Author Topic: Domotica // Hoe gebruiken jullie het in je HT-omgeving?  (Read 3813 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline jelleeelco

Re: Domotica // Hoe gebruiken jullie het in je HT-omgeving?
« Reply #25 on: July 2, 2020, 19:41:17 »
Dit laatste is leuk zeg! Ik heb het alleen werken met pauze/play als ik KODI draai (via de KODI plugin in Domoticz), maar dit is iets wat ik altijd wilde doen...ook met Netflix, Prime of Disney de lampen bedienen via Domoticz.

Heb hier ook bijna alles via Domoticz geschakeld. Alle Xiaomi sensoren (raam/deur sensoren, motion sensors, lux meters) gekoppeld via zigbee2mqtt (middels het laatste development board van Texas Instruments super bereik). Lampen schakelen aan (en automatisch uit na x-minuten geen beweging) via Shelly's.

En dus de verlichting afhankelijk van wat we kijken. Zodra ik de nieuwe lux meters binnen heb van Xiaomi wil ik de sterkte van de lampen afhankelijk maken van de hoeveelheid daglicht.

Een ding snap ik in de HarmonySpan niet, en dat is dat er in de installatie instructies staat dat je de Harmony moet koppelen aan de computer middels USB - maar er wordt ook gesproken over de Harmony Hub (die heb ik). Moet je die dan koppelen aan de PC of werkt het alleen met de Harmony Elite?

Offline stanley

Re: Domotica // Hoe gebruiken jullie het in je HT-omgeving?
« Reply #26 on: July 2, 2020, 19:51:56 »
Je koppelt de harmony (je afstandsbediening niet je hub) met je pc om te zorgen dat die het apparaat kan vinden. Dit is geen officiële en je verbinden met de pc  zorgt ervoor dat hij denkt dat het een apart apparaat is maar in werkelijkheid dus een "fake" apparaat. Hopelijk snap je een beetje wat ik bedoel.

Verstuurd vanaf mijn H8324 met Tapatalk
« Last Edit: July 2, 2020, 19:53:22 by stanley »

Offline Teejoo

  • HT forum donateur
  • Highly esteemed member group
  • *******
  • Trade Count: (+5)
  • Posts: 8022
  • Total likes: 792
  • Gender: Male
    • Teejooscoop
Re: Domotica // Hoe gebruiken jullie het in je HT-omgeving?
« Reply #27 on: July 3, 2020, 07:40:01 »
Wat gebruik je nu als controller voor de Trinnov? Die ir bug blijft namelijk hinderlijk.

Offline Valkyrie

  • HT forum donateur
  • Highly esteemed member group
  • *******
  • Trade Count: (+17)
  • Posts: 4141
  • Total likes: 13
  • Gender: Male
  • Center groter dan de fronts!!
    • Mijn set
Re: Domotica // Hoe gebruiken jullie het in je HT-omgeving?
« Reply #28 on: July 3, 2020, 08:29:10 »
Wat gebruik je nu als controller voor de Trinnov? Die ir bug blijft namelijk hinderlijk.

Kan je de Trinnov niet aansturen met IP? Of heel ouderwets met RS232?
Ik zou zelf van IR wegblijven, omdat het geen 2-weg communicatie is.
Sky-HT
Electronica: Arcam AV860 | Arcam P1000 | Oppo BDP-103D | Sonos ZP80 | Apple TV 4K
Speakers: KEF Reference 203 | KEF Reference 204c | KEF Reference 201 | Velodyne DD-15 Projectie: JVC DLA-RS49 ISF | Elite Screens CineWhite 125" 2.35:1
Diverse: Finite Elemente Pagode Signature SG06 | Spectral CL1550 | NEEO

Offline Teejoo

  • HT forum donateur
  • Highly esteemed member group
  • *******
  • Trade Count: (+5)
  • Posts: 8022
  • Total likes: 792
  • Gender: Male
    • Teejooscoop
Re: Domotica // Hoe gebruiken jullie het in je HT-omgeving?
« Reply #29 on: July 3, 2020, 09:10:01 »
Kan je de Trinnov niet aansturen met IP? Of heel ouderwets met RS232?
Ik zou zelf van IR wegblijven, omdat het geen 2-weg communicatie is.
Dat kan allemaal, maar ik wil juist geen tablet gebruiken omdat ik hardbuttons fijner vind.

Offline Valkyrie

  • HT forum donateur
  • Highly esteemed member group
  • *******
  • Trade Count: (+17)
  • Posts: 4141
  • Total likes: 13
  • Gender: Male
  • Center groter dan de fronts!!
    • Mijn set
Re: Domotica // Hoe gebruiken jullie het in je HT-omgeving?
« Reply #30 on: July 3, 2020, 09:27:26 »
Dat kan allemaal, maar ik wil juist geen tablet gebruiken omdat ik hardbuttons fijner vind.

Aha, vandaar. :)
Sky-HT
Electronica: Arcam AV860 | Arcam P1000 | Oppo BDP-103D | Sonos ZP80 | Apple TV 4K
Speakers: KEF Reference 203 | KEF Reference 204c | KEF Reference 201 | Velodyne DD-15 Projectie: JVC DLA-RS49 ISF | Elite Screens CineWhite 125" 2.35:1
Diverse: Finite Elemente Pagode Signature SG06 | Spectral CL1550 | NEEO

Offline xynyx

  • very confused
  • senior member
  • *****
  • Trade Count: (+3)
  • Posts: 1025
  • Total likes: 5
  • Gender: Male
  • - Peppie & Kokkie -

Offline Teejoo

  • HT forum donateur
  • Highly esteemed member group
  • *******
  • Trade Count: (+5)
  • Posts: 8022
  • Total likes: 792
  • Gender: Male
    • Teejooscoop
Re: Domotica // Hoe gebruiken jullie het in je HT-omgeving?
« Reply #32 on: July 3, 2020, 11:06:22 »
Trinnov kan je via RS232 en IP aansturen
https://www.trinnov.com/Support_download/Protocoles/protocole_altitude.pdf
Dat zei ik toch al?

Maar Support is op dit moment al aan het inloggen op mijn unit om een bepaalde ir code te disabelen.

Zo zijn ze dan wel. Neemt niet weg dat de de ir bug gewoon moeten oplossen. Wat er gebeurt is als je het volume langer omhoog of omlaag indrukt op de ir remote er een bypass geactiveerd wordt of source selection. Dit is vooral als je niet recht voor de unit staat.
« Last Edit: July 3, 2020, 11:11:05 by Teejoo »

Offline Jean Sibelius

  • HT forum donateur
  • Highly esteemed member group
  • *******
  • Trade Count: (0)
  • Posts: 4006
  • Total likes: 127
  • Gender: Male
  • “Life’s too short to listen to bad audio”
    • Bouw van Confidence Mansion
Re: Domotica // Hoe gebruiken jullie het in je HT-omgeving?
« Reply #33 on: July 3, 2020, 11:10:26 »
Wat gebruik je nu als controller voor de Trinnov? Die ir bug blijft namelijk hinderlijk.

Hoi Theo,

Was inderdaad en initieel vervelend dat de IR-functionaliteit van de Homey niet werkt, maar achteraf gezien had ik sowieso toch extra stappen moeten nemen ivm o.a. het projectscherm wat ‘lastig’ reageert op IR commando’s. Ondertussen heb ik hiervoor een oplossing (de IR blasters behorende bij de Logitech Elite). Morgen komt er nog een verlengkabeltje van 2 meter voor 1 van de IR blasters binnen en dan heb ik alles ‘onzichtbaar’ maar volledig operationeel :).

Terugkomend op jouw vraag:
Om de Trinnov te bedienen gebruik ikzelf momenteel uitsluitend nog mijn iPad (de Trinnov remote ligt nog wel in de buurt).
-   Om de wat meer geavanceerde handelingen te verrichten gebruik ik VNC-viewer op de iPad, waarmee ik toegang tot de GUI van de Trinnov heb (via WiFi).
-   Voor de simpelere handelingen (inputs selecteren, geluid aanpassen, …) gebruik ik de Logitech app (die samenwerkt met de Logitech Hub als onderdeel van de Harmony Elite (via WiFi)). Moet eerlijk bekennen dat de Logitech app zo goed, snel en intuïtief werkt dat ik nog niet de noodzaak heb gehad om ook (al) met de Harmony afstandsbediening aan de slag te gaan ;).
o   Binnen Homey zijn alle functies van mijn apparaten (via Harmony) beschikbaar.
o   Het enige wat niet werkt is functies van mijn apparatuur (bv. druk op ‘Play’) als trigger gebruiken voor het starten van een Flow in Homey (daarvoor heb ik nu de Remotec).

