// Here comes the JavaScript bits! - Topframe Terug naar CRT (en PLASMA) - Page 8

Terug naar CRT (en PLASMA)

Started by apogeefreak, January 6, 2014, 21:33:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

apogeefreak

Probleem met hdr en digitaal is dat je pixels of zones afzonderlijk moet aansturen voor meer dynamiek dat kan alleen met oled tv's. Bij projectoren doet hdr in dynamiek niet veel volgens mij. De grotere gamut zou wel een voordeel kunnen zijn. Denk dat ik nog crt kijk in het volgende decenium :)
701s->runco933->8500ultra->hd1->hd350->vw100->cinemax->9500mp->909splitpack+kuro

Erik van Voorst (in memoriam)

#176
Quote from: apogeefreak on January 16, 2016, 19:37:01
Er zit hardware in de Barco's voor edge blend en contrast modulatie dus heb ik alleen een programma nodig dat de video splitst met een overlap zone. Ik denk dat ik met VLC player en het panoramix filter al een eind op weg ben.

Hi

Ben wel benieuwd of je het geheel nu spelende hebt en er leuk films mee kijkt  :clapping:
Als ik geen audiofiel was had ik mij er misschien ook wel opgestort...met dat digitale kant en klaar is de hobby erin  (bij velen) ook verdwenen..... :sleepy:

Overigens denk ik dat de buis bij video meer vergane glorie is dan in audio....dus dat vergelijk ben ik het niet mee eens.  ;D
HIROYASU KONDO has been mystical in his relationship to physical matter but as a professor of electrical engineering and molecular mechanics, his audio engineering is of the highest order.  It's about looking for years at how to achieve a certain sound and adopting technical solutions to get there!

apogeefreak

Een kleine update. Ik speel nu al enge tijd met een Barco 909 splitpack. De helft van de projector staat op zolder. De helft in de kamer hangt zo laag mogelijk zodat fosfor en lenzen optimaal gebruikt worden.

IMG_1077 by Radio Head, on Flickr
701s->runco933->8500ultra->hd1->hd350->vw100->cinemax->9500mp->909splitpack+kuro

luuk123456

Bijzonder mooie foto!
Ziet er 'n beetje ' matrix' uit:)

Verstuurd vanaf mijn SM-G900F met Tapatalk

JVC X500 - Kingpin VFS240 104' - 21:9 DIY masking -7.2 Surround - Fronts: Mission 752 Freedom - Center: Mission 753 - Surround: Mission 752 Freedom - Surround Back: Mission 760I - Denon 4520 -Dual  Klipsch r-115SW - HTPC - Domotica X10 lights
http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=143724.0

Erik van Voorst (in memoriam)

meer fotos...ik smul hiervan...geweldig  O0
HIROYASU KONDO has been mystical in his relationship to physical matter but as a professor of electrical engineering and molecular mechanics, his audio engineering is of the highest order.  It's about looking for years at how to achieve a certain sound and adopting technical solutions to get there!

apogeefreak

#180
Bedankt! maar foto's is moeilijk aangezien 'het beest' een beter beeld geeft dan dat hij er uit ziet  ;D Het mooie van deze Barco is ook wel dat je de gamma van blauw (hardwarematig) kunt bijregelen tot een vrijwel vlakke response. Nadat ik dat had gedaan bleken donkere scnenes nog beter te zien en te volgen. Heeft iets te maken met dat onze nachtvisie vooral blauw/groen waarneemt. Is echt genieten om tijdens game of thrones heel diep blauwachtig zwart te zien met alle contouren scherp waarneembaar en zonder color banding door softwarematige processing.  :) :) :)
701s->runco933->8500ultra->hd1->hd350->vw100->cinemax->9500mp->909splitpack+kuro

Francisco

Ja het blijft mooi spul hè. Wel leuk om te zien dat je eenmaal die split pack bij mij gezien te hebben en een D-tour met Marquee toch voor good old Barco gegaan bent.
Ik ben wel benieuwd hoe je Gamma hardwarematig bij regelt? Softwarematig weet ik, maar hardwarematig :dontgetit:

apogeefreak

#182
Ja Marquee is eerlijk gezegd toch wel een bak met ellende van driften tot erg veel ruis overal. Je blijft aan het modificeren. Uiteindelijk blijkt dat heel kleine beetje scherpte met het video circuit ook niet zo belangrijk voor mij. Dankzij goede coax aan het moederbord gesoldeerd en een paar kleine modificaties was de scherpte ok voor mij. Vooral mijn vriendin viel het op dat de Barco gewoon een beter contrast heeft, dieper zwart en dankzij de normal mode ook meer punch in het wit.

