Het kost een vermogen

Started by HTiB, October 17, 2003, 14:33:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

HTiB

Met 1 antwoord kan ik gelukkig worden en eeuwige roem verkrijgen.

Het kost alleen een vermogen.  :o

En wel het gemiddelde vermogen van een meerkanaals surroundsetje bij It's, BCC, Megapool of Expert over 2 a 3 jaar.

WAAR GAAT HET HEEN? (bijv. 5x50 + 1x100???)

Dat is mijn afstudeeropdracht, dus geef je mening als 'connaisseur'  en onderbouw 'm a.u.b.

Alvast bedankt!  ;D

 

garmtz

Dit is een wel erg onduidelijk topic. Verklaar je nader alsjeblieft.

Jimi Hendrix

#2
Volgens mij wilt 'ie graag weten wat de verwachting zal zijn t.a.v. het vermogen van het versterkingsgedeelte van de gemiddelde (all-in-one?) huis tuin en keuken setjes over 2 a 3 jaar, right?

Zelf denk ik overigens dat het vrij moeilijk gaat worden om een zinnig antwoord te geven op deze vraag. Voordat je een schatting gaat maken zou het misschien zinvol zijn om eerst eens te kijken in hoeverre er behoefte zal zijn aan meer vermogen voor dit soort setjes en waarom. Als hieruit blijkt dat er helemaal geen behoefte is aan het ontwikkelen van het vermogen dan kan je dus gewoon een gemiddelde van de huidige waardes aanhouden. Of je kijkt terug naar pak hem beet een jaar terug en vergelijkt dat met hoe het er nu uitziet en het procentuele verschil extrapoleer je dan over een periode van 2 a 3 jaar. Maar ook hier dien je voorzichtig mee om te gaan om geen vertekend beeld te krijgen.

Kort samengevat: probeer wat meer te nuanceren in je onderzoek. Wellicht kan je je doelstelling en je probleemstelling ook posten om een beter beeld te geven van wat je precies zoekt.
What we do now echoes in eternity

R

Het lijkt me vooral zinnig om een directe en integere bron te zoeken . Misschien een idee om wat producenten te benaderen. Ik denk dat je daar meer aan hebt dan de "meningen" vragen van ons forummers. Kan op zich wel een leuke discussie opleveren, maar afstudeermateriaal is het niet denk ik.
In welke richting en op welk niveau studeer je af?

grt Ruben

Armor666

IK kan wel bij Garmtz aansluiten dat het wel een zeer VAAG topic is....

Sluit het allemaal wat korter en je zult zien dat er wat meer support optreed ....


grtz

Robert

All work and no play makes jack a dull boy...All work....
Filmpje?

HTiB

 :-[ OK, OK, OK Ik zal me nader verklaren:

Wat ik doe is een opdracht op universitair niveau. Wat is mijn preciese opdracht?
Voorspel de consumenten-vermogensvraag van meerkanaals home audio over 3 jaar.

Dit heb ik uitgesplitst naar een kwalitatieve en kwantitatieve oplossing.

Kwalitatief: Ik zoek meningen van experts. Ik heb al contacten gelegd met meerdere vakbladen, producenten en een semiconductor fabrikant. Men wist mij daar bijvoorbeeld te vertellen dat de consumentenvraag naar vermogen ook per regio verschillend is (in India wil men bijv bijna 2x zoveel Watts als hier in NL).

Op dit forum ben ik dus benieuwd naar jullie mening hierover. Welke factoren beinvloeden de consumentenvraag naar vermogen? Is er verschil tussen low-end, mainstream en high-end consumenten hierin?

Kwantitatief ben ik bezig een database te maken van alle producten als Home Theatre in-a-Box en A/V receivers met release dates om uiteindelijk de toekomst te forecasten dmv extrapoleren idd.

Is dit iets duidelijker?

Alle meningen, tips en kritieken zijn welkom!

 

Oracle

#6
Het totale vermogen van de all-in-one setjes zal zeker omhoog gaan. Zie de autoradios van tegenwoordig; die hebebn nu ook al gauw 4*50, waar vroeger 2*20 al veel was.

Neem in je overweging ook de prijs van de set mee.

Ik denk nl. dat voor de low-end consument het wattage een grote rol speelt bij de aanschaf (wellicht een van de weinige, naast bv. uiterlijk). Voor de mid- en high-end speelt eerder de stabiliteit van het vermogen (of liever: van de voeding) een rol. De mid/high-end zal waarschijnlijk 100-200 watt per kanaal meer dan voldoende vinden, en geen noodzaak zien dit omhoog te laten gaan (afgezien van sub-woofer versterkers, maar ook hier speelt stabiliteit een grotere rol dan het feitelijke wattage).

Binnen de low-end consumenten sets verwacht ik zelf dat deze straks uit zullen komen op rond de 75 tot 100 watt per kanaal, en 150 watt (piekvermogen) voor de subwoofer. Ik denk hierbij aan die setjes van rond de E500,-.

De echte no-budget setjes zullen gaan schermen met de hoogte van de wattages, en dat zal dan ook hun selling point zijn. Denk hierbij aan 150 watt p.m.p.o ( ;) ) per kanaal, wat in feite (waarschijnlijk) niet meer is dan 10 of 15 watt sinus. Aangezien dit dus het selling point van deze sets is, zal de vermogenstoename hier veel nadrukkelijker geprofileerd worden. Het is hierbij dan ook afhankelijk van het reclamebureau, hoe hoog dit uiteindelijk zal worden, want feitelijk zegt dit niets over het daadwerkelijk vermogen.

Je ziet overigens ook dat low-end vaak enkel satteliet-speaker systemen zijn, en dat het hogere segment bestaat uit losse componenten, met boekenplank, dan wel vloerstaande speakers.

Ofwel: in het budgetsegment speelt vermogen een grote rol, en geeft het hogere (geclaimde!) vermogen een hoger value-for-money gevoel. Hier zal dit vermogen dus fors toenemen. In de mid/high-end spelen andere factoren een rol, zoals stabiliteit en geluidskwaliteit. Hier zal de vraag naar hogere vermogens ook niet relevant zijn.

Groet,
Mark

HTiB

 :) Thanx Mark! Hier kan ik wat mee! Wat betreft die pmpo vs RMS: dat is idd wel iets waar ik tegenaan loop in mijn pogingen alles sets langs dezelfde lat te leggen...

Waar baseer je je antwoorden op? Is dit puur ervaring?

In hoeverre denk je dat vermogen(in W) gesegmenteerd blijft bij
-satellite: 35, 50, 80 en 100
-subwoofers: 50 en 100
(Dit zijn nl mijn bevindingen tot nu toe).

Is het trouwens waar dat bij de 'mindere' sets de subwoofer teveel van het mid en midlaag-geluid op zich neemt, waardoor het geluid 'ongedefinieerd' klinkt? Is dit op te lossen als de grootte van de satellite's zo klein blijft als nu het geval is?


Oracle

Quote from: HTiB on October 20, 2003, 15:12:28
:) Thanx Mark! Hier kan ik wat mee! Wat betreft die pmpo vs RMS: dat is idd wel iets waar ik tegenaan loop in mijn pogingen alles sets langs dezelfde lat te leggen...
Graag gedaan! :)

Quote from: HTiB on October 20, 2003, 15:12:28
Waar baseer je je antwoorden op? Is dit puur ervaring?
Yup.. puur eigen mening. Niet gebaseerd op een wetenschappelijk onderzoek, of verkoopactiviteiten uit het verleden. Wel gebaseerd op goed opletten, veel lezen, en zelf stomme aankopen doen (ik herinner me zo nog een speakerset voor de pc: 120 watt pmpo, en er thuis achter komen dat dat dus 10 watt per kanaal is...  :-[  ;D ). En natuurlijk dit forum!  ;)

Quote from: HTiB on October 20, 2003, 15:12:28
In hoeverre denk je dat vermogen(in W) gesegmenteerd blijft bij
-satellite: 35, 50, 80 en 100
-subwoofers: 50 en 100
(Dit zijn nl mijn bevindingen tot nu toe).

Deze vraag snap ik niet helemaal. Wat bedoel je met gesegmenteerd?

Quote from: HTiB on October 20, 2003, 15:12:28
Is het trouwens waar dat bij de 'mindere' sets de subwoofer teveel van het mid en midlaag-geluid op zich neemt, waardoor het geluid 'ongedefinieerd' klinkt? Is dit op te lossen als de grootte van de satellite's zo klein blijft als nu het geval is?

Bij de goedkope setjes zie je vaak dat de subwoofer feitelijk een woofer is (ook trouwens bij sommige duurdere sets, van bv. bose). Dit omdat de satelietjes te weinig vermogen hebben, of gewooon te klein zijn om middentonen weer te geven. Dit moet dan door de woofer worden weergegeven, die als consequentie hiervan dus niet meer de allerlaagste tonen kan weergeven, of ze anders inderdaad ongedefinieerd weergeeft.

De sub kan dan wel heel hard en voor het oor best diep/laag, maar het is gewoon gerommel/gedreun, en niet meer 'lekker laag'. Als je snapt wat ik bedoel.

Ik ben helaas geen luidsprekerspecialist, dus ik kan ook niet zeggen of dit op te lossen is.  ???

Je kunt wel doen wat een vriend van me doet. Die heeft een bose 'melkpakjes systeem' (dus satelietjes plus een woofer) , en daarbij ook nog een actieve sub-woofer. Dat werkt wel al beter, maar ook nog niet geweldig. Maar ja, de WAF, he!  ;)  ;D

Groet,
Mark

Jimi Hendrix

#9
QuoteDeze vraag snap ik niet helemaal. Wat bedoel je met gesegmenteerd?

Segmenteren is het opsplitsen van je markt in delen (segmenten).
What we do now echoes in eternity

HTiB

Ja, de WAF...altijd maar de WAF ;D

Wat ik met dat segmenteren bedoel is dat, als je kijkt wat er op dit moment wordt aangeboden in de mainstreamwinkels, de vermogens altijd rond degene die ik in mijn vorige berichtje beschreef hangen.
(Dus nooit 5x20W + 65W of zoiets).

Waarom altijd die vermogens? Bepaald de technologie dat?
Zullen die vermogens 'verschuiven' naar hogere wattages?



R

#11
Lijkt me een interessant onderzoek. Vanuit welke studierichting is dat?

Ik denk dat het maken van een database met een trendanalyse een beetje zinloos is. Ik kan zonder het maken van een datawarehouse(kortweg database geschikt voor analyses met het attribuut tijd). Ik kan je zo wel vertellen dat er een ontwikkeling is bij een hoop bedrijven om voor de low end setjes een zo hoog mogelijk vermogen in advertenties te tonen. Daar denken ze mee te scoren. Dat zal ook heus wel zijn bij de ontwetende mens. Verder zijn er merken die het liever op een "eerlijke" aanpak gooien en netjes het RMS vermogen weetgeven. Ik denk dat een analyse van die vermogens een redelijk cijfer zal opleveren.

Dan zou ik 2 tips willen geven. Start met een duidelijke afbakening van de segmenten van de markt. Die lijken mij op sommige gebieden naadloos in elkaar over te lopen. Dat maakt het voor zo'n onderzoek erg moeilijk om het geheel plaatjes te kunnen overzien.
Verder lijkt mij een analyse van de verschillende marketingmixen van verschillende fabricanten een stuk rendabeler. Waarom kiezen ze voor de aanpak van " Totaal wel 500 watt aan vermogen in dit setje" vergelijk ze en vraag ze naar hun toekomstvisie.
Succes en hou ons op de hoogte.

grt Ruben

Brandon

Hoi,

als eerste leuk onderzoek! Maar dan..... als een van je key concepts heb je dus "vermogen" Maar wat is jouw definitie van vermogen? Indien je dit niet "sluitend" hebt gedefinieerd dan is het onmogelijk om een conclusie te gaan trekken uit de resultaten die jij zult krijgen. Indien je verder wilt met het begrip vermogen dan zul je ofwel het zelf moeten bepalen dmv experimenten (op zich hartstikke leuk en interessant echter tijdrovend....) of vanuit een andere insteek werken, namelijk wat de consument ziet als vermogen (dus wat er in al die blaadjes staat van expert, Harense Smid etc....) Dit laatste geet een totaal ander inzicht, maar wel interessant...

Mvg,

Brandon
Stereo (only): Dynaudio Contour 1.3Mk2, Musical Fidelity A300, Lindeman CD1 SE, Kimber KS1011 and Kimber 8TC.

Oracle

Even een bezoekje aan ebay gebracht.

Check deze advertentie maar eens: Home Cinema Set.

Even een paar quotes:

"AANDACHT !!!

Vergeet die homecinema's, die de vermogen hebben van een transistorradio...

HIER BEKOMEN JULLIE DE VERMOGEN
VAN 3200 WATT PMPO !!!
"

Ahum... 3200 watt ??  ;D  ;D

Even verderop:

"Uitgangsvermogen 80 Watt analoog
(5x11 Watt + 1x 25Watt)"

Ach, overdrijven mag in een advertentie... maar dit is eigenlijk schandalig...  :-X  ;D

Groet,
Mark

Brandon

Hoi,

sorry maar dit is dus niet schandalig. indien namelijk PMPO vermeld staat dient er (zeker bij ons forummers) een lichtje te gaan branden. Bij speakersetjes van PC's en gettoblasters wordt ook vaak PMPO gebruikt...

Mvg,

Brandon
Stereo (only): Dynaudio Contour 1.3Mk2, Musical Fidelity A300, Lindeman CD1 SE, Kimber KS1011 and Kimber 8TC.

jaco

Ik denk wel dat de vermogens wat omhoog zullen gaan.
Je zie namelijk de nieuwe digitale versterkers nu doorbreken.
Als deze mainstream geworden zijn is het niet moeilijk meer om een 5x100 of 5x200 watt versterker te maken voor een redelijk prijs.
(als je naar de nieuwe sony kijkt krijg je 7x200 watt, en de versterker sectie was erg klein, en had heeld weinig koelrib oppervlak - 4000 Euro klasse..)

Met de huidige transistoren versterkers heb je voor grote vermogens dikke trafo's/condensatorbanken/koelprofilen nodig. Dit is groot, zwaar en duur.
Ik neem daarom aan dat men in de setjes van rond de 500 Euro op een bepaald volume blijft steken wat met een Versterker in een IC op te lossen is.

Jaco
9.1.6 setup  Marantz AV10, Genelec G4 x9 voor base layer. Genelec G3 x6  voor hoogte kanalen. Genelec hts-4 subwoofer. VPL-XW5000ES. Screen Excelence enlightor 4k scherm

HTiB

Brandon schreef: "Maar dan..... als een van je key concepts heb je dus "vermogen" Maar wat is jouw definitie van vermogen?"

Mijn definitie van vermogen (in die database die Ruben zinloos* vindt  ;)) is het RMS outputvermogen van de versterker per kanaal; gemeten door 8 Ohm en met 10% THD (als dit niet zo gespect was heb ik het omgerekend).

*Ik snap Ruben's opmerking: "Ik denk dat het maken van een database met een trendanalyse een beetje zinloos is".

Edoch: 1) Ik ben wel met consumentperceptie bezig, maar leg alle vermogens langs dezelfde lat (RMS etc). 2) Ik heb voor mijn forecast natuurlijk BEWIJS(kwantitatief) nodig. Dat is een van de redenen waarom ik die database/warehouse aan het bouwen ben. De merken die daarin zijn opgenomen zijn tot nu toe vooral brands uit het midden en hoog mainstream-segment: Sony, Philips, Panasonic, Samsung, Pioneer, Yamaha en Denon bijvoorbeeld.

Het andere deel vh BEWIJS(kwalitatief) wordt geleverd met interviews met retailers, semiconductorfabrikanten en Product Managers bij Sony, Panasonic etc. en hun visies op vermogensontwikkeling.

Een combinatie van dat tweeledige bewijsmateriaal moet (lees: zal hopelijk) leiden tot een redelijk accuratie voorspelling.

Om even op Jaco's berichtje in te haken: Klasse D is idd flink aan het groeien (ook al zijn jullie audiofielen er nog niet echt lyrisch over). Philips en Sony, maar ook Tripath (noemt 't class T) zijn bezig de versterkers kleiner en kleiner aan te bieden met zo'n 95% rendement.

"Lijkt me een interessant onderzoek. Vanuit welke studierichting is dat?"
International Business doe ik. Voor dit onderzoek was ik een leek met twee linker handen zonder technisch inzicht. Nu ben ik een leek met twee linker handen zonder technisch inzicht en een uitdagende afstudeeropdracht. :o

Wat ik graag zou willen weten is: Hoe kom ik aan de introductie-datums van speakersystemen? Behalve dan manufacturers op te bellen (dat duurt echt te lang, in december moet er een conceptrapport af zijn... :'()
Ideeen? Het lukt me maar niet een registration site te vinden op het net.

Als jullie nog bewijzen hebben in de vorm van internetsites, folders, rapporten etc hou ik mij daar uiteraard voor aanbevolen!

Nogmaals echt bedankt voor al jullie reacties: zo'n forum werkt echt als een trein!!! :)


garmtz

Mijn vraag is vooral wat de ZIN is van een historisch onderzoek naar vermogen of de voorspellingen hierover. Uit commerciƫel oogpunt kan ik veel interessantere onderwerpen verzinnen, maargoed...

Volgens mij gaan hedendaagse cosumenten zich steeds minder zorgen maken over vermogen en steeds meer over uiterlijk en functies. Het vermogen wordt gezien als iets "dat wel goed zal zitten". Even voor de begripsvorming: bij speakers wordt gesproken over belastbaarheid, bij versterkers over vermogen.

patrick_vdb

Hi,

Sommige fabrikanten vermelden de introductie-datum van hun producten op hun website maar lang niet allemaal. Misschien dat je de speciale liefhebbers-websites eens kunt opzoeken, zij houden vaak wel een lijst bij met alle speakertypes en hun introductie-datum.

Quote(als dit niet zo gespect was heb ik het omgerekend).

Hoe wil je dit omrekenen als ik vragen mag? Een THD is niet zomaar om te rekenen naar een andere waarde bij een andere wattage zonder het product zelf te meten ;)

Mvrgr

Patrick


Brandon

Defenitie vermogen:
RMS outputvermogen van de versterker per kanaal; gemeten door 8 Ohm en met 10% THD.

Als je het nu vanuit het technische oogpunt zult benaderen dan zul je alles zelf na moeten meten....is veel werk...heel veel werk... Het is namelijk een feit dat consumenten de instelling: meer=beter hebben. Hier speelt de fabrikant logischerwijs op in.
Dat deze stelling klopt is toevallig in dit topic reeds bewezen. Marc Lemmens heeft het over een set van 3200Watt, dit is echter wel PMPO. Deze PMPO is in het leven geroepen om te suggereren dat er heel veel vermogen geleverd wordt.

Mvg,

Brandon
Stereo (only): Dynaudio Contour 1.3Mk2, Musical Fidelity A300, Lindeman CD1 SE, Kimber KS1011 and Kimber 8TC.

Brandon

wat voor soort onderzoek wordt het trouwens:

-case study
-qualitative research
-quantitative research
-experiment

Of ga je meerdere methoden gebruiken om je onderzoeksvraag te beantwoorden.

Voor je concept heb je natuurlijk een conceptueel design nodig, wellicht is het handig als je die hier post. Kunnen we betere antwoorden geven op je vragen.

Mvg,

Brandon
Stereo (only): Dynaudio Contour 1.3Mk2, Musical Fidelity A300, Lindeman CD1 SE, Kimber KS1011 and Kimber 8TC.

Oracle

Quote from: Brandon on October 21, 2003, 12:11:22
Dat deze stelling klopt is toevallig in dit topic reeds bewezen. Marc Lemmens heeft het over een set van 3200Watt, dit is echter wel PMPO. Deze PMPO is in het leven geroepen om te suggereren dat er heel veel vermogen geleverd wordt.

Ik hoop dat je snapt dat ik niet bepaald onder de indruk ben van een dergelijke claim, en dat ik eigenlijk alleen maar hard moet lachen erom!  ;D

Dit werd door mij aangedragen, om aan te tonen dat nog steeds wordt gewerkt met vermogen als selling point.

Daarnaast spelen uiterlijk en functies ook een rol, evenals het merk en de prijs natuurlijk.

Groet,
Mark

Brandon

Hoi,

inderdaad...... het is gewoon een verkoop-strategie.. er zijn echter genoeg consumenten die er wel in trappen.

Mvg,

Brandon
Stereo (only): Dynaudio Contour 1.3Mk2, Musical Fidelity A300, Lindeman CD1 SE, Kimber KS1011 and Kimber 8TC.

HTiB

De gemiddelde consument is idd dom en kortzichtig wat betreft vermogen (met alle respect overigens). Ik geef toe dat mijn onderzoek niet echt van overdreven veel maatschappelijk belang is, maar hij werd me in de schoot geworpen zullen we maar zeggen. Ik vind het zelf superinteressant (en de uni keurde 'm goed), dus relevantie is voor mij geen issue meer.

Over het omrekenen: ik heb bij 0 -1% THD vermenigvuldigd met factor 1,25 om het wattage bij 10% THD zijn. Ik weet dat dit een grove aanname is, maar ik kan niet anders. Ik kan idd niet ieder apparaat gaan testen.

Ik wil nog ff benadrukken dat die database maar een klein deel van mijn onderzoek (is trouwens zowel qualitative als quantitative, Brandon). Verreweg de grootste factor zal de mening van de Grote Jongens (Sony, Panasonic etc) zijn.
Ik ben op dit moment aan het lobbyen om inside info en contactpersonen te krijgen, maar dat valt niet mee. Dus als jullie via via me nog in contact kunnen brengen met iemand bij die bedrijven: graag! ;D

Patrick: Wat bedoel je met "site voor liefhebbers"? Een homepage van een HT fan ofzo? Ken je nog een kanshebber?

O ja, kunnen jullie wat namen spuien van mid-range (dus GEEN hi-end) speakerfabrikanten? Ik ben benieuwd of jullie dan dezelfde namen opnoemen. Thanx guys!
 

Oracle

Er zijn een aantal exotische high-end fabrikanten, die je niet zoveel tegenkomt.  Denk aan Wilson, Martin Logan, etc.

De mid-range zijn toch wel de bekende merken: Tannoy, Infinity, Mission, Kef, Jamo, JBL en dan was er ook nog zo'n engels merk, waar me de naam niet zo 1-2-3 te binnen schiet... lijkt op BMW, maar dan anders... ;) Verder kun je zo nog een waslijst opnoemen.

De normale merken (Sony, Pioneer, JVC, etc) zijn niet echt speakerbouwers, en maken over het algemeen enkel speakers voor bij een specifieke set (uitzonderingen daargelaten).

groet,
Mark