Author Topic: Clippen  (Read 8195 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Cantodea

Clippen
« on: June 4, 2013, 17:04:13 »
Hoe komt het dat de anti-mode zo vlug de vermelding clipping detecting toont op de analoog in/uitgang? Er is nergens een housecurve, peq of tilt toegepast. De headroom staat op 5 en compensatie op 4,5. Zonder anti-mode kan ik de volume knop een pak verder opdraaien dan met. Bij volume op 50/100 begint hij al te clippen. Doe ik iets verkeerd?
KEF LS50W Active Monitor, Arendal Sound Sub1, Roon audio software, Roon DSP Room Correction, SOtM 200.

Offline R0N

  • HT forum sponsor
  • senior member
  • *******
  • Trade Count: (0)
  • Posts: 565
  • Total likes: 6
  • Gender: Male
  • Mooier geluid door akoestiekcorrectie
    • Mooier geluid, daar gaat het om!
Re: Clippen
« Reply #1 on: June 4, 2013, 17:15:43 »
Hoe komt het dat de anti-mode zo vlug de vermelding clipping detecting toont op de analoog in/uitgang? Er is nergens een housecurve, peq of tilt toegepast. De headroom staat op 5 en compensatie op 4,5. Zonder anti-mode kan ik de volume knop een pak verder opdraaien dan met. Bij volume op 50/100 begint hij al te clippen. Doe ik iets verkeerd?

Hallo,

Het ziet er naar uit dat de bron een hoog signaal heeft (> 1,5 V).
Om dit te compenseren doe je:
blz. 21, punt 3-8 Invoer instellingen   > kies In-sens: laag.

Toelichting uit de handleiding:
In-sens
Het analoge ingangsbereik kan aangepast worden aan het uitgangsniveau van de
aangesloten bron. Standaard staat de 'In-sens' instelling op 'hoog', wat het beste
resultaat geeft voor de gestandaardiseerde audiobronnen. In deze stand is het spanningsbereik
3,9 Vrms (XLR) en 2,0 Vrms (RCA). Heeft u bronnen met een (veel)
hogere spanningswaarde, kies dan voor 'In-sens: laag'. De maximale waarden voor de
ingangsignalen zijn dan 7,9 Vrms (XLR) en 4,0 Vrms (RCA) (hardwareversie 2013).

Dan zal het opgelost zijn.

ron
Hoe klinkt mooier geluid? Kom eens luisteren!

Offline Cantodea

Re: Clippen
« Reply #2 on: June 4, 2013, 17:41:09 »
Ok, maar dit had ik al geprobeerd. Clippen doet hij dan inderdaad niet meer. Maar de versterker moet dan echt heel ver open om een beetje volume te hebben.
Is dit normaal?
KEF LS50W Active Monitor, Arendal Sound Sub1, Roon audio software, Roon DSP Room Correction, SOtM 200.

Offline morca

  • Hulp nodig met Sub/Dualsub,s afstelling/plaatsing, REW/DSP, akoestiek of ADSY ?
  • Forever Addicted
  • **********
  • Trade Count: (+2)
  • Posts: 21592
  • Total likes: 168
  • Gender: Male
Re: Clippen
« Reply #3 on: June 4, 2013, 17:52:04 »
Tussen een sub moet menig dsp ver opengedraaid worden .
Omdat je de curve vaak vlakt,heb je daarna meer vermogen nodig om de output weer naar normaal level te brengen.

Offline Cantodea

Re: Clippen
« Reply #4 on: June 4, 2013, 17:55:01 »
Bedoel je daarmee dat ik bvb de headroom mag verlagen van bvb 5 naar 2 en de compensatie mag verhogen van bvb 4,5 naar 7,5?
Zal het dan weer niet beginnen clippen?

Ik vind met name bij klassiek dat ik veel te weinig dynamiek heb, stille passages zijn echt heel stil,terwijl zware cressendo's niet geven wat je er van verwacht, het alsof het niet tot leven komt.
« Last Edit: June 4, 2013, 17:57:01 by Cantodea »
KEF LS50W Active Monitor, Arendal Sound Sub1, Roon audio software, Roon DSP Room Correction, SOtM 200.