Met de blauwe gamma bedoel ik die midlight en nog iets instellingen waarmee je de gamma op het videoboardje iets vlakker krijgt. Dit gaat in de electronica dmv een feedback koppeling dus hardwarematig vlakker. Dit dus naast de normale defocus van blauw. Ook het apart trekken van alle kabels naar de crt neckboards resulteerde in een betere gamma maar daar weet jij alles van ;) Plotseling was dat blauw gewoon superstrak tot in heel lage light niveaus. Viel wel op en blij mee  ;D
701s->runco933->8500ultra->hd1->hd350->vw100->cinemax->9500mp->909splitpack+kuro

apogeefreak

#183
Nog iets over dat blauw van CRT maar ook plasma. Naarmate de frequentie van licht hoger wordt (dus blauwer) is er meer potentiële oogschade. Dat heeft alles te maken met de kegeltjes en de staafjes in onze ogen. Het blijkt dat nachtvisie plaats vindt met de staafjes en dat we daar vooral gevoelig zijn voor groen blauw. Nachtvisie wordt veel te weinig meegenomen in licht metingen en kalibraties. Vooral in donkere scenes is er een rol voor nachtvisie. Lichtmetingen gaan uit van onze fotopische gevoeligheid van de kegeltjes die meer bij groen ligt.

Schermafbeelding 2017-10-04 om 15.13.00.png by Radio Head, on Flickr

Maar om het bericht kort te houden. Het frequentie spectrum van blauw is van groot belang in zaken als potentiële oogschade, dag nacht ritme, en beleving van helderheid in donkere scenes. Wat je nodig hebt is blauw licht van 460 nm tot 490 nm. Daar zit het blauw dat positief werkt. Blauw van 440 nm is potentieel zelfs schadelijk voor de ogen. Vooral kinderen raad ik aan niet te lang voor de tv te zitten als er veel van dat blauw in zit omdat pas na 16 jaar de retina iets beter beschermd is tegen deze frequenties.

"One of the world's leading opticians, Specsavers, has noticed a worrying trend in increasing eye problems, particularly myopia (short-sightedness), in children and are advising parents to limit screen time, make sure that kids get plenty of time outside..."
http://www.theleader.info/2017/09/01/increasing-eye-problems-children-observed-optical-group/#_

Pasted Graphic.tiff by Radio Head, on Flickr


Ik heb hier een spectrum van mijn CRT splitpack dat ik zelf heb opgenomen. Zie de piek in het blauw op de goede plek van 460 tot 490 nm. Ter vergelijking heb ik een aantal door mij gemeten spectra gepost.

CRT splitpack spectrum mooi breed blauw spectrum :)
sp_spectrum_crt by Radio Head, on Flickr

UHP lamp van de JVC HD350 wordt al minder :(
hd350_spectrum_uhp by Radio Head, on Flickr

Spectrum van de Samsung D7000 led tv zie de piek op schadelijke frequenties en het ontbreken van goed blauw! Vermoeiend blauw en potentieel schadelijk.
d7000_spectrum_led by Radio Head, on Flickr

Xenon lamp van een Sony VW100 erg mooie lamp!
sonyvw100_spectrum_xenon by Radio Head, on Flickr

 
701s->runco933->8500ultra->hd1->hd350->vw100->cinemax->9500mp->909splitpack+kuro

apogeefreak

#184
Over hoe nachtzicht vergeten wordt in kalibratie en licht metingen.
"Years ago it was thought that the cones were responsible for daytime vision and rods for nighttime vision. Because of this, light meters that measure lighting levels such as footcandles, lumens, lux, etc. are weighted to the cone activated part of the eye ignoring the effect of rod-activated vision. But according to a study by Dr. Sam Berman and Dr. Don Jewett the roles of rods and cones are not exclusive but actually share responsibility depending on lighting conditions. Their experiments, sponsored by the US Dept. of Energy, show that rods do play a role in typical workplace lighting conditions. Thus the devices we use to measure light are not consistent with our human perception of lighting conditions. This has led to a movement among some lighting professionals to modify our criteria to include for rod sensitivity."
http://www.jacomb.net/pdf/photopic_scotopic.pdf

Nog een paar linkjes.

"Ledlicht wordt steeds meer toegepast: in verlichting en in beeldschermen van onder meer smartphones en tablets. Naast de vele voordelen heeft het blauwere licht mogelijk ook risico's voor de gezondheid, zoals verstoring van de biologische klok en oogschade. Consumenten attenderen op mogelijkheden om die risico's te beperken is volgens de Gezondheidsraad belangrijk. Ook pleit de raad voor ontwikkeling van producten die ledlicht met minder blauw afgeven en meer onderzoek naar de gezondheidseffecten van ledlicht."
https://www.gezondheidsraad.nl/nl/taak-werkwijze/werkterrein/gezonde-leefomgeving/briefadvies-gezondheidsrisicos-van-leds

"Er is sprake van een 'bijziendheid-epidemie', zo stellen onderzoekers. Het goede nieuws? De epidemie is een halt toe te roepen."
https://www.scientias.nl/tegen-2050-lopen-1-miljard-mensen-het-risico-blind-te-worden/

"Hidden Blue Hazard? LED Lighting and Retinal Damage in Rats"
https://ehp.niehs.nih.gov/122-a81/

Tot slot. Hier gaat het dus heen met deze Samsung qled.

http://www.hdtvtest.co.uk/news/ue65js9500-201502234012.htm
701s->runco933->8500ultra->hd1->hd350->vw100->cinemax->9500mp->909splitpack+kuro

apogeefreak

#185
Nieuwe PLASMA 60 inch

Geluk gehad met een vrijwel nieuwe 60 inch Pioneer kuro plasma scherm de KRP-600A. Het paneel heeft nu 434 uur en is 262 keer aan geweest en de kalibratie metingen ondersteunen dit verhaal. Ik moet toegeven dat er weinig verschil is in helderheid van het paneel met een 10000 uren paneel. Ik kan alleen maar concluderen dat deze kuro's 10000 uren op hun sloffen doen en dat de panelen zeker 20000 uur en mogelijk veel langer meegaan. Dus zeker 20 jaar en langer plezier van deze  :DGeweldig kleuren spectrum  :tongue2:


En superstrak te kalibreren.
701s->runco933->8500ultra->hd1->hd350->vw100->cinemax->9500mp->909splitpack+kuro

apogeefreak

Overigens had ik een Sony UHD tv die gebruik maakt van qled technologie. Na twee jaar werd het me duidelijk dat ik door de vermoeidheid in mijn ogen nog maar weinig tv keek. Toen ik vervolgens een Kuro kon bekijken was ik meteen overtuigd dat UHD in mijn situatie niets toevoegde. UHD zag er vooral gladder uit en platter. De kuro confronteerde me met een heel ander soort diepte en realisme. Ik heb direct de Sony UHD verkocht en geen moment spijt gehad.
701s->runco933->8500ultra->hd1->hd350->vw100->cinemax->9500mp->909splitpack+kuro

apogeefreak

701s->runco933->8500ultra->hd1->hd350->vw100->cinemax->9500mp->909splitpack+kuro

Maikel_audionerd

Erg interessant zeg, en machtig mooi om te zien hoe 'oude techniek' zo slim in elkaar bedacht is dat het nog goed mee kan komen met het huidige UHD geweld  :clapping:
HT: http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=142478.0
-- HDI Dune prime 3.0 - Epson EH TW550 - Peerless PP33 - Kef UniQ - NAD 902 - Mitshubishi DA-A10DC - Mitshubishi DA-M10 - Denon geïntegreerd - Microlab actief --
Stereo: http://www.stereoforum.nl/index.php?topic=232.0

apogeefreak

Bedankt! We zijn er hier erg blij mee :)
701s->runco933->8500ultra->hd1->hd350->vw100->cinemax->9500mp->909splitpack+kuro

apogeefreak

#190
Een paar screenshots van mijn KRP-500A Kuro (dit is dus niet de 60 inch die screenshots komen nog  ;D). Ultradiep zwart niets geen redpush of andere problemen. Contrast nog bijna als nieuw. Gaaf hoe deze schermen als nieuw te kalibreren zijn.
701s->runco933->8500ultra->hd1->hd350->vw100->cinemax->9500mp->909splitpack+kuro

apogeefreak

#191
Energiegebruik in night mode (lager contrast) is rond de 250 Watt. Doen die uhd's ook niet zoiets?701s->runco933->8500ultra->hd1->hd350->vw100->cinemax->9500mp->909splitpack+kuro

apogeefreak

#192
Ik was nog een goede kalibratie van de kleuren schuldig voor de KRP-600A 60 inch kuro.

Het is moeilijk om op internet een eerlijke waardering van de kleuren nauwkeurigheid te vinden van deze kuro's. Ze waren blijkbaar nog van voor de tijd dat we de lightness van de kleuren ook goed meenamen in de kalibratie. De x,y coordinaten in het bekende gamut plaatje ogen perfect maar de lightness is alleen met de color knop te manipuleren (en dan allemaal tegelijk). Het CMS van de kuro is daarom wat mager. Toch is er een goed resultaat te behalen. Let op dat blauw een tikkeltje onder gesatureerd is, in het gamut plaatje, doordat er wat blauwgroen in het spectrum zit (daar ben ik dus juist blij mee :)). Dit is te compenseren door iets meer lightness in blauw (luminance plaatje) zodat de uiteindelijke fout kleiner wordt.
Het tweede plaatje is van D-Nice* een profesioneel kalibrator op AVS. Hij heeft een iets beter blauw maar slechter magenta. Tja, ik weet niet of ik het kan waarnemen :)
(*) http://www.controlcal.com/forum/showthread.php?t=413 de isfnight kalibratie heeft de getalletjes.

Ik heb met 75% kleuren gekalibreerd. De resultaten heb ik in een sheet van Rob Dingen overgetypt. Kritiek is altijd welkom!


701s->runco933->8500ultra->hd1->hd350->vw100->cinemax->9500mp->909splitpack+kuro

apogeefreak

#193
De kalibratie nog wat kunnen verbeteren door de algemeen geaccepteerde wijze voor het berekenen van de fout te accepteren namelijk De2000.

Resultaten zijn nu:

CIEDE2000   W 1,8      R 1,5      G 0,4      B 3,9      Y 0,4      C 1,0      M 1,1   

Deze resultaten zijn beter dan de bovengenoemde:
CIELUV   W 2,3      R 2,3      G 1,6      B 4,8      Y 1,0      C 2,4      M 6,2

Waarbij met name magenta nogal fout was. In de De2000 berekening is deze fout keurig 1,1.

701s->runco933->8500ultra->hd1->hd350->vw100->cinemax->9500mp->909splitpack+kuro

donaldk

Kom je net als Renier vroeger boven de 40 fL uit? Wat is je fL/nits opbrengst?

apogeefreak

Quote from: donaldk on December 15, 2017, 03:00:54
Kom je net als Renier vroeger boven de 40 fL uit? Wat is je fL/nits opbrengst?

Ja Reinier kwam hier vroeger eens langs toen ik nog een Marquee 8500 had :)
http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=86065.msg1435343#msg1435343

Ik haal max rond de 35ftL (boven de 120 nits zag ik nog) uit deze 60 inch ik moet nog eens meten of dat echt het maximum is maar dat is echt veel te veel licht voor mijn ogen.

