Rockfon voor nagalm

Started by Stefke_toyo, March 28, 2011, 11:22:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Stefke_toyo

Op aanraden van Thingman, moet ik mijn nagalm beheersen op de volgende manier.

75% via plafond en 25% via wanden.

Omdat Toine net op reis is vertrokken voor 4 maand, probeer ik het ook langs deze weg.

Nu heb ik op de site van Rockfon wat gelezen over de Gewogen geluidsabsorptiecoëfficient (αw). Nu schommelt die voor rockfon platen tussen de 0.7 en 1. waarbij 1 volgens mij veel te hoog is.

Aangezien ik in mijn nieuwe ruimte de basis aanpassingen wil doen en niet te extreem gaan met akoestiche aanpassingen, had ik graag geweten of er hier iemand mij kan zeggen wat ik het beste gebruik voor plafond en wand te bekleden. Of is er iemand die mij kan zeggen welke laten ik kan plaatsen om een goed resultaat te bekomen waarmee ik nagalm mee kan verminderen.

Zoals gezegd, ik wil niet extreem gaan en geen 100'en Euros uitgeven aan metingen en materialen; ik denk dat het mogelijk moet zijn om met een paar materialen een goed resutlaat te verkrijgen. De hoofdreden voor niet te extreem te willen gaan is dat het nog altijd een leef/speel ruimte is voor mezelf en de kinderen. Later kan ik extra aanpassingen doen indien ik dit wens.

Alvast bedankt

Stef

Eric Desart

#1
Gewoon kort:

Kijk ook hier:
http://www.rockfon.nl/akoestiek/plafonds+vergelijken/geluidsabsorptie/alpha+w
http://www.plafondwinkel.nl/document&id=516 blz 7 van 9

Als jij hoofdzakelijk in de richting muziek denkt is die alpha w niet zo belangrijk aangezien die het laag beneden de 250 Hz band verwaarloost.
Zéér belangrijk is lineaire absorptie tot zo laag mogelijk.

Verder zijn de Sabine formules niet representatief om het effect van zo'n asymmetrische absorptie geconcentreerd op je plafond juist te berekenen. De klaarheid wordt in belangrijke mate door je deels naakt blijvende muren gegeven.
Er zijn meerdere alternatieve methodes voor Sabine berekeningen die beter rekening houden met dergelijke asymmetrische toepassingen.

Verder laat een goed absorberend plafond ook toe om hier en daar reflecterende plaatjes in het raster te leggen, wat ook bijdraagt tot diffusie (verschil in impedantie = diffractie) en klaarheid.

Het belangrijkste (in mijn ogen) is dat je naar het laag kijkt (dus dikte materiaal en/of spouwgrootte).
De hoeken zijn belangrijke plaatsen voor het laag, en wanneer je voldoende hoogte hebt is het nuttig meer wol op het plafond te leggen aan de randen van dat plafond.
Maar zonder betere beschrijvingen is het een beetje in het ijle praten. Ik zou niet al te wakker liggen van die gewogen absorptiewaarde.
Vriendelijke groeten
Eric Desart
Vragen inzake geluidsisolatie of akoestiek horen hier thuis in het forum, niet in of via persoonlijk berichtjes.
Zo leren we allen van elkaar.

Deleted member

#2
Hoi Stef, nog even los van de inhoud ben ik bang dat je niet naar een systeemplafond (of wat voor soort plafond dan ook) hoeft te gaan kijken als je niet "100'en Euros" zoals je schrijft uit wilt geven. Dit simpelweg omdat 't veel meer kost dan dat. Het systeemplafond is trouwens ook de goedkoopste optie als je vergelijkt met akoestische stuc-/span- en spuitplafonds.

