Htforum.nl

The HT forum Community => Prive Home Theaters => Topic started by: mikekiwi on June 16, 2013, 11:35:43

Title: Kiwi's HT-zolder -> nieuwe start: Less is more (nieuwe foto's op p4)
Post by: mikekiwi on June 16, 2013, 11:35:43
Onze hobbykamer is tot op heden in gebruik als muziekrepetitieruimte, boekenopslag én als thuisfotostudio. Voor die laatste bestemming is de ruimte eigenlijk én minder geschikt én wordt er te weinig voor gebruikt om hem zo te laten.

Vandaar dat ik met de gedachte speel om er een schermpje en een beamer te gaan plaatsen. Geen high-end en vol met compromissen omdat ik soms toch ook nog wel een fotootje wil maken van dochterlief, onze boeken er staan en er ook nog wat gerepeteerd moet worden (klarinet + keyboard, neem niet heel veel ruimte in).

Budget is niet groot (= zo goeiekoop mogelijk), receiver, mediaspeler en speakers liggen hier nog. Qua aanschaf zou het om een beamer+scherm en stoelen gaan. Wellicht nog een extra geluidswerende voorzetwand als dit uberhaupt zin heeft (de zijde waar de achtergrondrollen hangen grenst aan de dakopbouw van de buren, is geen dikke muur, maar houtskelet met gipsplaten)

Geen idee of dit plannetje doorgaat, maar wil er in ieder geval even serieus over denken en kijken wat de mogelijkheden zijn en ik zoek wat ideeën, slimmigheden en meningen qua opstelling die het handigste zijn in onze situatie.

Wat plaatjes, met als eerste een plattegrond met de maten en situatie in opgeruimde staat en hoe het er nu ongeveer bijstaat. Erg rommelig dus nog, maar dat gaat veranderen. De fotoapparatuur moet je dus wegdenken.

Plattegrond: boekenkasten aan de rechterzijkant zijn ca 80cm hoog, daar kan dus evt. nog een scherm boven. Ruimte onderin de plattegrond is wat hokkerig, daar zou wel wat apparatuur kunnen staan (of opruimplek voor de spulletjes die even niet in gebruik zijn).

(http://img.photobucket.com/albums/v645/mikekiwi/MF/HT/plattegrond001_zps053b8ae5.jpg) (http://smg.photobucket.com/user/mikekiwi/media/MF/HT/plattegrond001_zps053b8ae5.jpg.html)

(http://img.photobucket.com/albums/v645/mikekiwi/MF/HT/1_zpsacb5518d.jpg) (http://smg.photobucket.com/user/mikekiwi/media/MF/HT/1_zpsacb5518d.jpg.html)

(http://img.photobucket.com/albums/v645/mikekiwi/MF/HT/2_zps526c444b.jpg) (http://smg.photobucket.com/user/mikekiwi/media/MF/HT/2_zps526c444b.jpg.html)

(http://img.photobucket.com/albums/v645/mikekiwi/MF/HT/3_zps79988e27.jpg) (http://smg.photobucket.com/user/mikekiwi/media/MF/HT/3_zps79988e27.jpg.html)
Title: Re: CasaKiwi - multipurposebudgetcompromistheater ???
Post by: mikekiwi on June 16, 2013, 12:34:12
Nog even een aanvulling:

speakers die gebruik zullen worden zijn niet groot (sub-sat-setje als de Kef-eitjes), dus daar hoeft niet heel erg rekening mee gehouden worden met de plaatsing. Verder zal het waarschijnlijk een gebruikte niet HD-beamer worden en zit ik nog te twijfelen over het scherm.

3D wordt het zeker niet, er zal ook niet op heel hoog volume gespeeld worden.
Enerzijds een wandgemonteerd rolscherm, anderzijds kan een scherm op statief ook praktisch zijn als ik een keer iets in de woonkamer wil projecteren of ivm de flexibiliteit qua plaatsing in de ruimte...

Title: Re: CasaKiwi - multipurposebudgetcompromistheater ???
Post by: mikekiwi on June 18, 2013, 21:43:28
Ik geef toe, de plannen zijn nog wat vaag, en de vragen weinig concreet dus ik snap het gebrek aan enthousiasme qua reacties. Laten we het erophouden dat het opschrijven ook al helpt om de gedachten te ordenen en het werkt ook nog eens therapeutisch... :nowink:

Het idee is voorlopig om nieuwe wandvullende (dus hogere)  boekenkasten te kopen en daarmee de wand te vullen waar nu de achtergrondrollen van de fotostudio hangen (bovenste wand op de tekening).

Daarmee komt de wand waar nu de boekenkastjes staan vrij voor het projectiescherm en komt de zitplek ongeveer waar nu de CV-radiator hangt. Denk dat dat de meest handige opstelling is.

Kijkafstand wordt dan net geen 3 meter, schermbreedte dan ca 2 meter. Daarmee is dan ook gelijk het idee om de ruimte nog als minifotostudio te gebruiken afgeblazen, al moet daar tussen de oren de knop nog voor om :-)

De oplossing met de boekenkast houdt ook wellicht wat geluid tegen (al zit er genoeg lekkruimte omheen). Heb me even verdiept in een goede isolatie maar dat gaat teveel in de papieren lopen. Alleen de voorzetwand is te doen, maar daar kom ik niet mee weg, want met een gipsplaten plafond  en 'n vloer die ook redelijk in verbinding staat, wordt het al snel een prijzig plaatje. Eerst maar even zo proberen, er wordt hier toch nauwelijks hard gedraaid.

Ik ga ook eerst eens op zoek naar een leuk gebruikt setje van beamer en mobiel scherm zodat ik wat kan testen of het a. bevalt , b.past en c. genoeg gebruikt wordt om grotere aanpassingen te rechtvaardigen...
Title: Re: CasaKiwi - multipurposebudgetcompromistheater ???
Post by: RalphH on June 20, 2013, 21:13:01
Hey Mike, leuke plannen en er over denken is inderdaad een goeie om mee te beginnen.

Een wandje met isolatie hoeft de hoofdprijs niet te zijn toch? Wat 5x5 of metal stud profielen, gips en rockwool (misschien een rest partijtje op marktplaats) en je kunt aan de gang.
Als je de wand vrij houdt van vloer, zijwanden en plafond en je dicht de naden achteraf met kit, dan heb je al verbetering lijkt me.

Kijk wat scherm betreft of je een electrische kunt bemachtigen (al zijn die niet mobiel...), die krullen minder snel om aan de randen dan de handmatige schermen. Tab tensioned is het mooist, maar die zijn duuuur.
Title: Re: CasaKiwi - multipurposebudgetcompromistheater ???
Post by: mikekiwi on June 20, 2013, 22:50:39
Thanks!  Duur zou jouw oplossing wellicht niet zijn, maar heeft het ook genoeg effect? Voor een halve dB schiet het niet genoeg op...

Ik heb inmiddels een scherm in huis: heb het scherm van Tob toon (http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=127496.msg2441793) overgenomen en dat staat hier dan nu in de berging. Is een prima spanscherm in een voor mij prima maat  (180x100 dus) heb ik berekend.
Ik heb ook een Panasonic beamer aangeschaft, maar daar heb ik wat minder geluk mee gehad (http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=134499.msg2442289). Was ook een beetje te mooi om waar te zijn, maar het bedrag was er ook naar om de gok te nemen.

De opzet is voor mij wel redelijk duidelijk, ga stukje bij beetje opbouwen. Eerst zorgen dat de ruimte iets anders is ingericht, dan zorgen dat er gekeken en geluisterd kan worden (zoveel mogelijk met de middelen die al voorhanden zijn), daarna de ruimte verbeteren (en dus ook isolatie als blijkt dat de buren er last van hebben) en ook de apparatuur geleidelijk wat finetunen en upgraden.
Title: Re: CasaKiwi - multipurposebudgetcompromistheater ???
Post by: donaldk on June 20, 2013, 23:38:33
Leuke ruimte, mooi hoog, dus plaatsen van de beamer en het scherm zal niet al te veel problemen opleveren.

