De stereoset van Evert

Gestart door Ohm Ivo, december 14, 2017, 15:45:08

« vorige - volgende »

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ohm Ivo

CitaatZou dit op te lossen zijn met spikes of Gaia/ andere voetjes?

De speakers staan al op 14cm dikke blokken van stevig piepschuim. Het enige dat veranderd is, is dat de speakers nu recht staan en iets dichter naar de achtermuur, vandaar die verdikking. Ga ik t.z.t. weghalen met de parametrische eq (nadat ik gemeten heb met microfoon en REW).

CitaatDat doet me denken aan fase, is de versterker goed gepoold ?

Wat bedoel je hiermee?

Groet van Evert

dre73

Of de 230V stekker er goed gepoold in zit.
Spectral DMC-15 MK2,Perreaux 3400,Acoustic Signature Challenger,Bluenote b5 titanium,Benz Ace-s,Pass labs Pearl 2 phono,Auralic Altair G1,zelfbouw luidsprekers,Tellurium Q Ultra black II,Audioquest Sterling,Isotek Aquarius EVO 3.

Spijkie

Citaat van: Ohm Ivo op maart 12, 2024, 19:41:10De speakers staan al op 14cm dikke blokken van stevig piepschuim. Het enige dat veranderd is, is dat de speakers nu recht staan en iets dichter naar de achtermuur, vandaar die verdikking. Ga ik t.z.t. weghalen met de parametrische eq (nadat ik gemeten heb met microfoon en REW).

Wat bedoel je hiermee?

Groet van Evert

De +en de - van de versterker
Citaat van: dre73 op maart 12, 2024, 19:56:27Of de 230V stekker er goed gepoold in zit.

Dit idd
Lumin,audioquest, T+A 1100e,Cardas,Piega,Supra,Essential Audio Tools.

Ohm Ivo

Tja, hoe weet je of de stekker goed gepoold zit? Ik heb er ooit wel eens een discussie over gelezen. Mensen beweren dat het iets uitmaakt en andere mensen beweren dat het niks uitmaakt (hetgeen betekent dat ik automatisch naar het tweede kamp neig). Maar goed, ik heb de stekker van de versterker omgedraaid en ga weer verder met luisteren. Jullie hoort nog van me. :)

Groet van Evert

Rob_Dingen

Dat is heel afhankelijk van het apparaat en de interlinks.
Bij grote lek spanning verschillen dan gaat er stroom door de interlinks lopen wat natuurlijk ongewenst is.

Rob

Spijkie

Citaat van: Ohm Ivo op maart 13, 2024, 10:05:08Tja, hoe weet je of de stekker goed gepoold zit? Ik heb er ooit wel eens een discussie over gelezen. Mensen beweren dat het iets uitmaakt en andere mensen beweren dat het niks uitmaakt (hetgeen betekent dat ik automatisch naar het tweede kamp neig). Maar goed, ik heb de stekker van de versterker omgedraaid en ga weer verder met luisteren. Jullie hoort nog van me. :)

Groet van Evert

Meer dan dat is het ook niet  :thumbs-up: . Ben benieuwd hoe je ervaring gaat zijn.
Lumin,audioquest, T+A 1100e,Cardas,Piega,Supra,Essential Audio Tools.

Tabcam

Citaat van: Ohm Ivo op maart 13, 2024, 10:05:08Tja, hoe weet je of de stekker goed gepoold zit? Ik heb er ooit wel eens een discussie over gelezen. Mensen beweren dat het iets uitmaakt en andere mensen beweren dat het niks uitmaakt (hetgeen betekent dat ik automatisch naar het tweede kamp neig). Maar goed, ik heb de stekker van de versterker omgedraaid en ga weer verder met luisteren. Jullie hoort nog van me. :)

Groet van Evert
Ik ben van het eerste 'kamp' (school), het is namelijk meetbaar. Er zijn polariteittesters en je kan het ook met een multimeter testen. Niet elk apparaat heft er last van, bij de polariteitscheckers krijg je dan dat het niet uit maakt hoe je ze 'om poolt', beide oriëntaties zijn goed.

