Author Topic: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?  (Read 29781 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline jurrien1962

overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« on: January 9, 2012, 14:22:19 »
De kogel is thuis door de kerk: we gaan overstappen van kabel (matige kwaliteit van signaal) naar schotel wat betreft tv-kijken.

Kunnen forumgenoten mij advies geven over hoe bepaalde zaken aan te pakken?
Ik heb drie punten in huis waar ik tv wil kunnen kijken: wat heb ik aan hardware nodig om op die drie plaatsen signaal te krijgen en om onafhankelijk van elkaar te kunnen kiezen waarnaar gekeken wordt?
Ik hoor nl. verschillende uitspraken hierover: 1 schotel met 1 kop, 1 schotel met 3 koppen, 3 schotels; 1 kop met 3 tuners, 3 koppen met 3 tuners, en ga zo maar door. Gezien mijn onbekendheid met deze materie graag jullie advies.

Moet alles met kabels of zijn er ook draadloze oplossingen voor in huis?
Welke merken zijn goed?
Welke abonnementen zijn interessant?

Offline GH

  • HT forum donateur
  • senior member
  • *******
  • Trade Count: (+1)
  • Posts: 1488
  • Total likes: 40
  • Gender: Male
Re: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« Reply #1 on: January 9, 2012, 14:33:34 »
Ik zou eerst toch nog maar eens goed naar je kabel signaal kijken..... Er zijn wellicht uitzonderingen als je ergens buiten een stedelijk gebied woont, maar het (digitale) kabelsignaal is normaal superieur aan een sateliet signaal. Zeker de HD zenders.

Er zijn natuurlijk andere voordelen van de sateliet, maar signaalkwaliteit is dat meestal niet. Sterker nog je hebt meestal best last van de atmosfeer met bijvoorbeeld regen en sneeuw. En je kosten zullen ook lekker oplopen.
« Last Edit: January 9, 2012, 14:34:47 by GH »

Offline frank2

  • .....THE SOUND..... ....EXPERIENCE....
  • The ultimate HT Forum elite group
  • ********
  • Trade Count: (+6)
  • Posts: 12226
  • Total likes: 365
  • Gender: Male
  • Music and my 3 girls, what else?
    • http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=49503.0
Re: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« Reply #2 on: January 9, 2012, 18:38:29 »
Hoewel ik al jarenkang schotelbezitter ben; zou ik toch even kijken naar je kabelaansluiting.

- je moet een canal digitaal kaart hebben en een sat tuner (in jouw geval 3 expl!!!)
- je kunt voor 1 euro p/mnd extra een extra kaart krijgen zie de website
- Je hebt een schotel nodig met veel extra koppen, en elk draad moet naar de desbetreffende sat tuner

Je hebt goed beeld maar dit geheel gaat je veel geld kosten.
Ik zou het volgende doen: 1 schotel met een abbo. en 1 sat tuner, koop technisat is goed nooit geen storingen en je hebt alleen een extra ci module nodig voor de kaart, uodates gaan automatisch, maar andere merken kan ook

Je bent goedkoop uit 10,95 p/mnd voor heel veel zenders koop ook een kop voor Astra 2 , kun je echt heel veel engelse zenders ontvangen.

Voor de andere 2 aansluitingen digitenne, 2e hands tuner kopen 35 euro, en geen kaart heb je altijd 3 NL zenders en reg. omroep, anders kost je dat ook weer 10 euro p/mnd.
Stereo: EV: Plinius 103A/ VV-DAC: Auralic Altair G2.1/ SPEAKERS: Focal spectral 40th anniversary
Surround: Anthem MRX 700 /Usher 525 center / Usher X7-708 / Yamaha sw 200 subwoofer /Pioneer LX58 / Mede8er / Panasonic 55ST60 isf gecal.
kabel: LS: Atlas Ascent 3.5/ leedh interlinks / Tellurium ultra Silver usb/ Black Power X1 gemod./ Audioquest Niagara 1200. POWER: Neotech NEP-3003 MkIII UPOCC netkabel met rodium connectoren.

Offline FrankieV

Re: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« Reply #3 on: January 9, 2012, 19:01:20 »
Ben ook al jarenlang schotelbezitter en zou niet anders willen.