720P en vooral WXGA 1280x800 beamertjes zijn nieuw relatief goedkoop te krijgen, 500-700 euro, nieuw. Die hebben standaard 3D, maar even opletten of je nog extra 3D converterbox of syncemitter nodig hebt. Instap 1080P beamertjes zijn verkrijgbaar vanaf 750 euro, nieuw, zoals de Benq W1070 en de Optoma tegenhangers.

Voor minder kun je op zoek naar Optoma HD200/800 of de HD(20/80), die heb ik onder de 500,- euro langs zien komen, maar niet vaak. De Nieuwprijs was 800-900 euro.

De Epson 2900 is ooit ook voor rond de 800 euro opgeruimd na de introductie van de opvolger, misschien is die ook ergens gunstig op de kop te tikken, maar hij is nog steeds populair.

Ik weet niet wat driemaal niks is qua concreet budget. Zo'n uitgeklede Optoma 1080P heb ik voor 400-450 weg zien gaan hier op het forum, vorig jaar.

Boeken hebben massa en vormen een mooie buffer tegen hol klinken en reflecties.
Title: Re: CasaKiwi - multipurposebudgetcompromistheater ???
Post by: mikekiwi on June 21, 2013, 06:57:09
Ik weet niet wat driemaal niks is qua concreet budget. Zo'n uitgeklede Optoma 1080P heb ik voor 400-450 weg zien gaan hier op het forum, vorig jaar.

Driemaal niks is dat ik nu een (uitdagend) budget heb van zo'n 300 euro voor beamer, subwoofertje en wat stoeltjes om op te zitten. Dan reken ik een paar tientjes voor verf om een wandje te schilderen niet mee.

Maar ook dat er elke maand wat vrijkomt om straks te gaan upgraden stap-voor-stap. En dus wil ik redelijk low-profile gaan beginnen en alhoewel het nooit een pronk-paleisje zal worden, neem ik aan dat ik over een jaar of twee er naar tevredenheid bij zal zitten.
Title: Re: CasaKiwi - multipurposebudgetcompromistheater ???
Post by: mikekiwi on June 23, 2013, 23:07:44
Een wandje met isolatie hoeft de hoofdprijs niet te zijn toch? Wat 5x5 of metal stud profielen, gips en rockwool (misschien een rest partijtje op marktplaats) en je kunt aan de gang.
Als je de wand vrij houdt van vloer, zijwanden en plafond en je dicht de naden achteraf met kit, dan heb je al verbetering lijkt me.
Ik ga dit toch nu gelijk doen, lijkt me bij nader inzien toch een verstandiger keuze dan het wellicht achteraf aan te pakken. Heb de Gamma-kluswijzer op youtube al bekeken en dat moet mij ook gaan lukken. Alleen nog even 'stunten' met het doorlussen naar voren van de stopcontacten en netwerkaansluitingen.
Title: Re: Kiwi's UpperCloset - multipurposebudgetcompromistheater
Post by: RalphH on June 24, 2013, 19:40:16
Electriciteit wel ff netjes doen joh, niet mee stunten ;)
Title: Re: Kiwi's UpperCloset - multipurposebudgetcompromistheater
Post by: mikekiwi on June 24, 2013, 20:53:10
Electriciteit wel ff netjes doen joh, niet mee stunten ;)
Uiteraard, had eerst stuntelen opgeschreven, maar dat klonk helemaal zo negatief. Dus ik had het al afgezwakt. Heb er weinig ervaring mee en vind het altijd wat eng en gedoe (ondanks dat ik keurig de stroom erafhaal). We gaan het zien.

Net een hoop houtwerk en geluidsisolatieplaten aangeschaft (dit systeem en werkwijze (https://www.gamma.nl/geluidsisolatie-bij-wanden)), donderdag ga ik aan de slag. Daarna afwerken met 2 lagen gipsplaat (1 x horizontaal en 1x vertikaal), en dan moet dat wel genoeg zijn voorlopig. Glasvliesje erover, boekenkasten ervoor en dan komt er ruimte voor om het scherm op te hangen.

Vraagje maar gelijk: hoe bevestig je het beste een spanscherm aan de muur? Gewoon met haakjes in de muur en oogjes aan het raamwerk? En dan alleen aan de bovenkant?
Title: Re: Kiwi's UpperCloset - multipurposebudgetcompromistheater
Post by: RalphH on June 24, 2013, 21:25:04
Heb er weinig ervaring mee en vind het altijd wat eng en gedoe (ondanks dat ik keurig de stroom erafhaal). We gaan het zien.

Gewoon netjes met lasdozen werken om draadjes in te koppelen/splitsen en de dozen via pijp doorverbinden. Is niet zo ingewikkeld als het lijkt.

Ga je isofix gebruiken achter de gipsplaat of rockwool? Met de laatste kun je wel wat besparen, isofix is erg duur.

Spanscherm zit doorgaans een zwarte rand omheen waar het doek op zit, of heb je een los doek?
Title: Re: Kiwi's UpperCloset - multipurposebudgetcompromistheater
Post by: mikekiwi on June 24, 2013, 22:17:00
Heb inderdaad al lasdozen ook gehaald en lasklemmen. Gaat wel goed komen denk ik.

Ik heb na lang twijfelen toch gekozen voor isofix. Manier van aanbrengen leek me wat simpeler, maar is idd een factor 2 duurder. Heb wel iets minder hout nodig, dus het scheelt me 3 tientjes op de 8m2 muur die ik te doen. Was nog te overzien.

Spanscherm is al voorgespannen op het raamwerk en staat al in de bergkamer te wachten op montage. Gaat me dus alleen om het ophangen aan de muur.
Title: Re: Kiwi's UpperCloset - multipurposebudgetcompromistheater
Post by: mikekiwi on June 26, 2013, 21:56:25
Rij 1, stoelen 1, 2 en 3 zijn binnen....

(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/q79/s720x720/1000556_473220122766974_1006842418_n.jpg)
Title: Re: Kiwi's UpperCloset - multipurposebudgetcompromistheater
Post by: Harry HT on June 29, 2013, 12:31:31
Hi Mikekiwi,

Ben je nog aan aan klussen?

Mooie ruimte zo, daar kun wel wat mee.

Gegroet,

Harry
Title: Re: Kiwi's UpperCloset - multipurposebudgetcompromistheater
Post by: mikekiwi on June 29, 2013, 12:59:57
Hi Mikekiwi,

Ben je nog aan aan klussen?

Mooie ruimte zo, daar kun wel wat mee.

Gegroet,

Harry
Dank, op dit moment ben ik letterlijk aan het bijkomen van het plaatsen van raamwerk en isolatie van de voorzetwand. Ook stroomdraden doorgetrokken. Eerste rij gipsplaten is nu geplaatst, nu even de batterij opladen (zowel van boortol als mezelf :)  ) en dan weer verder. Hoop vandaag de eerste laag gipsplaten geplaatst te hebben en dan morgen de tweede laag...
Title: Re: Kiwi's UpperCloset - multipurposebudgetcompromistheater
Post by: RalphH on June 29, 2013, 14:02:11
Dat gaat lekker als ik het zo lees!
Even pauze mag, daarna vlug weer verder en fotootjes maken ;D
Title: Re: Kiwi's UpperCloset - multipurposebudgetcompromistheater
Post by: mikekiwi on June 29, 2013, 20:36:16
Dat gaat lekker als ik het zo lees!
Even pauze mag, daarna vlug weer verder en fotootjes maken ;D
Yes sir! Daarna idd weer verder gegaan, maar dan met de kozijnen op dezelfde verdieping. Schilder komt dinsdag en voor die tijd nog even wat zaken oplossen zoals klemmende ramen en de boel een beetje toegankelijk maken. Heb vandaag de wand niet afgekregen met de eerste laag gyproc, wel nog even een fotootje geschoten... Onderste rij zit er een klein beetje scheef in, is later gecorrigeerd.

Title: Re: Kiwi's UpperCloset - multipurposebudgetcompromistheater
Post by: Atmoz on June 30, 2013, 12:55:15

Ziet eruit als een leuk project(je).
Op de manier zoals je in gedachten hebt (met je andere hobby's niet helemaal uit het oog verloren) maak je optimaal gebruik van je ruimte :clapping:
En komt het de muziekhobby ook niet ten goede als je de ruimte een beetje als een HT gaat inrichten? Ik zag dat je aan het denken was om eventueel een isolerende muur te plaatsen... dat is toch ook handig als je wilt repeteren?!

In ieder geval alvast veel succes/plezier met plannen maken en wat er nog allemaal bij komt kijken O0

Met vriendelijke groet,

Atmoz
Title: Re: Kiwi's UpperCloset - multipurposebudgetcompromistheater
Post by: mikekiwi on June 30, 2013, 17:47:47
Op de manier zoals je in gedachten hebt (met je andere hobby's niet helemaal uit het oog verloren) maak je optimaal gebruik van je ruimte :clapping:
En komt het de muziekhobby ook niet ten goede als je de ruimte een beetje als een HT gaat inrichten? Ik zag dat je aan het denken was om eventueel een isolerende muur te plaatsen... dat is toch ook handig als je wilt repeteren?!

In ieder geval alvast veel succes/plezier met plannen maken en wat er nog allemaal bij komt kijken O0
Dank je! De muzikale klarinet-uitspattingen van vrouwlief (ben zelf wat minder muzikaal en mijn gepingel op het keyboard kan ook met koptelefoon ) zijn idd meegenomen in de beslissing om de geluidsisolatie nu gelijk maar te doen. Valt financieel wel tegen, mijn beperkte budget is inmiddels zo goed als geheel opgeslokt door het muurtje. 300 euro telt de begroting voor dit muurtje inmiddels en dan moet ik nog gaan afwerken.
Title: Re: Kiwi's UpperCloset - multipurposebudgetcompromistheater
Post by: mikekiwi on July 2, 2013, 22:44:36
De komende twee dagen  heb ik vrij, ik hoop dan redelijk wat vorderingen te kunnen maken. Hoop de voorzetwand af te maken en de boekenkasten al op hun plek te kunnen zetten (vooralsnog de oudere lage kasten, de hoge Billy's komen later als de portemonnee weer wat uitgerust is).
Dan de "projectiewand" van een mooi kleurtje voorzien en vervolgens de bioscoopstoelen op een plankier zetten zodat je er ook op kunt zitten zonder om te donderen (eerst nog op zoek naar voorbeelden hoe anderen dat hebben gedaan).

Ondertussen lijkt het of ik ook een leuke set speakers op de kop heb weten te tikken; hoop dat het ophalen vrijdag gewoon doorgaat. Is een budgetsetje, maar toch wel aardig om mee te beginnen voor mij.

Beamer is ook gereserveerd en komt ergens de komende we(e)k(en) in mijn bezit, dus dan schieten we al op...

Voordeel van zo'n minibiosje is dat ik niet de hele vloer hoef te voorzien van vloerbedekking; een tweedehands vloerkleed van 160x230cm is genoeg om de vrije ruimte af te dekken  :'( :tongue2:
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder (= multipurposebudgetcompromistheater)
Post by: mikekiwi on July 4, 2013, 10:36:31
Zo, er zit schot in. Voorzetwand is klaar qua constructie, nu de afwerking nog. Heb net de wand behangen met glasvliesbehang, nu wachten tot de lijm droog is. Ik had gehoop vandaag die wand nog te kunnen gaan sauzen, maar de droogtijd is 24hr, dus dat ga ik niet redden. Heb wel de ramen redelijk tegen elkaar open gezet en de temperatuur werkt ook wel mee, dus misschien vanavond nog...

Kleur wordt de 'Loodgrijs'-variant uit de Karwei "kleuren van nu"-reeks. Fijne matte muurverf. Hoop de muren dit weekend allemaal in de juiste kleur te hebben, dan kan er volgende week opgebouwd worden.
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder (= multipurposebudgetcompromistheater)
Post by: mikekiwi on July 6, 2013, 19:25:30
Voorzetwand is klaar, incl afwerking. Te lelijk geworden om hier te tonen, ben blij dat er straks boekenkasten voorkomen. Was mijn eerste gipswandje en laten we het erophouden dat ik er veel van heb geleerd  :angel:

Anyway, nu de kamer even aan kant maken, dan de lage boekenkastjes verplaatsen en dan kan de projectiewand van een grijze kleur worden voorzien.

Heb al stoelprofieltjes (zie dit topic (http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=134753.msg2449046#msg2449046)) aangeschaft voor het ophangen van het scherm. Verder zit ik nog te twijfelen of ik doorga met mijn Vogel's plafondbeugel of dat ik zoiets (http://www.beamerbeugel.com/products/91285/Konig_tvs-kn-pro100s) ga aanschaffen.

Inmiddels ben ik ook in het bezit gekomen van een leuke Mission speakerset (4x M31i en 1x M3C1i) en is er een BD-spelert van Philips (BDP 3380) onderweg.
Qua apparatuur redelijk compleet (buiten wat kabeltjes), samen met de Marantz SR4300 die ik nog had staan. Nu de rest van de ruimte nog even onder handen nemen.
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> eindelijk een tussenstandsfoto
Post by: mikekiwi on July 10, 2013, 22:11:10
Zo, na een weekje werken nu dan weer een update met een fotoooooo... zie onder dus hoe het er nu bij staat. Klaar voor inrichting en montage scherm en beamer. Het wordt dus al wat en het begint redelijk te kriebelen.
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> eindelijk een tussenstandsfoto
Post by: jvanhambelgium on July 10, 2013, 22:42:21
Zo, na een weekje werken nu dan weer een update met een fotoooooo... zie onder dus hoe het er nu bij staat. Klaar voor inrichting en montage scherm en beamer. Het wordt dus al wat en het begint redelijk te kriebelen.

Propertjes! gedaan.
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> eindelijk een tussenstandsfoto
Post by: mikekiwi on July 10, 2013, 23:03:49
Propertjes!
Oog voor detail... ;D
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> eindelijk een tussenstandsfoto
Post by: Siddartha on July 10, 2013, 23:25:37
leuk project, respect dat je er gewoon aan begint!
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> eindelijk een tussenstandsfoto
Post by: RalphH on July 11, 2013, 08:57:41
Heel netjes!
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> eindelijk een tussenstandsfoto
Post by: RonG on July 11, 2013, 09:52:24
Ziet er goed uit hoor, netjes. Ben benieuwd naar het eindresultaat :)
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> eindelijk een tussenstandsfoto
Post by: mikekiwi on July 11, 2013, 15:04:43
Zo...dat is een fijne dag zo! Beamer hangt, scherm hangt, systeem dat ik had bedacht werkt prima. Ziet er nog een beetje provisorisch uit, maar dat heeft een reden. Foto's volgen vanavond...

Ondertussen het hout + tapijt in huis gehaald voor het "podium" voor de bioscoopstoelen, daar ga ik denk ik vanavond aan beginnen. Ben nu niet meer te stoppen... :headbanging:
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> eindelijk een tussenstandsfoto
Post by: mikekiwi on July 11, 2013, 21:08:37
Weer een foto-update van het ophangen van het spanscherm. Dankzij een Htip (http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=134753.msg2449046#msg2449046) heb ik gevonden wat ik zocht: een schermshift ipv een lensshift. Fijn systeem waarbij het scherm horizontaal verschoven kan worden en verticaal ook nog kan worden bijgesteld. Uiteraard zullen de latjes straks niet meer zichtbaar zijn als ik exact weet hoe het scherm komt te hangen
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> eindelijk een tussenstandsfoto
Post by: mikekiwi on July 11, 2013, 21:12:18
De beamer hangt ook. Was nog een redelijk gedoe om hem een beetje hangend te krijgen, maar het is gelukt. En dan nu de volgende uitdaging: hoe krijg ik het beeld een beetje recht op het scherm.... Een Rubiks kubus oplossen is makkelijker dan deze waterpas-tombola. Erg lastig om met deze beugel (Vogels) de beamer zo te hangen dat het beeld horizontaal waterpas hangt en het beeld ook nog binnen de kaders van het scherm past.

Eerst maar eens de kabels goed leggen (dan verschuift er toch ook wel iets) en dan ga ik er serieus werk van maken. Gouden tips zijn altijd welkom uiteraard!

Ook heb ik de basis van de bioscoopstoelen klaar, die hoop ik volgende week op hun plekkie te kunnen zetten.
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> beamer en scherm hangen
Post by: HTip on July 11, 2013, 21:22:41
Erg netjes en goed gedaan! :thumbs-up:
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> beamer en scherm hangen
Post by: donaldk on July 11, 2013, 23:51:02
Heel mooi gedaan Mike. Mooi HT geworden. Kun je de plaat van die beugel ook stellen? Met boutjes in plaats van de schroeven, dus de projector niet perse vlak tegen de plaat schroeven?
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> beamer en scherm hangen
Post by: RalphH on July 12, 2013, 07:22:29
Vanavond film?  ;D

Hangt de projector zelf trouwens waterpas? Dit is altijd het beste uitgangspunt om het beeld goed te krijgen. Moet je wellicht wel wat lens-shift gebruiken mits de projector deze heeft.
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> beamer en scherm hangen
Post by: mikekiwi on July 12, 2013, 07:29:53
Vanavond film?  ;D

Hangt de projector zelf trouwens waterpas? Dit is altijd het beste uitgangspunt om het beeld goed te krijgen. Moet je wellicht wel wat lens-shift gebruiken mits de projector deze heeft.
Projector waterpas is wat lastig te meten met een onregelmatige onderkant en ook nog een beugel die er op zit. Lensshift zit er niet op. Maar de hoogte is op zich het probleem niet, wel de hoogte in combinatie met waterpas. Soms waterpas, maar hoogte niet in orde. Dan hoogte corrigeren, maar dan niet meer waterpas. En dat 100x achter elkaar in verschillende varianten  :-[  ;)
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> beamer en scherm hangen
Post by: RalphH on July 12, 2013, 07:34:19
Ahzo, Yep, het kan een ge-emmer zijn met die dingen ophangen ;D.
Mgoe, hij hangt nu, weer een klus plat.
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> beamer en scherm hangen
Post by: mikekiwi on July 18, 2013, 15:06:58
Ken je dat gevoel? Dat je de afzonderlijke puzzelstukjes al een tijdje aan het bewonderen bent en dat het moment nadert dat je ze in elkaar gaat passen? En dat je daar heel veel zin in hebt.

Maar dat het wel zo onnoemelijk heet is op zolder zodat het echte genieten nog even op zich laat wachten...  :music:
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> beamer en scherm hangen
Post by: RalphH on July 18, 2013, 15:36:03
Haha, klinkt bekend, de tuin en een biertje zijn dan ook erg lekker!
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> beamer en scherm hangen
Post by: mikekiwi on July 18, 2013, 22:35:18
Haha, klinkt bekend, de tuin en een biertje zijn dan ook erg lekker!
Precies, al drink ik ander geel sap....maar het principe is hetzelfde...
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> beamer en scherm hangen
Post by: RalphH on July 19, 2013, 08:35:17
Zolang het maar koelt.
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> beamer en scherm hangen
Post by: HTip on July 19, 2013, 20:28:27
Met dit weer zijn we zo veel mogelijk buiten. Ondanks dat het heerlijk vertoeven in de kelder is ;)

Wat in het vat zit verzuurt niet. Je kunt er straks nog lang genoeg van genieten... :popcorn:
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> beamer en scherm hangen
Post by: mikekiwi on July 19, 2013, 23:44:46
Zolang het maar koelt.
:thumbs-up:
Met dit weer zijn we zo veel mogelijk buiten. Ondanks dat het heerlijk vertoeven in de kelder is ;)

Wat in het vat zit verzuurt niet. Je kunt er straks nog lang genoeg van genieten... :popcorn:
Eens! Maar ik wil zo graag na een paar weken zuur zweten ook van het zoet genieten...

Deze week zijn de receiver (Marantz SR-5004)  en de BluRay-speler (Philips BDP-3380) binnengekomen. Vandaag een setje  stands voor de frontspeakers en morgen ga ik een kastje ophalen voor de apparatuur. En dan kan de kabelleggerij beginnen. Oh ja, er komt morgen ook nog een tafeltje om de glazen verkoelend vocht op te plaatsen.

Basis voor de bioscoopstoelen is deze week ook afgemaakt en de stoelen staan dus ook klaar. Denk dus dat ik het geheel dit weekend speelklaar krijg...   :headbanging:

Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> beamer en scherm hangen
Post by: HTip on July 20, 2013, 08:09:07
Dat heb je dan snel gedaan! :thumbs-up:

Kan me voorstellen dat je er graag zo snel mogelijk van wil genieten. Was bij mij niet anders en toen was de ruimte nog niet eens af ;)
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> beamer en scherm hangen
Post by: mikekiwi on July 20, 2013, 08:26:42
Thx! En geduld is niet mijn sterkste kant als het hierop aankomt... maar goed, ik mot nog maar even wachten...
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> beamer en scherm hangen
Post by: mikekiwi on July 21, 2013, 14:16:30
it's official: de eerste film wordt op dit moment gekeken!  :pompom:

Maar helaas ben ik niet de gelukkige, mijn dochter zit heerlijk te genieten van Wonderful World - Wild Cats (http://www.bol.com/nl/p/wonderful-world-wild-cats/1002004012112474/)   :sneaky2:  :D
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> beamer en scherm hangen
Post by: RalphH on July 21, 2013, 16:52:32
Kijk 'ns aan, prioriteiten stellen met dit weer! Is het een beetje te harden boven?
Wat staat er voor jezelf op het programma?
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> beamer en scherm hangen
Post by: mikekiwi on July 21, 2013, 17:13:16
Kijk 'ns aan, prioriteiten stellen met dit weer! Is het een beetje te harden boven?
Wat staat er voor jezelf op het programma?
Als je rustig blijft zitten is er niets aan de hand... :blush: Voor mezelf stond nadat dochterlief klaar was met haar film vooral een start met het afstellen en goed opstellen op het programma. Gaat nog niet van een leien dakje, maar dat heb ik mezelf een beetje aan gedaan (te klein kastje, te korte kabels en nog geen subkabel).

Net het onkruid uit de tuin gehaald (ik plan altijd de vervelendste klusjes op de rotste momenten in) en ook wat nieuwe foto's gemaakt van het zoldertje. Die komen er dus zo aan...
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> foto-update 21-07
Post by: mikekiwi on July 21, 2013, 17:21:52
Bij deze wat nieuwe foto's van hoe het er nu inmiddels bij staat/hangt. Gebruiksklaar, maar nog niet af. Vooral de afwerking verdient nog wat aandacht. Ook moet ik nog iets met de surroundspeakers. Daar zocht ik in principe nog stands voor, maar zit nu heel erg te twijfelen of ze dan niet te dicht op je oren zitten te tetteren. Het boekenkastje op de 2e foto aan de rechterzijde wordt nog vervangen door een rechte variant (dit is een hoekkastje), dus daar komt nog wel wat ruimte.

Of ik pak de kleine satellietspeakertjes van mijn Tannoy-setje (zijn een beetje te ontwaren in de overbelichte brei op de vensterbank boven de linkse bioscoopstoel) en hang die aan de muur. Desastreus voor de samenstelling met speakers uit dezelfde serie, maar je moet toch wat...

Maar goed, ik ben blij hoe het er nu voor staat en hoop vanavond met een grote grijns een filmpje te kunnen gaan pakken (of een aflevering van The Pacific...)

Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> beamer en scherm hangen
Post by: RalphH on July 21, 2013, 17:49:11
 :pompom: :pompom:

Denk dat het met die rears wel mee gaat vallen mits je ze een beetje goed afstelt (dB meter).
Schuif wel de center nog ff een beetje naar voren, die staat nu tegen de bovenkant van het kastje aan te tetteren/reflecteren.
Zet m wat naar het randje, dan tettert ie mooi tegen het kleedje aan en heb je meteen weer een reflectiepunje afgevangen ;D.

Staat r verder netjes bij hoor!
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> beamer en scherm hangen
Post by: HTip on July 21, 2013, 18:48:43
Mooi gedaan! En toch de hitte getrotseerd :worship:

Wat de center betreft heeft Ralph een goed punt, echter dezelfde afstand voor de center en de fronts is ook gewenst, dus gewoon luisteren wat het beste klinkt.
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> beamer en scherm hangen
Post by: mikekiwi on July 21, 2013, 19:13:02
Denk dat het met die rears wel mee gaat vallen mits je ze een beetje goed afstelt (dB meter).
Schuif wel de center nog ff een beetje naar voren, die staat nu tegen de bovenkant van het kastje aan te tetteren/reflecteren.
Zet m wat naar het randje, dan tettert ie mooi tegen het kleedje aan en heb je meteen weer een reflectiepunje afgevangen ;D.

Staat r verder netjes bij hoor!
Dank je! Center-tip is een goede, die had ik zelf even over het hoofd gezien

Mooi gedaan! En toch de hitte getrotseerd :worship:

Wat de center betreft heeft Ralph een goed punt, echter dezelfde afstand voor de center en de fronts is ook gewenst, dus gewoon luisteren wat het beste klinkt.
Op zich kunnen de fronts nog wel wat naar voren, alleen heb ik natuurlijk niet zo'n grote ruimte en kom ik zelf dan ook wel wat dichter op de fronts te zitten. Ik ga er dus inderdaad even mee spelen...
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> foto-update 21-07
Post by: donaldk on July 22, 2013, 02:19:25
Heerlijk om te zien dat het met een beperkt budget ook kan. Je dochter boft maar. Gaan ze eigenlijk niet altijd voor/komen ze niet altijd op de eerste plaats...
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> foto-update 21-07
Post by: mikekiwi on July 22, 2013, 09:32:38
Dochterlief heeft weinig reden tot klagen hier...maar dat zal in veel (de meeste ?) andere gezinnen net zo zijn  :wub:

En het was inderdaad de bedoeling om met een laag budget dit toch te realiseren. Heb net even zitten rekenen en de opzet is geslaagd, ik ben in totaal < 1000 € gebleven. Daarmee heb ik wel de goede deal op de mission-speakers meegerekend en het feit dat ik nog een receiver had liggen die nu in de verkoop staat en waarmee ik een upgrade naar de SR5004 kon realiseren. Ook had ik al een mediaplayer. Wel heb ik hierin de meubels (stoelen, tafeltje, kastje, kleed) meegerekend.
Anderzijdsch heb ik best veel meer aan die voorzetwand uitgegeven dan verwacht (ca 400 €).

Door wat andere spulletjes hier in huis te verkopen (fotomeuk), kan ik nu zeggen dat ik met 500 euro investering een fijne zoldertoepassing heb kunnen realiseren. Waarbij film kijken leuk is, maar er kan ook lekker muziek worden geluisterd, muziek worden gemaakt (met minder 'overlast' dan voorheen )en gelezen...

En nee, ik heb niet de illusie dat mijn investering <1000 euro zal blijven, ik heb al een verlanglijstje met upgrades die de komende tijd zullen worden gedaan (in volgorde van prio) :

1. stands voor de surround-speakers
2. sub-kabel en iets langere HDMI-kabels
3. hogere boekenkasten
4. ander kastje (deze is eigenlijk te klein)
5. upgrade mediaspeler
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> foto-update 21-07
Post by: mikekiwi on July 28, 2013, 20:40:33
Puntje 1 van de upgrades hierboven is gerealiseerd, al is het niet definitief (zie onderstaande foto). Heb een setje stands gemaakt die het in ieder geval tijdelijk moeten doen voor de surrounds en kan daarmee gelijk ook even testen of hogere stands idd ook voor de fronts beter zijn dan de 60cm Atacama Nexussen die er nu staan. Want dan moet ik als nog op zoek naar 4 stuks van 80cm hoge stands.

Of er komen heel andere frontspeakers, maar dat is nog even ongewis...

Puntje 4 is ook opgelost; er is een ander kastje. Ook nog niet ideaal, maar biedt wel veel meer ruimte dan mijn vorige kastje (foto komt later). Levert wel weer een plaatsingsprobleempje met de sub op, maar ook dat lossen we wel weer op.

Puntje 5 wordt komende week opgelost. Met mijn huidige Xtreamer kon ik de HSDD-schijf niet goed afspelen en dat kan natuurlijk niet :)  Ben erg tevree met mijn Mede8er 400x2 die in de woonkamer staat, dus heb er nog zoeen aangeschaft voor in de minibios.

Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> foto-update 21-07
Post by: mikekiwi on July 31, 2013, 13:36:05
Gisteren zowaar zelf mijn eerste film gekeken (in mijn HT dan) ! Lekker relaxed op de stoelen gaan zitten en The Italian Job laten spelen. En dat was een zeer prettige ervaring, daar kan ik wel aan wennen !

Wel valt mijn centerspeaker uit de toon bij de rest (alhoewel uit dezelfde serie afkomstig) merk ik. Ik heb nu 4 dezelfde front en rearspeakers (Mission M31i) en ga 1 van mijn rearspeakers als center inzetten. Er komen dan andere rearspeakers (Mission M30i) die ook nog eens kunnen worden opgehangen en dichter op de muur kunnen worden geplaatst (want BR-poorten aan voorzijde).

Nieuwe mediaspeler is ook binnen, die ga ik vanavond aansluiten...Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> foto-update 21-07
Post by: RalphH on July 31, 2013, 13:57:03
Je maakt tempo, leuk dat het al bevalt en verbetering kunt vinden en maken.
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> foto-update 21-07
Post by: mikekiwi on August 2, 2013, 08:41:19
Yep, des te meer plezier ik heb , des te minder geduld er is...  :headbanging:

Kent iemand nog een leuk stuk film om centerspeakers te testen/vergelijken? Op basis van The Italian Job viel mijn centerspeaker door de mand, maar bij de afleveringen van The Pacific die ik de afgelopen dagen heb bekeken valt het wel weer mee. Wil dus even een leuk vergelijkje opzetten, maar mijn filmkennis is niet zo paraat dat ik leuke stukjes op kan hoesten.

Italian Job uiteraard omdat daar het zo opviel bij de huidige M3C1i , maar wil ook een goede overgangen tussen fronts en center testen. Zou bij 3 gelijke speakers (M31i) die ik straks heb 100% goed moeten zijn, kan dan dus aardig testen en vergelijken...

Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> foto-update 21-07
Post by: HTip on August 2, 2013, 17:16:02
Je gaat inderdaad lekker! Zelf stands gebouwd, goed hoor :thumbs-up:

De integratie en match van een centerspeaker kan je naar mijn mening het beste testen met surroundmuziek, bijv. een concert. Dan moet de frontstage helemaal homogeen zijn. Film is moeilijk omdat bij veel films alleen dialogen uit de center komt.
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> foto-update 21-07
Post by: mikekiwi on September 18, 2013, 15:45:52
Je gaat inderdaad lekker! Zelf stands gebouwd, goed hoor :thumbs-up:

De integratie en match van een centerspeaker kan je naar mijn mening het beste testen met surroundmuziek, bijv. een concert. Dan moet de frontstage helemaal homogeen zijn. Film is moeilijk omdat bij veel films alleen dialogen uit de center komt.
Had dit getest en dat viel op zich niet tegen, maar zag het "upgrade-model" voor een aardige prijs voorbijkomen en heb die dus aangeschaft.

exit M3C1i, welkom M3C2i. Oftewel, van

(http://www.tesaudio.nl/mission/M3i%20serie/m3c1i-black.jpg) naar (http://datatail.com/img/sector_1/prods/25231_400X400.jpg)Ook de achterspeakers zijn geupdate, heb de Mission M31i's daar vervangen door M30i's. Deze hebben de BR-poort aan de voorzijde en daarmee zijn ze makkelijker te plaatsen. 1 is er nu opgehangen, de andere staat in de boekenkast.

Geluidstechnisch is deze laatste stap geen verbetering, maar ook geen achteruitgang. Wel een stuk praktischer qua ruimte-verdeling en kunnen de rears wat verder weg staan en dat is dan wel weer wat beter.

Tja, en als je dan toch bezig bent: Gelijk ook maar een andere subwoofer neergezet. De Yamaha YST-SW-45 heeft zijn plekje moeten afstaan aan een Tannoy MSUB-10.

