speaker plaatsing...

Started by HJ, April 9, 2002, 02:11:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

HJ

wie kan mij vertellen wat per defenitie het effect is op een bepaalde opstelling van je speakers?
hiermee bedoel ik dus als je speakers verder uit elkaar zet word dan het geluids beeld breder?
en wat gebeurd er als je de speakers verder van de muur of achter wand plaatst?
en wat is het effect van indraaien?
hoe krijg je meer diepte in je geluids beeld?
er zijn er nog veel meer en de meeste zullen wel effect op elkaar hebben alleen wie vertelt mij 'wat' er 'wanneer' gebeurd? ???

Spacebass

#1
Heb regelmatig contact met een ex- Harman int. medewerker die gespecialiseerd was op het gebied van Infinty luidprekers (werkt tegenwoordig bij TagMcLaren).

Nadat ik hem mijn plattegrond toestuurde, mailde hij mij dat ik om het "mono" gebied compacter te maken mijn luidprekers maximaal 2,50 / 3 meter uit elkaar kon laten staan(stonden zo'n 4 meter uit elkaar. Dit kan natuurlijk verschillen per luidpreker.
Tevens zij hij de luidspreker niet naar binnen te draaien om de zgn "Soundstage" te verbreden.

Is opzich theoretisch te onderbouwen,
Maar ja zoveel smaken zoveel meningen, zal waarschijnlijk toch neer komen op de hardway: luisteren-meten-luisteren-meten-luisteren-slapen enz..

probeer ze..
Spacebass

Spacebass

#2
Oeps: betreft dat van de muur af,

Voor mij was het advies, begin met 1 meter van de zijmuur/achterwand vandaan
Dichter naar de muren levert vaak! meer laag (vooral als je bassreflex hebt, ben ik zowiezo niet zo'n voorstander van bassreflex, maar goed, is een smaak kwestie), ook interessant: de reflexie via de achterwand komt bij het dichterbij plaatsen korter na het directe geluid, waardoor je ook weer "informatie vertroebeling" krijgt, maar dat verschilt per merk/type luidspreker, en dat staat vaak in de handleiding van de luidspreker zelf.

Als het de diepte is die ik denk wat jij bedoelt, ligt het  an jouw luidsprekers / bekabeling/ installatie en de samenwerking hiervan in jouw luisterruimte (kortom redelijk vaag dus). Ik heb hele mooie installaties beluisterd die in de luisteruimte prachtig klonken , maar thuis door ruimteafhankelijkheden die zelfde diepte verloren.

Misschien dat er andere ervaringen zijn, met andere luidsprekers...

Experimenteer ze,
Spacebass

Raf1

#3
Guzz,

Speaker plaatsing is sowieso van 2 factoren afhankelijk,
1, fase relatie tussen de kanalen.
2, Ruimtelijke positionering.

Stereo, is een weergave modus waarbij er een "relatie" is tussen L/R.
Het is dus noodzakelijk om deze "relatie" zo optimaal te krijgen.
Dit kan op basis van "ervaring", of denken "dit zal werken", maar dezelfde spekaers kunnen op een andere plek, of andere ruimte op andere afstanden moeten staan om de "correcte" relatie te verkrijgen!
Test-signalen die juist hiervor bedoeld zijn zullen het beste werken.
Door luisteren, kan het naar smaak verder afstellen bereikt worden.
Wanneer de "relatie" goed is, staat ook de "luisterpositie" vast.
Dan komt "ruimtelijke positionering"aan de beurt.
Want wat nu als je stereo speakers niet daar of zo staan als "wensbaar" is?
Beide factoren zijn even belangrijk, alleen de een kan e andr uitsluiten.

In mijn visie, is "surround"(aka meer dan 2 kanaals weergave) gebaseerd op het gebruiken van "meerdere"  speakerparen die onderling en met andere paren een "fase-relatie" hebben!
Dus links "voor" en "achter" hebben een "relatie", enz, enz.
Vooral bij Surround gaat het "ruimtelijke positionerings" verhaal een zeer grote rol spelen.