Op AVS wordt met een dag en nacht modus gekalibreerd en ik zag dat D-Nice de nachtmodus op 10ftL had gekalibreerd dus dat heb ik ook maar eens geprobeerd. Een paar gedimde gloei- en kooldraadlampjes als bias, dus vrijwel pikkedonker en dan 'the walking dead' oude seizoenen kijken. We hebben genoten op 10ftL. Meer hoeft van mij nu even niet.
701s->runco933->8500ultra->hd1->hd350->vw100->cinemax->9500mp->909splitpack+kuro

apogeefreak

Was ik nog vergeten te vermelden dat hij 72Hz doet dus echte bewegingsscherpte zoals met CRT! Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik niet weet of die oled's dat ook niet kunnen.
701s->runco933->8500ultra->hd1->hd350->vw100->cinemax->9500mp->909splitpack+kuro

apogeefreak

#197
Quote from: apogeefreak on December 14, 2017, 22:34:10
De kalibratie nog wat kunnen verbeteren door de algemeen geaccepteerde wijze voor het berekenen van de fout te accepteren namelijk De2000.

Resultaten zijn nu:

CIEDE2000   W 1,8      R 1,5      G 0,4      B 3,9      Y 0,4      C 1,0      M 1,1   

Deze resultaten zijn beter dan de bovengenoemde:
CIELUV   W 2,3      R 2,3      G 1,6      B 4,8      Y 1,0      C 2,4      M 6,2

Waarbij met name magenta nogal fout was. In de De2000 berekening is deze fout keurig 1,1.Deze fouten analyse leert me nog wel iets meer door te kijken naar de L, S en H error rechts onderin. De L error is de luminantie fout die ik met de color knop in het picture menu kan aanpassen maar dan wel allemaal tegelijk. De S error is de saturation fout in het gamut plaatje en staat voor de afstand naar het midden (D65) punt. De H error is de hue fout en staat voor de verschuiving in het gamut plaatje van een kleur naar een nabijgelegen kleur. De H error is de enige die ik kan aanpassen met het CMS in de kuro. Met de tint knop kan ik ze allemaal tegelijk aanpassen maar die laat ik op 0 want met het CMS kunnen ze afzonderlijk aangepast.

We zien nu bij magenta dat de saturation (S) -5,3% error heeft. Dus magenta is net als blauw te dicht bij het D65 punt. Daar kan ik dus niets aan veranderen in de kuro. Met de color knop kan ik echter compenseren en omdat de L error op +1% staat is de afwijking minder groot dan gevreesd.
De CIE94 fout (de94) neemt deze compensatie het beste mee en de fout die daar wordt gemeld is 1,1 net als de de2000. Dus magenta is ok.

Zie ook hier met een andere uitleg dat de94/de2000 betere adviezen geeft dan deLuv of deLab.

"Thus, if a display has an oversaturated color, but you have no means to correct this, you can improve overall accuracy by lowering the brightness of that oversaturated color slightly (for example, by lowering the main Color control a couple of ticks). This is what both the RGB and the CIE94 analysis recommend. For this reason, I recommend CIE94 as the preferred ΔE formula for assessing the color performance of quality displays."
http://www.curtpalme.com/forum/viewtopic.php?t=22001

Een beschouwing van L, S en H geeft mijns inziens het meeste inzicht in hoe je de kalibratie van de kleuren kunt verbeteren en de94/de2000 geeft aan hoeveel, dus zeer nuttige discussie voor mij :)
701s->runco933->8500ultra->hd1->hd350->vw100->cinemax->9500mp->909splitpack+kuro

donaldk

OLED doet nog geen 120 @4K zover ik weet op, ik ben even in de war volgens mij ibc 2016 nog 120 op 1440P of was het WQXGA 2500. Signaal was 4K,maar in display omlaag geschaald om 120P te kunnen weergeven, maar weet niet hoe het dit jaar zat. Standaard doen ze maximaal 60P zover ik weet.

apogeefreak

#199
Quote from: donaldk on December 16, 2017, 00:22:45
OLED doet nog geen 120 @4K zover ik weet op, ik ben even in de war volgens mij ibc 2016 nog 120 op 1440P of was het WQXGA 2500. Signaal was 4K,maar in display omlaag geschaald om 120P te kunnen weergeven, maar weet niet hoe het dit jaar zat. Standaard doen ze maximaal 60P zover ik weet.
Ok, bedankt!

Begrijp ik nu goed dat HDR 4000 nit (1167 ftL) op enkele vierkante millimeters kan produceren? Eh... ik heb 10ftL als veilige basis.
701s->runco933->8500ultra->hd1->hd350->vw100->cinemax->9500mp->909splitpack+kuro