wachten op dig tv's met dig tuner?

Gestart door m.verveer, december 4, 2005, 22:14:08

« vorige - volgende »

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

m.verveer

gezien deze review? ben ik toch wel aan het twijfelen of het niet beter is te wachten met de aanschaf van een dig.tv...of maakt dat qua analoog/digitale tuners allemaal niet uit als je toch met een mce of andere portal werkt die het dig. tv signaal aanpakt?


-------

Digitale Televisie, vooruitgang?       

De Nederlandse televisie aanbieders zijn in rap tempo bezig om het analoge televisie signaal om te zetten in in een digitaal signaal. Met termen als betere kwaliteit en meer aanbod wordt er door de aanbieders op aangedrongen om over te stappen op digitale televisie. Digitale televisie wordt ondertussen in verschillende varianten aangeboden, namelijk via de ether (DVB-T) door Digitenne en KPN, via de kabel (DVB-C) door kabelbedrijven als UPC, Essent, Casema, Multikabel en CAIw en via de satelliet (DVB-S) door bijvoorbeeld Canal Digitaal. Ook doet een nieuwe variant zijn intrede, namelijk IP-TV van Versatel en straks ook KPN.

Wat hierbij opvalt is dat er in de winkels nagenoeg geen apparatuur verkrijgbaar die direct, zonder tussen komst van een losse digitale ontvanger, met de verschillende type digitale signalen overweg kan. Er wordt dus nog steeds massaal apparatuur verkocht met alleen een ingebouwde analoge tuner zoals (LCD) televisies, video recorders, DVD recorders, harddisk recorders en PC TV kaarten. Daarbij wordt de consument niet gewaarschuwd dat een deel van de duur betaalde functionaliteit van dergelijke apparatuur nutteloos wordt als de aanbieders van televisie straks binnen een paar jaar nog slechts een beperkt deel van zenders analoog aanbiedt of zelfs helemaal niet meer analoog doorgeeft. Functionaliteit als bijvoorbeeld teletext en de electronische programma gids (EPG) voor het eenvoudig programmeren van DVD/HD recorders zijn immers afhankelijk van de ingebouwde analoge tuner.

Voor de fabrikanten van dergelijke apparatuur is het niet moeilijk om naast een analoge tuner ook een digitale tuner in te bouwen. Een goed voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld de nieuwe LCD televisies van Loewe die zowel een analoge tuner als een DVB-T en DVB-C tuner ingebouwd hebben en waaraan optioneel nog een DVB-S tuner aan toe is te voegen. Waarom wordt dergelijke apparatuur met ingebouwde digitale tuners dan nog nauwelijks aangeboden? Hiervoor zijn een aantal oorzaken aan te wijzen. Om te beginnen geven de grootste aanbieders op de televisie markt, namelijk de kabelbedrijven, weinig inzicht in hun analoge televisie beleid. Men maakt volop reclame voor digitale televisie en in een aantal gevallen wordt het standaard analoge televisie pakket ook gratis als digitaal pakket aangeboden. Hoelang de kabelbedrijven nog van plan zijn om het standaard pakket ook (volledig) analoog aan te bieden wordt echter niet verteld. Uit het feit dat men digitale televisie gratis aanbiedt blijkt wel dat de kabelbedrijven de klanten zo snel mogelijk over willen hebben op digitale ontvangst zodat men straks bandbreedte op de kabel kan vrijmaken door het analoge pakket te beperken of af te schaffen. Ook hebben de kabelbedrijven er momenteel nog geen belang bij om nu al aan te kondigen dat binnen 1 à 2 jaar de analoge ontvangst zal verdwijnen omdat men nu nog de analoge ontvangst naast de digitale ontvangst van zenders gebruikt om klanten ervan te overtuigen dat het nog steeds mogelijk is om de ene zender digitaal te bekijken en gelijktijdig een andere zender analoog op te nemen. Het bekende probleem van digitale ontvangst en de grootste reden waarom digitale settop boxes vroeger niet aansloegen bij de consument. Zolang de consument er door de kabelbedrijven niet bewust van gemaakt wordt dat het analoge signaal op termijn gaat verdwijnen is er ook geen vraag naar apparatuur met ingebouwde digitale ontvangers.

Op zich zou het ontbreken van vraag naar apparatuur met ingebouwde digitale ontvanges voor vooruitstrevende fabrikanten nog geen reden hoeven te zijn om toch niet alvast dergelijke apparatuur zoals televisies aan te gaan bieden. Immers een consument die nu een nieuwe LCD televisie koopt verwacht terecht daar nog jaren plezier van te hebben en de fabrikanten weten gerust wel dat digitaal de toekomst is. Dat komt waarschijnlijk door het volgende probleem. In Nederland hebben alle aanbieders van digitale televisie namelijk besloten om de digitale kanalen ook meteen te coderen. De digitale ontvangers die door de aanbieders geleverd c.q. ondersteund worden bevatten naast een digitale tuner ook een decoder voor het gekozen coderingssysteem van de aanbieder die middels de smartcard wordt geactiveerd. Zonder een dergelijke decoder valt er op enkele ongecodeerde digitale kanalen na niets te ontvangen. Nu zouden de fabrikanten natuurlijk ook een dergelijke decoder in hun apparatuur zoals televisies op kunnen nemen, maar helaas hebben niet alle aanbieders in Nederland gekozen voor hetzelfde type codering. Daardoor wordt het de fabrikanten in feite onmogelijk gemaakt om apparatuur op de Nederlandse markt te brengen die geschikt is voor alle type digitale signalen en de door de aanbieders gekozen codering. In de digitale satelliet wereld is voor dit probleem al jaren geleden een oplossing bedacht in de vorm van de zogenaamde Common Interface (CI). In plaats van het opnemen van een decoder in de apparatuur voorziet de fabrikant het apparaat van een Common Interface zodat de consument zelf achteraf zijn apparaat geschikt kan maken voor de codering van zijn aanbieder door een CI decoderingsmodule te plaatsen. Voor nagenoeg alle coderingssystemen zijn dergelijke CI modules verkrijgbaar. Het vreemde is echter dat geen van de DVB-T en DVB-C aanbieders een dergelijke CI module voor hun coderingssysteem in een startpakket leveren. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld Essent, Casema en Multikabel bewust een beperking in hun smartcard hebben ingebouwd zodat deze niet in een regulier verkrijgbare CI module voor hun coderingsysteem (Irdeto 2) werkt. Het lijkt er dus op dat in ieder geval de kabelbedrijven hun abonnees proberen te verplichten alleen de door hun geselecteerde losse kabelontvangers met ingebouwde decoder te gebruiken. Een soort van koppel verkoop dus dat in Nederland eigenlijk niet is toegestaan. Het gevolg van deze actie is wel dat de meeste fabrikanten er voorlopig nog geen heil in zien om apparatuur met ingebouwde digitale ontvangers en Common Interface op de markt te brengen want de consumenten kunnen er toch (nog?) niets mee en het maakt de apparatuur alleen maar duurder.

Gevolg? Door het onwetend houden van de consumenten schaffen deze nog steeds apparatuur aan met analoge tuners omdat er simpelweg niets anders te krijgen is. Als straks het analoge signaal verdwijnt kunnen we dus massaal losse digitale ontvangers met ingebouwde decoders gaan aanschaffen om toch nog deze apparatuur te kunnen blijven gebruiken met alle aansluitings- en bedieningsproblemen van dien. Dat is nog eens wat je vooruitgang noemt.

Oplossing? Dwing de kabelbedrijven om aan te geven hoelang zijn nog van plan zijn om hun standaard pakket ook analoog door te geven. Omdat het te laat is om alle coderingssystemen te vervangen door één en hetzelfde coderingssysteem voor alle aanbieders moeten alle aanbieders ook gedwongen moeten worden om een start pakket te leveren waarin een CI module is opgenomen voor hun coderingssysteem. Hierdoor worden de fabrikanten tenminste in staat gesteld om apparatuur op de markt te brengen met ingebouwde digitale tuners en Common Interface zodat wij weer als vanouds onze televisies en recorders kunnen bedienen en weer meer keuze vrijheid hebben.

Bron: www.tweakers.net
Auteur: RG2005 


Allure

Raar verhaal. Het enige dat digitale decoders doen - en dat geldt voor zowel kabel-, satelliet- als digitenne-ontvangers - is het digitale signaal omzetten naar een analoog signaal. De scartverbinding die vrijwel altijd gebruikt wordt is immers analoog!

Kortom: als alle zenders vanaf morgen alleen nog maar digitaal worden aangeboden, kun je nog steeds je huidige analoge tv gebruiken.

Het is wel zo, dat rechtstreekse digitale verbindingen (HDMI,DVI) meestal een beter beeld opleveren dan analoge (component, scart-RGB). Dat komt omdat een digitaal-analoog en analoog-digitaal-conversie overgeslagen wordt (dit laatste omdat plasma's en LCD's altijd met een digitaal signaal werken, een signaal dat analoog binnenkomt wordt dus eerst naar digitaal omgezet. Direct digitaal aanvoeren voorkomt dus conversieverliezen).

In zoverre valt er dus wel wat te zeggen voor digitale decoders in de tv zelf, echter: externe decoders hebben  meestal meer mogelijkheden en een betere kwaliteit dan interne. Ik zou dus eerder pleiten voor meer tv's met digitale aansluitingen (HDMI, DVI, SDI), maar er hoeft geen digitale decoder in de tv zelf te zitten. Dat doet mijn satellietontvanger wel, en waarschijnlijk beter.
The Sun Is The Same In A Relative Way, But You're Older

krek

Ik heb al een paar discussies gehad met onwetende mensen: ze denken digitale tv in huis te hebben. Maar als je ze uitlegt dat het extra kastje er een analoog signaal van maakt vanwege de tuner in de dan kijken veel mensen alsof ze water zien branden. Ze hebben nu toch digitale tv...? Niet dus. Dat is dus de slechte voorlichting en de reclame voor zgn. digitale tv.

Het grootste misverstand is dat mensen ''digitaal''  nog steeds als toverwoord zien. Als het maar digitaal is, dan is het goed. Kijkend naar testen hoeft een digitaal signaal zeker niet vrij van storingen te zijn. Een goed analoog signaal met een goede analoge tuner kan een superstrak plaatje geven. Maar als ze de stekker uit het analoge signaal trekken, dan houdt het natuurlijk op.

Mi moeten er wel snel tv's komen met een digitale tuner. Nu zit er toch ook overal een analoge in? Als we binnen nu en 5 jaar volledig digitaal zijn is het logisch dat dan alle tv's een digitale tuner zullen bevatten. Het is inderdaad raar dat de ingebouwde tuners achterlopen bij het aanbod van het tv signaal. Misschien heeft het iets te maken met de onduidelijkheid mbt het aankomende HD signaal...?

Hier een TV die al wel 2 tuners heeft (1 digitale) is de Philips 32PF9967D/10. http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbint/cpindex.pl?sct=LCD_LARGE_30_40_SU&cat=FLAT_TV_CA&grp=TV_GR&ctn=32PF9967D/10&slg=ENG&mid=Link_UserManuals&hlt=Link_UserManuals
Philips Support - 32PF9967D/10

Die kun je dus gaan kopen!
NAD C-368 Tannoy Revolution XT 8F Bluesound node 2i Samsung ps58C6500 CI+ module

Allure

Het grote nadeel van digitale tuners in de TV zelf is dat technische houdbaarheid ervan. Wordt er overgestapt van MPEG2 naar MPEG4 bijvoorbeeld, wat dan? Zolang je softwarematig kunt updaten is er niets aan de hand, maar als dat hardwarematig is, ben je de penis. Moet je dan maar je hele tv vervangen?

Dan vervang ik liever een externe tuner, want die zal altijd meer mogelijkheden hebben dan een interne.
The Sun Is The Same In A Relative Way, But You're Older

AndreF

Het is dan ook wachten totdat fabrikanten een standaard kiezen voor een kaart die je kan plaatsen in een TV.
Zoiets als PCMCIA=PCCARD of bijvoorbeeld pciexpress of een andere standaard.

op basis van deze standaard kunnen dan fabrikanten digitale decoders bouwen.

Helaas kan dit nog wel even duren  :(
SAMSUNG LE40M86BDMARANTZ SR 5002 /
KEF Q7 / KEF Q10C / KEF Q-Compact / KODI OPENELEC  / Harmony One+