Ventilator beamer te horen over de speakers

Started by theshadow, December 16, 2018, 20:33:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

theshadow

Al mijn appraten zijn aangesloten op dezelfde groep. Het verlengen van de aardpin van de sony vind ik raar. De aarde wordt vanuit de centraal doos opgesplitst naar alle wandcontactdozen waar mijn apparatuur op aan is gesloten. Daarnaast zijn alle aardcontacten in de meterkast met elkaar verbonden.

Optische kabel lijkt mij een optie maar ik zou dit eerst willen proberen - zonde van het geld als het geen oplossing is.

De accuphase heeft wel xlr ingangen maar die gebruik ik voor het audio gedeelte.

Zojuist de sony uitgezet - zodra deze in standby gaat dan is de ruis weg.

Wat ik niet kan plaatsen is dat bij het experimenteren de ruis toenam zodra ik de accuphase aansloot - ook al stond deze niet aan.

Als de sony stnadby staat (dan is hij nog steeds aangesloten) dan hoor ik geen ruis. Het is dus alleen als de fan draait. Het aanslaan van de fan en het op toeren komen kan je horen in de ruis.

De ruis heb ik dus als de fan draait en de accupahse is aangesloten. De ruis die door de parasound wordt veroorzaakt laat ik buiten beschouwing aangezien dit zo een kleine ruis is.

theshadow

Ik heb de openingpost post gelezen. Het is complexe materie die ik mezelf niet helemaal eigen kan maken.

Ik ben alleen niet overtuigd dat ik last heb van een aardlus. Ik ben nog niet overtuigd omdat ik alleen last heb als de fan van de sony draait. Draait hij niet - sony in standby - dan heb ik nergens last van. Ook al zijn alle apparaten aangesloten.

jossie

#52
Een aardlus genereert niet perse problemen tenzij er een stoorspanning op de aardleiding wordt gezet. Zodra de fan gaat draaien in de Sony wordt die op de aardleiding gezet. Waarschijnlijk is het een PWM fan die met pulsen (blokken) wordt gestuurd. Daarin zit veel hoogfrequent ruis. Hoe harder de fan gaat draaien hoe breder de blokken worden.

De aardlus maakt een massa verbinding over de analoge ground verbindingen in/van de Marantz,  zodra de stoorstroom kan gaan lopen (lees: de lus is compleet) wordt daar een stoorspanning opgewekt.

Als jij de lus onderbreekt: dus de HDMI kabel uitneemt of de analoge verbinding tussen de Marantz en de Accuphase verwijdert kan de stoorstroom niet meer rond lopen en verdwijnt de ruis.

De storing (ruis) ontstaat in de Marantz, niet in de eindversterkers, laatsten hoeven daarom niet aan te staan om in andere eindtrappen toch storing te laten horen, besef dat alle kanalen dezelfde 'ground' referentie hebben in de Marantz. Als die vervuild is hebben alle kanalen daar last van.

Het verplaatsen van de stroomaansluiting van de Sony naar het blok waar de Marantz uit gevoed wordt heb ik aangegeven als een mogelijke oplossing. Als jij nu zegt (en zeker weet) dat elke WCD in de ruimte op dezelfde groep zit uit de cetraaldoos in het plafond zal dat waarschijnlijk niet helpen.

Plak morgen de aarde van de beamer even af ter test. Als de redeneringen kloppen heb je dan geen storing meer.


Voorlopig kloppen alle bevindingen met het altijd genereuze aardlus monster...   :D,   een van m'n beste vrienden, ik ken 'm goed.
Omni !

jossie

Nog even kijkend in je plaatje zie ik dat de Accuphase alleen de frontkanalen (= 2) doet. Een stereo trafo van goede kwaliteit zou dan ook voldoende zijn. Daar kan ik je eventueel wel aan helpen.

Die trafo zorgt dan voor een galvanische scheiding, de lus wordt daarmee ook gebroken. Goedkoper dan een optische HDMI oplossing denk ik, en komt altijd van pas in dit soort situaties  ;)
Omni !

theshadow

Hmmmm....... dat is een heel logisch en aannemlijk verhaal. Ik begin het eindelijk te begrijpen. Bedankt voor de heldere uitleg.

Ik zal vanavond de aardpin van de sony afschermen.

De accuphase wordt idd alleen gebruikt voor de voorste 2 kanalen. Ik ben benieuwd wat een stereo trafo is.


jossie

Quote from: theshadow on December 22, 2018, 08:38:26
Hmmmm....... dat is een heel logisch en aannemlijk verhaal. Ik begin het eindelijk te begrijpen. Bedankt voor de heldere uitleg.

Ik zal vanavond de aardpin van de sony afschermen.

De accuphase wordt idd alleen gebruikt voor de voorste 2 kanalen. Ik ben benieuwd wat een stereo trafo is.

Dat zijn er twee in een doosje ;-)
Omni !

jossie

Omni !

theshadow


jossie

Omni !

theshadow

Nee, helaas niet. De balanceerde ingangen zijn in gebruik door de dac. Daarnaast wil ik deze liever niet gebruiken omdat ik dan ook de voorversterker gedeelte gebruik van de accuphase. Nu in de marantz op de eindversterker ingangen van de accuphase aangesloten.

De accuphase is als eindverster, voorversterker of als geintegreerde versterker te gebruiken. Er zit een switch op waarmee je dan schakelen van geintegreerd of gescheiden. Dat is het fijn omdat ik zo hifi en homecinema wel kan combineren.

jossie

Je hebt toch twee sets gebalanceerde ingangen? Je zou toch kunnen overwegen om de Marantz op de line ingangen aan te sluiten. Enige nadeel is dat je voor home cinema gebruik de volumeregelaar op een exacte stand moet zetten.

Dan is de verbinding tussen Marantz en Accuphase gebalanceerd, gaan de stoorstromen als het goed is door het chassis en heb je daar geen last meer van.

Helaas houden Hifi fabrikanten zich niet aan de AES48 norm, ik gok 99% dat een van beide apparaten een 'pin1' probleem heeft. Zoja dan zou het setje ground lift kabeltjes van Leo je kunnen helpen, dat lost het probleem dan op of je kunt in eigen kabels aan een zijde shield losmaken (zie nogmaals het eerder genoemde topic).
Omni !

theshadow

#61
Klopt, en idd dat is de reden waarom ik de line-1 niet wil gebruiken.

Een andere optie is dus de mantel ontkoppelen van de rca kabel tussen de marantz en accuphase?

Zitten hier geen risico's/nadelen aan gekoppeld?

Ik ben ook benieuwd naar de stereo trafo.

jossie

Nee, dat kan alleen bij xlr niet bij tulp (!) trafo kom ik morgen even op terug.
Omni !

theshadow

Sony nu aangesloten zonder aarde.......... geen ruis (ratelend geluid). Hiermee wordt bevestigd dat het een groundingsprobleem is. Ongelooflijk, had ik zelf nooit kunnen bedenken.

theshadow

Jossie, zijn er nog risico's/gevaren als de sony niet geaard aangesloten is?

jossie

Ja. Een apparaat met een geaarde aansluiting hoort in een geaarde WCD. Niet zo laten.

Ik laat je nog weten wat voor trafo oplossing zou kunnen, nu ff geen tijd voor.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Omni !

theshadow


jossie

#67
Quote from: jossie on December 21, 2018, 19:26:21
Ok,

Er is duidelijk een aardlus met de Accuphase. De hypex heeft geen verbinding tussen de audiomassa en de aarding, dat is prima. De Parasound is wat vreemd maar je zegt dat die minder storing geeft en in het totaalplaatje maakt het niet veel uit dus laten we dat nu ook even zo.

De beste oplossing: de lus breken:

* Optische HDMI kabel gaat vrij zeker 100% werken aangezien je zonder HDMI kabel nergens last van hebt
* Trafo's in de audiolijnen tussen Accuphase en Marantz en evt naar de Para. Door het grote aantal kanalen is dit duurder dan de eerste optie denk ik. Bovendien wil je mogelijk geen trafo's in de signaallijnen

Mogelijk een oplossing:

* Aardpunt van de Sony naar de versterkers brengen met een verlengkabel, in dezelfde doos als de Marantz. Het idee daarbij is dat als de aardpotentiaal van de Sony en de Marantz hetzelfde zijn dat er geen stoorstroom meer gaat lopen over de audio massa. Als hij daar al zit gaat dit niks helpen..., zo niet, proberen, kleine moeite.
* Waar mogelijk xlr kabels gebruiken maar de Hypex geeft geen storing, die maakt niet uit, Para heeft geen xlr in, Accuphase weet ik zo niet (?) Je zal echter zien dat dan er een pin 1 probleem ontstaat. In het aangehaalde topic staat dat uitgelegd.

...

Dit blijft de set oplossingen die eerder zijn genoemd. Met het voortschrijdende inzicht misschien nog eens heroverwegen. Derde en vierde punt heb je op zich nog niet geprobeerd. Mogelijk heb je een verlengsnoer om de beamer in het audioblok te kunnen prikken? Vierde oplossing is ook bijna gratis (nou ja, twee XLR kabels...) en in mijn ogen wel degelijk een goede oplossing (qua audio).

Maar goed. Ik kan een set audio trafo's naar je toe sturen die we in de pro sector gebruiken. Dan kun je proberen wat werkt en of het je bevalt. Ik gebruik zelf vaak een betaalbare van Ebtech op +4 dB niveau, voor consumenten nivo (-10 dB) zou de Neutrik  NA2F-D2B-TX ook kunnen. Als ik in de specs kijk is voor volle uitsturing 1,14 Volt nodig. Dan valt de de Neutrik af, blijft Ebtech over, is betaalbaar en ok voor dit doel. Ik heb ook TM8's van Amplimo in Neutrik behuizing met dubbel tulp chassisdeel. Misschien wel de beste (trafo) oplossing voor je.

In de specs is overigens ook te lezen dat de gebalanceerde input al bij 113 mV vol ingestuurd is. Daar mag je wel een tikkie voorzichtig mee zijn, dat is zeker geen pro level, het is meer een tulp ingang met XLR connector qua specs zeg maar. Mogelijk stuurt het apparaat ervoor veel hoger uit

Als jij graag schroefbare tulp connectors gebruikt zul je wel wat ongelukkig worden van de kunststof jack chassisdelen op de Ebtech denk ik zo  ;) Wat mij betreft maakt het niks uit. De neutrik chassis delen met de TM8 trafo's zijn robuuster en direct te combineren met je bestaande bekabeling.

Merk nog op dat de optische HDMI kabel als eerste staat genoemd. In dit geval qua audio kwaliteit mogelijk de beste oplossing (alhoewel er ook audio gekken te vinden zijn die lyrisch zijn over trafo scheiding tussen apparaten).

Nou, heb je wat om op te kauwen met kerst   ;D
Omni !

RalphH

Ebtech werkt hier nog steeds  :thumbs-up:. En ik heb geen verschil in weergave kunnen ontdekken, meettechnisch (via rew) ook niet overigens.
Onkyo rz70 /JBL HDI 1600, Tannoy 609, D750 en custom Tannoy Atmos speakers/ SVS PB13 Ultra & PB12+ /Earthquake Q10B / Epson LS12000 / Lumene 106" / NVIDIA Shield TV Pro
Klikkerdeklik --> HT in de tuinkamer

theshadow

Optie 4 is voor mij geen echte oplossing - ik wil de voorversterker van de accuphase niet gebruiken voor surround.

Optie 3 ga ik nog proberen.

Waarschijnlijk ga ik voor optie 1 - optische hdmi kabel.

jossie

Op zich een goed idee, mogelijk zitten daar wel hardware beperkingen in naar toekomstige data/bit rates maar daar heb ik niet zo'n verstand van. Ik bedoel eigenlijk, misschien is een trafo proberen toch ook zo gek nog niet, daar ga je niet failliet aan.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Omni !