Oftwel van dit:
(http://www.hifiengine.com/images/model/yamaha_yst-sw45.jpg) naar (http://www.superfi.co.uk/images/PRODUCT/large/100000677_1_.jpg)

Kosten van deze upgrades bij elkaar: €20 . En dat in deze barre economische tijden...  :shaun:

En er is nog meer, maar dat komt later. Je moet het een beetje doseren, nietwaar? Hoop de komende dagen wat cosmetische aanpassingen te doen, daarna wordt het weer tijd voor nieuwe foto's!
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> nieuwe rears, center en sub
Post by: HTip on September 18, 2013, 17:22:16
Zo dat is knap zeg! Voor €20 zoveel nieuwe spullen :worship:
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> nieuwe rears, center en sub
Post by: mikekiwi on September 19, 2013, 07:59:09
Zo dat is knap zeg! Voor €20 zoveel nieuwe spullen :worship:
Yep..kwestie van goed inkopen en weer verkopen. Kost af en toe wat gedoe, maar je moet was als je het met een beperkt budget wilt doen...
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> foto-update 22-09
Post by: mikekiwi on September 22, 2013, 17:37:34
Vandaag mijn nieuwe a.b. in gebruik genomen (Harmony One) en ook niet onbelangrijk: een grijze lichtschakelaar geďnstalleerd. Smoelt wat beter op een grijze muur. Ook het scherm definitief opgehangen en dat staat ook wat netter zonder plankjes.

Even mijn ToDo-lijstje erbij gepakt:

1. stands voor de surround-speakers
2. sub-kabel en iets langere HDMI-kabels
3. hogere boekenkasten
4. ander kastje (deze is eigenlijk te klein)
5. upgrade mediaspeler

Dat schiet dus aardig op. Sub moet ik nog even naar kijken. Zit nu met een dropveter in de receiver, maar moet nog een mooie plek vinden voor de sub. Er komt een grote upgrade aan en daarmee kan ik ook de sub weer onder het scherm plaatsen.

Die upgrade is namelijk andere frontspeakers en center. Heb besloten om toch weer een leuk setje vloerstaande luidsprekers te gaan bouwen met bijbehorende center speaker. Voor die center komt er een ander kastje (want is te hoog) en dan maak ik ook gelijk ruimte voor de sub. Dus... genoeg plannen!

Bij deze twee nieuwe plaatjes (1 gewoon, 1 pano) van de situatie op dit moment. Moet nog wat gebeuren om het helemaal netjes te krijgen, maar film kijken is zo leuk dat ik daar niet aan toe kom.
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> foto-update 22-09
Post by: clockwork on September 22, 2013, 19:55:42
Hee, ik had niet gezien dat je een eigen topic had. (of het kwartje was niet gevallen, dat kan ook). ;)

Mooie ruimte zeg. :clapping: Je maakt grote stappen.

Hoe lang is de subwooferkabel die je nodig hebt?
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> foto-update 22-09
Post by: mikekiwi on September 22, 2013, 20:07:53
Hee, ik had niet gezien dat je een eigen topic had. (of het kwartje was niet gevallen, dat kan ook). ;)

Mooie ruimte zeg. :clapping: Je maakt grote stappen.

Hoe lang is de subwooferkabel die je nodig hebt?
Tja, het topic was er wel, dus dan was het dat kwartje denk ik. Zal een wat duidelijker verwijziging in mijn sig neerzetten...

De subkabel heeft een nog ongeduide lengte. Beter gezegd, ik weet het niet. Ik weet ook niet waar ik hem wil plaatsen. Uiteindelijk het liefst onder het scherm (1,5 meter is dan genoeg), maar wie weet is een plek naast de stoelen wel beter (dan wordt het minimaal een meter of 7), maar kan dat dus niet uitproberen. Patstellingkje dus...
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> foto-update 22-09
Post by: clockwork on September 22, 2013, 20:18:01
Anyway, ik heb het draadje nu inmddels doorgelezen.

Ik heb hier nog wel een langere QED Subwoofer Kabel liggen die over is. Ik zal het even nameten. Dan kun je die wel even lenen, als je dat wilt, om te proberen wat de optimale plek is.

Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -&gt; foto-update 22-09
Post by: mikekiwi on September 22, 2013, 21:30:40

Ik heb hier nog wel een langere QED Subwoofer Kabel liggen die over is. Ik zal het even nameten. Dan kun je die wel even lenen, als je dat wilt, om te proberen wat de optimale plek is.
ok, ik hoor het graag!
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -> foto-update 22-09
Post by: donaldk on September 23, 2013, 01:01:59
Netjes hoor!
Title: Re: Kiwi's Muziekzolder -&gt; foto-update 22-09
Post by: clockwork on September 23, 2013, 17:45:56
ok, ik hoor het graag!

ik heb even gemeten. De kabel is 8 meter lang, maar wel wat stug.

pm maar even als je hem wilt lenen.
 ;D
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> foto-update 22-09
Post by: mikekiwi on September 30, 2013, 08:02:43
Inmiddels hangt de testkabel van clockwork hier aan de receiver en sub en heb ik al wat rondjes in de kamer rondgekropen. Vooralsnog lijkt een plek linksachter naast de stoelen de beste optie te zijn, maar we gaan nog even verder testen...
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> foto-update 22-09
Post by: mikekiwi on November 3, 2013, 18:51:05
Kleine update:

Er is inmiddels een stereo-versterker in de HT bijgekomen, de NAD C320 BEE. Hier hangen de voorkanalen aan van de HT setup en is verder vooral bedoeld om de stereo-weergave  te  verbeteren. Vergelijkend warenonderzoek moet nog gaan plaatsvinden. Ik had een beetje gehoopt dat de stand van de volumeregelaar van de NAD voor stereo en HT ongeveer gelijk zou kunnen staan, maar dat scheelt toch twee streepjes.
M.a.w.: de HT-stand (om de kanalen overal een beetje gelijk te kunnen trekken) is veel luider dan dat ik in stereo aankan. Dus moet ik idd met stickertjes gaan werken of toch de variabele uitgang van mijn cd-speler gaan gebruiken als volumeregeling in stereo, maar daarmee schijn ik dan toch weer een stuk winst van het toevoegen van de stereoversterker teniet te doen.

En dus kan de Dymo-lettertang zijn best gaan doen  :P

Verder ben ik me een beetje aan het bekwamen in het zelfbakken van interlinks, hieronder het eerste resultaat en daar ben ik niet ontevreden over, want: hij doet ut ook nog! Wat wil je nog meer... Klinkt ie beter als andere interlinks? Geen idee, maar hij ziet er leuk uit en vooral 't feit dat je elke gewenste maat kunt maken is erg fijn. Heb Van Damme XKE Pro Grade kabel gebruikt icm Rean (= Neutrik pluggen). En dan wat krimpkous en cablesleeve...

Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> foto-update 22-09
Post by: HTip on November 3, 2013, 22:22:35
Begrijp ik nu goed dat de NAD-versterker niet geschakeld kan worden tussen geďntegreerde versterker en eindversterker? Dan wordt het inderdaad lastig om te schakelen tussen stereo en HT. De variabele uitgang van de CD-speler gaat volgens mij dan ook niet werken, want dan verlaag je het signaal zowel in stereo als HT.

Maar sowieso gaat je stereo een grote stap vooruit. Dus gefeliciteerd daarmee!
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -&gt; foto-update 22-09
Post by: mikekiwi on November 3, 2013, 22:59:44
Inderdaad geen power amp direct in. Kan wel voor-en eindversterker van de NAD splitsen, maar daar heeft mijn cd-speler dan weer niets aan. Zit te denken aan een splittertje tussen die voor-en eindversterkerdelen (zodat ik de htreceiver direct naar de mainamp kan leiden) maar dat zal wel niet zo verstandig zijn....
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> foto-update 22-09
Post by: mikekiwi on November 25, 2013, 21:59:32
Even weer een update, want er is al wel weer wat gebeurd...en er komt ook nog wel wat aan....

Heb een leuke CD-speler gekocht, te weten de CD-50 van Marantz. Met cdm4/19 loopwerk en de TDA1541 als interne dac-chip. Leuk bakbeest uit vroeger tijden, doet het goed en leest alle cd-tjes probleemloos.