1. Goede schotel bv. Bigsat (Weinig tot geen last van beelduitval).
2. 3 lnb,s voor astra 1,2,3. Bij 3 tv's heb je een quad lnb nodig ivm 3 uitgangen. Meestal beneden heb je een 2 tuner dec. dus samen 4 kabels.
3. Per tv een decoder. Zou een HD decoder adviseren omdat SD eruit gaat. Beneden zou ik een vu+ met pli adviseren. Boven Dreambox 500 of 800
4. Per lnb een switch. Dus 4. en per decoder coax kabel. Naar beneden 2 stuks.
5. Canal Digitaal basis abbo. Kaartje kun je intern delen met de andere decoders (softcam) Dus maar 1 kaartje nodig.
6. Netwerk in huis naar alle decoders.

Absoluut beter beeld als kabel!
Ik geloof 14,95 euro Basis met HD.
Wel moet je er af en toe tijd aan besteden, zoals af en toe de software van de decoder updaten.
Enne...uitkijken met dreambox clones.....

Offline marconist

Re: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« Reply #4 on: January 9, 2012, 19:09:07 »

- Je hebt een schotel nodig met veel extra koppen, en elk draad moet naar de desbetreffende sat tuner


Welnee. Een LNB met vier outputs hoeft niet erg duur te zijn en met een gewone (+80 cm) schotel pak je makkelijk drie satellieten. Daarnaast natuurlijk een Disceq switch per ontvanger (maar één kabel per ontvanger naar binnen!), maar die zijn ook niet duur.
Edit: http://www.astrasat.nl/index.php/page,shop.browse/type,quattro_lnb/cat_type,satelliet?

Enfin, FrankieV is mij voor.  ;)

« Last Edit: January 9, 2012, 19:14:16 by marconist »

Offline hillie

  • senior member
  • *****
  • Trade Count: (0)
  • Posts: 1354
  • Total likes: 7
  • Gender: Male
  • It's me alright!
Re: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« Reply #5 on: January 9, 2012, 19:21:40 »
..., maar het (digitale) kabelsignaal is normaal superieur aan een sateliet signaal. Zeker de HD zenders.

Er zijn natuurlijk andere voordelen van de sateliet, maar signaalkwaliteit is dat meestal niet. Sterker nog je hebt meestal best last van de atmosfeer met bijvoorbeeld regen en sneeuw. En je kosten zullen ook lekker oplopen.

Mijn ervaring is dat satelietsignaal superieur is aan kabel, vooral de HD zenders. Van atmosfeer heb ik amper last.

Offline DB628

Re: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« Reply #6 on: January 9, 2012, 19:24:33 »
Ik net juist het tegenovergestelde gedaan. Van schotel naar kabel. Dit om wel 1 grote reden, (c)analdigitaal blijft hun codes veranderenen een apparaat dat nu werkt kan zo wel eens niet meer werken. Staat bij mij nu een werkloze IPbox, doet geen updates meer terwijl dit, qua beeld en geluid de nummer 1 was/is.

Daarnaast is het weer inderdaad erg van invloed op de ontvangst ook na een goede afstelling. De kosten zijn vergeleken met bijvoorbeld Ziggo ook erg hoog en ik bedoel dan de aansluitkosten en aanschafkosten, reken gerust op zo'n 1000 euro per tv als je het goed wil doen. Dit hoeft natuurlijk niet op elke tv.

Offline millon

Re: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« Reply #7 on: January 9, 2012, 21:03:02 »
Ik heb kabel en schotel 1 op 1 vergeleken met HD-uitzendingen.
Beide ontvangers waren van Philips.

En de winnaar was de schotel ;D

Offline jurrien1962

Re: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« Reply #8 on: January 9, 2012, 22:22:50 »
Tot zover iedereen bedankt voor de adviezen en ervaringen.  :worship:
Ik ga een en ander bekijken en tegen elkaar afwegen (o.a. de kosten).
Ik kom er vast op terug.

Offline BeoMaster

Re: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« Reply #9 on: January 9, 2012, 23:31:45 »
@ FrankieV


Mooi geinstalleerd de bigbisat  :clapping:
« Last Edit: January 9, 2012, 23:37:04 by BeoMaster »
Pioneer AX-5Ai, Pioneer 989 AVi, cinematiq optimizer II plus, KEF Q series, REL Quake 2, Vincent monoblocks, Panasonic Viera, Epson TW 3500, Projecta, Dreambox 800 HD, Xtrend 9000, AC-Ryan Playon HD, Visiosat Big Bisat.

Offline BeoMaster

Re: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« Reply #10 on: January 9, 2012, 23:35:51 »
Ik zou eerst toch nog maar eens goed naar je kabel signaal kijken..... Er zijn wellicht uitzonderingen als je ergens buiten een stedelijk gebied woont, maar het (digitale) kabelsignaal is normaal superieur aan een sateliet signaal. Zeker de HD zenders.

Er zijn natuurlijk andere voordelen van de sateliet, maar signaalkwaliteit is dat meestal niet. Sterker nog je hebt meestal best last van de atmosfeer met bijvoorbeeld regen en sneeuw. En je kosten zullen ook lekker oplopen.

Qua kosten ben ik het met je eens. Als het gaat om superieur signaal in vergelijking met de kabel, kan ik alleen maar zeggen dat dit grote onzin is. Voorwaarde is wel, goed materiaal gebruiken. Bij een goede installatie, bijna tot geen uitval ivm sneeuw en regen en daarbij krijg je veel extra zenders (als je dat tenminste wil).
Pioneer AX-5Ai, Pioneer 989 AVi, cinematiq optimizer II plus, KEF Q series, REL Quake 2, Vincent monoblocks, Panasonic Viera, Epson TW 3500, Projecta, Dreambox 800 HD, Xtrend 9000, AC-Ryan Playon HD, Visiosat Big Bisat.

Offline marconist

Re: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« Reply #11 on: January 10, 2012, 11:04:33 »
Ik ben het met Beomaster eens.
Sinds een twee jaar zit ik op de Ziggo kabel: zeker niet slecht.
Ik draaide voorheen met een 99cm alu schotel. Zelden last van (sneeuw)buien. Gelazer met CD over een HD receiver deed mij besluiten om er maar mee te stoppen. Ik had inmiddels zat zenders gezien met de rotor.  :D

Die schotel (en een hoop andere zooi zoals Philips SD receivers met programmer) kan jurrien1962 wat mij betreft gratis ophalen.  :sigh:
Wel zelf uitzoeken met b.v. Hutsefruts wat er allemaal kan!



Offline FrankieV

Re: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« Reply #12 on: January 10, 2012, 18:22:17 »
@ FrankieV


Mooi geinstalleerd de bigbisat  :clapping:

Thx. Ik doe altijd mijn best om er iets moois van te maken. Heb de switches binnen gezet. Daarom gaan er 16 coax kabels naar binnen.

Offline jantje112

  • HT forum donateur
  • Highly esteemed member group
  • *******
  • Trade Count: (+5)
  • Posts: 5586
  • Total likes: 57
  • I love the HTforum
Re: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« Reply #13 on: January 14, 2012, 20:19:09 »
Ik heb laatst een T55 gekocht voor 25 euro met 5 lno houders. Op de radiomarkt een aantal quad lno voor 5 euro stuk en er staan nu weer 3 dreamboxjes op te draaien :)

Schotel is echt de hoofdprijs niet als je een beetje goed inkoopt. Als je kosten wil besparen kun je alleen de astra 19.2 als quad uitrusten en de anderen als dual. Dan heb je op 1 locatie geen BBC e.d.

Als je kosten wil besparen hoef je ook niet overal al een HD ontvanger neer te zetten. En als je goedkoop wilt ontvangen ga je maar even googlen op dreambox :)

Offline BMW850

Re: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« Reply #14 on: February 6, 2012, 17:40:44 »
Hoi jurrien1962,

Ik heb een Dreambox 800HD te koop.
Het is een originele Dreambox 800HD dus geen clone.
Verkoop deze box omdat ik een Dreambox 7020HD ga aanschaffen.
http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=120022.0

Vrg,
Rudy
« Last Edit: February 6, 2012, 17:43:32 by BMW850 »
Blind belief in authority is the greatest enemy of truth. - Albert Einstein

Offline Rowdy

Re: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« Reply #15 on: April 19, 2012, 11:02:30 »
Weet niet of ik mijn vraag in dit topic mag stellen, maar bij deze.

