Htforum.nl

Home Theater => Home Automation en AB's => Topic started by: Christof_G on October 4, 2021, 19:39:31

Title: Yio Remote Two
Post by: Christof_G on October 4, 2021, 19:39:31
Misschien is het nog niet zo slecht dat Logitech er mee stopt, want nu komen er mooie alternatieven:
https://www.kickstarter.com/projects/marton/remote-two

IR, wifi, BT en OLED touchscreen :pompom:
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: papaleo on October 4, 2021, 19:50:22
 Zo was Neeo ook ’to good to be true’ daar trapten velen in waaronder ‘moi’ toen het uiteindelijk op de markt kwam werd het voor dikke winst verkocht aan een ‘derde’ partij waardoor Neeo remote nu sterfende is…
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Teejoo on October 4, 2021, 19:52:43
Ik had hem ook al zien langskomen op FB en gisteren toevallig met een forumgenoot besproken. Met als bij de Pronto niet afhankelijk van online diensten en je kunt zelf programmeren. Wat me wel niet duidelijk is of je idd discrete codes kunt invoeren bijvoorbeeld. En of je zelf knoppen kunt aanmaken ipv vaste sjablonen.
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: DustinV on October 4, 2021, 19:57:58
Zo was Neeo ook ’to good to be true’ daar trapten velen in waaronder ‘moi’ toen het uiteindelijk op de markt kwam werd het voor dikke winst verkocht aan een ‘derde’ partij waardoor Neeo remote nu sterfende is…

Maaaarrr, ik mag het hopen…maar ik stap(trap) er ‘nooit’ meer in.  ;)

Dit is wel even wat anders. Dit is open source. Totaal offline bruikbaar. Zo gemaakt ook dat mochten ze failliet gaan je hem gewoon kan blijven gebruiken. Plus ook ontwikkelen door de open source software. Kijk maar eens naar de eerste remote die hij gemaakt heeft.
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Teejoo on October 4, 2021, 20:12:27
Dit is wel even wat anders. Dit is open source. Totaal offline bruikbaar. Zo gemaakt ook dat mochten ze failliet gaan je hem gewoon kan blijven gebruiken. Plus ook ontwikkelen door de open source software. Kijk maar eens naar de eerste remote die hij gemaakt heeft.
Dat is ook de reden dat ik de Pronto nog steeds kan gebruiken en aanpassen. Ik vind het schermpje wel wat klein voor een HT remote.
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: papaleo on October 4, 2021, 20:30:55
Dit is wel even wat anders. Dit is open source. Totaal offline bruikbaar. Zo gemaakt ook dat mochten ze failliet gaan je hem gewoon kan blijven gebruiken. Plus ook ontwikkelen door de open source software. Kijk maar eens naar de eerste remote die hij gemaakt heeft.
Oke…ja, open API sources is wel interessant te noemen.
Ik ga me toch maar eens inlezenn ;)
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: sjongele on October 4, 2021, 22:04:49
Ik heb nog een YIO Remote One bouwpakketje in de kast liggen. Was het net niet helemaal en in het softwareproject ontstond gedoe, waardoor het stilviel. Wanneer ik ook dit Kickstarter project back (na NEEO en YIO Remote One), nadat ik eerst iRule in gebruik had, had ik voor alle gemaakte kosten ook gelijk Control4 kunnen aanschaffen :blink:

En dan maar zien of het deze keer wel iets wordt… Enne, dit betekent ook voor de zoveelste keer nieuwe IP drivers voor m’n apparaten schrijven…
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: home@the movies on October 14, 2021, 22:57:10
Zo was Neeo ook ’to good to be true’ daar trapten velen in waaronder ‘moi’ toen het uiteindelijk op de markt kwam werd het voor dikke winst verkocht aan een ‘derde’ partij waardoor Neeo remote nu sterfende is…

Ik heb hier nog een compleet ingepakte versie staan, nog nooit open gedaan    :unhappy:
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Wotnix on October 19, 2021, 15:32:08
Via Home Assistant bedien ik alles.
Geen extra apparaat die rond ligt te slingeren, maar gewoon je telefoon.
Overigens kun je met Home Assistant veel meer.
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Rob_Dingen on October 19, 2021, 16:40:30
Via Home Assistant bedien ik alles.
Geen extra apparaat die rond ligt te slingeren, maar gewoon je telefoon.
Overigens kun je met Home Assistant veel meer.
Zijn er infrarood en rs232 mogelijkheden?

