Htforum.nl

Multimedia Hoek => Digitale fotografie / DTP etc. => Topic started by: Dirc on August 18, 2019, 19:52:05

Title: Reizen en foto's maken
Post by: Dirc on August 18, 2019, 19:52:05
Ik weet dat dit onderwerp op andere fora al veel besproken is maar ben toch benieuwd naar de kennis en ervaring hier.
Stel je bent iemand die graag reist, dan leg je dit ook graag vast. Maar hoe doe je dat dan? En daar ligt een beetje mijn vraag.

In mijn specifieke geval (maar voel je vrij om de discussie aan te gaan) heb ik als reiziger de eisen:
-Ik sjouw niet graag met enorm veel spul rond
-Lenzen wisselen is uiteraard voor het beste plaatje maar aangezien ik niet graag sjouw heb ik ze niet bij  ::) en wisselen ergens midden op een berg, bij een waterval etc. is ook niet altijd handig
-Ik moet een beter plaatje krijgen als mijn mobiel, anders kan ik die net zo goed gebruiken (of is dat ook zo?)

Nu ben ik zelf niet iemand die altijd met de meest dure telefoon van 1000 euro of meer rond loop dus of ik dan over de beste camera beschik......
Als ik wat rond zoek dan kom ik meestal uit op de compact camera. Want de systeemcamera heeft losse lenzen, de DSR uiteraard ook.

Ik heb nog wat gezocht naar onderwater modellen, dan kom ik bijvoorbeeld bij de Olympus Tough, maar deze schijnen qua kwaliteit niet super te zijn.
De compact camera's die ik gezien heb zijn de
-Canon Powershot SX740  vanwege de enorme zoom
-Panasonic Lumix DMC-TZ95
-canon m100

Er is zoveel op de markt om de juiste te vinden.
Laten we het budget dan even op maximaal zo'n 500 euro zetten.
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: J.A.F._Doorhof on August 18, 2019, 22:20:57
Als je weinig wilt uitgeven
Huawei p30 pro.
Wel boven de 500.00 maar tel daar je telefoon bij.

De kwaliteit die daaruit komt is echt bizar goed. En je hebt dingen als nachtmode wat ik op nog geen enkele camera ben tegengekomen vreemd genoeg.

Kijk anders eens naar een gebruikte rx100 serie van Sony. Maar je hebt dan wel weer een camera bij je. Telefoon heb je altijd.
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: Dirc on August 18, 2019, 22:52:12
Ik heb nu de mate 20 lite  ;D
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: TabCam on August 19, 2019, 00:22:52
Voordeel van een goede telefoon is waterdichtheid. Als je betere foto's wilt, kom je bij de DSLR uit maar dat is meer meesjouwen.

Zelf ga ik al jaren zonder DSLR rond maar zou hem zeker op natuurreizen meenemen. Zo in de stad lukt het best. Denk wel aan groothoek. Een aantal telefoons hebben een flink grotere groothoek, dat is met overzichtsfoto's handig.

Denk wel aan powerbanks voor op reis. Vaak red ik het wel maar soms gaat het snel door combinatie gps/foto's/video's en veel wisselen van zendmast.
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: VlisChris on August 19, 2019, 01:07:04
https://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=172789.0

Een aantal zou met mobiel erg moeilijk tot niet te maken zijn gok ik. Oa omdat ik regelmatig aardig in het wilde-angle spectrum zit.
Uiteindelijk was het een aardig gesleep (5D2, 16-35, en 70-200 2.8) Maar het resultaat is er naar.

Wees gerust, in mijn album zitten ook foto’s met mijn iPhone (x) en ik moet mensen zeggen welke daarmee gemaakt zijn. Dus ook afgedrukt doet een mobiel goed werk.
Je bent enkel een stuk beperkter in wat je kunt.

