IGA Gekijo ( IGA theater )

Type set:Home Theater + Stereo
Lengte ruimte:6.5m
Breedte ruimte:5m
Hoogte ruimte:2.65m
Oppervlakte ruimte:32.5m2
Inhoud ruimte:86.125m3
Lange omschrijving:Het begin..
Het was de tijd dat het hele circus net aan het loskomen was... De tijd van Top Gun en Dolby Pro Logic...

Mijn vader ging een stereoset uitzoeken voor thuis in de woonkamer. Ik was nog erg jong maar ik had zelf een sterke voorkeur voor Kenwood ( vraag me niet waarom, waarschijnlijk puur gebaseerd op het uiterlijk ). Terwijl mijn vader keek naar potentiele sets keek ik ondertussen naar mijn eigen droom setup. Het was de duurste set van Kenwood met een aparte 27 bands EQ.. Uiteindelijk kocht mijn vader ( onder mijn invloed ) een set van Kenwood.

Een aantal jaren later stond plotseling de droom Kenwood in de aanbieding. Ik had inmiddels 560.000 krantjes bezorgd op mijn fietsje en een klein "kapitaaltje" bij elkaar gekregen. Trots heb ik de set ( tuner, versterker/processor, tapedeck en cd ) gekocht voor fl 1999,-. Ook de EQ er bij gekocht voor fl 599,-. Toen de zoektocht naar de juiste speakers. Dat heb ik toen heel uitgebreid ( zeker voor mijn leeftijd ) gedaan en het wierp zijn vruchten af!! De keuze kwam uiteindelijk op een set van twee B&W speakers ( prijs en type weet ik echt niet meer, iets zegt me zo'n fl 600,- per speaker ). Het geluid was serieus goed!! Zeker in stereo weergave!!! Helder hoog en ruim voldoende laag... en hij ging hard... errug hard!!

Vervolgens heb ik een goede Sony stereo videorecorder gekocht en een set JBL speaker bestaande uit een center en twee surrounds. In die tijd waren de andere kanalen nog sterk "ondervoed" ten opzichte van de hoofdkanalen!!

Van deze setup heb ik echt jaren genoten. Helaas vond ik de combi verre van sterk en/of krachtig in surround weergave!! Ik besefte me steeds meer dat er nog mooiere dingen bestonden. Ik zat me te vergapen aan de folders van de erg mooi vormgegeven Yamaha versterkers die toen heel bekend waren voor hun surround kwaliteiten.

Jaren later, ik schat in 1999, kreeg ik vanuit mijn werk ( in de vorm van een bonusbonnen ) de mogelijkheid om een Philips dvd speler te kopen. Ik heb toen het betreffende bedrijf die dit regelde gebeld en gevraagd of ik mocht bijbetalen voor een betere dvd speler. Helaas kon dit niet. Ik heb toen mijn bonusbonnen verkocht en heb ik met wat geld erbij de Yamaha DVD S796 ( fl 1400 ) gekocht. Op dat zelfde moment heb ik de versterker de Yamaha DSP A2 ( sub top voor fl 2500 ) aangeschaft. Alles zonder dit te hebben getest. Ook het merk Infinity, wat ik had leren kennen in de auto en daar enorm tevreden mee was ( en ben! ) binnengehaald in de vorm van twee Infinity Overture 2 ( half actief ). Pas veel later ben ik de center en achterspeakers gaan vervangen. De center werd de Infinity CC3, een forse verbetering t.o.v. de JBL!! De surrounds moesten plaatsmaken voor de kleinste Infinity Kappa’s ( “Bookshelf” model ). Ook die vormden een grote verbetering t.o.v. de JBL’s, echter was er een groot verschil in het klankbeeld! De Kappa’s ( erg goed afgewerkt trouwens! ) heb ik vervangen voor de eveneens half actieve Infinity Overture’s 1.


Inmiddels ben ik ook gaan experimenteren met subs. Uiteindelijk kwam ik bij REL terecht en heb eerst een Q100 gehad, die opgevolgd werd door een Q400!! In eerste instantie stonden al deze zaken nog in mijn kamertje in het ouderlijk huis, in een ruimte van 3x4m!!! Hahaha!!

De set klonk erg sterk in surround. Een hele, hele forse verbetering! Helaas begon ik me wel te realiseren dat de stereoweergave er niet op vooruit was gegaan!! Dit heeft me nog het meest telleurgesteld van het geheel. Zeker gezien het forse prijsverschil van de nieuwe set!!

We komen in de buurt van de huidige situatie.. De Infinity’s mistte in mijn set aan helderheid en scherpte in het hoog en minder kracht in het laag ( zonder de REL! ). Het klonk allemaal een beetje mat. Aangezien ik fors geïnvesteerd had in de electronica was ik er van overtuigd dat het aan de speakers moest liggen. In het streven naar een betere stereo weergave ben ik dus op zoek gegaan naar betere speakers. Dit keer heb ik er voor gekozen om stad en land af te rijden om de juiste te vinden. Ik heb echt heel, heel veel speakers beluisterd en kwam uiteindelijk terecht bij de B&W CDM 9NT als fronts. Ik heb ze op verschillende apparatuur kunnen luisteren en in nagenoeg alle gevallen klonk het naar mijn smaak.

Deze jongens heb ik meteen aangevuld met de bijpassende CDM 1NT als rears en de CDM CNT als center. Ik ben nog steeds enorm tevreden over deze speakers!!!

Na 4 verhuizingen heb ik eindelijk de ruimte en mogelijkheid gekregen om de boel meer aandacht te geven en dit is het resultaat ( tot nu toe ). De weergave wordt inmiddels verzorgd door een Sony KDL 40V2000 lcd die eind 2006 is gecalibreerd door ICT!

“Helaas” heb ik tijdens mijn zoektocht naar betere speakers de B&W’s oa geluisterd in combi met een Arcam A85 en een Arcam cd73… Deze combi gaf echt magie in mijn oren! Magie die mijn Yamaha er niet uit weet te krijgen!! Sooner or later zal er dus een andere amp en bron moeten komen die zowel de stereo weergave als de surround weergave op een hoger nivo moeten brengen!!

10september2008

Inmiddels is er al het één en ander gewijzigd in de opstelling. Een lang gekoesterde wens ( een andere versterker ) is enkele maanden geleden in vervulling gegaan. De heren van BB&G ( zie sponsoren ) hadden een mooie Arcam AVR350 ingekocht van medeforumlid Joris1971. Na een fijne testperiode was ik verkocht en dus de Arcam ook! Een tweede minder kostbare wijziging die daarmee gepaard ging waren de speakerkabels. De Qed's bleken in mijn opstelling meer kwaad dan goed te doen. Ook daar had Garmt ( BB&G ) een goede en gunstig geprijste oplossing voor: Nordost WyreWizard DreamCaster en SpellBinder.

Tijdens dit hele spel werd duidelijk dat de REL, mijn grote liefde, op bepaalde punten niet goed scoorde in mijn opstelling en ruimte. Ook hier weer naar volle tevredenheid een deal kunnen maken met onze sponsor en sindsdien staat er een heerlijke Velodyne SPL-R1200 die ons af en toe nog de stuipen op het lijf weet te jagen.

Al met al veel gebeurd in de afgelopen periode. En we zijn nog niet klaar....

30september2008

Zoals ik al zei: "We zijn nog niet klaar..."

Afgelopen week is er een hoop gebeurd. Er is een PlayStation 3 aangeschaft welke als mediaplayer, BD & dvd speler zal gaan dienen.

Tevens heb ik een mooie HD beamer van een forumlid overgenomen, de BenQ PE8700. Als alles mee zit worden deze zaken deze week nog op elkaar aangesloten en wordt de BenQ aan het plafond bevestigd zodat we heerlijk van HD kunnen genieten.

7maart2009

Het heeft een enorm lange tijd geduurd maar nu is het eindelijk zo ver. We hebben de boel eens fatsoenlijk afgewerkt en op foto gezet.

April 2010

Weinig upgrades in de set. Never change a winning combination.. Of simpelweg andere financiele prioriteiten. In ieder geval is de Velodyne SPL1200R al eerder vervangen door de nog dikkere Velodyne SPL1500R! Een monsterlijk fijne sub!

Ook heeft de Sony KDL 40V2000 ( 720p ) plaats moeten maken voor een Samsung 40" full HD scherm. Een forse verbetering, sowieso als het gaat om SD TV signalen, maar ook om alles wat maar HD is. De kleuren zijn echter nog niet op orde! Een ISF calibratie staat dus nog wel op de verlanglijst!

Gegroet,
LittleNinja
Online sinds:25/5/2007
Laatste wijziging:17/1/2012
Aantal keren bekeken:3214
Totaal nieuwprijs:€ 0.00
Totaal betaald:€ 0.00

Klik op de foto om hem te vergroten.
Klik op de foto om hem te vergroten.
Klik op de foto om hem te vergroten.
Klik op de foto om hem te vergroten.
Klik op de foto om hem te vergroten.
Meet&Greet verslag

Door

Componenten
Component Merk Type Kleur Soort aankoop Aantal Nieuwprijs Prijs betaald Totaal betaald
Surround geïntegreerde versterker (Transistor)ArcamDiVA AVR350zilverTweedehands1€ 0.00€ 0.00€ 0.00
Plasma / TFT / LCD TVSonyKDL 40V2000 ( ISF gecalibreerd )antracietNieuw1€ 0.00€ 0.00€ 0.00
Luidsprekers (staand)B&WCDM 9NTcherry redNieuw2€ 0.00€ 0.00€ 0.00
Surround rear luidsprekerB&WCDM 1NTcherry redNieuw2€ 0.00€ 0.00€ 0.00
CenterluidsprekerB&WCDM CNTcherry redNieuw1€ 0.00€ 0.00€ 0.00
Subwoofer ActiefVelodyneSPL-R 1200zwartTweedehands1€ 0.00€ 0.00€ 0.00
HD-DVD/Blu-ray apparatuurSonyPlayStation 3blackTweedehands1€ 0.00€ 0.00€ 0.00
DLP projectorBenQPE8700Tweedehands1€ 0.00€ 0.00€ 0.00
Netwerk SpelerLogitechSqueezebox3blackNieuw1€ 0.00€ 0.00€ 0.00

Klik op de foto om hem te vergroten.
Klik op de foto om hem te vergroten.
Klik op de foto om hem te vergroten.