Dat een speaker dichter bij muren, meer bas krijgt, is het minste van je problemen.
BijSurround geld voor mij, dat alleen datgene wat tussen je speaker's gebeurd, van belang is.
En dat is een "oppervlakte" die op zijn randen speakers heeft.
Dat "to in" daar voor gebruikt wordt, zie ik niet als een manko.

Groetjes,

Raf.

J.A.F._Doorhof

#4
De plaatsing verschilt inderdaad PER speaker. De ene speaker heeft een echte toe-in nodig, de andere moet juist helemaal recht staan.

Wat wel voor alle speakers geldt is dat hoe dichter je ze naar een hoek brengt des te luider wordt de bas weergave.

Tevens geldt vaak dat als je speakers dichter naar een hoek toe brengt je diepte verliest in je klankbeeld, dit geldt ook voor het te ver uit elkaar zetten van speakers, wil je echt dat je zanger/zangerres uit het dead-center komt dan moet je echt die afstand in de gaten houden, een vaste regel is daar echter niet voor te geven. Mijn Bazuinen staan  bv ruim 3 meter uit elkaar en hebben (na de laatste update) een zeer goed center bij stereo opnames. Voor deze laatste update was dit niet zo. Zo bewijst het maar weer dat het PER speaker kan verschillen.

Verder is het wel van LEVENSBELANG dat alle paren (L&R, LS,RS, LEX,REX) op PRECIES dezelfde afstand van elkaar staan. Dus bv L&R allemaal 4 meter vanaf je meetpunt, LS,RS beide op 2,5Mtr etc.

Hiermee haal je al meer winst dan je voor mogelijk houdt.

MvrGr.
Frank
www.hometheater.nl   /   ISF & HAA certified
Custom installer

Volledige ISF calibraties inclusief HDR en 4K.

"Omdat je je iets niet kan voorstellen betekent dat niet dat het niet kan gebeuren"

cinepaulis

#5
guzz,

Leuk materie.  :D

Wat het meest leerzame is (mijns inziens) is het spelen met de stereo opstelling. Laat jouw speakers maar eens recht naar voren stralen, dus niet gericht naar de luisterplaats. Hoe klinkt dit ?
Draai ze vervolgens helemaal naar je toe, zodat je zowel linker als rechter speaker 'midden in het gezicht' aankijkt. Hoe klinkt dit ?

Zet ze dan maar eens 2 meter uit elkaar. En daarna 3 meter. Speel dan nog eens met het al dan niet naar je toe draaien van de speakers.

Door enkel en alleen bij stereo CD-weergave naar een speakerpaar te luisteren krijg je meer inzicht in de effecten van speakerplaatsing. Als je hier wat interessante dingen uit hebt kunnen halen, dan kun je die ook toepassen op de overige speakers.

Zoals Raf al aangaf is fase ook een belangrijk aspect. Als je een overtuigend center image wilt (klinkt alsof stemmen ECHT precies tussen je speakers komen) dan moet je je realiseren wat dit inhoudt.
Een overtuigend center image kan alleen als beide speakers exact hetzelfde geluidsdeel produceren (een gedeelte mono dus) en dat dit ook exact gelijk aankomt bij je oren.
Je kunt je voorstellen dat als 1 speaker net iets verder van je oor afstaat, dat je dan het geluid van die speaker eerder ontvangt. Dit tast de illusie van een center image aan. En afhankelijk van je speakers zijn afwijkingen van een enkele (of zelfs halve) centimeter hoorbaar !