Maar beter mobiel en wel foto’s dan dslr en niks ivm te omslachtig ;)
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: Mokumer45 on August 19, 2019, 01:30:25
Ik heb al enige tijd een Sony A58 met voor reizen daar een Tamron 16-300 mm lens op. Dat is weliswaar geen superlens qua specs, maar wel een ideale lens om mee rond te reizen. Geeft met de cropfactor van de camera (1,5) een bereik van 24-450 mm en dat is meestal meer dan genoeg. Is zeker niet erg klein en licht, maar voor mij eigenlijk ideaal.
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: MichelDW on August 19, 2019, 04:44:05
Er is natuurlijk een hele keuze aan 'systeemcamera's' te koop, die de compactheid van een klein toestel koppelen aan de flexibiliteit van de DSLR. Met een beeldresultaat dat eerder bij die laatste aanleunt.
Ik ben een goeie 10 jaar geleden gestart met een Sony Nex 3n. Omdat de standaard meegeleverde zoom niet echt geweldig was en mede omdat dergelijke camera's het toelieten om via een adapter vintage lenzen voor meetzoekercamera's te gebruiken, kocht ik er een Contax G 45mm lens bij. Dat is zowat de scherpste lens ooit gemaakt met een fantastische kleurweergave. Daar heb ik enkele van de mooiste foto's mee getrokken uit mijn 'carrière'. Ook van de opgroeiende kinderen. Betaalbaar, heel compact maar met de Contax lens wel manueel focus.
Momenteel neem ik op reis 1 enkel toestel mee... De Sigma dp2 Merrill. Past bijna in je broekzak, maar de foto's bij voldoende licht, zijn gewoon ongeëvenaard in scherpte en kleurdiepte. Door zijn unieke foveon sensor met de 3 kleurlagen OP elkaar ipv de bayer sensor array van RGB pixels naast elkaar, krijg je een kleurweergave die onmiddellijk doet denken aan de betere dia's van weleer (voor wie ze nog kent😉).
Die Sigma is supertraag, heeft een vaste lens (42mm equivalent van full frame dacht ik) en kan geen filmpjes nemen. Daarmee is hij alles niet wat je telefooncamera wel is. Maar als je wil croppen en uitvergroten, zal 50% van je foto uitvergroot nog scherper ogen dan de betere DSLR van minder dan €1000. Echt een camera voor die enkele geweldige landschappen of groepsplaatjes die je reizen voor de eeuwigheid vastleggen.
De DP Merril reeks is niet meer te koop, maar kan je 2dehands onder de €500 vinden.
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: MichelDW on August 19, 2019, 07:58:03
Wat me overhaalde om de Sigma dp2 M te kopen, waren een reeks ongeloofelijke foto's op het forum van Luminouslandscapes. Ik heb het topic even opgezocht, maar helaas zijn de meeste foto's niet langer zichtbaar.
Op deze site kan je er wel andere bewonderen. Al zijn ze niet allemaal even spectaculair als deze die ik me herinner.

http://markusjaaskelainen.com.au/sigma-dp2-merrill-review-medium-format-photo-quality-in-small-package/
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: Dirc on August 19, 2019, 10:01:55
Op zich vind ik het argument van Frank ook niet verkeerd.
Als je toch al een telefoon in je broekzak moet steken, dan zou je ook de Huawei P30 pro kunnen pakken.

Een camera is toch een extra ding wat je mee moet slepen. Een telefoon zal het vast niet halen bij een losse camera, maar als je geen fotograaf bent dan zal hij in 90% van de gevallen wel volstaan?
Neem bijvoorbeeld de Sigma dp2. Die is zelf ook een 800 euro +. Daarvoor ligt ie dan wel 95% van de tijd te verstoffen in een kast.
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: MichelDW on August 19, 2019, 10:49:06
Maar de foto's met de Sigma kan je voor mijn part met haast geen enkele andere camera maken. De resultaten daarvan kunnen jaren aan je muur prijken! Gestoken scherp op 60x80cm formaat. En scherpte is 1 ding natuurlijk, dat kunnen er wel meer. Maar het effect van levensecht is toch vrij ongeëvenaard. Is zoals altijd door de combinatie sensor/lens en de juiste nabewerking. Want nabewerken moet je met de Sigma dp.
Er is trouwens later een dp Quattro lijn uitgebracht. Helaas stapt die af van 3 sensorlagen RGB boven elkaar. Daar heb je een laag luminantie en een laag chrominantie. Dat heeft ook zijn voordelen (lichtgevoeligheid) maar haalt volgens sommigen niet de echte foveon experience.
Ik gebruik mn telefoon voor 90%. En de dp2M voor die unieke lokaties of gelegenheden.
Title: Reizen en foto's maken
Post by: Marino on August 19, 2019, 11:48:16
Zelf ben ik ook groot fan van de Sigma camera’s maar qua snelheid is het voor mij niet ideaal als reiscamera, ik gebruik nu een Samsung NX500 met 30mm lens en dit is een behoorlijk alternatief voor de Sigma (welke ik nog weer eens ga aanschaffen). Vooral de snelheid en batterijduur zijn een verademing, beeldkwaliteit is geen concurrent voor de Sigma..


