Htforum.nl

Home Theater => Hardware reviews door HTForum leden => Topic gestart door: J.A.F._Doorhof op september 23, 2009, 15:24:29

Titel: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: J.A.F._Doorhof op september 23, 2009, 15:24:29
Naar aanleiding van vele vragen over het gebruik van de ISFccc modes op de Pioneers hier een kleine review die hopelijk wat verheldering geeft.

Wat is de ISFccc
ISFccc ook wel ISF3C genoemd is een optie die sommige toestellen hebben om een ISF calibratie uit te kunnen voeren die "verborgen" is voor de klant.
MAW, de klant krijg er vaak een extra logo bij met de naam ISF en kan daarvoor kiezen en krijgt dan de settings die de calibrateur heeft ingevoerd in het ISFccc menu.
Wat er feitelijk gebeurt is dat er een interface word opgezet met het service menu van het toestel waarin direct waardes kunnen worden aangepast en kunnen worden opgeslagen in een vaak apart geheugen dat tot voor de calibratie NIET zichtbaar is in het menu.

Het ideale ISFccc menu
Natuurlijk zou het ideaal zijn als het ISFccc menu de settings zouden blokkeren en eventueel open zou schakelen na bv het invoeren van een wachtwoord en dan bv na elke boot weer terug zou springen op de ISFccc settings. Jammer genoeg is dit bij de Pioneer niet zo.
De klant kan kiezen voor de ISF dag/nacht setting en kan daar niets meer in wijzigen, maw zoals de calibratie is gedaan zal de klant moeten kijken.

Is dit een probleem ?
Ja en nee.
In feite als de calibratie is gedaan zou deze setting de ideale setting moeten zijn en zou de klant geen behoefte moeten hebben aan een andere setting.
Jammer genoeg gebeurt dat niet, vooral met TV zenders wil het regelmatig voorkomen dat de settings aangepast moeten worden, dit ligt niet aan de calibratie maar aan het aanbod.
Schakel maar eens tussen RTL en de BBC en let op de huidstinten, je schrikt je soms kapot.

Is dit een probleem in de Pioneer ?
JA.
Binnen de ISF settings blijft de drive mode op 1 staan.
Dit betekend dat je feitelijk altijd gedwongen word naar BD te kijken, wil je TV kijken zul je mode 2 moeten gebruiken en dit kan niet ingesteld worden, hij blijft resetten naar mode 1.
En nog een keer JA.
En wel om het volgende topic.

Metingen
In beide modes, zowel Pure als ISFccc is de grayscale binnen een afwijking van <dE3 te krijgen wat op het oog gewoon perfect is.
De ISFccc modes hebben een 9 punts gamma systeem wat op zich voor de niet zo ervaren calibrateur kan overkomen als waanzinnig maar als je weet dat feitelijk de gamma in de Pure mode nagenoeg perfect is en de grayscale binnen vaak de <dE2 zit weet je dat dit al zo perfect is dat er niet meer bijgesteld hoeft te worden.
Wel is het goed dat het er is trouwens, zou het wel nodig zijn is een 9 punts gamma natuurlijk fantastisch.

Er zijn veel verhalen in omloop over enorme lightoutputs in de ISFccc modes die met pure niet te halen zijn, aangezien mijn ervaringen anders zijn, en ik ook niet zou kunnen verklaren waarom dit zou gebeuren (aangezien de lightoutput beperkt word door het toestel zelf en niet door waardes) triggerde dit bij mij een verlangen om dit eens volledig te onderzoeken.

De conclusie die ik nu trek staat open voor discussie, graag zelfs. Heb zelf ook de conclusie naar Turbe van Colorcal gemaild omdat ik de uitkomst wel verwacht had maar toch wel heel vreemd vind.

Lightoutput in de verschillende standen
Als eerste ben ik bezig geweest met de metingen op een Peter Finzel 100IRE veld.
op de Pure mode kwam ik uit op : 25.56
Op de ISFccc mode kwam ik uit op : 28.80 maar dit is met een gamma curve die clipped (zie later en de grafieken)
Op de ISFccc mode met correcte gamma kwam ik uit op : 25.49

Nu is lightoutput ENORM afhankelijk van hoe je meet, ik heb dit al eerder aangegeven en heb ook besloten om de test hier te herhalen, en toen kwam er iets vreemd naar boven.
Als we het patroon nemen van de DVE DVD welke veel smaller is maar wel langer dan kom ik op de volgende waardes:

Pure : 25.60
ISFccc aangepast : 34.10

En hier zit het probleem, dit kan namelijk niet.
De oppervlakte van het patroon is zowel bij de PF als bij de DVE ongeveer gelijk, alleen is de PF rechthoekig in de lengte en is de DVE versie erg smal maar erg hoog.
Dit triggerde me nog een keer goed te kijken naar wat de gamma doet, en daar kwam waarschijnlijk naar boven wat er "fout" gaat en waarom mensen de ISF modes als meer contrastrijk ervaren.

