Author Topic: Little Cinema  (Read 3529 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Mr. A

Little Cinema
« on: September 9, 2016, 17:42:50 »
Hallo allemaal,

Ik kijk al een tijdje rond op dit forum en heb al vele prachtige thuisbioscopen gezien. Dus werd het wel eens tijd om ook eens mijn verhaal te delen. De film virus starte voor mij al op vrij vroege leeftijd. Mijn vader is altijd beziggeweest met films maken (destijds 16mm) en op een later moment in zijn leven was die begonnen met een echte thuisbioscoop.  In deze bioscoop draaide we met een Philips FP-7 35mm projector met alle bijbehorende apparatuur die nodig was om dit te kunnen draaien. Wij hadden destijds vele indrukwekkende titlels weten te bemachtigen en dan moet je denken aan de volgende films: Star Wars, The Empire Strikes Back (een vrij nieuwe print zonder beschadigingen), Superman the Movie, The Terminator, Close Encounters of the Third Kind, The Dark Crystal (ook een vrije nieuwe print) enz.enz. Je kan je indenken dat dit voor een jonge jongen nogal indruk had achtergelaten en de droom was geboren om ooit ook een eigen thuisbioscoop te hebben.

Later in mijn leven toen ik samen met mijn vrouwtje ben gaan samenwonen was het moment aangebroken om mijn droom te gaan verwezelijken. We hadden nog niet het huis met de benodigde ruimte + budget om een echte thuisbioscoop te creëren dus diende de woonkamer als setting. Ik ben begonnen met een normale videorecorder en had al gauw een redelijke collectie opgebouwd. Daarna had ik het medium Laserdisc ontdekt. Dit was destijds qua kwaliteit helemaal het einde. Je kon films eerder kopen dan dat ze hier in de bioscoop kwamen en ook vaak in een bijzondere collectors edition. Al dit moois werd destijds nog verkocht bij Ro-Disc in Rotterdam, een echte winkel voor filmliefhebbers. Om laserdisc goed te kunen afspelen qua geluid en beeld besloten we om onze eerste home cinema installatie te kopen. De keuze was gevallen op een Denon receiver (weet het typenummer niet meer) met een 5.1 speakerset van het merk Tannoy. De subwoofer was van het merk REL Quake. Na vele jaren hiervan genoten te hebben zijn we verhuisd naar ons huidige huis. In dit huis was wel de mogelijkheid om een dedicated home cinema te bouwen. Helaas niet een al te grootte kamer maar dat mocht de pret niet drukken. De kamer is 323 cm breed bij 390 cm lang. De huidige TV werd vervangen door een rear projection TV van het merk Thomson en qua geluid voldeed de home cinema set het toen nog prima. De bioscoopkamer was toen al wel helemaal ingericht.

Na vele jaren van upgraden qua geluid en beeld ben ik uiteindelijk gaan projecteren met een DLP projector. Dit was  de Themescene HD-81 die ik dan projecteerde op een Beamax 16:9 scherm. Indmiddels waren de receiver en luidsprekers ook al weer vervangen. Dit eindeloze upgraden zullen we allemaal wel herkennen ;).

Zo’n drie jaar geleden had ik weer de behoefte ontwikkeld om de bioscoop te gaan aanpassen (mijn vrouw werd er gek van). Dit keer met de bioscoop van mijn vader in mijn achterhoofd wilde ik de echte bioscoopervaring bereiken. Mijn vader draaide de 35mm films op een echte cinemascope verhouding van 2.35:1 en films met een verhouding van 1.78:1 of 1.85:1 kleiner. Naar mijn mening is dit de manier hoe je films moet kijken en zo is het ook bedoeld door de regisseurs die bewust kiezen tussen cinemascope of widescreen.