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: jslender on August 19, 2019, 11:52:23
Ik stond in 2015 voor een soortgelijk dilemma en heb toen de keuze gemaakt om een Panasonic FZ1000 aan te schaffen. Juist vanwege de reden dat ik geen lenzen wilde wisselen, wel een groot bereik wilde hebben en toch een wat grotere sensor dan de gemiddelde compact camera (inmiddels zie je er wel meer met 1" sensor). Ik heb daar een aantal jaren geweldig veel plezier van gehad en hele mooie foto's aan overgehouden! Juist omdat ik hierdoor enthousiast werd voor fotografie ben ik inmiddels wel naar een systeemcamera (Fuji) met verwisselbare lenzen overgestapt. De stap in kwaliteit is zeker zichtbaar, maar niet eens zo groot als je zou denken. Bovendien mis ik regelmatig het gemak van alles in 1 camera. De Panasonic is niet meer de nieuwste, maar heeft nog steeds veels fans en doordat deze wat ouder is koop je die nu rond de 500 euro. Mocht je wat meer te besteden hebben dan in de RX10 serie van Sony ook erg mooi.
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: Dirc on August 19, 2019, 13:32:53
Ik denk dat de gemiddelde reiziger zijn geld liever in de reis steekt dan in enorm dure camera's.
Vandaar dat ik al zei budget 500e ongeveer. Dat lijkt me voor de meesten die een reis kunnen betalen nog wel haalbaar.

Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: RonG on August 19, 2019, 13:51:59
Ik stond in 2015 voor een soortgelijk dilemma en heb toen de keuze gemaakt om een Panasonic FZ1000 aan te schaffen.

Heb deze ook een paar jaar gehad en erg mooie resultaten mee gehaald, erg mooie camera met veel mogelijkheden. Hij s niet klein nee maar je hoeft niet met meerdere lenzen te sjouwen.
 Ben achteraf wel ook geswitcht naar een Fuji x-t20 systeem camera.

Huidige telefoons maken ook erg mooie opnames en idd altijd bij de hand. Misschien later ook een p30pro, voor erbij :)
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: Dirc on August 19, 2019, 13:58:31
voor erbij :)

zonde, de 100e cashback is net voorbij
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: RonG on August 19, 2019, 14:26:42
zonde, de 100e cashback is net voorbij

Contract loopt nog, moet toch nog wat maandjes wachten :)
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: Dirc on August 19, 2019, 15:15:54
Ik koop altijd losse toestellen & sim only, maar goed dat is off-topic.
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: TabCam on August 19, 2019, 16:27:37
Ik ook. Maar je kan altijd je oude toestel doorverkopen en een nieuw toestel kopen.

De Sigma is erg goed zolang er genoeg licht is. Zodra het schemert winnen de meeste courante telefoons het van de Sigmatoestellen. Ook winnen de nieuwe vlagschiptelefoons het van de waterbestendige compactcamera's. Just food for thought.
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: J.A.F._Doorhof on August 19, 2019, 17:07:37
Sinds de p20pro spreek ik altijd gekscherend over mijn nieuwe compact camera die ook kan bellen.

Vooral voor de casual reiziger is nachtmode gewoon waanzinnig en 40mp meer dan genoeg ;)
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: MichelDW on August 19, 2019, 17:14:31
Een vorige generatie X100 van Fuji, de X100T is een perfecte camera om mensen en kinderen mee te fotograferen.
Moet 2dehands voor rond de €500 te vinden zijn.
https://www.ebay.co.uk/b/Fujifilm-X100T-Digital-Cameras/31388/bn_7028049505

Geweldige point-and-shoot camera die weinig tot geen nabewerking vraagt en in alle lichtomstandigheden zijn werk doet.
De responstijd van een telefoon laat al eens te wensen over. De vertraging tussen op de sluiterknop duwen en de effectieve foto kan dodelijk zijn voor een spontane kinderfoto.
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: Nosferatu on August 19, 2019, 19:47:12
Dirc, je noemt in je lijstje de Canon m100 maar voor rond de 500 euro heb je ook een Fuji X-T100 met 15-45mm lens. Daarmee kan je vrij gemakkelijk 'upgraden' met heel fraaie Fuji lenzen en/of XT camera's mocht je daar t.z.t. behoefte aan hebben. Lijkt mij persoonlijk een betere keuze dan Canon M APS-C's.
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: hans. on August 19, 2019, 20:09:53
Ik heb hetzelfde gehad. Ik had een 50D met diverse L lenzen. Echt super plaatjes maar die tas lag altijd thuis of in de auto.

