Author Topic: Velodyne na 17 jaar...  (Read 35339 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Online morca

  • Hulp nodig met Sub/Dualsub,s afstelling/plaatsing, REW/DSP, akoestiek of ADSY ?
  • Forever Addicted
  • **********
  • Trade Count: (+3)
  • Posts: 23550
  • Total likes: 600
  • Gender: Male
Re: Velodyne na 13 jaar...
« Reply #275 on: January 28, 2021, 15:06:17 »
Fijn om te lezen! Ik heb zelf ook een DD15 maar dan de + variant. Deze vertoont ook wat kuren en heb voor een tijd terug al contact gehad met Jossie hier over. Hoop hem binnenkort eens langs te kunnen brengen ter reparatie.
Ik hoop dat je hem niet gebruikt nu hij kuren heeft....

Offline Michael Nobbe

  • HT forum donateur
  • HT forum legend group
  • *******
  • Trade Count: (+1)
  • Posts: 2457
  • Total likes: 27
  • Gender: Male
  • I love the HTforum
Re: Velodyne na 13 jaar...
« Reply #276 on: January 28, 2021, 15:25:43 »
Ik hoop dat je hem niet gebruikt nu hij kuren heeft....

Ik denk dat ik hem al 1 a 2 jaar niet meer gebruik. Hij staat dus maar echt stof te happen, zonde.

Het probleem met het apparaat is dat hij soms wat luide ploffen geeft waar je behoorlijk van schrikt.
Lavardin IT | Resolution Audio Cantata Music Center | Living Voice Auditorium II | Velodyne DD15+ | DnM | Pioneer LX5090H |  LG OLED77C9

Offline jossie

Re: Velodyne na 17 jaar...
« Reply #277 on: October 15, 2021, 13:25:22 »
Toch weer een leuke module gezien. DD18 uit 2004...

Ik denk, dat wordt flink bikkelen maar niets is minder waar. Deze is nog in Amerika gemaakt, Alle condensatoren in onberispelijke staat...

De eigenaar had 'm op marktplaats staan maar kreeg vragen over de technische staat, hij kwam zodoende in mijn topic terecht en concludeerde dat zijn module niet ok is. De woofer siste een beetje. Aardige man, wilde geen defecte spullen verkopen dus de module bij mij gebracht, ik denk dat is raar, de SMD caps zijn al gedaan (pré Chinese zien er anders uit, net als nieuwe van nu). Maar daar wist hij niks van. Goed, moeren los draaien... he... het zelfborgingsmiddel is nog aanwezig, de module is nog nooit uit elkaar geweest...

En dat sissen dan? Ja dat is de standaard classe D ruis  ;D

Afijn, de hele sub heb ik niet gezien maar de module is iig top. Mocht iemand een DD18 zoeken/overwegen, ik zou maar even op marktplaats kijken...
« Last Edit: October 15, 2021, 13:26:40 by jossie »
Omni !

Offline Kjelt

  • HT forum donateur
  • Forever Addicted
  • *******
  • Trade Count: (+12)
  • Posts: 28690
  • Total likes: 2626
  • I also love the HTforum
Re: Velodyne na 13 jaar...
« Reply #278 on: October 15, 2021, 13:58:25 »
Ja dat zijn de Panasonic elcos die ook in mijn twee units zitten.
Prima condensatoren. Afhankelijk van gebruik mogen die na 17 jaar ook wel een keer vervangen worden  ;)

Offline jossie

Re: Velodyne na 13 jaar...
« Reply #279 on: October 15, 2021, 14:19:49 »
Ze meten allemaal exact hetzelfde...

Maar jij kunt natuurlijk wel het inspirerende voorbeeld geven...  ;)

Die gaan nog tien jaar mee Kjelt, geen probleem.
« Last Edit: October 15, 2021, 14:20:38 by jossie »
Omni !

Offline AudioPete

  • New member
  • *
  • Trade Count: (0)
  • Posts: 6
  • Total likes: 0
  • Music was my first love.
Re: Velodyne na 13 jaar...
« Reply #280 on: October 15, 2021, 16:23:22 »
Goede dag,
Mijn naam is Peter en plaats voor het eerst een reactie op dit forum.
Het gaat hier boven om de DD18 die nu weer bij mij in de huiskamer staat te spelen.
Jossie bedankt voor je vakkundige inspectie en advies!
Een geluk voor mij, en Amerikaanse ipv een Chinese module! 