Dit resulteerde in de volgende en huidige bioscoop apparatuur:

VIDEO:
- Projector: Sony HW50 ES
- Anamorphische lens: Prismasonic HD-5000
- Projectiescherm: Prismasonic Cinoscreen 116 inch curved
- Oppo BDP-93 EU
- Playstation 3
- Pioneer CLD-d515 laserdiscplayer

AUDIO:
- Rotel RSX-1560 7.1 receiver
- Marantz Digital Processor DP870
- Frontspeakers: Tannoy Sensys DC2 Black Ash
- Centerspeaker: Tannoy PC Cherry
- Surroundspeakers: 4 x Boston Acoustics A25
- Subwoofer: 2x SVS PB-1000

BEKABELING:
- Speakerkabels: Van der Hul
- HDMI kabels: Audioquest

Nou ben ik best tevreden met het eindresultaat, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan :P.

Het geluid kan denk ik nog verbeteringen ondergaan en dan bedoel ik met name de frontspeakers en de center. Ik heb al een tijdje het idee dat het geluid meer dynamiek moet hebben. Bioscoop geluid moet naar mijn bescheiden mening zwaar en dynamisch zijn en dat is het volgens mij niet genoeg. Simpel de volume omhoog schroeven is niet wat ik bedoel.
De bouw van de bioscoop is geheel gedaan op eigen ervaring en onderzoek op internet. Ik heb er helaas nooit specialisten bijgehaald. Er is in de bioscoop een dubbele wand geplaatst waarachter geluidsisolatie is geplaatst. Dit is niet zo grondig gedaan zoals je op het forum wel meer tegenkomt maar voldoet volgens mij wel redelijk goed (de kamer is gunstig gelegen in het huis en aangrezende buren hebben geen last). Vervolgens zijn de wanden gemaakt met 12mm MDF. De zichtmaat van het curved projectiescherm is ruim 272 cm breed en daardoor blijft er weinig ruimte over voor de frontspeakers. De huidige Tannoy speakers passen net tussen de wand en het scherm. Dus ik had het plan bedacht om dunnere frontspeakers te zoeken die aan de eisen voldoen en die ik daardoor beter kan plaatsen in de kamer (moet ik nog wel wat aanpassingen voor doen maar dat is geen probleem). Mijn oog was gevallen op het merk GoldenEar en dan met name de GoldenEar Technology Triton Five tower speakers. Deze zijn een stuk dunner en krijgen op internet de goeie recensies. Maar alvorens ik wil gaan voor ander speakers wil natuurlijk eerst weten of de kamer wel verbeteringen toelaat? Is de kamer akoestisch gezien wel in orde? Zijn er andere, misschien simpele, verbeteringen te bedenken? enz, enz. Eén ding is wel zeker; het scherm is een vast gegeven ;D. Ik kan je vertelen als je eenmaal zo’n groot scherm gewend bent wil je niet meer kleiner.

Daarom wou ik graag dit forum gebruiken om een aantal vragen te stellen:
Zijn er mensen die naar aanleiding van dit verhaal bruikbare tips kunnen aangeven? Weten jullie specialisten die ik kan inschakelen om het geheel eens te komen meten?

Ik zou het fantastisch vinden als een van jullie mij zouden kunnen helpen of van info zouden kunnen voorzien.

P.S. De foto's zijn gemaakt met een iPhone en niet van al te hoge kwaliteit (het is 100% donker in de bioscoop dus vandaar).

Offline Mr. A

Re: Little Cinema
« Reply #1 on: September 9, 2016, 19:00:12 »
Sorry,

Per ongeluk een tweede topic gemaakt. Dat was niet de bedoeling, wel gelijk duidelijk dat ik hier nieuw ben :P

Nog een keer proberen met ander foto's.

Offline Mr. A

Re: Little Cinema
« Reply #2 on: September 9, 2016, 19:01:54 »
Foto van de speakersituatie bij het scherm.

Offline Mr. A

Re: Little Cinema
« Reply #3 on: September 9, 2016, 19:03:27 »
Foto van de Sony HW50 ES met daarvoor op een zelfgemaakte beugel de Prismasonic HD-5000 lens.

Offline jurgman

 • Ad eundum quo nemo ante iit
 • member
 • ***
 • Trade Count: (+3)
 • Posts: 144
 • Total likes: 0
 • Gender: Male
Re: Little Cinema
« Reply #4 on: September 9, 2016, 19:03:41 »
Mooie ruimte!  ;D
JVC X5000 * Kingpin vfs270 2.35:1* Anthem MRX510 * Oppo UDP-203 4K* Bluesound Node 2 * BK XXLS400 * Audio Physic Spark 4 * Audio Physic Step

Offline Mr. A

Re: Little Cinema
« Reply #5 on: September 9, 2016, 19:05:42 »
Dank je wel ;D.

Wou nog 1 foto plaatsen.

Offline Maikel_audionerd

 • HT forum legend group
 • ******
 • Trade Count: (+5)
 • Posts: 1693
 • Total likes: 6
 • Gender: Male
 • Assumption is the mother of all failures
Re: Little Cinema
« Reply #6 on: September 9, 2016, 20:05:09 »
Mooie set en ruimte zeg!
Mooie collectie films ook en een erg leuk verhaal.
Wat je kunnen doen als eerste oriëntatie (als je dat nog niet gedaan hebt) is een hifi winkel zoeken die jouw tannoys (of gelijk type) verkoopt en soortgelijke modellen van andere merken (bij voorkeur de Goldenears). Speakers klinken over het algemeen best wel verschillend en zo kun je bij jezelf nagaan welke klankkleur je aanspreekt.
HT: http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=142478.0
-- HDI Dune prime 3.0 - Epson EH TW550 - Peerless PP33 - Kef UniQ - NAD 902 - Mitshubishi DA-A10DC - Mitshubishi DA-M10 - Denon geïntegreerd - Microlab actief --
Stereo: http://www.stereoforum.nl/index.php?topic=232.0

Offline kermit

 • HT forum donateur
 • HT forum legend group
 • *******
 • Trade Count: (+14)
 • Posts: 2172
 • Total likes: 9
 • Gender: Male
Re: Little Cinema
« Reply #7 on: September 9, 2016, 20:14:35 »
Mooie ruimte en mooi scherm hoor.zeer netjes voorelkaar.Heel vroeger ook met Prismasoniclenzen gedraaid maar ben er vanaf gestapt.

Offline Mr. A

Re: Little Cinema
« Reply #8 on: September 9, 2016, 20:33:56 »
Mooie set en ruimte zeg!
Mooie collectie films ook en een erg leuk verhaal.
Wat je kunnen doen als eerste oriëntatie (als je dat nog niet gedaan hebt) is een hifi winkel zoeken die jouw tannoys (of gelijk type) verkoopt en soortgelijke modellen van andere merken (bij voorkeur de Goldenears). Speakers klinken over het algemeen best wel verschillend en zo kun je bij jezelf nagaan welke klankkleur je aanspreekt.
Dank je wel!

Ik heb me inderdaad al georiënteerd op welke winkels het merk Goldenears verkopen en dat zijn er niet veel in Nederland. Maar ik zou liever eerst een specialist in huis willen halen om te bepalen wat er gedaan kan worden. De ruimte die er nu is voor beide speakers is erg krap en ik zou graag willen weten of ik daar nog wat aan kan doen.

Mooie ruimte en mooi scherm hoor.zeer netjes voorelkaar.Heel vroeger ook met Prismasoniclenzen gedraaid maar ben er vanaf gestapt.

Dank je wel!
Volgens mij heb ik jouw topic inderdaad al (vele malen) een keer eerder gelezen :tounge:. Ik heb me eerlijk gezegd altijd afgevraagd waarom je de Prismasonic hebt weggedaan? Voor mij is het één van de beste upgrades die ik in jaren heb gedaan. Samen met het Prismasonic scherm blijft het een verademing om er naar te kijken.

Offline kermit

 • HT forum donateur
 • HT forum legend group
 • *******
 • Trade Count: (+14)
 • Posts: 2172
 • Total likes: 9
 • Gender: Male
Re: Little Cinema
« Reply #9 on: September 9, 2016, 20:59:42 »
Dank je wel!

Ik heb me inderdaad al georiënteerd op welke winkels het merk Goldenears verkopen en dat zijn er niet veel in Nederland. Maar ik zou liever eerst een specialist in huis willen halen om te bepalen wat er gedaan kan worden. De ruimte die er nu is voor beide speakers is erg krap en ik zou graag willen weten of ik daar nog wat aan kan doen.

Dank je wel!
Volgens mij heb ik jouw topic inderdaad al (vele malen) een keer eerder gelezen :tounge:. Ik heb me eerlijk gezegd altijd afgevraagd waarom je de Prismasonic hebt weggedaan? Voor mij is het één van de beste upgrades die ik in jaren heb gedaan. Samen met het Prismasonic scherm blijft het een verademing om er naar te kijken.
Volgens mij was het ergens in 2007 dat ik voor het laatst met de lenzen gedraaid hebt. Wat de redenen was volgens mij dat ik het idee had dat ik met de lenzen minder contrast had. Maar tegelijkertijd tijd had Gé een scherm uitgevonden met masking boven en onder van het scherm. Toen ben ik idd gestopt met de lenzen omdat het beeld zonder lens iets contrastrijker was en ik had msking.Maar het scheelt maar weinig hoor want de lens is nu bij Audioloog en als ik bij hem ben ziet er er nog steeds geweldig uit. Nu heb ik maar een klein schermpje wat ooit 280cm was. :D
« Last Edit: September 9, 2016, 21:01:04 by kermit »

Offline kermit

 • HT forum donateur
 • HT forum legend group
 • *******
 • Trade Count: (+14)
 • Posts: 2172
 • Total likes: 9
 • Gender: Male
Re: Little Cinema
« Reply #10 on: September 9, 2016, 21:02:22 »
Maar zo een groot curved scherm blijft indrukwekkend om te zien en ook de lens ervoor. :D
« Last Edit: September 9, 2016, 21:03:16 by kermit »

Offline denoontje

 • Linnoontje Akurate katalyst Wilson Benesch Square 5 stereo power, Arcamoontje Wilson Benesch Square / Velodyne 7.2.4 dirac atmos jvc n7 4k HDR power
 • The ultimate HT Forum elite group
 • ********
 • Trade Count: (+10)
 • Posts: 10368
 • Total likes: 259
 • Gender: Male
 • denoontje + primoontje -> linnoontje + arcamoontje
Re: Little Cinema
« Reply #11 on: September 9, 2016, 22:57:41 »
Mooie ruimte hoor en blijft gaaf zo'n curved scherm van die grootte. Heb je al eens een meting gedaan met het gratis meetprogramma rew? Dit kan al wat meer duidelijkheid geven over evt problemen van je ruimte.

Weet niet of het kan maar als het weinig ruimte hebt voor speakerplaatsing, kun je je speakers niet achter het scherm kwijt en doek vervangen door akoestisch transparant doek.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Offline Mr. A

Re: Little Cinema
« Reply #12 on: September 9, 2016, 23:08:17 »
2007 is al een tijdje geleden. Zover ik het kan inschatten is een anamorphische lens sowieso niet zo populair hier op het forum maar ik ben er in iedergeval heel erg blij mee. Misschien niet zo goed op de foto's te zien en ik had het ook niet vermeld, maar ik heb ook handmatige masking gerealiseerd voor 16/9 projectie. Twee verticalen balken kan ik dan ophangen op twee bevestigingspunten die op de juiste stand gemonteerd zijn. Later wil ik nog twee bevestigingspunten monteren voor 4:3 projectie. Als de verticale balken dan hangen is het precies zo als in een echte bioscoop situatie, alleen daar gaat het automatisch  :P.

Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik nog steeds lichte vertekening heb in het beeld ondanks dat ik projecteer op een speciaal curven scherm. De verticale belijning vertoont helaas licht kroming wat eigenlijk het scherm juist had moeten wegnemen. Daar moet ik nog steeds een keer naar kijken.

Offline Mr. A

Re: Little Cinema
« Reply #13 on: September 9, 2016, 23:22:17 »
Mooie ruimte hoor en blijft gaaf zo'n curved scherm van die grootte. Heb je al eens een meting gedaan met het gratis meetprogramma rew? Dit kan al wat meer duidelijkheid geven over evt problemen van je ruimte.

Weet niet of het kan maar als het weinig ruimte hebt voor speakerplaatsing, kun je je speakers niet achter het scherm kwijt en doek vervangen door akoestisch transparant doek.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Nog nooit van gehoord dat meetprogramma rew. Maar Thanks voor de tip. Waar kan ik dat vinden en weet je misschien hoe het werkt?

Grappig dat je het hebt over speakerplaatsing achter het scherm. Daar had ik over nagedacht en pas nog een beetje onderzocht. Mijn ruimte is helaas zo klein dat het scherm toch wel wat naar voren moet om er speakers achter te krijgen. Tegenwoordig heb je wel van bepaalde merken zeer dunnen speakers, special voor wandmontage, maar dan ben ik bang dat door de beperkte ruimte die het scherm naar voren komt en de ruimte die dan achter het scherm ontstaat het scherm eventueel kan trillen door het geluid wat geproduceerd word. Uiteindelijk is geluid natuurlijk luchtverplaatsing. Of zie ik dit nou helemaal verkeert...

Offline denoontje

 • Linnoontje Akurate katalyst Wilson Benesch Square 5 stereo power, Arcamoontje Wilson Benesch Square / Velodyne 7.2.4 dirac atmos jvc n7 4k HDR power
 • The ultimate HT Forum elite group
 • ********
 • Trade Count: (+10)
 • Posts: 10368
 • Total likes: 259
 • Gender: Male
 • denoontje + primoontje -> linnoontje + arcamoontje
Little Cinema
« Reply #14 on: September 9, 2016, 23:25:33 »
http://www.roomeqwizard.com/

Ik heb zelf geen ervaring nog met plaatsing achter het scherm. Zelf heb ik gekozen voor een iets kleiner scherm zodat ik nog met de speakers kon spelen qua plaatsing. Scherm is nog steeds ca 2 m breed en voor mijn ruimte wel ok.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Offline Mr. A

Re: Little Cinema
« Reply #15 on: September 9, 2016, 23:34:21 »
Thanks voor de link :clapping:, die ga ik zeker proberen in mijn situatie.

Maar een scherm van 2m breed is toch ook super! Een reguliere TV van 42 inch past hier nog steeds meer dan vier keer in :). Maar ik heb het voor me zelf inderdaad niet makkelijk gemaakt om nog speakers te plaatsen naast het scherm.

Offline denoontje

 • Linnoontje Akurate katalyst Wilson Benesch Square 5 stereo power, Arcamoontje Wilson Benesch Square / Velodyne 7.2.4 dirac atmos jvc n7 4k HDR power
 • The ultimate HT Forum elite group
 • ********
 • Trade Count: (+10)
 • Posts: 10368
 • Total likes: 259
 • Gender: Male
 • denoontje + primoontje -> linnoontje + arcamoontje
Re: Little Cinema
« Reply #16 on: September 9, 2016, 23:35:51 »
Er is nog een topic over rew hier waar je allerlei vragen kans stellen.

