Nieuwe hoofdtelefoon: MrSpeakers / Dan Clark Voce vs Stax SR-009s vs div Hifiman

Started by marcush, September 8, 2022, 10:08:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marcush

Aangezien de stereoset in de woonkamer staat, waar ook de rest van de familie zich meestal 's avonds ophoudt, heb ik een in een kast naast de fauteuil een Squeezebox Touch met hoofdtelefoon geplaatst.
Hoofdtelefoon is gedurende een aantal jaren de Audioquest Nightowl geweest. Deze heeft echter nooit echt lekker op mijn hoofd gezeten. D.w.z. na ca een half uurtje begint de band op mijn hoofd te drukken. Iets dat je met een minuutje of 5 a 10 uitproberen in de winkel nog niet merkt.

Vandaar dat ik vorig jaar me een beetje begon te oriënteren op een alternatief.  Draagcomfort moest leidend zijn, zowel wat druk op mijn hoofd, maar ik irriteerde me ook aan broeierige oren, waar ik tijdens het luisteren ook last van kreeg. Iets wat ik in een ver verleden ook had ervaren met een Beyerdynamic DT880.

Op de hifishow in het Willem II stadion in Tilburg was de mogelijkheid om uitgebreid naar hoofdtelefoons te luisteren. Het testen van draagcomfort was niet echt mogelijk, dat zou veel meer tijd kosten, een eerste indruk opdoen kon uiteraard wel. De nadruk van het beluisteren lag dus op de beoordeling van de geluidsmatige aspecten.

Er was een ruimte met Sennheisers en een ruimte waar importeur Dune Blue diverse merken had uitgestald, zoals Hifiman,  Meze en Dan Clark (voorheen MrSpeakers). Met name hier stond een zeer omvangrijk en uiteenlopend assortiment van zowel hoofdtelefoons als versterkers, van zeer betaalbaar tot aan exotische prijzen, en allemaal te beluisteren. Ik heb er ruim de tijd voor genomen en heb dan ook alle hoofdtelefoons beluisterd. Een beetje aan het eind van de hele rij - ik had zeker nog niet het gevoel dé koptelefoon tegen te zijn gekomen - was een Mr Speakers hoofdtelefoon die mijn aandacht bleef trekken. Hij was lekker licht, zat comfortabel en klonk ongelofelijk transparant.  Ik vond het verschil in transparantie met bijvoorbeeld een topmodel van Meze, dat er naast stond, erg groot, groter dan ik had verwacht. Maar dat gold ook voor andere modellen die ik vergeleek, maar waarvan ik de namen niet meer weet. En ik merkte dat ik deze transparantie in de muziek wel kon waarderen. Al die andere hoofdtelefoons vielen toch tegen als ik direct vergeleek met de MrSpeakers.  De MrSpeakers bleef trekken.

Navraag leerde dat het een electrostaat betrof onder de naam Voce. Mijn conclusie van deze dag was dat ik in mijn zoektocht in ieder geval electrostaten een kans moest geven.

De tijd tussen de show en de kerstdagen besteedde ik aan de verder uitpluizen van het aanbod van - met name - elektrostatische hoofdtelefoons, alsmede het aanbod van dealers. Ik had me voorgenomen om in de kerstvakantie ruim de tijd te nemen voor het testen. Ik wilde niet wederom ná aankoop erachter komen dat de hoofdtelefoon niet comfortabel zou zitten. De keuze viel op EarsUnlimited in Delft. Een zeer ruim assortiment, zowel electrostaten als overige hoofdtelefoons, ook veel verschillende versterkers en de mogelijkheid om uitgebreid te luisteren. En de MrSpeakers Voce ook op voorraad. Wel even rijden voor mij, maar dat had ik er graag voor over.

Hoewel mijn interesse voor electrostaten meer dan gemiddeld was geworden, had - bij een (min of meer) gelijke uitslag op comfort en geluid - een dynamische of planar hoofdtelefoon op voorhand de voorkeur. Een electrostaat zou ook meteen de aankoop van een speciale versterker/energiser tot gevolg hebben. Een dynamische of planar hoofdtelefoon zou ik in eerste instantie op mijn Squeezebox kunnen aansluiten. De keuze wel/geen extra hoofdtelefoonversterker en, zo ja, welke, zou in dat geval pas in een later stadium plaats te hoeven vinden.