Avia bevat een interessante test die relatief simpel is: het gaat om de fase-test (zie ook topic Speaker opstelling m.b.v. fase-test )


Probeer het maar eens en zet je bevindingen op het forum. Ben erg benieuwd...

groeten,
Paul
CRT - You like it now, you'll learn to love it later
Visit Cinepaulis

Classe SSP-30 | Parasound HCA 2205A| 4xB&W N805 + HTM2 | BagEnd Infrasub 18 | CEC TL-51 | BarcoGraphics 808 | Projecta scherm | Philips DVD 720P

HJ

#6
ja ja,het word me nu een stuk duidelijker ;D.
niet dus!
de theorie is zo simpel,alleen de praktijk he ::).
mijn kamer is 3,5mtr breed en mijn speakers staan 2,7mtr uit elkaar,en ze staan 0,85mtr van de achter muur.
ze staan helemaal ingedraaid dus ik kijk recht in de tweeter en ik zit op 2,9mtr van de speakers precies in het midden.
ik heb eigenlijk perfect dead center daar hoor je mij niet over klagen maar hoe kun je de sound stage dieper krijgen?hiermee bedoel ik,ik hoor nu de zanger bv recht voor me op 3mtr afstand en de instrumenten staan daar dan achter.maar hoe kun je die diepte 'dieper'maken?
door zoals frank al aangeeft de speakers nog meer uit de hoek te halen?

en dan een tweede vraag,ik las een revieuw op hifi.nl en ze hoorden daar de instrumenten 'buiten'de speakers,dus de soundstage was breder dan de speakers stonden.
hoe krijg ik dat voor elkaar?
of kan dat alleen als je een bredere kamer hebt?

en paul,ik heb alles wat jij aangeeft al een keer geprobeerd maar ik kom er toch niet uit ::).
ik luister een weekje naar de ene setup en dan naar de andere,en dan weet ik op het eind niet meer wat er nu eigenlijk de beste was en dan begin ik maar weer opnieuw:schuiven,luisteren schuiven luisteren etc :P,maar het blijft leuk toch.


vragen en nog eens vragen....

Spacebass

#7
Ik heb eens een discussie gevoerd met iemand over: waarom zou je zoveel geld besteden aan je "Equipment".

De diepte die jij wil (is wat ik al eerder vermelde) een van de direct hoorbare verbeteringen.
Kan dus geen kwaad om een kritische blik te werpen op wat je nu hebt, en misschien moet je een andere weg gaan bewandelen, zelfs als dat betekent dat je Jamo's met bassreflex moet aanschaffen (sorry Jamo).

Ja, ik weet het niet zo hoor, dat praten in absoluten..
Ik zal zelf niet zo gauw praten in absoluten..geluid is en blijft een subjectieve kwestie en meetwaarden van instrumenten zijn nooit te vertalen naar deze wisselende subjectieve ervaring. Dat je een basis wil hebben waarvanuit je gaat werken, prima, maar mijn belangrijkste instrumenten blijven mijn eigen emotie, mijn eigen gehoor en mijn eigen ervaringen.
Sommige mensen vinden bv "uit fase" zelfs mooi en lekker breed, en wie ben ik dan om te zeggen dat het voor hen niet mooi zou moeten zijn?

Piel ze
Spacebass.

cinepaulis

#8
guzz,

Tja, de grap is dat DE succesformule niet bestaat.

Ik kan je dus niet zeggen dat je speakers te ver of juist te dicht bij de muur staan.

De diepte dieper maken is een lastig iets. Door de speakers in te draaien heb je minder reflecties van de wanden en daardoor veranderd de verhouding tussen direct en indirect geluid: je hoort meer direct geluid. Dit kan de diepte ten goede komen omdat je minder 'vertroebeling' hoort.

De breedte kun je vergroten door de speakers wat rechter te zetten. Je ziet de tegenstrijdigheid. Het gaat dus om de balans tussen bovengenoemde zaken: breedte en diepte.

Probleem is dat met sommige speakers en componenten dit beter te realiseren is als met andere. Met mijn vorige speakers (Philips) had ik een behoorlijk plat en smal stereobeeld. Met mijn huidige speakers is dat totaal anders geworden. Zelfs al stel je die op exact dezelfde plaats op, dan nog klinkt het ineens dieper en breder. Het is dus behalve de luisterruimte en plaatsing ook afhankelijk van de speakers.