Wij hebben sinds 2 maanden een Sony 40EX725 televisie met ingebouwde satelliettuner. Wij kijken nu free-to-air via de satelliet, maar zou graag Ned 1, 2 en 3 willen ontvangen. De andere zenders hoeven voor ons niet. Heb ik dan dit nodig en dan zonder abonnement? We hebben geen CanalDigitaal smartcard.

Offline SpeedyAndré

  • Surrounded by Infinity 7.1.4 and members of the
  • Highly esteemed member group
  • *******
  • Trade Count: (+5)
  • Posts: 9294
  • Total likes: 159
  • Gender: Male
  • Nu alles 4K met Atmos!
    • Zonnepanelen 5590Wp
Re: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« Reply #16 on: April 19, 2012, 11:19:42 »
Je hebt een geactiveerde CD kaart nodig, zonder abonnement werkt het niet.
Deze tv heeft ook dvb-t (digitenne) dus je kan een (buiten) antenne op de coax aansluiting prikken waarmee je ned 1-3 wel gratis kan ontvangen ;)

André  8)
Northstar Extremo Monster Sigma 2K Xtc powercords Sphinx PJ8 Straightwire Virtuoso 2x Aragon Palladium Infinity Renaissance 90 Onkyo Tx-RZ830 Panasonic DMR-UBS80 Oppo BD83 Sony Bdp-S790 Toshiba HD-XE1 PS3,PS4 Pro, Soundaware D100
Infinity Kappa center B, 4x Kappa Video II, 4x Oreus, SVS PB12ISD, Optoma Uhd51, Harmony Elite + Companion TX-P42U10E LG UJ620V VU+ Uno 4KSE Zidoo Z9S+UHD3000 34TB DS1515+ 6TB WD my cloud
2x Toshiba Daiseikai 8 3,5kW Atlantic Explorer 3 wpboiler 200l+coil 5590Wp Z/W N/O

Offline Rowdy

Re: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« Reply #17 on: April 19, 2012, 19:00:21 »
Als ik jou goed begrijp heb ik altijd minimaal een Basis pakket (10,95 per maand) nodig bij CD? Alleen Ned 1, 2 en 3 via CD is niet mogelijk?

Offline SpeedyAndré

  • Surrounded by Infinity 7.1.4 and members of the
  • Highly esteemed member group
  • *******
  • Trade Count: (+5)
  • Posts: 9294
  • Total likes: 159
  • Gender: Male
  • Nu alles 4K met Atmos!
    • Zonnepanelen 5590Wp
Re: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« Reply #18 on: April 19, 2012, 23:10:27 »
Volgens mij niet, ze hebben alleen het basis pakket en extra pakketten, net als de meeste aanbieders.
Dit soort info moet je gewoon op hun website kunnen vinden, daar is niks geheims aan ;)

André  8)
Northstar Extremo Monster Sigma 2K Xtc powercords Sphinx PJ8 Straightwire Virtuoso 2x Aragon Palladium Infinity Renaissance 90 Onkyo Tx-RZ830 Panasonic DMR-UBS80 Oppo BD83 Sony Bdp-S790 Toshiba HD-XE1 PS3,PS4 Pro, Soundaware D100
Infinity Kappa center B, 4x Kappa Video II, 4x Oreus, SVS PB12ISD, Optoma Uhd51, Harmony Elite + Companion TX-P42U10E LG UJ620V VU+ Uno 4KSE Zidoo Z9S+UHD3000 34TB DS1515+ 6TB WD my cloud
2x Toshiba Daiseikai 8 3,5kW Atlantic Explorer 3 wpboiler 200l+coil 5590Wp Z/W N/O

Offline frank2

  • .....THE SOUND..... ....EXPERIENCE....
  • The ultimate HT Forum elite group
  • ********
  • Trade Count: (+6)
  • Posts: 12226
  • Total likes: 365
  • Gender: Male
  • Music and my 3 girls, what else?
    • http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=49503.0
Re: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« Reply #19 on: April 20, 2012, 18:33:52 »
Als ik jou goed begrijp heb ik altijd minimaal een Basis pakket (10,95 per maand) nodig bij CD? Alleen Ned 1, 2 en 3 via CD is niet mogelijk?

