Micro monitor voor HT

Started by fgroen, June 18, 2007, 10:33:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

fgroen

Hoi.

Ik heb afgelopen vrijdag besloten om een paar monitortjes te bouwen als proef voor een goedkoop HT systeem. Zaterdag een paar kastjes inelkaar gebasteld en zaterdag avond kwam er geluid uit.

De speaker units zijn een Hivi Research M4N als woofer en een TN25 tweeter

De M4N is eigenlijk een 4" breedbandertje, die boven de 4kHz met allerlei gemene streken de 20k probeert te halen. Toepasbaar in een gesloten kastje van 4 liter (Qts=1.08). De looks zijn zeker niet verkeerd:



De prijs ook niet. 29 Euro per stuk.

Het tweetertje is heel klein, en heeft een "nautilus-achtig" kamertje aan de achterkant. Kost 19 Euro per stuk.


Zondag de hele dag met het filter bezig geweest. Omdat ik de laatste vier jaar alleen maar aktieve systemen gebouwd heb, begaf ik me een beetje op onbekend terrein. Gelukkig dat er genoeg mensen hier op het forum zijn die hun filterperikelen delen, dat heeft me toch behoorlijk geholpen.

Van de bouw van de kastjes heb ik geen foto's gemaakt, ze waren klaar voordat ik mijn camera kon pakken.  ;D

Het is niets bijzonders, gewoon 6 plankjes. Voor de zijkanten heb ik een stuk Meranti multiplex gebruikt, dat ik nog had liggen, en de overige panelen is 12mm MDF dat komt uit plankjes die over waren van de mid-behuizing van de Avaclone. Allemaal restmateriaal, dus je kunt spreken van een behoorlijk "groen" projektje.

Hier een aantal pics van zondagavond. Zoals te zien was het een beetje een bende na afloop:



Rechter speakertje:



Linker speakertje:


Filters:




Om een idee te geven hoe klein ze zijn:



Het filter is nog niet helemaal klaar, maar ik heb zondag wel behoorlijk voortgang geboekt.
Ik was uitgegaan van een textbook 2e orde filter met een scheidingsfrequentie van 2500Hz. Het werkte wel, maar er klopte geen snars van. Niet zo verwonderlijk natuurlijk.

Het grootste probleem was de bult van de tweeter bij de overname frequentie, die samen viel met een oplopende respons van de woofer:

freq. respons tweeter:


freq. respons woofer:


Ik heb mijn DEQX als meetapparaat gebruikt, en daarmee was goed te zien wat er allemaal gebeurde. Uiteindelijk het ik de tweeter een 3e orde filter gegeven op 3400 Hz, en de scheidingsfrequentie van de woofer iets naar onderen geschoven. Uiteraard de impedantie van de woofer gelineariseerd met een RC tak parallel over de woofer.

De DEQX had nog een toegevoegde waarde. Ik kon een niet recht klinkende speaker calibreren, zodat de frequentie karakteristiek kaarsrecht werd. Dit levert dan een speaker op die tonaal gewoon klopt. Dit kun je dus zien als een soort "target": zo moet-ie worden.

Door een profiel als "bypass" te programmeren, en een ander profiel als "calibrated" te programmeren, kon ik heel makkelijk horen waar de verschillen lagen tussen het filter zoals het klinktop dat moment (bypass) en de gewenste target (calibrated).

Momenteel klinkt het nog een beetje hard in het midden, en het hoog loop nog iets op.

Voor het mid lijkt het erop, dat er een zuigkring nodig is om een piek rond de 5kHz weg te werken, die trekt namelijk de midrange nog een beetje omhoog. Het extra hoog krijg ik wel weg met een weerstandje en een C parallel over de tweeter.

Tot op heden ben ik aangenaam verrast door deze speakertjes. Ze klinken een stuk groter dan dat het formaat zou doen vermoeden. Ik heb tevens een paar profielen in mijn DEQX zitten, waarmee ik de Avaclone woofers als subwoofers mee laat spelen. Daarmee wordt het echt een volwassen systeem! Hoewel de speakertjes op zichzelf al heel vol klinken, maakt een sub het wel af.

