Review Sony VW760

Started by home@the movies, December 5, 2017, 00:35:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

home@the movies

Review Sony VW760 projector,


De release van nieuwe Home Cinema projectoren gaat altijd wel gepaard met de nodige niewsgierigheid naar hoe een toestel gaat presteren,  er zijn echter maar weinig toestellen waar zo erg naar is uitgekeken als naar deze VW760.
Reeds van bij de officiele voorstelling op de IFA in Berlijn waren we al overtuigd dat deze Sony gegarandeerd potten zou gaan breken.
Na deze eerste aangename kennismaking hadden we het genoegen om hem op onze eigen Home Cinema Happening nog een keer van wat naderbij te kunnen inspecteren, en ook dat smaakte naar meer, veel meer.

Waar gaat heel de heisa nu over? Wel het gaat om het rechtstreeks antwoord van Sony op de vorig jaar door JVC voorgestelde Z1,  een native 4K laser projector maar met een prijskaarje dat zowaar minder dan de helft is dan de concurrent.
De vraag die dan uiteraard als eerste komt boven drijven is, hoe gaat dit toestel zich verhouden tegen een projector die 2 keer duurder is.

Toegegeven, het is geen eerlijk vergelijk, je kan en mag niet verwachten dat de presaties exact gelijk zullen zijn. Er moeten nu eenmaal concessies worden gedaan om deze agressieve prijssetting te kunnen hanteren. Aangezien beide projectoren echter twee grote gemene delers hebben, een native 4K paneel, laser lichtbron, en de enige twee zijn in hun soort is het natuurlijk voor velen verleidelijk om even het vergelijk te maken.

De VW760 is zeg maar een wat gekrompen versie van het vlaggeschip van sony de VW5000. De technologie die deze grote broer gebruikt is met veel succes in een behuizing gestopt die een stuk kleiner is zonder heel erg veel concessies te doen in beeldkwaliteit.
De grootste verschillen zijn vooral de lichtopbrengst die bij de VW760 is gereduceerd tot 2000 Lumen tov. 5000 Lumen voor de VW5000,  de gebruikte lens en uiteraard de prijs.

Look and feel,

Over smaak valt niet te twisten maar heel erg speciaal vindt ik de vormgeving van de VW760 niet. Een vrij sobere matzwarte behuizing met centraal geplaatste lens een rooster voor de in en uitlaat dat over het hele frontpaneel is doorgetrokken en wat we ook terugvinden aan de achterzijde van de projector.
De aansluitingen voor beeld en aanverwante zitten netjes aan de zijkant en zijn wat meer naar binnen uitgevoerd om geen problemen te krijgen met uitpuilende connectoren.
De stroomaansluiting is netjes gescheiden van het video gedeelte en vinden we achteraan in het midden terug.
Als je dit monster aan het plafond wil gaan bevestigen raden we wel aan om eerst even je plafond en de gebruikte beugel nader te inspecteren, deze projector werpt met zijn 20kg nl. behoorlijk wat gewicht in de weegschaal.

Technologie,

Dat is uiteraard wat dit toestel zo speciaal maakt, in tegenstelling tot klassieke projectoren waar een UHP lamp voor de nodige lichtopbrengst zorgt maakt deze Sony gebruik van een laser fosfor engine.
Twee blauwe laser arrays zorgen voor het licht, eentje daarvan reflecteerd zijn licht op een gele fosforlaag, de bundel die hierdoor ontstaat wordt dan door een prisma gescheiden in respecteivelijk rood en groen.
De voordelen van laser tov. een klassieke lamp zijn gekend maar ik zet de belangrijkste toch nog even op een rijtje;

-Zeer lange levensduur, ongeveer 20.000 uur.
-Stabiele lichtopbrengst over lange tijd
-Minder verloop in kleur en grey scale
-Beter afgelijnd kleurenspectrum

Verder maakt Sony gebruik van hun klassiek SXRD panelen waarvan we weten dat ze een zeer mooi filmisch analoog plaatje weten neer te zetten. Zoals in alle UHD modellen is de native panel resolutie bij Sony steeds de pro. resolutie van 4096 pixels ipv de standaard 3840X2160 die in de consumer UHD toestellen wordt gebruikt.

Het aanbod van UHD/HDR film tittels gaat de laatste maanden in een zeer snel tempo de hoogte in, dus is het heel erg belangrijk om de progressie in de techniek van zeer nabij op te volgen.
Vooral lichtopbrengst, color space, en bij projectoren ook het juist implementeren van het verwerken van het HDR signaal binnen de mogelijkheden van het toestel, zijn van cruciaal belang.

Laten we beginnen met de Color space;

De meeste toestellen maken gebruik van een kleurenfilter om de native color space op een "eenvoudige" manier te kunnen vergroten, echter dit gaat gepaard met een enorm verlies aan lichtopbrengs; Bij de JVC bvb loopt dit op tot bijna 40%,  een bijna onbruikbare oplossing .
Belangrijk is dus om een zo groot mogelijk native kleurenbereik te kunnen halen zonder verlies van licht.
Hier heeft Sony toch wel zeer goed werk geleverd, zonder gebruik van een filter (die is gewoon niet aanwezig), haalt deze VW760  Een zeer mooi resultaat wetende dat er geen enkele lumen verloren gaat en dus de volledige lichtopbrengst kan worden benut.

