Review: Taga Audio Platinum-18

Started by WickedGame, December 2, 2016, 09:25:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

WickedGame

Review Taga Audio Platinum 18

Intro

In ben in een zoektocht naar een luidsprekerkabel die van de rol af komt, en in langere lengtes te koop zijn dan de standaard maten gestuit op een voor mij onbekende kabel. De vervangende luidsprekerkabel gaat een lastige kluif hebben, aangezien het de MIT Magnum M3 gaat vervangen, waar ik helaas door de keuze van wegwerken van de luidsprekerkabels geen mogelijkheid meer heb in deze set. In eerste instantie was ik al snel uitgekomen op een oude liefde, de Kimber 8TC. Deze kabel heeft mij altijd kunnen bekoren en is nog steeds een kabel die geprezen word door zijn gebruikers.

Op basis van een topic omtrent de prijsstelling van Kimber 8TC kreeg ik een privé bericht van Viktor (VIK). Hij gaf aan dat Kimber inderdaad continu wat in prijs stijgt, maar dat er kabels op de markt zijn die voor een fractie van de prijs een zelfde, al dan niet zelfs betere prestatie zouden leveren. Hij wees mij op Taga Audio.

Taga Audio

De Europese oprichters van TAGA Harmony begon hun betrokkenheid in de audio in de vroege jaren van 1990. TAGA herkend dat de meeste luidsprekermerken  trots zijn met het aanbieden van een top geluid tegen hoge prijzen maar in de lagere prijsklasse een goede geluidskwaliteit niet altijd eenvoudig te vinden is...hiermee was TAGA Harmony dan ook een logisch vervolg om dit gat op te vullen.

De belangrijkste criteria voor de goede uitvoering van TAGA luidsprekers is dan ook nauwkeurigheid, met een perfecte plaatsing, ruime en brede soundstage spreiding, een diepe krachtige bas en een indrukwekkende dynamiek. Aangezien de meeste merken bieden dit soort geluid enkel aanbieden in zoals gezegd zeer dure producten, besloten de TAGA oprichters om de winstmarge (van de fabrikant) te verlagen en de focus te leggen op het leveren van luidsprekers met absoluut de beste prestatie / kwaliteit verhouding!

Tegenwoordig levert TAGA Harmony hoge kwaliteit producten op de audio-video markt. De range van producten bevat verschillende series van speakers voor home entertainment (stereo, home cinema) en custom installaties (in-wall/in-ceiling/outdoor/tuin luidsprekers en accessoires) als mede een volledige lijn van multimedia luidsprekers en elektronica producten (DAC's, power filters, hoofdtelefoonversterkers etc.).

De Taga Audio Platinum 18

Platinum 18


De Platinum luidspreker kabel is ontworpen om gebruikt te worden in high-end hi-fi/surround systemen. Het gevlochten uiterlijk van de Platinum 18 lijkt heel sterk op de Kimber 8TC welke ik ook in het bezit heb. Toch valt het wel op dat de Platinum 18 wat flexibeler is, maar tevens ook in diameter wat dikker dan de Kimber 8TC.

De specificaties van de Platinum 18 zijn als volgt:
-   2-conductor, 18 AWG x 8 (possibility to terminate with high-grade copper banana plugs
-   Braided multi-stranded, ultra-high purity 99,99% Oxygen Free Copper wires
-   16 wires per 1 conductor
-   HDPE – Ultra low loss, low capacitance high-density polyethylene dielectric insulation for conductors
-   Low friction, easy-to-pull outer PVC jacket
Link naar de Platinum 18

De Review

Gebruikte opstelling voor de review:

Source
-   Logitech Squeezebox Touch
-   Cambridge DacMagic

Amplifier
-   Anthem MRX710

Luidsprekers
-   Bowers & Wilkens 805S

Software
- VACANT – Southbound
- Ane Brun – These Days
- Ludovico Einaudi - Experience
- Agnes Obel - Familiar
- LP – Muddy Waters   

Hoe getest

Eerst heb ik de nummers in een playlist gezet van Logitech Media Server. Alle nummers zijn lossless en hebben geen enkele compressie.