Dat laatste maakt ook uit dat er best wat mensen zijn die zeggen dat het niet uit maakt. Tja, als het voor jouw apparaten niet uit maakt, betekent dat niet dat andere sets er niet goed op reageren. Ook maakt de aansluiting uit. Hier in NL kunnen we de stekkers 'verkeerd' ompolen, in de UK en de VS in principe niet. bIj Portugal weet ik het niet en heb het niet opgezocht :angel:.

Hoe hoorbaar het is hangt dan ook van de gebruikte electronica af. Ik vond dat er meer rust in de set kwam :pompom:.
Huiskamerset: PAP Sextet 15 PB, JBL Stage A130,  Arcam 550, Cambridge Audio Edge W, LG CX6LA,, BlueSound Node N130, NVidia Shield TV Pro
Zolderset: Usher Mini Dancer 2 DMD mk II, Anthem I225, Topping D30 Pro, BlueSound Node 2i

chansig

#332
En of je in staat bent om het te horen.

Overigens: iets wat meetbaar is wil niet per definitie zeggen dat het dan ook hoorbaar is.

Gr. Hans
Teleskopos, MA RSW 12, BACCH software, akoestisch gefröbel, Audio Gear powerkabels,  AQ Forest digitale/optische kabels.

Utlover

Citaat van: Tabcam op maart 13, 2024, 15:11:44Ik ben van het eerste 'kamp' (school), het is namelijk meetbaar. Er zijn polariteittesters en je kan het ook met een multimeter testen. Niet elk apparaat heft er last van, bij de polariteitscheckers krijg je dan dat het niet uit maakt hoe je ze 'om poolt', beide oriëntaties zijn goed.

Hier in NL kunnen we de stekkers 'verkeerd' ompolen, in de UK en de VS in principe niet.
In de USA heb je ook type A stekkers  - zonder aarde). Prima verkeerd 'ompoolbaar'.

Laan

Bijna alle apparaten hebben graag de fase aan het rechter pinnetje van de ingang waar je het netsnoer instopt. Anders gezegd: fase komt uit het linker gaatje van het snoer als je er naar kijkt en het aarde gaatje onder hebt. Ik heb de hele setje nagelopen met een oelbach phaser en het is echt waar. Gewoon ff voelen met een spanningzoeker
Woonkamer:  Atoll st 300 | Atoll am 400 | GoldenEar Triton reference
Man-cave: Ayon Spirit V | Focal Scala Utopia Evo | Atoll st 300 | Atoll cd 100 | Rega P3, neo psu, exact | Atoll ph 100

Ohm Ivo

Nou beste mensen,

Even een samenvatting van waar ik nu sta:

het Magico-avontuur heeft me opnieuw doen nadenken over mijn toekomstige audioreis. Doordat ik al heel lang niets meer in een winkel (of elders waar dan ook) had beluisterd maar ondertussen wel via internet de ontwikkelingen bleef volgen, had ik door de jaren heen toch wel langzaam een beeld van flinke vooruitgang gevormd, iets dat door de jaren heen zich geleidelijk in me genesteld had. Vervolgens viel de luistersessie met de Magico A5 en in veel mindere mate de S5mk2 behoorlijk tegen (lag voornamelijk aan de winkel). Mijn eigen speakers waren weer in mijn aanzien gestegen. En ik kreeg zin om te gaan schuiven, om te kijken of dat nog iets kon opleveren.

Nou, dat doet het! Dat had ik al geschreven, maar ik kan er maar niet over uit! Tis ongelofelijk hoezeer een beetje schuiven uitmaakt. Er is meer rust in het geluid, waardoor met name jaren-60 opnames met een neiging tot drukte toch weer beter zijn gaan klinken. Het beeld is ook ruimtelijker geworden en nog iets meer laid back, iets dat liefhebbers van upfront niet zo zullen waarderen. Ook is de resolutie toegenomen terwijl het tegelijkertijd weer minder analytisch klinkt. Vooral bij klassiek goed hoorbaar. Wederom voor mij een bewijs dat speakers die analytisch klinken niet deugen (voor mij)...

Mensen, voordat je nieuwe speakers koopt " omdat je iets anders wilt" ofzo; zorg er voor dat je eerst het maximale uit je huidige speakers haalt! Een koe die een open deur intrapt, ik weet het.

Het nadeel van de kleinere sweetspot (t.o.v. van toen ze nog ingedraaid waren) neem ik maar voor lief. Als je op de driezitsbank zit te luisteren dan is het geluid in het midden het best; op links of rechts gezeten schuift het geluidsbeeld mee. Jammer, maar het blijft wel goed klinken. De soundstage krimpt wel wat, maar de tonaliteit (noem je dat zo?) blijft goed. De jacht naar nieuwe speakers is behoorlijk afgeremd, maar ik zal wel verder gaan met het samenstellen van een shortlist. Gewoon omdat het kan; wie weet dat ik in de komende jaren een aantrekkelijk aanbod op de tweedehandsmarkt tegenkom.

Mijn shortlist tot nu:

-PMC mb2 xbd se (circa 34.000 euro nieuwprijs)
-Revel Ultima Salon 2 (circa 23.000 euro nieuwprijs)
-Canton Reference 1K (circa 24.000 euro nieuwprijs)

Die laatste is ook al weer oud (2015), en alledrie zijn uit het programma verdwenen; vandaar dat mijn volgende speakerset zeer waarschijnlijk een tweedehandsje zal worden.

Het ompolen van de versterker heeft bij mij geen verschil opgeleverd. Dat had ik vroeger ook al eens geprobeerd maar leverde nooit verschil op. Wel heb ik eens gehad bij een vroeger apparaat (weet niet meer welk) dat het aanvoelde alsof het apparaat vibreerde als je erover streek. Afijn, ik laat de stekker nu zo en wellicht dat ik hem over een tijd weer eens omdraai...

Er is nog 1 tweak die ik zou willen proberen: plakvilt om baffle-diffractie rondom de hoog-middeltoner en de tweeter te verminderen. Maar ik heb nog niet aan plakvilt (1-1,5cm dik, echt wol, met 1 plakzijde) kunnen komen.

Groet van Evert

DofN

Ik denk dat als je LS dat nodig hebben, de fabrikant dat al wel bij oplevering had gedaan. In die prijsklasse hoeft niet bezuinigd te worden op wat vilt of wil rond de mid en hoogunits.


You changed the outcome by measuring it! - Professor Farnsworth
NAD M33, Dali Epicon 6 en 2 x JL-E112, Bacch binaural software

Ohm Ivo

Daar zou je best gelijk in kunnen hebben, maar ik zou het toch eens willen uitproberen. Maar als het er niet van komt is het ook goed.

Groet van Evert

DofN

Het is een praktische tweak waarbij ik me kan voorstellen dat hij ook echt wat doet. Baffle diffractie bestaat echt, is meet- en hoorbaar. Dus waarom niet :) Groot gelijk. Zou leuk zijn als het er beter van wordt.

Al denk ik ook dat afbeelding (en daarbinnen pinpoint) vooral een kwestie is van onderlinge afstand tussen de LS en je MLP, akoestiek en de kwaliteit van je crossovers tussen elke unit per speaker onder de voorwaarde dat de baffle goed ontworpen is.
You changed the outcome by measuring it! - Professor Farnsworth
NAD M33, Dali Epicon 6 en 2 x JL-E112, Bacch binaural software

Tabcam

Kan je verder TAD nog aanbevelen. Gedetailleerd en speelt alles en niet analytisch.
Huiskamerset: PAP Sextet 15 PB, JBL Stage A130,  Arcam 550, Cambridge Audio Edge W, LG CX6LA,, BlueSound Node N130, NVidia Shield TV Pro
Zolderset: Usher Mini Dancer 2 DMD mk II, Anthem I225, Topping D30 Pro, BlueSound Node 2i

mmuetst

Hallo Evert, met veel plezier je verhaal gelezen over je avontuur van het beluisteren van de Magico luidsprekers.
Dat je huidige luidsprekers vergeleken met die nieuwe goed kunnen mee komen verbaast mij niks. Ik zie dat er nog wel €4000,- voor de T+A Criterion tmr220 luidsprekers wordt gevraagd op Hifishark. Hangt natuurlijk ook van de staat af van deze luidsprekers. Ik denk dat het helemaal geen slechte keuze is om gewoon bij deze oude toppers te blijven.
Geniet van Audio, maar betaal met mate.

