige koers van de US$ is 1999$ zo'n 1375€. Plus 100€ vervoer en 75€ verzekering = 1550€. Maal 19% BTW en 7% invoerrechten = 1953€. Een winkelprijs van 2795 ligt daar nog ruim 40% boven.  :-X
If they don't know wine is finer, let them boil water!

marconist

Schone voeding ...... het is maar hoe je het ziet. Elders wordt er ook aardig over gediscussiëerd:
http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=778394


Thingman heeft lage vervorming (althans THD) op zijn net. Ik kan het nu niet meer meten maar 8 a 10% is hier heel gewoon. Wellicht door de teruglevering van de kassenindustrie in ons gebied.
De rest van de noise valt hier wel mee, op de scope gezien. Vervorming kan je haast niet waarnemen (althans beneden de 10%) met een scope, maar het ziet er vandaag netjes uit.  ;)

Nee, ik ervaar geen problemen.

Staaled

over de prijs.
in de VS is er nu nog eens 500 $ afgegaan.
"Inability to accept the mystic experience is more than an intellectual handicap. Lack of awareness of the basic unity of organism and environment is a serious and dangerous hallucination. For in a civilization equipped with immense technological power, the sense of alienation between man and nature leads to the use of technology in a hostile spirit – to the "conquest" of nature instead of intelligent co-operation with nature." (Alan Watts, Psychedelics and Religious Experience, 1968)

Audiofiel

Men heeft nooit gebrek aan slechte redenen om het goede na te laten, noch aan goede om het slechte te doen.

Staaled

"Inability to accept the mystic experience is more than an intellectual handicap. Lack of awareness of the basic unity of organism and environment is a serious and dangerous hallucination. For in a civilization equipped with immense technological power, the sense of alienation between man and nature leads to the use of technology in a hostile spirit – to the "conquest" of nature instead of intelligent co-operation with nature." (Alan Watts, Psychedelics and Religious Experience, 1968)

Nahpets

I love everybody!
Some I love to be around,
some I love to avoid,
and all others I would love to punch in the face.