Htforum.nl

HT/STEREO overeenkomstige topics => Speaker en sub zelfbouw => Topic started by: FrankH on March 8, 2006, 23:23:28

Title: Positie demping reden tot zorg?
Post by: FrankH on March 8, 2006, 23:23:28
Gisteren Energy Connoisseur RC-10 speakers gekocht. Prachtig afgewerkte 'kastplank' tweeweg speakers, bi-wired, magnetisch afgeschermd, etc. Wat mij dwars zit is dat ik bij één box een dik stuk demping zie zitten als ik via de basreflexpijp achterin naar binnen kijk. Die pijp zit achter de tweeter. De demping van één kast komt tot net achter de tweeter, net niet tegenaan. Bij de andere speaker valt de demping wat lager uit. Ik zie alleen demping linksonder de baspijp, terwijl de speaker aan de buitenkant toch een geheel symetrische box is. Ik zou graag een tekening zien van een opengewerkt model, maar da's niet te vinden.
Mijn vraag: Is het nodig dat demping een exacte positie heeft? De demping lijkt ook gedeeltelijk tegen de achterkant van de woofer te zitten. Is dit reden om die speakers terug te brengen? Om de woofer er nu meteen uit te schroeven is ook wat rigoreus. Graag een kleine tip, geruststelling of waarschuwing.

Ja, sorry, ik ben een leek.
Heb dit bericht zojuist verplaatst van "Speakers, subs etc" naar de zelfbouw.
FrankH ??? ??? ???
Title: Re: Positie demping reden tot zorg?
Post by: sphere on March 9, 2006, 08:45:28
Als het daadwerkelijk de poort blokkeert, dan verandert het het karakter van de speaker. Maar goed, als je ze uit de winkel hebt gehaald, dan bel je die zaak gewoon.
Title: Re: Positie demping reden tot zorg?
Post by: FrankH on March 9, 2006, 15:55:31
Als het daadwerkelijk de poort blokkeert, dan verandert het het karakter van de speaker. Maar goed, als je ze uit de winkel hebt gehaald, dan bel je die zaak gewoon.
Nee, het zit ruim voor de opening van de poort. Maar ik begrijp hieruit dat het verder weinig uitmaakt en dat exacte locaties voor demping niet erg belangrijk zijn? De enige dealer in Amsterdam van Energy is, voor zover ik kon achterhalen, BCC. Daar heb ik ze dus ook gekocht. En bij BCC hoef je over deze dingen echt niet aan te komen met vragen. :-X
Title: Re: Positie demping reden tot zorg?
Post by: FFF on March 9, 2006, 19:02:31
Belangrijkste is dat de poort vij is zoals eerder gezegt.
Natuurlijk moet het wel vast zitten, en ik bouw het het liefste natuurlijk gelijk aan de andere speaker.

Echter met een BCC speaker kan je hier denk ik geen aanspraak op maken. Of het moet dus echt los zitten of weet ik veel wat. Dempingsmateriaal kan los laten tijden het transport, natuurlijk is dat niet de bedoeling alleen dat ligt een beetje aan de bouw kwaliteiten.

Zit hij echt los zou ik teruggaan en zeggen van me dempingsmateriaal laat los, ook al maakt het nu nix uit, dan heb ik er weinig vertrouwen in dat het in de toekomst wel blijft zitten.