Review: Xpand Lite X105 RF en IR 3D Bril

Started by Mediasluis, June 6, 2018, 09:33:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mediasluis

Hier is een review van de Xpand X105 Lite RF en Xpand Lite X105 IR 3D brillen. Dit zijn 3D Shutter brillen die werken op een RF (Radio Frequentie) of een IR (Infra Red) 3D signaal.
Te koop hier bij Mediasluis:
http://www.mediasluis.nl/webshop/4/3D-Brillen/8/Xpand

Sinds de projectors en TV's 3D meekregen wordt er gebruik gemaakt van een shuttersysteem. Je hebt nu eenmaal een manier nodig om ervoor te zorgen dat het linker oog alleen het linker beeld ziet en het rechteroog alleen het rechter. Bij projectie kun je bv. 2 projectors gebruiken en het beeld via polarisatiefilters blokkeren tegenover dat van de andere projector. Met een 3D Polarisatie bril, waarvan de linker en rechter glazen op dezelfde manier geplaatst zitten kun je dus een prachtig 3D beeld op het grote doek zien. Noodzakelijk is dan wel, dat je een zilverscherm gebruikt dat het gepolariseerde licht in tact houdt en het niet depolariseert, anders zie je weer dubbel.

Zo'n zilverscherm heeft ook wat nadelen, want een goed polariserend scherm is vrij spiegelend, waardoor je hotspotting gaat zien en wat lichtverlies aan de tegenovergestelde kant van waar je zit. Je zult dus een compromis moeten vinden tussen ghosting (dat je wat van het andere beeld blijft zien dat niet voor het betreffende oog bedoelt is) en een mooi egaal beeld.

Voor normaal videoprojectie in 2D heb je eigenlijk een zo neutraal mogelijk scherm nodig voor een perfect beeld. Vandaar dat ik al een aantal jaar het HD Progressive aanprijs, dat 100% structuurvrij is, kleur neutraal en dat met een zeer brede kijkhoek.
Zie de review hier:
https://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=145815.msg2690861#msg2690861

Een mooie oplossing is dus het 3D Shuttersysteem. Door het beeld zeer snel om en om te wisselen, zowel op het schermbeeld alsook op de bril, kun je beide beelden scheiden. Qua ghosting ziet het beeld er schoner uit en voor projectie heb je maar 1 projector nodig. Wel moet je ervoor zorgen dat er geen ander licht in de ruimte is dat niet met deze frequentie meetrilt, anders ga je het flikkeren van de bril zien.

Voor TV's heb je ook wel een passive 3D versie, door met een soort lenticulair systeem en circulaire polarisatie beide beelden te scheiden. Dat werkt ook erg goed, maar halveert de resolutie. Al kun je op een 4K scherm op die manier wel gewoon passief 3D in Full HD 1080P kijken.
Ook voor Projectie zijn er Polarisatorsystemen zoals Volfoni. Deze zet je voor een 3D shutterprojector en dat systeem zet dit om in circulair passief 3D, in combinatie met een zilverscherm en de circulaire 3D brilletjes die je waarschijnlijk van de bioscoop wel kent als RealD en hebt liggen.
Een review hiervan vind je hier: http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=152086.new#new
Mijn ervaring is alleen wel dat het 3D Shutter systeem schoner en scherper oogt.

De meeste projectors tegenwoordig maken voor het 3D nu gebruik van RF 3D (Radio Frequentie, zoals Bluetooth) en dat vind ik wel prettig. Een paar generaties terug begonnen ze met de IR (Infrarood) versie, maar als je dan even opzij keek dan was de bril het signaal alweer kwijt, viel de bril uit en zag je dubbel. Nog een groot nadeel was, dat je afstandsbedieningen het niet meer deden omdat het IR signaal de Blu-Ray-speler niet bereikte door het sterke 3D IR signaal.

Tegenwoordig zijn de 3D Shutterbrillen wel een stuk lichter geworden en doen dus niet meer zo'n pijn op je neus na 2 uur kijken.

Nu heeft Xpand zijn compacte versie 3D brillen, de X105 Lite en deze hebben ze bij Xpand nog eens goed onder handen genomen. Deze brillen zijn licht, stijlvol, ergonomisch en comfortabel met een verstelbare neusgedeelte, bestaande uit 2 modellen met elk hun eigen 3D Sync Protocol, voor zowel IR alsook RF. De pootjes zijn om te vouwen om de brillen wat compacter op te bergen.

Aan de binnenkant van het rechter pootje zit een smal knopje waarmee je de bril Aan en Uit zet. Aan de buitenkant van dat pootje zie je een rood LEDje langzaam oplichten als hij Aan gaat, of langzaam doven als hij Uit gaat.
* De eerste keer zul je tijdens een 3D signaal, na het Aan zetten, dat zelfde knopje nog eens moeten indrukken en voor minimaal 1 seconde vasthouden tot het LEDje gaat knipperen, dit om de bril het 3D signaal van je projector of TV te laten zoeken. Dit doet hij meestal vrij snel trouwens, maar scheelt soms ook per projector of TV. Dat zoeken hoeft in principe maar eenmalig, tot je de bril voor een ander merk wilt gebruiken en hem later weer wilt terugzetten natuurlijk.

De brillen zitten overigens gezellig verpakt in een feestelijk doosje. Om te bewaren is deze alleen niet zo stevig. Zelf heb ik een lade met zacht plakvelours afgewerkt, waarin ik de brillen bewaar.

Hier wat specificaties:- 3D Technology: Active Shutter Glasses
- HFR Shuttering Frequency: 96 - 240 Hz
- Lens Type: LCD, TN cell
- Contrast: 1100:1
- Lens Transparancy: 38%
- Sync Method: Radio Frequency (RF)
- Temperature: 5 - 45C
- Battery Life: Min 100 hours (RF) - Min 40 Hours (IR)
- Battery Type: Rechargeable Lithium-ion Polymer cell
- Lens Size: 58 mm diagonal
- Dimensions (W x H x D): 170 mm x 40 mm x 165 mm
- Weight: 37 gr.
- Frame Color: Black

Lees er meer over in de volledige review hier bij Mediasluis:
http://www.mediasluis.nl/review/new-xpand-x105-rf-lite-en-ir-lite-3d-bril
Mediasluis levert alle projectors inclusief volledige ISF-Kalibratie Service, waarbij je projector vooraf eerst wordt nagekeken en gecheckt op dooie pixels, waarbij meteen ook de panelen worden uitgelijnd alvorens deze zijn ISF-kalibratie ondergaat voor 2K SDR, ook in 3D en 4K HDR BT2020 (in DCI P3), dit met meerdere gratis her-kalibraties.

Neem gerust contact op met jouw persoonlijke ISF-servicedealer Matthieu,  of maak een afspraak voor een demonstratie bij Mediasluis via +31-180-853391 / +31-645650925 of zend een e-Mail naar [email protected] of kijk voor meer informatie op www.mediasluis.nl/webshop  op  www.mediasluis.nl/reviews  voor de zeer uitgebreide review van allerlei videoprojectors en toebehoren  of ga naar  https://www.facebook.com/mediasluis