Ik ben begonnen met het beluisteren van de Kimber 8TC aan de 805S. Daarna heb ik dit herhaalt met aan de linker luidspreker de Kimber 8TC en aan de rechter luidspreker de Platinum 18. Vervolgens heb ik de Platinum 18 op beide luidsprekers aangesloten. Dit om een zo eerlijk mogelijk vergelijk te maken.

Qua herhalingen en sessies zit ik ondertussen op 10 avonden a 2 uur per avond. Dit heb ik ook bewust gedaan i.v.m. vermoeidheid, sfeer, mood etc. Ik ben namelijk van mening dat je gesteldheid bepalend is voor het luisteren, en dat dit een invloed kan hebben op je interpretaties van de muziek.

Luistersessie

VACANT – Southbound

Allereerst ben ik begonnen met VACANT – Southbound. Een track van VACANT die redelijk bezig is met een opmars in de chill-out/ambient scene. Zijn stijl kan het best vergeleken worden met o.a. Four Tet en Burial. Het nummer kenmerkt zich door een duistere weergave met veel laag. Met de Kimber 8TC wordt het laag goed aangezet zonder dat dit te rommelig word. De melodie en highs die het nummer bevat komen met de Kimber 8TC warm over. En in combinatie met de 805S kan dit misschien wat te "warm" qua sound zijn.

Met de Platinum 18 vallen mij een paar dingen op. De laagweergave ligt op nuances wat strakker dan bij de Kimber 8TC. Het is een minimaal verschil, maar na het nummer een aantal keer te hebben herhaalt is het wel merkbaar. De mids en hoog weergave liggen met de Platinum 18 wat lekkerder in het gehoor. Het geheel is minder "warm" dan die met Kimber 8TC is, waardoor het een wat frissere weergave is.Ane Brun – These Days

Wie kent het nummer niet, zullen we maar zeggen. Een nummer waarbij de stem van Ane in het midden goed naar voren komt, en de plaatsing van de instrumenten goed waarneembaar moeten zijn. Een leuk nummer om in een test mee te nemen, en zo geschiedde dan ook.
Op de Kimber 8TC is de plaatsing goed te noemen. Ook hier is weer merkbaar dat de Kimber 8TC het laag wat aandikt, en er een "warm" sausje over de mids en highs gooit.

Dan de Platinum 18 luidsprekerkabel. Hierin komt de stem van Ane wat meer tot zijn recht. Dit mede door de wat minder "warme" weergave. De helderheid spat er vanaf, en haar stem is net wat beter geplaatst. De plaatsing van de instrumenten is net wat verfijnder dan dat de Kimber 8TC dit laat horen.Ludovico Einaudi – Experience

Ik denk niet dat deze man nog enige introductie nodig heeft. De piano virtuoos creert prachtige stukken, met heel veel dynamiek maar ook met veel rust. Ideale muziek dus om de openheid maar ook de rust eens te ervaren met de test.

Ook hierin laat de Taga Audio een rustig en evenwichtig klankbeeld horen. Bij de Kimber 8TC bemerk ik iets meer warmte in de klankkleur, waar de Taga neutraler is. Ook hier zijn de verschillen minimaal, en zijn er wel wat sessies overheen gegaan.Agnes Obel - Familiar

Agnes Obel heeft een nieuwe CD, en wat voor 1 "Citizens of Glass". Ik draai de cd al helemaal grijs, en vond het dus ook tijd om dit nummer aan de luidsprekerkabel test te onderwerpen. Het nummer kenmerkt zich door veel dynamiek. Het begint al met een rustig stuk piano waar Agnes haar zang door laat begeleiden. Hier valt op dat de Taga een heel rustig en dynamisch geluidsbeeld projecteert, het is qua detail vergelijkbaar met de Kimber 8TC.

Wel is het iets sprankelender dan de Kimber 8TC, maar dat zit hem in kleine details. Met name als de strijkers zijn intreden doen is de plaatsing wat beter, en zijn details wat strakker weergegeven.LP – Muddy Waters

LP ook wel bekend als Laura Pergolizzi. Het nummer Muddy Waters is heel bekend geworden door een aflevering van de Netflix serie "Orange is The New Black". Het nummer kenmerkt zich door een rustige start met tamboerijn, met een achtergrond "koor" waarna het na een minuut langzaam het laag erbij komt. De stem van LP is rauw te noemen, en die rauwheid komt goed naar voren in de test. Eigenlijk zoals bij alle nummers is ook hier de plaatsing goed te noemen, en de rust die de kabel met zich mee brengt.

De neutraliteit komt goed naar voren, en ook hier geen enige vorm van kleuring van het geluid.

   

Conclusie

Prijs
Neutrale weergave
Uiterlijk
Bi-Wire mogelijkheid
Lastig af te monteren
Niet de dunste kabel

De Taga Audio Platinum-18 is een uitstekende kabel die qua prijs kwaliteit een zeer goede prestatie neer zet. De kabel laat een evenwichtig geluidsbeeld horen, en blijft zeer neutraal zonder extra hoog of bass aan te zetten.
Dan te bedenken dat de Kimber 8TC waar ik nu mee speel het zesvoudige per meter kost, en die kabel niet tot nauwelijks andere weergave levert dan de Platinum-18, dan kan je niks anders concluderen dat de Platinum-18 een no-brainer is.

Dankwoord

De test is mede mogelijk gemaakt door Viktor (VIK) van www.facebook.com/CineMikeBenelux.

Voor meer informatie over de kabel kan je bij hem terecht.

vik

Leuke ervaring en dank voor het posten!  ^^


Mobiel: +31626102562 /WhatsApp
https://www.facebook.com/CineMikeBenelux

solitaire

Mooi bondig geschreven en toch complete review. Zeer leesbaar.

Dank voor het posten.soli
Not everything that can be counted counts, and not everything that counts can be counted.

Roksan

Is deze kabel ook beschikt om als interne kabel te gebruiken voor luidsprekers en makkelijk te solderen? En waar kan ik het bestellen?
KEF LS 50 Meta
NAD M10 V2
SVS 2000 PRO

vik

Ik heb je een pb verzonden.

Quote from: Roksan on March 11, 2017, 18:34:59
Is deze kabel ook beschikt om als interne kabel te gebruiken voor luidsprekers en makkelijk te solderen? En waar kan ik het bestellen?


Mobiel: +31626102562 /WhatsApp
https://www.facebook.com/CineMikeBenelux

marcelvandekamp

Wat is dan ongeveer de meter prijs. Die kimber zie voor 100 euro/meter van de rol. 1/6 van die prijs lees ik. Dus rond de 16 euro per meter?
met vriendelijke groet,

marcel

vik

€20,- euro per meter. De inkoop is iets verhoogd vanwege de hogere koper prijzen.

Ik heb mijn Kimber Kable Monocle XL speaker kabel verkocht omdat ik het de meer prijs niet waard vind  ;)

Quote from: marcelvandekamp on March 19, 2017, 21:53:55
Wat is dan ongeveer de meter prijs. Die kimber zie voor 100 euro/meter van de rol. 1/6 van die prijs lees ik. Dus rond de 16 euro per meter?


Mobiel: +31626102562 /WhatsApp
https://www.facebook.com/CineMikeBenelux

blue-eyes

Quote from: vik on March 22, 2017, 09:12:31
€20,- euro per meter. De inkoop is iets verhoogd vanwege de hogere koper prijzen.

