Heeft het nu zin om een dure cd of dvd-speler te kopen?

Gestart door DB628, oktober 21, 2002, 07:56:07

« vorige - volgende »

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

DB628

Heeft het nu zin om een dure cd of dvd-speler te kopen?

Een dure cd speler koop je omdat er een goede DAC in zit en ditzelfde geldt ook voor een dvd-speler. Alhoewel bij een dvd-speler uiteraard ook de componenten mee gaan tellen die ervoor zorgen dat je een beter beeld hebt.

Maar wat is nu de zin van een dure DAC in je speler als hij toch weer door je DAC in je versterker met ingebouwde processor teniet wordt gedaan?

Ik heb een Denon AVC-A1D, maar wat ik ook aansluit, hoe duur mijn cd of dvd-speler ook gaat kosten, de DAC van de Denon wordt uiteindelijk gebruikt.

Waarom maken deze grote jongens niet een mogelijkheid om je geluid via een direkt functie te beluisteren, zodat je inderdaad wat hebt aan de DAC in je cd of dvd speler.

Wat ik heb begrepen zijn er een paar merken die deze mogelijkheid wel bieden, maar dan praat je wel over apparaten van 15000 Euro (Lexicon, Meridian).

Wat is er mis met een direkt functie? Mis ik iets of zijn er inmiddels wel apparaten, tegen een wat goedkopere prijs, die een direk functie hebben?

jaco

Bedoel je nu een analoge pass-through in je versterker ?
Die zijn er toch wel.
Vreemd dat je Merdian aanhaalt, die zijn juist bezig om alles digitaal naar de speaker te brengen en daar pas te D/A-en
Je kan of/of kiezen bij bijvoorbeeld de 598. Die is of analoog uit, of digitaal, maar niet alletwee tegelijkertijd.

Het digitaal naar de versterker brengen van het signaal zou logisch zijn omdat je dan maar op 1 plaats zaken als time alignment en bass management moet doen. (als we het hebben over DVD - want misschien wil je dit niet met CD)

Ik heb wel net een dure DVD speler besteld, het is wat een gok, want HD-DVD zal ook wel komen, en daarna zal ook wel weer wat mooiers komen: SuperHD DVD of zo.
Je moet voor jezelf bedenken of je een bepaald bedrag wilt investeren en afwegen wat je er voor terugkrijgt.

Ik heb nu in pricipe een upgradable DVD speler gekocht. Maar dat wordt net als de voorversterker nooit goedkoper dan weloverwogen af en toe een nieuwe losse doos te kopen met vernieuwde functionaliteit.

Jaco
9.1.6 setup  Marantz AV10, Genelec G4 x9 voor base layer. Genelec G3 x6  voor hoogte kanalen. Genelec hts-4 subwoofer. VPL-XW5000ES. Screen Excelence enlightor 4k scherm

J.A.F._Doorhof

Het ligt een beetje aan je eisen.
Ik draai op dit moment met een Denon 1600, qua budget past die speler totaal niet bij de rest, maar (na wat tweaks) klinkt de speler goed bij de rest.

Ik had de speler eigenlijk als test een half jaar geleden neergezet, maar ondertussen speelt hij nog steeds (wordt binnenkort wel vervangen).

Niet alleen het analoge gedeelte van een speler is belangrijk (wel voor DVD-A) maar vooral het chasis en loopwerk zijn voor 75% verantwoordelijk voor wat je hoort.

De Denon 1600 bv ging VEEL beter klinken na het verzwaren en op spikes zetten van de speler (en het dempen van het loopwerk en kast).

Je moet gewoon zelf gaan luisteren en beslissen wat het waard is. Digitaal=digitaal wat je vaak hoort is onzin.

MvrGr.
Frank
www.hometheater.nl   /   ISF & HAA certified
Custom installer

Volledige ISF calibraties inclusief HDR en 4K.

"Omdat je je iets niet kan voorstellen betekent dat niet dat het niet kan gebeuren"

DB628

Als ik een DVD-speler koop van rond de 1000 Euro dan zal de DAC die er in zit net zo goed zijn als de DAC in de Denon. Maar wil ik bijvoorbeeld de DVD3800 kopen van Denon, dan doe ik dit alleen voor het beeld want de duurdere DAC die hier in zit wordt toch niet gebruikt.

Wat ik eigenlijk hoop is dat de direkt functie weer terugkomt en de dvd-spelers een 5.1 (of 6.1, 7.1 etc...) uitgang krijgen. Of misschien kan er een dvd-speler uitkomen die alleen een digitaal signaal doorgeeft en met uiteraard hele goede beeld componenten. De DAC hoeft er dan niet in, dan kan de dvd-speler ook goedkoper worden, want ik denk dat de DAC 1 van de duurste element in een cd/dvd speler is.

jaco

Ik denk dat je dat verkeerd ziet.
Men produceert een DVD speler voor een (liefst) wereldwijde markt.
Als je dan modellen met een D/A converter en met 5.1 uitgang moet maken, en weer een andere zonder D/A converter en met digitale uitgangen en weer geen analoog is het waarschijnlijk duurder in de productie / marketing / distributie.
Je hebt wel gezien dat toen de processoren met de codecs wat goedkoper werden er wel weer spelers met een ingebouwde multikanaals decoder kwamen. Nu zie je bij de DVD-A en SACD combi spelers ook weer analoge uitgangen.
Als er een standaard voor de digitale uitgang komt, zul je misschien weer zien dat de analoge outputs verdwijnen omdat het inderdaad met 6 D/A converters (of 3 stereo) logischerwijs duurder wordt op bepaalde modellen.

De D/A chip zelf zal wel niet een schokkend prijskaartje hebben. Men koopt ze per 10.000 tegelijk in en dan praat je over enkele tot enkele tientallen dollars.

Maar om terug te komen op je vraag, je moet gewoon een middeling vinden tussen wat je graag wilt hebben, en wat je er financieel voor over hebt.
Een afweging daarbij zou je kunnen maken over hoe lang je het denkt te kunnen gebruiken.
In het geval van een DVD speler: heeft hij ook DVD-A voor het geval dat doorbreekt. Kan hij misschien zelfs SACD voor het geval dat toch HET systeem wordt.
Maar dan komt de vraag: is het niet beter een losse SACD speler te kopen, en een combi DVD/DVD-A qua kwaliteit.

Alles hangt ook weer samen met je versterker: heeft die meerdere analoge multikanaals ingangen zodat je zowel een DVD-A als SACD los aan kunt sluiten.

Tja het blijft complex. Ik heb nu voor mezelf de zaken op een rijtje en heb net een redelijk dure DVD speler besteld, waarmee ik DVD-A digitaal mijn voorversterker kan insturen, en heb daarbij een 6 kanaals input voor een losse SACD speler.

Jaco
9.1.6 setup  Marantz AV10, Genelec G4 x9 voor base layer. Genelec G3 x6  voor hoogte kanalen. Genelec hts-4 subwoofer. VPL-XW5000ES. Screen Excelence enlightor 4k scherm

DB628

Ja leuk allemaal Jaco, maar het blijft dus zo dat als je analoge uitgangen hebt, waarbij dus de DAC in de cd, dvd, of sacd speler de mooie vertaling heeft gedaan van digitaal naar anloog dit teniet wordt gedaan doordat de geïntegreerde processor in je versterker de boel weer van analoog naar digitaal maakt en daarna weer van digitaal naar anloog brengt. Of wel als je een betere DAC in je speler hebt wordt het geluid teniet gedaan door de veel mindere DAC in je versterker.

Daarom zou ik het graag willen zien dat analoog analoog blijft nadat er 1 keer een vertaling heeft plaatsgevonden.

Ik wil best veel geld uitgeven, inmiddels heeft mijn set ongeveer 15000 Euro gekost, maar als ik een versterker met geïntegeerde processor, met direkt functie wil ben ik alleen al aan dit apparaat 15000 Euro kwijt. Vele van de audiofiele die ik ken hebben echt dit geld niet. Ofwel waarom wordt deze dus niet gewoon standaard op een versterker gezet, kost bijna niets extra's, gewoon een ingang maken waarvan de uitgang die niet langs de processor gaat. Mag toch niet zo moeilijk zijn?

jaco

Nee zoals als jij het nu stelt niet. Dat is een 6 polig relais net voor de volumeregeling. (mits de volumeregeling 100% analoog is)
aan de ene input van het relais de output van de digitale kant van de versterker, en aan de andere kant de 6 kanaals ingang. Kun je zo kiezen of je echt analoog of digitaal wilt.

Dat men hier niet voor kiest is neem ik aan te wijten aan het feit dat dan het bass management en de time-alignment niet meer werkt, en je deze in de bron moet afstellen waar dit helaas vaak minder mooi geregeld is.

Maar wat jij wilt kun je met een device van Sony ook oplossen. Er staat er zelfs 1 te koop in de de koop sectie van dit forum. Dan heb je 3 5.1 ingangen en 1 5.1 uitgang.
Dit is echter alleen maar zinvol als je een voor en eindtrap hebt, of al je kanelen in de geintergreerde versterker kunt 'openbreken' (zitten er brugjes voor elk kanaal op de achterkant)

Als ik nog even terug ga naar je vraag is het mijn inziens nog wel zinvol een wat duurdere speler te kopen als je echt voor kwaliteit wilt gaan. Het loopwerk is dan meestal beter, stabiler, en dus minder Jitter.
Maar je argument blijft staan: je doet dan niets met de (dure ?) DA converters.

Jaco
9.1.6 setup  Marantz AV10, Genelec G4 x9 voor base layer. Genelec G3 x6  voor hoogte kanalen. Genelec hts-4 subwoofer. VPL-XW5000ES. Screen Excelence enlightor 4k scherm

blue-eyes

Of je gaat gewoon luisteren, en het voor lief nemen dat je extra (dure? :)) dac hebt.

Je oren zeggen meer dan alle theorieen, etc. Luisteren! Ik denk dat je met muziek, vanaf een bepaald budget minder rationeel moet gaan denken, misschien, wellicht is er een apparaat (met dure? :)) dac dat wel goed klinkt, bijvoorbeeld de DVD 3800. Heb hem zelf ook, en super!
Speakers: WB Vector, WB Vertex, WB Fulcrum 650, Velodyne DD15, Atmos: Revel W783; App.: Arcam AV41, EV: 3 * Arcam P429, Bron: Apple TV 4k, Oppo UPD-203, Dune 4K Solo; Kabel: HDMI: Audioquest Vodka / Carbon, LS: Linn K200 / DHZ, Audioquest, XLR: Linn, DHZ, Cinch: Linn, TV: Sony KD-75XE9005; Stroom: AH! DC; Belden 4mm2, Furutech; Data: 2 * Synology 19", Rack: Finite Pagode Signature; AB: Homey