De komende tijd zal ik wel bezig zijn met het filter.

Ik zal kijken, of ik screen shots van de DEQX software kan exporteren, dat is wel leuk om te posten.

mvrgr, Fokke.
Een aktief leven geeft meer voldoening dan een passief leven.

fgroen

Voordat ik vragen krijg over "wat doet dat trapje daar in het midden?":

Voor het meten zette ik de rechter speaker op een stand bovenop dat trapje. Op die manier had ik de speaker 1,4 meter boven de grond staan. De afstand naar plafond en zijmuren was nog niet iets groter, en de metingen waren op die manier voorbeeldig.
Een aktief leven geeft meer voldoening dan een passief leven.

fgroen

Gisteravond weer even bezig geweest. Het begint nu echt te komen. Zoals gezegd waren er voor mij nog twee punten: een bult in het midden en het wat oplopende hoog.

Ook hier was de DEQX weer erg verdienstelijk. De gemeten luidspreker curve is namelijk in de equalizer control box te laden, zodat je de equalizer makkelijk kan afstemmen op een gemeten curve.

Door het geluidsbeeld via "bypass mode" met equalizer te vergelijken met de DEQX calibrated mode zonder equalizer, was heel snel vast te stellen waar de pijnpunten zaten. Grappig is dat je met de muis notches over het beeldscherm kan sleuren, en tijdens het sleuren hoor je de klank veranderen.

Het hoog kreeg ik vlak met een enkele afval vanaf ongeveer 5kHz, met de notch op 20 kHz (in feite een slope dus) met een grootte van ong. 2,5dB. Deze twee ingrepen zorgen ervoor, dat de tonale balans klopt met de tonale balans van de speaker in DEQX calibrated mode.

In het mid bleek het een bult te zijn rond de 1kHz. Daar doet de woofer inderdaad iets geks, en dat komt terug in het geluidsbeeld. Wat mij opviel is, hoe gevoelig het gehoor daar is voor kleine veranderingen. Ik had een notch op kHz neergelegd met een bandbreedte van 1100Hz, en een enkele dB maakt waanzinnig veel uit. In dat gebied zit het verschil tussen een mid dat klopt en zo'n hard en blikkig mid. Toen even het boek van Vance Dickason erbij gepakt en een RLC sperkring uitgerekend. Die werkte na wat logische aanpassingen (groter R , grotere C en kleinere L om de gewenste verzwakking te bereiken) wonderwel. Het harde mid is weg en de boel klinkt nu mooi rustig en vol.

Het filter ziet er nu zo uit (ik heb het gisteravond even een beetje een een stukje glasvezelplaat vastgetie-wrapt):



Ook een schema van het filter "gefotocopieerd":


8) ;D

Wellicht later in de week nog een beetje tweaken aan de sperkring (de curve loopt nu ongeveer 0,5dB onder nominaal in dat gebied) en het hoog (klinkt misschien iets té tam). Het is m.i. beter om vanuit een situatie van "rust" op zoek te gaan naar de juiste energiebalans dan vanuit een situatie waarin je eigenlijk de onrust aan het bestrijden bent.

Ook de guts en gore een beetje opgeruimd. Als het tweaken achter de rug is, ga ik een definitieve filteropzet bouwen, en ook een paar behoorlijke kastjes. Momenteel zit het filter nog tjokvol met MKT condensatoren en cement weerstanden.  :-[
Die MKT's komen nog uit een grijs verleden toen elk duppie nog telde (ik ben óók student geweest  :D). Alle veranderingen ten opzichte van de text-book variant (en dat waren en nogal wat) zijn met MKT uitgevoerd. Tevens is de 1,1mH spoel in het laag nu een serieschakeling van 0,82mH en 0,27mH.

Nog een paar pics om het af te leren....



Een aktief leven geeft meer voldoening dan een passief leven.

bassmotion

Zozo jij blijft bezig zeg!!