Ik heb mijn Kimber Kable Monocle XL speaker kabel verkocht omdat ik het de meer prijs niet waard vind  ;)


Alleen op rol of ook afgemonteerd? En zo ja, waarmee monteren jullie de kabel af, dan wel adviseren jullie?
Speakers: WB Vector, WB Vertex, WB Fulcrum 650, Velodyne DD15, Atmos: Revel W783; App.: Arcam AV41, EV: 3 * Arcam P429, Bron: Apple TV 4k, Oppo UPD-203, Dune 4K Solo; Kabel: HDMI: Audioquest Vodka / Carbon, LS: Linn K200 / DHZ, Audioquest, XLR: Linn, DHZ, Cinch: Linn, TV: Sony KD-75XE9005; Stroom: AH! DC; Belden 4mm2, Furutech; Data: 2 * Synology 19", Rack: Finite Pagode Signature; AB: Homey

vik

De €20,- is van de rol per meter inclusief btw. Ex montage ex verzenden.

Deze combinatie is erg mooi:

FURUTECH FP-200B GOLD

http://www.furutech.com/2013/01/27/1056/

Voor 4 stuks ben je rond de €50,- euro kwijt. Monteren laat ik doen door Peacock Audio en hij rekent €40,- incl btw voor het monteren van een set.Quote from: Blue-Eyes on March 22, 2017, 09:36:15
Alleen op rol of ook afgemonteerd? En zo ja, waarmee monteren jullie de kabel af, dan wel adviseren jullie?


Mobiel: +31626102562 /WhatsApp
https://www.facebook.com/CineMikeBenelux

blue-eyes

Mooi krimpkousje en vlechtkous erbij en klaar :D
Speakers: WB Vector, WB Vertex, WB Fulcrum 650, Velodyne DD15, Atmos: Revel W783; App.: Arcam AV41, EV: 3 * Arcam P429, Bron: Apple TV 4k, Oppo UPD-203, Dune 4K Solo; Kabel: HDMI: Audioquest Vodka / Carbon, LS: Linn K200 / DHZ, Audioquest, XLR: Linn, DHZ, Cinch: Linn, TV: Sony KD-75XE9005; Stroom: AH! DC; Belden 4mm2, Furutech; Data: 2 * Synology 19", Rack: Finite Pagode Signature; AB: Homey

vik

Precies. En je kunt op vakantie in plaats van toe leggen op een dure set 8TC of Monocle XL  :tounge:


Quote from: Blue-Eyes on March 22, 2017, 10:54:22
Mooi krimpkousje en vlechtkous erbij en klaar :D


Mobiel: +31626102562 /WhatsApp
https://www.facebook.com/CineMikeBenelux

blue-eyes

En maatwerk begrijp ik. Bijv. single lengte voor een centerspeaker.
Vlechtkous over de gehele lengte dan he ;)
Heb je voorbeelden van de afgemonteerde kabels, vlechtkous etc.?
Speakers: WB Vector, WB Vertex, WB Fulcrum 650, Velodyne DD15, Atmos: Revel W783; App.: Arcam AV41, EV: 3 * Arcam P429, Bron: Apple TV 4k, Oppo UPD-203, Dune 4K Solo; Kabel: HDMI: Audioquest Vodka / Carbon, LS: Linn K200 / DHZ, Audioquest, XLR: Linn, DHZ, Cinch: Linn, TV: Sony KD-75XE9005; Stroom: AH! DC; Belden 4mm2, Furutech; Data: 2 * Synology 19", Rack: Finite Pagode Signature; AB: Homey

blue-eyes

@WG: hoe definieer je deze kabel tov de MIT Magnum van mij / jou?
Speakers: WB Vector, WB Vertex, WB Fulcrum 650, Velodyne DD15, Atmos: Revel W783; App.: Arcam AV41, EV: 3 * Arcam P429, Bron: Apple TV 4k, Oppo UPD-203, Dune 4K Solo; Kabel: HDMI: Audioquest Vodka / Carbon, LS: Linn K200 / DHZ, Audioquest, XLR: Linn, DHZ, Cinch: Linn, TV: Sony KD-75XE9005; Stroom: AH! DC; Belden 4mm2, Furutech; Data: 2 * Synology 19", Rack: Finite Pagode Signature; AB: Homey

vik

Ik zal straks even een foto maken. Ik gebruik enkel een krimp kous op het eind.

