2

Author Topic: HT met Denon DN-500AV via 01V96vcm mengtafel naar versterkers/ 7.2 speakers  (Read 9184 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Xander32

 • HT forum donateur
 • Beyond The Elite Upper Class
 • *******
 • Trade Count: (+16)
 • Posts: 17029
 • Total likes: 1216
 • Pluk de dag voor je in een vaas eindigt !
  • Sander's Stereo Site
Re: Ook op laag volume...
« Reply #25 on: July 11, 2019, 06:44:27 »
Mooi project joh. Ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat 👍🏻.
Tannoy Kensington SE  ||  Accuphase E-480  ||  Accuphase DAC-50  ||  Auralic Aries G2.1  ||  Audiolab 6000 CDT

Offline Sjaak_Banaan

Re: Ook op laag volume...
« Reply #26 on: July 11, 2019, 10:07:36 »
Gaaf project inderdaad, dat ga ik ook lekker volgen.

En een plee in je home cinema, dat is echt handig! Hier lopen ze de halve tijd naar boven wanneer we film combineren met lekkere biertjes... :P

Ook wel echt een big ass scherm in de planning, wat voor doek en projector wil je daarvoor gaan gebruiken? Volgens mij heb je wel echt een mega projector nodig voor een AT scherm op dat formaat.

Heb je niet meer foto's en al wat resulaten van je metingen?  ;D
Klipsch RF-83 • Klipsch RB-81 II • Klipsch RC-64 • Klipsch RS-62 II • dual Klipsch SPL-150  •  dual XTZ Cinema 3x12 • Marantz SR7013 • Marantz UD7007 • Sony KDL-55HX850 • Epson TW6000 • 3m DIY screen

:D Bouw HT in kelder :D

Offline Mc T

Re: Ook op laag volume...
« Reply #27 on: July 11, 2019, 12:41:29 »
...nog beter, twee WC's! Haha De aangrenzende multifunctionele ruimte en de bios moeten ook praktisch blijven qua gebruik. Voor groepen, vergaderruimtes, knutsel of eetruimte/ verlengstuk woonkamer? En met groepen dan graag niet op ons prive-toilet. En de locatie was qua riool aansluit ook de meest handige plek voor een toiletgroep naast dat ik de HT niet te breed/ te vierkant wilde hebben.

Wat testjes gedaan met allerhande doekenstoffen, zeil/ zonnescherm etc. Promotie 'decodoek' was het meeste naar mijn zin (mix van prijs, gemak en resultaat). Ik wil de film zien en niet het filmdoek. Nu, juist met laserprojectie in de bioscoop, ik zit graag op 1/3 vooraan voor een oogvullende beleving. En dan zie je dat scherm 'schitteren' afhankelijk van kleur/ licht partijen. Misschien heb je dat wel eens gezien opgemerkt met een laserpointer in het donker op wit, dan komt er ook een soort van aura van/rond de laserpunt.

Dus 'standaard' decodoek/ peesdoek/ spandoek wordt het. Ook de afval in het hoog bij het plaatsen van de speakers achter doek laat zich mooi compenseren. En ik laat tzt een tweede doek maken met een mooi plaatje er op geprint. Het verwisselen is 10 minuten werk. Dat lijkt mij wel kek voor de ruimte bij niet HT gebruik.

Als beamer nog steeds de Optoma GT1080e. Breedhoek beamer/ dicht op het scherm. Veelsteveel licht voor een verduisterde ruimte. Bij een kernexplosie/ opgaande zon dito in de ruimte zelf. In de moderne bioscopen vind ik dat ook meer hinderlijk geworden. Wordt heel de zaal aangelicht, zie je de zaal en zit ik direct niet meer in de filmverhaal. Dus de Optoma kan flink teruggeschroefd worden en wordt zwart ook weer zwarter. En wat me trok bij de Optoma, met het wat terug halen van de lichtopbrengst en gegoochel in de instellingen kan je er een mooi analoog/ echte film-randje aangeven.   

Qua resolutie, het verschil tussen films is zo groot. Als de film op een manier is gefilmd meer geschikt voor TV dan haak ik af op dit formaat (o.a. closeups van gezichten , moet je 's kijken hoe diep je dan in de neusgaten kan kijken ;-) Wellicht imperfectie qua resolutie maar blokjes kijken op de gegeven kijk afstand ervaar ik niet. 

Metingen, ik heb wel notities gemaakt, foto's van de dagen, een beschamende vertoning en vervaarlijke capriolen met speakers op hoogte.... Vandaar, die heb ik niet gemaakt, was ook te druk in de weer met van alles.

De 4400 met zijn preamp's uit zonder geen processing/ Audyssey direct de mengtafel in. Via de stapel amps naar de speakers. En in de mengtafel gaan sleutelen/ corrigeren. Met de PAA3 in de hand door de ruimte voor db's/ analyzer.

In de mengtafel aan de slag met looptijdverschillen, met de kanaal EQ + AUX sends EQ, dan heb je 8 parametrische EQ's. Met nog eens meer EQ's, laag- en hoogaf filters als crossover met het er tussen routen van compressoren. In de ruimte zelf gestoeid met balen steenwol, plaatmateriaal, gordijnen en de speaker posities/ hoeken etc.

Gaat het bovenstaande ergens over, ach, weet ik niet. Maar heb mij wel kostelijk geamuseerd, aan het eind hoorde ik niet meer de speakers spelen/ plaatsing van de speakers/ wel de locaties bedoeld in de film luisterend met mijn ogen dicht. Er lijkt muziek in te zitten ;-)

Wel overweeg ik om er dan permanent een 01v96 of een LS9 er tussen te knopen. Ook handig voor het inprikken van microfoons tbv presentaties. Heb je een bibliotheek aan presets tot je beschikking en dynamische processing. En bij de LS9 volgens mij ook dynamische EQ.

En gas er op door de main-out fader omhoog te schuiven bij een favoriet muziekstukje voor en paar tellen? Uber-concert-feel, heerlijk...niets mooiers dan dat. 

Kan des temeer eigenlijk niet wachten tot het bouwwerk achter de rug zou zijn. Maar dat zal zomaar richting het einde van het jaar zijn. Nog bezig met de buiten- en binnenboel, CV, dubbelglas (stonden er net weer drie extra op de stoep...).  Etc, etc....       
« Last Edit: July 11, 2019, 13:42:17 by Mc T »

Offline Mc T

Voor de bouwvak...
« Reply #28 on: July 18, 2019, 10:38:36 »
...er in gezet, een lomp stuk ijzer:De gaten in de muur heb ik weer dicht gemetseld dus we kunnen weer een beetje herrie maken:


Nu met de kruislijnlase in de weer voor het nauwkeurig uitzetten van de te bouwen wandjes. De twee rijtjes witte systeemplafond, voor aan op de foto, gaan er nog uit.


Offline pameijer

 • This title is for sale, please send me a PM!
 • HT forum donateur
 • HT forum legend group
 • *******
 • Trade Count: (+7)
 • Posts: 2659
 • Total likes: 461
 • Gender: Male
  • Verder in je werk
Re: Ook op laag volume...
« Reply #29 on: July 18, 2019, 16:09:24 »
Wat een gaaf project zeg! Echt weer eens heel wat anders dan wat je normaliter hier voorbij ziet komen. Ben je professioneel ook met geluid bezig?
Anthem MRX1120 / Anthem BLX200 / Technics SL2000 / Apple TV 4K en Nvidia Shield en Vero 4K+/ Vu+ Duo2 / LG OLED55C7 / JVC X7900 met iVisions Cinema 4K 260 cm / AVI ADM9.1RS actieve speakers front en center + AVI DM5 rears + 4x Micca M-8C Atmos + Rythmik E15HP sub en héél veel muziek!

Offline Mc T

Re: Ook op laag volume...
« Reply #30 on: July 18, 2019, 23:05:32 »
..als bijbaan/ eigen av bedrijfje heel wat vlieguren achter de mengtafel gemaakt. Waar de herrie begon stopte ik haha. Inkomsten waren minder belangrijk en daarmee keuze vrijheid voor mooie klusjes en prachtige locaties. Knetterhard, daar zijn andere veel beter in. Werkte met kleine sets die eigenlijk ook bloedhard gingen maar was juist van functionele c.q. lage volumes. En het publiek was ook veelal stil, dat maakt het natuurlijk en stuk makkelijker om een goed soundje neer te zetten. Doel: de muzikanten laten horen als of het onversterkt was/ niet over een PA speelde. 

Bijkomend voordeel, opruimen met oordoppen in, snel alles inladen en voor twaalven weer thuis. Terwijl de jongens met speakers tot aan dak aan ht knallen waren en doortrokken tot de zon weer opkwam. Mooie locaties maar zelden akoestisch geoptimaliseerd. Geen soundcheck en toch moest het klinken. En met de juiste spulletjes, goed neerzetten/ richten kwam het wel goed. Zelfs met de eerste digitale mengtafeltjes, toch wel heel gemakkelijk om die vliegende start te kunnen maken. Maar het blijft zwaar werk en risico op gehoorschade blijft. Lichamelijke ongemakken maakte een goede reden om er toen mee te stoppen. Zodat ik er nu ook nog van kan genieten!     

Offline Mc T

Re: Ook op laag volume...
« Reply #31 on: December 12, 2020, 13:35:36 »
Het is weer een tijd geleden maar het moment komt er aan om tijd te besteden aan het opbouwen van de HT ruimte.

Qua apparatuur stappen gezet, maar niet gekozen voor de route van een receiver of processor.

Als bron een PC met voor nu een 7.2 set up. Van de PC de Yamaha 01v96VCM
 mengtafel in https://europe.yamaha.com/en/products/proaudio/mixers/01v96vcm/features.html. Met een Behringer ADA8000 8 kanaals in/out via Adat om aan de benodigde uitgangen te komen (toekomst bestendig: L+R + 12 extra uitgangen).

Als versterker de Tannoy sub15 met de 5 extra versterkers aanboord. Voor de kanalen sub 2, LS, RS, LR, ,RR, center gaat naar speakers zone 2 buiten de HT. En een Apart Champ 4 https://www.biamp.com/products/product-families/apart/power-amplifiers#champ-4. Voor LF, RF met kanaal 3 en 4 bridged op de center. De JBL 4642a als sub 1 op de Stage Accompany ES10.

Ik had en AVC-3700h staan, dat was 'm niet voor mij, O.a. de magie van zo'n microfoontje voor room correction en de beperkte instelmogelijkheden via de app. Nu helemaal happy met de 01v96vcm als hart van het spul. EQ's te over, looptijden verschillen in te stellen etc. Met als bonus de ingebouwde effecten. Concertje die ik nog in herinnering is qua sound weer te reproduceren. Maar dan met om het even welk stukje muziek, volume onder je vinger op de fader, sta je zelf achter de knoppen van je concertje aan huis, genieten.... (en 't is nu alleen nog maar provisorisch en in een niet geoptimaliseerde ruimte).

Voor velen een gruwel maar voor mij ook weer wat nostalgie en niet geheel negatief: een 14 tal Galaxy hotspotjes verzameld. 100watt RMS 2x 5" fullrange per kastje. die je midden tussen je ogen spugen ;-) Met de 'dsp' van de Yamaha en met JBL subje er onder, bijzonder wat die dingen kunnen produceren (qua volume en  sound).  Ik weet nog niet hoe ik die speakertjes ga gebruiken. 4 stuks in zone 2 ophangen denk ik. En per 4 onder elkaar als mini 'line-array' links en rechts van het projectie scherm. Gewoon, voor de lol/ man-cave factor? Hou ik er nog twee in de mats als floormonitor als 's een muziekgezelschapje komt spelen of karaoke avondje? haha             
« Last Edit: December 17, 2020, 20:13:45 by Mc T »

Offline Mc T

Re: HT met PC via O1V96vcm mengtafel naar versterkers/ 7.2 speakers
« Reply #32 on: December 25, 2020, 16:43:38 »
...de mengtafel na ophalen en inpluggen van multikabel spinner. Compleet in rackcase.

En met daarbij in even grote flightcase een multikabel van 40 meter/ spinner via Harting 108. 36 kanalen: 24x in/10 send uit/ 2 stereo uit + splitter om via Harting 108 de monitor mengtafel in te pluggen. Niet te tillen zo'n kabeltje in flightcase. Geen wonder dat met het huidige digitale geweld iedereen overgaat op digitale multikabels of de mengtafel op het podium zet en bediening via Ipad/ touchscreen.

Het hart van to-be HT, plug&play:


De definitieve indeling van de HT, morgen de start van de bouw van de wanden (beide zijden van de wanden worden voorzien van 2 lagen gipsplaat):
« Last Edit: December 25, 2020, 17:58:35 by Mc T »

Offline Mc T

Re: HT met PC via O1V96vcm mengtafel naar versterkers/ 7.2 speakers
« Reply #33 on: December 26, 2020, 09:49:33 »
Voor de tussenwand heb ik nog wat hr++ ramen staan om uit te kiezen. Het was even puzzelen voor de juiste mix. De aangrenzende ruimte is 15 meter diep met alleen ramen in de voorpui. Bij dag valt er al niet veel licht binnen, bij nacht aarde donker. Dus veel ramen in de tussenwand is geen probleem. En het maakt de ruimtes ook voor andere doeleinden meer bruikbaar en prettiger qua atmosfeer. Reflectie door harde oppervlakken, daar moet dan wel wat meer en aan gebeuren, dat zien we dan wel weer. In de geluidssluis alleen in de deur grenzend aan de HT een smal raam maar misschien ook in beide, dan één voorzien van raamluikje die gesloten kan worden tegen licht inval.

 
« Last Edit: December 26, 2020, 10:43:37 by Mc T »

Offline pvd_66

 • senior member
 • *****
 • Trade Count: (0)
 • Posts: 549
 • Total likes: 15
 • Gender: Male
 • I love the HTforum
Re: HT met PC via O1V96vcm mengtafel naar versterkers/ 7.2 speakers
« Reply #34 on: December 26, 2020, 13:28:17 »
Dat ziet er veel belovend uit  ;D
Samsung QE75Q9FN - NAD M17v2 - NAD M27 - Dali Helicon 400MKII Front - Dali Opticon Vokal Center - B&W Cinema 7 Surround - 4 x Atmos B&W CCM 663 RD - SVS SB-3000 -  Panasonic DMP UB704 - Auralic Aries Mini - Ayre QB-9 DSD - Apple tv4 - Siltech - Audioquest

Offline Mc T

Re: HT met PC via O1V96vcm mengtafel naar versterkers/ 7.2 speakers
« Reply #35 on: December 26, 2020, 15:43:49 »
...iets om naar uit te kijken, heerlijk om er nu echt een zet tegen aan te geven.

Een gedeelte van de ruimte is aanbouw. Er zaten wat tegels los waarvan het probleem wat dieper zat. Kango er in en en een geologische opgraving in de vloer van 10 tegels lang ;) Beton gestort en volgende week terug tegelen en voegen. En nu verder met het demonteren opmaat maken van het systeemplafond op de grenslijn van de HT.

Er komt als het goed is een koerswijziging binnen HT qua apparatuur. Als aanleiding, de PC als bron, daar was m'n vriendin het niet mee eens. Liever een knoppendoos met volume, stabiel en zonder gedoe. Gelijk heeft ze. De mengtafel onthoud zijn instellingen/ motorfaders. Dus dat is met de versterkers in de juiste volgorde aanzetten als 'met druk op de knop'. Een Denon DN-500AV pre-amp + nog eens twee stuks Apart 4-kanaals versterkers zouden met de bode moeten aankomen op ons adres. Nog meer om naar uit te kijken  :)   

Offline Schollaw

 • member
 • ***
 • Trade Count: (0)
 • Posts: 161
 • Total likes: 8
 • Gender: Male
 • I love the HTforum
Re: HT met PC via O1V96vcm mengtafel naar versterkers/ 7.2 speakers
« Reply #36 on: December 27, 2020, 11:13:22 »
Interessant! Ik denk er al geruime tijd aan om een mengtafel in mijn HT te integreren. Nergens vond ik wat feedback. Heb jij hier eerder al ervaring mee gehad? Werkt dat goed?

mvg
Parasound a52- rotel rmb 1075 - marantz av 7702 mkII - Dali m 375 - Dali h 80 - b&w 610 xp en velodyn spl 12 r- Panasonic dp ub 820 - panasonic txp -epson eh tw 9300

Offline Mc T

Re: HT met PC via O1V96vcm mengtafel naar versterkers/ 7.2 speakers
« Reply #37 on: December 27, 2020, 21:20:17 »
De redenen voor mij zijn: de funfactor/ het gevoel van het live concert op de beamer met je zelf achter de knoppen ;-) Het zelf pielen voor roomcorrection. Als ik bij andere ga luister hoor ik vaak zo'n 'typisch' zoniet overtrokken 'bioscoop geluid' (los van kwaliteit/ budget van de installatie e.d,). Net als 'live geluid' bij concerten (oorverdovende volumes/ bassen of je door de midden moet), het typische geluid vaak bij Nederlandstalige artiesten en 'radio geluid' (ook bij tv en streaming, alles krijgt zo'n bloed irritant keelhisje mee). Wat ik wil is dat ik niet de speakers hoor maar de ambiance ervaar zoals het bedoeld is (of wellicht eerlijker, naar mijn eigen smaak ;-). De akoestiek moet goed zijn, anderzijds stond ik met concertjes overal. En het moest altijd weer voor elkaar komen, goede akoestiek of niet. Vandaar ook mijn voorliefde voor 'via de mengtafel'/ zelf de regie. Vergeet ik nog op te merken, de grote verschillen tussen de opnames in muziek en film. Met m'n mengtafeltje heb ik nu een stuk of wat presets/ starthulps om dat te counteren (en EQ preset/ starthulp om Beq in te stellen op het subkanaaltje, Beq is geweldig...).

Een analoge mengtafel zou nog een meter aan rand apparatuur nodig hebben. De 01v96 heeft alles aan boord en 96khz, klinkt goed en kost verhoudingsgewijs een krats. Recentere tafels die dat matchen, dat kost gauw een pak duiten. Dan is de lol er ook een beetje van af. En als bonus, naast de EQ's en routing:de ingebouwde effecten (verslavend..), de gates/ compressors/ limiters. Een meetmicrofoon van DBX op één van de mic inputs en de interne pinknoise generator. En zelfs quick&dirty  met ipad en bijvoorbeeld Decibel Ultra als analyzer? Verrassend wat voor stappen je dan kan maken om je geluid te vinden. Even de PC aan de mengtafel hangen voor een multitrack opname, dan kan je ook de looptijd verschillen zichtbaar maken en vervolgens instellen op de auxen naar de versterker.

De ruimtes gaan we ook gebruiken als multifunctionele ruimtes, een presentatie, karaoke of een bandje dat komt spelen, dat kan er dan ook allemaal overheen (al dan niet met een setjes Pa speakers en monitoren er bij).

Dus zomaar een mengtafel er tussen, daar zou ik de meerwaarde niet in herkennen. Maar met zo'n dappere knoppendoos als de 01v96, da's wel heel gaaf en tegen een hele kleine investering (vanaf 350,- Behringer ADA8000 nodig voor genoeg outputs te kunnen maken, ca. 50,-, ipad bediening mogelijk via P). Alternatief voor de o1v96, de Allen & Heath QU16 ca. 1200,-? Of de Ipad doosjes als QU-SB en QU-paq? De Soundcraft UI24R ca. 650,- zou dan mijn voorkeur hebben (value for money/ beeldscherm/touschscreen in te pluggen op het kastje zelf simultaan met de ipad bediening en recording software bundel included!). Via (alleen-) een ipad is niet mijn ding. Wel een beetje in verdiept maar de vrije routing en het maken van fadergroups is volgens mij op de 01v96 het meest handige voor HT gebruik (toekomstbestendig tot 11.2 surround). En het is gewoon een fraai technisch speelgoedje/ hobbydingetje.   

Heb je nog andere vragen dan hoor ik dat van je Schollaw.
« Last Edit: December 28, 2020, 10:09:03 by Mc T »

Offline Mc T

Re: HT met PC via O1V96vcm mengtafel naar versterkers/ 7.2 speakers
« Reply #38 on: December 28, 2020, 09:39:46 »
Per ongeluk dit nieuwe bericht geplaatst tijdens het veranderen van voorgaand bericht. Vandaar deze leeg/ lees mee in bovenstaand bericht, excuses hiervoor.
« Last Edit: December 28, 2020, 10:16:28 by Mc T »

Offline Mc T

Zowaar tussen de bedrijven door weer wat tijd kunnen besteden aan de hobbyruimte. De speakers zijn om drie redenen omhoog gegaan. Als bescherming tegen kinderhandjes (front kom weliswaar achter het projectiedoek te hangen). Bij een borrel hangt het geluid boven de hoofden. En als derde reden: het nastreven van live en bioscoop beleving.

Bij een concert, al dan niet versterkt, en op mijn favorieten positie in de bioscoop komt het geluid van hoger af. Ik heb wat met akoestiek geëxperimenteerde in de ruimte met een partijtje pipe&drape. Maar vond niet de live en bioscoopbeleving die ik tussen mijn oren heb. Met de speaker op hoogte wel, sound, druk en op een beperkt volume (maar da's min of meer te danken aan de dsp power en de ingebouwde grappen en grollen (Efx) van de mengtafel).

Beugels gelast en omhoog met die speakers! Er zit nu vrij veel glas in de ruimte/ achterwand. Met het pipe&drape experimentje ook een startpunt gevonden voor hoeveelheid en locatie gordijnen en de akoestische panelen. Maar dat is nog zo ver weg in tijd ;-) De elektrische installatie is nog van de oude situatie, wordt uiteraard
ook nog wat tijd aan besteed. Eerst maar 's meter en meters gipsplaten monteren...


Het glas is hr++, de folie dubbelzijdig alu geperforeerd, beide kanten van de wand komen twee lagen gipsplaten (4 lagen totaal) met daartussen 70mm isolatie:


     

Offline pameijer

 • This title is for sale, please send me a PM!
 • HT forum donateur
 • HT forum legend group
 • *******
 • Trade Count: (+7)
 • Posts: 2659
 • Total likes: 461
 • Gender: Male
  • Verder in je werk
Hele gave ruimte man! Niet zo'n correcte HT ruimte die precies doet wat de director bedoeld heeft maar gewoon het echte live-effect, helemaal goed!  :clapping:
Anthem MRX1120 / Anthem BLX200 / Technics SL2000 / Apple TV 4K en Nvidia Shield en Vero 4K+/ Vu+ Duo2 / LG OLED55C7 / JVC X7900 met iVisions Cinema 4K 260 cm / AVI ADM9.1RS actieve speakers front en center + AVI DM5 rears + 4x Micca M-8C Atmos + Rythmik E15HP sub en héél veel muziek!

Offline Mc T

...en niet alleen live/ de artiest staat bij mij in de to be HT ruimte.  Speel ik een muziekje met de deuren in huis open, dan lijkt het wel of je door de gangen van Ahoy loopt. Het ophangen van de speakers heeft flinke weerslag op de projectie van de speakers en het jbl subje,die heeft dat al van nature. Trijntje met People get ready..... Of af en toe een stukje dance, da's toch wel met dat club/ basement beleving haha. Het dak van het hele huis is nu volledig vernieuwd en dus ook geisoleerd, op standje asociaal is er buiten niets van te horen, gelukkig maar!

Het verbouwen van het huis gedeelte is zo goed als afgerond, mag ik nu aan deze hobby ruimtes mijn tijd gaan besteden, eindelijk....