Ik ben redelijke tijd weggeweest, maar jij bent nog steeds met projecten bezig, erg leuk.
De micro's zien er schattig uit.


hutsefluts

Had je die filter componenten allemaal "gewoon" liggen?

DA BoSS

High-end audio is about passion                         -passion for music, and for how well it is reproduced...

fgroen

Quote from: bassmotion on June 19, 2007, 22:50:47
Zozo jij blijft bezig zeg!!

Ik ben redelijke tijd weggeweest, maar jij bent nog steeds met projecten bezig, erg leuk.
De micro's zien er schattig uit.



:D
Is inderdaad wel een treffende term, schattig.

Ik moet inderdaad een beetje bezig blijven.  ;D
Voorlopig zijn er nog genoeg excuses om dat te blijven doen.

Ik zal tzt wel eens het een en ander moeten gaan verkopen.....  :-\
Een aktief leven geeft meer voldoening dan een passief leven.

fgroen

Quote from: hutsefluts on June 20, 2007, 07:56:43
Had je die filter componenten allemaal "gewoon" liggen?

De eerste opzet (2e orde filter met impedantie linearisering voor de woofer) had ik voor dit projekt aangeschaft, maar alle troep die er later bij is gekomen had ik gewoon liggen. Dat was nog allemaal troep dat uit andere projekten was overgebleven. Daarom zit er nu ook een serieschakeling van twee spoelen in serie met de woofer. Het is een beetje improviseren met wat je hebt.

Nu ik tevreden ben over het resultaat, kan ik voor de dingen die ik erin geïmproviseerd heb componenten kopen met de juiste waarden en de juiste kwaliteit.

Een aktief leven geeft meer voldoening dan een passief leven.

fgroen

Quote from: DA BoSS on June 20, 2007, 08:09:40
knap gedaan 8)

Thanks.  8)

Nu nog een paar mooie kastjes bouwen..  ;D

Ik moet zeggen dat ik een beetje opzag tegen het ontwerpen van een passief filter, omdat ik zo lang met aktieve systemen ben bezig geweest, en daarvóór eigenlijk alleen maar 6dB filtertjes op het gehoor had "ontworpen". Dat was een langzaam en moeizaam proces, met zeer middelmatig resultaat. Ook was het moeilijk om in te schatten waar ik nou eigenlijk mee bezig was.

Dit projekt heeft voor mij wel duidelijk gemaakt dat je er zonder meetsysteem gewoon niet aan moet beginnen.
Een aktief leven geeft meer voldoening dan een passief leven.

fgroen

Zoals beloofd volgen hier wat meetresultaten. Uiteindelijk volgens suggeste van Rudo met printscreen een hele scherminhoud via het clipboard naar MS paint gejast, het relevante deel eruit copieren en dat weer in een nieuwe bitmap pasten, om dat vervolgens als JPG op te slaan. (over RSI gesproken....)  ;D

Ten eerste de meting nadat het 2e orde filter volgens de boekjes stond te spelen:



In het overname gebied (2500Hz) zijn duidelijk problemen waarneembaar, in feite begint het gedonder al rond de 1kHz.
Ook het hoog staat behoorlijk enthousiast te kwetteren.

Wat er onder de 300Hz gebeurt, daar moet je niet op letten, zo diep gaat de meet situatie niet.

Om maar eens wat te doen, heb ik de spoel in het laagdoorlaat filter vergroot van 0,68 naar 0,82mH. Dat had hoegenaamd geen effect. Tevens gekeken welke unit wat bijdraagt aan de frequentie kromme:


Wat opvalt, is dat de opslingering van de tweeter voor een groot deel verantwoordelijk is voor de bult bij 2500Hz. Ook is duidelijk te zien dat vanaf 1kHz de woofer oploopt.

Wat ook opvalt, is hoe de resonantie piek van de woofer bij 5,5kHz in de totale frequentiecurve terugkomt.

Als eerste stap om die bult aan te pakken heb ik de kantelfrequenties uit elkaar gebracht. Woofer richting 2kHz, en de tweeter naar 3400 Hz.





