Levensduur speakers

Gestart door Robert, juli 28, 2002, 18:10:51

« vorige - volgende »

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Robert

Op deze warme zomerdag kwam er in mijn inmiddels oververhitte hoofd opeens een vraag omhoog.

Hoe lang gaan speakers eigenlijk mee?

Oftewel: Wat is de levensduur voordat het geluid onacceptabel wordt.

En hoe zit het met de conussen die van verschillende soorten materialen zijn gemaakt bv. papier, kevlar, polypropyleen en aluminium.

Welke materialen hebben een kortere levensduur?

En heb je een soort spray of een ander middel om de conussen in een goede conditie te houden.

Just a question on a hot day...


MvrGr.
Robert

garmtz

Ik denk dat de conussen wel goed blijven, tenzij je papieren conussen hebt en een vochtig huis. Het probleem is vaak de surrounds om de conus heen. Deze rubber rolrand wil wel eens loslaten of uitdrogen. Maar dat gaat bij de moderne speakers volgens mij niet echt snel. Reken om een heel lange periode in ieder geval (tegen die tijd ben je vast op je huidige model uitgekeken... ;)).

Ik heb een groter probleem met mijn elektrostaten. Deze moet ik zeker 2x per jaar stofzuigen, omdat de panelen uit zichzelf gaan ruisen en de panelen zullen iedere 8-10 jaar sowieso moeten worden vervangen. Dure grap, die zeker 500 Euro per speaker gaat kosten (ik heb er 7...).

Robert

#2
Garmt,

Dat is de prijs die je moet betalen als je zulke beauties als speakers hebt ;D.

Ik heb net de specificaties van mijn speakers erbij gepakt en het blijkt dat voor de mid driver is gekozen voor composite als materiaal en voor de bas driver een mix van papiervezels met composite.


MvrGr.
Robert

cinepaulis

Hoi,

Echt papieren conussen worden volgens mij niet meer gebruikt. Wel 'gedoopt papier'. Dit heeft vrij weinig met religie te maken, maar dat wil zeggen dat het papier gecoat wordt met een soort hars. Hierdoor wordt het stijver (beter voor het geluid) en tevens is het drastisch beter bestand tegen vochtigheid.
Polypropyleen (kunstof) is volgens mij ook behoorlijk vrij van dit probleem net als aluminium (roest vrijwel niet :P ). Van kevlar weet ik het niet zeker, maar volgens mij heeft dit materiaal ook geen last van vocht.

De 'surround' waar de conus inhangt kan absoluut uitdrogen i.c.m. zonlicht. Rubber kan bros/korrelig worden en schuimrubber kan uitscheuren.


Ik kan me voorstellen dat je rubberen (niet schuimrubberen!) surrounds met siliconenspray zou kunnen bespuiten om ze wat beter bestand te maken tegen uitdroging. Dit zou ook redelijk onschuldig moeten zijn, mits je het niet te grondig doet. Een filinterdun siliconenfilmpje (laagje) zou voldoende zijn.

DISCLAIMER:
Dit laatste is geen wetenschappelijk feit of zo, puur mijn eigen verzinsel. Ik ben dus niet verantwoordelijk :P

groeten,
Paul
CRT - You like it now, you'll learn to love it later
Visit Cinepaulis

Classe SSP-30 | Parasound HCA 2205A| 4xB&W N805 + HTM2 | BagEnd Infrasub 18 | CEC TL-51 | BarcoGraphics 808 | Projecta scherm | Philips DVD 720P

J.A.F._Doorhof

Waar je met speakers erg mee moet oppassen is zonlicht, als je de speakers in direct zonlicht hebt staan kunnen inderdaad de drivers hard achteruit gaan, in het gemiddelde HT zal dit echter geen probleem zijn ;D.

MvrGr.
Frank
www.hometheater.nl   /   ISF & HAA certified
Custom installer

Volledige ISF calibraties inclusief HDR en 4K.

"Omdat je je iets niet kan voorstellen betekent dat niet dat het niet kan gebeuren"

SiR-ROUND

Het schijnt erg te liggen aan het klimaat.

Ik las eens een reviewer over de LX 800's en die waren na een paar jaar kaduk. Diegene woonde in een of ander tropisch gehucht aan zee... Dus warm vochtig en zout...

cinepaulis

Tja, je moet ze ook niet op het strand zetten maar op een stand :P

groeten,
Paul
CRT - You like it now, you'll learn to love it later
Visit Cinepaulis

Classe SSP-30 | Parasound HCA 2205A| 4xB&W N805 + HTM2 | BagEnd Infrasub 18 | CEC TL-51 | BarcoGraphics 808 | Projecta scherm | Philips DVD 720P

Robert

#7
Cinepaulis,

Hahahaha.

Stands hoeven niet voor mijn floorstanding Infinity Reference 61 MK II's reuzen van 107 cm hoogte, kijk maar naar mijn avatar dan krijg je wel ongeveer een idee ;D.

Frank,
Ik heb gelukkig nooit echt de brandende zon op mijn speakers staan.
Ik zorg er wel voor dat als de avondzon op mijn raam begint te schijnen dat mijn rolluik wel tot aan mijn gordijntje zakt ;).

Dus geen last van directe zonnestralen op mijn wolkenkrabbers ;D, het is er wel op dagen zoals deze meer een HT/Sauna :P.

Ik heb heel vroeger een paar 3-weg Philips speakers gehad en die hadden een papieren woofer en die heb ik letterlijk kapot getrild ;D

Maar die waren ook al wel bijna 10 jaar :P.


MvrGr.
Robert

SiR-ROUND

Tja, wat is het nut van spikes op het strand?

 ;D

cinepaulis

Voor "strandplaatsing" zo ik een 3-tal krabbetjes adviseren. Die hebben van die scherpe pootjes die zich goed in het zand kunnen verankeren. ;D
En dan zijn ze tevens makkelijk verplaatsbaar :P

groeten,
Paul
CRT - You like it now, you'll learn to love it later
Visit Cinepaulis

Classe SSP-30 | Parasound HCA 2205A| 4xB&W N805 + HTM2 | BagEnd Infrasub 18 | CEC TL-51 | BarcoGraphics 808 | Projecta scherm | Philips DVD 720P

SiR-ROUND


MrPink

Je moet je speakers wel insmeren met zonnebrand, factor 5.1 :P

Groetjes,
Oscar

SiR-ROUND

Hij is weer terug hoor!


 ;D

MrPink

Hehe, reken maar van yes ;)

Groetjes,
Oscar

MdB

Volgens mij zijn de condensatoren van het filter het zwakste punt bij de levenduur van de luidsprekers.

Helaas gaat de achteruitgang van de luidsprekers zeer geleidelijk met kleine stapjes waardoor je als persoon hieraan went en niet meer weet wat het oorspronkelijke geluid was toen de luidsprekers nieuw waren. Luidsprekers worden gekocht op onderling verschil tussen verschillende merken en de meest goed klinkende wordt gekocht. Dit is geen absolute referentie maar een verschil referentie.

Daardoor zal een nieuwe luidsprekers later altijd beter klinken dan wat je hebt op dat moment hebt, hoe goed ze ook waren. Moet dan ook altijd gniffellen bij die mensen die dan ook nog zeggen: "Hoe heb ik dat jaren vol kunnen houden naar deze luidsprekers te kunnen luisteren als ze de nieuwe hebben gekocht. ;D ;D

Bovenstaande is geen absolute statement omdat er in de echte wereld veeeeeel meeeeer dingen van invloed hebben van wat wel mooi klinkt en wat niet.

Conclusie: de levensduur van luidsprekers is afhankelijk van de persoon die ze beluisterd.
Beter duur dan niet te koop.

cinepaulis

Hoi MdB,

Interessante visie !
En inderdaad: condensatoren heb ook niet het eeuwige leven.

Maar veel mensen upgraden en tweaken hun set in de loop de jaren op allerlei punten: kabels, plaatsing, akoustiek, bron apparatuur, versterking etc. Als je dan je speakers houdt zul je merken dat het geluid zowieso aanzienlijk (positief) veranderd vanwege al deze veranderingen.
Of ik moet daadwerkelijk de enige zijn, maar dat lijkt me stug.

Dus ondanks dat je speakers heel subtiel steeds slechter worden, wordt het totale geluid vaak steeds hoorbaar beter. Ik denk persoonlijk dat die winst vele malen groter is dan de verouderingseffecten van de speaker.
En de kans is groot dat je speakers na een jaartje of 20 toch echt kwalitatief ingehaald worden door modernere exemplaren (eventueel met nieuwe design principes of materialen).

Daarom geloof ik bijvoorbeeld ook niet zo in mensen die koste wat kost hun Philips MFB speakers blijven houden omdat die destijds zo goed waren. De meeste hedendaagse speakers klinken vaak beter, zelfs zonder MFB principe. :-\

Maar dit is enkel mijn eigen visie, dus iedereen mag het er mee oneens zijn. :)

groeten,
Paul
CRT - You like it now, you'll learn to love it later
Visit Cinepaulis

Classe SSP-30 | Parasound HCA 2205A| 4xB&W N805 + HTM2 | BagEnd Infrasub 18 | CEC TL-51 | BarcoGraphics 808 | Projecta scherm | Philips DVD 720P

Spacebass

Tja en dan heb je nog van die modebewuste firma's die besluiten en pracht ontwerp te stoppen omdat ze ineens een hoger WAF punten totaal willen halen dus: Design/High tech kleurtjes blaaaaaa :'( (Infinity bijv: hun E-Mail reply was "Time to move on")

Dus ik wil niet per definitie zeggen dat nieuwere luidsprekers beter klinken in mijn geval ;D

Ik heb 4 Bose 901 op het dakterras (verbannen) en ik moest inderdaad na +/- 10 jaar of alle luidsprekers vervangen of wegbrengen naar een luidsprekersdoktor
omdat inderdaad de ophanging (foam) totaal verpulverd was. Waarschijnlijk was de oorzaak mijn HT'tje van toen, zonder subwoofer ;D.

Ik ben eens een site tegen gekomen waarop van allerlei typen luidsprekers hun levensduur vermeld stond. En daar kwam ik vele bekende merken tegen ;D .

Vlearmoes

Mijn Kef Calinda`s ongeveer 28jaar oud blijven mooi klinken en kan er dan ook geen afstand van doen ondanks vergelijkingen met recentere modellen.
mischien speelt gewenning ook een grote rol

 nog een tip om de speakers te onderhouden: ik gebruik regelmatig een neopreen onderhoudsmiddel (ja ik surf ook ) om de rand van de konussen in te smeren, verkrijgbaar in de betere surfshops dat houd zowel mijn droogpak alswel de rubberrand van de speakers in prima konditie
Integra DTR 9.9 XT Pro | Marantz BD 8002| Panasonic 50G10 |Technisat ontvanger en schotel | Kef reference Model 3.2 |KEF Calinda, | KEF Model 200 |Asus G50v | Synology

Spacebass

Je bent er blijkbaar heel diep "ingedoken"  ;D ...of is het je surfpak?