Toevallig heb ik zelf Toine (=Thingman/soundscapes.nu) ook ingeschakeld (dienst: Akoestisch Advies met Toegespitst Plan van Aanpak) en heeft hij een adviesrapport geschreven voor me waarna ik (stap 1) op zoek ben gegaan naar een geschikt plafond. Het maken van dit rapport kost wat maar daarna heb je wel een plan van aanpak dat je kunt volgen in de snelheid die je wil. Ook op de inhoud en 't soort maatregelen dat je wilt/kunt nemen heb je dan invloed. Toine heeft gebaseerd op metingen en simulaties van mijn woonkamer bijvoorbeeld een aantal plafonds aangeraden en uiteindelijk ben bij Rockfon uitgekomen en heb ik inmiddels twee offertes binnen. Voor de Rockfon Sonar D ben ik inclusief montage tussen de 2550 en 2850 euro kwijt en voor de goedkopere Sonar E15 variant tussen de 2250 en 2350 euro. Dit is voor zo'n 40m2 en incl. een viertal koven maar EX. BTW en verlichting)

Natuurlijk kom je goedkoper uit als je zelf zou monteren, goedkopere platen kiest en/of een kleinere oppervlakte behandelt. Mij werd verteld dat de verhouding arbeid/materiaal zo'n 40/60% is. Vanaf hier: http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=41321.msg1823311#msg1823311 gaat 't in m'n showcase topic vrijwel alleen over mijn plannen rond de akoestiek bij mij thuis mocht je geïnteresseerd zijn.

Natuurlijk kun je wel je muur gaan behandelen met een aantal (zelfbouw)absorbers en dan veel minder geld kwijt zijn. Ik zou 't echter niet zonder akoestisch advies doen omdat je dan volledig blind vaart en eigenlijk niet weet wat je doet/hoe 't uitwerkt. Dit tenzij je goed thuis bent in de materie natuurlijk en/of over meetapparatuur beschikt óf er natuurlijk genoegen mee neemt dat je 't onvolledig doet of 't risico neemt dat je 't 'probleem' erger maakt door bijvoorbeeld te smalbandig of op verkeerde frequenties te dempen. Op 't forum zijn overigens wel veel tips te vinden rond basisaanpassingen als 't behandelen van eerste reflectiepunten op muren en 't bekende kleed op de vloer dat soortgelijk werkt in 't dempen van reflecties.

Misschien kunnen anderen je nog wat verder op weg helpen als je vertelt welke problemen je ervaart en vertelt hoe je ruimte er uit ziet (afmetingen en aankleding qua meubels, soort vloer en wanden, veel/weinig glas etc.)

-chiel-

Het ligt er natuurlijk helemaal aan hoe groot de ruimte is, maar een paar honderd euro ben je zomaar kwijt aan materiaal. Ik heb pas ongeveer 12 vierkante meter Rockfon Fibral plafond gekocht, en was iets meer dan 500 euro kwijt (thuisbezorgd, zelf gemonteerd).
Mijn HT zit met een brede open verbinding aan mijn woonkamer en dus is de WAF factor erg hoog, ook is de Fibral er in diverse kleuren.
Al zou je er enkel een speelkamer voor de kids voor maken, is zo'n plafond al een goede keus, er treed namelijk een stuk minder geluid naar buiten.

Stefke_toyo

ben net even een weekje op verlof geweest en wat kunnen ontspannen. Leuk om de antwoorden en tips te lezen wanneer je terugkomt.

De oppervlakte waarover ik spreek is ongeveer een 20m² en ik zou deze zelf plaatsen. Zou gaan voor de Sonar of Fibral reeks voor het plafond. Dit in combinatie met een vloermat gaat reeds zorgen voor een goede akoestiek. Toch alvast beter dan het normale plak en stukwerk. De muren is dan een zorg voor later.

Ben ook van plan om te gaan werken met een lichtkoof,  maar moet dit nog uitwerken. Als ik goed kan lezen zijn de platen van rockfon geen slechte keuze. Ik hou jullie op de hoogte van mijn keuze.

bedankt

Stef


Deleted member

Hoi Stef, veel succes en idd. leuk als je 't forum op de hoogte houdt!  :thumbs-up: