Htforum.nl

HT/STEREO overeenkomstige topics => Algemeen => Topic started by: HTip on October 3, 2010, 16:33:58

Title: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 3, 2010, 16:33:58
Op het forum worden regelmatig vragen gesteld over het afstellen van je set. Het optimaal afstellen van het geluid is een must om het beste eruit te halen. Ik heb hetgene wat ik door de jaren geleerd (en zeer recent is gefinetuned) heb in deze post samengevat. De plaatsing is voor een 5.1 setup. Voor een 7.1 setup gelden andere regels, maar de rest is hetzelfde. Ook voor stereosets kan je deze richtlijnen gebruiken. Je bent dan alleen eerder klaar :D Het beste resultaat is natuurlijk ook nog afhankelijk van een groot aantal andere factoren, zoals ruimte, akoestiek, inrichting, etc. maar dat maakt het onnodig complex. Kan altijd nog ;)

Om te beginnen heb je hetvolgende nodig:
Plaatsing
Begin met alleen de fronts, want als het in stereo niet goed klinkt kan het in surround ook niet goed klinken. Kies een sweetspot, in mijn geval exact tussen de 2 voorstoelen. Optimaal voor stereo is een symmetrische opstelling met een hoek van 25-35 graden met de middenlijn. Zie onderstaande afbeelding om dat te illustreren. Ik zit op het randje voor stereo, maar dat ligt aan de breedte van de HT en de vrije ruimte die de Notes nodig hebben. Voor de surrounds geldt ook een stelregel. Deze staan op ca. 110 graden vanaf de middenlijn. Ook deze staat op onderstaande afbeelding.

(http://lh4.ggpht.com/_sOkGvc5ueBI/TKg3eol1wFI/AAAAAAAAGLM/nsNd8GkL07A/s640/Ontwerp%20HT%20-%20kijk-%20en%20luisterpositie%2020101003.jpg)

Voor de optimale plaatsing ga je zitten op de gekozen sweetspot en experimenteer met de plaatsing. Doe dit op gehoor, want geen enkel testsignaal dat ik ken kan je hierbij helpen. Wat ik vorig jaar al gedaan heb is hetvolgende:

Voor een dedicated stereoset, zonder subwoofer, ben je nu klaar! Dit geldt dus niet voor een receiver die naast HT ook voor stereo wordt gebruikt.

Afstanden (timing)
Door de nieuwe projectiewand staan de fronts en center op precies dezelfde afstand en dat komt de homogeniteit van het geluid zeer ten goede. Er is dan geen enkele vertraging nodig om de voorste speakers op 1 lijn te krijgen, dus als dat een mogelijkheid is zeker doen.

De rears moeten natuurlijk op 1 lijn komen en dezelfde afstand tot de sweetspot hebben. Dat betekent veel meten en wat dan helpt is een rechte achterwand (die ik niet heb), dus bij mij is het podium de referentie geweest. De rears zijn nog 10 cm naar buiten geplaatst voor een ruimtelijker beeld.

De afstanden die in de processor moeten worden ingesteld worden gemeten vanaf de voorkant van de speaker tot de sweetspot. Voor de sub zijn hiervoor 2 mogelijkheden:
* dit geldt dus ook voor een externe DSP-oplossing, zoals de Velodyne SMS-1, DSPeaker AntiMode, SVS AS-EQ1, etc.


Volume (level)

Tot slot nog het level op een referentieniveau brengen. Zet in de receiver alle kanalen op 0dB. Gebruik voor de komende testsignalen een test-DVD en niet de ingebouwde ruisgenerator. De laatste zijn, bij de meeste receivers, minder breedbandig. Plaats de dB-meter op de sweetspot (op een statief of in de hand). Zorg er in ieder geval voor dat er geen obstakels zijn tussen de speaker en de dB-meter. Kies voor weighting C en response slow. Speel het testsignaal alleen op de linker front. Zet het mastervolume van de versterker zo, dat de dB-meter 75dB aanwijst. Vervolgens het signaal op de center afspelen en kijk hoeveel dB gedempt/versterkt moet worden. Deze onthouden of opschrijven. Dan de rechter front, rechter rear en linker rear. Stel dan deze waarden in in de processor. Ter controle nogmaals de hele reeks.

Extra uitleg voor gebruik van de dB-meter. Er zit een schaalverdeling op je dB-meter. Die loopt terug van 120 naar 0 in stappen van 10dB. Die zet je op 70, zodat je 75dB nauwkeurig kan aflezen. In de receiver staat FL (front left) dan op 0dB. Dan langzaam het mastervolume opschroeven totdat de wijzer op +5dB staat.

Dan nog de sub. De meeste test-DVD's hebben daar een apart signaal voor. Dit signaal wisselt continu tussen de FL en sub. Ook deze demping in de processor invoeren.


Cross-overfrequentie

Receiver
Stelregel is 1.5x de laagste frequentie die je speakers aankunnen, het zgn. -3dB-punt. Mijn receiver heeft slechts 1 instelling voor alles, dus dan is de center een compromis. Maar luisteren is de beste methode. Je hoort vanzelf of de center het laag aankan of dat je dat beter aan de sub kan overlaten. Niet alle processors/receivers hebben dezelfde mogelijkheden voor het instellen van de x-over. Indien mogelijk zo nauwkeurig mogelijk, anders de waarde die de gewenste waarde het dichts benaderd.

Subwoofer
Als je in je processor/receiver de x-over kan instellen moet je de x-over van de sub zo hoog mogelijk zetten. Bij voorkeur helemaal uit. Alleen als je dat niet kan, dan stel je de x-over van de sub volgens dezelfde regel in als bij de receiver.

Voorbeeld
Het -3dB punt van mijn fronts en rears is 35Hz. Theoretisch is dat dus 1,5x35=52Hz. Ik heb 50 en 60Hz geprobeerd, maar ik vond 70Hz beter klinken. Mijn center kan tot 45Hz, dus zou de x-over 1,5x45=67Hz, afgerond naar boven is dat 70Hz en dat klinkt prima ;) Voor receivers die bijv. alleen 80/100/120 Hz kunnen instellen dan deze in dit geval op 80Hz plaatsen.


Controle
Luister naar een stereo-/surroundtrack die je heel goed kent en kijk of je het geluid goed (genoeg) vindt. Is dat niet het geval, loop dan alle stappen nogmaals na. Vindt je het wel goed dan is het enige wat nog rest... genieten :music:

Verder verplicht leesvoer:
- De 4 G's van HT/multichannel (http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=14147.0)
- Gids voor het instellen van de subwoofer in je Home Theater (http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=18924.0)
- Large of Small? (http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=9413.0)

EDIT: Omdat er wel eens vragen over worden gesteld de volgende passage toch toegevoegd. Het is een beetje technisch, maar het kan ook verklarend werken. Vragen kun je natuurlijk hier stellen.

Gevoeligheid van een speaker i.r.t. te leveren vermogen door de versterker

Hier een poging om duidelijk te maken wat allemaal van invloed is op het geluid wat hierboven optimaal is ingesteld.

Het leveren van geluid gaat in principe om geluidsdruk op te bouwen. En daar is vermogen voor nodig. De luisteraar bepaalt hoeveel geluidsdruk nodig is. Is dat niet voldoende, dan vragen we de receiver om meer vermogen te leveren. Resultaat is een hogere geluidsdruk. Hoeveel vermogen nodig is om een acceptabele geluidsdruk op te bouwen probeer ik hieronder uit te leggen. En dat is weer afhankelijk van de gevoeligheid van een speaker. De gevoeligheid van een speaker wordt aangeduid in dB/W/m. Dat is de geluidsdruk die een speaker kan opbouwen met 1W vermogen op 1m afstand. Natuurlijk neemt die druk af naarmate de afstand toeneemt. Als je bijv. 3m van de speakers afzit is dit 10dB minder.

Tabel voor vermindering van de geluidsdruk op de luisterplaats:
3m = -10dB
4m = -12dB
5m = -14dB

Dit wordt weer verhoogd door de reflecties van de wanden (zonder absorptie/diffusie) de geluidsdruk op de luisterplaats met ca. 5dB. Met een optimale akoestiek (basstraps, absorptie en difussie) wordt er minder geluidsdruk opgebouwd. Die +5dB is dan niet van toepassing. Wanneer 5 speakers tegelijk spelen dan wordt dit nogmaals verhoogd, maar nu met ca. 7dB.

Formule (met 5 speakers): Geluidsdruk (op 3m afstand) = gevoeligheid - 5dB + 7 dB

Voorbeeld:
Gevoeligheid van speaker is 88dB/W/m, dan is op 3m afstand de geluidsdruk met 1W nog 78dB. Door reflecties van de wanden wordt dit 83 dB op de luisterplaats. Met 5 speakers bereik je 90dB. Met 1W kan je dus genoeg druk opbouwen. Echter muziek en film bestaat uit veel verschillende frequenties en lage frequenties vragen meer vermogen dan hoge, dus een hogere mogelijke geluidsdruk is zeker nodig. Een verstandig maximum is 95-100 dB op de luisterpositie. Om dat te kunnen halen heb je dus 5-10 dB meer geluidsdruk nodig. Dat laatste is verdubbeling van de beleefde geluidsdruk en daar heb je 10x zoveel vermogen nodig :o

Ook hier is weer een tabel voor ;)
+6dB = 4W
+8dB = 6.3W
+10dB = 10W
+13dB = 20W
+15dB = 32W
+18dB = 63W
+20dB = 100W, maar dan je dus op 110dB (en dat is niet aan te bevelen ;))

In het voorbeeld moet de versterker dus leveren, ca. 3.2W (+5dB) en 10W (+10dB). Alleen hiermee ben je er nog niet... Bij langdurig gebruik worden de spoelen in de speakers warm en neemt de gevoeligheid af en heb je tussen de 1,5 en 2x zoveel vermogen nodig. Dus zitten we al op 6.4 en 20W. Tot slot speelt de impedantie (4, 6 of 8 Ohm) nog een rol. Het benodigde vermogen neemt voor 4 en 6 Ohms speaker nog meer toe. Voor 4 Ohms speakers zelfs een verdubbeling, maar de meeste speakers zijn 6-8 Ohm, dus dat valt wel mee.

Het lijkt me duidelijk dat hoe lager de gevoeligheid van de speaker is hoe meer vermogen je nodig hebt ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Robbert54 on October 3, 2010, 16:40:30
heel handig dit :pompom: :pompom:
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Marsh on October 3, 2010, 16:47:34
Zo komen we er wel!  ;D
Uitgeprint en richting de HT!
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 3, 2010, 16:51:36
Wat ik nog vergeten was te zeggen. Als iemand aanvullingen/opmerkingen/verbeterpunten heeft dan natuurlijk graag hier aangeven. Zo leren we allemaal...
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: jowi on October 3, 2010, 16:51:49
Quote from: HTip on October  3, 2010, 16:33:58
Speel het testsignaal alleen op de linker front. Zet het mastervolume van de versterker zo, dat de dB-meter 75dB aanwijst. Vervolgens het signaal op de center afspelen en kijk hoeveel dB gedempt/versterkt moet worden. Deze onthouden of opschrijven.
Waarom alles relatief tov de linker front? Waarom niet alle kanalen absoluut met de dB meter meten en dus per kanaal instellen?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 3, 2010, 16:53:08
Quote from: jowi on October  3, 2010, 16:51:49
Waarom alles relatief tov de linker front? Waarom niet alle kanalen absoluut met de dB meter meten en dus per kanaal instellen?
Dat doe je in principe ook, maar als referentie begin je dus links voor. Dat is je 0dB punt.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: RobertVanWoerden on October 3, 2010, 16:59:24
Goede uitleg Htip, bedankt.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: jowi on October 3, 2010, 17:24:07
Quote from: HTip on October  3, 2010, 16:53:08
Dat doe je in principe ook, maar als referentie begin je dus links voor. Dat is je 0dB punt.
Ik zie nu dat je deze werkwijze aanhoud met een extern signaal, dan klopt het idee wel. Ik twijfel wel bij de opmerking dat dit beter zou zijn dan interne ruis maar goed. Het is me duidelijk.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Staaled on October 3, 2010, 17:26:42
Mbt delay van de subwoofer (keuze voor wand- ipv subafstand tov sweetspot) is mijn idee in deze dat het een specifieke DD-treatment is aangezien er DSP plaatsvindt.
zie ook http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=104896.25 (http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=104896.25) en verder.

Ik heb zelf nogal wat delays geprobeerd op mijn TDAi icm een actieve sub. DSP in de sub staat op bypass en daarmee bereik ik het beste resultaat
indien delay het feitelijk verschil in afstand tussen mains en sub is.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 3, 2010, 17:31:00
Quote from: jowi on October  3, 2010, 17:24:07
Ik zie nu dat je deze werkwijze aanhoud met een extern signaal, dan klopt het idee wel. Ik twijfel wel bij de opmerking dat dit beter zou zijn dan interne ruis maar goed. Het is me duidelijk.
De interne ruisgenerator van een receiver is vaak minder breedbandig dan een extern signaal. Daarbij stuurt de versterker dan een 0dB-signaal uit en dan bestaat het risico dat je teveel gaat compenseren. Dat is een fout die ik zelf ook gemaakt heb ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: jowi on October 3, 2010, 17:32:31
Quote from: HTip on October  3, 2010, 17:31:00
De interne ruisgenerator van een receiver is vaak minder breedbandig dan een extern signaal. Daarbij stuurt de versterker dan een 0dB-signaal uit en dan bestaat het risico dat je teveel gaat compenseren. Dat is een fout die ik zelf ook gemaakt heb ;)
Wel leuk om de twee methodes eens te vergelijken :) ben benieuwd of het scheelt, en hoeveel in dat geval :)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 3, 2010, 17:33:00
Quote from: Hipster on October  3, 2010, 17:26:42
Mbt delay van de subwoofer (keuze voor wand- ipv subafstand tov sweetspot) is mijn idee in deze dat het een specifieke DD-treatment is aangezien er DSP plaatsvindt.
zie ook http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=104896.25 (http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=104896.25) en verder.

Ik heb zelf nogal wat delays geprobeerd op mijn TDAi icm een actieve sub. DSP in de sub staat op bypass en daarmee bereik ik het beste resultaat
indien delay het feitelijk verschil in afstand tussen mains en sub is.
Daar heb je een punt. DSP zorgt voor een kleine vertraging.
Ik zal het toevoegen...
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 3, 2010, 17:33:34
Quote from: jowi on October  3, 2010, 17:32:31
Wel leuk om de twee methodes eens te vergelijken :) ben benieuwd of het scheelt, en hoeveel in dat geval :)
Is zeker een leuk idee. Bij mij scheelde het aanzienlijk ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Marsh on October 3, 2010, 17:35:24
Ik heb het zojuist geprobeerd met de software die ik heb (DVI dvd) maar helaas kom ik daar niet zo goed mee uit de voeten.
In de uitleg van HTip geeft hij aan dat je het master volume omhoog moet zetten tot je DB meter 75db aangeeft, enkel gaat mijn db meter niet zo ver, maar is het 0 t/m 10. Ik heb hem daarom weer afgesteld via de ruis van de versterker (DVI dvd begreep ik maar weinig van) en per kanaal zo goed mogelijk proberen af te stellen op 0 db. (dit is mij ooit zo getipt op het forum) Mijn versterker kan ik niet lager zetten als 80 Hz (althans, op het normale schermpje van de Marantz, ik heb hem nog niet aangesloten gehad op het scherm) en de db meter moest zelfs op 60 range om de speakers goed op de 0db te krijgen  ;D ..of dat juist is, ook met betrekking op de speaker specificaties is mij nog een groot raadsel.. (idem voor small/large) .. al met al.. een nieuwe DB meter met nieuwe software zal waarschijnlijk geen slecht plan zijn  ;D (Lange leve de M&G's!)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: bmateijsen on October 3, 2010, 17:43:33
Quote from: jowi on October  3, 2010, 17:24:07
Ik zie nu dat je deze werkwijze aanhoud met een extern signaal, dan klopt het idee wel. Ik twijfel wel bij de opmerking dat dit beter zou zijn dan interne ruis maar goed. Het is me duidelijk.

Dat ligt erg aan de processor/ versterker. Bij veel versterkers in de low/ mid-range is het niet goed en kan je beter externe bron gebruiken. Bij de AVR600 kan je de interne ook gebruiken ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: jowi on October 3, 2010, 17:45:02
Quote from: bmateijsen on October  3, 2010, 17:43:33
Dat ligt erg aan de processor/ versterker. Bij veel versterkers in de low/ mid-range is het niet goed en kan je beter externe bron gebruiken. Bij de AVR600 kan je de interne ook gebruiken ;)
Kijk, dat wou ik ff horen :D overigens weet ik inmiddels ook dat puur technisch afstellen niet altijd de heilige graal is... je moet ook niet vergeten te blijven luisteren. Bij mij staat de ene rearspeaker bijv. in een lastige hoek, de andere staat vrij. Als ik beide rears netjes afstel dan klinkt de 'achterkant' gewoon niet in balans. Dus dan ga ik toch op het gehoor daar wat aan wijzigen...
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: yorkie13 on October 3, 2010, 18:31:37
Zeer leerzaam topic, in basis duidelijke uitleg.

maar hoe de x-over van de subwoofer te bepalen :80, 100 of 120 hz voor de LFE ?

Ik heb nu alles op 80 hz staan , fronts center en surrounds, en de subwoofer op 120 hz.
Db meter via het linker kanaal op 0 en dan alles op 75 db afgeregeld.

De 4G voldoe ik bijna aan, center en fronts zijn gelijke monitors en staan precies op gelijke afstand
van de luisterplek, nu 3,75 m.
De surrounds zijn dipools op 1,5 m van de luisterplek.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Denon Focal on October 3, 2010, 20:42:42
Mooi topic, hier kunnen we allemaal wat van leren.

Ik heb altijd begrpen dat voor stereo een gelijkzijdige opstelling de beste is (afstand tussen de speakers is hetzelfde als de afstand van de speaker tot de luisterpositie), Dat zou betekenen dat de hoek 60 graden moet zijn, cq 30 zoals jij hem beschrijft). Is 25 of 35 graden een compromis of klinkt dat ook goed?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: blue-eyes on October 3, 2010, 20:46:34
Je stelt dat dit voor zowel stereo als HT geldt.



Mag je me wat uitleggen.

Waarom zou je in plain stereo ook de afstanden en level moeten instellen? Ik laat deze middels plain stereo standaard staan (dus 0 mtr en 0 dB). Dit bij de speakers op large. Bij de stereo instelling waar ik de sub laat mee doen heb ik dit wel ingesteld.
Voor de HT zijn deze wel ingesteld.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: djaxx on October 3, 2010, 20:58:58
Bedankt Philip, ga me er eens in verdiepen!

Btw, welke software word best gebruikt om te testen? Is dit ergens te downloaden of moet je die ergens aankopen?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 3, 2010, 22:20:14
Quote from: RA SUBS on October  3, 2010, 18:31:37
Zeer leerzaam topic, in basis duidelijke uitleg.

maar hoe de x-over van de subwoofer te bepalen :80, 100 of 120 hz voor de LFE ?

Ik heb nu alles op 80 hz staan , fronts center en surrounds, en de subwoofer op 120 hz.
Db meter via het linker kanaal op 0 en dan alles op 75 db afgeregeld.

De 4G voldoe ik bijna aan, center en fronts zijn gelijke monitors en staan precies op gelijke afstand
van de luisterplek, nu 3,75 m.
De surrounds zijn dipools op 1,5 m van de luisterplek.
Als je in je processor/receiver de x-over kan instellen moet je de x-over van de sub zo hoog mogelijk zetten. Bij voorkeur helemaal uit. Alleen als je dat niet kan, dan stel je de x-over van de sub volgens dezelfde regel in.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 3, 2010, 22:22:15
Quote from: Denon Focal on October  3, 2010, 20:42:42
Mooi topic, hier kunnen we allemaal wat van leren.

Ik heb altijd begrpen dat voor stereo een gelijkzijdige opstelling de beste is (afstand tussen de speakers is hetzelfde als de afstand van de speaker tot de luisterpositie), Dat zou betekenen dat de hoek 60 graden moet zijn, cq 30 zoals jij hem beschrijft). Is 25 of 35 graden een compromis of klinkt dat ook goed?
Ik heb mijn fronts op 25 graden en dat klinkt prima. Misschien moet je dan wat met toe-in/out spelen om het correct te krijgen. Hangt ook weer af van het afstraalgedrag van je speakers.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 3, 2010, 22:24:56
Quote from: Blue-Eyes on October  3, 2010, 20:46:34
Je stelt dat dit voor zowel stereo als HT geldt.



Mag je me wat uitleggen.

Waarom zou je in plain stereo ook de afstanden en level moeten instellen? Ik laat deze middels plain stereo standaard staan (dus 0 mtr en 0 dB). Dit bij de speakers op large. Bij de stereo instelling waar ik de sub laat mee doen heb ik dit wel ingesteld.
Voor de HT zijn deze wel ingesteld.

Heb je gelijk in. Als je in stereo zonder sub speelt dan heb je geen last van delays en levels. Voor een pure stereoset ben je dus klaar na de plaatsing ;)

Ik zal ook dat toevoegen. Is iets voor morgen...
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: celerontje on October 3, 2010, 22:26:25
Quote from: Marsh on October  3, 2010, 17:35:24
In de uitleg van HTip geeft hij aan dat je het master volume omhoog moet zetten tot je DB meter 75db aangeeft, enkel gaat mijn db meter niet zo ver, maar is het 0 t/m 10.
Er zit toch een joekel van een range-knop op zo'n ding? :D
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 3, 2010, 22:27:04
Quote from: djaxx on October  3, 2010, 20:58:58
Bedankt Philip, ga me er eens in verdiepen!

Btw, welke software word best gebruikt om te testen? Is dit ergens te downloaden of moet je die ergens aankopen?
Geen idee of je bepaalde software kan downloaden. Er zijn genoeg test-DVD's te koop, o.a. AVIA, DVE, CARA.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 3, 2010, 22:36:06
Quote from: Marsh on October  3, 2010, 17:35:24
Ik heb het zojuist geprobeerd met de software die ik heb (DVI dvd) maar helaas kom ik daar niet zo goed mee uit de voeten.
In de uitleg van HTip geeft hij aan dat je het master volume omhoog moet zetten tot je DB meter 75db aangeeft, enkel gaat mijn db meter niet zo ver, maar is het 0 t/m 10. Ik heb hem daarom weer afgesteld via de ruis van de versterker (DVI dvd begreep ik maar weinig van) en per kanaal zo goed mogelijk proberen af te stellen op 0 db. (dit is mij ooit zo getipt op het forum) Mijn versterker kan ik niet lager zetten als 80 Hz (althans, op het normale schermpje van de Marantz, ik heb hem nog niet aangesloten gehad op het scherm) en de db meter moest zelfs op 60 range om de speakers goed op de 0db te krijgen  ;D ..of dat juist is, ook met betrekking op de speaker specificaties is mij nog een groot raadsel.. (idem voor small/large) .. al met al.. een nieuwe DB meter met nieuwe software zal waarschijnlijk geen slecht plan zijn  ;D (Lange leve de M&G's!)
Dat had ik misschien iets duidelijker moeten uitleggen...

Er zit een schaalverdeling op je dB-meter. Die loopt terug van 120 naar 0 in stappen van 10dB. Die zet je op 70, zodat je 75dB nauwkeurig kan aflezen. In de receiver staat FL (front left) dan op 0dB. Dan langzaam het mastervolume opschroeven totdat de wijzer op +5dB staat.

Wat de x-over van je Marantz betreft, die zou je in stappen van 10Hz moeten kunnen instellen. Ik ken de SR5001 niet, maar volgens mij zijn de SR's allemaal gelijk daarmee.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: pi on October 3, 2010, 22:45:29
Dank HTip, dit wordt zeer gewaardeerd! ("kei-hendig" zouden we in Brabant zeggen  ;)  )
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: celerontje on October 3, 2010, 23:07:15
Even voor de volledigheid: Als je begint eerst alles op 0 zetten in je receiver. ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: VlisChris on October 3, 2010, 23:31:33
Voor de mensen die nog een decibelmeter moeten aanschaffen:
Het werkt fijner met een analoge meter dan met een digitale. Je zult nooit een volledig consequente waarde op je scherm krijgen en dan is analoog wat makkelijker af te lezen en te zien of je goed in de buurt van 75db zit dan met een digitale meter.
Ooit na een tip op yet forum zelf analoog gekocht, ennlater voor ee lol eens digitaal geprobeerd en vind get zelf ook absoluut fijner werken.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Madhouse on October 4, 2010, 12:03:10
Een digitale meter gaat wel, maar analoog (mits er een slow finctie op zit) is idd makkelijker. Ik had hiervoor een digitale en daar heb ik mijn set goed mee af kunnen stellen. Ik heb nu een RadioShack analoge (toch wel één van de betere dB meters) en heb het nagemeten maar hoefde eigenlijk geen correctie's te doen. Je moet met een digitale wat meer de tijd nemen, dan komt het goed. De RadioShack heb ik uiteindelijk gekocht om samen met de REW software te gaan gebruiken.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Etiennevh on October 4, 2010, 13:20:50
Thanks Philip voor je duidelijke verhaal! Ik begrijp nog niet alles, maar als ik vragen heb weet ik je te vinden ;)

Zeker een nieuw topic waard! :)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 4, 2010, 14:51:56
Quote from: Marsh on October  3, 2010, 17:35:24
...Mijn versterker kan ik niet lager zetten als 80 Hz (althans, op het normale schermpje van de Marantz, ik heb hem nog niet aangesloten gehad op het scherm)...

Quote from: HTip on October  3, 2010, 22:36:06
Wat de x-over van je Marantz betreft, die zou je in stappen van 10Hz moeten kunnen instellen. Ik ken de SR5001 niet, maar volgens mij zijn de SR's allemaal gelijk daarmee.

Dat laatste blijkt niet helemaal te kloppen. Ik heb even in jouw handleiding gekeken en je hebt alleen de keuze uit 80/100/120/150/180 Hz.

Quote
LPF/HPF
When you use a subwoofer, you can select the cutoff frequency for the small speakers used. Select one of the crossover frequency levels according to the size of the small speaker connected.
80Hz - 100Hz - 120Hz - 150Hz - 180Hz

Afhankelijk van jouw speakers kies je dus degene die het dichtst de gewenste waarde benadert.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 4, 2010, 14:55:46
Fijn om te lezen dat jullie dit topic zo waarderen. Mijn manier om iets terug te geven aan het forum waar ik een groot deel van mijn kennis heb verkregen :thumbs-up:

Ik heb overigens de startpost aangepast met jullie aanvullingen. Bedankt daarvoor!
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Marsh on October 4, 2010, 16:46:02
Quote from: HTip on October  4, 2010, 14:51:56
Dat laatste blijkt niet helemaal te kloppen. Ik heb even in jouw handleiding gekeken en je hebt alleen de keuze uit 80/100/120/150/180 Hz.

Afhankelijk van jouw speakers kies je dus degene die het dichtst de gewenste waarde benadert.

Hmm.. maar ik kan in mijn versterker enkel maar 1 waarde ingeven, ik neem aan dat ik dan de fronts pak als referentie?

Specs van mijn 2 E680:

System Type   3 Way Bassreflex
Woofer (mm/in)   2 x 203 / 8
Midrange (mm/in)   76 / 3
Tweeter (mm/in)   25 / 1 Dome
Power (W, long/short term)   120 / 170
Sensitivity (dB, 2.8V/1m)   90
Frequency Range (Hz)   40 - 20000
Impedance (Ohm)   6
Weight (kg/lb)   13,8/30,42
Overall dimensions (mm/in, HxWxD)   1029x257x265/40,51x10,11x10,40
Finishes   Dark Apple
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Robbert54 on October 4, 2010, 19:43:47
er staat trouwens een rekenfoutje Philip:

1.5 x 35 = 52.5


Quote from: Marsh on October  4, 2010, 16:46:02
Hmm.. maar ik kan in mijn versterker enkel maar 1 waarde ingeven, ik neem aan dat ik dan de fronts pak als referentie?

Specs van mijn 2 E680:

System Type   3 Way Bassreflex
Woofer (mm/in)   2 x 203 / 8
Midrange (mm/in)   76 / 3
Tweeter (mm/in)   25 / 1 Dome
Power (W, long/short term)   120 / 170
Sensitivity (dB, 2.8V/1m)   90
Frequency Range (Hz)   40 - 20000
Impedance (Ohm)   6
Weight (kg/lb)   13,8/30,42
Overall dimensions (mm/in, HxWxD)   1029x257x265/40,51x10,11x10,40
Finishes   Dark Apple
dan zou je dus 80Hz moeten aanhouden

even off-topic: ik heb het eetschema niet kunnen vinden, sorry :(
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 4, 2010, 19:58:10
Quote from: Marsh on October  4, 2010, 16:46:02
Hmm.. maar ik kan in mijn versterker enkel maar 1 waarde ingeven, ik neem aan dat ik dan de fronts pak als referentie?

Specs van mijn 2 E680:

System Type   3 Way Bassreflex
Woofer (mm/in)   2 x 203 / 8
Midrange (mm/in)   76 / 3
Tweeter (mm/in)   25 / 1 Dome
Power (W, long/short term)   120 / 170
Sensitivity (dB, 2.8V/1m)   90
Frequency Range (Hz)   40 - 20000
Impedance (Ohm)   6
Weight (kg/lb)   13,8/30,42
Overall dimensions (mm/in, HxWxD)   1029x257x265/40,51x10,11x10,40
Finishes   Dark Apple

Voor de x-over moet je de laagste frequentie nemen die het hoogst is. In mijn geval de center (45 ipv 35 Hz). Kan dus heel goed dat je de center of rears moet kiezen.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 4, 2010, 20:00:27
Quote from: The Vampire on October  4, 2010, 19:43:47
er staat trouwens een rekenfoutje Philip:

1.5 x 35 = 52.5
Nee hoor, er staat nu 52.5Hz :D

Quote from: The Vampire on October  4, 2010, 19:43:47
dan zou je dus 80Hz moeten aanhouden
Is afhankelijk van de specs van de andere speakers.

Quote from: The Vampire on October  4, 2010, 19:43:47
even off-topic: ik heb het eetschema niet kunnen vinden, sorry :(
:unsure: die kan ik niet helemaal plaatsen ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Robbert54 on October 4, 2010, 20:03:55
Quote from: HTip on October  4, 2010, 20:00:27

:unsure: die kan ik niet helemaal plaatsen ;)
die was voor Marsh Bedoeld :D
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Marsh on October 4, 2010, 22:37:43
Quote from: HTip on October  4, 2010, 20:00:27
:unsure: die kan ik niet helemaal plaatsen ;)

;D



Quote from: The Vampire on October  4, 2010, 19:43:47

even off-topic: ik heb het eetschema niet kunnen vinden, sorry :(

Ik dacht al.. moet ie m nog gaan verzinnen ofzo  ;D :angel:

Quote from: HTip on October  4, 2010, 19:58:10
Voor de x-over moet je de laagste frequentie nemen die het hoogst is. In mijn geval de center (45 ipv 35 Hz). Kan dus heel goed dat je de center of rears moet kiezen.

Ah... begin dat punt denk ik te snappen. Nu nog dat stomme afstellen met die db-meter  :-X
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 4, 2010, 22:46:27
Quote from: Marsh on October  4, 2010, 22:37:43
Ah... begin dat punt denk ik te snappen. Nu nog dat stomme afstellen met die db-meter  :-X
Mooi zo! In de openingspost heb ik het gebruik van de dB-meter beter uitgelegd. Misschien dat je daarmee verder komt...
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: blue-eyes on October 5, 2010, 07:53:38
Quote from: HTip on October  4, 2010, 19:58:10
Voor de x-over moet je de laagste frequentie nemen die het hoogst is. In mijn geval de center (45 ipv 35 Hz). Kan dus heel goed dat je de center of rears moet kiezen.

Ik zou altijd ruim boven deze onderkant gaan zitten. De afgegeven specs zijn niet het meest stabiele deel van de speaker, je moet het daadwerkelijke afvalpunt nemen en dit naadloos laten overlappen met de sub.
Ik weet bijna zeker als het laagste punt 45 is, je daar de sub laat meedoen, je van 45 - 60 of verder, vermoedelijk een dipje hebt.



p.s. Ik weet niet of dat in het begin al zo verwoord heb, ik reageer nu alleen op de quote ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Marsh on October 5, 2010, 08:14:23
Quote from: Blue-Eyes on October  5, 2010, 07:53:38
Ik zou altijd ruim boven deze onderkant gaan zitten. De afgegeven specs zijn niet het meest stabiele deel van de speaker, je moet het daadwerkelijke afvalpunt nemen en dit naadloos laten overlappen met de sub.
Ik weet bijna zeker als het laagste punt 45 is, je daar de sub laat meedoen, je van 45 - 60 of verder, vermoedelijk een dipje hebt.



p.s. Ik weet niet of dat in het begin al zo verwoord heb, ik reageer nu alleen op de quote ;)

Whaaa ga het nou niet ingewikkelder maken !  :baaa:
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Madhouse on October 5, 2010, 08:17:11
Quote from: Marsh on October  4, 2010, 22:37:43
Ah... begin dat punt denk ik te snappen. Nu nog dat stomme afstellen met die db-meter  :-X

Anders kom ik je volgende week wel helpen!  ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Marsh on October 5, 2010, 08:20:51
Quote from: Madhouse on October  5, 2010, 08:17:11
Anders kom ik je volgende week wel helpen!  ;)

:headbanging:
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: blue-eyes on October 5, 2010, 09:58:09
Quote from: Marsh on October  5, 2010, 08:14:23
Whaaa ga het nou niet ingewikkelder maken !  :baaa:

Het punt van HTIP gaat alleen op als de speakers specs kloppen en deze lijn kaarsrecht is. De lijn loopt altijd af, het is de kunst de beide lijnen van de sub en speaker samen zo recht mogelijk te krijgen.

Madhouse gaat je helpen.


Mijn speakers gaan redelijk tot behoorlijk recht, tot zo'n 35 hz. Na de afstelling door Bjorn staat mijn crossover op 80 . ... . . . . . (ik kan de crossover wel gescheiden instellen (per groep), deze waarde is derhalve geen beperking door de rears).
Dat was gewoon de mooiste integratie met de sub. Je ontlast de mainspeakers, en laat het laag over aan de sub die daar voor ontworpen is.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Marsh on October 5, 2010, 14:01:43
En is het te zeggen in hoeveel zekere zin je écht het verschil gaat merken/horen? Of is dat per set weer verschillend?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: blue-eyes on October 5, 2010, 15:40:38
Acoustiek en hardware afhankelijk, dus ja, verschillend.

Maar bovenalles: als JIJ het plezierig vind, maakt het geen zak meer uit of het correct of niet is ingesteld ;)


Maar ik ga me hier niet teveel in bewegen, laat de experts dit verwoorden ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Marsh on October 5, 2010, 15:47:50
Madhouse zal me hier waarschijnlijk volgende week mee helpen. Ben toch benieuwd, misschien staat het allemaal al wel prima zo.
Maar het klopt wat je zegt, over smaak valt uiteindelijk niet te twisten.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Madhouse on October 5, 2010, 15:48:57
Quote from: Marsh on October  5, 2010, 15:47:50
Madhouse zal me hier waarschijnlijk volgende week mee helpen. Ben toch benieuwd, misschien staat het allemaal al wel prima zo.
Maar het klopt wat je zegt, over smaak valt uiteindelijk niet te twisten.

Ik ben geen expert hoor, maar heb wel veel geleerd hier de afgelopen tijd  ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Ghosty J on October 5, 2010, 16:10:47
'k mis alleen een stuk je over de fase :)

Krijg sinds ik verhuisd ben mijn sub niet meer goed...
Heb al gelezen dat de vertraging van de velodyne 2ms is, maar hoeveel meter moet je dan extra rekenen?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Marsh on October 5, 2010, 16:11:40
Quote from: Ghosty J on October  5, 2010, 16:10:47
'k mis alleen een stuk je over de fase :)

De sub-afstelling? ... dat is volgens mij weer een héél ander verhaal, niet?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Staaled on October 5, 2010, 17:57:36
Quote from: Ghosty J on October  5, 2010, 16:10:47
'k mis alleen een stuk je over de fase :)

Krijg sinds ik verhuisd ben mijn sub niet meer goed...
Heb al gelezen dat de vertraging van de velodyne 2ms is, maar hoeveel meter moet je dan extra rekenen?
Start bij 60 cm (2ft).
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 5, 2010, 22:06:37
Quote from: Blue-Eyes on October  5, 2010, 07:53:38
Ik zou altijd ruim boven deze onderkant gaan zitten. De afgegeven specs zijn niet het meest stabiele deel van de speaker, je moet het daadwerkelijke afvalpunt nemen en dit naadloos laten overlappen met de sub.
Ik weet bijna zeker als het laagste punt 45 is, je daar de sub laat meedoen, je van 45 - 60 of verder, vermoedelijk een dipje hebt.



p.s. Ik weet niet of dat in het begin al zo verwoord heb, ik reageer nu alleen op de quote ;)
Ook hier heb je weer een punt. Je bent goed bezig! Hangt inderdaad van de frequentiekarakteristiek van de speaker af. En er zijn zelfs fabrikanten die het -6dB punt aangeven als laagste weergegeven frequentie en dat is iets wat zo'n speaker echt niet goed kan weergeven. Redelijker is het -3dB punt.

Overigens als je niet van de specs van de fabrikant kan uitgaan heb je een heel ander probleem, want daar kom je zonder meting niet achter.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 5, 2010, 22:18:16
Quote from: Ghosty J on October  5, 2010, 16:10:47
'k mis alleen een stuk je over de fase :)

Krijg sinds ik verhuisd ben mijn sub niet meer goed...
Heb al gelezen dat de vertraging van de velodyne 2ms is, maar hoeveel meter moet je dan extra rekenen?
Subafstelling is zoals Marsh zegt een heel ander verhaal en niet zo eenvoudig. Maar in de startpost staat onder verplicht leesvoer een artikel over het plaatsen van de sub. Daar begint het mee om een goede integratie van je sub in het totale geluidsbeeld te krijgen.

Tipje van de sluier... De fase, en indien mogelijk de polariteit, bepalen of je de sub kan aanwijzen of niet. Soms wordt aangegeven dat dat optimaal is als de sub het hardste klinkt, maar dat heeft met de fysieke plaatsing te maken en heeft een relatie met het probleem van het uitdoven en versterken van staande golven. Een optimaal ingestelde fase laat de sub "verdwijnen" in het geluidsbeeld. Dit is heel vaak een compromis.

Een tip die ik van Bjorn heb gekregen was de intro van "The way you make me feel" van Michael Jackson. Dat basriedeltje zet je op A-B-repeat en daarna an de faseregelaar draaien totdat bovenstaande is bereikt.

Eén punt nog, niet alle subs hebben een mogelijkheid tot 360 graden. Dan is het zoeken naar het compromis. De 360 graden worden bereikt met een polariteit (+/-) en 0-180 graden schaalverdeling.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 5, 2010, 22:19:15
Quote from: Hipster on October  5, 2010, 17:57:36
Start bij 60 cm (2ft).
Klopt precies! 1ms vertraging = 30cm afstand
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: blue-eyes on October 6, 2010, 08:52:04
Een sub is pas goed geintegreerd als je denkt dat de sub niet aanstaat. Vervolgens als je checkt en de sub daadwerkelijk uitzet weet je wat je mist.


Een harde bass, loudness, etc. is smaak, staat los van de theoretisch beste instelling. En zoals gezegt, smaak gaat boven de theoretisch beste instelling!
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Etiennevh on October 6, 2010, 12:15:03
Over leerzaam gesproken.. Wat een topic! :D Bedankt gentlemen!
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: WimB on October 8, 2010, 22:33:06
Quote from: Blue-Eyes on October  6, 2010, 08:52:04
Een sub is pas goed geintegreerd als je denkt dat de sub niet aanstaat. Vervolgens als je checkt en de sub daadwerkelijk uitzet weet je wat je mist.


Een harde bass, loudness, etc. is smaak, staat los van de theoretisch beste instelling. En zoals gezegt, smaak gaat boven de theoretisch beste instelling!
Een sub moet toch bij films die extra diepe bass laten horen/voelen?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: blue-eyes on October 8, 2010, 22:35:48
Quote from: WimB on October  8, 2010, 22:33:06
Een sub moet toch bij films die extra diepe bass laten horen/voelen?

Ja. Ik doelde op het feit dat bij veel mensen de sub juist meer dB's krijgt dan bij de perfecte afstelling zou horen.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: WimB on October 8, 2010, 22:43:37
Je bedoeld dus meer een overdreven zeer aanwezige bass.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: blue-eyes on October 8, 2010, 22:45:58
Quote from: WimB on October  8, 2010, 22:43:37
Je bedoeld dus meer een overdreven zeer aanwezige bass.

Ja, en alles wat daar tussen zit.
Let wel, zoals gezegd, smaak is nooit een slechte afstelling!



Zie ook loudness instelling, boosten van muziek door de radiozenders.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 8, 2010, 23:28:29
Quote from: WimB on October  8, 2010, 22:33:06
Een sub moet toch bij films die extra diepe bass laten horen/voelen?
Klopt! Maar dat kan ook bij een afstelling van 75dB-80dB. Pieken gaan dan ook tot 100dB en die voel je wel :D

Quote from: Blue-Eyes on October  8, 2010, 22:35:48
Ja. Ik doelde op het feit dat bij veel mensen de sub juist meer dB's krijgt dan bij de perfecte afstelling zou horen.
Gebeurt inderdaad dat men denkt dat de sub veel harder moet staan dan de rest van de speakers en dan is ie juist prima aan te wijzen. Ook al heb je de fase prefect afgesteld.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Robbert54 on October 17, 2010, 17:45:29
vandaag even aan het priegelen geweest met de afstelling van mijn setje.

Even kijken of ik het goed heb gedaan:
Ik heb de DVE dvd nog niet binnen dus vooralsnog maar even met de CA zelf gedaan. Linker front als 0 punt gebruikt en en het volume omhoog tot ik op 75DB kwam. Daarop de overige luidsprekers afgesteld. Hoe ik het had staan klopte totaal niet! zit nogal wat verschil in

maar nou zit ik nog met de rears. Ze staan erg dichtbij de luisterplek en nou krijg ik ze niet verder omlaag dan 81DB. Dat is dus nog veel te hard. Iemand hier nog een oplossing voor??

Ik zat er zelf al aan te denken om mijn 2 persoonsbed naar zolder te doen en er weer een 1 persoonsbed neer te zetten (ben toch alleen) en dan een stoel erbij als luisterplek. Denk eigenlijk dat dit ook mijn enige optie is of heb ik nog meer opties??
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: RalphH on October 17, 2010, 19:23:50
Super topic. Goed werk bezig!
Kan niet wachten tot ik met alles aan de slag kan, maar zal toch nog even moeten wachten ;D.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: RobertVanWoerden on October 17, 2010, 19:53:39
Quote from: The Vampire on October 17, 2010, 17:45:29
vandaag even aan het priegelen geweest met de afstelling van mijn setje.

Even kijken of ik het goed heb gedaan:
Ik heb de DVE dvd nog niet binnen dus vooralsnog maar even met de CA zelf gedaan. Linker front als 0 punt gebruikt en en het volume omhoog tot ik op 75DB kwam. Daarop de overige luidsprekers afgesteld. Hoe ik het had staan klopte totaal niet! zit nogal wat verschil in

maar nou zit ik nog met de rears. Ze staan erg dichtbij de luisterplek en nou krijg ik ze niet verder omlaag dan 81DB. Dat is dus nog veel te hard. Iemand hier nog een oplossing voor??

Ik zat er zelf al aan te denken om mijn 2 persoonsbed naar zolder te doen en er weer een 1 persoonsbed neer te zetten (ben toch alleen) en dan een stoel erbij als luisterplek. Denk eigenlijk dat dit ook mijn enige optie is of heb ik nog meer opties??


Is het een optie als je niet de frontspeaker als startpunt neemt, maar een van de rears?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Robbert54 on October 17, 2010, 20:30:01
daar zat ik zelf ook aan te denken, maar denk dat ik dan het omgekeerde effect krijg. Dat ik fronts dus weer niet in balans krijg
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: frankp on October 18, 2010, 20:42:33
Met behulp van dit topic van het weekend al even bezig geweest met wat metingen en dat ging wel aardig.
Morgen nog maar eens in alle rust een nieuwe meting doen, na juiste plaatsing van de fronts.

Nou heb ik nog even een vraagje m.b.t. het instellen van de db-afwijkingen.
In mijn Marantz sr6004 kan je bij speaker setup de db's instellen, maar dit kan ook nog een
keer in de 7.1 setup. Moet ik de afwijkingen nu bij alle twee invullen?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 18, 2010, 21:55:50
Quote from: The Vampire on October 17, 2010, 17:45:29
vandaag even aan het priegelen geweest met de afstelling van mijn setje.

Even kijken of ik het goed heb gedaan:
Ik heb de DVE dvd nog niet binnen dus vooralsnog maar even met de CA zelf gedaan. Linker front als 0 punt gebruikt en en het volume omhoog tot ik op 75DB kwam. Daarop de overige luidsprekers afgesteld. Hoe ik het had staan klopte totaal niet! zit nogal wat verschil in

maar nou zit ik nog met de rears. Ze staan erg dichtbij de luisterplek en nou krijg ik ze niet verder omlaag dan 81DB. Dat is dus nog veel te hard. Iemand hier nog een oplossing voor??

Ik zat er zelf al aan te denken om mijn 2 persoonsbed naar zolder te doen en er weer een 1 persoonsbed neer te zetten (ben toch alleen) en dan een stoel erbij als luisterplek. Denk eigenlijk dat dit ook mijn enige optie is of heb ik nog meer opties??

Begrijp ik nu goed dat je de levels van alle speakers in de receiver op 0 dB hebt gezet en met het mastervolume met de testtoon van de receiver de FL-speaker op 75dB hebt ingesteld?

En als je dan de C, FR instelt dat gaat het goed, maar met SR en SL lukt het niet?

Het kan aan de testtoon liggen, omdat deze niet volledig breedbandig is in tegenstelling tot calibratie-DVD's.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 18, 2010, 21:57:11
Quote from: RobertVanWoerden on October 17, 2010, 19:53:39
Is het een optie als je niet de frontspeaker als startpunt neemt, maar een van de rears?
Zou ik niet doen, want dan kan het zijn dat je een boost (+ dB) moet instellen en dat kan problemen veroorzaken. Dempen ( - dB) is in alle gevallen beter.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: celerontje on October 18, 2010, 21:59:05
Die Bose bakjes die Robbert als rears heeft hebben kennelijk een veel hoger rendement dan de B&W's. (daarom: Matchende speakers! ;))
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 18, 2010, 21:59:21
Quote from: frankp on October 18, 2010, 20:42:33
Met behulp van dit topic van het weekend al even bezig geweest met wat metingen en dat ging wel aardig.
Morgen nog maar eens in alle rust een nieuwe meting doen, na juiste plaatsing van de fronts.
Heel goed! Plaatsing is de 1e stap, daarna pas instellen.

Quote
Nou heb ik nog even een vraagje m.b.t. het instellen van de db-afwijkingen.
In mijn Marantz sr6004 kan je bij speaker setup de db's instellen, maar dit kan ook nog een
keer in de 7.1 setup. Moet ik de afwijkingen nu bij alle twee invullen?
Klopt! Want deze worden gebruikt als je als bron de 7.1 ingang gebruikt.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Robbert54 on October 18, 2010, 22:00:10
heb je ook nog een tip voor mijn Rears??
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 18, 2010, 22:04:12
Quote from: celerontje on October 18, 2010, 21:59:05
Die Bose bakjes die Robbert als rears heeft hebben kennelijk een veel hoger rendement dan de B&W's. (daarom: Matchende speakers! ;))
Dat zou inderdaad kunnen en gezien de afstand heb je dan veel minder vermogen nodig om de 75dB te halen.

Quote from: The Vampire on October 18, 2010, 22:00:10
heb je ook nog een tip voor mijn Rears??

Rendement is overigens de gevoeligheid van de speaker, weergegeven in dB. Dat is de geluidsdruk die een speaker kan opbouwen met 1W vermogen op 1m afstand. Daarom is de eenheid eigenlijk dB/W/m.

De gevoeligheid van de CM1 is 84dB/W/m. Robbert, welke speaker heb je precies als rear?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Madhouse on October 18, 2010, 22:08:39
Was vanavond ook ff aan het klooien geweest maar de RadioShack afwijkingen die stel je toch per speaker in in het User EQ menu?

Blijf trouwens een probleem houden dat de stemmen bij mij niet lekker (alles op 75dB afgesteld) overkomen, zou dat aan mijn center kunnen liggen? Toch bijv. de KEF IQ60C nemen?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Robbert54 on October 18, 2010, 22:37:03
Quote from: HTip on October 18, 2010, 22:04:12
Dat zou inderdaad kunnen en gezien de afstand heb je dan veel minder vermogen nodig om de 75dB te halen.
Rendement is overigens de gevoeligheid van de speaker, weergegeven in dB. Dat is de geluidsdruk die een speaker kan opbouwen met 1W vermogen op 1m afstand. Daarom is de eenheid eigenlijk dB/W/m.

De gevoeligheid van de CM1 is 84dB/W/m. Robbert, welke speaker heb je precies als rear?
ik heb werkelijkwaar  geen idee hoe ze heten. zal eens een plaatje zoeken
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Robbert54 on October 18, 2010, 22:41:45
bose acoustimass 7 als ik het goed zie:

(http://images04.olx.com/ui/1/25/56/f_491956_2.jpg)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 18, 2010, 22:43:40
Quote from: Madhouse on October 18, 2010, 22:08:39
Was vanavond ook ff aan het klooien geweest maar de RadioShack afwijkingen die stel je toch per speaker in in het User EQ menu?
Nee, in het speaker setup menu. User EQ staat in optimale setup uit ;)

Quote
Blijf trouwens een probleem houden dat de stemmen bij mij niet lekker (alles op 75dB afgesteld) overkomen, zou dat aan mijn center kunnen liggen? Toch bijv. de KEF IQ60C nemen?
Heb je met timing geprobeerd de center en fronts op 1 lijn te krijgen. Vaak is luisteren beter dan meten. Het niet gekanteld zijn kan ook voor timing en faseverschil zorgen. Hierdoor is het geluid niet homogeen en is de center heel duidelijk aan te wijzen.

Wanneer het karakter van de speakers gelijk is en de gevoeligheid ook, dan moet een optimale integratie mogelijk zijn.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 18, 2010, 22:49:03
Quote from: The Vampire on October 18, 2010, 22:41:45
bose acoustimass 7 als ik het goed zie:

(http://images04.olx.com/ui/1/25/56/f_491956_2.jpg)

Ik heb even gezocht maar kan geen specs vinden waar ik wat aan heb :unsure: Gevoeligheid is wat ik nodig heb. Enig idee waar ik dat kan vinden?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Robbert54 on October 18, 2010, 22:52:36
ben ook al aan het zoeken. laat je wel weten wanneer ik wat gevonden heb ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Robbert54 on October 18, 2010, 22:57:02
heb deze nog wel gevonden

http://products.bose.com/pdf/customer_service/owners/am7_guide.pdf
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 18, 2010, 23:11:27
Quote from: The Vampire on October 18, 2010, 22:57:02
heb deze nog wel gevonden

http://products.bose.com/pdf/customer_service/owners/am7_guide.pdf
Ik had die ook gevonden (zelfs in NL), maar er staat niets over de belangrijke cijfers. Willen ze waarschijnlijk niet vrijgeven... :unsure:
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: celerontje on October 18, 2010, 23:12:30
Klopt, daarmee verbergt Bose hoe bedenkelijk hun producten eigenlijk zijn! :D
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Robbert54 on October 18, 2010, 23:26:50
Quote from: HTip on October 18, 2010, 23:11:27
Ik had die ook gevonden (zelfs in NL), maar er staat niets over de belangrijke cijfers. Willen ze waarschijnlijk niet vrijgeven... :unsure:
waarom zou dat toch zijn :unsure:

ben al op zoek naar een setje CM1's :D
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: celerontje on October 18, 2010, 23:28:04
CONED! Samenzweringscomplot van B&W! ;D
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Robbert54 on October 18, 2010, 23:28:48
Quote from: celerontje on October 18, 2010, 23:28:04
CONED! Samenzweringscomplot van B&W! ;D
:alien:
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 18, 2010, 23:36:00
Ik dacht dat dit een serieus topic zou zijn... :unsure: Maar met Jaap blijkt dat toch iedere keer weer een hele opgave ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Robbert54 on October 18, 2010, 23:39:36
dat is niet alleen bij dit topic :D

maar anyhoe. zit me af te vragen of CMs nou ook wel zo slim is ivm de basspoort.. wordt plaatsing aan de achterkant toch een stuk lastiger..

ik heb in mijn receiver de rears op -10DB staan. En nog kom ik ruim boven de 80DB uit. zou een gelijke speaker dat verschil kunnen compenseren??
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: celerontje on October 18, 2010, 23:43:23
Quote from: HTip on October 18, 2010, 23:36:00
Ik dacht dat dit een serieus topic zou zijn... :unsure: Maar met Jaap blijkt dat toch iedere keer weer een hele opgave ;)
Ik heb toch de oorzaak aangegeven? ;)

Je zou eventueel de impedantie wat kunnen verhogen met wat weerstandjes. (Kjelt of Audioloog?)

Quote from: The Vampire on October 18, 2010, 23:39:36
dat is niet alleen bij dit topic :D
Sorry, ben vandaag ontzettend kwaad geweest, dus een beetje vrolijkheid doet me goed. ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Marsh on October 19, 2010, 00:28:06
Quote from: The Vampire on October 18, 2010, 23:39:36
dat is niet alleen bij dit topic :D

maar anyhoe. zit me af te vragen of CMs nou ook wel zo slim is ivm de basspoort.. wordt plaatsing aan de achterkant toch een stuk lastiger..

ik heb in mijn receiver de rears op -10DB staan. En nog kom ik ruim boven de 80DB uit. zou een gelijke speaker dat verschil kunnen compenseren??

Wat raar dat je rears maar tot -10 db kunnen, ik had met jouwn receiver wel verwacht dat hij iets verder zou gaan eigenlijk?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 19, 2010, 07:44:45
Quote from: The Vampire on October 18, 2010, 23:39:36
maar anyhoe. zit me af te vragen of CMs nou ook wel zo slim is ivm de basspoort.. wordt plaatsing aan de achterkant toch een stuk lastiger..
Ik zou me niet teveel concentreren op je huidige situatie. In je nieuwe huis is dit waarschijnlijk geen issue meer.

Quote
ik heb in mijn receiver de rears op -10DB staan. En nog kom ik ruim boven de 80DB uit. zou een gelijke speaker dat verschil kunnen compenseren??
Een gelijke speaker gaat zeker het verschil compenseren en je voldoet op 2 punten aan de 4G, gelijke speakers op gelijk volume. Ik heb mijn rears op ca. de helft van de afstand van de fronts en hoef slechts 4dB te dempen om rondom 75dB te hebben.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 19, 2010, 07:46:39
Quote from: Marsh on October 19, 2010, 00:28:06
Wat raar dat je rears maar tot -10 db kunnen, ik had met jouwn receiver wel verwacht dat hij iets verder zou gaan eigenlijk?
Mijn receiver heeft een bereik van -12 tot +12dB. Zou dus hetzelfde probleem hebben. Teveel demping/versterking heeft een negatief effect op het geluidsbeeld en geeft vaak aan dat er iets anders niet klopt.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Madhouse on October 19, 2010, 12:17:38
Quote from: HTip on October 18, 2010, 22:43:40
Nee, in het speaker setup menu. User EQ staat in optimale setup uit ;)

Volgens mij heb ik dat menu niet in mijn Marantz....

Quote from: HTip on October 18, 2010, 22:43:40
Heb je met timing geprobeerd de center en fronts op 1 lijn te krijgen. Vaak is luisteren beter dan meten. Het niet gekanteld zijn kan ook voor timing en faseverschil zorgen. Hierdoor is het geluid niet homogeen en is de center heel duidelijk aan te wijzen.

Wanneer het karakter van de speakers gelijk is en de gevoeligheid ook, dan moet een optimale integratie mogelijk zijn.

Zal hier eens naar gaan kijken. Even een mooie oplossing zien te vinden om de center hoger te kunnen zetten aan de voorkant!
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 19, 2010, 12:31:33
Quote from: Madhouse on October 19, 2010, 12:17:38
Volgens mij heb ik dat menu niet in mijn Marantz....
Ik heb even voor je gekeken. Het menu wat ik bedoel is:
2. Speaker setup => Manual setup => Speakers level.

Staat uitgelegd op pag. 30 van je handleiding (handig dat internet :thumbs-up:)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Madhouse on October 19, 2010, 12:43:44
Quote from: HTip on October 19, 2010, 12:31:33
Ik heb even voor je gekeken. Het menu wat ik bedoel is:
2. Speaker setup => Manual setup => Speakers level.

Staat uitgelegd op pag. 30 van je handleiding (handig dat internet :thumbs-up:)

Hangt daar nog een extra menu achter dan om de correcties in te voeren? (heb nu geen handleiding bij de hand, maar zal vanavond eens kijken)

Ik heb gisteren mijn receiver gereset en ga alles opnieuw instellen  ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Madhouse on October 19, 2010, 12:59:29
Volgens de handleiding van Marantz heb ik <Speaker Size>, ,Speaker Distance>, <Speaker Level>.

Maar waar dienen de RadioShack correcties dan ingevoerd te worden? Snap ut nie meer  ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: frankp on October 19, 2010, 14:06:49
Quote from: Madhouse on October 19, 2010, 12:59:29
Volgens de handleiding van Marantz heb ik <Speaker Size>, ,Speaker Distance>, <Speaker Level>.

Maar waar dienen de RadioShack correcties dan ingevoerd te worden? Snap ut nie meer  ;)

Invoeren in speaker level, bij de manual setup.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Madhouse on October 19, 2010, 14:26:00
Quote from: frankp on October 19, 2010, 14:06:49
Invoeren in speaker level, bij de manual setup.

Daar heb ik alleen de 3 bovenstaande menu's. Ik dacht dat ik mijn receiver goed kende, dus geen idee waar ik de correctie's in zou moeten voeren.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 19, 2010, 14:29:45
Quote from: Madhouse on October 19, 2010, 12:59:29
Volgens de handleiding van Marantz heb ik <Speaker Size>, ,Speaker Distance>, <Speaker Level>.

Maar waar dienen de RadioShack correcties dan ingevoerd te worden? Snap ut nie meer  ;)
Hier dus! Je bent er bijna...
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Madhouse on October 19, 2010, 15:22:05
Quote from: HTip on October 19, 2010, 14:29:45
Hier dus! Je bent er bijna...

Klopt, maar zit daar nog een menu achter dan?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 19, 2010, 15:38:14
Quote from: Madhouse on October 19, 2010, 15:22:05
Klopt, maar zit daar nog een menu achter dan?
Volgens je handleiding wel ;) Je kan dan kiezen voor automatic en manual test tone. FL staat dan dus altijd op 0dB.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Madhouse on October 19, 2010, 15:43:56
Quote from: HTip on October 19, 2010, 15:38:14
Volgens je handleiding wel ;) Je kan dan kiezen voor automatic en manual test tone. FL staat dan dus altijd op 0dB.

Zover was ik al, maar dit bedoelde ik niet. Mijn fronts, center, rears en sub kan ik perfect op 75dB afstellen maar het gaat om onderstaande:

RadioShack geeft een correctietabel (link die je mij gaf via PM een tijdje geleden) en waar moet je die correcties dan instellen?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: frankp on October 19, 2010, 15:46:11
Quote from: Madhouse on October 19, 2010, 15:43:56
Zover was ik al, maar dit bedoelde ik niet. Mijn fronts, center, rears en sub kan ik perfect op 75dB afstellen maar het gaat om onderstaande:

RadioShack geeft een correctietabel (link die je mij gaf via PM een tijdje geleden) en waar moet je die correcties dan instellen?

Optellen/aftrekken van meetresultaat?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Madhouse on October 19, 2010, 15:47:14
Quote from: frankp on October 19, 2010, 15:46:11
Optellen/aftrekken van meetresultaat?

Op 15 verschillende frequenties? Lijkt me niet mogelijk  ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: frankp on October 19, 2010, 15:49:06
Ik heb de mogelijkheid om zoiets in te voeren nog niet gezien in de receiver.
Maar zijn die correcties dusdanig groot dat je die echt moet gebruiken?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: frankp on October 19, 2010, 15:53:46
Als ik even snel op internet zoek dan gaat het bij die correcties voornamelijk om lage tonen voor de subwoofer (20 tot 125 hz).
Dat zou dan betekenen dat je die afwijkingen niet hoeft te gebruiken bij je fronts, center en surround.
Of zit ik er nu naast?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Madhouse on October 19, 2010, 15:56:46
Quote from: frankp on October 19, 2010, 15:53:46
Als ik even snel op internet zoek dan gaat het bij die correcties voornamelijk om lage tonen voor de subwoofer (20 tot 125 hz).
Dat zou dan betekenen dat je die afwijkingen niet hoeft te gebruiken bij je fronts, center en surround.
Of zit ik er nu naast?

Geen idee! HTip kwam toen met die link maar verder snap ik er weinig van...
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 19, 2010, 16:03:04
Ah, nu snap ik het... heeft even geduurd ;)

Met breedband roze ruis is dat niet van toepassing. Er zijn ook testtonen met lage frequenties en daar geldt de correctietabel wel voor. En daar een gemiddelde uit bepalen en dat is de correctie voor alleen het SW-kanaal. Het is wat lastig, geef ik toe ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Madhouse on October 19, 2010, 16:05:19
Quote from: HTip on October 19, 2010, 16:03:04
Ah, nu snap ik het... heeft even geduurd ;)

Met breedband roze ruis is dat niet van toepassing. Er zijn ook testtonen met lage frequenties en daar geldt de correctietabel wel voor. En daar een gemiddelde uit bepalen en dat is de correctie voor alleen het SW-kanaal. Het is wat lastig, geef ik toe ;)

Ach so....Dan ga ik alles gewoon op 75dB afstellen en hoef ik voor de rest niet moeilijk te doen  :D  :threadclosed:
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 19, 2010, 18:59:26
Quote from: Madhouse on October 19, 2010, 16:05:19
Ach so....Dan ga ik alles gewoon op 75dB afstellen en hoef ik voor de rest niet moeilijk te doen  :D  :threadclosed:
Helemaal goed! En ondertussen hebben anderen (en ik) hier weer wat van geleerd :thumbs-up:
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: celerontje on October 19, 2010, 19:25:40
Met die correctietabel corrigeer je gewoon wat je gemeten hebt, heeft niks met de apparatuur te maken.

Over het subwoofervolume: Zolang je geen perfect lineare response hebt, gewoon luisteren. (ik vind zelf de openingscene van Iron Man een goede test, eerst die rockmuziek van AC/DC, daarna een een stukje in de auto waarbij je de motor van de auto hoort ronken in de achtergrond en daarna de oorverdovende ontploffing. Perfect dus om te horen of de boel in balans is)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: fugazi_2009 on October 19, 2010, 19:48:15
Quote from: celerontje on October 19, 2010, 19:25:40
Met die correctietabel corrigeer je gewoon wat je gemeten hebt, heeft niks met de apparatuur te maken.

Over het subwoofervolume: Zolang je geen perfect lineare response hebt, gewoon luisteren. (ik vind zelf de openingscene van Iron Man een goede test, eerst die rockmuziek van AC/DC, daarna een een stukje in de auto waarbij je de motor van de auto hoort ronken in de achtergrond en daarna de oorverdovende ontploffing. Perfect dus om te horen of de boel in balans is)

En wat moet dan het resultaat zijn, dat daarna de kopjes uit de kast zijn gevallen?  ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: frankp on October 19, 2010, 20:39:15
Quote from: fugazi_2009 on October 19, 2010, 19:48:15
En wat moet dan het resultaat zijn, dat daarna de kopjes uit de kast zijn gevallen?  ;)

Of bloedende oren afhankelijk van het type sub   :crazy:

Moet zeggen dat het plaatsen en afstellen flink tegen valt. Heb een 2-zitsbank waar op beide plekken het geluid goed moet zijn, maar ik merk bij
hoe ik de speakers ook plaats dat als ik in het midden van de bank ga zitten het altijd het beste klinkt.
En een digitale db-meter is niet fijn om mee af te regelen (zoals ik al meer had gelezen). Toch anders zelf maar een analoge op de kop tikken.

@Htip
Inderdaad weer wat geleerd en ik heb als beginner nog o zo veel te leren
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 19, 2010, 22:52:12
Quote from: celerontje on October 19, 2010, 19:25:40
Met die correctietabel corrigeer je gewoon wat je gemeten hebt, heeft niks met de apparatuur te maken.
Is niet geheel juist. Je zou m.b.v. speciale testtonen de EQ kunnen instellen, maar het probleem is dat je dan ook de demping van de andere speakers aanpast. Met een DSP-systeem speciaal voor subs (Velodyne SMS1, SVS AS-EQ1, Behringer, etc.) zou je het wel kunnen regelen. Echter dat is niet eenvoudig en kan je ook de sub minder goed laten spelen.

Quote
Over het subwoofervolume: Zolang je geen perfect lineare response hebt, gewoon luisteren. (ik vind zelf de openingscene van Iron Man een goede test, eerst die rockmuziek van AC/DC, daarna een een stukje in de auto waarbij je de motor van de auto hoort ronken in de achtergrond en daarna de oorverdovende ontploffing. Perfect dus om te horen of de boel in balans is)
Persoonlijk ben ik geen voorstander om zo een sub in te stellen. Je kan na een verandering natuurlijk wel een test spelen, waarvan je weet hoe die moet klinken. Maar volume van de sub moet in lijn staan met de overige speakers. Echter is de testtoon van de receiver hiervoor niet altijd geschikt. Er zijn wel uitzonderingen, zoals op pag. 1 valt te lezen. Het beste gebruik je een calibratie-DVD.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 19, 2010, 22:55:52
Quote from: frankp on October 19, 2010, 20:39:15
Moet zeggen dat het plaatsen en afstellen flink tegen valt. Heb een 2-zitsbank waar op beide plekken het geluid goed moet zijn, maar ik merk bij hoe ik de speakers ook plaats dat als ik in het midden van de bank ga zitten het altijd het beste klinkt. En een digitale db-meter is niet fijn om mee af te regelen (zoals ik al meer had gelezen). Toch anders zelf maar een analoge op de kop tikken.
Dat is moeilijk te veranderen. Elke set heeft een sweetspot, waar het geluid optimaal. Anders dan een bepaalde fabrikant zegt dat dat helemaal niet nodig is (hier niet over uitwijden s.v.p.). Met indraaien (toe-in) en uitdraaien (toe-out) van de speakers kan je de sweetspot verbreden, maar het blijft een compromis.

Quote
@Htip
Inderdaad weer wat geleerd en ik heb als beginner nog o zo veel te leren
En daar gaat het allemaal om en doen we het allemaal voor ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 19, 2010, 22:56:16
Quote from: fugazi_2009 on October 19, 2010, 19:48:15
En wat moet dan het resultaat zijn, dat daarna de kopjes uit de kast zijn gevallen?  ;)
:clapping:
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: fugazi_2009 on October 19, 2010, 23:09:12
Quote from: frankp on October 19, 2010, 20:39:15
Moet zeggen dat het plaatsen en afstellen flink tegen valt. Heb een 2-zitsbank waar op beide plekken het geluid goed moet zijn, maar ik merk bij
hoe ik de speakers ook plaats dat als ik in het midden van de bank ga zitten het altijd het beste klinkt.

Zoals HTip ook al aangaf, bij iedere speaker zal die sweetspot kleiner of groter zijn. Als er al 1 nadeel is bij mijn eigen speakers, dan is het wel het feit dat de sweetspot ongelovelijk klein is. Niet perfect in het midden van de bank en het is mis, maar als je dan ook in de sweetspot zit...  :wub:
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: celerontje on October 20, 2010, 01:49:19
Quote from: fugazi_2009 on October 19, 2010, 19:48:15
En wat moet dan het resultaat zijn, dat daarna de kopjes uit de kast zijn gevallen?  ;)
Die staan in een gesloten kast! ;D (en mijn HT is op zolder)
Uitgesloten dus, hier! ;D

Ik snap de verwarring, maar ik kan zelf met die scene goed bepalen of de boel te zwak of too much is.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 20, 2010, 17:21:50
Quote from: fugazi_2009 on October 19, 2010, 23:09:12
Zoals HTip ook al aangaf, bij iedere speaker zal die sweetspot kleiner of groter zijn.
Klopt helemaal wat je zegt Jack. Heeft voornamelijk te maken met het afstraalgedrag van de afzonderlijke drivers in de speaker. Dit geldt met name voor de midden- en hogetonendriver.

Quote
Als er al 1 nadeel is bij mijn eigen speakers, dan is het wel het feit dat de sweetspot ongelovelijk klein is. Niet perfect in het midden van de bank en het is mis, maar als je dan ook in de sweetspot zit...  :wub:
Daarom heet het ook de sweetspot :D
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 20, 2010, 17:23:02
Quote from: celerontje on October 20, 2010, 01:49:19
Ik snap de verwarring, maar ik kan zelf met die scene goed bepalen of de boel te zwak of too much is.
Dat geldt voor jou, maar dat hoeft niet voor iedereen te gelden. Net zoals Bjorn altijd naar "Brotherwood of the Wolf" luistert voor de bubble en naar Hooverphonic voor de afstelling van de sub...
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: skank1 on October 20, 2010, 17:53:05
ff volgen
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: tijse400 on October 20, 2010, 19:09:03
leuk om te zien hoe je dit met de hand kan doen. ik heb zelf niet zon audiofiel gehoor, en ikken ook maar weinig muziek zo goed dat ik daarmee iets zou kunnen afstellen.
ik heb een denon avr  2307, en die heeft zelf ook een functie om de speakers goed in te stellen.

is dat " net zo goed" als jou meet methode? met n acht neming van persoonlijke voorkeuren zou de avr met de bijhorende meetmicrodfoon toch wel zelf moeten kunnen kijken hoe hard en hoe snel het geluid wordt gemeten, en dus ook "perfect" de afstand moeten kunnen vastleggen, ofwel, in ieder geval de waardes zo moeten kunnen zetten dat op de sweet spot het geluid toch op het goede moment aankomt en het volume juist is afgesteld.

ik heb verder begrepen dat de denon wel eens last heeft van een kwaal dat hij de instellingen voor de sub niet goed doet, en die dan op -9 dB zet, zodat die te zacht gaat klinken.

een db meter heb ik niet dus ik zou ook jou manier kunnen proberen, maar van wat ik heb kunnen zien aan instellingen voor de afstand klopten die toch behoorlijk, toen ik die setup heb gedaan.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 20, 2010, 20:49:01
Een automatische instelfunctie zoals Audyssey is een goed begin. Afstanden (dus timing) kan hierdoor best goed worden bepaald, maar is niet in alle gevallen correct. Echter wat zo'n functie ook doet is corrigeren voor de ruimte en gaat naast volume (level) ook de EQ aanpassen. Dat laatste is eigenlijk een teken dat de akoestiek van de ruimte niet optimaal is, maar kan noodzakelijk zijn om een goed geluid te creëeren.

Met een dB-meter kan je de set op referentieniveau instellen. En de testtonen van een test-DVD zijn in veel gevallen beter bruikbaar dan interne testtonen.

Maar, nogmaals, Audyssey kan je goed op weg helpen. Enige fine-tuning is wellicht wel op zijn plaats ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: fugazi_2009 on October 20, 2010, 21:11:28
Quote from: HTip on October 20, 2010, 17:21:50
Klopt helemaal wat je zegt Jack. Heeft voornamelijk te maken met het afstraalgedrag van de afzonderlijke drivers in de speaker. Dit geldt met name voor de midden- en hogetonendriver.
Daarom heet het ook de sweetspot :D

Lol, zover ging mijn kennis ook al  ;) Maar ik kan je verzekeren dat het bij mij meer een heelkleinsweetpuntje is  ;D Mijn vorige speakers hadden een stuk grotere spot, maar doodat dat 4.5-weg speakers waren hadden die weer andere nadelen ten opzichte van mijn huidige simpele 2-weg speakertjes.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 20, 2010, 21:21:42
Quote from: fugazi_2009 on October 20, 2010, 21:11:28
Lol, zover ging mijn kennis ook al  ;) Maar ik kan je verzekeren dat het bij mij meer een heelkleinsweetpuntje is  ;D Mijn vorige speakers hadden een stuk grotere spot, maar doodat dat 4.5-weg speakers waren hadden die weer andere nadelen ten opzichte van mijn huidige simpele 2-weg speakertjes.
:D Zolang je alleen zit is het dus geen probleem ;D
Maar met toe-in/out is je sweetspot niet groter te krijgen?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: fugazi_2009 on October 20, 2010, 21:33:49
Quote from: HTip on October 20, 2010, 21:21:42
:D Zolang je alleen zit is het dus geen probleem ;D
Maar met toe-in/out is je sweetspot niet groter te krijgen?

toe-in/out is volgens Avalon nog meer vloeken dan zeggen dat jij je Receiver moet upgraden  ;D Maar ik zit inderdaad gewoon in het sweetpuntje en dan is er niks aan de hand. En dan klinkt het best aardig.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 20, 2010, 21:50:59
Quote from: fugazi_2009 on October 20, 2010, 21:33:49
toe-in/out is volgens Avalon nog meer vloeken dan zeggen dat jij je Receiver moet upgraden  ;D
;D Dus dat is een beetje not done begrijp ik ;D
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: fugazi_2009 on October 20, 2010, 21:55:28
Quote from: HTip on October 20, 2010, 21:50:59
;D Dus dat is een beetje not done begrijp ik ;D

Ach, dat is wat Avalon zegt. En ik heb mij daar tot nu toe keurig aan gehouden, het scheelt namelijk weer een factor in de toch al moeilijke optelsom. Maar de persoon waar ik de speakers van heb gekocht was een extreme tweaker en die had we degelijk toe-in gebruikt (en vervolgens lag er ook nog 25kg aan gewicht bovenop de speakers en moest ik precies op het juiste punt in de kamer op een keukenstoel zitten luisteren  :o).
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 20, 2010, 22:24:59
Quote from: fugazi_2009 on October 20, 2010, 21:55:28
Ach, dat is wat Avalon zegt. En ik heb mij daar tot nu toe keurig aan gehouden, het scheelt namelijk weer een factor in de toch al moeilijke optelsom. Maar de persoon waar ik de speakers van heb gekocht was een extreme tweaker en die had we degelijk toe-in gebruikt (en vervolgens lag er ook nog 25kg aan gewicht bovenop de speakers en moest ik precies op het juiste punt in de kamer op een keukenstoel zitten luisteren  :o).
Ach ja, sommige mensen slaan een beetje door in hun hobby ;D
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Etiennevh on October 20, 2010, 22:27:53
Quote from: fugazi_2009 on October 20, 2010, 21:55:28
Ach, dat is wat Avalon zegt. En ik heb mij daar tot nu toe keurig aan gehouden, het scheelt namelijk weer een factor in de toch al moeilijke optelsom. Maar de persoon waar ik de speakers van heb gekocht was een extreme tweaker en die had we degelijk toe-in gebruikt (en vervolgens lag er ook nog 25kg aan gewicht bovenop de speakers en moest ik precies op het juiste punt in de kamer op een keukenstoel zitten luisteren  :o).
Moesten die kilo's ook nog op de sweetspot van de speaker liggen?  :D :baaa: :happy: :laugh:
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: tijse400 on October 23, 2010, 14:28:53
Quote from: HTip on October 20, 2010, 20:49:01
Een automatische instelfunctie zoals Audyssey is een goed begin. Afstanden (dus timing) kan hierdoor best goed worden bepaald, maar is niet in alle gevallen correct. Echter wat zo'n functie ook doet is corrigeren voor de ruimte en gaat naast volume (level) ook de EQ aanpassen. Dat laatste is eigenlijk een teken dat de akoestiek van de ruimte niet optimaal is, maar kan noodzakelijk zijn om een goed geluid te creëeren.

Met een dB-meter kan je de set op referentieniveau instellen. En de testtonen van een test-DVD zijn in veel gevallen beter bruikbaar dan interne testtonen.

Maar, nogmaals, Audyssey kan je goed op weg helpen. Enige fine-tuning is wellicht wel op zijn plaats ;)

ik weet zo niet of de denon 2307 reeds audyssey heeft, of een voorloper ervan.

maar ik heb verder ook geen apparatuur om dB te meten e.d. dus dan doe ik het maar met de "automatische" instellingen. en controleer ik de afstanden die gevonden zijn om te kijken of er geen hele rare dingen zijn gebeurd. ik gebruik trouwens geen grote front speakers, maar daarvoor gebruik ik net als de rearspeakers kleine sony ss-sr12 speakers. grote zuilen vnd ik toch wat in de weg staan, en die zouden anders ook helemaal in de hoek tegen demuur komen, vandaar. ze missen misschien wel iets in het laag of hoog.. maar goed.... een audiofiel die daar op let......  :)

Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 23, 2010, 16:58:13
Quote from: tijse400 on October 23, 2010, 14:28:53
ik weet zo niet of de denon 2307 reeds audyssey heeft, of een voorloper ervan.

maar ik heb verder ook geen apparatuur om dB te meten e.d. dus dan doe ik het maar met de "automatische" instellingen. en controleer ik de afstanden die gevonden zijn om te kijken of er geen hele rare dingen zijn gebeurd. ik gebruik trouwens geen grote front speakers, maar daarvoor gebruik ik net als de rearspeakers kleine sony ss-sr12 speakers. grote zuilen vnd ik toch wat in de weg staan, en die zouden anders ook helemaal in de hoek tegen demuur komen, vandaar. ze missen misschien wel iets in het laag of hoog.. maar goed.... een audiofiel die daar op let......  :)


Als je vindt dat het goed klinkt, dan zou ik voorlopig verder niets veranderen. Kan natuurlijk zijn dat het beter kan, maar dat weet je op dit moment niet.

Er zijn slechts weinig zuilspeakers die alles goed kunnen weergeven en dus op LARGE moeten worden ingesteld. Zelfs mijn grote vloerstaanders komen beter tot zijn recht op SMALL met de sub. Wanneer speakers op SMALL staan wordt rekening gehouden met de x-over instellingen in de receiver. Op LARGE wordt hiermee alleen rekening gehouden wanneer de de sub op BOTH staat. Integratie is dan moeilijker.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: tijse400 on October 25, 2010, 11:24:40
ok.. dat wist ik niet. ik heb ze op small staan en de sub volgens mij op both..
voorheen kwam er niets uit de sub als er "slechts" stereo gespeed werd.
het klinkt op zich goed. alleen de ene front staat 20 cm voor een muur, ook redelijk bij een zijmuur van de kamer.  en de andere 35 cm voor een raam, waar soms een gordijn voor hangt, en zodoende klinkt die ene voor de muur wel iets directer/harder of zo. maar dat is verder akoestiek, en daar kan ik zelf niets aan meten. ik moet me er misschien nog eens iets meer in verdiepen, om ooit dat nog eens aan te passen..

of de meubels etc. een kwartslag draaien :) dan is de situatie voor de fronts min of meer symetrisch...
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Snowmaster on October 25, 2010, 12:03:29
Bij een goed ingeregelde HT set kun je ook gerust iets naast de sweetspot zitten, dat geeft niets.
De stage is dan groot genoeg om meerdere zitplaatsen af te dekken.

Fanatieke stereoluisteraars gaan soms erg ver en dan blijft er maar één plekje over.
Zelf hecht ik niet zo aan de zangstem die precies uit het midden moet komen.
Veel belangrijker vind ik de grootte van de bühne, de diepte en ruimtelijkheid.
Als je daarnaast ook de plaatsing precies goed kunt krijgen zonder de rest geweld aan te doen dan is dat natuurlijk fantastisch. 
Bij HT is het ook geweldig als iemand net buiten beeld loopt en het geluid precies met hem meegaat achter de rand van het scherm. Dat soort weergaves geven voortdurend een soort 4e dimensie aan een film. Dit geldt ook voor de center als er bv. een grote deur voor je langs draait. Je hoort en voelt (in goede sets) de deur dan naadloos voor je langsdraaien.
Het is superlastig om dat soort zaken goed onder controle te krijgen omdat schermafmetingen dan ook een rol spelen.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 29, 2010, 09:59:33
Quote from: tijse400 on October 25, 2010, 11:24:40
ok.. dat wist ik niet. ik heb ze op small staan en de sub volgens mij op both..
voorheen kwam er niets uit de sub als er "slechts" stereo gespeed werd.
het klinkt op zich goed. alleen de ene front staat 20 cm voor een muur, ook redelijk bij een zijmuur van de kamer.  en de andere 35 cm voor een raam, waar soms een gordijn voor hangt, en zodoende klinkt die ene voor de muur wel iets directer/harder of zo. maar dat is verder akoestiek, en daar kan ik zelf niets aan meten. ik moet me er misschien nog eens iets meer in verdiepen, om ooit dat nog eens aan te passen..

of de meubels etc. een kwartslag draaien :) dan is de situatie voor de fronts min of meer symetrisch...
akoestiek is weer een heel ander onderwerp, maar je kan dat verschil met akoestische aanpassingen (absorptie en diffusie) wel goed krijgen. Is alleen in alle gevallen een maatwerkoplossing. Meten=weten ;)

Symmetrie in de ruimte kan je geluidsbeeld verbeteren, zeker als de akoestische situatie dan gelijk is.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on October 29, 2010, 10:05:47
Quote from: Snowmaster on October 25, 2010, 12:03:29
Bij een goed ingeregelde HT set kun je ook gerust iets naast de sweetspot zitten, dat geeft niets.
De stage is dan groot genoeg om meerdere zitplaatsen af te dekken.
Dat hangt heel erg sterk af van het afstraalgedrag van de speaker. Sommige kunnen niet anders dan richten en hebben daarmee dus een smalle sweetspot.

Quote
Fanatieke stereoluisteraars gaan soms erg ver en dan blijft er maar één plekje over.
Zelf hecht ik niet zo aan de zangstem die precies uit het midden moet komen.
Veel belangrijker vind ik de grootte van de bühne, de diepte en ruimtelijkheid.
Als je daarnaast ook de plaatsing precies goed kunt krijgen zonder de rest geweld aan te doen dan is dat natuurlijk fantastisch.
Diepte en ruimtelijkheid kan het geluid ook vertroebelen, maar ik weet wat je bedoelt. Ik vind een breder stereobeeld ook prettiger om naar te luisteren. Is ook een kwestie van smaak...

Quote
Bij HT is het ook geweldig als iemand net buiten beeld loopt en het geluid precies met hem meegaat achter de rand van het scherm. Dat soort weergaves geven voortdurend een soort 4e dimensie aan een film. Dit geldt ook voor de center als er bv. een grote deur voor je langs draait. Je hoort en voelt (in goede sets) de deur dan naadloos voor je langsdraaien.
Het is superlastig om dat soort zaken goed onder controle te krijgen omdat schermafmetingen dan ook een rol spelen.
Helemaal mee eens! De afstelling van de bubble moet eigenlijk zo zijn dat je de speakers niet kunt aanwijzen. Het naadloos overgaan van het geluid van de ene naar de andere bij bijv. een auto die van links via de center naar rechts verplaatst is een genot om te horen. Een mooi voorbeeld is de scene van LotR - Two Towers, waarbij Gandalf in de Mines of Moria het rechts het beeld uitloopt...
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: blue-eyes on October 29, 2010, 16:34:46
Quote from: HTip on October 23, 2010, 16:58:13
Als je vindt dat het goed klinkt, dan zou ik voorlopig verder niets veranderen. Kan natuurlijk zijn dat het beter kan, maar dat weet je op dit moment niet.

Er zijn slechts weinig zuilspeakers die alles goed kunnen weergeven en dus op LARGE moeten worden ingesteld. Zelfs mijn grote vloerstaanders komen beter tot zijn recht op SMALL met de sub. Wanneer speakers op SMALL staan wordt rekening gehouden met de x-over instellingen in de receiver. Op LARGE wordt hiermee alleen rekening gehouden wanneer de de sub op BOTH staat. Integratie is dan moeilijker.

Mijn speakers zouden conform fabrikant specs op -3dB tot 30 Hz moeten gaan, ERG goede waarden. Mijn crossover staat op 80 Hz, dus als SMALL ingesteld.

Zoals HTIP als zegt, kijk niet naar specs of wat dan ook, maar ga af op je gehoor.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: treky22 on November 1, 2010, 09:37:20
Moet ik eerst EmoQ van mijn Emotiva UMC-1 doorlopen ?
Dit voordat ik aan de slag ga met de DB-meter.

Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 2, 2010, 10:15:04
Quote from: treky22 on November  1, 2010, 09:37:20
Moet ik eerst EmoQ van mijn Emotiva UMC-1 doorlopen ?
Dit voordat ik aan de slag ga met de DB-meter.
Ik ken EmoQ niet, maar het iets is als Audyssey, ofzo, dan zou ik je hiervoor kunnen kiezen, voordat je met de dB-meter aan de gang gaat. Echter dit soort systemen meten niet alleen de afstand, fase en volume, maar stellen ook de EQ in. Dat laatste ben ik niet zo'n voorstander van, maar is soms noodzakelijk vanwege de ruimte. EQ kan je natuurlijk naderhand uitzetten.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: djaxx on November 3, 2010, 20:40:20
Philip, heb je even pm gestuurt, heb je deze aangekregen? Dat spel deed hier nogal raar :)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 3, 2010, 23:11:49
Quote from: djaxx on November  3, 2010, 20:40:20
Philip, heb je even pm gestuurt, heb je deze aangekregen? Dat spel deed hier nogal raar :)
Zelfs 2x ;) Ik moet alleen nog reageren. Doe ik morgen, het is een beetje druk op het forum ;D
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 4, 2010, 16:13:18
Is het zinvol als ik de gids uitbreid met een stuk je over benodigd vermogen van de versterkers irt gevoeligheid van de speakers en luisterafstand? Ik heb een stukje voor iemand in zijn eigen topic geschreven, dit een beetje generieker gemaakt en staat klaar.

Ik hoor het wel...
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Etiennevh on November 4, 2010, 16:18:51
Graag! Hoe meer informatie, hoeduidelijker!
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: djaxx on November 4, 2010, 19:03:26
Graag Philip!
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 4, 2010, 19:52:31
Weet niet of het te technisch wordt, maar het geeft wel een indicatie waar een versterker aan moet voldoen. Ook wordt duidelijk dat een te lage gevoeligheid veel meer vermogen vraagt en mogelijk tot problemen kan leiden...

Ik zal een poging wagen. Hou dit topic in de gaten ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 4, 2010, 20:00:22
Dit zou mijn toevoeging worden aan de openingspost...

Gevoeligheid van een speaker i.r.t. te leveren vermogen door de versterker

Op verzoek hier een poging om duidelijk te maken wat allemaal van invloed is op het geluid wat hierboven optimaal is ingesteld.

Het leveren van geluid gaat in principe om geluidsdruk op te bouwen. En daar is vermogen voor nodig. De luisteraar bepaalt hoeveel geluidsdruk nodig is. Is dat niet voldoende, dan vragen we de receiver om meer vermogen te leveren. Resultaat is een hogere geluidsdruk. Hoeveel vermogen nodig is om een acceptabele geluidsdruk op te bouwen probeer ik hieronder uit te leggen. En dat is weer afhankelijk van de gevoeligheid van een speaker. De gevoeligheid van een speaker wordt aangeduid in dB/W/m. Dat is de geluidsdruk die een speaker kan opbouwen met 1W vermogen op 1m afstand. Natuurlijk neemt die druk af naarmate de afstand toeneemt. Als je bijv. 3m van de speakers afzit is dit 10dB minder.

Tabel voor vermindering van de geluidsdruk op de luisterplaats:
3m = -10dB
4m = -12dB
5m = -14dB

Dit wordt weer verhoogd door de reflecties van de wanden (zonder absorptie/diffusie) de geluidsdruk op de luisterplaats met ca. 5dB. Met een optimale akoestiek (basstraps, absorptie en difussie) wordt er minder geluidsdruk opgebouwd. Die +5dB is dan niet van toepassing. Wanneer 5 speakers tegelijk spelen dan wordt dit nogmaals verhoogd, maar nu met ca. 7dB.

Formule (met 5 speakers): Geluidsdruk (op 3m afstand) = gevoeligheid - 5dB + 7 dB

Voorbeeld:
Gevoeligheid van speaker is 88dB/W/m, dan is op 3m afstand de geluidsdruk met 1W nog 78dB. Door reflecties van de wanden wordt dit 83 dB op de luisterplaats. Met 5 speakers bereik je 90dB. Met 1W kan je dus genoeg druk opbouwen. Echter muziek en film bestaat uit veel verschillende frequenties en lage frequenties vragen meer vermogen dan hoge, dus een hogere mogelijke geluidsdruk is zeker nodig. Een verstandig maximum is 95-100 dB op de luisterpositie. Om dat te kunnen halen heb je dus 5-10 dB meer geluidsdruk nodig. Dat laatste is verdubbeling van de beleefde geluidsdruk en daar heb je 10x zoveel vermogen nodig :o

Ook hier is weer een tabel voor ;)
+6dB = 4W
+8dB = 6.3W
+10dB = 10W
+13dB = 20W
+15dB = 32W
+18dB = 63W
+20dB = 100W, maar dan je dus op 110dB (en dat is niet aan te bevelen ;))

In het voorbeeld moet de versterker dus leveren, ca. 3.2W (+5dB) en 10W (+10dB). Alleen hiermee ben je er nog niet... Bij langdurig gebruik worden de spoelen in de speakers warm en neemt de gevoeligheid af en heb je tussen de 1,5 en 2x zoveel vermogen nodig. Dus zitten we al op 6.4 en 20W. Tot slot speelt de impedantie (4, 6 of 8 Ohm) nog een rol. Het benodigde vermogen neemt voor 4 en 6 Ohms speaker nog meer toe. Voor 4 Ohms speakers zelfs een verdubbeling, maar de meeste speakers zijn 6-8 Ohm, dus dat valt wel mee.

Het lijkt me duidelijk dat hoe lager de gevoeligheid van de speaker is hoe meer vermogen je nodig hebt ;)

Mocht ik reken- en of denkfoutjes gemaakt hebben, dan mogen anderen natuurlijk mijn kennis vergroten :thumbs-up:
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: frankp on November 4, 2010, 20:09:32
Htip, ik heb je stuk gelezen, ik knipper even een keer met mijn ogen en probeer het morgen nog een keer.
Het klinkt heel interessant en ik moet zeggen dat je het ook zeer duidelijk hebt verwoord, maar ik vrees dat hier mijn kennis
nog te kort schiet.

Maar alles waar je mij en zeker nog meer mensen kan verrijken is altijd welkom!
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 4, 2010, 20:21:30
Quote from: frankp on November  4, 2010, 20:09:32
Htip, ik heb je stuk gelezen, ik knipper even een keer met mijn ogen en probeer het morgen nog een keer.
Het klinkt heel interessant en ik moet zeggen dat je het ook zeer duidelijk hebt verwoord, maar ik vrees dat hier mijn kennis
nog te kort schiet.

Maar alles waar je mij en zeker nog meer mensen kan verrijken is altijd welkom!
Kan ik me heel goed voorstellen, daarom weet ik niet of dat mijn instelgids te theoretisch maakt. In principe heb je er weinig last van. Je zet alleen het volume hoger of lager om dezelfde geluidsdruk te bereiken.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Etiennevh on November 4, 2010, 21:26:53
Erg duidelijk Philip! Hier heb ik weer wat aan! Alleen, hoe kom ik aan die gevoeligheidswaardes van mijn speakers? Daar heb ik zeker een dB meter voor nodig?

Super gedaan!
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 4, 2010, 21:57:33
Quote from: Etiennevh on November  4, 2010, 21:26:53
Erg duidelijk Philip! Hier heb ik weer wat aan! Alleen, hoe kom ik aan die gevoeligheidswaardes van mijn speakers? Daar heb ik zeker een dB meter voor nodig?

Super gedaan!
Bedankt Etienne! De gevoeligheid van je speakers staat in de specs van je speaker. Ik kan de specs van jouw speaker niet vinden, dus maar een voorbeeld van mijn speakers:

Quote













Technische Daten:
System3-Wege - Bass Reflex
Frequenzbereich35 - 30.000 Hz
Nennleistung140 Watt
Musikbelastbarkeit200 Watt
Impedanz6 Ohm
Empf. Verstärkerleistung30 Watt - 300 Watt
Empfindlichkeit92 dB
Übergangsfrequenz2.800 Hz
Flankensteilheit der Filter24 dB
Gewicht29,4 kg
Abmessungen (BxHxT)245 x 1070 x 315 mm   

Eigenlijk moet er trouwens staan: 92 dB/W/m, maar dat wordt vaak afgekort met dB. De gevoeligheid van mijn speakers is overigens best wel hoog ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Etiennevh on November 4, 2010, 22:14:16
Ik weet het, er is helemaal niets over mijn speakers te vinden omdat dit handfabrikaat niet meer wordt gemaakt :S
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 4, 2010, 22:16:27
Quote from: Etiennevh on November  4, 2010, 22:14:16
Ik weet het, er is helemaal niets over mijn speakers te vinden omdat dit handfabrikaat niet meer wordt gemaakt :S
Heb je wel specs gekregen?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Etiennevh on November 4, 2010, 22:39:35
Eigenlijk niet. Alleen de bon. Heb ze overgenomen van mijn broer. Zal eens vragen of hij nog iets heeft. En anders weet ik waar hij ze heeft gekocht en die man die ken ik ook. Dus die kan ik ook nog wel bellen.. :)

Maar internet is hopeloos voor deze speakers..
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 4, 2010, 22:46:09
Maakt op zich niet zo heel erg uit. Je merkt vanzelf of het volume hoger of lager moet. Het is wel altijd leuk om zoveel mogelijk te weten over onze apparatuur en dus ook onze speakers ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Etiennevh on November 4, 2010, 22:48:27
Quote from: HTip on November  4, 2010, 22:46:09
Maakt op zich niet zo heel erg uit. Je merkt vanzelf of het volume hoger of lager moet. Het is wel altijd leuk om zoveel mogelijk te weten over onze apparatuur en dus ook onze speakers ;)
Vind ik ook.. Daarom juist wil ik het liefst de specs achterhalen, maar dat wordt nog even een karweitje. ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Martijnst1990 on November 4, 2010, 22:53:54
Philip, bedankt voor al deze duidelijke informatie!  :worship:

Erg interessant allemaal en heb nu al zin om er eens goed voor te gaan zitten en het allemaal te proberen ;D Nou heb ik op het moment alleen (nog) geen dB meter en vroeg me af of je (of iemand anders) er 1 aan kan raden.

Ben wel erg benieuwd hoe ver ik er nu zelf naast zit qua instellingen :P
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 4, 2010, 22:58:58
Bedankt Martijn!

Ralf van RA Subs kan de Radioshack leveren. Die hebben veel forumleden. We zouden zo een powerbuy kunnen beginnen ;)

Hoop voor je dat het verbetering oplevert...
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Etiennevh on November 4, 2010, 23:04:11
Goed idee trouwens, een PowerBuy op de Radioshack! :D
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Valkyrie on November 4, 2010, 23:08:01
Eerder vanavond heb ik er ook 1 besteld. :D
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Martijnst1990 on November 4, 2010, 23:09:02
Bedankt Philip :)

Als er genoeg animo is, is een powerbuy misschien niet eens zo'n slecht idee ;D
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: fugazi_2009 on November 4, 2010, 23:14:42
Quote from: HTip on November  4, 2010, 21:57:33

Eigenlijk moet er trouwens staan: 92 dB/W/m, maar dat wordt vaak afgekort met dB. De gevoeligheid van mijn speakers is overigens best wel hoog ;)

Dat kan je wel stellen ja. Die van mij zijn slecht 86 dB, daar moet aardig wat meer vermogen in gepompt worden.

Ik vind je uitleg overigens uitstekend, echter in hoeverre het er toedoet voor het onderwerp van dit topic betwijfel ik. Zoals je zelf als zegt, als het spul op een zeker moment er staat dan heeft dit enkel nog maar tot gevolg dat je je versterker verder of minder ver open moet draaien. Dit is meer iets waar je over na moet denken bij de aanschaf en combinatie van speakers en versterkers.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 4, 2010, 23:20:34
Quote from: fugazi_2009 on November  4, 2010, 23:14:42
Dat kan je wel stellen ja. Die van mij zijn slecht 86 dB, daar moet aardig wat meer vermogen in gepompt wordt.

Ik vind je uitleg overigens uitstekend, echter in hoeverre het er toedoet voor het onderwerp van dit topic betwijfel ik. Zoals je zelf als zegt, als het spul op een zeker moment er staat dan heeft dit enkel nog maar tot gevolg dat je je versterker verder of minder ver open moet draaien. Dit is meer iets waar je over na moet denken bij de aanschaf en combinatie van speakers en versterkers.
Bedankt Jack! Ik had precies hetzelfde idee. Daarom heb ik het niet direct in de openingspost geplaatst. Denk dat ik het dan ook maar niet doe.

Ik was overigens ook verbaasd over de gevoeligheid van mijn speakers. Geldt voor de hele ALR/Jordan Note-serie, alleen de center en monitor hebben "slechts" 90db/W/m.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 4, 2010, 23:21:29
Quote from: Valkyrie on November  4, 2010, 23:08:01
Eerder vanavond heb ik er ook 1 besteld. :D
Ik moet eigenlijk provisie gaan vragen aan o.a. Ralf :P ;D
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: treky22 on November 5, 2010, 07:41:00
De mijne is vorige week binnen gekomen hier.
Deze week eens kijken hoe het werkt  8)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: frankp on November 5, 2010, 08:55:03
Dus als ik het goed begrijp doen mijn RX-jes het met 89 dB en 90 dB nog geeneens zo slecht?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 5, 2010, 09:39:34
Quote from: frankp on November  5, 2010, 08:55:03
Dus als ik het goed begrijp doen mijn RX-jes het met 89 dB en 90 dB nog geeneens zo slecht?
Heb je in ieder geval minder vermogen nodig om, en dus weinig tot geen vervorming, om een acceptabele geluidsdruk op de luisterplek te realiseren. Vul jouw gevoeligheid maar eens in als voorbeeld, dan zie je wat ik bedoel ;)

Daarnaast spelen natuurlijk nog andere zaken mee, impedantie, frequentiebereik, belastbaar vermogen. Maar met een MA RX hoef je je niet te schamen :music:
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: frankp on November 5, 2010, 10:52:29
Langzaam maar zeker wordt het duidelijker. Ik zal straks eens het rekenvoorbeeld gaan gebruiken voor mijn situatie.

Geldt trouwens die berekening en drukopbouw ook voor de sub?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: CoSo on November 5, 2010, 13:52:16
De Db meter is binnen en ben er gelijk mee aan de slag gegaan.

Speakers allemaal naar de sweetspot gedraaid en mijn afstanden zijn:
L 3,20m
C 3,27m
R 3,24m
SR 2,16m
SL 2,16m
SW 4,74 gemeten achterkant ivm EQ, en plus 60cm ivm vertraging van 2ms

Met afstellen van de db meter op de interne ruis is mijn kanaalniveau:
L 0,0 db
C -1,0 db
R -0,5 db
SR 0,0 db
SL -0,5 db
SW 0,0 db Volume omlaag gedaan en dan kom ik op een volume van 10  :wacko:
Sub heb ik op stand 2 staan (Rock)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 5, 2010, 16:02:42
Quote from: frankp on November  5, 2010, 10:52:29
Langzaam maar zeker wordt het duidelijker. Ik zal straks eens het rekenvoorbeeld gaan gebruiken voor mijn situatie.
Mooi! Mocht je hulp nodig hebben, stel hier je vragen maar...

Quote
Geldt trouwens die berekening en drukopbouw ook voor de sub?
Weet ik eerlijk gezegd niet. Heb nog nooit een gevoeligheidswaarde van een sub gezien. Dat een sub dichterbij harder klinkt (lees: meer geluidsdruk) is zo, maar hoeveel dB per meter verloren gaat? Geen idee.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 5, 2010, 16:23:06
Quote from: CoSo on November  5, 2010, 13:52:16
De Db meter is binnen en ben er gelijk mee aan de slag gegaan.

Speakers allemaal naar de sweetspot gedraaid en mijn afstanden zijn:
L 3,20m
C 3,27m
R 3,24m
SR 2,16m
SL 2,16m
SW 4,74 gemeten achterkant ivm EQ, en plus 60cm ivm vertraging van 2ms

Met afstellen van de db meter op de interne ruis is mijn kanaalniveau:
L 0,0 db
C -1,0 db
R -0,5 db
SR 0,0 db
SL -0,5 db
SW 0,0 db Volume omlaag gedaan en dan kom ik op een volume van 10  :wacko:
Sub heb ik op stand 2 staan (Rock)


Goed bezig! Ik heb ook je showcase gereageerd, maar hier heeft iedereen er wat aan ;)

Als ik je eerste resultaten zie, dan valt mij op dat je rears bijna even hard staan als je fronts, terwijl ze veel dichterbij staan. Dan lijkt me niet juist. Maar dat kan ook de interne ruisgenerator liggen.

Ter vergelijking, mijn situatie:
(http://lh4.ggpht.com/_sOkGvc5ueBI/TNQerHzf_cI/AAAAAAAAGPE/r0irEl3MJNM/_DSC1009.JPG)

(http://lh6.ggpht.com/_sOkGvc5ueBI/TNQesOr1zqI/AAAAAAAAGPI/XKTtwBvFCWg/_DSC1010.JPG)

Nog een tip. Als je ook nog een bron analoog hebt aangesloten, dan instellingen daarin overnemen.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: djaxx on November 5, 2010, 20:39:52
Ook ik ben gisteren nog eens aan de slag gegaan met meten met de laptop en de topic bij de hand :)
Echt perfect kon ik me er jammer genoeg niet aan houden om de volgende drie redenen:
- Ruimte leent zich niet om de ideale speakeropstelling te maken
- Heb enkel een digitale geluidsmeter waar ook die optie niet opstaat om trager te reageren.
- Ik (nog) geen juiste software heb en bijgevolg voorlopig de ruisgenerator gebruikt heb

Philip heeft me aangeraden om via amazon DVE blu ray aan te schaffen en dit gaat bij mij volgende bestelling op Amazon zeker gebeuren.
Met al deze tekortkomingen in gedachte ben ik best tevreden over de progressie die ik gemaakt heb, heb nu echt wel gehoord dat de audessey in mijn ruimte geen meerwaarde betekend.

Ik hou jullie op de hoogte.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 5, 2010, 22:57:40
Goed bezig en leuk dat je hier je bevindingen post. Mag iedereen doen ;)

Audyssey is leuk, maar vaak is het handmatig ingesteld beter. Hoe dat kan? Geen idee...
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: frankp on November 6, 2010, 16:27:25
Even een vraagje voor de experts m.b.t. instellingen van de Marantz SR60004:

Ik kom in de instellingen bij Preferences de optie Audio tegen met de instelmogelijkheden Main, Sub of Main+Sub
Nou kan ik nergens een goede uitleg vinden waar dit voor dient. Wie weet 't?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 6, 2010, 23:01:49
Quote from: frankp on November  6, 2010, 16:27:25
Even een vraagje voor de experts m.b.t. instellingen van de Marantz SR60004:

Ik kom in de instellingen bij Preferences de optie Audio tegen met de instelmogelijkheden Main, Sub of Main+Sub
Nou kan ik nergens een goede uitleg vinden waar dit voor dient. Wie weet 't?
Het is een beetje misleidend, want het heeft niets met de subwoofer te maken, maar met sub-audio sporen in 2-talige uitzendingen. Heet in mijn receiver: Bilingual. Vreemd dat ze dat hernoemd hebben. Is er niet duidelijker op geworden... :blink:
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: tijse400 on November 7, 2010, 12:22:38
omdat het nu opeens ook over geluidsdruk en volume gaat, wat kan ik doen tegen het "probleem" dat ziggo de HD kanalen in dolby digital uitstuurt, en de andere digitale kanalen in gewoon stereo, en zodoende dus de digitale kanalen zachter uitgestuurd worden dan de stereo kanalen?

het enige dat ik kan bedenken is dat ik bij de kabelontvanger het geluid van de gewone stereo kanalen net zo luid ga zetten als de dolby kanalen, en vervolgens alleen nog het geluid regel via de receiver ( uiteraard, zo hoort het ook). maar niet iedereen houdt zich daar aan, als je immmers aan het zappen bent, is het makkelijker het knopje naast het zap knopje te ebruiken om het geluid te regelen, en dan krijg je weer het verschil tussen de dolby kanalen en de gewone stereokanalen.....
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 7, 2010, 13:59:41
Het probleem wat je beschrijft is eigenlijk te vertalen naar het algemene verschil tussen stereo en surround. Voor surround lijkt het dat je om dezelfde geluidsdruk te bereiken in principe minder vermogen nodig hebt (ca. 7dB meer SPL) echter de praktijk is dat je altijd een hoger volume nodig hebt. Waarom dat is weet ik eigenlijk niet, goede vraag. Dolby Digital wordt dacht ik met 10dB demping op schijf gezet. DTS doet dit volgens mij niet en kan dus meer druk opbouwen. Op mijn receiver verschijnt bij DD5.1 sporen ook altijd "dial norm +4dB", wat dus een automatisch verhoging realiseert.

Praktijk is dat ik in stereo tot -15dB kan gaan (en dat is echt hard) en in surround tot wel -5dB.

Resumerend denk ik dat er helaas niet veel aan te doen is, maar als iemand daar een andere mening over heeft, dan hoor ik dat natuurlijk graag.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: celerontje on November 7, 2010, 14:26:20
Nu even geen dingen door elkaar gaan halen.
Die -10 dB LFE op de schijf is gewoon standaard voor surround (m.u.v. SACD volgens mij) zowel voor DTS, Dolby Digital, MPCM, Dolby SR-D etc.
Het verhaal dat DTS dit niet heeft komt door een klunzigheid uit het verleden, waarbij sommige schijfjes dit inderdaad niet hadden.

Vind je het gek dat bij Dolby mastering voor bioscoopfilms er altijd een consultant aanwezig moet zijn? Er zijn zoveel verhaaltjes die mensen op het verkeerde been zetten... :(
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Martijnst1990 on November 7, 2010, 16:27:59
Ik had nog een vraag over het volume van de subwoofer. Deze moet neem ik aan ook met de dB meter op 75 dB afgesteld worden? Dus met de linker front als 0 punt. Maar waar zet ik de gain van de sub zelf dan op? (Maakt volgens mij niet heel veel uit, zolang hij maar op 75 dB komt, maar vraag het toch liever even ;D)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Staaled on November 7, 2010, 16:41:54
Quote from: Martijn90 on November  7, 2010, 16:27:59
Ik had nog een vraag over het volume van de subwoofer. Deze moet neem ik aan ook met de dB meter op 75 dB afgesteld worden? Dus met de linker front als 0 punt. Maar waar zet ik de gain van de sub zelf dan op? (Maakt volgens mij niet heel veel uit, zolang hij maar op 75 dB komt, maar vraag het toch liever even ;D)
je start halverwege.
indien te hoog terugdraaien.
optimaal is het wanneer je niet al te veel in de processing hoeft aan te passen.
-12 dB bijvoorbeeld betekent dat je de gain v/d sub beter kunt verhogen verlagen.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Martijnst1990 on November 7, 2010, 16:44:19
Quote from: Hipster on November  7, 2010, 16:41:54
je start halverwege.
indien te hoog terugdraaien.
optimaal is het wanneer je niet al te veel in de processing hoeft aan te passen.
-12 dB bijvoorbeeld betekent dat je de gain v/d sub beter kunt verhogen.
Helemaal duidelijk, bedankt :)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Staaled on November 7, 2010, 16:47:25
Quote from: Martijn90 on November  7, 2010, 16:44:19
Helemaal duidelijk, bedankt :)
zit wel een fout in  :-[, moet natuurlijk verlagen zijn.  :thumbs-up:
die middagdutjes ook.........  :yawnee:
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Martijnst1990 on November 7, 2010, 16:51:41
Ik snapte hem ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Staaled on November 7, 2010, 16:55:23
Quote from: Martijn90 on November  7, 2010, 16:51:41
Ik snapte hem ;)
Gelukkig maar.
Zo blijft de boel heel. ;D
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Ghosty J on November 7, 2010, 17:32:21
Heb in de gebruiksaanwijzing gelezen dat de sub het laagst gaat op de stand jazz

Zie bijgevoegd bestand op blz 12

Quote from: CoSo on November  5, 2010, 13:52:16
SW 0,0 db Volume omlaag gedaan en dan kom ik op een volume van 10  :wacko:
Sub heb ik op stand 2 staan (Rock)

Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: jowi on November 7, 2010, 19:07:32
Quote from: CoSo on November  5, 2010, 13:52:16
Speakers allemaal naar de sweetspot gedraaid en mijn afstanden zijn:
Dat lijkt me wat overdreven (voor de fronts dan), een beetje toe-in kan prettig zijn, maar ze 100% op de sweetspot richten lijkt me niet goed.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: CoSo on November 8, 2010, 00:37:58
Quote from: jowi on November  7, 2010, 19:07:32
Dat lijkt me wat overdreven (voor de fronts dan), een beetje toe-in kan prettig zijn, maar ze 100% op de sweetspot richten lijkt me niet goed.

(http://img248.imageshack.us/img248/1246/schermafbeelding2010110.png)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Denon Focal on November 8, 2010, 14:17:04
Quote from: jowi on November  7, 2010, 19:07:32
Dat lijkt me wat overdreven (voor de fronts dan), een beetje toe-in kan prettig zijn, maar ze 100% op de sweetspot richten lijkt me niet goed.


Mijn Focals staan ook loodrecht op de luisterpositie. Is dat minder goed en wat is het negatieve effect? In Stereo klinkt het namelijk prima.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Martijnst1990 on November 8, 2010, 19:32:10
Heb net ook een dB meter besteld bij Ralf :)

Word waarschijnlijk pas begin volgende week want.. Ralf's voorraad is op, hoe dat nou kan..? ;D
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Madhouse on November 8, 2010, 19:34:14
Quote from: Martijn90 on November  8, 2010, 19:32:10
Word waarschijnlijk pas begin volgende week want.. Ralf's voorraad is op, hoe dat nou kan..? ;D

Volgens mij omdat hij erg aangeprezen word door sommige leden  :tongue2:
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: jowi on November 8, 2010, 20:27:22
Quote from: Denon Focal on November  8, 2010, 14:17:04
Mijn Focals staan ook loodrecht op de luisterpositie. Is dat minder goed en wat is het negatieve effect? In Stereo klinkt het namelijk prima.
Het geluidsbeeld kan veel te smal en te intiem en te klein worden. Voor je het weet zit alles qua 'soundstage' op een heel smal gebied vlak voor je, en alleen tussen de luidsprekers. Het geluid mag best breed zijn, je moet geluid ook van buiten beide luidsprekers kunnen horen in stereo. Als je ze zo extreem richt wordt dat erg lastig en dus erg 'smal' en ook ondiep. Misschien kan een meer ervaren iemand daar wat meer over zeggen... ik weet ook niet goed hoe ik het uit moet leggen.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: CoSo on November 8, 2010, 20:32:00
Quote from: jowi on November  8, 2010, 20:27:22
Het geluidsbeeld kan veel te smal en te intiem en te klein worden. Voor je het weet zit alles qua 'soundstage' op een heel smal gebied vlak voor je, en alleen tussen de luidsprekers. Het geluid mag best breed zijn, je moet geluid ook van buiten beide luidsprekers kunnen horen in stereo. Als je ze zo extreem richt wordt dat erg lastig en dus erg 'smal' en ook ondiep. Misschien kan een meer ervaren iemand daar wat meer over zeggen... ik weet ook niet goed hoe ik het uit moet leggen.
Klinkt logisch.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 8, 2010, 23:01:49
Quote from: jowi on November  7, 2010, 19:07:32
Dat lijkt me wat overdreven (voor de fronts dan), een beetje toe-in kan prettig zijn, maar ze 100% op de sweetspot richten lijkt me niet goed.

Hangt een beetje af van het afstraalgedrag van de speaker en met name de tweeters. Er zijn speakers die helemaal geen toe-in nodig hebben en dus een brede sweetspot hebben. Anderen daarentegen moeten juist volledig gericht worden naar de luisterplek en hebben dus een smalle sweetspot.

Quote from: jowi on November  8, 2010, 20:27:22
Het geluidsbeeld kan veel te smal en te intiem en te klein worden. Voor je het weet zit alles qua 'soundstage' op een heel smal gebied vlak voor je, en alleen tussen de luidsprekers. Het geluid mag best breed zijn, je moet geluid ook van buiten beide luidsprekers kunnen horen in stereo. Als je ze zo extreem richt wordt dat erg lastig en dus erg 'smal' en ook ondiep. Misschien kan een meer ervaren iemand daar wat meer over zeggen... ik weet ook niet goed hoe ik het uit moet leggen.
Je legt het prima uit en dat is ook de reden dat ik mijn gids aangeef om te experimenteren met de toe-in/uit. Het kan je geluid (diepte, breedte) enorm veranderen.

Ik vond mijn sweetspot ook iets te smal en heb door de speakers een fractie minder toe-in te geven dit weten te verbreden met behoud van het karakter wat ik gewend ben.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 8, 2010, 23:02:28
Quote from: Martijn90 on November  8, 2010, 19:32:10
Heb net ook een dB meter besteld bij Ralf :)

Word waarschijnlijk pas begin volgende week want.. Ralf's voorraad is op, hoe dat nou kan..? ;D
Quote from: Madhouse on November  8, 2010, 19:34:14
Volgens mij omdat hij erg aangeprezen word door sommige leden  :tongue2:
Waar blijft mijn provisie :tongue2: ;D
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Denon Focal on November 9, 2010, 00:15:33
Dank voor de uitleg, klinkt logisch ook dat het per speaker anders kan zijn.
Ik ga ermee expirimenteren
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: skank1 on November 16, 2010, 13:36:46
Dit zijn mijn speakers en sub

Speakers:

Enceintes Galaxy 2
Type: satellite 2 voies clos
Tweeter 25mm + 2 médium 50mm
Nombre de voies: 2.5
Bande Passante (+-3dB Hz-KHz) : 100-20
Puissance nominale (W) : 75
Impédance nominale (O) : 4
Fréquence de coupure aiguë: 2500Hz/12dB/Oct
Position verticale ou horizontale
Accessoire le "Free Support" fourni
Visserie et câbles
Blindage magnétique
Dimensions (mm : H x L x P) : 270 x 150 x 100
Poids (Kg) : 2,5

Sub:

Caisson Météor 0.1 TC
Type: caisson de grave actif
Haut parleurs grave 210mm
Nombre de voies: 1
Bande passante (+-3dB Hz-KHz) : 35-160
Puissance amplificateur (RMS) : 100
Fréquence de coupure filtre (Hz) : 40/160
Phase 0-180°
Télécommande infrarouge
Allumage / extinction auto temporisé
Entrées haut et bas niveau G&D
Entrée LFE directe
Sortie haut niveau
Inverseur de phase
Dimensions (mm : H x L x P) : 370 x 320 x 340
Poids (Kg) : 14.5


Momenteel heb ik crossover op 100 staan in mijn pioneer versterker 9119, is dit goed? of moet hij nog hoger?
Op de sub zelf heb ik nog een low-pass draaiknop (van 40 tot 160) is dit hetzelfde als crossover?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Martijnst1990 on November 16, 2010, 13:46:22
Als ik het goed begrijp (ben niet zo goed in frans? :P) dan hebben jou speakers een -3 dB punt van 100 hz. Doe je dit maal 1,5 zit je op 150 wat theoretisch de beste crossover in je receiver zou moeten zijn. Ik zou het gewoon een testen. Ik heb dezelfde receiver en ik weet dat je heel makkelijk kan vergelijken tussen verschillende crossovers, terwijl je geluid aanblijft.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Snowmaster on November 16, 2010, 22:28:15
De juiste crossover voor je set is ook vooral een kwestie van goed luisteren.
Automatisch inmeetsysteem is handig om mee te starten net als vuistregels.
Bij mijn speakers zit ik exact op de -3db afvalfrequentie, bij andere speakers weer flink hoger.
Belangrijk is of er informatie bijkomt na het wijzigen van de crossover en niet of het lekkerder klinkt terwijl je niet kunt aangeven waarom. Het is moeilijk om te omschrijven, maar geluid moet altijd beter worden en niet anders gaan klinken
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Valkyrie on November 16, 2010, 22:49:33
Ook ik zal hier mijn instellingen eens posten. De Arcam staat als volgt ingesteld:

Speaker   Afstand   Correctie   
L2,90m+2,5dB
C2,80m+2,5dB
R2,90m+2,5dB
SL0,90m+0,5dB
SR0,90m-0,5dB
SW2,50m-

De Pioneer moet ik nog instellen, aangezien ik deze analoog heb aangesloten. :P
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Snowmaster on November 16, 2010, 22:54:19
Deze topic is bedoeld om richtlijnen te geven voor het afstellen van een set.
Volgens mij horen posts van je eigen instellingen daar niet bij, zoals de twee hierboven  ;).
Je ervaringen delen mag natuurlijk weer wel.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 16, 2010, 23:14:25
Quote from: Snowmaster on November 16, 2010, 22:54:19
Deze topic is bedoeld om richtlijnen te geven voor het afstellen van een set.
Volgens mij horen posts van je eigen instellingen daar niet bij, zoals de twee hierboven  ;).
Om een goed advies te kunnen geven is zo'n meetresultaat wel handig. Maar het is inderdaad natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen hier zijn instellingen gaat plaatsen. Daar kunnen we weer een ander topic voor openen ;) Wat mij betreft geen probleem als men hier een vraag stelt en de instellingen in het eigen topic plaatst met hier een verwijzing. Dat houdt het topic overzichtelijk en makkelijk leesbaar.

Quote
Je ervaringen delen mag natuurlijk weer wel.
Absoluut!
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 16, 2010, 23:17:08
Quote from: Valkyrie on November 16, 2010, 22:49:33
Ook ik zal hier mijn instellingen eens posten. De Arcam staat als volgt ingesteld:

Speaker   Afstand   Correctie  
L2,90m+2,5dB
C2,80m+2,5dB
R2,90m+2,5dB
SL0,90m+0,5dB
SR0,90m-0,5dB
SW2,50m-

De Pioneer moet ik nog instellen, aangezien ik deze analoog heb aangesloten. :P


Wat me opvalt is dat je FL niet op 0dB staat en zelfs wordt geboost. Daar ben ik geen voorstander van, vanwege mogelijke schade aan de speaker. Begin met FL op 0dB (zoals beschreven in de gids) en werk dan alle andere speakers af. Post je nieuwe instellingen maar in je topic. Dan vind ik ze wel ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Valkyrie on November 17, 2010, 09:41:10
Het was meer het idee dat ik graag advies wil hebben of ik het zo goed doe. Allen verzuimde ik de vraag erbij te stellen. ;)

Quote from: HTip on November 16, 2010, 23:17:08
Wat me opvalt is dat je FL niet op 0dB staat en zelfs wordt geboost. Daar ben ik geen voorstander van, vanwege mogelijke schade aan de speaker. Begin met FL op 0dB (zoals beschreven in de gids) en werk dan alle andere speakers af. Post je nieuwe instellingen maar in je topic. Dan vind ik ze wel ;)

Dank je wel voor je reactie! :happy: Ik ga het morgen verder aanpassen.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: skank1 on November 17, 2010, 10:24:37
Quote from: Martijn90 on November 16, 2010, 13:46:22
Als ik het goed begrijp (ben niet zo goed in frans? :P) dan hebben jou speakers een -3 dB punt van 100 hz. Doe je dit maal 1,5 zit je op 150 wat theoretisch de beste crossover in je receiver zou moeten zijn. Ik zou het gewoon een testen. Ik heb dezelfde receiver en ik weet dat je heel makkelijk kan vergelijken tussen verschillende crossovers, terwijl je geluid aanblijft.

Ok ik zal dan maar eens 150 gebruiken
Waar moet ik op letten/verschil horen?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Martijnst1990 on November 17, 2010, 22:04:09
Tja waar moet je op letten. Gewoon wat switchen tussen verschillende crossovers en kijken wat in jou oren lekkerder klinkt :)
Quote from: skank1 on November 17, 2010, 10:24:37
Ok ik zal dan maar eens 150 gebruiken
Waar moet ik op letten/verschil horen?

Net zelf ook even aan de slag gegaan met een dB meter. Kwam er achter dat het allemaal behoorlijk goed stond al (linker rear moest iets zachter). Alleen de sub is ene heel ander verhaal. Deze stond véél te hard blijkbaar. Maar als ik hem afstel op 75 dB dan is het net of er niet eens een sub meespeelt zo zacht is het. Toch vreemd want de dB meter meet toch voldoende geluid op de luisterplek, maar het is voor mij bijna niet merkbaar. De sub moet ook op hetzelfde volume als de andere speakers afgeregeld worden toch? Of lees ik iets over het hoofd.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Ghosty J on November 17, 2010, 22:37:48
Het is ook wat je zelf prettig vind. Heel veel mensen luisteren alleen maar naar de bas. Dus als de sub 10db zachterstaat dan wat je gewend bent is het natuurlijk net alsof hij uit staat. Zelfde is als mensen altijd tv kijken op dynamisch en je zet de tv op film/movie dan missen ze kleur.

Ik heb mijn sub 7 db harder staan dan de rest vind ik lekker klinken. Op feestjes staat de sub op roch dus plus 3 dat is dan 10db harder :)

Quote from: Martijn90 on November 17, 2010, 22:04:09
Tja waar moet je op letten. Gewoon wat switchen tussen verschillende crossovers en kijken wat in hou over lekkerder klinkt :)
Net zelf ook even aan de slag gegaan met een dB meter. Kwam er achter dat het allemaal behoorlijk goed stond al (linker rear moest iets zachter). Alleen de sub is ene heel ander verhaal. Deze stond véél te hard blijkbaar. Maar als ik hem afstel op 75 dB dan is het net of er niet eens een sub meespeelt zo zacht is het. Toch vreemd want de dB meter meet toch voldoende geluid op de luisterplek, maar het is voor mij bijna niet merkbaar. De sub moet ook op hetzelfde volume als de andere speakers afgeregeld worden toch? Of lees ik iets over het hoofd.

Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 18, 2010, 19:47:03
Quote from: skank1 on November 17, 2010, 10:24:37
Ok ik zal dan maar eens 150 gebruiken
Waar moet ik op letten/verschil horen?
Het verschil zal je merken in de homogeniteit van het geluid. Hoe beter de x-over is afgestemd op de speakers hoe beter de laagweergave wordt. Proberen met verschillende x-overfrequenties en luisteren is een noodzaak om te bepalen wat jij mooi vindt.

Mijn speakers gaan tot 35Hz, dus x-over zou 50Hz moeten kunnen zijn. Echter 70Hz klinkt het beste...
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 18, 2010, 19:53:53
Quote from: Martijn90 on November 17, 2010, 22:04:09
Net zelf ook even aan de slag gegaan met een dB meter. Kwam er achter dat het allemaal behoorlijk goed stond al (linker rear moest iets zachter). Alleen de sub is ene heel ander verhaal. Deze stond véél te hard blijkbaar. Maar als ik hem afstel op 75 dB dan is het net of er niet eens een sub meespeelt zo zacht is het. Toch vreemd want de dB meter meet toch voldoende geluid op de luisterplek, maar het is voor mij bijna niet merkbaar. De sub moet ook op hetzelfde volume als de andere speakers afgeregeld worden toch? Of lees ik iets over het hoofd.

Roze ruis is een mix van verschillende frequenties en is niet bruikbaar voor het afstellen van de sub. Hiervoor zijn op test-DVD's speciale testtonen aanwezig. De sub wordt ook wel eens op 80dB afgesteld. Is ook een beetje afhankelijk van de smaak.

Dat je helemaal geen bas op de luisterplek hoort kan ook met de ruimte te maken hebben. Staande golven die elkaar uitdoven resulteert in zwakke/geen basweergave. Kan zijn dat je de sub iets moet verplaatsen.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: skank1 on November 18, 2010, 20:08:36
Quote from: HTip on November 18, 2010, 19:47:03
Het verschil zal je merken in de homogeniteit van het geluid. Hoe beter de x-over is afgestemd op de speakers hoe beter de laagweergave wordt. Proberen met verschillende x-overfrequenties en luisteren is een noodzaak om te bepalen wat jij mooi vindt.

Mijn speakers gaan tot 35Hz, dus x-over zou 50Hz moeten kunnen zijn. Echter 70Hz klinkt het beste...

ok bedankt voor de tip
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Martijnst1990 on November 21, 2010, 20:39:10
Inmiddels de set afgesteld met de dB meter en ik ben echt helemaal tevreden! Nogmaals bedankt voor alle informatie en hulp Philip!  :thumbs-up:
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 22, 2010, 08:12:12
Quote from: Martijn90 on November 21, 2010, 20:39:10
Inmiddels de set afgesteld met de dB meter en ik ben echt helemaal tevreden! Nogmaals bedankt voor alle informatie en hulp Philip!  :thumbs-up:
Graag gedaan! Veel luisterplezier :music:
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: VlisChris on January 23, 2011, 23:10:27
Quote from: HTip on October  5, 2010, 22:06:37
Ook hier heb je weer een punt. Je bent goed bezig! Hangt inderdaad van de frequentiekarakteristiek van de speaker af. En er zijn zelfs fabrikanten die het -6dB punt aangeven als laagste weergegeven frequentie en dat is iets wat zo'n speaker echt niet goed kan weergeven. Redelijker is het -3dB punt.

Overigens als je niet van de specs van de fabrikant kan uitgaan heb je een heel ander probleem, want daar kom je zonder meting niet achter.

Heb niet meer verder helezen dus misschien is het al aan bod gekomen, maar Garmt schreef nogal eens dat je kantelpunt x anderhalf een goede vuistregel is.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on January 24, 2011, 05:54:17
Quote from: Christiaan S on January 23, 2011, 23:10:27
Heb niet meer verder helezen dus misschien is het al aan bod gekomen, maar Garmt schreef nogal eens dat je kantelpunt x anderhalf een goede vuistregel is.
Anderhalf x wat? Als dat wat de laagste frequentie uit de specs van de speaker, dan klopt dat ja. Dit het -3dB punt in de karakteristiek. Dit staat overigens ook in de instelgids en wel hier:

Quote
Cross-overfrequentie

Receiver
Stelregel is 1.5x de laagste frequentie die je speakers aankunnen, het zgn. -3dB-punt. Mijn receiver heeft slechts 1 instelling voor alles, dus dan is de center een compromis. Maar luisteren is de beste methode. Je hoort vanzelf of de center het laag aankan of dat je dat beter aan de sub kan overlaten. Niet alle processors/receivers hebben dezelfde mogelijkheden voor het instellen van de x-over. Indien mogelijk zo nauwkeurig mogelijk, anders de waarde die de gewenste waarde het dichts benaderd.

Subwoofer
Als je in je processor/receiver de x-over kan instellen moet je de x-over van de sub zo hoog mogelijk zetten. Bij voorkeur helemaal uit. Alleen als je dat niet kan, dan stel je de x-over van de sub volgens dezelfde regel in als bij de receiver.

Voorbeeld
Het -3dB punt van mijn fronts en rears is 35Hz. Theoretisch is dat dus 1,5x35=52Hz. Ik heb 50 en 60Hz geprobeerd, maar ik vond 70Hz beter klinken. Mijn center kan tot 45Hz, dus zou de x-over 1,5x45=67Hz, afgerond naar boven is dat 70Hz en dat klinkt prima ;) Voor receivers die bijv. alleen 80/100/120 Hz kunnen instellen dan deze in dit geval op 80Hz plaatsen.

Maar zoals elke richtlijn, de praktijk kan hierin afwijken ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: VlisChris on January 24, 2011, 07:00:31
Ah, dus het stond er al zoals ik bedoelde. Dan heb ik niets gezegd.
Ik bedoelde idd het -3db punt.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on January 24, 2011, 08:02:36
Quote from: Christiaan S on January 24, 2011, 07:00:31
Ah, dus het stond er al zoals ik bedoelde. Dan heb ik niets gezegd.
Ik bedoelde idd het -3db punt.
Is geen probleem hoor, want kantelpunt, x-over, e.d. worden vaak door elkaar gebruikt en dat maakt het niet duidelijker. Daarnaast gebruiken sommige fabrikanten zelfs het -6dB punt bij de specs ;)

Mooi dat je het begrijpt :thumbs-up:
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: vik on August 13, 2011, 10:17:01
Bedankt voor deze mooie tips!

Inmiddels ook alles afgesteld met een DB meter en de Digtal Video Essentials DVE dvd.

Wat mij opviel op mijn Denon AVC A1HDA , was dat om 75 DB uit de Front Left te krijgen als referentie ik mijn master volume op -5.0 DB moest zetten. (Alle kanalen eerst op 0.0 db gezet)

Wat verder ook even vervelend was dat om de levels handmatig bij de stellen, iedere keer de pink noise van de Denon er doorheen kwam.

Waar ik nog wel over twijfel is dat bij de 6.1 Full-Bandwidth Pink Noise set up, er tijdens de test tonen iedere keer speakers oplichten (op het scherm) in de hoeken of zijkanten die ik helemaal niet heb, maar dan wel hoor over mijn speakers.

Verder moet ik nog even stoeien met het afstellen van de sub.

Mijn metingen tussen Denon en DB meter:

Denon:                           DB meter:

FL :  -1.0                            -0.5
C  :  -1.0                            -1.0
FR:  -2.0                             -1.0
Sur. Right : -4.0                   -2.0
Sur. Back right : +1.5            +2.5
Sur. Back left :   +3.0            +3.0
Sur. Left: -1.0                      -1.0

Ik heb ook verder de instrukties aangehouden van mijn DB meter en de mic helemaal omhoog gezet i.p.v. in een hoek van 45 graden. Dat staat ook zo op de dvd.



Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on August 15, 2011, 12:03:31
Goeie eerste poging vik! Eén kanaal moet altijd op 0 dB blijven staan. Voor het gemak neem ik altijd FL, omdat de eerste testtoon ook altijd daaruit komt.

De Marantz produceert ook altijd een testsignaal bij het handmatig instellen. Die negeer ik gewoon. Ik neem FL als referentie (0 dB instelling met 75 dBC output) en noteer de afwijkingen t.o.v. hiervan op papier. Daarna stel ik deze waarden in op de receiver en doe aansluitend nogmaals de test voor de eventuele fijnafstemming.

Stand van de dB-meter zijn de meningen over verdeeld. Ik denk dat het het belangrijkste is dat je consequent bent tijdens de meting.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: vik on August 21, 2011, 15:24:36
Quote from: HTip on August 15, 2011, 12:03:31
Goeie eerste poging vik! Eén kanaal moet altijd op 0 dB blijven staan. Voor het gemak neem ik altijd FL, omdat de eerste testtoon ook altijd daaruit komt.

De Marantz produceert ook altijd een testsignaal bij het handmatig instellen. Die negeer ik gewoon. Ik neem FL als referentie (0 dB instelling met 75 dBC output) en noteer de afwijkingen t.o.v. hiervan op papier. Daarna stel ik deze waarden in op de receiver en doe aansluitend nogmaals de test voor de eventuele fijnafstemming.

Stand van de dB-meter zijn de meningen over verdeeld. Ik denk dat het het belangrijkste is dat je consequent bent tijdens de meting.

Bedankt.

Als je al deze stappen hebt doorlopen. Kan je dan zoals bijvoorbeeld op mijn Denon AVC A1HDA de Audyssey gewoon op off zetten? Ik weet dat bij Cinemike de Audyssey gewoon helemaal uit staat. Dit is op een Denon AVP-A1HDA.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: JCL on August 21, 2011, 17:02:45
Quote from: vik on August 21, 2011, 15:24:36
Bedankt.

Als je al deze stappen hebt doorlopen. Kan je dan zoals bijvoorbeeld op mijn Denon AVC A1HDA de Audyssey gewoon op off zetten? Ik weet dat bij Cinemike de Audyssey gewoon helemaal uit staat. Dit is op een Denon AVP-A1HDA.

Ja, dat heb ik ook gedaan met mijn Audyssey, de room EQ gaat dan uit en die voegt in mijn situatie niks toe (klinkt het alleen maar brak door!).
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on August 25, 2011, 11:32:43
Quote from: vik on August 21, 2011, 15:24:36
Bedankt.

Als je al deze stappen hebt doorlopen. Kan je dan zoals bijvoorbeeld op mijn Denon AVC A1HDA de Audyssey gewoon op off zetten? Ik weet dat bij Cinemike de Audyssey gewoon helemaal uit staat. Dit is op een Denon AVP-A1HDA.
Is het je gelukt?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: vik on August 25, 2011, 11:46:10
Quote from: HTip on August 25, 2011, 11:32:43
Is het je gelukt?

Ik ben nog een beetje een het experimenteren met Audyssey on/off.

Ik denk ook verder dat Audyssey off alleen goed zal uitpakken als je akoestiek goed in orde is, zoals bij CineMike.

Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on August 25, 2011, 12:42:30
Quote from: vik on August 25, 2011, 11:46:10
Ik ben nog een beetje een het experimenteren met Audyssey on/off.

Ik denk ook verder dat Audyssey off alleen goed zal uitpakken als je akoestiek goed in orde is, zoals bij CineMike.
Klopt! Audyssey en vergelijkbare systemen compenseren voor de "problemen" in de ruimte. Wordt dat je volgende stap? Is naar mijn mening de grootste upgrade die je kan doen...
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: denoontje on August 25, 2011, 13:19:30
Bij mij staat de eq ook uit. OP mijn oue denon werd de bas heel erg aangezet, en ik heb het idee dat op de arcam dit tn koste gaat van de ruimtelijkheid. Wel geeft het een wat bombastischer geluid (lees wat bioscoopeffect).
ben er nog niet helemaal uit.

Heeft iemand ervaring of de soort testdvd's die je gebruikt verschillende instellingen geeft?
DVE vindt ik een erg lastige testschijf om te gebruiken mbt navigeren
Wil anders de test met de toomgenerator in REWeens  doen.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on August 25, 2011, 14:17:46
DVE als DVD was inderdaad niet erg handig. De BD is een stuk beter bestuurbaar. Ik gebruik, zoals je wellicht nog weet, de CARA DVD. Ik heb ook de BD's van Spears & Munsil en AIX audio. Nog niet geprobeerd of er verschil zit tussen de verschillende testsignalen. Iets voor de M&G?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: zandbak on August 28, 2011, 18:04:45
Inmiddels wat aan het uitproberen geweest met een avia dvd en een db meter.

Nu heb ik al meteen het volgende probleem: als ik de marantz sr7500 een testsignaal laat geven, dan hoor ik de ruis netjes uit 5 luidsprekers + sub komen.
Gebruik ik de avia dvd dan komt het testsignaal van de rechter achter luidspreker uit de luispreker rechtsvoor, en links achter idem dito uit links voor.

Wat mis ik in dit geheel?

Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on August 28, 2011, 18:09:56
Quote from: zandbak on August 28, 2011, 18:04:45
Inmiddels wat aan het uitproberen geweest met een avia dvd en een db meter.

Nu heb ik al meteen het volgende probleem: als ik de marantz sr7500 een testsignaal laat geven, dan hoor ik de ruis netjes uit 5 luidsprekers + sub komen.
Gebruik ik de avia dvd dan komt het testsignaal van de rechter achter luidspreker uit de luispreker rechtsvoor, en links achter idem dito uit links voor.

Wat mis ik in dit geheel?


Hoe heb je de speler aangesloten, digitaal of analoog? Als het analoog is dan kan het zijn dat je de interlinks onjuist hebben aangesloten.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: zandbak on August 28, 2011, 18:28:27
Digitaal, coaxial, pijltje op kabel van dvd speler naar versterker.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Attie on August 29, 2011, 01:32:34
Speakers verkeerd aangesloten?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on August 29, 2011, 06:46:16
Quote from: zandbak on August 28, 2011, 18:28:27
Digitaal, coaxial, pijltje op kabel van dvd speler naar versterker.
Vreemd. Dus de testtoon van de SR7500 gaat wel op de juiste speaker?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: zandbak on August 29, 2011, 13:01:30
Quote from: HTip on August 29, 2011, 06:46:16
Vreemd. Dus de testtoon van de SR7500 gaat wel op de juiste speaker?

Ja, dan hoor ik netjes uit elke luidspreker opeenvolgend een toon.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on August 29, 2011, 14:37:14
Quote from: zandbak on August 29, 2011, 13:01:30
Ja, dan hoor ik netjes uit elke luidspreker opeenvolgend een toon.
Ik heb dat bij mijn calibratie-DVD's nog niet meegemaakt. Misschien iemand anders?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Attie on August 29, 2011, 15:19:11
Vreemd inderdaad. Heb je wellicht tijdens het afspelen van de dvd je versterker op stereo staan, ik bedenk ook maar wat.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: zandbak on August 29, 2011, 15:38:28
Met het test signaal bedoel ik dan dat ik in de speaker setup een signaal door elke van de 5 luidsprekers kan laten gaan, incl sub, en dan pakt die dus wel elke luidspreker in de goede volgorde.

Bij het bepalen van de speaker setup d.m.v. de bijgeleverde microfoon krijg ik een speaker set error (de luidsprekers zijn niet goed aangesloten). Ik heb het idee dat ze wel goed aangesloten zijn, weet ook even niet waar te kijken dan.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: RobertVanWoerden on August 29, 2011, 19:05:10
Wat gebeurt er als je een film of dvd met surround opname afspeelt, heb je dan ook het idee dat de front en rears omgekeerd zijn? Zo niet, dan is wellicht je test dvd niet goed.

Je luidsprekers lijken me wel goed aangesloten, want de test toon uit de Marantz komt wel goed door.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: denoontje on August 29, 2011, 23:12:01
verschil in surround en backsurround mbt aansluiten verwisseld en in setuop menu de back surround niet uitgezet?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: zandbak on August 30, 2011, 17:27:52
Op de receiver zitten de achterluidsprekers aangesloten op surround.
Surround back heb ik geen luidsprekers aan hangen.

In het setup menu van de receiver heb ik Surround L/R op large staan en surround back op: none
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: vik on September 21, 2011, 17:42:46
Quote from: HTip on August 15, 2011, 12:03:31
Goeie eerste poging vik! Eén kanaal moet altijd op 0 dB blijven staan. Voor het gemak neem ik altijd FL, omdat de eerste testtoon ook altijd daaruit komt.

De Marantz produceert ook altijd een testsignaal bij het handmatig instellen. Die negeer ik gewoon. Ik neem FL als referentie (0 dB instelling met 75 dBC output) en noteer de afwijkingen t.o.v. hiervan op papier. Daarna stel ik deze waarden in op de receiver en doe aansluitend nogmaals de test voor de eventuele fijnafstemming.

Stand van de dB-meter zijn de meningen over verdeeld. Ik denk dat het het belangrijkste is dat je consequent bent tijdens de meting.

Vandaag is mijn nieuwe subwoofer binnen gekomen :

(http://www.mijnalbum.nl/Foto-TCO8B4LD-D.jpg)

Ik heb een poging gewaagd om de sub goed af stellen en heb de volgende stappen doorlopen , ik twijfel nog een beetje of ik het goed hebt gedaan.

1) Anti mode 8033 S aangesloten, de volume knop op de sub naar standje 2 gedraaid volgens de instrukties van de anti mode.

2) Calibratie Anti mode (microfoon schuin naar voren gericht vanaf luisterplek)

3) Daarna in de versterker bij de afstand tot luisterplek, 90 centimeter toegevoegd.

4) Volume knop op de sub op 11 uur gezet (Advies van SVS 10 of 11 uur)

5) DVE calibratie dvd erbij en enkel het kanaal van de sub op 75 DB gezet d.m.v. db meter, ik heb dus geen nieuwe set up gedaan van de Audyssey in mijn Denon. Of is dit wel aan te raden?

Ik gebruik een coax kabel van MIT en ik heb het gedeelte met het kastje (kastje van het filter aan de MIT kabel) aan de kant van de sub aangesloten (ook hierbij twijfel)

Wat ik me ook afvraag  is wat nou beter is om je sub kanaal op 75 DB te krijgen :  door middel van de volume knop achterop de sub, of gewoon gebruik maken van het kanaal niveau in de versterker.

Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on September 22, 2011, 17:41:13
Als ik het zo lees, dan ben je goed bezig. Ik ken de antimode niet, maar wel vaker gelezen dat je het in deze volgorde goed doet. Je moet met DSP vertraging toevoegen, maar hoe kom je aan 90cm (3ms)?

Afregelen van de 75dB kan op meerdere manieren. Hangt af hoe zwaar de subversterker is maar het advies is idd 10-11 uur. Wordt wel lastig met een digitale instelling. Stelregel is 1/3 van de schaal. Als je daarmee het LFE-kanaal heel erg moet versterken, dan is de sub niet krachtig genoeg. Het beste is een negatief volume voor het LFE-kanaal.

Ik ben geen voorstander van Audyssey, maar ik kan me voorstellen dat je opnieuw moet meten na calibratievan je sub. Zeker weten doe ik dit niet.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: vik on September 23, 2011, 14:06:59
Quote from: HTip on September 22, 2011, 17:41:13
Als ik het zo lees, dan ben je goed bezig. Ik ken de antimode niet, maar wel vaker gelezen dat je het in deze volgorde goed doet. Je moet met DSP vertraging toevoegen, maar hoe kom je aan 90cm (3ms)?

Afregelen van de 75dB kan op meerdere manieren. Hangt af hoe zwaar de subversterker is maar het advies is idd 10-11 uur. Wordt wel lastig met een digitale instelling. Stelregel is 1/3 van de schaal. Als je daarmee het LFE-kanaal heel erg moet versterken, dan is de sub niet krachtig genoeg. Het beste is een negatief volume voor het LFE-kanaal.

Ik ben geen voorstander van Audyssey, maar ik kan me voorstellen dat je opnieuw moet meten na calibratievan je sub. Zeker weten doe ik dit niet.

Die 90 cm erbij regel staat in de manual van de Anti-mode. Dat komt geloof ik omdat na de calibratie van de sub de gain iets terugvalt. Maar ik heb begrepen dat de Audyssey metingen in de versterker die automatisch aanpast.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on February 8, 2012, 09:15:21
@vik: Nu je je nieuwe CM-upgrades hebt gekregen, heb je nog gespeeld met de instellingen?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: vik on February 8, 2012, 09:42:19
Quote from: HTip on February  8, 2012, 09:15:21
@vik: Nu je je nieuwe CM-upgrades hebt gekregen, heb je nog gespeeld met de instellingen?

Ik heb verder eigenlijk niets meer gedaan behalve mijn Audyssey uitzetten.

Na onze shoot-out bij Audiofiel heb ik mijn settings gereset naar de oude setup settings (ingemeten voor de CineMike tuning), en Audyssey uitgezet en dat klinkt fantastisch mooi.

Ik heb het verschil bij CineMike zelf mogen ervaren met of zonder Audyssey, en zonder klonk veel beter. Je verliest veel resolutie in het geluid met Audyssey geactiveerd.

Ik heb geen idee hoe dit zal werken in een ruimte die echt verschrikkelijk slecht is, misschien dat je dan wel een groot voordeel hebt met Audyssey.

Ik zal het nog wel een keer testen en hem opnieuw inregelen en mijn ervaring hier plaatsen.

Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on February 8, 2012, 09:56:38
Bedankt voor je feedback. Ik heb dezelfde ervaring. Door Audyssey worden frequenties gedempt die een mogelijk probleem kunnen veroorzaken. Dat geeft aan dat er een probleem is met de akoestiek. Als iemand daar niets aan kan/wil doen, dan is het een uitkomst.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: vik on February 8, 2012, 10:11:41
Quote from: HTip on February  8, 2012, 09:56:38
Bedankt voor je feedback. Ik heb dezelfde ervaring. Door Audyssey worden frequenties gedempt die een mogelijk probleem kunnen veroorzaken. Dat geeft aan dat er een probleem is met de akoestiek. Als iemand daar niets aan kan/wil doen, dan is het een uitkomst.

Ik denk persoonlijk dat als je akoestiek niet in orde is, het weinig nut heeft om een tuning te doen zoals bijvoorbeeld de CineMike tuning.

Je voordeel van de tuning is dan weg omdat je met Audyssey moet werken. Dan kan je beter eerst je geld stoppen in het verbeteren van je akoestiek. (en is ook een gouden regel denk ik)

Bij mij is de akoestiek redelijk/goed en ik heb een aantal tweaks in mijn apparatuur zitten voor verbeteringen in de ruimte. Het A.R.O. regelsysteem in mijn subwoofer, plus mijn front speakers kan ik tweaken. (Midrange, Bass, en de PI tweeter kan ik helemaal uitzetten)

Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Dennis75 on June 30, 2012, 13:15:11
Ik heb nu al verschillende keren de Audyssey meting gedaan. Telkens zet hij de fronts op -12db en de surrounds op -9db. Ik heb de Marantz AV7005.

Nu heb ik al op het Marantzforum gekeken en daar staat een topic met onder meer de vereisten met betrekking tot de meting. Bijvoorbeeld geen omgevings geluid, geen obstakels tussen de speakers en de microfoon ect.
Ook zet hij de fronts op large maar dat schijnen alle recievers/processors te doen.

Zijn dit de waardes die ik moet accepteren?

Ik heb onlangs bij forumsponsor RA Subs een DB meter gekocht en even een test dvd gedownload. Wanneer ik nu de speakers volgens de Htip regels  :D ga meten en deze waardes ga invoeren in de processor moet ik dan de Audyssey uitzetten?
Het gaat overigens alleen over de volume levels want de afstanden meet hij goed.

Of kan ik de Aydyssey meting laten staan en de volume levels handmatig invoeren.
Het lijkt mij dat wanneer je de meting gaat veranderen de rest van de meting niet meer klopt.
Is deze veronderstelling correct?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: bmateijsen on June 30, 2012, 13:36:34
En waar staat de subwoofer op? M.a.w. staat die niet veel te zacht?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Dennis75 on June 30, 2012, 13:46:26
De sub staat op -0.5db.

Of bedoel je op de sub zelf?

Deze staat op een schaal van 1 op 10 op 4
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Snowmaster on June 30, 2012, 21:51:35
Dennis, het lastige is dat op afstand zoiets moeilijk te beantwoorden is.
Als je de sub handmatig te zacht hebt staan, wordt alles getemperd. Draai crossover op sub volledig open en probeer een volume stand te krijgen waarbij de rest van de speakers evt. een klein plusje heeft. Staat hier niets over beschreven aan het begin van dit topic?  Want ook LFE instelling in receiver is een valkuil, maar daarover staat volgens mij wel iets beschreven.

Zoals hierboven al beschreven is, maakt automatische inmeting soms meer kapot dan je lief is.
Om duidelijkheid en handigheid te krijgen kun je het volgende doen :
Alles automatisch inmeten, goed luisteren, desnoods een paar dagen om lekker te wennen en de waardes noteren.
Vervolgens een reset van het systeem en daarna handmatig inmeten. Dan weer een paar dagen gewoon lekker luisteren en de waardes noteren.
Vergelijk vervolgens de waardes eens en probeer ze voor jezelf te verklaren.  Wat klinkt er lekkerder en waarom?  Wat gaat er bv. verkeerd of wat mis je bij één van beide inmetingen?

TIP :  kijk na de reset alle instelingen goed na of er niets blijft hangen en schakel alle nevencircuits en mogelijkheden uit. (Bij Denon krijg je nl . nooit een volledige reset en nevencircuits blijven soms ook gewoon ingeschakeld. Alleen met laptop krijg ik echt alles uit.)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Dennis75 on June 30, 2012, 22:32:06
Oke Snowmaster,

Ik ga het de komende weken weer eens proberen.
Ik laat het nu even zoals Audyssey het neerzet. het klinkt zeker goed!

Dan volgende week of zo handmatig.

De sub heb ik niet te zacht ingesteld. Sterker nog, de sub (BK400) heb ik tijdens de eerste meting, heb de av7005 pas een maand, op de helft gezet, daarmee bedoel ik de low level gain. Maar dat was teveel van het goede. De bank trilde het raam uit! :D
Daarna de sub op een kwart maar dat gaf weer iets te weinig boom. Nu staat hij op zeg maar 0.40.
De crossover staat helemaal open.

In ieder geval bedankt voor het meedenken.

Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on June 30, 2012, 22:42:47
Goede tip van Snowmaster. Als je vindt dat het nu goed klinkt dan gewoon zo laten. Ik ben geen fan van Audyssey omdat het veel meer doet dan alleen volume en afstand. Ook de EQ wordt aangepast en dat kan de dynamiek aantasten.

Gewoon mijn stappenplan volgen (je hebt de spullen ;)) en klaar...
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Dennis75 on June 30, 2012, 22:51:55
Quote from: HTip on June 30, 2012, 22:42:47
Goede tip van Snowmaster. Als je vindt dat het nu goed klinkt dan gewoon zo laten. Ik ben geen fan van Audyssey omdat het veel meer doet dan alleen volume en afstand. Ook de EQ wordt aangepast en dat kan de dynamiek aantasten.

Gewoon mijn stappenplan volgen (je hebt de spullen ;)) en klaar...

HTip,

Jij ook bedankt voor de informatie met betrekking tot dit onderwerp!

Als beginnend HTer valt er een hoop te teren!
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: jvanhambelgium on July 1, 2012, 08:48:07
Quote from: Dennis75 on June 30, 2012, 13:15:11
Het gaat overigens alleen over de volume levels want de afstanden meet hij goed.

Of kan ik de Aydyssey meting laten staan en de volume levels handmatig invoeren.
Het lijkt mij dat wanneer je de meting gaat veranderen de rest van de meting niet meer klopt.
Is deze veronderstelling correct?

Je kan perfect de volume-levels aanpassen zonder dat dit invloed heeft op de eigenlijke Audyssey filters. Je kan dus "naar smaak" nog wat veranderen op dat vlak, vb de subwoofer nog +3dB geven ofzo, uiteraard zou dit de balans wel enigzins kunne verkleuren, maar niet de eigenlijk ruimte-akoestische filters.
Welke speakers heb je ? Indien je hoog-rendements speakers heb lijkt -12dB niet abnormaal.

Mijn Klipsch RF7-II hebben hebben hetzelfde "fenomeen" . Ze zijn echter erg rendementsvol (> 100dB/W/meter) en dan zit je altijd die "hogere negative" waardes (=verzwakking) tenzij je in erg grote ruimtes werkt.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Dennis75 on July 1, 2012, 10:39:57
Ik heb als fronts de Kef XQ40, onlangs van Marcel (HChifi) overgenomen. Daarvoor had ik de Jamo S606 welke Audyssey ook op -12db zette.

In ieder geval goed om te weten dat je de vulume levels kunt corrigeren en toch de ruimte-akoestische filters in tact laat.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: jvanhambelgium on July 1, 2012, 10:52:02
Quote from: Dennis75 on July  1, 2012, 10:39:57
Ik heb als fronts de Kef XQ40, onlangs van Marcel (HChifi) overgenomen. Daarvoor had ik de Jamo S606 welke Audyssey ook op -12db zette.

In ieder geval goed om te weten dat je de vulume levels kunt corrigeren en toch de ruimte-akoestische filters in tact laat.


Hmm, die Kef's hebben geen speciaal hoger rendement (90db/W/m) .... wat zijn de afmetingen van de ruimte waarin alles opgesteld staat ?
Toch wel raar dat voor die Kef's de receiver naar -12dB gaat voor de fronts.
Voor de Klipschen had ik monitoren van 91dB/W/m gevoeligheid en op m'n zolder, die 6m x 6m x 3.5m is was zo meestal de waarde -3dB tot -5db bij het inmeten.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Dennis75 on July 1, 2012, 11:06:37
Quote from: jvanhambelgium on July  1, 2012, 10:52:02

Hmm, die Kef's hebben geen speciaal hoger rendement (90db/W/m) .... wat zijn de afmetingen van de ruimte waarin alles opgesteld staat ?
Toch wel raar dat voor die Kef's de receiver naar -12dB gaat voor de fronts.
Voor de Klipschen had ik monitoren van 91dB/W/m gevoeligheid en op m'n zolder, die 6m x 6m x 3.5m is was zo meestal de waarde -3dB tot -5db bij het inmeten.
[/quote

Mijn woonkamer in 11m bij 3.5m en een kleine 4m hoog.

Ik zit in de lengete van mijn woonkamer.

Ik zat eerst in de breedte. Mijn woonkamer is behoorlijk lang en helaas niet zo breed.
Nu vind ik het surround geluid beter tot zijn recht komen omddat de surrounds achter mij staan.
Misschien moet ik het weer een keer omdraaien.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on July 1, 2012, 22:43:33
Inderdaad raar dat je fronts op -12dB worden ingesteld. Maar ik ken Audyssey niet goed genoeg om daar een uitspraak over te doen. Probeer het eens zonder Audessey en alles handmatig in te stellen. Ben benieuwd of je het dan beter vindt klinken.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Cobraatje on July 2, 2012, 00:21:25
Quote from: HTip on July  1, 2012, 22:43:33
Inderdaad raar dat je fronts op -12dB worden ingesteld. Maar ik ken Audyssey niet goed genoeg om daar een uitspraak over te doen. Probeer het eens zonder Audessey en alles handmatig in te stellen. Ben benieuwd of je het dan beter vindt klinken.
-12dB meting betekent bij de sub dat de meting maxed out is en niet goed. Denk dat het voor de fronts hetzelfde is en er iets niet klopt. Hoeveel metingen doe je en met welke afstand? Hoe plaats je de microfoon?
Bij correcte metingen, niet aan de afstanden e.d zitten. Audyssey berekend wanneer het geluid van alle speakers tegelijk bij je
1e opgegeven luisterpositie is. Bij gebruik van een sub, alles op small en minimaal een crossover van 80Hz gebruiken.
Meer info: http://batpigworld.com/fadq.html#audyssey
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: jvanhambelgium on July 2, 2012, 07:19:59
Quote from: Cobraatje on July  2, 2012, 00:21:25
-12dB meting betekent bij de sub dat de meting maxed out is en niet goed. Denk dat het voor de fronts hetzelfde is en er iets niet klopt. Hoeveel metingen doe je en met welke afstand? Hoe plaats je de microfoon?
Bij correcte metingen, niet aan de afstanden e.d zitten. Audyssey berekend wanneer het geluid van alle speakers tegelijk bij je
1e opgegeven luisterpositie is. Bij gebruik van een sub, alles op small en minimaal een crossover van 80Hz gebruiken.
Meer info: http://batpigworld.com/fadq.html#audyssey

Als het actieve speakers zouden zijn kan het wel , vandaar dat je gelijkt hebt met de subwoofer (waarin een amp zit). Als je de gain wat hoog zet zal de calibratie hem wat afremmen...
Maar voor een passieve speaker zie ik eigenlijk maar 2 mogelijkheden ; héél rendementsvolle speakers (> 100dB/W/m) of een hééél kleine ruimte => maar beide zijn hier niet van toepassing...

Mogelijks probleem met de meetmicrofoon (afwijking) ?
Nu dit zijn "maar" volume levels en staan los van Audessey filters, maar stel je voor dat je meetmicro niet goed werkt ? Mischien is de meting dan ook niet te vertrouwen...
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Dennis75 on July 2, 2012, 08:11:03
Quote from: Cobraatje on July  2, 2012, 00:21:25
-12dB meting betekent bij de sub dat de meting maxed out is en niet goed. Denk dat het voor de fronts hetzelfde is en er iets niet klopt. Hoeveel metingen doe je en met welke afstand? Hoe plaats je de microfoon?
Bij correcte metingen, niet aan de afstanden e.d zitten. Audyssey berekend wanneer het geluid van alle speakers tegelijk bij je
1e opgegeven luisterpositie is. Bij gebruik van een sub, alles op small en minimaal een crossover van 80Hz gebruiken.
Meer info: http://batpigworld.com/fadq.html#audyssey

De microfoon staat op oor hoogte en ik doe 6 metingen. De 1e meting staat hij op de luisterpositie en de rest van de metingen steeds 50 cm van de 1e meting rondom.
De subvolume, BK400, staat net niet op de helft, lowlevel filter staat uit en de crossover staat helemaal open gedraaid.
Voor de rest probeer ik ervoor te zorgen dat het omgevingsgeluid zo min mogelijk is. Dit lukt aardig.

Dat artikel neem ik later op de dag nog wel door. Ben nu aan het werk.
Wat bedoel je met "sub maxed out"
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Cobraatje on July 2, 2012, 13:27:06
Quote from: Dennis75 on July  2, 2012, 08:11:03
De microfoon staat op oor hoogte en ik doe 6 metingen. De 1e meting staat hij op de luisterpositie en de rest van de metingen steeds 50 cm van de 1e meting rondom.
De subvolume, BK400, staat net niet op de helft, lowlevel filter staat uit en de crossover staat helemaal open gedraaid.
Voor de rest probeer ik ervoor te zorgen dat het omgevingsgeluid zo min mogelijk is. Dit lukt aardig.

Dat artikel neem ik later op de dag nog wel door. Ben nu aan het werk.
Wat bedoel je met "sub maxed out"
Probeer eens alle 8 metingen en op verschillende hoogtes. Verder kun je het metingengebied ook uitbreiden.
Sub maxed out op -12dB betekend dat de plaatsing en instellingen van de sub zodanig zijn dat Audyssey geen goede correctie kan uitvoeren en de sub op -12dB zet. Dit betekend dat de sub niet goed ingeregeld is.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: jvanhambelgium on July 2, 2012, 14:18:07
Quote from: Cobraatje on July  2, 2012, 13:27:06
Probeer eens alle 8 metingen en op verschillende hoogtes. Verder kun je het metingengebied ook uitbreiden.
Sub maxed out op -12dB betekend dat de plaatsing en instellingen van de sub zodanig zijn dat Audyssey geen goede correctie kan uitvoeren en de sub op -12dB zet. Dit betekend dat de sub niet goed ingeregeld is.

Ola, alle metingen dienen ideaal op dezelfde hoogte te gebeuren. Je moet de microfoon zetten op de hoogte dat je oren hangen ;-)
Niet beginnen met tussen metingen door op andere hoogtes te werken !
-12dB wil inderdaad zeggen dat de sub "te sterk" staat ! Staat die "GAIN" volledig open oid ? Moet wel zoiets zijn. Begin eens met hem op 1/4 te zetten oid zodat je uiteindelijk ergens tussen -3dB en +3db komt te zitten. Als hij "te zacht" staat zal Audessey aangeven om het signaal wat op te krikken vandaar de positieve dB-correctie.

Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Dennis75 on July 2, 2012, 15:16:38
Met alle respect,

Cobraatje zegt verschillende hoogtes en jij zegt dezelfde hoogtes.

Lijkt mij dat de eerste meting op de luisterpostitie op oor hoogte moet zijn, dit is de belangrijkste.

@Cobraatje, de sub staat goed ingeregeld, zoals in de link die jij in je post zette.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Cobraatje on July 2, 2012, 15:58:36
Quote from: Dennis75 on July  2, 2012, 15:16:38
Met alle respect,

Cobraatje zegt verschillende hoogtes en jij zegt dezelfde hoogtes.

Lijkt mij dat de eerste meting op de luisterpostitie op oor hoogte moet zijn, dit is de belangrijkste.

@Cobraatje, de sub staat goed ingeregeld, zoals in de link die jij in je post zette.
Normal gesproken geeft dezelfde hoogte het beste resultaat. In jouw geval zou ik uitproberen met verschillende hoogtes en een breder luistergebied. Levert dit veranderingen in de -12dB voor de fronts op, dan weet je weer meer.
Zelf werkt het bij mij in de kamer met verschillende hoogtes het beste. Niet volgens de regels, maar het klinkt voor mij het beste en daar gaat het uiteindelijk om  8).
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Dennis75 on July 2, 2012, 16:00:24
Zojuist weer een nieuwe meting gedaan. Dit keer 8 stuks met de sub op 1/4. Alle metingen op dezelfde hoogte. Audyssey zet de fronts op -12, de surrounds op -9 en de sub op +0.5.

Ik ga hem nu met een db meter afstellen met HTtip zijn gids erbij.

In ieder geval bedankt voor de hulp!
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Dennis75 on July 2, 2012, 16:06:53
En toch klinkt het geweldig zoals Audyssey het neerzet. Even de nu al broemde Frankp demodisc opgezet. Finding Nemo en Cloverfield. Dus laat het maar even staan zo.

Toch wel vreemd, de sub staat een stuk zachter afgesteld dan de metingen ervoor.

Misshien moet ik dan alleen de front, center en surrounds met de db meter afstellen.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: jvanhambelgium on July 2, 2012, 18:18:54
Quote from: Dennis75 on July  2, 2012, 16:00:24
Zojuist weer een nieuwe meting gedaan. Dit keer 8 stuks met de sub op 1/4. Alle metingen op dezelfde hoogte. Audyssey zet de fronts op -12, de surrounds op -9 en de sub op +0.5.

Ik ga hem nu met een db meter afstellen met HTtip zijn gids erbij.

In ieder geval bedankt voor de hulp!

Die fronts blijven me intrigeren !! Why o why -12dB voor een niet speciaal gevoelige speaker...
De sub staat nu goed ; +0.5dB is OK

Als je het nu wat "magertjes" zou vinden qua bass was je mischien een bass-head die eigenlijk altijd met een setup speelde die teveel bass-instelling had  >:D >:D
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Dennis75 on July 2, 2012, 18:58:30
Quote from: jvanhambelgium on July  2, 2012, 18:18:54
Die fronts blijven me intrigeren !! Why o why -12dB voor een niet speciaal gevoelige speaker...
De sub staat nu goed ; +0.5dB is OK

Als je het nu wat "magertjes" zou vinden qua bass was je mischien een bass-head die eigenlijk altijd met een setup speelde die teveel bass-instelling had  >:D >:D

hahahaha lol
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Dennis75 on July 3, 2012, 12:13:47
Nog even wat vragen met betrekking tot de db meter.
Ik heb de db meter bij RAsubs gekocht
Je moet het testsignaal op de linkerfront afspelen.
De draaiknop van de db meter zet je op 70 db.
Onderaan de db meter heb je een correctie gebied van +10 tot -6db
Wanneer ik het mastervolume nu opschroef en het metertje in het correctie gebied +5 aangeeft zit ik op 75db.

Wanneer ik nu het testsignaal op de center afspeel en volgens het correctie gebied bijvoorbeeld +3 aangeeft moet ik in de processor +2 invoeren. Zie ik dit goed?

De db meter moet naar voren gericht worden of naar de speaker?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: jvanhambelgium on July 3, 2012, 13:32:12
Quote from: Dennis75 on July  3, 2012, 12:13:47
Wanneer ik nu het testsignaal op de center afspeel en volgens het correctie gebied bijvoorbeeld +3 aangeeft moet ik in de processor +2 invoeren. Zie ik dit goed?

De db meter moet naar voren gericht worden of naar de speaker?

Yep, zoiets. Je speelt het testsignaal af en kijkt hoeveel je meter aangeeft ... het verschil doe je bij of af dmv de settings op de receiver.
Denkelijk moet je de dB-meter richten naar de speaker, niet vertikaal houden oid. Staat wel ergens in het boekje met mogelijks een grafiek van de gevoeligheid etc.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on July 6, 2012, 10:40:35
Quote from: Dennis75 on July  3, 2012, 12:13:47
Nog even wat vragen met betrekking tot de db meter.
Ik heb de db meter bij RAsubs gekocht
Je moet het testsignaal op de linkerfront afspelen.
De draaiknop van de db meter zet je op 70 db.
Onderaan de db meter heb je een correctie gebied van +10 tot -6db
Wanneer ik het mastervolume nu opschroef en het metertje in het correctie gebied +5 aangeeft zit ik op 75db.

Wanneer ik nu het testsignaal op de center afspeel en volgens het correctie gebied bijvoorbeeld +3 aangeeft moet ik in de processor +2 invoeren. Zie ik dit goed?

De db meter moet naar voren gericht worden of naar de speaker?

Hoe je de dB-meter moet houden zijn de meningen over verdeeld, maar het varieert tussen een hoek van 45 graden en rechtop. Punt is dat je je achter de meter moet bevinden, dus ook als je het signaal laat wisselen tussen rechtsvoor en rechtsachter. De testschijven hebben hiervoor een automatische procedure. Die begint zoals in mijn gids linksvoor en loopt zo door alle kanalen heen.

Mijn CARA DVD doorloopt het proces als volgt: FL+C, C+FR, FL+FR, FR+SR, FL+SL en tot slot SL+SR. Op die manier krijg je een mooie evenwichtige verdeling en homogeen geluidsbeeld. Of je trouwens 75dB of 85dB (THX standaard) gebruikt maakt niet uit. THX is alleen veel harder ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Dennis75 on July 6, 2012, 10:54:09
Beste Htip,

Bedankt voor de tip, ik ga er van het weekend weer mee aan de slag.

Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: LuPo on November 21, 2012, 22:43:09
Weet iemand een meter die nog te koop is met c/slow instelling? Ik las dat Ralf de Radioshack niet meer verkoopt.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: morca on November 22, 2012, 01:11:57
Zie signature :hier staat niks.
Wat wil je er mee in gaan regelen  :D

Serieus,ik heb de vraag al een paar keer langs zien komen op het forum,maar niemand met een antwoord.

Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: LuPo on November 22, 2012, 07:52:39
Quote from: morca on November 22, 2012, 01:11:57
Zie signature :hier staat niks.
Wat wil je er mee in gaan regelen  :D

Serieus,ik heb de vraag al een paar keer langs zien komen op het forum,maar niemand met een antwoord.

Hahaha! ;)

Deze meter is niks? http://www.conrad.nl/ce/nl/product/100593/SL50-Digitale-decibelmeter/0508010&ref=list
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Martijnst1990 on November 22, 2012, 09:05:20
Quote from: LuPo on November 22, 2012, 07:52:39
Hahaha! ;)

Deze meter is niks? http://www.conrad.nl/ce/nl/product/100593/SL50-Digitale-decibelmeter/0508010&ref=list
Ken de meter zelf niet, maar meestal word er voor het instellen van je HT een analoge meter gebruikt, dit zou makkelijker/meer gericht af te lezen zijn.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: morca on November 22, 2012, 17:23:15
hihi

Ik gebruik ze nooit dus laat deze vraag even over aan iemand die er beter antwoord op kan geven.
Martijn heeft wel gelijk,ik zie ook alleen die analoge .....
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: LuPo on November 26, 2012, 16:59:39
Voor mensen die nog op zoek zijn naar een analoge dB meter met C/Slow functie is deze (http://www.amazon.co.uk/Silverline-633937-Sound-Level-Meter/dp/B0015NSTLI/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1353945524&sr=8-1) misschien wat.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: LuPo on November 28, 2012, 11:39:39
Ik heb net mijn dB meter ontvangen. Prima apparaat!

Gelijk aan de slag gegaan. Alle speakers in Channel level op 0 gezet. Vervolgens met mastervolume FL afgesteld zodat hij 75dB aangeeft op dB meter. Het mastervolume stond toen op -2,5 dB. Dat laten staan en vervolgens de C afgesteld. Deze moet op +1,0 om ook op 75dB uit te komen. Vervolgens FR die moest op -0,5. Daarna SR welke op +3,5 moest en SL die op +4,5 moest.

Ik heb het idee dat het nu een stuk beter staat afgesteld. De achterspeakers staan hier niet ideaal namelijk en eigenlijk hoorde ik tijdens films meestal alles alleen van voren. De surround speakers moesten gewoon een heel stuk harder. Audyssey deed dat volgens mij niet voldoende.

Hopelijk heb ik het goed gedaan. :D
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on November 28, 2012, 12:33:09
Quote from: LuPo on November 28, 2012, 11:39:39
Ik heb net mijn dB meter ontvangen. Prima apparaat!

Gelijk aan de slag gegaan. Alle speakers in Channel level op 0 gezet. Vervolgens met mastervolume FL afgesteld zodat hij 75dB aangeeft op dB meter. Het mastervolume stond toen op -2,5 dB. Dat laten staan en vervolgens de C afgesteld. Deze moet op +1,0 om ook op 75dB uit te komen. Vervolgens FR die moest op -0,5. Daarna SR welke op +3,5 moest en SL die op +4,5 moest.

Ik heb het idee dat het nu een stuk beter staat afgesteld. De achterspeakers staan hier niet ideaal namelijk en eigenlijk hoorde ik tijdens films meestal alles alleen van voren. De surround speakers moesten gewoon een heel stuk harder. Audyssey deed dat volgens mij niet voldoende.

Hopelijk heb ik het goed gedaan. :D
Heb je zeker goed gedaan! :thumbs-up: Heb je de interne ruisgenerator gebruikt of een testschijf? Over het algemeen is de interne ruisgenerator niet breedbandig genoeg en kan het best zijn dat je met een testschijf andere waarden bereikt. Ik neem aan dat je ook de afstanden en x-over ook goed hebt staan ;)

Veel plezier met je nieuwe geluid...
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: LuPo on November 28, 2012, 15:30:12
Quote from: HTip on November 28, 2012, 12:33:09
Heb je zeker goed gedaan! :thumbs-up: Heb je de interne ruisgenerator gebruikt of een testschijf? Over het algemeen is de interne ruisgenerator niet breedbandig genoeg en kan het best zijn dat je met een testschijf andere waarden bereikt. Ik neem aan dat je ook de afstanden en x-over ook goed hebt staan ;)

Veel plezier met je nieuwe geluid...

Allereerst nog bedankt voor de info. Erg fijn om op deze manier geholpen te worden!

Ik heb nu nog de interne test tone van de Marantz gebruikt. Maar ik had laatst een pagina gelezen met een linkje naar een gratis calibratie disc alleen moet ik even terug gaan zoeken waar ik dat gelezen had.

Cross-over had ik eerst op 80 (fronts en rears) en 100 (center) gezet. Maar dan ging de subwoofer naar mijn idee teveel meedoen, ook na de subwoofer zachter gezet te hebben. Hij bleef teveel aanwezig. Dus weer teruggezet op mijn oude instellingen van 60 (fronts en rears) en 80 (center). De opgegeven specificaties van de BA A25 en A225C zijn resp. 55 Hz en 65 Hz.

Afstanden heb ik opgemeten met een rolmaat. Van de voorkant speaker tot de luisterpositie. De rear speakers zijn niet ideaal opgesteld maar ik heb hier weinig ruimte (studentenstudio). De rears staan verder weg dan de fronts dus de rears moeten een stuk harder om op 75dB te komen. De SL heeft ook nog een gordijn voor zich dus vandaar dat die nog iets harder staat dan de SR.

Dit komt er nu uit:

Channel level
FL 0,0
C 0,0
FR -0,5
SL +4,5
SR +3,5

Distance
FL 1,5m
C 1,3m
FR 1,5m
SL 2,1m
SR 2,1m
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on December 1, 2012, 08:35:49
Graag gedaan. Dat is het leuke en het goede van dit forum.

De instelling van de x-over is een richtlijn en is ook afhankelijk van je ruimte en, niet onbelangrijk, je persoonlijke smaak. Als jij vindt dat het nu goed klinkt moet je het gewoon zo laten. Het gaat er namelijk om dat jij tevreden bent, niet wij ;)

Waar je denk ik wel voor moet oppassen is de rears te hard zetten. Maar nogmaals, als jij dit goed vind dan is het goed. Misschien wel een keer met een test DVD/BD hetzelfde proberen. Ik ben benieuwd of je dan veel verschil meet.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: victor11 on December 23, 2012, 18:56:55
Ik maak zelf gebruik van de handige app speakerangle om te zorgen dat de toe-in voor beide luidsprekers gelijk is. Erg handig en zijn 89 cent wel waard.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on January 12, 2013, 22:58:18
Quote from: victor11 on December 23, 2012, 18:56:55
Ik maak zelf gebruik van de handige app speakerangle om te zorgen dat de toe-in voor beide luidsprekers gelijk is. Erg handig en zijn 89 cent wel waard.
Net even die app bekeken. Ziet er goed uit en lijkt me heel handig. Op dit moment staat alles naar wens, maar ben nieuwsgierig geworden. Bedankt voor de tip!
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on February 9, 2013, 06:35:23
Omdat er wel eens vragen over worden gesteld de passage over vermogen toch toegevoegd aan de openingspost. Het is een beetje technisch, maar het kan ook verklarend werken. Vragen kun je natuurlijk hier stellen..
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: mijavere on January 6, 2014, 11:39:50
Top zeg. dank je wel.

Met een komende verbouwing en een kamer die vrij komt, kan ik me straks ook gaan uitleven met deze informatie.

Spulletjes zijn in de aanschaf en als het zover is ga ik zeker hier mijn verhaal en foto's zetten.

Nogmaals dank je wel voor de super uitleg.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on January 6, 2014, 18:57:07
Dank je voor het compliment! Mocht je tegen die tijd hulp nodig hebben kan je dat hier altijd vragen.

Voor je ruimte en set kan je een topic aanmaken in het "Prive Home Theater" (http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?board=35.0) gedeelte. Daar staan veel mooie ruimtes en kan je ook de nodige inspiratie opdoen.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: bazza74 on February 14, 2014, 13:04:15
Heb net ook even een meting gadaan met de standaard bijgeleverde Denon regelmicrofoon.
Ik begrijp niet dat hij de fronts op +7DB zet. Lijkt mij wel erg veel na het lezen van dit topic.
Ik ben best wel leek op dit gebied, maar ik probeer toch het optimale uit mijn set te halen.
Heb op marktplaats een bod gedaan op een analoge db-meter en ga dan eens stoeien.
Ook heb ik een test cd van focal   http://avaxhome.cc/n/173404.
Misschien een hele domme vraag, maar heb ik nu de pink noise nodig voor het meten voor HT.

Meting =

Fronts +7db  distance 3,2 meter
Center +4db.      ,,          2,6 meter
L achter +5,5db  ,,         3,4 meter
R achter +5db.    ,,         2,7 meter
SW.          -4db.    ,,         2,6 meter (klopt niet want de afstand is maar 2 meter) cross over stond max. en DB op 0
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on February 15, 2014, 08:56:58
Goed dat je probeert om je set af te stellen. Het lijkt moeilijker dan het is. Oefening baart kunst.

Als ik je resultaten zo bekijk wordt alles geboost, dus dan is een paar dB verschil niet vreemd. Waarom alles wordt geboost hangt van je ruimte af. Heb je veel demping, tapijt, gordijnen, stoffen bankstel, e.d. dan zal de versterker meer vermogen moeten leveren om 75dB geluidsdruk te krijgen op de luisterplek. Kan ook zijn dat je Denon 85dB als referentie neemt. Dan is het boosten weer beter te verklaren. Afstand van de sub hangt af of deze DSP heeft. Zonder DSP geldt de voorkant, met DSP de achterkant van de sub.

En geen domme vraag, hoor. Je hebt inderdaad pink-noise (track 2 van je Focal CD) nodig en een dB-meter en dan de eerste post volgen.

Welk type Denonreceiver heb je?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: bazza74 on February 15, 2014, 10:01:37
Thnx voor je antwoord.
Ik heb een wat ouder beessie staan, de Denon 3805 i.c.m. elac 207.2 als fronts, Monitor audio radius 225 als center (past mooi onder de tv)
Elac cinema pipes als rears, en de elac ESP 101 als sub (welke Tzt vervangen gaat worden door een BK xxls400 df)
Muziek/filmverhouding is 90/10
Surround staat meer aan met gewoon TV kijken.
Het verhaal dsp voorkant/achterkant snap ik niet?
De woonkamer is 11 meter lang en 3.3 meter breed. (Niet echt ideaal)
Het zitgedeelte waar de set staat is ongeveer 5 x 3.3 meter en voorzien van een super hoogpolig vloerkleed en stoffen zitmeubelen.
Rest van de vloer is massief eiken en we hebben vitrage als gordijnen.
De sub staat achter de bank (ook niet echt ideaal) maar hij speelt wel mooi synchroon mee. (Dat denk ik)
Ik ben niet echt een audiofiel maar het wekt mijn interesse wel.
Zonder vergelijkingsmateriaal is het toch altijd moeilijk om te kijken wat er beter kan/moet.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on February 16, 2014, 10:18:17
Mag dan een wat oudere receiver zijn, is wel een goede. Mijn receiver is ook niet meer de jongste, maar dat betekent niet dat ze niet meer meekunnen met de huidige receivers. Natuurlijk wel minder mogelijkheden, maar geluidskwaliteit van mijn Marantz SR9600 is nog altijd top!

Jouw speakers hebben allemaal ongeveer dezelfde gevoeligheid, wat betekent dat het vermogen gelijk zou moeten zijn. Denk dat je met een handmatige instelling een ander resultaat haalt. Mijn ervaring is dat automatische instelling niet altijd het beste uit een set haalt.

Een sub met EQ/DSP zorgt voor vertraging van het signaal, omdat het verwerkt moet worden. Dat moet je compenseren door de sub virtueel naar achteren te plaatsen. Hierdoor wordt het signaal vanuit de receiver eerder gestuurd en komt het allemaal tegelijk aan op de luisterplek, wat de voorwaarde is voor een goede bubble. Heb je geen EQ/DSP, dan kan je gewoon de echte afstand nemen...

Plaats van de sub is een richtlijn. Kan heel goed zijn dat je achter de bank een prima integratie hebt. Het gaat erom dat jij het goed vind klinken. En je afmetingen zijn niet verkeerd hoor, mijn ruimte is iets breder, maar bijna even lang als jouw luistergedeelte. Hoogpolig tapijt is goed voor de akoestiek en zorgt voor demping die ook weer gecompenseerd wordt met meer vermogen. Elk dempend oppervlak levert ca. 5 dB minder geluidsdruk op de luisterplek. Ik moet door mijn akoestische maatregelen zelfs 15dB overbruggen.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: bazza74 on February 16, 2014, 23:50:40
OK, ik ga er vanuit dat mijn sub geen dsp heeft.
Met het virtueel naar achter plaatsen bedoel je zeker de afstand aanpassen in de receiver?
Al met al krijg ik van de week de DB meter binnen en ga ik met de pink noise gewoon lekker links voor beginnen met de waardes die in de OP staan.
Ik zal de waardes dan wel weer even posten.
Misschien ga ik er nog wel eens verstand van krijgen!  :pompom:
Thnx!!
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Witalik on February 17, 2014, 02:10:57
Even een misschien wat domme vraag tussendoor. Heb het ook nog niet getest dus heb nog niet echt praktijk ervaring.

Ik zat nog eens de manual te lezen van me receiver en daar zag ik even een optie Center Width voorbij komen. Op sommige andere sites lees ik dat het alleen met Dolby ProLogic II(x) stand iets doet ? Geen idee of dat alleen met bepaalde receivers is maar in de manual van Sherbourn is het nogal beknopt.

Op zich ook wel iets om mee te expirimenteren denk ik. Als je het ook een beetje op de fronts kan krijgen. Maar niet als het alleen op die bepaalde dolby stand werkt. Dan is het weer een beetje nutteloos in mijn geval.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on February 17, 2014, 07:20:32
Quote from: bazza74 on February 16, 2014, 23:50:40
OK, ik ga er vanuit dat mijn sub geen dsp heeft.
Met het virtueel naar achter plaatsen bedoel je zeker de afstand aanpassen in de receiver?
Al met al krijg ik van de week de DB meter binnen en ga ik met de pink noise gewoon lekker links voor beginnen met de waardes die in de OP staan.
Ik zal de waardes dan wel weer even posten.
Misschien ga ik er nog wel eens verstand van krijgen!  :pompom:
Thnx!!

Klopt dat je sub geen DSP heeft, dus dan heb je het makkelijk. Gewoon de afstand tot de sub zou goed moeten zijn. En dan experimenteren of het subsignaal gelijk uitkomt met het laag uit de fronts. Met muziek is dit het eenvoudigst om te doen.

Virtueel naar achteren is inderdaad de afstand in de receiver vergroten. Iedere 30cm komt overeen met 1ms vertraging.

Dus je begint het al aardig te begrijpen. Gaat helemaal goed komen... :thumbs-up:
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on February 17, 2014, 07:27:24
Quote from: Witalik on February 17, 2014, 02:10:57
Even een misschien wat domme vraag tussendoor. Heb het ook nog niet getest dus heb nog niet echt praktijk ervaring.

Ik zat nog eens de manual te lezen van me receiver en daar zag ik even een optie Center Width voorbij komen. Op sommige andere sites lees ik dat het alleen met Dolby ProLogic II(x) stand iets doet ? Geen idee of dat alleen met bepaalde receivers is maar in de manual van Sherbourn is het nogal beknopt.

Op zich ook wel iets om mee te expirimenteren denk ik. Als je het ook een beetje op de fronts kan krijgen. Maar niet als het alleen op die bepaalde dolby stand werkt. Dan is het weer een beetje nutteloos in mijn geval.
Zeker geen domme vraag! De optie center width is inderdaad alleen instelbaar bij gebruik van Dolby Pro-Logic in de Music stand en dus alleen actief bij een stereosignaal wat je wil omzetten in surround. Het zorgt ervoor dat het geluid in het centerkanaal alleen uit de center komt of ook uit de fronts. Hoe hoger het getal hoe meer het geluid uit de fronts komt.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Witalik on February 17, 2014, 19:04:27
Opzich wel jammer dat je het niet kan gebruiken voor surround geluid dan, als de stage stukje wijder wordt kan het geheel soms best opknappen heb ik het idee.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: HTip on February 18, 2014, 07:15:57
Hangt ook van de mix af en het afstraalgedrag van de centerspeaker. Wat je zou kunnen doen is down-mix naar 2.1 en dan de receiver het weer laten omzetten naar 5.1, maar dat is wel een beetje gekunsteld natuurlijk ;)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: PRJK on April 11, 2015, 09:19:49
Dank je voor de tips. Misschien verkeerde topic voor deze vraag, maar als ik een externe dsp aansluit, moet ik dan eerst EQ toepassen en daarna levels goed zetten of eerst levels en dan EQ?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: jvanhambelgium on April 11, 2015, 09:53:58
Quote from: PRJK on April 11, 2015, 09:19:49
Dank je voor de tips. Misschien verkeerde topic voor deze vraag, maar als ik een externe dsp aansluit, moet ik dan eerst EQ toepassen en daarna levels goed zetten of eerst levels en dan EQ?

Een goede DSP zou dit voor jouw moeten doen als deel van het calibratie-proces ?

dus "levels" en "distance" zijn mijn inziens alvast 2 elementaire zaken...

Strikt genomen doen de levels niets aan de EQ, je zou na EQ de levels kunnen aanpassen "naar eigen smaak" zonder dat je aan het filter-gedrag raakt, zo althans bij Audyssey.
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: jvanhambelgium on April 11, 2015, 10:42:00
Mischien enigzins afwijkend in dit topic post ik hier wat informatie voor mensen specifiek met WG (waveguide) en hoorn-speakers. (vb Klipsch)
Ik heb thuis m'n RF7-II's op 45° "toe-in" staan, dus  recht gemikt op de primaire luisterplaats zeg maar.

Echter, dit geeft bij stereo-luisteren een smalle sweetspot, waardoor eigenlijk maar 1 persoon eigenlijk echt een top stereo beeld krijgt.

Klein PDF document met wat uitleg hoe het precies ook nog anders kan : www.vanham-franck.be/books/Setup_Of_WG_Speakers.pdf (http://www.vanham-franck.be/books/Setup_Of_WG_Speakers.pdf)

Ik ga dit zelf zeker eens proberen!
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: morca on April 11, 2015, 11:09:30
Quote from: jvanhambelgium on April 11, 2015, 09:53:58
Een goede DSP zou dit voor jouw moeten doen als deel van het calibratie-proces ?

dus "levels" en "distance" zijn mijn inziens alvast 2 elementaire zaken...

Strikt genomen doen de levels niets aan de EQ, je zou na EQ de levels kunnen aanpassen "naar eigen smaak" zonder dat je aan het filter-gedrag raakt, zo althans bij Audyssey.
Externe dsp is even de vraag...
als je zelf gaat stellen aan de PEQ ....hoe dat dan zit met de level,s
Want die aanpassingen aan de PEQ maak je en daarna zou je de levels pas moeten stellen met een DB meter.
Welke dsp gaat het over?
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: PRJK on April 11, 2015, 12:17:14
Quote from: morca on April 11, 2015, 11:09:30
Externe dsp is even de vraag...
als je zelf gaat stellen aan de PEQ ....hoe dat dan zit met de level,s
Want die aanpassingen aan de PEQ maak je en daarna zou je de levels pas moeten stellen met een DB meter.
Welke dsp gaat het over?

Minidsp Nanoavr HD
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: morca on April 11, 2015, 12:52:57
Mooi ding ,ik lees wel over auto eq maar zie zo snel niet staan hoe het zit met de levels van elk kanaal.
Als er auto eq opzit zou jij ook auto de kanalen moeten levelen zou je zeggen.
Nu even druk met klusjes ,hier vast wat leesvoer.
http://www.minidsp.com/applications/home-theater-tuning/equalization-with-nanoavr (http://www.minidsp.com/applications/home-theater-tuning/equalization-with-nanoavr)
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: RicooCardoo on January 20, 2018, 11:01:40
Stel je hier nou verder ook de eq mee in of doe je daar niks mee? Daar lees ik niks over terug. Ben namelijk ook van plan een db meter aan te schaffen voor handmatig afstellen
Title: Re: Richtlijnen voor afstellen van stereo-/surroundset
Post by: Dirkjanboon on April 5, 2018, 18:55:05
ik heb denoontje (avr 1604) zelf afgeregeld met pink noise alle luidsprekers testen en fijn tunen.

klinkt vindt ik zelf niet slechtte .. meer dam genoeg muziek of lawaai afhankelijk van de smaak