De NAD C320BEE en de Marantz SR5004 hebben vanavond het pand verlaten. De samensmelting van beide werkte op zich wel, maar niet ideaal. Qua geluid zeker niet mis, maar volgens mij kan het beter en vooral makkelijker. Heb dus besloten om de receiver te gaan upgraden naar een model met wat minder features, maar meer stereo-kwaliteiten. Ben dus nu even geluidsloos, als het goed is wordt dat euvel donderdag opgelost...

Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> Amp + Rec; betere receiver er straks in
Post by: bvermeulen on November 26, 2013, 11:28:52
Echt mooi spul dit, leuk om te bekijken haha
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> foto-update 22-09
Post by: clockwork on November 26, 2013, 13:00:38
. Heb dus besloten om de receiver te gaan upgraden naar een model met wat minder features, maar meer stereo-kwaliteiten. Ben dus nu even geluidsloos, als het goed is wordt dat euvel donderdag opgelost...

Wat gaat het worden?
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> foto-update 22-09
Post by: mikekiwi on November 26, 2013, 13:03:49
Wat gaat het worden?
Als er geen heule rare dingen gebeuren wordt  het deze glimmende jongen (http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=138473). Centjes liggen klaar, ophaalafspraak is gemaakt...
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> Amp + Rec; betere receiver er straks in
Post by: clockwork on November 26, 2013, 13:18:00
Mooi man! Volgens mij ga je daar een hele goede aankoop mee doen.  :headbanging:

Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> Amp + Rec; betere receiver er straks in
Post by: quattronl on November 26, 2013, 13:44:28
Als er geen heule rare dingen gebeuren wordt  het deze glimmende jongen (http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=138473). Centjes liggen klaar, ophaalafspraak is gemaakt...
Die SR12 is wel erg gaaf hoor!
Veul plezier d'r mee :)
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> Amp + Rec; betere receiver er straks in
Post by: mikekiwi on November 26, 2013, 20:15:52
Mooi man! Volgens mij ga je daar een hele goede aankoop mee doen.  :headbanging:
Ja, denk dat ik daar erg blij van ga worden. Wel effe spannend, voor mijn doen zoveel geld uitgeven aan zo'n "oud apparaat", maar ik denk zeker te weten dat dit is wat ik zocht...

Die SR12 is wel erg gaaf hoor!
Veul plezier d'r mee :)
Muchos bedanktos!  :clapping:
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> Amp + Rec; betere receiver er straks in
Post by: donaldk on November 27, 2013, 01:51:37
Is zo te zien inderdaad een stevig ding, geniet er van.
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> Amp + Rec; betere receiver er straks in
Post by: mikekiwi on November 29, 2013, 20:27:55
Ik wilde dus een stap hoger qua stereo met een beperkt budget. Had eerst een NAD C320BEE aan de SR5004 gehangen, maar vond dat toch te veel gedoe. En toen kwam ik dus een SR12 hier op het forum tegen voor een redelijke prijs.

En dus heb ik nu pijn in mijn rug van het naar boven sjouwen van die kolos...MAAR WAT BEN IK ER BLIJ MEE!!1!!!11

Gisteren de SR12 aangesloten en op werking getest etc., vandaag even een serieus muziekje opgezet en er even voor gaan zitten (Gregory Porter - Liquid Spirit). Man, wat is dit fijn...

Als luidsprekers heb ik nu een geleend setje zelfbouwluidsprekers staan (Paper Hatt (http://www.humblehomemadehifi.com/download/Humble%20Homemade%20Hifi_Paper%20HATT_copy.pdf) van Tony Gee/HumbleHomemadehifi ), ben van plan deze luidsprekers ook zelf te gaan bouwen. Er komt dan ook waarschijnlijk een passende centerspeaker bij.

Kortom: genoeg beweging de afgelopen dagen, de komende maanden volgt nog meer qua luidsprekers...

Voor op de wat langere termijn heb ik nog een upgrade van mediaspeler+bluray-speler voor ogen. Ik denk aan een Dune BD Prime. Daarmee kan ik alsnog de moderne geluidsformaten via de 7.1 in-/uitgang op de SR12 krijgen...
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> SR12S1 in da house
Post by: quattronl on November 29, 2013, 22:46:49
Felici!
Mooie bak hoor, een SR12.
Da's toch wel het serieuse werk :)
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> SR12S1 in da house
Post by: HTip on December 1, 2013, 08:08:31
Mooie aankoop voor een heel mooi prijsje Mike! Ik geniet al 6 jaar van de SR9600 en zolang die het blijft doen gaat ie niet weg!
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> laagproblemen
Post by: mikekiwi on December 29, 2013, 11:11:22
Inmiddels staat de SR-12 hier al even muziek te maken (nou ja, weergeven, maar het klinkt lekker). Ben er zeker erg blij mee. Merk wel dat met mijn luisterruimte van 3x3 meter ik tegen wat akoestische problemen aanloop.

Een behoorlijke laagboost net boven de 80Hz (even op gevoel, kan niet echt goed meten hier) gooit wat roet in het eten bij serieus muziek luisteren in de Source Direct modus. Geeft een onprettige druk op de oren bij een aantal muziekstukken.

Heb wat getest met verschillende luidsprekers met/zonder BR-poort, BR-poort aan voorzijde, etc... maar het probleem blijft. Zit nu erg te twijfelen wat te doen:
- stereo-weergave laten voor wat het is en gewoon met de Mission-set een lekkere 5.1 weergave voor film hebben (en dan een goede hoofdtelefoon voor muziek aanschaffen)
- wellicht toch met Audyssey aan de slag om het een en ander recht te trekken (maar dan moet de SR12 weer plaatsmaken voor een andere receiver)
- de zelfbouwluidsprekers die ik ga bouwen zo af (laten) stemmen dat die het probleemgebied omzeilen
- een equalizert op de SR-12 aansluiten
- de subwoofer op de voorkanalen aansluiten (en dus niet op LFE) zodat de voorluidsprekers op Large kunnen gezet worden en dan het laag met de sub proberen te regelen (maar dat moet dan wel met DSP als een SMS1 of zo)
- akoestiek aanpassen... Ruimte zelf is moeilijk aan te passen en plaatsing ook niet, heb ook weinig ruimte om bass-traps te plaatsen

Lastige materie dus; kritischer luisteren en beter geluid levert dus ook weer meer uitdagingen en hoofdbrekens op...

Wat zouden jullie doen?
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> laagproblemen in stereo
Post by: morca on December 29, 2013, 11:50:07
Ik zou de sub dan wel op LFE zetten,en de front,s op small,je sub staat uit met muziek toch?
Dan veroorzaken je front,s/plaatsing die bult.
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> laagproblemen in stereo
Post by: mikekiwi on December 29, 2013, 11:58:39
Ik zou de sub dan wel op LFE zetten,en de front,s op small,je sub staat uit met muziek toch?
Dan veroorzaken je front,s/plaatsing die bult.
yep, zo staat het nu dus. Omdat de sub met muziek uitstaat, veroorzaken bij stereo de frontspeakers (die dan dus alle frequenties moeten weergeven) die bult. Plaatsing heb ik mee gespeeld binnen de mogelijke marges van mijn luisterruimte, maar krijg het niet beter. De bult is ook binnen die 3x3 meter overal waarneembaar...
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> laagproblemen in stereo
Post by: HTip on December 29, 2013, 12:09:42
Dat laagprobleem ga je niet zomaar oplossen. Je ruimte is hier het probleem. Een vierkante ruimte geeft veel staande golven en is zonder extensieve laagabsorptie niet te verbeteren. Kijk maar eens op deze site en vul je lengte, breedte en hoogte in...

http://www.bobgolds.com/Mode/RoomModes.htm

Met een hoogte van 2m50 zit je bijna op een kubus en dan heb je "serieuze" problemen bij 57 en 114Hz. De problemen zijn wat minder bij 69, 90 en 145-150Hz. Al met al een moeilijke situatie om zomaar met plaatsing of EQ/DSP tegen te gaan.
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> laagproblemen in stereo
Post by: morca on December 29, 2013, 12:18:19
ah hij heeft een vierkante kamer.....dat kan goed problemen geven idd.
Met sub al eens geprobeerd op stereo.

Misschien is een multi sub setup de enige oplossing in jouw ruimte,ivm de staande golven.
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> laagproblemen in stereo
Post by: mikekiwi on December 29, 2013, 13:21:15
Dat laagprobleem ga je niet zomaar oplossen. Je ruimte is hier het probleem. Een vierkante ruimte geeft veel staande golven en is zonder extensieve laagabsorptie niet te verbeteren. Kijk maar eens op deze site en vul je lengte, breedte en hoogte in...

http://www.bobgolds.com/Mode/RoomModes.htm

Met een hoogte van 2m50 zit je bijna op een kubus en dan heb je "serieuze" problemen bij 57 en 114Hz. De problemen zijn wat minder bij 69, 90 en 145-150Hz. Al met al een moeilijke situatie om zomaar met plaatsing of EQ/DSP tegen te gaan.
heb de output op die site bekeken en proberen te begrijpen. Daarnaast heb ik net even een cd met frequentie-toontjes erop losgelaten en daarbij kwamen 55 en 90 Hz eruit als lastige gebieden op het gehoor. 114 lijkt mee te vallen.
ah hij heeft een vierkante kamer.....dat kan goed problemen geven idd.
Met sub al eens geprobeerd op stereo.

Misschien is een multi sub setup de enige oplossing in jouw ruimte,ivm de staande golven.
sub op stereo nog niet geprobeerd, kan dan niet de fronts afkappen boven de probleemfrequenties...
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> laagproblemen in stereo
Post by: HTip on December 29, 2013, 13:52:30
heb de output op die site bekeken en proberen te begrijpen. Daarnaast heb ik net even een cd met frequentie-toontjes erop losgelaten en daarbij kwamen 55 en 90 Hz eruit als lastige gebieden op het gehoor. 114 lijkt mee te vallen.
De kleuren geven aan hoeveel roommodes je hebt bij die specifieke frequentie. Hoe meer modes hoe groter het probleem theoretisch is. Die berekening gaat uit van een kale ruimte zonder inrichting, dus als je al iets van demping hebt, zoals vloerbedekking of stoffen stoelen, dan is dat al anders. Voor de uitleg van room modes zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Room_modes
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> laagproblemen in stereo
Post by: mikekiwi on January 19, 2014, 09:47:30
Nog bedankt voor de uitleg, mr. Htip! Had het al wel gevolgd en doorgenomen, maar was vergeten even te reageren (heb ik wel vaker last van).

Ik ga mijn zelfbouwluidsprekers uitvoeren  met een variabele reflexpijp waardoor ik met de afstemming kan spelen. Hiermee hoop ik de 55Hz piek te kunnen temmen, daarna even zien hoe we dan varen en wat er nodig is om die 90Hz te lijf te gaan.

Ondertussen zijn er wel weer wat veranderingen doorgevoerd:

- luidsprekers zijn nu Audiolab Forto's en een Audiolab center. Nog steeds tijdelijk, want worden vervangen als mijn zelfbouwers klaar zijn, maar prima geluid...

- meubel is de deur uit, zo kan ik mijn sub beter plaatsen en kan ik de andere apparatuur ook beter kwijt. Ben begonnen aan een Flexy-rack, hoop die ergens deze week af te hebben (dan zal ik wel wat nieuwe foto's maken)

- bioscoopstoelen zijn weg en vervangen door Ikea Poangs en een kringloop hocker om de beentjes op te leggen

Verder heb ik de units in huis voor de zelfbouwspeakers en ook ligt het zaagplan al klaar. Volgende week gaat dat feest beginnen, hoop ze dan binnen een paar maandjes af te hebben...
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> laagproblemen in stereo
Post by: Zymotic on November 13, 2014, 18:01:52
Straks als je nieuwe reciever er is, is het wel weer tijd voor nieuwe foto's ;-)
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> laagproblemen in stereo
Post by: mikekiwi on November 13, 2014, 18:50:38
Straks als je nieuwe reciever er is, is het wel weer tijd voor nieuwe foto's ;-)
Ja...en niet alleen door de receiver, want ik heb gezien dat ik een paar andere updates ook niet heb gemeld (in woord en beeld)  :-[ :-[ :-[

Nieuwe luidspreker staan er namelijk ook al, een ander meubel, andere stoelen. En ja, ik woon nog wel in hetzelfde huis  :turn:

En dus wordt het na aankomst van de receiver (en wellicht meer) en herinstallatie inderdaad tijd voor een update.
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> laagproblemen in stereo
Post by: mikekiwi on November 15, 2014, 16:28:15
Als voorbode op de foto's even schetsen wat de acties zijn.

Onder het motto: "Less is more" ben ik een frisse start aan het maken. Minder op twee paarden wedden (surround + stereo), maar volledig riching surround bewegen.
Muziek luisteren deed ik in praktijk altijd beneden in de woonkamer op mijn Arcam-set met Boston A25's.

Dus zo goed als alle apparatuur in de HT gaat weg en wordt vervangen, de luidsprekers blijven.

Wat had ik:
Marantz SR-12S1 surround receiver
Marantz CD-63 MKII KI Signature
Dual 606 platenspeler + Nad PP2i phonovoorversterker
Philips BD-5300 BluRay-speler
Mede8er 400X2 Mediaplayer
WD TV Play  Mediaplayer (Netflix)

Wat wordt het:
Denon AVRX-1100W Surround Receiver
Dune HD Max + 2TB schijf (BluRay + Mediaplayer)
WD TV Play  Mediaplayer (Netflix)

En natuurlijk mijn Optoma beamer+scherm, dat blijft gewoon hangen...

Wellicht sluit ik mijn Sony CD-speler er nog op aan voor als ik toch een cd-tje wil draaien.

Luidsprekers zijn zelfbouw PaperHatts (ontwerp Tony Gee, zie dit topic (http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=141306.0)) . Dat is nu nog een stereo paartje, maar de centerspeaker ga ik op korte termijn maken. Tweeter is al in huis, de rest ga ik binnenkort bestellen.
Achterluidsprekers zijn Mission M30's. Op zich ben ik daar wel tevreden mee. Ik ga daar zeker niet dezelfde luidsprekers voor inzetten als de frontluidsprekers vanwege de kosten, wellicht ga ik nog wel iets anders zelfbouwen. Zit nog steeds een beetje met de plaatsing te hannesen (zie dit topic (http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=143422.msg2637460#msg2637460), daar is het ook wel een beetje van afhankelijk wat ik ga doen.

Verder zijn er ook extra gordijnen aangeschaft, het verduisterende rolgordijn had teveel kieren die toch nog het een ander doorlieten.

Zo, dat zijn de plannen, over een weekje ben ik een heel eind verder. De Dune is er al, de Denon komt medio volgende week...
Title: Re: Kiwi's HT- en Muziekzolder -> nieuwe start: Less is more
Post by: mikekiwi on November 22, 2014, 14:25:23
Gisteren is de Denon receiver aangekomen. Uitgepakt, kast leeggehaald en samen met wat er gaat blijven weer opgesteld. Vandaag alles aangesloten en Audyssey zijn ding laten doen. Even wat handmatig bijregelen (waarom zet Audyssey de fronts op crossover 250Hz en veel kleinere surrounds op 80Hz ???) en een testritje gemaakt met een aflevering van Lilyhammer.

Bevalt prima zo! Receiver doet wat hij moet doen en is prima in te stellen en te bedienen. De Dune HD Max maakt wat herrie als hij uitstaat (nas-functie staat aan, gaat weer uit als ik de inhoud een beetje op orde heb), verder ook prima.

De WD TV Play werkt perfect met Netflix, alleen kreeg ik bij Lilyhammer geen surround geluid via hdmi. MOet ik nog even naar kijken cq aan sleutelen.

Nu nog de overbodige spullen weg en de kamer wat opruimen en dan ben ik (voorlopig)  weer even klaar wat apparatuur betreft en kan ik eindelijk aan het maken van de centerspeaker beginnen...

En nu dan weer een foto-update: