Author Topic: MPEG-2 editting  (Read 18900 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

 • HT forum legend group
 • ******
 • Trade Count: (0)
 • Posts: 1838
 • Total likes: 0
 • Infinity Reference 61 Mk II
MPEG-2 editting
« on: May 4, 2003, 16:00:22 »
MPEG-2 editting is een apart vak, daar ben ik wel achter gekomen na aanschaf van een WinTV-Nexus-s voor in de pc om van de schotel op te nemen.

1) Je hebt te maken met een Transport Stream (TS). Software players hebben niet veel problemen met Transport Streams, omdat ze het een beetje ruim nemen ;-). MPEG-2 editting software des te meer.

2) DVD Authoring software neemt het wat nauwer, want de vereiste resolutie is 720x576 en de videobitrate moet onder de limiet van 9,8 mbit/s liggen. Terwijl de zenders uitzenden in 704x576/528x576/480x576 en als je opneemt schrijft de encoder in de header wel eens een bitrate van meer dan 9,8 mbit/s en dit wordt niet geslikt door DVD Authoring software.

3) Een eigenschap van Transport Stream is dat er soms video/audio frames ontbreken en dat wordt een probleem als er meer dan n (video en/of audio) frame ontbreekt. Dit is te zien/horen.


Als je met DVB kaarten (en ook met TV-kaarten) opneemt in MPEG-2/PVA wordt het geluid eerst een aantal milliseconden opgenomen en dan pas het beeld (andersom is ook mogelijk). Bij het afspelen van een Transport Stream heb je geen last, maar als je gaat editten om reclame eruit te knippen dan krijg je het bekende lipsync probleem.
Nu heb ik mij hier compleet op gestort, want ik zou reclame eruit kunnen knippen zonder tegen het lipsync probleem op te lopen.

We willen het liefste ALLEEN knippen zonder het hele bestand opnieuw te moeten encoderen (want hierdoor gaat de kwaliteit achteruit). Dit is mogelijk met meerdere programma's, maar met TMPGEnc kun je heel redelijk knippen. Ok, niet precies op ieder frame, omdat de GOP (Group of Pictures) bestaan uit I-, B- en P-frames. En met o.a. TMPGEnc kun je alleen knippen in I-frames.
Als je met TMPGEnc gaat knippen in een Transport Stream krijg je het lipsync probleem. Je moet er eerst een Program Stream (PS) van maken waarbij de startup delay gefixed en de stream gesynced zijn wil je zonder het lipsync probleem kunnen knippen. Hiervoor heb je meerdere programma's:

- ds.jar (0.61)
- PVAStrumento (2.0.26)

Er is n uitzondering. Met het programma MPEG2Cut kun je WEL knippen in Transport Streams zonder het lipsync probleem. Startup delay fix en stream sync worden dan niet uitgevoerd. Maar aangezien je met TMPGEnc net iets preciezer kunt knippen is dat de betere oplossing.
Als je het bestand eerst door PVAStrumento haalt worden er een paar zeer belangrijke dingen gedaan:

- Transport Stream -> Program Stream (maakt het mogelijk om te editten)
- Startup delay fix (laat video en audio gelijk beginnen en eindigen)
- Stream sync (koppelt video aan de audio)
- Setting first sequence header to average bitrate (zorgt ervoor dat de max. bitrate nooit boven de 9,8 mbit/s uitkomt, omdat het gemiddelde bijna onmogelijk boven de 9,8 mbits kan komen)

PVAStrumento is eigenlijk voor het fixen van PVA en het converteren naar MPEG-2, maar kan ook goed gebruikt worden voor MPEG-2 (je bestand krijgt dan standaard de dubbele extensie ".mpg.mpg" als je de instellingen niet veranderd).

De beste instellingen voor PVAStrumento 2.0.26:

Klik op "Defaults".

- Tabblad Demux: niks veranderen
- Tabblad MPEG PS: niks veranderen
- Tabblad Video: "Adjust GOP timecodes" afvinken
- Tabblad Audio: "Split ouput on audio format change" afvinken
- Tabblad Logging: niks veranderen
- Tabblad Split: "Do not split" aanvinken en "Overlap outputs (approx. 5 seconds)" afvinken
- Tabblad Prio: niks veranderen
- Tabblad Expert: alles afvinken

En klik op "Save".

Laad je bestand door te klikken op de "dots" achter het lege vak boven "input stream" te klikken. Selecteer je bestand. Je kunt nu eerst nog op "info" klikken om te kijken naar de resolutie, bitrate etc.
Klik op "make ps" om er een Program Stream van te maken. Hierna kun je met MPEG Tools in TMPGEnc zovaak knippen als je wilt :-). Ikzelf maak gebruik van de "absolute times" in MPEG Tools door de begin- en eindtijd op te geven. Hiervoor check ik de tijd in WMP 9. WMP 9 heeft een correcte tijdsaanduiding als je gaat skippen in het bestand (PowerDVD niet).

Met de gemaakte instellingen van hierboven gebeurt er zo weinig mogelijk met het bestand. Als het bestand daarna nog haperingen in beeld en geluid vertoont dan moet je het volgende doen:

- Tabblad Video: "Adjust GOP timecodes"

Als hierna het bestand nog niet acceptabel is probeer dan te experimenteren met de opties op het tabblad Expert.


Knippen in een Program Stream met TMPGEnc Plus:

File -> MPEG Tools... -> Tabblad Merge & Cut.

Naast "Type" kies je voor MPEG-2 Program (VBR). Klik op "Add" om je bestand te selecteren en klik dan op "Edit". Klik eerst op het play symbool, omdat anders TMPGEnc wel eens vast wil lopen en klik dan op het pause symbool.
Bij "Range" geef je in het linkervak de begintijd op en klik dan op de linker accolade onder het play symbool. Geef in het rechtervak de eindtijd op en klik op de rechter accolade onder het pause symbool.
Klik dan op "OK" en klik dan op "Run".
Nu is het het beste om te kijken of het knippen is gelukt op de goede plek. Zoniet dan ga je de begin- en eindtijd in TMPGEnc verhogen of verlagen. Dit gaat met 00:00,04 per I-frame als je bv. 00:00,05 in geef en je klikt op de accolade dan springt ie naar 00:00,04 (omdat hij alleen op een I-frame kan snijden) en dat doet ie ook bij 00:00,04 tot 00:00,08. Pas als je 00:00,09 opgeeft dan krijg je het volgende I-frame 00:00,08. Dit neemt vrij veel tijd in beslag om in het juiste I-frame te snijden.
Het is aan te raden om TMPGEnc met het MPEG Tools venster open te laten staan tijdens het checken van je bestand omdat de begin- en eindtijd dan blijven staan en je dan makkelijker naar het volgende I-frame kunt gaan (tenzij je goed de begin- en eindtijd kunt onthouden ;D).

Mensen die ook in het bezit zijn van een WinTV-Nexus en bij Digital TV (en ook op de Hauppauge site te downloaden) PVA to MPEG-2 Converter gebruiken het volgende: als je opneemt in PVA en het naar MPEG-2 converteert met PVA to MPEG-2 Converter en het daarna door PVAStrumento haalt wil het wel eens voorkomen dat je meerdere video/audio frames mist of tikken in het geluid krijgt en het bestand is verprutst (tenminste dat denk je). Dit is niet waar. In dit geval moet je het PVA bestand door PVAStrumento halen en converteren naar MPEG-2 (zonder gebruik van PVA to MPEG-2 Converter). Nu heb je een foutloos bestand.


Andere MPEG-2 tools die zeer handig kunnen zijn:

- Bitrate Viewer (wat de naam al zegt)
- DVDPatcher (patched de bitrate en resolutie)

ds.jar en het benodigde Java Runtime Enviroment

PVAStrumento 2.0.26
TMPGEnc Plus
Bitrate Viewer
DVDPatcher

En als attachment MPEG2Cut.


MvrGr.
Robert
« Last Edit: October 13, 2003, 20:10:37 by Robert »

Offline Robert

 • HT forum legend group
 • ******
 • Trade Count: (0)
 • Posts: 1838
 • Total likes: 0
 • Infinity Reference 61 Mk II
Re:MPEG-2 editting
« Reply #1 on: July 3, 2003, 17:21:26 »
Met ingang van software versie 2.15a is het niet meer mogelijk om MPEG-2 bestanden opgenomen met Digital TV te editten met MPEG Tools in TMPGEnc Plus 2.59.47.155. Als je het bestand door PVAStrumento haalt en daarna met MPEG Tools wil knippen dan lukt dit niet, omdat de balk niet grijs is, met andere woorden, ik denk dat de structuur van de MPEG-2 bestanden zo is veranderd dat MPEG Tools er geen raad mee weet en je dus niet meer kunt knippen met TMPGEnc Plus 2.59.47.155.

Met software versie 2.10a kon je niet zonder piepjes in het geluid van Canal+ Rood, Blauw en 16/9 opnemen en dit kon je ook niet corrigeren met PVAStrumento, dit is ook meteen het grootste voordeel van 2.15a waarin dit probleem is opgelost, dus ik denk dat door het piepjesprobleem op te lossen het knipprobleem in TMPGEnc Plus is ontstaan.

Maar hoe moet je dan MPEG-2 bestanden editten? Met die vraag zat ik zelf eerst ook, maar met MPEG2Cut werkt het probleemloos en stukken sneller dan met TMPGEnc Plus.
De methode is precies hetzelfde met het MPEG-2 bestand door PVAStrumento halen alleen edit je met MPEG2Cut i.p.v. TMPGEnc Plus.


MvrGr.
Robert
« Last Edit: October 13, 2003, 20:10:01 by Robert »

Offline VlisChris

Re: MPEG-2 editting
« Reply #2 on: January 18, 2013, 00:12:04 »
Is dit topic nog up2date of heeft het geen zin meer om dit sticky te hebben?
Als het niet meer up2date is, is er iemand die de behoefte heeft om een relevante versie te schrijven die dit topic kan vervangen?