Vergelijk van de frequentie curven voor en na het uit elkaar schuiven van de kantelpunten:



Dat gaf al een goede verbetering, maar kwa tonaliteit klopte het nog niet. Met de equalizer van de DEQX had ik twee punten nodig om bij de gecalibreerde tonaliteit in de buurt te komen. die konden met de eerder gemelde sperkring en hogetonen reduktie aangepakt worden:



Ik heb gisteravond vooral veel zitten luisteren en zitten experimenteren met het toevoegen van een subwoofer.

Het speakertje an sich klinkt nu erg leuk. Het totaal plaatje is verrassend compleet, het laag is aanwezig maar niet heel erg drukvol.

Wat betreft de integratie van een mono subwoofer kwam ik tot grappige ontdekkingen. Ik heb een aantal methoden geprobeerd, en ben tot de conclusie gekomen dat het affilteren van de satellieten een negatieve impact heeft op het totaalbeeld. De tonaliteit bleef het best bewaard door de satellieten gewoonhun werk te laten doen en de sub "eronder te hangen". De speakertjes gaan tot ongeveer 70 Hz, en als ik de sub affilter op 65Hz integreert hij prima. Als ik dan de speakertjes ook op 65Hz affilter, wordt het resultaat minder. Het mid wordt dun en er ontstaat een hol geluid. Als ik de scheidingsfrequentie tussen sub en satellieten naar 100Hz verschuif, wordt het alleen maar erger, plus dat de plaatsing van de sub duidelijk begint te worden.

Na een tijdje mèt sub geluisterd te hebben, is het even wrang om terug te schakelen naar alleen de monitortjes. Qua tonaliteit verandert er niet eens zo veel, maar er verdwijnt een heel stuk rust dat met sub aanwezig was. Dat heeft zeer waarschijnlijk te maken met het effect, dat mèt de hersens minder bezig hoeven te zijn met het verbeelden van de laag informatie. Al met al een zeer leerzame excercitie, die ook de weg opent voor een "conventionele" sub. Daarmee wil ik zeggen dat het optimaal is om alleen de sub te filteren en de satellieten gewoon hun gang kunnen gaan.
Een aktief leven geeft meer voldoening dan een passief leven.

fgroen

Ik had van Daxie nog de vraag gekregen hoeveel vermogen deze speakertjes nou eigenlijk nodig hebben.

Ik realiseerde met toen, dat een Wadia CD speler en een 30 kg zware Classé CAV-150 niet helemaal in hetzelfde budget segment vallen (to say the least...  ::) )

Dus heb ik het versterkertje van mijn 9-jarige dochtertje maar even gejoept om eens te kijken wat er over bleef. Signaal komt uit een i-pod:



Èrg leuk versterkertje voor het geld.. (oud beestje, voor 79 Euro op de kop getikt). Volgens mij levert hij maximaal iets van 2x40W aan 8Ohm.

De arme Rotel moest behoorlijk open (op 80% ongeveer) om tot een vergelijkbare geluidsdruk te komen, maar hij werd er niet beroerd van. Het wordt wat meer hifi, maar dat is niet zo verwonderlijk. Het resultaat was zeker zeer goed te pruimen. Het heeft een dik uur aangenaam staan spelen zonder dat de versterker abnormaal warm werd.

Ik denk wel dat een 15W chip ampje met een armetierig voedingkje te weinig is voor deze speakertjes.
Een aktief leven geeft meer voldoening dan een passief leven.

PaulSQ

Arcam AVR 390 KEF R700 / R300  ICEpower 1200AS2  BK 400XXLS

fgroen

Een aktief leven geeft meer voldoening dan een passief leven.

fgroen

Het is een tijdje stil geweest op dit topic, maar heb na een lange tijd van allerlei andere prio's afgelopen zondag en gister het definitieve filter in elkaar gesoldeerd, met betere componenten dan mijn testfilter.