De Velodyne is bij mij de laatste 10 jaar altijd van de netspanning af geweest wanneer hij niet in gebruik was.
Dat heeft wellicht ook wat geholpen om de condensatoren goed te houden.
Omdat ik altijd 3 keer naar de meterkast moest lopen om de getripte zekering terug te zetten heb ik hem via een SSD (Solid State Switch) aangesloten. Hierdoor wordt aangeschakeld in de null crossing van de netspanning. Dat beperkt de aanloop piekstoom waardoor de automaat in de meterkast niet meer protesteert . Helpt ook zeker om de diodes on de voeding heel te houden en wellicht ook om de condensatoren en langer leven te geven. 
 

Offline jossie

Re: Velodyne na 13 jaar...
« Reply #281 on: October 15, 2021, 19:42:10 »
Peter, heb je daar een standaard product voor gekocht of zelf iets gemaakt? Daar worstelen meer mensen mee…
Omni !

Offline AudioPete

  • New member
  • *
  • Trade Count: (0)
  • Posts: 6
  • Total likes: 0
  • Music was my first love.
Re: Velodyne na 13 jaar...
« Reply #282 on: October 15, 2021, 21:28:53 »
Het is een zelf gemaakte oplossing. maar het belangrijkste component, het solid state relais, is kant en klaar te krijgen.
Overigens is de correcte naam SSR (Solid State Relais)

Het Solid State Relais schakelt 230V met behulp van thyristors die galvanisch gescheiden worden aangestuurd met een gelijkspanning van 3-15V.
Hiervoor heb ik een kleine 5V voeding gebruikt. De voeding kan je dan weer met van alles schakelen. Bijvoorbeeld een smartplug van klikaan / klikuit of HUE.
Om het af te maken de SSR en de voeding in een kunststof behuizing plaatsen.
Niet zo heel ingewikkeld om zelf te maken als je wat met electra en een schroevendraaier hebt.

Zelf gebruik ik HUE wat met een domotica toepassing wordt aangestuurd (TouchControl in mijn geval)

Een SSR wordt vaak toegepast voor het aansturen van zware electro motoren.
De voordelen zijn geen ingebrande relais contacten en geen hoge inductie spanningen bij het schakelen van de motor.
Nadeel: een hoge lekstroom. Een kleine verbruiker zal dus niet uitschakelen waneer de SSR niet wordt aangestuurd. Hier heeft de Velodyne geen last van:).
Wel opletten want ook als het SSR uit is kan je de 230V heel duidelijk voelen weet ik uit ervaring.

Link naar SSR details: https://en.wikipedia.org/wiki/Solid-state_relay

Offline AudioPete

  • New member
  • *
  • Trade Count: (0)
  • Posts: 6
  • Total likes: 0
  • Music was my first love.
Re: Velodyne na 13 jaar...
« Reply #283 on: October 16, 2021, 10:48:22 »
Nog een foto van mijn uitvoering.
Het grijze blok is de SSR
Het zwarte "Hi Lin" blokje de voeding
Het witte boordje in de tape is een printje van een HUE lamp. Die schakelt de voeding.
Een smart plug is eenvoudiger maar ik had nog een kapotgevallen HUE lamp liggen

Offline Kingpin

  • Highly esteemed member group
  • *******
  • Trade Count: (+2)
  • Posts: 9327
  • Total likes: 916
  • Gender: Male
  • Just An Ordinary Member
    • StreamingPlaza
Re: Velodyne na 13 jaar...
« Reply #284 on: October 16, 2021, 11:08:02 »
Een NTC in de mains had ook gekund ...
Mainset : Kingpin TVC Preamplifier, Kingpin Tripath Amplifier, Logitech Squeezebox Touch, Kingpin Touch LiPo Power Supply, Metrum NOS DAC Quad, Kingpin Metrum Power Supply, MiniDSP DDRC-22D, Kingpin miniDSP Power Supply, Kingpin Power Distribution System, Audio Physic Brilon 2.0, Audio Physic Luna I, Apogee Wyde Eye, Copulare Zonal Rack

Offline denoontje

  • Linnoontje Akurate katalyst Wilson Benesch Square 5 stereo power, Arcamoontje Wilson Benesch Square / Velodyne 7.2.4 dirac atmos jvc n7 4k HDR sony CineMike power
  • The ultimate HT Forum elite group
  • ********
  • Trade Count: (+10)
  • Posts: 11930
  • Total likes: 733
  • Gender: Male
  • denoontje + primoontje -> linnoontje + arcamoontje
Re: Velodyne na 13 jaar...
« Reply #285 on: October 16, 2021, 11:20:31 »
Heb hier ok 2 veleo's staan die op leeftijd beginnen te raken. Betreft 2 1200 ultra's dus niet de dd verzies.
Hoe kan ik beoordelen of die amps nog ok zijn?

Offline jossie

Re: Velodyne na 13 jaar...
« Reply #286 on: October 16, 2021, 11:45:23 »
Heb hier ok 2 veleo's staan die op leeftijd beginnen te raken. Betreft 2 1200 ultra's dus niet de dd verzies.
Hoe kan ik beoordelen of die amps nog ok zijn?
Als ze goed werken zijn ze ok

Geen bijgeluiden, hele lichte constante ruis met je oor bij de woofer is normaal. Moet ie natuurlijk wel aan staan…

Deze hebben géén smd cap problemen, ook niet de typische DD eindtrap problemen en ook niet de typische standby voeding problemen.

Maar… er zal zeker een kenmerkend probleem de kop op steken op een gegeven moment in de levensduur. Mij nu nog geen bekend.
Omni !

Offline jossie

Re: Velodyne na 13 jaar...
« Reply #287 on: October 16, 2021, 11:48:23 »
Een NTC in de mains had ook gekund ...
Die zit al in de module. Ik heb al ‘s gekeken om er een bij te zetten in serie… maar weinig ruimte op de print

Nul doorgang schakelen van een SSR is wel netjes natuurlijk. Ik heb al enkele keren een doorgeslagen brugcel gezien.

Offline denoontje

  • Linnoontje Akurate katalyst Wilson Benesch Square 5 stereo power, Arcamoontje Wilson Benesch Square / Velodyne 7.2.4 dirac atmos jvc n7 4k HDR sony CineMike power
  • The ultimate HT Forum elite group
  • ********
  • Trade Count: (+10)
  • Posts: 11930
  • Total likes: 733
  • Gender: Male
  • denoontje + primoontje -> linnoontje + arcamoontje
Re: Velodyne na 13 jaar...
« Reply #288 on: October 16, 2021, 11:53:26 »
Als ze goed werken zijn ze ok

Geen bijgeluiden, hele lichte constante ruis met je oor bij de woofer is normaal. Moet ie natuurlijk wel aan staan…

Deze hebben géén smd cap problemen, ook niet de typische DD eindtrap problemen en ook niet de typische standby voeding problemen.
Maar… er zal zeker een kenmerkend probleem de kop op steken op een gegeven moment in de levensduur. Mij nu nog geen bekend.



Thx voor de info Jossie. Dan kan ik denk ik nog wel ff door.
Naar aanleiding van dit topic heb ik al lang geleden de subs van de standby afgehaald en zet ik ze aan/uit als het nodig is, om ze te sparen.

Offline AudioPete

  • New member
  • *
  • Trade Count: (0)
  • Posts: 6
  • Total likes: 0
  • Music was my first love.
Re: Velodyne na 13 jaar...
« Reply #289 on: October 16, 2021, 12:08:13 »
Een NTC in de mains had ook gekund ...

Een extra NTC kan natuurlijk ook, je moet dan nog wel altijd achter de kast duiken om hem aan te zetten.
Met een SSR in combinatie met klikaan/klikuit is dat wat makkelijker en de mogelijkheid om het aanschakelen te "automatiseren" was voor mij belangrijk.


Online Achiel

Re: Velodyne na 13 jaar...
« Reply #290 on: October 16, 2021, 12:12:32 »

Thx voor de info Jossie. Dan kan ik denk ik nog wel ff door.
Naar aanleiding van dit topic heb ik al lang geleden de subs van de standby afgehaald en zet ik ze aan/uit als het nodig is, om ze te sparen.

