Htforum.nl

HT/STEREO overeenkomstige topics => Speaker en sub zelfbouw => Topic started by: Hi-man on October 8, 2005, 00:48:55

Title: Linkwitz transform (Subwoofer Equaliser)
Post by: Hi-man on October 8, 2005, 00:48:55
Hi,

Ben druk plannen aan het maken voor een nieuwe subwoofer. De volgende beslissingen heb ik al genomen:

- De driver wordt een 12" Peerless XXLS (waarschijnlijk de 830844)
- Het wordt een gesloten kast

Omdat ik de kast redelijk compact wil hoeden 30-50 liter netto, wil ik een electronische versterking gaan gebruiken. De volgende mogelijkheden zijn me duidlijk:

- Een bass boost die e.v.t. aanwezig is in de versterker unit.
- Een parametrische EQ ( bv Beringer DSP 1124).
- Een Linkwitz transform.

Over deze Linkwitz transform heb ik een aantal vragen. Ik heb de volgende sites bestudeerd, maar vind het zware kost met betrekkking tot de electronica. Dit is niet mijn sterkste kant. Sites:

- http://sound.westhost.com/project71
- http://www.linkwitzlab.com/thor-intro 
- http://www.trueaudio.com/st_lkxfm

Mijn vraag is heeft iemand ervaring hiermee en kan iemand mij uitleggen hoe ik deze schakeling kan maken. Als er een kant en klare schakeling beschikbaar is vindt ik dit nog beter.

Het voordeel van de schakeling lijkt mij dat je in een compacte behuizing een ontzettend vlakke respons hebt die zeer laag doorloopt. Ook is de groupsdelay ontzettend goed en krijg je geen grote delay zoals bij een bass boost. Het nadeel van het lagere rendement is geen probleem. Ik draai meestal niet zeer luid.
Voor diegene die het nog niet gezien hadden, in WinISD kun je een Linkwitz transform simuleren. Kijk maar eens naar de ontzettend vlakke respons en maak maar eens voor een vergelijk een zelfde vlakke respons door middel van een bass boost. Je zult zien dat de group delay veel beter is. Wel gaat de unit vrij snel over zijn x max, maar wat ik al vertelde, ik draai meestal niet zo luid.

Hi-man