Door die betere componenten is het filter iets groot uitgevallen...  ;D










Voor de definieve kast heb ik wat extra volume ingecalculeerd omdat het filter een significant volume heeft ten opzichte van de kast.  8)

Ik moet de boel nog losspelen, maar gisteravond (ongeveer twee uur zitten luisteren) meende ik toch al waar te nemen dat Katie Melua aan het eind van de sessie een stuk losser klonk, in vergelijking met Diana Krall, die aan het begin van de sessie met constructielijm aan haar piano vastgeplakt leek te zitten. Wat duidelijk hoorbaar is, is dat het veel verder gaat dan het testfilter. MKP's en goede dikke spoelen werpen hier wel hun vruchten af. Ik blijf het leuke speakertjes vinden. Ongelooflijk wat er uit zo'n klein gesloten kastje kan komen. Uiteraard met de beperkingen die er voor zo'n klein systeempje gelden. Sublaag proberen ze wel, maar dat verzuipt in de vervorming. Hier zou een leuk subwoofertje goede diensten bewijzen. Komende tijd blijven ze aangesloten staan om verder in te spelen, ik ben benieuwd welke kant het opgaat....
Een aktief leven geeft meer voldoening dan een passief leven.

Interficior

Mwoeha dat filter. ;D

Kun je niet een tweeverdiepingsfilter maken, om ruimte te besparen? Dan kan alles nog wat compacter op elkaar.

Gelukkig zie ik audiofiele kroonsteentjes. ;D

Maar ik vraag me af of nu de verhouding van de kosten van de drivers en de kosten van de filtercomponenten nu niet een beetje zoek is?
Take it or lease it

fgroen

Quote from: Interficior on October  9, 2007, 16:48:43
Mwoeha dat filter. ;D
;D


Quote from: Interficior on October  9, 2007, 16:48:43
Kun je niet een tweeverdiepingsfilter maken, om ruimte te besparen? Dan kan alles nog wat compacter op elkaar.

Ik heb de montageplaat even groot genomen als de inwendige achterkant van de uiteindelijke kast. Ik had niet de illusie, dat ik het filter door de woofer opening naar binnen kan krijgen, dus het wordt gewoon ingebouwd. Zodra het kastje dich zit is "this it".  8)  Ik kan altijd wel de achterkant eruit frezen mocht ik er ècht bij moeten.... Zolang ik binnen die maat blijf, is compactheid geen thema, het volume van de gebruikte componenten blijft toch gelijk... Tevens moest ik ook rekening houden met de onderlinge afstand van de spoelen...

Quote from: Interficior on October  9, 2007, 16:48:43
Gelukkig zie ik audiofiele kroonsteentjes. ;D

Dat is gelukkig tijdelijk en op korte termijn helemaal niet zo schadelijk voor het geluid als je zou denken... (ik denk wel, dat als je kroonsteentjes als permanente oplossing zou gebruiken, je op een gegeven moment wel last krijgt van corrosie verschijnselen)


Quote from: Interficior on October  9, 2007, 16:48:43
Maar ik vraag me af of nu de verhouding van de kosten van de drivers en de kosten van de filtercomponenten nu niet een beetje zoek is?
Daar heb ik ook over na zitten denken. Hierin spelen twee faktoren:

1. De gebruikte drivertjes maakten het nodig, om een paar contouring ingrepen uit te voeren, hetgeen de complexiteit (en dus ook de kosten) van het filter deden toenemen. "betere" drivers die geen contouring nodig hebben zouden dan wat duurder mogen zijn voor dezelfde prijs.

2. Duurdere drivers wil niet per sé zeggen dat je een beter eindresultaat krijgt. Als je dure drivers koopt en een duur filter maakt, ben je nog altijd meer geld kwijt dan een speaker met goedkopere drivers en een duur filter...  ;)

Nu moet je ook niet àl te gestresst raken van de kosten van het filter, het zit nog steeds in de orde-grootte van tientjes. er zitten gewoon standaard MKP's in, en ordinaire draadgewonden spoelen. De zuigkringen parallel aan het woofertje zijn met gladde bipolaire elko's uitgevoerd.