Offline morca

  • Hulp nodig met Sub/Dualsub,s afstelling/plaatsing, REW/DSP, akoestiek of ADSY ?
  • Forever Addicted
  • **********
  • Trade Count: (+2)
  • Posts: 21592
  • Total likes: 168
  • Gender: Male
Re: Clippen
« Reply #5 on: June 4, 2013, 18:10:05 »
Nee ik heb het puur over de receiver en sub amp,en stukje uitleg waarom.
De gain bijstellen vd antimode zal Ron of 1 vd leden die er 1 heeft je beter bij helpen . ;D

Offline R0N

  • HT forum sponsor
  • senior member
  • *******
  • Trade Count: (0)
  • Posts: 565
  • Total likes: 6
  • Gender: Male
  • Mooier geluid door akoestiekcorrectie
    • Mooier geluid, daar gaat het om!
Re: Clippen
« Reply #6 on: June 4, 2013, 21:25:25 »
Ok, maar dit had ik al geprobeerd. Clippen doet hij dan inderdaad niet meer. Maar de versterker moet dan echt heel ver open om een beetje volume te hebben.
Is dit normaal?

Wat is het volume van de AM: -20dB of 0 dB?
Heb je hier wel eens aan geschroefd?

ron
Hoe klinkt mooier geluid? Kom eens luisteren!

Offline R0N

  • HT forum sponsor
  • senior member
  • *******
  • Trade Count: (0)
  • Posts: 565
  • Total likes: 6
  • Gender: Male
  • Mooier geluid door akoestiekcorrectie
    • Mooier geluid, daar gaat het om!
Re: Clippen
« Reply #7 on: June 4, 2013, 21:28:48 »
Bedoel je daarmee dat ik bvb de headroom mag verlagen van bvb 5 naar 2 en de compensatie mag verhogen van bvb 4,5 naar 7,5?
Zal het dan weer niet beginnen clippen?


JA die waardes kun je een beetje aanpassen, nadat je het volume van de AM eerst hebt aangepast (0 dB).

Als het signaal komt van clippen wordt het uitgangssignaal naar de versterker wel beperkt ter beveiliging.
Het is dus niet gevaarlijk en je kunt altijd weer de veranderde waarde bijstellen.

TIP Verander altijd ťťn ding tegelijk, anders is het achteraf moeilijk te bepalen welke verandering wat teweeg heeft gebracht.

ron
Hoe klinkt mooier geluid? Kom eens luisteren!

Offline Cantodea

Re: Clippen
« Reply #8 on: June 4, 2013, 22:30:02 »
Het volume van de am stond wel degelijk op 0.
In-sens stond op hoog, maar de head-room stond op 2
Ik had de In-sens op laag gezet, maar het volume was dan te laag.
Daarna terug de In-sens weer op hoog en de headroom op 6, compensatie staat 5,5
Nu speelt de versterker ongeveer even luid met of zonder de am.
Probleem bij deze opgelost.
Morgen heb ik mijn nieuwe versterker, zou het dan nuttig zijn om de metingen opnieuw te laten uitvoeren?
KEF LS50W Active Monitor, Arendal Sound Sub1, Roon audio software, Roon DSP Room Correction, SOtM 200.

Offline R0N

  • HT forum sponsor
  • senior member
  • *******
  • Trade Count: (0)
  • Posts: 565
  • Total likes: 6
  • Gender: Male
  • Mooier geluid door akoestiekcorrectie
    • Mooier geluid, daar gaat het om!
Re: Clippen
« Reply #9 on: June 4, 2013, 22:50:52 »
.......
Nu speelt de versterker ongeveer even luid met of zonder de am.
Probleem bij deze opgelost.
Morgen heb ik mijn nieuwe versterker, zou het dan nuttig zijn om de metingen opnieuw te laten uitvoeren?

Fijn dat het nu opgelost is.
Ja, nadat de nieuwe versterker is ingespeeld, opnieuw meten. Is zeker nuttig!

ron
Hoe klinkt mooier geluid? Kom eens luisteren!