Dit is wel mogelijk, maar daarvoor moet je bellen, online staat het nergens, bij de pakket keuzes. (dit is wat ik dacht ergens gelezen te hebben, even informeren bij CD en dan weet je het zeker)
Stereo: EV: Plinius 103A/ VV-DAC: Auralic Altair G2.1/ SPEAKERS: Focal spectral 40th anniversary
Surround: Anthem MRX 700 /Usher 525 center / Usher X7-708 / Yamaha sw 200 subwoofer /Pioneer LX58 / Mede8er / Panasonic 55ST60 isf gecal.
kabel: LS: Atlas Ascent 3.5/ leedh interlinks / Tellurium ultra Silver usb/ Black Power X1 gemod./ Audioquest Niagara 1200. POWER: Neotech NEP-3003 MkIII UPOCC netkabel met rodium connectoren.

Offline Pos

  • HT forum donateur
  • senior member
  • *******
  • Trade Count: (+5)
  • Posts: 604
  • Total likes: 0
  • Gender: Male
Re: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« Reply #20 on: April 20, 2012, 20:10:05 »
Als ik jou goed begrijp heb ik altijd minimaal een Basis pakket (10,95 per maand) nodig bij CD? Alleen Ned 1, 2 en 3 via CD is niet mogelijk?

Jawel, je moet eenmalig registratie- en smartcardkosten betalen.

Voor het uitzenden van programma's moeten omroepen auteursrechten betalen aan de auteursrechthebbenden. Voor de landelijke publieke omroep wordt dit alleen voor het gebied Nederland betaald.

CanalDigitaal verspreidt Nederland 1, 2 en 3 via de Astra 1-satelliet. De signalen van deze satelliet reiken tot ver buiten Nederland. De auteursrechthebbenden hebben echter geen toestemming gegeven om de programma's buiten Nederland te bekijken. Hierdoor is het noodzakelijk dat de uitzendingen van Nederland 1, 2 en 3 gecodeerd worden doorgegeven, waardoor een actieve -bij CanalDigitaal geregistreerde smartcard- nodig is.

Voor de ontvangst van Nederland 1, 2 en 3 heeft u geen abonnement nodig. U betaalt echter wel eenmalige registratiekosten per smartcard. Wilt u echter ook de beschikking hebben over de Nederlandse commerciële omroepen (RTL 4, 5, 7, SBS 6, Net5 en Veronica), kies dan voor tenminste het Basis-pakket.
« Last Edit: April 20, 2012, 20:10:32 by Pos »
Marantz PM 8003 * BA A26 * Block DAC 100 * Kimber PR8 * Atlas Equator mkII * TW2900 * AKG K701 * TEAC WAP

Offline millon

Re: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« Reply #21 on: April 20, 2012, 20:15:57 »
Of via een kennis die ook canal heeft een 2e kaart aanvragen.
Een 2e kaart is er vanaf 1malig 39euro en 2 euro per maand.
Dan heb je alle ned zenders.

Offline donaldk

  • Beyond The Elite Upper Class
  • *********
  • Trade Count: (+2)
  • Posts: 15476
  • Total likes: 79
  • I love the HTforum
Re: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« Reply #22 on: April 20, 2012, 20:39:37 »
@marconist, waar zit je ergens?

@jantje112, wat is toch die radiomarkt, je haalt daar altijd betaalbare spullen, maar google vond het vorige toen ik ging zoeken niet.

Tot je wat beter spul zoekt, dan betaal je de hoofdprijs en is in Nederland ook slecht te vinden tegenwoordig. Co-rotortjes enzo, fatsoenlijke actuators, enzovoorts.

Offline marconist

Re: overstappen van kabel naar schotel: wat heb ik nodig?
« Reply #23 on: April 26, 2012, 09:53:22 »
@marconist, waar zit je ergens?



Hiero!   ;D

Bij toeval kijk ik hier nog even ..... het is handiger om mij te wekken met een PM.  ;)

Ja, die berg spullen is er nog steeds gratis voor de serieuze liefhebber.