Aldus werd een hele dag gepland tussen kerst en oud&nieuw en richting Delft getogen. EarsUnlimited is een klein zaakje dat volledig is gespecialiseerd in hoofdtelefoons. Ik was alleen en kon in een van de zetels plaatsnemen. Achtereenvolgend passeerden een aantal hoofdtelefoons de revue. Bij sommige was de conclusie al heel snel getrokken. Ik had me voorgenomen geen budget te stellen en er volledig open in te gaan. Alle merken, vaak meerdere modellen en in alle prijsklassen, zijn de revue gepasseerd: Meze, Audeze, Warwick/Sonoma, Hifiman, Stax, Dan Clark, maar ik vergeet er ongetwijfeld nog een paar.

Aan het einde van de middag begon zich een lijst met serieuze kandidaten af te tekenen. Hoewel er al heel veel was afgevallen, was de lijst nog divers. Een afspraak voor een volgende luisterdag werd gemaakt.
Het drong echter tot me door dat met nog een shortlist van ca 5 modellen, een tweede dag vermoedelijk nog niet voldoende zou zijn om het draagcomfort gedurende langere tijd uit te proberen. Dus maar de brutale vraag gesteld of ik ze niet een aantal dagen thuis kon beluisteren. En dat kon! Over service gesproken. En zo reed ik met een auto vol met dozen, alles bij elkaar toch wel een behoorlijk kapitaal vertegenwoordigd, naar huis voor een lang weekend testen.

Het volgende zat allemaal in de kofferbak:
Hifiman Ananda
Hifiman HE1000SE
Hifiman Jade II
MrSpeakers / Dan Clark Voce
Stax SR009s

De Ananda / HE1000SE waren geen electrostaten, de overige wel.

Om de hoofdtelefoons goed aan te sturen had ik een drietal versterkers mee:
Stax SRM 400s
Hifiman Jade II
Een Violectric voor de niet-electrostatische Hifimans

Mijn luisterindrukken van een lang weekend uitgebreid testen waren als volgt.

Hifiman Ananda
Deze stond op de shortlist omdat hij op een prettige manier helder en pittig klonk. Bij de auditie in Delft kon ik eigenlijk niet of nauwelijks een verschil ontdekken met de duurdere Arya. Vandaar dat dit wel eens een relatief goedkope (t.o.v. de rest) en zeer interessante optie kon zijn. Na lang beluisteren vond ik de verschillen met de veel duurdere HE1000SE uitermate gering. Vanwege de prijs bleef de Ananda een serieuze kandidaat.

Hifiman HE1000SE
Een zeer op de Ananda gelijkend geluid. Wel iets verfijnder, maar ik kon toch niet veel meer transparantie ontdekken. Voor mij was wel duidelijk dat het mij de meerprijs (een kleine 3000!)  t.o.v. de Ananda absoluut niet waard was. Ik kreeg ook steeds meer het idee dat de suggestie van transparantie van zowel HE1000SE als Ananda, met name werd veroorzaakt door het benadrukken van de hoogste frequenties. En dat het dus ook niet zozeer transparantie was, maar eerder een opgepimt hoog.

Hifiman Jade II
Een electrostaat van Hifiman en in combinatie met de bijbehorende versterker heel aantrekkelijk geprijsd en daarmee een stuk goedkoper dan de andere electrostaat alternatieven.
Ondanks de interessante prijs, viel deze combi vrij snel af. Het geluid was weliswaar erg transparant, klonk ook erg (te) dun. En ook hier het blijkbare Hifiman trekje om het hoog wat te benadrukken.

Stax SR009s
Het topmodel van Stax en ook verreweg de duurste van de shortlist. Bij de eerste tonen kreeg ik meteen een wow gevoel. Wat een overweldigende transparantie, detail, sprankeling, snelheid, dynamiek en ruimtelijkheid. Alsof je in de ruimte zweeft met planeten aan alle kanten om je heen van waaruit geluid op je af komt. Zowel hoog als laag lopen ver door. Het (mid) laag krijgt  ietwat nadruk. Je hoort letterlijk alles wat er in een opname is gestopt.

MrSpeakers Voce
Na het beluisteren van de Stax klinkt de Voce eigenlijk saai. Niet die sprankeling, niet dat gevoel van next level.
Echter, na wat langer luisteren merk je dat zaken als transparantie, lage tonen, snelheid en detail niet zozeer benadrukt worden als bij de Stax, maar allen wel degelijk aanwezig zijn. En dat het hoog niet zo sprankelt als bij de Stax, maar wel erg prettig en smooth klinkt. De transparantie heeft niet de n-de graad van de Stax, maar is nog steeds in  vele mate hoger dan bij de andere hoofdtelefoons.

De HE1000SE en Jade waren dus als eerste afgevallen. De Ananda bleef om prijstechnische redenen interessant, echt duidelijk goedkoper dan de Voce, laat staan de Stax. Het oppimpen van het hoog stond mij uiteindelijk toch net teveel tegen, met name het risico van luistermoeheid. Hij zat bij mij overigens wel zeer comfortabel op het hoofd.

De keuze ging uiteindelijk tussen de SR009s en de Voce. Bij het lang beluisteren begon er bij de Stax toch heel langzaam enige luistermoeheid zich voor te doen. Gedeeltelijk doordat het iets hogere gewicht op mijn hoofd begon te drukken. Daarnaast was - hoewel alles spectaculair goed klonk - de overdaad aan detail, in combinatie met uitzonderlijke mate van helder en sprankelend hoog, toch ietwat too much. Het lichtelijk aanzetten van zowel laag als hoog (in relatie tot de Voce), gaf een klein beetje een "loudness" gevoel, wat bijdroeg aan een lichte mate van luistermoeheid.

Juist het zijdezachte hoog en de mooie balans van laag/mid/hoog bij Voce zorgde ook na vele uren luisteren niet tot enige luistermoeheid. Hoewel niet op het niveau van de Stax, was de transparantie toch nog altijd veel groter dan bij het gros van alle andere hoofdtelefoons. Als ik een vergelijking moet maken, dan doet de Voce denken aan
Dynaudio speakers. Die klinken niet spectaculair en hebben een vergelijkbaar uitgebalanceerd geluid zonder agressief te klinken en tot luistermoeheid te leiden. Niet geheel toevallig staan die dan ook in mijn woonkamer 🙂.

En ook na uren zit de vrij lichte Voce nog erg comfortabel. En mijn toch niet kleine oren passen ruim in de behoorlijk grote en comfortabele lederen earpads. Dat de Voce toch ook nog wel een behoorlijk stukje goedkoper was dan de Stax was ook budgettair prettig.

De keuze voor de Voce betekende wel de noodzakelijke aanschaf van een versterker. In Delft werden nog een aantal versterkers/energisers geprobeerd op de Voce. De goedkope Stax'en vielen af en veel duurder dan de Stax SRM 400s, die ik thuis al uitgebreid had kunnen uitproberen, bleek niet tot veel betere resultaten te leiden. Buizen vielen sowieso af, want te plaatsen in een kleine kast met weinig ventilatiemogelijkheden. Uiteindelijk ging de voorkeur uit naar een wat ouder model Stax, de SRM727-II, aangezien aantrekkelijk afgeprijsd. Helaas bleek thuis gekomen deze net niet te passen in de kast en kon ik 'm alsnog ruilen tegen een SRM400s. Hoewel deze net iets lichter is uitgevoerd, mis ik niets t.o.v. de 727.

Inmiddels is de combinatie Voce/400s alweer ruim 8 maanden in gebruik. Mijn luistertijd is aanmerkelijk toegenomen nu ik van muziek geniet terwijl anderen TV kijken. Ook op lage geluidsniveaus hetzelfde geluidsbeeld, alles nog mooi in balans. Ik ontdek details in muziek, die ik al vele jaren ken, zonder dat dit leidt tot luistermoeheid, ook niet na vele uren luisteren.  Je wordt de muziek ingetrokken, wellicht cliché, maar wel mijn ervaring.
Trabuca

Top verslag! Leuk om te lezen en pluim voor de service idd om alles thuis te proberen.
Denon AVC-X3800h | NCore500mp | Kef R3, R2C | Sony 85X95L | JL Audio 12W6 DIY Sub