Ik denk dat je WickedGame het beste even kunt quoten voor een antwoord op je vraag.  ;)


Quote from: Blue-Eyes on March 22, 2017, 11:43:55
En maatwerk begrijp ik. Bijv. single lengte voor een centerspeaker.
Vlechtkous over de gehele lengte dan he ;)
Heb je voorbeelden van de afgemonteerde kabels, vlechtkous etc.?


Mobiel: +31626102562 /WhatsApp
https://www.facebook.com/CineMikeBenelux

blue-eyes

#14
Quote from: WickedGame on December  2, 2016, 09:25:02
Review Taga Audio Platinum 18

Intro
Heel lang verhaal :D :D
.....@WG: hoe definieer je deze kabel tov de MIT Magnum van mij / jou?
Speakers: WB Vector, WB Vertex, WB Fulcrum 650, Velodyne DD15, Atmos: Revel W783; App.: Arcam AV41, EV: 3 * Arcam P429, Bron: Apple TV 4k, Oppo UPD-203, Dune 4K Solo; Kabel: HDMI: Audioquest Vodka / Carbon, LS: Linn K200 / DHZ, Audioquest, XLR: Linn, DHZ, Cinch: Linn, TV: Sony KD-75XE9005; Stroom: AH! DC; Belden 4mm2, Furutech; Data: 2 * Synology 19", Rack: Finite Pagode Signature; AB: Homey

Richi

Mac Mini • Roon • Audirvāna • Tidal • Cambridge Audio CXC • Naim Uniti Atom HE • Classé CP-800mk2 •  Elac Navis ARF51 • Dynaudio Sub 6 • Grimm TPR • AudioQuest Niagara 1200 • AudioQuest Monsoon • Focal Elear (open) • Focal Elegia (closed)

WickedGame

Quote from: Blue-Eyes on March 23, 2017, 08:55:59

@WG: hoe definieer je deze kabel tov de MIT Magnum van mij / jou?

MIT Magnum is een niveau hoger, meer open en meer detail. Ik weet dat ik daar wat op achteruit zal gaan met de kabel. Maar dat is een keus die ik wel overwogen heb genomen. MIT kan ik nu eenmaal niet kwijt in het nieuwe huis. Om zo min mogelijk achteruitgang te maken kwam ik snel bij de Kimber 8TC, deze had ik voor de MIT en was altijd een kabel die het voor mij goed deed.

Hier is de Taga een geduchte concurrent tegen de Kimber. En om nu te zeggen dat er veel kabels zijn die op rol te krijgen zijn, bi wire mogelijkheid hebben en nog eens gunstig in prijs dan zijn dat er niet veel. Ik had overigens de Taga in de test periode voorzien van WBT spades en pluggen.

Dus concluderend ga je de Taga met MIT Magnum of hoger vergelijken dan is het geen eerlijke strijd. Daarin is de MIT verfijnder en meer open.


blue-eyes

Speakers: WB Vector, WB Vertex, WB Fulcrum 650, Velodyne DD15, Atmos: Revel W783; App.: Arcam AV41, EV: 3 * Arcam P429, Bron: Apple TV 4k, Oppo UPD-203, Dune 4K Solo; Kabel: HDMI: Audioquest Vodka / Carbon, LS: Linn K200 / DHZ, Audioquest, XLR: Linn, DHZ, Cinch: Linn, TV: Sony KD-75XE9005; Stroom: AH! DC; Belden 4mm2, Furutech; Data: 2 * Synology 19", Rack: Finite Pagode Signature; AB: Homey

vik

Zie hier een voorbeeld. Afgewerkt met Furutech Gold spades:Stukje tape even wegdenken  ;)


Quote from: Blue-Eyes on March 22, 2017, 11:43:55
En maatwerk begrijp ik. Bijv. single lengte voor een centerspeaker.
Vlechtkous over de gehele lengte dan he ;)
Heb je voorbeelden van de afgemonteerde kabels, vlechtkous etc.?


