Yippie

Author Topic: hoe speakers matchen voor 3-weg cabinet?  (Read 904 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Vic Fifth

hoe speakers matchen voor 3-weg cabinet?
« on: March 10, 2007, 13:56:40 »
Beste lezer

ik zou graag willen weten hoe je een woofer, mid en tweeter met elkaar matcht. Moeten ze allemaal individueel evenveel dB's kunnen produceren voor een evenwichtig geluidsbeeld?

Offline Interficior

Re: hoe speakers matchen voor 3-weg cabinet?
« Reply #1 on: March 10, 2007, 18:08:08 »
Nee hoor, ze hoeven niet evenveel dB's te kunnen produceren, want dit kun je naar beneden aanpassen door middel van een L-Pad. Waar je op moet letten is dat de woofers en tweeters (en in jouw geval de mids) genoeg overlap hebben als je de frequentieplot hebt. Als de mid op 1600 Hz sterk afvalt of opbreekt, en de tweeter is pas op 4000 Hz goed bruikbaar, dan matcht het duidelijk niet. ;)
Take it or lease it

Offline fgroen

Re: hoe speakers matchen voor 3-weg cabinet?
« Reply #2 on: March 12, 2007, 10:29:59 »
...plus het is erg handig als de woofer het laagste rendement heeft van de drie. De woofer bepaalt dan het rendement van het totale systeem. Een woofer naar beneden aanpassen met weerstanden gaat wel, maar wel ten koste van een strakke basweergave.

Overigens heeft het geen zin om een midrange of tweeter te kiezen die qua rendement mijlenver boven de rest uitsteekt. Dat betekent dat er een hoop versterkervermogen in warmte omgezet gaat worden. (behalve als je aktief gaat...  ;) ;D)

Wat betreft selectiekriteria zijn er m.i. vier aandachtsgebieden:

1. Frequentie respons. Zoals reeds aangegeven, moeten de units in zijn totaliteit wel de hele audioband kunnen beslaan. Als er een gap zit tussen twee units, komt dat nooit goed.

2. Vervormingsrespons. Meestal is het gebied waarin de vervorming van een unit onder een acceptabele grens ligt een stuk kleiner dan het gebied waarbinnen de frequentie respons op het gespecificeerde niveau is. Als je alleen naar de frequentierespons kijkt, heb je dikke kans dat je een unit toepast buiten zijn vervormingsarme gebied, waardoor je allerlei problemen kunt introduceren.

3. Waterval plot. Komt meestal door het opbreken van de conus. Is in de frequentiekarakteristiek meestal te vermoeden als er heftige pieken in de respons zitten (kijk maar eens naar het 4000-7000 Hz gebied van een gemiddelde 17cm alu woofer). Uiteraard is dat deel van het overdrachtsbereik van een unit ook onbruikbaar.


4. Rendement (bij een passief systeem). Zoals reeds aangegeven, hieraan is wel een mouw te passen. Woofer moet het laagste rendement hebben.

En nu... zoeken maar.  ;D Het is een beetje een puzzel om een combinatie bij elkaar te zoeken die je bevalt en aan alle eisen voldoet.
Een aktief leven geeft meer voldoening dan een passief leven.