Post reply

The message has the following error or errors that must be corrected before continuing:
Warning: this topic has not been posted in for at least 60 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.
Attachments: (Clear attachments)
Restrictions: 4 per post (4 remaining), maximum total size 20.00 MB, maximum individual size 20.00 MB
Uncheck the attachments you no longer want attached
Click or drag files here to attach them.
Other options
Verification:
Please leave this box empty:
Type the letters shown in the picture
Listen to the letters / Request another image

Type the letters shown in the picture:
Wat is de hoofdstad van Nederland:
Onze vlag is blauw, wit en:
Shortcuts: ALT+S post or ALT+P preview

Topic summary

Posted by J.A.F._Doorhof
 - May 21, 2012, 23:46:03
Correct. Een profiel als het ware.

Dat is ook het probleem van mensen die BV bezig gaan met een Spyder of 1display etc. Deze units (retail) hebben geen speciale profielen. Door de manier van meten (met filters) is dat zeer belangrijk. Een plasma heeft BV een ander profiel nodig dan een led of lcos.

Daarom zie je bij veel particulieren en beginnende calibrateurs ook vaak behoorlijk grote verschillen tussen calibraties als ze een andere analyzer gebruiken.

Daarnaast loopt een analyzer terug. Voor professioneel gebruik moet je hem eigenlijk elk jaar na laten kijken of vervangen.

Een spectrum meter werkt anders. Die meet het spectrum vandaar dat je daarmee BV een profiel kan maken. Let wel, je moet dan wel een goede hebben BV de minolta, Microspec, jet etc. En deze units beginnen rond de 6000,00-30.000,00. De ipro1 is BV hier niet voor geschikt. De analyzer doet wel goede calibraties trouwens maar niet als referentie meter/trainer source.

Onze meters krijgen nu elk jaar een calibratie via de Minolta en tussendoor kunnen we zelf bijwerken. De Microspec hoort het elke 3 jaar te krijgen met ons klimaat.
Posted by Robert
 - May 21, 2012, 22:46:31
En een getrainde meter is puur softwarematig of heb ik het dan mis?
Een soort van database met vorige metingen van een bepaald model TV of projector?
Posted by J.A.F._Doorhof
 - May 21, 2012, 08:46:07
We zullen naast elkaar een gemodificeerde C6 en de Microspec gaan gebruiken.
Daarnaast zodra ze gereleased worden en gemodificeerd zijn gaan we ook "spelen" met de iPro2, maar het enige voordeel wat ik zo zie in die meter is dat hij niet om de 20 minuten een darkreading hoeft te krijgen en dat hij iets meer lightoutput aankan.

Omdat we een getrainde meter gebruiken voldoet de C6 perfect vooral omdat hij in de lage regionen wat sneller is dan de microspec.

Nadeel van de i1Pro Enhanced is eigenlijk hetzelfde als we tegenkwamen met de i1Pro in het verleden, bepaalde plasma en LCD backlights werden niet helemaal accuraat gemeten, iets teveel groen bij de een en iets teveel blauw bij de ander, daarnaast deden we elke 10 minuten een darkreading omdat de meters behoorlijk driften na 10 minuten, we zijn er nooit achtergekomen waar dit aan lag, het was op het oog wel te corrigeren aangezien het niet ENORME fouten waren, maar het zag er gewoon niet perfect uit.

De Microspec deed dit wel direct goed, maar de software is gewoon ver beneden de maat, na verschillende aanpassingen die door mij en Rob waren geopperd (waarvan maar misschien de helft ook echt is doorgevoerd) hadden we een ZEER accurate meter maar die in het veld gewoon met omwegen bediend moest worden, niets waar je niet om heen kon werken (vooral met de laatste versies van de software) maar verre van ideaal qua rapportage en bv calculated CMS (moest allemaal met een aparte spreadsheet).

Aangezien een spectrum meter het hele spectrum meet heb je een unit nodig met een hoge resolutie, de i1Pro's zitten rond de 10nm en de Microspec gaat daar ver onder, echter vooral "in het veld" is het werken met een spectrum meter verre van ideaal, veel extra materiaal, in de gaten houden dat hij in constante temperatuur blijft zoveel mogelijk, geen contact metingen, en natuurlijk de snelheid.

In de laatste paar jaar is de ontwikkeling bij Spectracal natuurlijk doorgegaan en zijn we ook met ze in contact gebleven, vandaar dat we in overleg met Scott van Spectracal (welke ik nog ken van mijn ISF cursus in 2001 :D) een systeem hebben aangeschaft dat volgens ons in nagenoeg alle situaties een snelle maar bovenal perfecte calibratie zal moeten afleveren.

MAW we werken zometeen met beide analyzers alleen zul je de C6 voor je TV/Projector zien hangen (tenzij we toch dingen tegen komen die verkeerd gaan, maar dat zal de tijd leren, maar verwacht ik niet aangezien in Amerika al een tijdje high-end calibrateurs met deze oplossing werken).

Het is niet de goedkoopste oplossing, en het heeft behoorlijk wat extra werk, maar dat kan ik in onze eigen demo ruimte doen gelukkig en daarmee onderweg de tijd besparen.

Posted by Robert
 - May 21, 2012, 00:55:20
Welke meter wordt er dan gebruikt in samenwerking met de Calman software? i1Pro Enhanced?
Posted by J.A.F._Doorhof
 - May 19, 2012, 09:01:24
Om de zoveel tijd is het weer zover, er word een evaluatie gemaakt en gekeken waar dingen verbeterd kunnen worden.
Natuurlijk ben je van ons gewend dat we de calibraties op een zeer professioneel niveau uitvoeren, we gebruiken zeer goede accurate apparatuur en hebben deze natuurlijk ook in onderhoud (veel calibrateurs vergeten dat hun analyzers elke 1-2 jaar volledig hergecalibreerd of vervangen dienen te worden).

Met de aanschaf van de microspec spectrum radio meter zette ITC een paar geleden een enorme stap voorwaarts en was in staat displays te kalibreren die normaliter niet 100% met bv de i1Pro gedaan konden worden, tot op de dag van vandaag gebruiken we natuurlijk nog steeds de Microspec.

De software is alleen het zwakke punt van de analyzer vandaar dat we de afgelopen dagen/weken in overleg zijn geweest met Calman en vanaf volgende week overstappen naar de CalMan professional software. We zullen voor de tours een getrainde meter gebruiken die "in the field" sneller en "accurater" werkt dan de Microspec omdat hij ongevoelig is voor temperatuurs en luchtvochtigheids veranderingen.

Ik hoor je vragen, "hoe kan een getrainde meter" accurater zijn dan een state of the art spectrum meter.
Je moet je realiseren dat we hier praten over procenten.

Met laat zeggen een goedkope analyzer zoals een Spyder kun je 60-70% accuratie bereiken.
Met een goede analyzer kan dit oplopen tot 90-95% en met een high end spectrum radio meter tot 99%. Het grote nadeel van spectrum meters is echter dat ze ENORM gevoelig zijn voor temperatuurs wisselingen en luchtvochtigheid, daarnaast zijn het geen contact meters waardoor we bij ZEER veel invallend zonlicht of reflecties wat accuratie verliezen (vandaar ook de bekende zwarte doek die sommige mensen al eens voorbij hebben zien komen).

Door "in the field" een getrainde/geprofileerde meter te gaan gebruiken kunnen we het verlies aan accuratie van de spectrum meter opvangen en bijkomend voordeel is de snelheid waarmee uitgelezen kan worden, vooral bij lage lichtopbrengsten betekend dit dat de meter een stuk sneller is en dus bv een zeer accurate gamma meting mogelijk maakt die de spectrum meter alleen kan verbeteren als hij minimaal een uur opgewarmd is en geprofileerd aan de kamer temperatuur (ook nog eens 20 minuten minimaal).

LET WEL.... we praten hier over een verschil van 1-2% voor veel mensen een verwaarloosbaar verschil, maar voor ons (we claimen met de calibraties op professioneel niveau te zitten) net de moeite waard om de extra moeite te nemen om deze aanpak te gebruiken.

Op het ISF forum is al langer sprake van een duo analyzer oplossing maar aangezien de microspec zijn eigen software gebruikt met profilering vanaf Progressive labs was dit voor ons nog niet ter sprake. Aangezien de ontwikkeling van de software echter stil staat en we toch nog een paar "bugs" in de software hebben waardoor rapporten er soms wat vreemd uitzien en we simpelweg instel mogelijkheden in de rapporten missen in de rapportage voor de klant van bv 3D toestellen met aparte memories (welke er nog niet veel zijn, behalve projectoren) en een goede database simpelweg niet aanwezig is, hebben we besloten om de overstap naar CalMan pro te maken.

Wat betekend dit voor onze klanten ?
Eigenlijk helemaal niets...
De calibraties blijven exact gelijk, "in the field" word er wat winst gemaakt op snelheid en in de wintermaanden zal de accuratie "iets" omhoog gaan (maar dit zal zoals eerder uitgelegd alleen meetbaar zijn en niet iets waarvoor we een bericht zoals dit schrijven).

En toch weer heel veel.....
Waar de oude software meer leek op een labanalyzer en de resultaten voor de klant vaak volledig onbegrijpelijk waren heeft CalMan een fantastische rapportage functie, we hebben nu wel de mogelijkheid om op een simpele manier de settings van de toestellen in te voeren en ook meerdere geheugens aan te maken indien nodig. Tevens is er nu eindelijk een goede database optie waardoor we snel en accuraat oude gegevens terug kunnen vinden (ook als je niet meer exact weet wanneer het ook al weer was).

We zijn nu intern aan het proefdraaien met de opstelling en zullen zoals het er nu uitziet vanaf volgende week alles in gebruik gaan nemen.

Tevens zullen we voor SOMMIGE displays een zeer geavanceerde autocal optie gaan gebruiken, deze is zeer accuraat en schrijft alles in het toestel weg onder de DCC ISF Dag/Nacht modes. In het verleden hebben we wat problemen gehad met de autocal opties van andere merken maar tot nu toe zijn de testen met CalMan zeer indrukwekkend.