Rob
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Teejoo on October 19, 2021, 17:35:20
Via Home Assistant bedien ik alles.
Geen extra apparaat die rond ligt te slingeren, maar gewoon je telefoon.
Overigens kun je met Home Assistant veel meer.
In een HT wil je juist niet met je telefoon bedienen maar met fysieke knoppen volume etc bediening. Een display is dan toch minder. En idd ir en rs232 zoals Rob al aangeeft.
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: DustinV on October 20, 2021, 08:47:01
Zijn er infrarood en rs232 mogelijkheden?

Rob

Met home assistant wel. Wel extra hardware nodig zoals ethernet naar rs232 converters of ir blasters.
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: DustinV on October 20, 2021, 08:47:51
In een HT wil je juist niet met je telefoon bedienen maar met fysieke knoppen volume etc bediening. Een display is dan toch minder. En idd ir en rs232 zoals Rob al aangeeft.

Je kan allerlei zigbee knoppen programmeren en zo zelf een eigen afstandsbediening maken.
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Wotnix on October 20, 2021, 09:13:53
Zijn er infrarood en rs232 mogelijkheden?

Rob

Ja,
d.m.v. Itach modules kun je dit doen.
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Wotnix on October 20, 2021, 09:21:08
In een HT wil je juist niet met je telefoon bedienen maar met fysieke knoppen volume etc bediening. Een display is dan toch minder. En idd ir en rs232 zoals Rob al aangeeft.

Dat hoeft ook niet. Je kunt met een afstandbediening alles bedienen.
Het grote voordeel ligt in het feit dat je onafhankelijk ben van merken apparatuur en protocollen, waarbij je ook nog eens veel meer kunt doen dan je HT omgeving bedienen.

Middels Itach modules verbindt je Ir en rs232 aan je systeem.

Een scenario die je je in een HT omgeving kunt voorstellen is het bedienen van de verlichting.
Hoe mooi is het dan als de verlichting gedimd wordt op het moment dat de film gestart wordt.

Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Wotnix on October 20, 2021, 09:23:16
Je kan allerlei zigbee knoppen programmeren en zo zelf een eigen afstandsbediening maken.

Maar ook scenario's bedenken zoals de verlichting dimmen als de film start of stopt. HA is zeer veelzijdig en je kunt er veel meer mee dan een afstandbediening.
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Valkyrie on October 20, 2021, 12:43:52
In een HT wil je juist niet met je telefoon bedienen maar met fysieke knoppen volume etc bediening. Een display is dan toch minder. En idd ir en rs232 zoals Rob al aangeeft.

Dat kan zeker, ik heb hier nog bijvoorbeeld modules van Global Cache liggen en die zijn middels Home Assistant aan te sturen (https://www.home-assistant.io/integrations/itach/). Je zou dan ook een fysieke afstandsbediening kunnen gebruiken (bijvoorbeeld middels Z-wave) om Home Assistant aan te sturen.
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Rob_Dingen on October 20, 2021, 13:10:40
Dat kan zeker, ik heb hier nog bijvoorbeeld modules van Global Cache liggen en die zijn middels Home Assistant aan te sturen (https://www.home-assistant.io/integrations/itach/). Je zou dan ook een fysieke afstandsbediening kunnen gebruiken (bijvoorbeeld middels Z-wave) om Home Assistant aan te sturen.
Oke dat is wel interessant om eens in te duiken.
Maar hoe maak en ziet de interface er uit?
En is het voor iemand die nog nooit  code geschreven heeft te doen?

Rob
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Teejoo on October 20, 2021, 13:21:45
Dat hoeft ook niet. Je kunt met een afstandbediening alles bedienen.
Het grote voordeel ligt in het feit dat je onafhankelijk ben van merken apparatuur en protocollen, waarbij je ook nog eens veel meer kunt doen dan je HT omgeving bedienen.

Middels Itach modules verbindt je Ir en rs232 aan je systeem.

Een scenario die je je in een HT omgeving kunt voorstellen is het bedienen van de verlichting.
Hoe mooi is het dan als de verlichting gedimd wordt op het moment dat de film gestart wordt.
Daar ben ik ook helemaal voor, daarom ben ik ook zo zuinig met m'n Pronto. Wat ik zoek is een remote met een combi van fysieke knoppen, volledig vrij te programmeren qua functie en design (in het tochscreen deel) waarmee je idd weer andere protocollen kunt aansturen. En dat zou voor mij idd via IR, RS232 en zaken als hue zijn. Niet eens heel spannend of automatische scenes. Dat licht druk ik zelf wel uit.

Verder dezelfde vraag als Rob.
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: DustinV on October 20, 2021, 14:40:11
Wil je wat simpels dan kan je dat zelf. Wil je een heel complexe ui dan kost dat wel wat tijd.
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Valkyrie on October 21, 2021, 07:49:09
Oke dat is wel interessant om eens in te duiken.
Maar hoe maak en ziet de interface er uit?
En is het voor iemand die nog nooit  code geschreven heeft te doen?

Rob

De basis is een locatie waar Home Assistant kan draaien (Raspberry Pi, Intel Nuc, Docker, etc). Vervolgens kan je een ethernet/RS232 converter in je netwerk hangen. In Home Assistant programmeer je dan de juiste acties met de API. Het is handig om “integraties” te gebruiken, want die zijn al vooraf geprogrammeerd. Er is een brede community, dat maakt Home Assistant geliefd bij veel domotica-gebruikers.

Vervolgens heb je nog een afstandsbediening nodig, maar die zijn wel wat lastiger te vinden.

Op zich zijn er genoeg voorbeelden voor het programmeren te vinden. Zelf ben ik ook geen ICT-specialist.  ;)
Het kost alleen wel veel tijd om het op te zetten, maar dat is onderdeel van de hobby.
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Rob_Dingen on October 21, 2021, 20:28:20
De basis is een locatie waar Home Assistant kan draaien (Raspberry Pi, Intel Nuc, Docker, etc). Vervolgens kan je een ethernet/RS232 converter in je netwerk hangen. In Home Assistant programmeer je dan de juiste acties met de API. Het is handig om “integraties” te gebruiken, want die zijn al vooraf geprogrammeerd. Er is een brede community, dat maakt Home Assistant geliefd bij veel domotica-gebruikers.

Vervolgens heb je nog een afstandsbediening nodig, maar die zijn wel wat lastiger te vinden.

Op zich zijn er genoeg voorbeelden voor het programmeren te vinden. Zelf ben ik ook geen ICT-specialist.  ;)
Het kost alleen wel veel tijd om het op te zetten, maar dat is onderdeel van de hobby.
Ik ga er eens mee spelen heb nog een Rpi en een thinker board liggen.
Hoe bedoel je dat het moeilijk is om een afstand bediening te krijgen?
Welke gebruik jij?
Je zou toch ook een iPad kunnen gebruiken?

Rob
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: papaleo on October 21, 2021, 20:58:39
Ik ga er eens mee spelen heb nog een Rpi en een thinker board liggen.
Hoe bedoel je dat het moeilijk is om een afstand bediening te krijgen?
Welke gebruik jij?
Je zou toch ook een iPad kunnen gebruiken?

Rob

Ik denk dat hij bedoelt een remote met fysieke ‘hard buttons’
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Valkyrie on October 21, 2021, 21:14:44
Ik ga er eens mee spelen heb nog een Rpi en een thinker board liggen.
Hoe bedoel je dat het moeilijk is om een afstand bediening te krijgen?
Welke gebruik jij?
Je zou toch ook een iPad kunnen gebruiken?

Rob

Ik gebruik mijn iPhone of iPad met de app van Home Assistant. Dat werkt voor mij prima. :)
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Wotnix on October 21, 2021, 21:19:36
Daar ben ik ook helemaal voor, daarom ben ik ook zo zuinig met m'n Pronto. Wat ik zoek is een remote met een combi van fysieke knoppen, volledig vrij te programmeren qua functie en design (in het tochscreen deel) waarmee je idd weer andere protocollen kunt aansturen. En dat zou voor mij idd via IR, RS232 en zaken als hue zijn. Niet eens heel spannend of automatische scenes. Dat licht druk ik zelf wel uit.

Verder dezelfde vraag als Rob.
[/quote

De remote verstuurt Ir naar de apparatuur. Middels een Global Cache Itach module, zet je deze informatie om in een netwerkcommando. In feite kun je elke remote gebruiken. Home Assistant gebruik je om zo universeel mogelijk te zijn. Immers jou remote defect dan heb je toch een probleem.
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Wotnix on October 21, 2021, 21:26:00
Ik ga er eens mee spelen heb nog een Rpi en een thinker board liggen.
Hoe bedoel je dat het moeilijk is om een afstand bediening te krijgen?
Welke gebruik jij?
Je zou toch ook een iPad kunnen gebruiken?

Rob

Ik heb al een paar jaar Home Assistant die op een NUC draait. Een Rpi4 kan, maar laat hem dan niet vanaf een SD kaart draaien.
Via een touchpad/telefoon kan ik dingen bedienen, en veel dingen gaan van zelf.
(Rolluiken dicht als het gaat regenen, lampen dimmen als de film begint, een melding en een foto zien wie er aan de deur staat etc)

Het allergrootste voordeel is wel, dat je alles zelf kunt maken en wel zodanig dat het ook nog vrouwvriendelijk is.
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: papaleo on October 23, 2021, 15:48:27
Ik begin deze Yio2 steeds interessanter te vinden er zijn veel integratie mogelijkheden zoals Homey,Hue,Home assistant enz,enz…
Met de programmeerbare hard buttons gaat deze remote toch waarschijnlijk in de plaats voor/van mijn Neeo remote komen tzt.  ;)

En voor de Pronto liefhebbers hier je kan ook jullie codes aan deze remote aanleren (zie minuut 55,37)

https://youtu.be/5kxQqfodblk
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Rob_Dingen on October 23, 2021, 19:13:54
Ik heb er al in het begin voor ingeschreven.
Er is maar een ding interessant en dat is de open software.
En misschien dat deze later ook met Home Assistant kan werken.

Rob
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: papaleo on October 23, 2021, 19:18:51
In de livestream hebben ze het juist ook over de volledige intergratie van HA.
Buiten de integratie van HA en de opensourcesoftware wat vind jij hier dan minder aan?
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Rob_Dingen on October 23, 2021, 19:24:09
In de livestream hebben ze het juist ook over de volledige intergratie van HA.
Buiten de integratie van HA en de opensourcesoftware wat vind jij hier dan minder aan?
Denk dat je het tegen mij hebt.
Ik heb er niks tegen anders had ik hem niet gekocht.

Rob
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: papaleo on October 23, 2021, 19:43:11
Denk dat je het tegen mij hebt.
Ik heb er niks tegen anders had ik hem niet gekocht.

Rob

Ja,ik had/heb het tegen jouw… ::)
(ik zal je in het vervolg, voor alle duidelijkheid quoten)  ;)

Ik reageerde op jouw antwoord dat je alleen de opensourcesoftware interessant vond…en ik graag wilde weten wat er (jij) niet of minder interessant aan vond wellicht dat ik daar ook dan over na kon denken want ook ik heb, ongeveer 3 weken geleden, er een aangeschaft via kickstarter.
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Rob_Dingen on October 24, 2021, 09:46:05
Ik denk omdat het open source is succesvol gaat worden.
Als dat niet zo was had ik het niet gedaan dan word het een 2e NEOO.
Die van alles beloven maar niks nakomen zelfs de app is uit de store nu.

Rob
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Teejoo on October 24, 2021, 09:58:19
Ik twijfel nog omdat ze niet erg enthousiast reageren op het RS232 verhaal.
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Robbo on October 24, 2021, 15:24:34
Met een RFX9600 is integratie met Home Assistsant gewoon mogelijk. Kwestie van via ProntoScript een http request uitsturen.

Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Teejoo on October 27, 2021, 10:27:18
Ik heb me ook ingeschreven. Lijkt me toch interessant genoeg en ziet er goed uit.
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Rob_Dingen on October 27, 2021, 12:03:23
Vandaag las ik dat ze iTach van https://www.globalcache.com/products/itach/ (https://www.globalcache.com/products/itach/) gaan ondersteunen.
Dan is dus RS232 ook mogelijk.

Rob
Title: Re: Yio Remote Two
Post by: Teejoo on October 27, 2021, 16:30:18
Vandaag las ik dat ze iTach van https://www.globalcache.com/products/itach/ (https://www.globalcache.com/products/itach/) gaan ondersteunen.
Dan is dus RS232 ook mogelijk.

Rob
Ik las het idd in de mailing. Ben ik eens benieuwd hoe dat in praktijk dan gaat uitzien. Ik hoop even eenvoudig als met discrete IR codes in de Pronto. Maar anders laat ik dat jou eerst uitvogelen :P

Maar in elk geval interessant. Hij is qua formaat ook iets groeter dan ik in eerste instantie dacht, en ik hoorde bij de presentatie bij Grobi ook dat het display ook volledig programmeerbaar zou zijn. Dan neem ik dus ook aan de plaats en grootte van knoppen etc.