Ik klaag niet


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Offline Mr. A

Re: Little Cinema
« Reply #17 on: September 10, 2016, 16:36:30 »
Toch nog een vraagje aan mensen die me kunnen helpen: weet iemand een persoon of bedrijf die ik een akoestische meting kan laten doen? Ik heb al meerdere personen en bedrijven in het verleden zien langs komen, zoals bijv. Soundscapes. Ook de naam Gé zie ik meerdere keren langskomen. Iemand hier ervaring mee?

Ik zou het te gek vinden als ik wat meerdere tips kan krijgen.

En toch nog een paar foto's, gewoon omdat het leuk is  :P.

Offline Mr. A

Re: Little Cinema
« Reply #18 on: September 10, 2016, 16:37:34 »
En de laatste  ;D. Dan is mijn verhaal wel compleet zo.

Offline Kamidioblitz

Re: Little Cinema
« Reply #19 on: September 10, 2016, 19:46:26 »
Erg fraai! Hele mooie binnenkomer. Ziet er uit als een heerlijke plek om jezelf onder te dompelen in een film.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Woonkamer Stereo: Rega Elex R, RP6, Ear - Monitor Audio Silver 6 - Bluesound Node 2- Audioquest Rocket 44
Dedicated HT: JVC N5 - Marantz SR7011, UD5007 - Klipsch 5.2.4 setup - Sony UBP X800 - Canare

Offline morca

 • Hulp nodig met Sub/Dualsub,s afstelling/plaatsing, REW/DSP, akoestiek of ADSY ?
 • Forever Addicted
 • **********
 • Trade Count: (+2)
 • Posts: 22056
 • Total likes: 227
 • Gender: Male
Re: Little Cinema
« Reply #20 on: September 10, 2016, 20:28:19 »
Je kan qua akoestiek en meten veel zelf doen.
Pas nog een lid geholpen die de richtlijnen van de reflectie punten aangepakt heeft.
Grote verbetering zonder meting.
Je moet gewoon doen soms.

Voor meer info klik op de link onder mijn post  :)
Gratis hulp zat hier

Offline N1v3K

 • HT forum donateur
 • HT forum legend group
 • *******
 • Trade Count: (+1)
 • Posts: 1751
 • Total likes: 140
 • Gender: Male
 • HT newbee
Re: Little Cinema
« Reply #21 on: September 10, 2016, 20:34:23 »
Superleuke gezellige ruimte   :clapping:

Offline Mr. A

Re: Little Cinema
« Reply #22 on: September 10, 2016, 22:57:21 »
Erg fraai! Hele mooie binnenkomer. Ziet er uit als een heerlijke plek om jezelf onder te dompelen in een film.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Thanks! Ik ben ook zeer blij met de ruimte en ik verblijf ook zoveel mogelijk uurtjes als ik kan in deze bios  ;D. Blijft een mooie hobby die wij hebben.

Je kan qua akoestiek en meten veel zelf doen.
Pas nog een lid geholpen die de richtlijnen van de reflectie punten aangepakt heeft.
Grote verbetering zonder meting.
Je moet gewoon doen soms.

Voor meer info klik op de link onder mijn post  :)
Gratis hulp zat hier

Thanks voor de links! Dat ziet er uit als veel naslagwerk  ;), dus dat betekent dat ik aan de bak moet. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik qua geluid niet zo technisch onderlegd ben, maar we zullen zien.

Superleuke gezellige ruimte   :clapping:

Bedankt voor alle complimenten, toch altijd leuk om terug te lezen  :)

Offline Mr. A

Re: Little Cinema
« Reply #23 on: September 10, 2016, 23:06:06 »
Zijn er trouwens forumleden die het merk Goldenear kennen/hebben? Of misschien iemand bekend met de Goldenear Triton 5 Towers? Op internet kun je vrij veel positieve recensies vinden over deze speakers.

Offline Stormborne

Re: Little Cinema
« Reply #24 on: September 10, 2016, 23:38:53 »
Knappe ruimte  :clapping: