Author Topic: Af en toe geen geluid, dan een knal en geluid is weer terug  (Read 274 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline jrnholt

Ik heb een vreemd probleem waarvoor ik geen oplossing weet. Ik heb een Pioneer SC-LX56 receiver, gekoppeld aan een Teufel LT2 Mk2 5.1 L set. Als ingangsapparatuur gebruik ik onder meer een LG OLED B6 televisie, een Humax 5200 kabelontvanger en een Apple TV 4. Aan de setup is het laatste jaar niets veranderd, maar sinds een maand of twee is er spontaan een probleem ontstaan, dat zich wat moeilijk laat uitleggen. Ik probeer het toch.

Wanneer ik van externe bronnen zoals de Apple TV of mijn televisie iets wil afspelen, bijvoorbeeld via de Netflix of Videoland app, dan hoor ik vaak eerst een knal, en daarna wordt het geluid goed afgespeeld. Of ik krijg aanvankelijk helemaal geen geluid. Dat duurt dan variŽrend van enkele seconden tot een paar minuten, dan weer een knal en vanaf dat moment doet het geluid het weer. Het geluid valt NOOIT weg tijdens het afspelen zelf, dus zodra het geluid het doet, kan ik urenlang probleemloos kijken. Maar zet ik ook maar een seconde op pauze, dan is in veel gevallen meteen het geluid weer weg, en dan gebeurt er vervolgens hetzelfde als hierboven omschreven.

Het probleem doet zich zowel bij de televisie als bij de Apple TV voor. Gebruik ik de Humax als bron, dan gebeurt het maar zelden, en als het al gebeurt, dan nooit bij het afspelen en ook niet bij pauzeren, maar wel soms als ik het afspelen van een programma stop (dus niet met de pauzeknop, maar de stopknop, waardoor ik live televisie te zien krijg).

Wat kan hier het probleem zijn, en wat is er aan te doen? Doordat het bij meerdere ingangsapparaten gebeurt, vermoed ik dat het probleem in de receiver zit..? Ik heb al eens alle apparaten van de stroom gehaald voor een paar minuten, maar dat was de oplossing niet. Op de momenten dat ik geen geluid heb, branden wel de indicatoren van alle speakers. Op die momenten heb ik ook al geprobeerd het volume omlaag en omhoog te draaien, of van surroundmodus te wisselen (zelfs naar stereo en naar Pure Direct), of even naar een andere ingang te schakelen en dan weer terug, maar niets helpt.

Ik hoop echt dat iemand weet wat dit kan zijn en hoe het te verhelpen is.

Alvast heel hartelijk dank voor jullie hulp!

Offline Rowdy

Re: Af en toe geen geluid, dan een knal en geluid is weer terug
« Reply #1 on: November 10, 2018, 13:44:08 »
Het lijkt erop dat de inschakelvertragingsschakeling niet goed werkt, misschien door slechte soldeer verbindingen. De inschakelvertragingsschakeling zorgt ervoor dat er geen gelijkspanning op de luidspreker uitgang staat bij het inschakelen van de versterker. Door gelijkspanning op de luidspreker uitgang hoor je dan een knal uit de luidsprekers.
« Last Edit: November 10, 2018, 13:46:49 by Rowdy »

Offline jrnholt

Re: Af en toe geen geluid, dan een knal en geluid is weer terug
« Reply #2 on: November 11, 2018, 13:22:29 »
Dank je wel voor je reactie! Verklaart dat niet alleen de knal, maar ook de andere symptomen die ik beschreven heb?

En stel dat dit inderdaad het probleem is: wat is daaraan te doen?