Review Sony VPL-XW5000ES Native 4K Laser projectors - Zeer uitgebreid

Started by Mediasluis, November 21, 2022, 18:53:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mediasluis

Voor diegene voor wie een premium JVC projector net te duur is, maar wel meer wilt hebben dan wat de al geweldige instap Epson Laserprojectors bieden komt automatisch terecht bij deze Sony VPL-XW5000ES, zowel in het zwart als in het wit verkrijgbaar.

Deze projector is wat kleiner en lichter geworden dan zijn voorgangers uit de VW-serie. Hiervoor krijg je wel ook meteen een Laser als lichtbron mee welke met 2000 Lumen zeer helder is, langzamer verloopt dan een lamp, welke 20.000 uur meegaat en zijn helderheid toch wel de eerste 10.000 uur behoudt. Daardoor is deze projector meteen ook stiller en blijft ook nog behoorlijk koel iets wat ons in de zomer wel aanspreekt.

Ook maakt deze gebruik van de bekende Sony X1™ Ultimate Chip voor projectors voor een Dual Database Processing en het resultaat is goed zichtbaar aan de rust en schoonheid van het beeld en zoals we van Sony ook niet anders hadden verwacht zijn de bewegende beelden weer ongelooflijk rustig om naar te kijken.

Zo is deze XW5000 projector uitgerust met de compleet nieuwe native 4K SXRD™ panelen van 0.61 inch met een native 3840x2160 resolutie, precies zoals we dit op de films voor thuis hebben staan en naar de projector zenden. Dus niet meer die SMPTE formaat panelen waarvan de extra pixels van 4096 nooit echt werden benut en vaak die verlichte randen aan beide zijkanten liet zien. Daarnaast geven de mooie Sony's SXRD variant op LCoS weer die mooie dynamische en zeer transparante uitstraling op het scherm voor die analoge beeldbeleving, waarbij de afzonderlijke pixels niet te zien zijn en waarbij ook de kleuren wat natuurlijker overkomen.

Het beeld is daarbij ontzettend scherp ondanks de wat kleinere manuele lens.

Ook de 4K weergave is weer zeer dynamisch maar heeft weer geen adaptieve HDR oplossing zoals de projectors van JVC die zich aanpassen op de MetaData en dit per beeldje optimaliseren. Toch doet het HDR bij deze Sony het via zijn Dynamic HDR Enhancer welke het contrast aanpast en dit combineert met zijn dynamische lasercontrole best indrukwekkend en om de beperkingen te compenseren krijg je hiervoor bij Mediasluis weer 2 extra Modes (dus 3 in totaal voor 4K HDR).

Deze serieuze 4K SXRD filmprojector heeft dan wel geen HDMI 2.1, maar heeft wel het gebruikelijke HDCP 2.3 protocol en voor gamers die niet staan te springen op 4K met 120fps kunnen dit wel gewoon doen in 4K/60P waarbij deze projector ook nog een zeer snelle beeldverwerking heeft, maar later hier meer over.

Laten we maar snel gaan kijken naar alle facetten van deze projector in de zeer uitgebreide review hier bij Mediasluis:
https://mediasluis.nl/review/sony-vpl-xw5000es-native-4k-laserprojector
Je persoonlijke ISF-servicedealer, ook voor 3D en 4K HDR.

Matthieu