En vergis je niet: de 'diepte' en 'een soundstage breder dan de speakers' zijn de lastigste dingen om te bereiken. Omdit van subtiele dingen afhangt is het ook belangrijk dat de rest klopt:
- Staan je speakers stabiel
- Resoneert de kast niet mee
- Heb je degelijke speaker kabel
- Zit de diepte wel in de opname  ::)
- etc.

Wat ook handig is, is het gebruik van 'handige' muzieknummers om te beoordelen. Persoonlijk vind ik Private Investigations van de Dire Straits een heel bruikbaar nummer. Luister maar eens naar het breken van het glas in dit nummer het is heel subtiel en zou in de diepte moeten staan (links van het midden als ik me niet vergis).

Ik even niks anders bedenken aan praktische tips als de fase test van Avia. Voor de rest: experimenten ! (maar dat wist je al  ;) )

groeten,
Paul
CRT - You like it now, you'll learn to love it later
Visit Cinepaulis

Classe SSP-30 | Parasound HCA 2205A| 4xB&W N805 + HTM2 | BagEnd Infrasub 18 | CEC TL-51 | BarcoGraphics 808 | Projecta scherm | Philips DVD 720P

HJ

#9
frank schreef:
Tevens geldt vaak dat als je speakers dichter naar een hoek toe brengt je diepte verliest in je klankbeeld, dit geldt ook voor het te ver uit elkaar zetten van speakers.

nu lijkt het mij dus logisch dat dit ook geld voor de sub?
de sub verder van de achtermuur=>meer diepte?
en over de afstand van de speakers onderling,ik dacht dat dat ook afhankelijk was van de luister afstand?(de gelijkbenige driehoek).

spacebass,die jamo's komen er nu niet hoor.
ik ben best tevreden met de setup die ik nu heb,alleen probeer ik wel het beste er uit te halen dmv kabels,plaatsing,spikes/cones etc.

en paul schreef:
 De diepte dieper maken is een lastig iets. Door de speakers in te draaien heb je minder reflecties van de wanden en daardoor veranderd de verhouding tussen direct en indirect geluid: je hoort meer direct geluid. Dit kan de diepte ten goede komen omdat je minder 'vertroebeling' hoort.

demping achter en naast de speakers zou dus ook een optie kunnen zijn?
dan kun je toch je speakers wat naar buiten laten stralen zonder dat je teveel reflecties krijgt van de muren.
-en ja,mijn speakers staan stabiel,op spikes en verzwaard.
-voor zover ik kan horen resoneert de kast niet.
-en degelijke speakerkabel heb ik nog niet,ik heb nu kabel van 2,50 euro/mtr maar ik ben van plan om er wat anders tussen te zetten(eichmann misschien ???).
ik weet dat kabels behoorlijk kunnen schelen in klankkleur maar heeft het ook invloed op plaatsing en diepte?
-en de opname?tja dat vraag ik me ook wel eens af maar ik luister ook wel eens naar die test cd van cheskie records,de ultieme demo disc oid.
met deze cd klinkt alles vaak wel beter,voor mij een teken dat het vaak ook aan de opnames ligt.

en die fase test heb ik met de ultimate gedaan en dat is in orde,ik weet niet wat ik daar verder mee zou moeten/kunnen doen.
het is toch gewoon:rood amp=>rood speaker en zwart amp=>zwart speaker?

ik ben al weer driftig aan het schuiven gegaan :P ;D
bedankt alvast voor de input.





J.A.F._Doorhof

#10
Een mono bron werkt anders als een stereo bron.
Maw de subwoofer zal geen diepte geven in een klankbeeld, daar heb je 2 speakers voor nodig, en een hoeveelheid hoge tonen, de lage tonen zijn volgens sommige niet richtingsgebonden, nu ben ik het daar niet mee eens, maar diepte (als plaatsing) kun je bij een sub niet veranderen, WEL de intergratie bij de andere speakers WAARDOOR er meer diepte in het beeld kan komen.