Lichtopbrengst;

Ook hier komt Sony hun beloften waar, de specs geven een max licht output van 2000 Lumen in een ongecalibreerde max stand, in een juiste calibratie stand meten we om en bij de 1500 Lumen met de laser op maximaal.
Op ons 2m75 breed scherm is dat een slordige 30 ftlmb, dat is een hoop licht


Contrast;

Afhankelijk van zoom bereik en dus plaatsing halen we een contrast dat zich tussen de 13000 en 17000:1 plaatst, voorwaar een zeer mooi gegeven.
Met gebruik van de dynamische laser dimming kan hier uiteraard een nog beter resultaat worden neergezet. Aangezien dit zeer afhankelijk is van hoe je zelf tegen het gebruiken van deze functie staat is het aan de gebruiker om te kiezen of je dit al dan niet wil gebruiken.
We opletten dat, net zoals dat met een mechanische iris het geval is, je deze functie niet om max gaat zetten. Als je dit doet kan het dimmen van de laser af en toe wel eens zichtbaar zijn.

Een bijkomend voordeel van laser dimming is dat bij volledig zwarte beelden het licht letterlijk uitgaat. Op zich lijkt dit een verwaarloosbaar gegeven omdat het niet zo heel erg vaak voorkomt maar als je het eenmaal tijdens het kijken van een film meemaakt is het toch wel heel erg bijzonder.
In onze volledig zwarte ruimte zie je dan gewoon niets meer, en dat is toch een heel erg speciaal gevoel.

Reality creatio en motion flow;

In tegenstelling tot de andere 4K toestellen van Sony is bij de VW760 de motion flow ook aanwezig.


En dan het echte werk, beeldjes kijken.

Tja, geweldig, uniek, wat kan ik nu nog meer verzinnen aan superlatieven om deze ervaring te beschrijven.
De scherpte, kleuren, dynamiek, diepte en ongelooflijke analoge look die van deze projector afkomt is gewoon fenomenaal te noemen.
We hebben zowat alle mogelijk referentie materiaal bekeken en herbekeken en iedere keer opniew met open mond zitten kijken, dit is weer een flinke stap voorwaarts in de ultieme thuisbioscoop beleving.

Ook het HDR verhaal is weer een paar trapjes hoger geplaats, maar ik maak hierbij nog een belangrijke opmerking.

Een aantal weken geleden heeft één van onze Amerikaanse Home Cinema freak vrienden een stuk software geschreven die in eerste instantie diende om de niet correcte gamma van de JVC HDR preset te verbeteren.

Met deze software is het mogelijk om complete aangepaste curves te schrijven die een ongelooflijke verbetering teweegbrengen. Het grote probleem bij de JVC's zat hem vooral in het onderste gedeelte van de curve, hier is een enorme black crush aanwezig die niet correct op te lossen valt met de standaard tools zonder compromissen in het beeld te maken.

Met de software kan je dit probleem oplossen en daarbovenop nog alle andere parameters zoals soft clip, hard clip, roll of enz enz te customizen.
Deze curves worden dan gewoon in een preset in de projector geladen en de gebruiker hoeft dan enkel nog maar te kiezen welke curve hij wil gebruiken afhankelijk van de mastering van de UHD disc.

Nu is deze software aangepast zodat het ook mogelijk is om dit te doen bij de Sony. Voor alle duidelijkheid, de sony heeft geen last van de black crush maar je dient als gebruiker wel met de HDR contrast slider te gaan spelen om de helderheid van het HDR signaal aan te passen aan de disc.
Verder ga je met de contrast slider ook "hard" clippen wat niet zo optimaal is, met de software kan je een mooie roll off curve creeren warbij er nog een bepaalde hoeveelheid aan details zichtbaar blijven alvorens hard te gaan clippen.

Voor diegenen die wat dieper in de buidel willen tasten is deze VW760 een toestel waarmee Sony weer een  stap heeft waar de concurrentie even zoet mee zal zijn.

reza

Mooi hoor. wat is de advies prijs van dit apparaat?
Jezus zegt :'' In het huis van mijn Vader zijn vele kamers''
Reza zegt : '' Kom dus naar binnen"

Teejoo

#2
Ik vond hem in elk geval schitterend op jouw show! De eerste keer sinds lange tijd dat het upgradevirus weer begon te kriebelen.

Nog even een aanvullende vraag: Is deze projector nu ook stiller gezien de lasertechniek?

neptune

Quote from: reza on December  5, 2017, 09:38:40
Mooi hoor. wat is de advies prijs van dit apparaat?
Volgens google 14990 euros
zet hier iets neer

home@the movies

Quote from: Teejoo on December  5, 2017, 09:40:24
Ik vond hem in elk geval schitterend op jouw show! De eerste keer sinds lange tijd dat het upgradevirus weer begon te kriebelen.

Nog even een aanvullende vraag: Is deze projector nu ook stiller gezien de lasertechniek?

Als het te hard begint te kriebelen dan weet je wat je moet doen hé  ;) ;D
Wat geluid betreft, vergis je niet, ook een laser die 2000 lumen moet leveren gaat behoorlijk warm worden. De VW760 is eigenlijk even  luid of stil als de andere Sony's, enkel als je de laser output op max. zet gaat hij iets hoger in ventilatie maar ook dat is niet echt een noemenswaardig groot gegeven.

home@the movies


apogeefreak

#6
Kalibratie vraagje verplaats naar ander topic.

http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=85698.725
701s->runco933->8500ultra->hd1->hd350->vw100->cinemax->9500mp->909splitpack+kuro