Activiteiten die je in de Harmony omgeving hebt gemaakt, kun je als ‘device’ importeren in de Homey en onderdeel maken/aanroepen vanuit een uitgebreidere flow.

Ik moet nog ontdekken/experimenteren wat nu handiger is (alles direct in Homey of (sub)flows vanuit de Harmony importeren in de Homey).

Dus ik werk volledig zonder ‘hard buttons’ (afgezien van de ‘triggers’ in de Remotec Scene Master) :).
- Het is natuurlijk maar net wat je handig vindt en wat je gewend bent.


Groeten, Jan
(de bouw van) Confidence Mansion
Electronica: Trinnov Altitude32 | VAC Signature 200 iQ’s | Parasound JC-1’s + A51 | Synology DS918+/DX517 (48TB) | Oppo BDP-105 / UDP-203 CM Stufe 2
Speakers: Von Schweikert VR10-MKII | Dynaudio Confidence C4 | Velodyne DD-18 Projectie: JVC DLA-RS55 | Stewart LX123HST13
Diverse: Artesania Exoteryc 3L + Aire racks | Schnerzinger Emi + Giga Piccolo A3 | PS Audio P3

Offline papaleo

  • Yes,Papaleo is op 17-03-2010---'Opaleo'---geworden!! En in September word ik wederom Opa!! Yes...;op14-09-2014 wederom Opa geworden!
  • HT forum donateur
  • Highly esteemed member group
  • *******
  • Trade Count: (+14)
  • Posts: 9093
  • Total likes: 718
  • Gender: Male
  • HT opgelet..4K/HDR DolbyAtmos here we (come...ARE!
Re: Domotica // Hoe gebruiken jullie het in je HT-omgeving?
« Reply #34 on: July 3, 2020, 11:24:36 »
Ik gebruik de scenes/Recipes van de Neeo welke ik in een Homey flow kan zetten om zo de ir ‘blaster’ functies van de Neeo recipe te gebruiken en zo ook de hard-buttons van de Neeo om bv het volume,back,menu,next...enz met Neeo te kunnen bedienen.
Zo stond de Lyngdorf ook in de database van de Neeo...dus deze is nu ook volledig met de Homey icm de Neeo te bedienen.
« Last Edit: July 3, 2020, 11:26:05 by papaleo »
Projector: JVC DLA-N7 TV:Sony KD-75x9405c
Processor: Lyngdorf MP60 Amp’s: NAD Master M27 en M22.2 Proj.Scherm: WS-Spalluto MultiMasking 100" Speakers: Monitor Audio Platinum PL300,PL100,PLC150 Sub: JLaudio Fathom f113v2   DolbyAtmos speakers: 4x Monitor Audio CP-CT380iDC
4K-HDR/DV speler :Oppo UHD205 4K/HDR MP: Zidoo Z1000,AppleTV 4K
Remote:Neeo BlackCat,Homey Pro Aparte stroomgroep/Kemp powerbar 8x

Offline jelleeelco

Re: Domotica // Hoe gebruiken jullie het in je HT-omgeving?
« Reply #35 on: July 3, 2020, 20:11:05 »
Je koppelt de harmony (je afstandsbediening niet je hub) met je pc om te zorgen dat die het apparaat kan vinden. Dit is geen officiële en je verbinden met de pc  zorgt ervoor dat hij denkt dat het een apart apparaat is maar in werkelijkheid dus een "fake" apparaat. Hopelijk snap je een beetje wat ik bedoel.

Verstuurd vanaf mijn H8324 met Tapatalk

Dat snap ik maar ik heb alleen de companion...en dus geen remote met USB aansluiting, ik begrijp dat dan het feestje niet doorgaat (vanwege initiële installatie).

Offline stanley

Re: Domotica // Hoe gebruiken jullie het in je HT-omgeving?
« Reply #36 on: July 3, 2020, 20:15:47 »
Dat snap ik maar ik heb alleen de companion...en dus geen remote met USB aansluiting, ik begrijp dat dan het feestje niet doorgaat (vanwege initiële installatie).
Ah sorry dan is het inderdaad lastig.
Helaas, hopelijk vind je nog een oplossing.
De toevoeging van de extra mogelijkheden via de knoppen is echt een meerwaarde.