Toen alles verkocht en een Lumix Fz1000 gekocht. Veel lichter en toch veel zoembereik en redelijk lichtsterk.
Dat is nog steeds een mooie camera.

Toch maak ik de meeste plaatjes met mijn mobiel (samsung s7) gewoon omdat ik die zoals genoemd altijd bij me heb.

Wat ik een beetje mis in de adviezen hier gegeven (of ik lees er overheen) met een mobieltje kun je niet optisch zoomen. Je zal dus altijd digitaal moeten zoemen en dat wil ik persoonlijk niet.

Voor mij is het voordeel van een losse camera dat hij kan zoomen (onscherpte creëren)en dat hij lichtsterker is dan een mobieltje.
Bijkomend voordeel is dan eventueel dat de censor groter kan zijn.

Verstuurd vanaf mijn SM-G935F met Tapatalk

Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: Dirc on August 19, 2019, 20:16:03
Quote
Wat ik een beetje mis in de adviezen hier gegeven (of ik lees er overheen) met een mobieltje kun je niet optisch zoomen. Je zal dus altijd digitaal moeten zoemen en dat wil ik persoonlijk niet.

Met de Mate 20 pro en P30 pro wel.
Beide goede opties. De mate iets mindere camera maar beter scherm. De p30 betere camera maar minder scherm.

Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: denoontje on August 19, 2019, 20:20:02
Met de Mate 20 pro en P30 pro wel.
Beide goede opties. De mate iets mindere camera maar beter scherm. De p30 betere camera maar minder scherm.en scherpte diepte, kunnen de telefoons dat al?
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: hans. on August 19, 2019, 20:24:31
Aah, dat is mooi! Maar de meeste foons kunnen dat niet en dat vind ik wat dat betreft een gemis.

Verstuurd vanaf mijn SM-G935F met Tapatalk

Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: Dirc on August 19, 2019, 20:26:46
Geen idee maar je moet het ook afwegen tegen wat je mee moet dragen en vermoedelijk je huidige telefoon.
Mijn vorige was 2 jaar oud dus lijkt me stug dat een huidige mobiel een minderen camera heeft.
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: hans. on August 19, 2019, 20:39:33
Met de Mate 20 pro en P30 pro wel.
Beide goede opties. De mate iets mindere camera maar beter scherm. De p30 betere camera maar minder scherm.
Zijn het alleen de pro versies die goed fotograferen of zijn de "normale" ook zo goed?

Verstuurd vanaf mijn SM-G935F met Tapatalk

Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: Dirc on August 19, 2019, 20:41:47
Goede vraag. De pro heeft optische zoom.
Ik heb nu een mate 20 lite maar twijfel om een van de pro's aan te schaffen.

(https://thumbor.forbes.com/thumbor/960x0/https%3A%2F%2Fblogs-images.forbes.com%2Fpaulmonckton%2Ffiles%2F2019%2F03%2FP30-Pro_periscope-lens.jpg)

of:

https://www.youtube.com/watch?v=85p_oFk595I
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: Dirc on August 20, 2019, 20:26:09
Dirc, je noemt in je lijstje de Canon m100 maar voor rond de 500 euro heb je ook een Fuji X-T100 met 15-45mm lens. Daarmee kan je vrij gemakkelijk 'upgraden' met heel fraaie Fuji lenzen en/of XT camera's mocht je daar t.z.t. behoefte aan hebben. Lijkt mij persoonlijk een betere keuze dan Canon M APS-C's.

True,

Mocht ik beslissen om naast mijn telefoon nog een apparaat mee te nemen dan is deze zeker ook mooi.
Wellicht nog een overbodige toevoeging:

Als ik reis en ik maak (meestal uit de losse pols) 1000 foto's of meer, dan is het enige wat ik aan 'nabewerking' doe de rotzooi er tussenuit halen.
Ik ga niet foto voor foto bewerken. Gebruik ze meestal gewoon as is. De reden is vrij simpel: ik heb er geen tijd voor en ik ga niet iedere foto op muur formaat laten drukken.
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: Dirc on August 20, 2019, 20:33:53
Dan heb je natuurlijk nog een lading alternatieven in dat segment zoals:
-Panasonic GX880
-Fujifilm X-A5
-Sony A6000 / A5100
-Panasonic TZ100
-Panasonic TZ200