Mobiel: +31626102562 /WhatsApp
https://www.facebook.com/CineMikeBenelux

blue-eyes

#19
Dit ook wel eens overwogen?Speakers: WB Vector, WB Vertex, WB Fulcrum 650, Velodyne DD15, Atmos: Revel W783; App.: Arcam AV41, EV: 3 * Arcam P429, Bron: Apple TV 4k, Oppo UPD-203, Dune 4K Solo; Kabel: HDMI: Audioquest Vodka / Carbon, LS: Linn K200 / DHZ, Audioquest, XLR: Linn, DHZ, Cinch: Linn, TV: Sony KD-75XE9005; Stroom: AH! DC; Belden 4mm2, Furutech; Data: 2 * Synology 19", Rack: Finite Pagode Signature; AB: Homey

vik

#20
Als een klant dat zou willen dan is elke afwerking mogelijk natuurlijk. ::)

Ik zelf kies er voor de kabel zo orgineel mogelijk te houden. Het is juist de prijs kwaliteit die uitstekend is bij deze kabel en met alle extra´s lopen de kosten weer op.


Quote from: Blue-Eyes on March 24, 2017, 08:57:45
Dit ook wel eens overwogen?
Quote from: Blue-Eyes on March 24, 2017, 08:57:45
Dit ook wel eens overwogen?


Mobiel: +31626102562 /WhatsApp
https://www.facebook.com/CineMikeBenelux

blue-eyes

Thx voor de hulp en uitleg Vik, ik zet op mijn maybe lijst. Als ik het doe wil ik de kabel wel zo uitvoert hebben ;)
Speakers: WB Vector, WB Vertex, WB Fulcrum 650, Velodyne DD15, Atmos: Revel W783; App.: Arcam AV41, EV: 3 * Arcam P429, Bron: Apple TV 4k, Oppo UPD-203, Dune 4K Solo; Kabel: HDMI: Audioquest Vodka / Carbon, LS: Linn K200 / DHZ, Audioquest, XLR: Linn, DHZ, Cinch: Linn, TV: Sony KD-75XE9005; Stroom: AH! DC; Belden 4mm2, Furutech; Data: 2 * Synology 19", Rack: Finite Pagode Signature; AB: Homey

vik

Geen probleem!  ;)


Quote from: Blue-Eyes on March 25, 2017, 10:37:40
Thx voor de hulp en uitleg Vik, ik zet op mijn maybe lijst. Als ik het doe wil ik de kabel wel zo uitvoert hebben ;)


Mobiel: +31626102562 /WhatsApp
https://www.facebook.com/CineMikeBenelux

WickedGame

Quote from: Blue-Eyes on March 24, 2017, 08:57:45
Dit ook wel eens overwogen?

Welke afwerkingsmaterialen zijn dit? Want dit zie ik wel zitten om dit te maken.

blue-eyes

Vlechtkous, kan je per meter kopen. Ik koop dat vaak bij Conrad.

Geen idee van adressen van het andere, volgens mij massaal op internet te krijgen. Ik had binnen een paar seconden dat plaatje te pakken!
Speakers: WB Vector, WB Vertex, WB Fulcrum 650, Velodyne DD15, Atmos: Revel W783; App.: Arcam AV41, EV: 3 * Arcam P429, Bron: Apple TV 4k, Oppo UPD-203, Dune 4K Solo; Kabel: HDMI: Audioquest Vodka / Carbon, LS: Linn K200 / DHZ, Audioquest, XLR: Linn, DHZ, Cinch: Linn, TV: Sony KD-75XE9005; Stroom: AH! DC; Belden 4mm2, Furutech; Data: 2 * Synology 19", Rack: Finite Pagode Signature; AB: Homey