Review Sony VPL-XW5000ES Native 4K Laser projectors - Zeer uitgebreid

Started by Mediasluis, November 21, 2022, 18:53:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mediasluis

Voor diegene voor wie een premium JVC projector net te duur is, maar wel meer wilt hebben dan wat de al geweldige instap Epson Laserprojectors bieden komt automatisch terecht bij deze Sony VPL-XW5000ES, zowel in het zwart als in het wit verkrijgbaar.
EDIT 1-10-2023: Deze Native 4K SXRD Laserprojector is zojuist met €1000 gezakt en kost nog maar €4999. Bij Mediasluis komen deze Sony Laserprojectors nu met een Prime Support Elite garantie van 5 jaar en 12000 Laseruren.

Deze projector is wat kleiner en lichter geworden dan zijn voorgangers uit de VW-serie. Hiervoor krijg je wel ook meteen een Laser als lichtbron mee welke met 2000 Lumen zeer helder is, langzamer verloopt dan een lamp, welke 20.000 uur meegaat en zijn helderheid toch wel de eerste 10.000 uur behoudt. Daardoor is deze projector meteen ook stiller en blijft ook nog behoorlijk koel iets wat ons in de zomer wel aanspreekt.

Ook maakt deze gebruik van de bekende Sony X1™ Ultimate Chip voor projectors voor een Dual Database Processing en het resultaat is goed zichtbaar aan de rust en schoonheid van het beeld en zoals we van Sony ook niet anders hadden verwacht zijn de bewegende beelden weer ongelooflijk rustig om naar te kijken.

Zo is deze XW5000 projector uitgerust met de compleet nieuwe native 4K SXRD™ panelen van 0.61 inch met een native 3840x2160 resolutie, precies zoals we dit op de films voor thuis hebben staan en naar de projector zenden. Dus niet meer die SMPTE formaat panelen waarvan de extra pixels van 4096 nooit echt werden benut en vaak die verlichte randen aan beide zijkanten liet zien. Daarnaast geven de mooie Sony's SXRD variant op LCoS weer die mooie dynamische en zeer transparante uitstraling op het scherm voor die analoge beeldbeleving, waarbij de afzonderlijke pixels niet te zien zijn en waarbij ook de kleuren wat natuurlijker overkomen.

Het beeld is daarbij ontzettend scherp ondanks de wat kleinere manuele lens.

Ook de 4K weergave is weer zeer dynamisch maar heeft weer geen adaptieve HDR oplossing zoals de projectors van JVC die zich aanpassen op de MetaData en dit per beeldje optimaliseren. Toch doet het HDR bij deze Sony het via zijn Dynamic HDR Enhancer welke het contrast aanpast en dit combineert met zijn dynamische lasercontrole best indrukwekkend en om de beperkingen te compenseren krijg je hiervoor bij Mediasluis weer 2 extra Modes (dus 3 in totaal voor 4K HDR).

Deze serieuze 4K SXRD filmprojector heeft dan wel geen HDMI 2.1, maar heeft wel het gebruikelijke HDCP 2.3 protocol en voor gamers die niet staan te springen op 4K met 120fps kunnen dit wel gewoon doen in 4K/60P waarbij deze projector ook nog een zeer snelle beeldverwerking heeft, maar later hier meer over.

Laten we maar snel gaan kijken naar alle facetten van deze projector in de zeer uitgebreide review hier bij Mediasluis:
https://mediasluis.nl/review/sony-vpl-xw5000es-native-4k-laserprojector
Je persoonlijke ISF-servicedealer, ook voor 3D en 4K HDR DCI P3.

Matthieu

Mediasluis

Nu de prijs van de JVC DLA-NP5 met €1000 is verlaagt, is dit reden te meer om deze Sony VPL-X5000ES eens goed te vergelijken met de JVC DLA-NP5 in een duidelijke demonstratie side by side.
Eventueel met de Epson EH-LS12000B Laser ernaast.
Maak gerust een afspraak.
Je persoonlijke ISF-servicedealer, ook voor 3D en 4K HDR DCI P3.

Matthieu

Mediasluis

Gezien het resultaat na een eerste her-kalibratie op een Sony VPL-XW5000ES van een klant die pas na 960 uur terug kwam, heb ik het her-kalibratie tijdschema aangepast naar 1000 uur, 2500 en 5000 laseruren.
https://mediasluis.nl/webshop/1/Projectors/4/Sony

De projector zat met zijn grijswaarden net op de DeltaE 4 en ook het CMS was nog behoorlijk netjes.
Nu kalibreer ik alle projectors wel bijna flatline op de DeltaE 0, maar bij lamp projectors is het resultaat na 200 uur al veel dramatischer.
Dit is goed nieuws want dat is precies wat we hoopten qua voordeel van de laserprojectors t.o.v. een lamp projector.
Je persoonlijke ISF-servicedealer, ook voor 3D en 4K HDR DCI P3.

Matthieu

Mediasluis

Sony heeft zojuist zijn prijs op deze Sony VPL-XW5000ES met €1000 laten zakken, dus kost hij nog maar €4999.
Deze Native 4K SXRD Laserprojector was al een bestseller voor wat hij bij zijn release kostte en er is onder de €5000 niets dat in de buurt komt van wat deze projector laat zien.
Bij Mediasluis komen deze Sony Laserprojectors nu met een Prime Support Elite garantie van 5 jaar en 12000 Laseruren.
Je persoonlijke ISF-servicedealer, ook voor 3D en 4K HDR DCI P3.

Matthieu

Mediasluis

Na de negatieve panelen discussie waar sommige klanten het wel eens met me over hebben vind ik het wel zeer leuk te laten weten wat mijn ervaring is met de nieuwe XW-Laser projectors van Sony.

Dat Sony zijn panelen heeft verbeterd en dat deze door de veel lagere hitte van de laserprojectors nu ook veel langer goed blijven is mij wel duidelijk.

Als de klant netjes op de uren voor her-kalibratie terugkomt is het al prettig te zien dat het verloop nu echt heel langzaam gaat, maar als een klant die behoefte niet heeft en pas na 2000 uur terug komt voor zijn eerste her-kalibratie, dan vind ik het best interessant om te zien hoe deze projector er dan nog uitziet.

Ook deze week ontving ik een Sony VPL-XW5000ES terug voor zijn eerste ISF-her-kalibratie. Deze klant kijkt behoorlijk veel en doet hier maar enkele maandjes over en komt dus niet graag na 2 maanden al weer terug voor een herkalibratie en dat begrijp ik best.
Zijn projector had dus nu in een betrekkelijk korte tijd 1931 uur op de teller.
Ik was dus enorm benieuwd om te zien hoe deze projector eraan toe was.

Nou, ik was enorm positief verrast om te zien dat de witbalans in de ISF Low laser Mode nog steeds onder de DeltaE 3 zat.
Wel moest ik het zwartniveau wat corrigeren met de Offset (niet de Brightness) zodat alles er weer super strak uitzag.
Eenmaal de grijswaarden gecorrigeerd te hebben met de Witbalans ging ik naar het CMS en tot mijn verbazing stond deze gewoon weer helemaal perfect.

In de hogere ISF 2K Mode met de laser op 80% stond de witbalans op DeltaE 4 in de Offset en met de Gain net boven de DeltaE 2.
In het CMS hoefde ik alleen de slider voor blauw en Groen 1 puntje te corrigeren en alles was ook hier weer helemaal strak.

De klant wil pas weer met 5000 uur terugkomen dus we zijn benieuwd.
Je persoonlijke ISF-servicedealer, ook voor 3D en 4K HDR DCI P3.

Matthieu

reza

Hoi,

Het panelen issue en topic is geen discussie meer.
Het is nu duidelijk dat de panelen degraderen.
Dat heeft Sony inmiddels zelf bevestigd.

Of de nieuwere generatie dit ook heeft is nog even af te wachten maar ook daar lees ik helaas slechte en negatieve dingen over. Ook van reparateurs van Sony zelf..
Wel jammer want Sony maakt over het algemeen hele mooie producten, al zijn ze op het gebied van projectoren een beetje stil blijven staan de laaste jaren.
Jezus zegt :'' In het huis van mijn Vader zijn vele kamers''
Reza zegt : '' Kom dus naar binnen"

Mediasluis

Bij de oudere projectors voor de VW570 heb ik deze ervaring zeker, maar dat hebben ze toen aangepakt en was daarna niet anders als bij merken zoals JVC.

Maar wat ik nu ervaar bij de Sony XW-Laser projectors is echt spectaculair vind ik en ik ben hier echt reuze positief over.
Als ik van een ander merk de projector terug krijg voor her-kalibratie heb ik duidelijk meer aan te passen.
Je persoonlijke ISF-servicedealer, ook voor 3D en 4K HDR DCI P3.

Matthieu

J.A.F._Doorhof

Eerst een paar afwachten
Soms hoef je weinig te doen, soms meer.

Qua paneel degradatie ALLE panelen degraderen dus ook Sony.

Buiten een aantal oudere series kan ik op dit moment boer zeggen dat sony sneller gaat als andere merken. Het is allemaal redelijk stabiel tegenwoordig
www.hometheater.nl   /   ISF & HAA certified
Custom installer

Volledige ISF calibraties inclusief HDR en 4K.

"Omdat je je iets niet kan voorstellen betekent dat niet dat het niet kan gebeuren"