Ik heb net even zitten rekenen...

Filter zoals ik het gebouwd heb, komt op €65,80, terwijl de drivers €48,-- kosten... M.i. nog wel aardig in balans. Ik denk, dat als je naar goedkopere drivers gaat, het filter altijd relatief zwaar op de kosten gaat drukken.

Je kunt ook een "low-end" variant met MKT caps en dunnere spoelen maken, dat zakt de prijs voor het filter naar €39,--. Scheelt €25,-- per luidspreker.  ::)

Hierbij is de spoel van 1,2mH een ijzerkern spoel (hierdoor blijft de totale serieweerstand gelijk), de serie condensator in de sperkring een gladde elco van 47 uF parallel aan een MKT van 8,2uF met daaroverheen een MKP van 2,2uF. Serie condensatoren in serie met de tweeter tevens een maat kleiner dan gespecificeerd in MKT met daaroverheen een kleine MKP om de waarde op te vullen.

Zou ik hier koperfolie spoelen en dure Audyn Cap+ tegenaan gooien? Nee, dat ook weer niet, hoewel het wel interessant is om te kijken wat er dan met het totaalbeeld gebeurt.

Overigens, een aantal afleveringen terug heeft er in Hobby Hifi een interessant item gestaan waarbij in een minimonitor drie niveau's van filtering en twee niveau's van tweeters vergeleken werden. Een mogelijke 6 verschillende combinaties. De conclusie van dat artikel was, dat je beter in filtercomponenten dan in units kan investeren. M.a.w.: de goedkope tweeter met het duurste filter kwam verder dan de dure tweeter met een filter dat het budget opvulde.

Het is in ieder geval weer stof tot nadenken...  ;)
Een aktief leven geeft meer voldoening dan een passief leven.

fgroen

Na de Dionysus speakers weer tijd om ook deze micromons van een behoorkijk kastje te voorzien.

Gewoon 6 plankjes 18mm MDF, met slechts een complicatie: het filter kan niet door het woofergat heen. Daarom besloten om eerst een "ring te maken van boven- en onderkant, en voor en achterkant. Daarvoor een schitterende tool aangeschft: 4 lijstklemmen. Ik heb even twee Euro per stuk meer uitgegeven voor degelijke metalen versies, en niet de plastic 3-euro versies van Gamma.

Allereerst de boel verdeuvelen. Omdat ik later deze kanten nog ga bekleden, kan ik gewoon van buitenaf doorboren. Ook hiervoor de lijstklemmen gebruikt:



Natuurlijk ook gezorgd dat het woofertje goed kan ademen:


En vervolgens de vier panelen verlijmen. Om ervoor te zorgen dat het zaakje vlak blijft, ligt het op een vlakke plaat MDF. Tussen de plaat en de constructie zit een vel bakpapier (uit de keukenla) om te voorkomen dat het werkstuk aan de onderliggende plaat wordt vastgelijmd.



Works like a charm.  8)

Het resultaat:


Filter erin:


Zoals is te zien, is het nodig om rekening te houden met het volume van het filter. Dit is t.o.v. de Vb van 4 liter niet verwaarloosbaar.  ;D

Vervolgens een aantal vanzelfsprekende stappen:
- (iets overmaat) zijkanten erop.
- Zijkanten pas frezen met de kantenfrees
- Bovenkant bekleden met 4mm MDF
- Bovenkant weer pas frezen met kantenfrees
- Voor- en achterkant bekleden met 4mm MDF.

Dan zijn we bij de huidige status quo:




De voor- en achterkant moeten nu nog pas gefreesd worden. Daarna kunnen de fasen eraan gefreesd worden (schuine kantjes, danwel ronde kantjes). Ten slotte zullen ze dan met spuitlak worden afgewerkt. (metallic paars  >:D)

Later meer.

Een aktief leven geeft meer voldoening dan een passief leven.

fgroen

Weer een stapje verder.

Al het houtwerk is gedaan, heb gekozen voor ronde kantjes (dikke kans dat deze speakers in de kamer van mijn dochtertje gaan verdwijnen, dus maar een beetje een "vrouwelijk" tintje eraan gegeven  ;D ).

Daarna eerst drie lagen MDF grond van Alabastine aangebracht, licht schuren en daarna 4 lagen gewone grondverf aangebracht. Daarna me helemaal het schompes geschuurd om de boel weer vlak te krijgen... (en dan gaat de meeste grondlak er weer af...  ::) )

Ik vraag me af of het ook handiger kan.  ???

Anyway, het ziet er nu wel redelijk strak uit, zelfs onder een genadeloze flits:



Ook nog een wat sfeervoller plaatje gemaakt zonder flits:


Volgende stap is het spuiten, en het maken van een plaatje voor de aansluitterminals.

Voor het plaatje dacht ik aan een stukje MDF met een schuin kantje, gedeeltelijk in de uitgefreesde opening met een randje dat oversteekt. Dat dan gewoon zwart verven. Ik zou ook nog een plaatje Perspex kunnen proberen. Ik weet alleen niet of ik daar in de hobbywinkels makkelijk aan kan komen...  :-\
Een aktief leven geeft meer voldoening dan een passief leven.

buizengek

zeer strak werk fgroen
felizzzz
mvg
buizengek

BernHardN

Ziet er netjes uit maar wat ik me afvraag, komt de magneet van de woofer nou niet te dicht bij die spoelen?

Onkyo TX-NR818
Front: Vifa Sense
Sony Oled KD-65AG9

SVS Sub
Apple tv4K
Shanling MTW100

Edo

Quote from: BernHardN on January 10, 2008, 20:36:51
Ziet er netjes uit maar wat ik me afvraag, komt de magneet van de woofer nou niet te dicht bij die spoelen?

Die is magnetisch afgeschermd als ik het goed heb. Dus niet zoveel last van.
Kijk ook eens op het Zelfbouwaudio forum:
http://www.zelfbouwaudio.nl

DV79

Ziet er erg goed uit, ben benieuwd naar het eindresultaat.
Succes
Linn Majik DSM/2  |  Linn Akurate 2200  |  Dynaudio Contour 20  |  Linn Black  |  Tellurium Q Black II  |  Audioquest Pearl HDMI  |  Philips 65 OLED 854

fgroen

Dank voor alle bemoedigende woorden.  ;)

Quote from: Edo on January 11, 2008, 00:45:05
Die is magnetisch afgeschermd als ik het goed heb. Dus niet zoveel last van.

Is idd magnetisch afgeschermd. Verder is het woofertje niet zó diep (63mm).







Dit week-end ga ik denk ik los met de spuitbus... (ook een beetje een druk programma, hopelijk worden mijn intenties niet getorpedeerd).

Ik ben gister nog op zoek gegaan naar een alternatief materiaal voor de aansluitplaatjes. (ipv MDF). Ik zat te denken aan koolstof platen, maar heb geen idee waar dat te koop is.  ???
Een aktief leven geeft meer voldoening dan een passief leven.

NielsLu

Plexiglas is gewoon verkrijgbaar bij de Gamma... Misschien kun je dat gebruiken voor de aansluitingen. (is overigens niet echt goedkoop).
Arcam AVR5  *  Arcam BDP100  *  Playstation 3  *  Dune HD Smart D1  *  Tannoy Saturn S8 (fronts)  *  Tannoy Saturn S6LCR (center)  *  Tannoy Arena (rears). *  diy tv meubel / Monolith plus clone met Eminence LAB12 en SVS Sledge STA1000D

fgroen

Ah! Dank je wel. Ik zal eens gaan kijken.

Voor de Deense Dondersteentjes had ik een paar plaatjes op maat laten maken, dat was ook niet goedkoop... Ik heb zo'n voorgevoel dat de Gamma wat dat betreft wel een beetje mee gaat vallen..  ;)
Een aktief leven geeft meer voldoening dan een passief leven.