MvrGr.
Frank
www.hometheater.nl   /   ISF & HAA certified
Custom installer

Volledige ISF calibraties inclusief HDR en 4K.

"Omdat je je iets niet kan voorstellen betekent dat niet dat het niet kan gebeuren"

HJ

#11
ai frank,daar had ik even niet aangedacht :-[,da's natuurlijk logisch.
wel een rede om je speakers op large te zetten ???.

Spacebass

#12
Geen jamo.. phiew..zweet zweet.  ;D  ;D.

Weet je waardoor je vaak toch de richting kan bepalen van het "laag" Frank, tenminste denk ik: Zuivere lage tonen..ok kan ik me wat bij voor stellen, alleen ze zijn in een normale luisterruimte ruimte nooit helemaal zuiver, immers, er onstaan altijd harmonischen die naar boven of beneden kunnen uitlopen, en laat die nu weer in het richting gevoelige gebied komen, of de kast zelf..zijn meestal .. uhhm..bassreflex..
Denk bijv. aan al die LP freaks die zeggen dat zij "meer horen" vanaf een LP dan CD omdat deze niet afkapt op 20-20000 hz, maar juist doorlopen, zoals sommige natuurlijke instrumenten dat ook doen, er kunnen dan weer harmonieen ontstaan die ook in het hoorbare deel van ons gehoor terecht komen die je niet zult horen als je het afkapt op 20-20000, het is vaak meer een "ervaring" die je ondergaat dan echt aanwijsbaar horen. (Tuurlijk is ook de resolutie van het analoge tov digitaal belangrijk, maar ik wilde alleen dit puntje neerzetten)

Sub ze,
Spacebass

Spacebass

#13
Oeps, nog iets vergeten over Fase,
Vraagje Frank:
Ik zie dat je steeds zegt dat je iets uit het midden zit vanwege de nodes in een ruimte, zit je gewoon niet op de verkeerde plek dan? (een plekje waar je geen last hebt van nodes??)
Ik bedoel op het moment dat je iets meer naar rechts gaat zitten (of links om het even), is het dan niet zo dat er altijd een luidspreker is die je altijd iets vertraagd hoort vanwege de afstand met de verst gelegen LS.
Er zal dan een frequentie zijn die daardoor "uit-fase" komt te liggen, wat je klankbeeld weer aantast..
Dat is de zelfde reden dat veel luidsprekers op de spreekspoel uitgelijnd staan (wordt ook wel electronisch in het "Black-box" deel van de X-over opgelost, maar dan ben ik niet zo'n voorstander van).

Fase ze,
Spacebass

J.A.F._Doorhof

#14
Stiekum smokkel ik wel hoor, met stereo ga ik toch in het midden zitten, maar met films zit ik toch vaak UIT het midden.

In mijn kamer valt het nog wel mee, maar ik heb kamers meegemaakt waar je dus echt HEEL duidelijk een middenlengte node hebt, en waar je echt bijna geen bas hebt in het midden van de kamer, dit zijn vaak wat kalere ruimtes, met bv 2 gelijke muren (zelfde bekleding, zelfde kastjes) en alleen stoelen in het midden.

Bij mij zijn alleen behoorlijk wat brekers in de ruimte, zoals kasten, bankstel en acoustische aankleding die ook verschilt per muur, ik denk dat dat meehelpt (is ook weer op de RTA te zien). Maar vooral met basheavy films zit ik niet graag in het midden, net ernaast geeft gewoon een veel intensere ervaring (terug te zien op de RTA).

Inderdaad heb je gelijk dat je niet helemaal geen bas hebt op de midden plek, dit geld voor een bepaald aantal frequenties in meer en mindere mate, maar de meeste problemen kun je daar gewoon verwachten.