Bij een goed ontwerp met een goed werkend standby-cicruit geen enkel probleem.
Linn Majik DSM, Klipsch Cornwall III,  Linn Akurate 2200 dynamik, Linn Basik + Akito, JL E-112.

Offline denoontje

  • Linnoontje Akurate katalyst Wilson Benesch Square 5 stereo power, Arcamoontje Wilson Benesch Square / Velodyne 7.2.4 dirac atmos jvc n7 4k HDR sony CineMike power
  • The ultimate HT Forum elite group
  • ********
  • Trade Count: (+10)
  • Posts: 11930
  • Total likes: 733
  • Gender: Male
  • denoontje + primoontje -> linnoontje + arcamoontje
Re: Velodyne na 13 jaar...
« Reply #291 on: October 16, 2021, 13:05:13 »
Bij een goed ontwerp met een goed werkend standby-cicruit geen enkel probleem.

Is kleine moeite om ze echt aan/uit te zetten. Ze zijn makkelijk bereikbaar.
Daarbij is het beter voor het milieu ;-)
Zet de versterkers ook uit. Alleen de spelers en de projector staan in standbye.Maar meer omdat die lastiger aan en uit te zetten zijn.

Offline Kjelt

  • HT forum donateur
  • Forever Addicted
  • *******
  • Trade Count: (+12)
  • Posts: 28690
  • Total likes: 2626
  • I also love the HTforum
Re: Velodyne na 13 jaar...
« Reply #292 on: October 16, 2021, 15:05:45 »
Tja ik heb twee DD-15s en een Classe eindversterker destijds maar achter een dedicated zelfbouw softstart kastje gezet. Die schakelt een tiental seconden een weerstand van orde grootte 30 ohm ofzo in serie met de subwoofer zodat de elcos langzaam laden en daarna overbrug ik de weerstand met een relais zodat de volle spanning er op komt te staan.
Ik schrik er van, dat is alweer tien jaar geleden, het werkt nog feilloos.

Hier is het topic daar staat in de openingspost ook kort de zerocross SSR optie.
Waarom ik daar niet voor gekozen heb is de lekstroom. Miin kastje verbruikt in uit stand welgeteld 0,0000000 W  :tounge2:

https://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=107205.msg1848139#msg1848139
« Last Edit: October 16, 2021, 15:08:42 by Kjelt »

Offline AudioPete

  • New member
  • *
  • Trade Count: (0)
  • Posts: 6
  • Total likes: 0
  • Music was my first love.
Re: Velodyne na 13 jaar...
« Reply #293 on: October 16, 2021, 15:50:23 »
Dat is wel een hele mooie en complete oplossing die veel verder gaat dan alleen aan/uit schakelen!
En inderdaad geen lekstromen.

Zat er in de Classé versterker die je in het topic noemt niet een slow start?
Die jongens van Classé gebruiken condensatoren per KG niet per uF en al die kilo's moeten opgeladen worden bij inschakelen.

Offline Kjelt

  • HT forum donateur
  • Forever Addicted
  • *******
  • Trade Count: (+12)
  • Posts: 28690
  • Total likes: 2626
  • I also love the HTforum
Re: Velodyne na 13 jaar...
« Reply #294 on: October 16, 2021, 16:06:18 »
Ja de Classe had zelf ook een zestraps opstart procedure, twee per kanaal.
Die krijgt dus alleen 230V en een trigger om op te starten.
Ik wilde deze alleen ook na de Velodynes op laten starten.

Offline AudioPete

  • New member
  • *
  • Trade Count: (0)
  • Posts: 6
  • Total likes: 0
  • Music was my first love.
Re: Velodyne na 13 jaar...
« Reply #295 on: October 16, 2021, 16:08:05 »
Ah, OK.

Offline swestland

Re: Velodyne na 17 jaar...
« Reply #296 on: November 18, 2021, 15:43:52 »
Mijn Velodyne SPL1200 Ultra draait nog perfect na vele jaren. Ik begruik wel de 12v trigger.
Arcam FMJ-AVR-550 | Monitor Audio Gold GX100 | Monitor Audio Gold GX150C | Velodyne SPL-1200 Ultra Sub | Oppo UDP-203 | Sony A1E-55 OLED