M&Ms Metaldome

Type set:Home Theater + Stereo
Omschrijving ruimte:Woonkamer met een duidelijk aanwezige HT setup.
Lengte ruimte:8m
Breedte ruimte:3.75m
Hoogte ruimte:2.6m
Oppervlakte ruimte:30m2
Inhoud ruimte:78m3
Online sinds:19/8/2006
Laatste wijziging:7/1/2012
Aantal keren bekeken:15176
Totaal nieuwprijs:€ 0.00
Totaal betaald:€ 0.00

Verslag door Lucas

Datum:3/12/2006
Score beeld:9Score geluid:9Totaalscore:9
Aantal keren bekeken:1913
Verslag:Na een paar eerdere meet & greets moest het er eens van komen dat ik bij Martin en Miranda nog gezellig eens een filmpje kwam kijken.

De vorige keer dat ik bij hun op bezoek ben geweest was ik al helemaal weg van de set, toen schreef ik het volgende:
Over de set van Martin, ik moet zeggen, ik stond versteld. Nog nooit had ik zo een droge set gehoord. Naar mijn smaak (voor de muziek die ik luister) was de set echter iets te koel. Ik denk dat ik zelfs wel kan zeggen dat hij warmte die wel in de muziek zit er zelfs een beetje uit kan halen. Maar wat een resultaat; een ongekende basdefinitie, dat was echt genieten! En ondanks dat er naar mijn smaak iets te weinig warmte in de set zit, er was geen stukje muziek dat ik er niet goed op vond klinken.

Verder stond ik er versteld van dat alles hoorbaar was in deze set. Wat ik al eerder heb gemerkt, Martin en Miranda hebben zeker beter (getrainde) oren dan ikzelf. Zij horen echt alles, en op het moment dat zij het al kunnen benoemen, heb ik het net ontdekt en ben ik nog op zoek naar hoe ik het kan verwoorden. Ik vond het erg leuk om te zien (zoals ik eerder al van hun had gehoord en meegemaakt) hoe zij bezig zijn met hun set. Geen kabel die elkaar raakt, speakerkabels die ook niet in contact staan met de vloer, plaatjes hier, voetjes daar, harstikke leuk! Het resultaat, zoals ik hierboven al zei, was er dan ook echt! Een set waar je onvermoeiend metal op kunt luisteren.


Inmiddels waren er echter weer wat componentjes veranderd; de TAG AV32 192DP is vervangen door een TAG AV192r, ze hadden er een diffuser bij. Verder hadden ze eerst icm de AV32 filters aan de speakers hangen, echter deden deze met de AV192r meer slecht dan goed, dus die zijn er ook tussenuit gegaan. Nu de vraag; kon ik het verschil horen?...... JA!

Van vorige keer weet ik nog dat ik het laag in de set heerlijk vond, maar, met de muziekstijl waar ik van hou, vond ik het net te kil en niet muzikaal genoeg in het middengebied. Dat had ik nu zeker niet meer, muziek die ik zelf had meegenomen als Kings of convenience, Hugh Masakela en de soundtrack van American beauty klonken geweldig! Echt genieten!
Leuk om te vermelden is dat ik de soundtrack van American beauty heb gekocht nadat ik deze had gehoord bij de RAF in Amsterdam tijdens een demo van acoustic research met Dynaudio. De opname van deze cd klonk daar en thuis geweldig! Bij Martin klonk het ook geweldig, maar deze set is zo strak dat je pas echt hoorde hoe clean deze opname is en wat een enorme soundstage trouwens!!!Echter, een cd met meer inhoud (verschillende instrumenten, sneller, meer stemmen enz) komt in verhouding nog beter tot zijn recht. Niet omdat de cd van American beauty toch niet zo goed blijkt te zijn, maar omdat de set van Martin en Miranda zoveel zo strak laat horen, dat complexere tracks veel overweldigender worden en toch even clean blijven. Heerlijk!

Verder heb ik weer mijn portie metal gehad, was ik opzich wel weer aantoe, dus geen probleem :). We begonnen trouwens met Brotherhood of the wolf, dus wat dat betreft viel het nog mee :P. De matal kon ik echter niet met mijn set vergelijken, omdat ik zelf nooit metal draai, wel even een playlist:
Prong - Cleansing (whose fist is this anyway?), een leuk gitaartje op de achtergrond die telkens dezelfde snaren aansloeg, leuk detail.
Sideshow Symphonies (ecacuation code deciphered, met een leuke scheiding tussen de man- en de vrouwenstem).
Overkill - from the underground and below (it lives, wat een levendigheid en echtheid in de drums en de gitaren, wow!
My dying bride - a line of deathless kings (Wat doommetal in de vorm van the blood, the wine, the roses; wat klinkt dat lekker!)

Na wat metal en wat van mijn muziek hebben we even wat van mijn componenten aangesloten. Omdat de set van Martin zoveel laat horen is dat altijd leuk, omdat ik dan pas echt goed hoor waartoe mijn apparatuur in staat is :). Dit keer, omdat ik de betreffende apparatuur nog niet zo lang had, had ik de Primare P30 en de Yamaha DVD-s2300 met zware art-speak modificatie meegenomen. Beide verrasten me enorm; ik was bang dat ze toch misschien door de mand zouden vallen. Maar ik kon best trots zijn :). Het ging bij de DVD-speler zelfs zover dat Martin de nadelen ging opnoemen t.o.v. zijn TEAC, das toch best een compliment voor een dvd-speler :P (ook al heeft deze ook een TEAC loopwerk). In dit vergelijk was de diepte van de soundstage een stuk kleiner en was alles wat dunner. Leuk vond ik dat Martin zonder dat ik het kon zien, de Mat van Art-speak in mijn dvd-speler plaatste en dit toen allemaal wel een stukje beter werd. De kleine veranderingen maken ook een écht verschil in hun set! Cool =D
De Primare liet duidelijk minder plaatsing en minder detail horen in het laag dan de TAG, de punch zat er wel in. De Primare wel iets verder door in het hoog dan de TAG, echter zonder schel te worden. Echter, als je het niet 1 op 1 naast elkaar hoort, dan mis je dit in de set van Martin totaal niet.

Na het gespeel was het inmiddels al etenstijd. Een traktatie; Indiaas! Had het nog nooit op, maar zou het zeker niet erg vinden om dat nog een keer op mijn bord te vinden. Zeer prima! :D (met wat sfeervolle Opeth op de achtergrond)

Helemaal voldaan was het toen eigenlijk maar eens tijd om een filmpje te gaan bekijken. Eerst even een stukje lord of the rings (ik heb zelf net een nieuwe Epson TW700 gekocht) en ik kende die scene vrij goed. Even om een vergelijk te kunnen maken met de projector van Martin en Miranda. Duidelijk werd dat de zwartwaarden wel een stuk minder zijn, lichtopbrengst ook. Maar voor een beamer van, als ik het goed zeg, al een jaar of 7 oud, geeft ie echt een heerlijk plaatje met prachtige kleuren! Wel moet opgemerkt worden dat dit icm de Pixel Magic PE1000 pro scaler is. Wat doet dat apparaat een hoop goed!!! Ik heb even het verschil mogen zien; enorm, die wil ik ook :)!

Leuk was trouwens in de lord of the rings, het stukje waar Sauron aan het begin het loodje legt, er kwam echt een grommende bas als een golf de kamer in rollen. Te gek!

Toen besloten om een hele film in het laatje van de Pioneer van Martin en Miranda te stoppen; Aeon Flux. Zeer goede film, heb zitten genieten. Op de zwartwaarden en details in het zwart en de lichtopbrengst van de beamer na de perfecte bioscoopervaring!

Als laatste nog de score. Het beeld, tsja, voor een projector van zoveel jaar oud, zeer goed, maar hij haalt het toch niet bij de nieuwere beamers; een 7tje.
Het geluid, geweldig!!! Maar goed, 10 is perfectie, dus een 9.
Al met al, omdat ik toch meer een audiofreak ben dan een beeldfreak; een 9!

Ik weet in ieder geval wel dat dit zeker niet de laatste keer is dat ik bij Martin en Miranda op bezoek kom!

Nog bedankt Martin en Miranda voor jullie gastvrijheid!

Groeten,

Lucas.

**************** UPDATE ******************* (komt tot horen!)

Na de vorige keer een 7 te hebben gegeven in mijn review voor het beeld, kon Martin het naar eigen zeggen niet aan om niet snel een nieuwe projector te kopen. Een 7 is natuurlijk maar matig voor een ht-perfectionist. Alle gekheid op n stokje, zij hadden al eerder iets gezien wat ik nog nooit had gezien, en wat hun heeft doen besluiten tot een nieuwe aankoop. Namelijk de nieuwe JVC D-Ila projector!

Gelukkig had ik al goed vantevoren niet zo subtiel gezegd dat ik zeker weer eens op bezoek kwam als ze de nieuwe projector zouden hebben, dus kon ik vrij aan het begin van de demo-wachtrij plaatsnemen. Mazzelkont die ik ben, en dat kan ik echt menen, want datgene wat Martin en Miranda al eerder hadden gezien, dat heeft mij die avond ook doen verbazen.

Even voor de leuk te vermelden dat ikzelf een Epson TW700 (itc-gecalibreerd) als projector heb. Samen met de Pixelmagic PE1000 plus vind ik mijn beeld thuis erg leuk :), lekker levendig en scherp plaatje. Qua scherpte kon ik me daar echter toch wel verbetering in voorstellen, qua zwartwaarden ook. Hmmmmm, tot het bezoek bij Martin en Miranda, sindsdien vallen mij toch wel wat meer dingen op. De scherpte en de zwartwaarden die kan ik me nu levendig voor de geest halen ipv me een voorstelling van maken... maar, misschien nog wel mooier, wat een vloeiendheid heeft deze projector, geen beeldje gaat door een ander beeldje dat er snel achteraan komt verloren en alle beeldjes staan keurig strak en stil in het beeld. En dan nog niet te spreken over de diepte, want de JVC maakt van het projectiescherm een soort van extra dimensie naar een andere wereld.

Kortom, alles wat je van de mooiste projector kent die je ooit hebt gezien, maar dan beter :). Dit is voor mij zeker vergelijkbaar met een Barco, zo niet beter omdat hij altijd scherp is en blijft, weinig lawaai maakt en volgens mij ook echt vloeiendere beelden laat zien. Dit is echter wel iets wat je moet zien en niet kan begrijpen door een beschrijving. Net zoals geluid, je hoort vaak pas de belemmeringen van je eigen set nadat je elder beter gehoord hebt...

Het cijfer gaat nu een dikke 2 punten omhoog naar een 9. Tsja, net zoals de vorige keer, perfectie dat durf ik niet te beweren, maar te gek super goed geweldig vind ik de projector zeker (en een 9,5 kan ik niet aangeven)!

Oja, en wederom, bedankt voor de leuke en gezellige avond :)!