Hoe het kan weet ik niet, maar ook al geeft mijn sub alleen maar tonen onder de 50Hz weer dan nog kan ik mijn sub plaatsen (ja dit hebben we met een blindtest gedaan). Vraag me niet hoe dit kan, want officieel zou je onder de 80Hz niets kunnen plaatsen, maar mischien ben ik er wel heel gevoelig voor.

MvrGr.
Frank
www.hometheater.nl   /   ISF & HAA certified
Custom installer

Volledige ISF calibraties inclusief HDR en 4K.

"Omdat je je iets niet kan voorstellen betekent dat niet dat het niet kan gebeuren"

Spacebass

#15
Dat is precies wat ik bedoel, in theorie zou je de richting niet kunnen bepalen, maar waardoor dan?? dat is wat ik bedoelde met harmonischen, zegt je RTA echt alleen 50 Hz en geen enkele andere mischien wel klein miniem piekje op de terts kwint  octaaf blabla etc..??

Wat ik al eens eerder zij, omdat ik een ex-geluidstechneut ben, ben je getrained  om een soort knop omdraaien waardoor je anders gaat luisteren ..analyseren meer..een soort van multi-tasken van analyse en correcties uitvoeren over meerdere instrumenten tegelijk..(openlucht festival/geen soundcheck eerste nummer moet het gewoon staan..nostalgie voor veteranen)
Je hebt gewoon geen tijd om op een analizer...

Sorry jongens ik mis het nog wel eens en dan blaat ik maar door!! :-X

Het rare is dat sinds ik dit werk niet meer zo frequent doe, ik deze prikkel een soort van begin te verliezen, alsof je met het werk jezelf op scherp hield en ik nu weer een beetje leer genieten van films en muziek lijk ik het analytische in te leveren..

Maar ik ben benieuwd Frank..
Spacebass

J.A.F._Doorhof

Zolang er reflecties zijn zullen er "ghost" frequenties meewerken, vooral in het opsporen van kamer problemen zie je dit duidelijk terug, bv piek of 42hz, piek op 84hz etc.

Ik heb het eigenlijk nog nooit geprobeerd met alleen een 50Hz toon, vreemd eigenlijk  ??? ben normaal wel zo een tweaker.

Zal dit de volgende keer als ik meet eens doen, kan intressant zijn.

Maar terug naar het onderwerp.
Ik hoor de subwoofer ook staan als de hele set speelt, zelfs als ik hem aan de buitenkant van mijn speakers set dan heb ik het gevoel dat de bas meer van DIE kant komt.

Het stomme is dat als ik bij Garmt luister ik dat amper terug hoor, mischien omdat hij een redelijk harde kamer heeft en je erg dicht op de speakers zit. Mijn kamer is behoorlijk behandeld en ik hoor dan ook de kleinste details op mijn eigen set (is ook een gedeelte gewenning aan je eigen set), maar voor mij is de enige plek van de subwoofer tussen de fronts in naast de center, en gelukkig kwam dat ook overéén met de metingen die ik heb gedaan. Hoefde alleen maar op 2 punten 3 en 2 dB te cutten.

MvrGr.
Frank
www.hometheater.nl   /   ISF & HAA certified
Custom installer

Volledige ISF calibraties inclusief HDR en 4K.

"Omdat je je iets niet kan voorstellen betekent dat niet dat het niet kan gebeuren"

Spacebass

#17
Yep,
Die 42 en die 84 hz zijn precies een octaaf! (verdubbeling van de frequentie). Je hebt grote kans dat dit een "frequentie" is in jouw ruimte, die zich perfecto mundo kan ontwikkelen en waardoor je deze "ghost" frequenties krijgt, en dat is niet helemaal maar, bijna wat ik bedoel met die harmonischen, zou pas perfect zijn als je ook een terts zou hebben...om mijn punt aan te tonen, maar ja je kan niet alles hebben hè.

Vaak als je een anti-node hebt op 80 Hz, zal je zeker ook effect zien op je RTA op 320-160-40-20 hz enz.  uiteraard in meer of mindere mate afhankelijk van de ruimte. dus ook nu weer geen absoluten alstublieft.

Ok moet weer om 7 uur op..
Slaap ze.
Spacebass

J.A.F._Doorhof

Heb in mijn ruimte weinig van dit soort problemen over (na veel gemeet en gesleutel), was maar een voorbeeld  ;), het is dus wel degelijk redelijk smooth te krijgen, maar je zult nooit ALLES kunnen oplossen, de beste oplossing is om ZOVEEL mogelijk nodes in je kamer te creëren, dan heb je een mooie smoothe verdeling over alle frequenties.

MvrGr.
Frank
www.hometheater.nl   /   ISF & HAA certified
Custom installer

Volledige ISF calibraties inclusief HDR en 4K.

"Omdat je je iets niet kan voorstellen betekent dat niet dat het niet kan gebeuren"

ego

#19
Hoi

Kan iemand mij vertellen wat het vermogen van een versterker (bijv. 120watt i.p.v. 70watt) doet met je stereo geluidsbeeld?

Groet,

ego

SiR-ROUND

#20
Als het goed is niks...

Maar dat is theoretisch... Meer versterking betekent compromissen...

Je wilt je versterking lineair hebben oftewel vlak over het hele spectrum... Een hoger vermogen betekent een andere electronische schakeling... Een ideale curve wordt gehaald met klasse "A" versterking, maar deze kan maar tot een ca. 60 W... Wil je daarboven gaan moet je afzakken naar klasse "A/B" Deze versterker kan meer vermogen leveren maar vervormt ook wat meer...

Maar dit is allemaal oude theorie die ik ver weg nog herinner van de MTS...

Hoe het geluidsbeeld wordt aangetast zal per merk/type verschillen denk ik...

cinepaulis

#21
Quote...demping achter en naast de speakers zou dus ook een optie kunnen zijn?
dan kun je toch je speakers wat naar buiten laten stralen zonder dat je teveel reflecties krijgt van de muren....

Het is inderdaad denkbaar dat dit helpt. Wat echter ook werkt is het dempen op de zogenaamde 'mirror points'. Hierbij ga je op de luisterplaats zitten en laat je iemand met een spiegel langs de wand lopen (de spiegel dus wel tegen de wand houden). Als je in de spiegel de speaker ziet, dan kun je dat punt dempen. Het is makkelijk uit te proberen met bijv. een kussen of iets dergelijks.

Quote...en degelijke speakerkabel heb ik nog niet,ik heb nu kabel van 2,50 euro/mtr maar ik ben van plan om er wat anders tussen te zetten(eichmann misschien ???)....
Kan, maar ik zou toch vooral experimenteren met speakeropstelling. Goede kabel kan natuurlijk nooit kwaad (= understatement).

Quote...ik weet dat kabels behoorlijk kunnen schelen in klankkleur maar heeft het ook invloed op plaatsing en diepte?...
Tja, kan in principe wel. Diepte kan ook gemaskeerd worden doordat je kabel bijv. dof klinkt. De meeste 'ruimtelijke' informatie in het geluid zit rond de 5 kHz of zo. Dit is welliswaar niet extreem hoog, maar het kan best dat je kabel bepaalde eigenschappen heeft waardoor het 'presence' frequentie gebied wordt overstemd door bijv. een aggresief hoog.

Quote...en die fase test heb ik met de ultimate gedaan en dat is in orde,ik weet niet wat ik daar verder mee zou moeten/kunnen doen.
het is toch gewoon:rood amp=>rood speaker en zwart amp=>zwart speaker?
Om de verwarring nog wat groter te maken: het correct aansluiten van je speakers is het begin van correcte fase. Het gaat hier nog om het electrische signaal naar je speakers.
Daarnaast is het de bedoeling dat de geluiden van je speakers ook in min of meer exacte fase aankomen bij je oren. Stel je voor dat de woofers van beide speakers tegelijkertijd bewegen om iets hoorbaar te maken. Omdat je speakers goed zijn aangesloten bewegen beide speakers in dezelfde richting op het zelfde moment. Zoals het hoort.
Maar het geluid wat ze produceren (in de vorm van geluidsgolven) moet nog een afstand afleggen naar je oren toe. Als de afstand tussen de ene speaker net iets groter is dan tot de andere speaker, dan komt het geluid in je ene oor eerder aan dan in het andere.
Dit tijdsverschil wordt ook aangeduid als een fase verschil.

Dus je kunt je voorstellen dat het ook nuttig is om met de speakerplaatsing te spelen zodat het geluid van beide speakers ook daadwerkelijk tegelijkertijd bij je oren aankomt. Hiervoor kun je de Avia fase-test ook gebruiken, maar je kunt het ook met (voor jou hele bekende!) muziek doen.
Begin gewoon goed te luisteren naar je center image. Schuif dan 1 speaker 1 cm verder van je vandaan. Ga weer luisteren. Dan nog 1cm verder of dichterbij. etc.
Ergens zit een optimum waarbij je het center image het meest realistisch en overtuigend hoort. Dit zal de diepte van je soundstage ook ten goede komen.

groeten,
Paul
CRT - You like it now, you'll learn to love it later
Visit Cinepaulis

Classe SSP-30 | Parasound HCA 2205A| 4xB&W N805 + HTM2 | BagEnd Infrasub 18 | CEC TL-51 | BarcoGraphics 808 | Projecta scherm | Philips DVD 720P

cinepaulis

#22
Quote...Kan iemand mij vertellen wat het vermogen van een versterker (bijv. 120watt i.p.v. 70watt) doet met je stereo geluidsbeeld?

ego,

Wat je in de praktijk merkt bij versterkers die stabieler zijn is dat het geluid altijd heel vanzelfsprekend blijft klinken. Het klinkt dynamischer en losser en blijft ook bij hoger volume exact hetzelfde klinken.
Bij minder stabiele versterkers kan het geluid nog al eens 'een soepje' worden waarbij je de individuele instrumenten niet langer goed uit elkaar kunt houden.

"Stabiel" en "veel vermogen" zijn overigens niet hezelfde. Stabiel is een vermogen kunnen leveren onder alle omstandigheden en ook bij complexe muziek (niet alleen bij een 1 kHz meettoon).

groeten,
Paul
CRT - You like it now, you'll learn to love it later
Visit Cinepaulis

Classe SSP-30 | Parasound HCA 2205A| 4xB&W N805 + HTM2 | BagEnd Infrasub 18 | CEC TL-51 | BarcoGraphics 808 | Projecta scherm | Philips DVD 720P

ego

#23
Thanks Pa(u)l,

De reden van mijn vraag ligt in het feit dat ik op dit moment draai met mijn huidige receiver (70 watt). Ik merk in deze setting op dat het geluidsbeeld als ik op 1 meter in het midden van de luidsprekers zit, veel ruimtelijker klinkt dan wanneer ik op mijn eigenlijke luisterpositie (= 3 meter in het midden) zit.
Mijn gedachte was dat mijn toekomstige receiver (120 watt) deze luisterspot wat meer naar achter (3 meter) kan brengen. Ik begrijp nu dat dit niet per sé zo is, en dat ik eens proefondervindelijk moet gaan schuiven met mijn speakers.

Groet,

Ego

cinepaulis

#24
ego,

Graag gedaan!
Klopt, het is zeker niet pre definitie een kwestie van power. Schuiven met speakers is altijd leuk en leerzaam !  :D

groeten en succes,
Paul
CRT - You like it now, you'll learn to love it later
Visit Cinepaulis

Classe SSP-30 | Parasound HCA 2205A| 4xB&W N805 + HTM2 | BagEnd Infrasub 18 | CEC TL-51 | BarcoGraphics 808 | Projecta scherm | Philips DVD 720P