Ohm Ivo

Dank voor de aardige woorden, Mmuetst.
Omdat ik al zo lang niks anders meer gehoord heb (12 jaar geleden was ik voor het laatst bij vrienden in NL, en diegene heeft dezelfde speakers als ik) was ik benieuwd of de moderne alternatieven daadwerkelijk beter waren (i.p.v. alleen maar duurder). Andere reden was dat mijn speakers vroeg of laat eens kapot zullen gaan, en ik wilde me een beeld vormen van eventuele moderne speakers. Na het lezen van allerlei raving reviews van Magico (waarin een geluidsbeeld werd beschreven dat mij zeer aansprak) besloten we om er maar eens werk van te maken.

Nou, ik blijf voorlopig bij mijn huidige speakers, dus. Een jaar of 5 terug heb ik van T+A een fijne tekening gekregen (op mijn verzoek) van het scheidingsfilter, en verder heb ik internet afgesearcht voor eventuele vervanging mocht er een conus kapot gaan. De originele Vifa's zijn niet meer te krijgen, maar er bestaan gelukkig andere Seas coni/conae/conussen ter vervanging. Maar voorlopig functioneert het zaakje nog uitstekend!

Groet van Evert

mmuetst

In een filter gaan alleen elektrolytische condensatoren op den duur verlopen (afhankelijk van de kwaliteit). Verder zijn randjes van luidsprekers te vervangen en als er ferrofluid gebruikt wordt in de tweeters dan kan dit indrogen, maar is ook te vervangen, dus kunnen oude luidsprekers zo weer 50 jaar mee gaan.
Geniet van Audio, maar betaal met mate.

Spijkie

Citaat van: Ohm Ivo op maart 16, 2024, 13:43:13Dank voor de aardige woorden, Mmuetst.
Omdat ik al zo lang niks anders meer gehoord heb (12 jaar geleden was ik voor het laatst bij vrienden in NL, en diegene heeft dezelfde speakers als ik) was ik benieuwd of de moderne alternatieven daadwerkelijk beter waren (i.p.v. alleen maar duurder). Andere reden was dat mijn speakers vroeg of laat eens kapot zullen gaan, en ik wilde me een beeld vormen van eventuele moderne speakers. Na het lezen van allerlei raving reviews van Magico (waarin een geluidsbeeld werd beschreven dat mij zeer aansprak) besloten we om er maar eens werk van te maken.

Nou, ik blijf voorlopig bij mijn huidige speakers, dus. Een jaar of 5 terug heb ik van T+A een fijne tekening gekregen (op mijn verzoek) van het scheidingsfilter, en verder heb ik internet afgesearcht voor eventuele vervanging mocht er een conus kapot gaan. De originele Vifa's zijn niet meer te krijgen, maar er bestaan gelukkig andere Seas coni/conae/conussen ter vervanging. Maar voorlopig functioneert het zaakje nog uitstekend!

Groet van Evert

Puur uit nieuwsgierigheid, heb je de nieuwere lijn T+A criterion al een keer gehoord?, in April komt de criterion S 230 uit paarprijs richting €9.500 Ben benieuwd hoe je de opvolger vind.

Gr Spijkie
Lumin,audioquest, T+A 1100e,Cardas,Piega,Supra,Essential Audio Tools.

Ohm Ivo

@mmuetst: gelukkig wordt er geen ferrofluid gebruikt in m'n speakers. Alle rubberranden zijn nog in uitstekende staat (geen foamranden), dus blijft alleen het scheidingsfilter over.  Geen idee hoe de kwaliteit van de elco's zijn. Als elco's in een scheidingsfilter verlopen, wat voor gevolgen kan dat hebben voor het geluid? Heb je daar enige info over?

@Spijkie: de opvolger van de Criterion TMR-lijn destijds was destijds zo verschrikkelijk dat ik snel op zoek ging naar het topmodel van de TMR en dat zijn de speakers die ik nu heb. Deze opvolger, de T-lijn, was een range van slanke modieuze zuiltjes met een sterk verminderde inhoud en een vereenvoudigde transmissielijn constructie. Daarbij ook nog eens heel lastig aan te sturen. Klonk voor geen meter.

Daarna kwam de TB-lijn hetgeen een stuk beter was dan de T-lijn. Een gecompliceerde combinatie van transmissielijn met basreflex. Ik heb ze gehoord en klonken zeer goed, maar ik kon niet side by side vergelijken met de TMR.

Daarna kwam de TAL-lijn die qua constructie weer meer leek op de TMR, klonken prima (wat meer "gesloten" dan de TMR) maar helaas ging deze serie niet verder dan de 160; er was geen 2xx topmodel meer.

Daarna raakte ik het spoor bijster. Er kwamen nog TCD en diverse lijnen met elektrostatische foliespeakers voor het hoog, maar dezen heb ik allemaal niet meer gehoord.

De door jou genoemde S 230 heb ik even gegoogled. Ziet er leuk uit en lijkt op de oude TMR-lijn, maar ze zijn me te klein. Basspeakertjes van 17cm (heb nu 31cm), breedte van de behuizing 24cm (40 bij de mijne) en een uitgeklede transmissielijn. De nieuwe(re) speakers hoeven niet even groot te zijn als de huidige, maar slanke zuiltjes mogen het niet zijn.

Mijn zoektocht gaat zich waarschijnlijk beperken tot:
-vloerstaander,
-minimaal 3-weg,
-2e hands (waarschijnlijk),
-conusspeaker (geen vliezen dus),
-passief

Groet van Evert :)

Spijkie

Wat jammer dat T+A dan geen geen waardige opvolger , soort van evolutie model voor je heeft met dezelfde klank signatuur. Dat zou een zoektocht / vervanging wat makkelijker kunnen maken.

Met de specificaties die je nu hebt zou een dikke Xanadu luidspreker ook wat kunnen zijn. Najah veel succes met je zoektocht in ieder geval.

Gr Spijkie
Lumin,audioquest, T+A 1100e,Cardas,Piega,Supra,Essential Audio Tools.

mmuetst

#346
Citaat van: Ohm Ivo op maart 17, 2024, 12:32:14@mmuetst: gelukkig wordt er geen ferrofluid gebruikt in m'n speakers. Alle rubberranden zijn nog in uitstekende staat (geen foamranden), dus blijft alleen het scheidingsfilter over.  Geen idee hoe de kwaliteit van de elco's zijn. Als elco's in een scheidingsfilter verlopen, wat voor gevolgen kan dat hebben voor het geluid? Heb je daar enige info over?
Hangt er natuurlijk vanaf waar de elco's gebruikt worden in het circuit. En dan is het de vraag of T+A deze heeft gebruikt in het filter?
Je zegt dat je een schema hebt gekregen, misschien kunnen we er wat over roepen als je hier een foto plaatst van dat schema.
Geniet van Audio, maar betaal met mate.

dre73

Verlopen elco's kunnen: fase verschuiving en/of x-over verandering veroorzaken.
Tevens kan de boel wat minder open gaan klinken.
Spectral DMC-15 MK2,Perreaux 3400,Acoustic Signature Challenger,Bluenote b5 titanium,Benz Ace-s,Pass labs Pearl 2 phono,Auralic Altair G1,zelfbouw luidsprekers,Tellurium Q Ultra black II,Audioquest Sterling,Isotek Aquarius EVO 3.

Spijkie

Citaat van: dre73 op maart 17, 2024, 15:42:01Verlopen elco's kunnen: fase verschuiving en/of x-over verandering veroorzaken.
Tevens kan de boel wat minder open gaan klinken.

Dan zou een soort van deels revisie de oplossing kunnen zijn.
Lumin,audioquest, T+A 1100e,Cardas,Piega,Supra,Essential Audio Tools.

dre73

Zeker.
De weerstanden en film condensatoren vergaan in principe niet.
Nieuwe elco's en alles doorsolderen doet al een hoop. :thumbs-up:
Spectral DMC-15 MK2,Perreaux 3400,Acoustic Signature Challenger,Bluenote b5 titanium,Benz Ace-s,Pass labs Pearl 2 phono,Auralic Altair G1,zelfbouw luidsprekers,Tellurium Q Ultra black II,Audioquest Sterling,Isotek Aquarius EVO 3.