Verstuurd vanaf mijn H8324 met Tapatalk


Offline Jean Sibelius

  • HT forum donateur
  • Highly esteemed member group
  • *******
  • Trade Count: (0)
  • Posts: 4006
  • Total likes: 127
  • Gender: Male
  • “Life’s too short to listen to bad audio”
    • Bouw van Confidence Mansion
Re: Domotica // Hoe gebruiken jullie het in je HT-omgeving?
« Reply #37 on: July 4, 2020, 23:14:05 »
Hoi allemaal,

Heb ondertussen al mijn apparaten in Logitech gezet/geleerd en die kan ik vervolgens in Homey importeren. Vervolgens kun je dan met triggers functies aanroepen van deze apparaten. Ik heb ook een scene gemaakt in de Harmony die met de Homey aangeroepen kan worden.

Vanavond is de 'vuurproef' geweest en heb ik samen met Angelie een film gekeken (en tussendoor wat dingen geprobeerd). De integratie is volgens Angelie geslaagd :colgate:

Maar helaas werkt nog niet alles 100%.

Ik heb een vraagje over de Homey + Logitech integratie en ik hoop dat iemand onderstaande herkent er een oplossing voor heeft.

Heb nu een ‘pauze’ commando gemaakt dat ik met een Remotec Scene Master trigger/activeer.
Het doel is om een CD of Film te pauzeren en een paar lampgroepjes aan te zetten.

Met als resultaat:

IF TRIGGER, THEN
o.a.
Oppo UDP-203
Send Command
Transport Basic
Pause

Ik zie dat het pauze commando naar de Oppo gestuurd wordt (die stopt even), maar de Oppo speelt vervolgens toch door.

Je kunt Commando’s in de Homey laten herhalen.
bv. Pause 10

Dan wordt het commando 10 keer herhaald en gaat de speler uiteindelijk op Pauze (meestal na 5 of 6 pogingen), maar de muziek/film speelt tot die tijd (schokkerig) door en dat is irritant/jammer :sarcasm:.

Heb in de Harmony ook al gespeeld met de instellingen onder deze Oppo:
- Herhalingen van opdrachten (staat nu op de maximale 3).
- Vertraging aanpassen.

Heb ook fysiek de IR-blaster tegen de IR-ontvanger van de Oppo geplaatst, maar helaas nog geen gewenst resultaat.

Heeft iemand een idee hoe dit op te lossen?


Groeten, Jan
(de bouw van) Confidence Mansion
Electronica: Trinnov Altitude32 | VAC Signature 200 iQ’s | Parasound JC-1’s + A51 | Synology DS918+/DX517 (48TB) | Oppo BDP-105 / UDP-203 CM Stufe 2
Speakers: Von Schweikert VR10-MKII | Dynaudio Confidence C4 | Velodyne DD-18 Projectie: JVC DLA-RS55 | Stewart LX123HST13
Diverse: Artesania Exoteryc 3L + Aire racks | Schnerzinger Emi + Giga Piccolo A3 | PS Audio P3

Offline jelleeelco

Re: Domotica // Hoe gebruiken jullie het in je HT-omgeving?
« Reply #38 on: July 6, 2020, 10:27:55 »
Ah sorry dan is het inderdaad lastig.
Helaas, hopelijk vind je nog een oplossing.
De toevoeging van de extra mogelijkheden via de knoppen is echt een meerwaarde.

Verstuurd vanaf mijn H8324 met Tapatalk

Misschien domme vraag, maar ik heb nog een Harmony One liggen. Zou ik die kunnen gebruiken? Of is dat echt een andere "account" en manier van werken dan de Hub (en companion/elite)?

Offline stanley

Re: Domotica // Hoe gebruiken jullie het in je HT-omgeving?
« Reply #39 on: July 6, 2020, 22:20:48 »
Nee het gaat alleen als je ook een hub heb, deze stuur dan bijvoorbeeld je lichten aan via WIFI.

Offline jelleeelco

Re: Domotica // Hoe gebruiken jullie het in je HT-omgeving?
« Reply #40 on: July 7, 2020, 09:15:10 »
Ik heb de hub, dat is het probleem niet... ik heb alleen geen Elite / 950 remote om via USB aan de computer te hangen om zo het 'fake' apparaat te vinden. Dus ik dacht, ik heb nog wel een Harmony One liggen; die  heeft een USB aansluiting.

Maar volgens mij wordt de Harmony One aangestuurd door andere software (niet cloud) en niet te combineren met de Hub... tja, misschien dan toch een keer ergens een tweedehands Elite of 950 op de kop tikken. Dit is echt wel iets dat ik heel graag wil hebben werken! De KODI plugin werkt geweldig (play/pauze met licht bediening) en als ik het goed begrijp kun je met deze plugin werkelijk iedere actie van de afstandsbediening 'zien' en dus gebruiken / mappen aan acties...

Offline denoontje

  • Linnoontje Akurate katalyst Wilson Benesch Square 5 stereo power, Arcamoontje Wilson Benesch Square / Velodyne 7.2.4 dirac atmos jvc n7 4k HDR power
  • The ultimate HT Forum elite group
  • ********
  • Trade Count: (+10)
  • Posts: 10791
  • Total likes: 373
  • Gender: Male
  • denoontje + primoontje -> linnoontje + arcamoontje
Re: Domotica // Hoe gebruiken jullie het in je HT-omgeving?
« Reply #41 on: July 7, 2020, 10:46:07 »
Ik heb de hub, dat is het probleem niet... ik heb alleen geen Elite / 950 remote om via USB aan de computer te hangen om zo het 'fake' apparaat te vinden. Dus ik dacht, ik heb nog wel een Harmony One liggen; die  heeft een USB aansluiting.

Maar volgens mij wordt de Harmony One aangestuurd door andere software (niet cloud) en niet te combineren met de Hub... tja, misschien dan toch een keer ergens een tweedehands Elite of 950 op de kop tikken. Dit is echt wel iets dat ik heel graag wil hebben werken! De KODI plugin werkt geweldig (play/pauze met licht bediening) en als ik het goed begrijp kun je met deze plugin werkelijk iedere actie van de afstandsbediening 'zien' en dus gebruiken / mappen aan acties...

Ik heb evt nog een 880 liggen..als die kan wat je moet doen...

Offline jelleeelco

Re: Domotica // Hoe gebruiken jullie het in je HT-omgeving?
« Reply #42 on: July 8, 2020, 12:12:55 »
Dank je, maar ik heb het inmiddels werkend. Ook de Hub kan via USB aangesloten worden om zo de Harmony-Span toe te voegen.

Het heeft veel potentieel - ik heb nu de play/pauze in de activiteit Netflix gekoppeld aan een aan/uit sensor in Domoticz, alwaar ik allerlei condities kan stellen aan de acties. Lastige is met netflix (op de shield) dat ook 'OK' play/pauze kan triggeren. In Domoticz is dit mooi te managen.

Enige waar ik tegenaan loop is dat de harmony-span.js niet werkt als je hem laat opstarten met de raspberry pi (danwel via PM2, dan wel middels rc.local). Ik heb al een issue gelogd; Logan reageert erg snel dus ik hoop hier gauw wat op te vinden!

Offline stanley

Re: Domotica // Hoe gebruiken jullie het in je HT-omgeving?
« Reply #43 on: July 8, 2020, 12:34:25 »
Fijn dat het doet wat het moet doen. En hij is altijd snel met reageren.

Verstuurd vanaf mijn H8324 met Tapatalk


Offline jelleeelco

Re: Domotica // Hoe gebruiken jullie het in je HT-omgeving?
« Reply #44 on: July 9, 2020, 10:09:18 »
Nu ook gefixed met het automatisch starten van Harmony-Span als de raspberry pi opstart.

in de folder waar harmony-span staat, vanuit daar via PM2 de harmony-span server opstarten. Dan ook vanuit daar het  startup script genereren en dan werkt het perfect: na reboot is harmony-span actief.


Offline jelleeelco

Re: Domotica // Hoe gebruiken jullie het in je HT-omgeving?
« Reply #45 on: July 10, 2020, 09:59:39 »
Ik heb het nu op nog een andere, veel betere manier werkend gekregen. De Harmony-Span werkt fantastisch, maar is beperkt. In de meeste apps kun je play/pauze doen met niet alleen de play/pauze knoppen, maar ook stop, select, etc. De knoppen play/pauze zelf hebben ook een wisselfunctie (play indrukken terwijl er al iets speelt zal de video pauzeren). Voor mijn geen probleem (ik kan wel onthouden dat als ik de lampen wil bedienen dat ik dan de play/pauze moet gebruiken), maar voor kleine kinderen bv is dat lastiger.

Ik ben op zoek gegaan naar een manier om de status van de Shield af te lezen en op die manier de trigger in Domoticz te krijgen.

Dat is gelukt en ik kan de status van de Shield (ieder android device) aflezen en daarmee een trigger zetten in Domoticz (of direct lampen aansturen).

Dit door middel van de AndroidTV integratie in HomeAssistant die via een ADB server contact maakt met de Shield en iedere seconde de status uitleest (dit interval kun je instellen). In HomeAssistant vervolgens automation rules aangemaakt die via een json een trigger in Domoticz controleren.

Die trigger in Domoticz is een switch (PlayPauze) die zodra een video speelt, AAN is en als er niets speelt UIT is. Hiermee kan ik de lichten bedienen, al naar gelang het tijdstip dan wel de lichtsterkte in de kamer (dit laatste moet ik nog instellen / experimenteren).

Het werkt bij mij op de Shield en de Amazon Fire stick, en ik heb de volgende apps werkend: Netflix, PrimeVideo, Kodi, YouTube, Disney. Als  iemand wilt weten hoe dit moet hoor ik het graag.
« Last Edit: July 10, 2020, 10:04:10 by jelleeelco »

Offline dexter98

Re: Domotica // Hoe gebruiken jullie het in je HT-omgeving?
« Reply #46 on: July 29, 2020, 09:49:42 »
Tegenwoordig is er veel 'prefab' te vinden.

Ik ben hiermee begonnen in de tijd dat er nog niet veel was. Dus heel veel code (python) zelf geschreven. Hiërarchie is dan ook iets anders hier.


Praktisch alle automation draait op een Rpi en code bestaat uit 4 grote blokken:
1) Event server
2) 'webserver' die verschillende paden mapt op diverse shell commandos (veelal oneliners)
3) kodi plugin
4) heel veel hardware-specifieke code


De event server luistert naar events, bv kodi of Chromecast (maar ook IR signalen), beoordeeld dan om wat voor content het gaat (film, trailers, tv serie, muziek, 3d of 2d, stereo of surround track) en checkt nog wat hardware (bv: staat de beamer aan).

Grote voordeel van events is dat je niet alleen via afstandsbediening of home automation app alles moet bedienen, maar je precies zelfde gedrag krijgt ongeacht of je content start met afstandsbediening, ui of native app van de content (bv Netflix of Spotify).


Afhankelijk daarvan worden http requests op de webserver afgevuurd die dat dan weer uitvoert en naar de hardware stuurt. Leuke daarvan is is dat die commando's niet sequentieel worden uitgevoerd maar zo veel mogelijk parallel. Dus beamer, versterker, verlichting etc etc worden allemaal tegelijk aangestuurd.

Communiceren kost redelijk wat tijd en dat geeft anders zichtbare vertraging. Dit was met name nodig voor m'n nieuwe(re) Marantz receiver waarvan de firmware heel stuk trager en slechter is dan m'n oude Marantz receiver (veel meer retries nodig; commando's worden soms niet of traag uitgevoerd; shame on you Marantz!).


Dan hebben we de kodi plugin. Die doet niet zo heel veel in het automation stuk, maar voegt wel nodige toe aan de "experience": voorfilms selecteren volgens recept, pauze slides aanzetten wanneer film gepauzeerd wordt. Afhankelijk of film 2d of 3d is worden de 2d of 3d trailers getoond. Dit bleek nodig omdat veel mensen (inclusief mijzelf) altijd even moeten wennen aan 3d en anders het eerste stukje van de film minder bewust mee krijgen.


Tenslotte hebben we de hardware specifieke code. Met name Marantz aansturen was een flinke kluif ivm onbetrouwbaar gedrag. Veel retries en veel status zelf checken.

Sent from my moto x4 using Tapatalk