En tja dan zit je weer in dat bos met die bomen  >:D
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: Dirc on August 20, 2019, 20:42:41
Ook nog een interessante toevoeging; de huawei p30 pro (even als voorbeeld) is natuurlijk geen compact of systeem camera en zal vast niet exact die kwaliteit bieden. Maar hij is wel weer waterdicht. Wil je dat in de camerawereld dan zit je snel bij de Olympus tough serie waarvan ik gemengde reviews over de kwaliteit lees.
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: J.A.F._Doorhof on August 21, 2019, 17:36:01
Als pro ....
De p30 pro op de hoofdsensor en wide komt heel dicht bij een goedkopere systeem camera.
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: Dirc on August 21, 2019, 19:29:11
Dus niet in algemene zin maar in bepaalde omstandigheden?
By the way: de p30 pro is dan ook nog waterdicht wat een compact camera je niet snel geeft of je moet weer richting de olympus tough gaan waarvan het plaatje weer minder is.
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: TabCam on August 21, 2019, 19:30:50
Waterdicht begint pas bij de spiegelreflex/systeemcamera's pas bij €1000,- en dan moet je de lenzen nog kopen. Bij de compactcamera's bij de €700,-, de Canon Powershot GX3, maar of die echt veel beter is dan de P30 Pro? Sowieso is de P30 Pro een eenvoudiger en flexibele oplossing. Hij kan ook nog 4k filmen aan en is in donkere omstandigheden zeker beter. Ik zou het wel weten :clapping:.
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: Dirc on August 21, 2019, 19:46:39
Dan heb je uiteraard nog de P30 pro en de Mate 20 pro.
Maar ik denk inderdaad dat voor veel mensen de ontwikkeling die Huawei daar laat zien een prima oplossing is.
En dan te bedenken dat deze ontwikkeling redelijk nieuw is. Dus er komen nog tal van firmware / software upgrades en over 5 jaar vast weer betere hardware.
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: hans. on August 21, 2019, 20:42:27
Dan heb je uiteraard nog de P30 pro en de Mate 20 pro.
Maar ik denk inderdaad dat voor veel mensen de ontwikkeling die Huawei daar laat zien een prima oplossing is.
En dan te bedenken dat deze ontwikkeling redelijk nieuw is. Dus er komen nog tal van firmware / software upgrades en over 5 jaar vast weer betere hardware.
Ik dacht iets gelezen te hebben dat de sancties van Amerika invloed gaan hebben op deze software omdat ze uit China komen.

Verstuurd vanaf mijn SM-G935F met Tapatalk

Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: Dirc on August 21, 2019, 21:01:40
Klopt maar die zijn weer ingetrokken en toch weer niet en toch weer wel en weet ik veel  8)
En Huawei maakt ook zelf software dus daar maak ik me niet zo druk om.

Vraag me altijd het omgedraaide af, hoeveel mensen in Azië / China lopen met een Samsung of Sony of heeft iedereen daar Huawei en de andere chinese merken.
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: TabCam on August 21, 2019, 23:02:05
Azië <> China (https://www.counterpointresearch.com/china-smartphone-share/). Samsung, Huawei en Apple verkopen heel veel wereldwijd (https://www.idc.com/promo/smartphone-market-share/vendor). India, Zuid-Korea, Vietnam, Indonesië, Japan, Taiwan, allemaal heel verschillende markten. Hier het verschil in smartphonepenetatiegraad (https://dazeinfo.com/2014/06/22/smartphone-apac-market-forecast-2014-2018-india-china-australia-japan-growth/).
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: Dirc on August 22, 2019, 09:44:08
I know. Ik bedoel ook meer dat die sancties van Trump allemaal leuk zijn maar of het uiteindelijk nu zoveel gaat uitmaken voor grote merken. Die switchen wel naar iets anders.
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: TabCam on August 22, 2019, 09:53:38
Denk dat je een tweedeling van de Androidmarkt krijgt. Een versie met en een versie zonder Google. Dat had je al een beetje maar daar kon je nog omheen. Nu zal het een grote speler kunnen worden. Trump kan hiermee de grootste concurrent voor Google creëren.
Title: Re: Reizen en foto's maken
Post by: Dirc on August 22, 2019, 10:09:46
Concurrentie op dat gebied kan ook betekenen dat er van elkaar geleerd wordt  8)