Peerless Monster

Wat een prachtig verslag! Heb hem van A tot Z gelezen.
Erg leuk en veel plezier met de prachtige combi. Mis alleen nog de prijzen 😊
Classe Omega MKII | Audio Research SP-10 | ARC VT130SE | Acoustat model one + one | Michell | Dual CS510 platenspeler | Melco N1

Mediator

Ears unlimited. Dat is een zaak van Rick Buijs die heel vroeger nog bij Multifoon hifi in Rotterdam heeft gewerkt en later naar een importeur vertrok. Ik weet helaas niet mee wie. Hij had toen al zijn oren niet in zijn broekzak. Met een hoofdtelefoon heb ik zelf ook heel lang gestoeid maar ik heb nu ook iets dat me goed bevalt. Die Voce krijgt ook mooie reviews en soms is de afwezigheid van opvallende eigenschappen een goed signaal. Mooi verhaal. Veel luisterplezier.

ivo1986

Mooie luistertest! Nooit van de Voce gehoord, gaat op de lijst voor over paar jaar.

Quote from: marcush on September  8, 2022, 10:08:26
De Ananda bleef om prijstechnische redenen interessant, echt duidelijk goedkoper dan de Voce, laat staan de Stax. Het oppimpen van het hoog stond mij uiteindelijk toch net teveel tegen, met name het risico van luistermoeheid. Hij zat bij mij overigens wel zeer comfortabel op het hoofd.


Precies de reden waarom ik de Ananda op een gegeven moment zal inruilen.

garmtz

Quote from: Mediator on September 23, 2022, 08:38:49Ears unlimited. Dat is een zaak van Rick Buijs die heel vroeger nog bij Multifoon hifi in Rotterdam heeft gewerkt en later naar een importeur vertrok. Ik weet helaas niet mee wie. Hij had toen al zijn oren niet in zijn broekzak. Met een hoofdtelefoon heb ik zelf ook heel lang gestoeid maar ik heb nu ook iets dat me goed bevalt. Die Voce krijgt ook mooie reviews en soms is de afwezigheid van opvallende eigenschappen een goed signaal. Mooi verhaal. Veel luisterplezier.

Hij heeft bij More Music gewerkt.

garmtz

Naast de Voce zou je ook eigenlijk eens een Stac Lambda moeten proberen. Minder vermoeiend dan de SR009 en meer in balans tonaal. Tweedehands prima te krijgen en echt de moeite waar. Ga bijvoorbeeld eens op zoek naar een SR-404 Signature.

marcush

Quote from: garmtz on June  5, 2023, 10:11:22Naast de Voce zou je ook eigenlijk eens een Stac Lambda moeten proberen. Minder vermoeiend dan de SR009 en meer in balans tonaal. Tweedehands prima te krijgen en echt de moeite waar. Ga bijvoorbeeld eens op zoek naar een SR-404 Signature.

Wat ik niet in mijn verhaal geschreven heb is dat ik ook enkele Lambda's heb uitgeprobeerd (de nieuwere serie L300/500/700). Het geluid staat me eerlijk gezegd niet meer zo bij, wel dat ze voor mij afvielen omdat ze een beetje plastic/minder degelijke indruk gaven en - veel belangrijker- niet echt lekker op mijn hoofd en oren zaten.

Maar dat was op mijn hoofd, dus zeker proberen zou mijn devies zijn.

Tabcam

Heb deze bij Marcush thuis mogen beluisteren :inlove:. Heerlijke transparante open koptelefoon! Heb hem alleen met mijn IEM vergeleken maar het zou sowieso geen wedstrijd worden. Heel misschien alleen met de bas, maar daarvoor kon ik helaas niet lang genoeg luisteren want ik kwam in eerste instantie voor de grote set :angel:.
HT set: PAP Sextet 15 PB, JBL Stage A130,  Arcam 550, Cambridge Audio Edge W, LG CX6LA,, BlueSound Node N130, NVidia Shield TV Pro
Stereo set: Usher Mini Dancer 2 DMD mk II, Anthem I225, Topping D30 Pro, BlueSound Node 2i

marcush