Hoe ik de gamma ook meet in de Pure mode ik blijf een perfect lopende gamma curve houden, of ik nu meet met grote of kleine vlakken, het enige wat veranderd is de lightoutput, hoe kleiner de patronen hoe hoger de lightoutput (50ftlmb is mogelijk, zelfs op de 60"), maar op full screen valt hij ENORM terug (rond de 16).

Als ik echter in de ISFccc modes meet dan is de response heel anders.
Bij bijna alle manieren van meten zie je dat de gamma zichzelf aanpast aan het beeld resultaat.
Bij de normale stand waarbij niets clipped en de grayscale netjes loopt dan zie je duidelijk dat er bij de PF DVD meer lightoutput is (niet veel) maar de gamma is wel S-vormig.
Als ik daarna de contrast waarde terug breng en de lightoutput in de buurt komt van de PF DVD dan is de gamma redelijk netjes.
Meet ik echter weer met kleinere vlakken in de breedte dan is de S-curve er weer.

Vermoedens
Normaal worden dit soort circuits gebruikt als DRE, of wel aanpassing van de gamma curve naarmate er meer of minder zwart/wit op het scherm te zien is.
Wat ik hier zie is VEEL minder intens als een DRE systeem maar het lijkt er toch op dat in de ISF modes als je MEER lightoutput wilt als de pure mode je toch een soort van DRE systeem inschakelt, de setting is alleen nergens te vinden.
Wat ik wel heel vreemd vind is dat de BREEDTE van het patroon blijkbaar het "systeem" triggered en niet de oppervlakte.

Conclusie
De ISFccc modes blijven fantastisch dat ze er zijn.
ECHTER de winst die er zou moeten zijn kan ik niet vinden, als je voor 100% betrouwbaar beeld gaat.
Heb je er niet zoveel moeite mee dat er iets word gespeeld met de gamma dan is het een mooie optie, maar ik ben nog steeds meer een voorstander van de Pure mode.
Helemaal omdat je simpelweg dan de drive modes kunt aanpassen en de settings eventueel nog kan aanpassen.

LET OP !!!
bij de nieuwe serie van Pioneer is er een herkenning van frequentie en moet je per input als je een andere unit gebruikt de Pure stand opnieuw instellen.
Dit is op zich geen probleem omdat de calibrateur je een rapport zou moeten geven met deze settings.
Bij de ISF setting staat de setting PER INPUT vast, dus als je speler wisselt hoef je niets meer opnieuw in te stellen (gelukkig maar anders word het een dure zaak).

De plaatjes
Hier de gamma curves waar het over gaat:

Als eerste de Pure setting
Als tweede de ISFccc met meer lightoutput
Als tweede de ISFccc setting met de grotere vlakken en aangepast aan de Pure stand.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: J.A.F._Doorhof op september 23, 2009, 15:30:42
Aanvullend:
Als we kijken naar de metingen lijkt het alsof het allemaal wel meevalt met het verschil.
De schrik komt echter als je kijkt naar het beeld zelf.
Bij het normale film kijken zie je duidelijk een flinke hoeveelheid meer "punch" in het beeld bij de ISF modes.
Als je echter goed kijkt zie je dat het middengebied enigsins in elkaar gedrukt word en er in het diepste zwart iets meer blackcrunch te zien is.

De vraag is en blijft natuurlijk wat je belangrijker vind, en ik ben als redelijk purist toch een voorstander nog steeds van de Pure mode omdat deze het altijd netjes neerzet zoals een referentie monitor het zou moeten doen.

Nog even als aanvulling, ik kan beide calibreren dus ik heb TOTAAL geen voordeel om een ISFccc mode negatief af te schilderen. maw ik ben daar totaal onpartijdig in, sterker ik heb natuurlijk geïnvesteerd in de pro software en wil hem ook graag gebruiken, sterker er zijn niet veel ISF calibrateurs die beschikken over de pro versie van Controlcal dus ik zou me eerder in een positie kunnen zetten waarmee ik iets doe wat iemand anders misschien niet kan. MAW ik heb er meer baat bij dat de uitkomst anders om is.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: J.A.F._Doorhof op september 23, 2009, 15:54:57
Aanvullend2:
Over de lightoutput metingen.
Heb het al in het topic gezet, maar ik gebruik redelijk grote velden, bij kleinere velden krijg je een veel hogere lightoutput, heb 1 patroon gehad waarbij de 600M rond de 50ftlmb uitkwam. Staar daar echter niet teveel naar.
Hoe kleiner het patroon hoe meer lightoutput een plasma zal geven.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Robbert54 op september 23, 2009, 15:56:47
heel mooi, duidelijk en objectief verteld!
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: papaleo op september 23, 2009, 17:48:27
Mmmm,ik zie vergelijkingen in de laatste 3C curve,alhoewel die bij mij op 2.2 uitkomt.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: J.A.F._Doorhof op september 23, 2009, 18:31:27
Als je een S curve hebt zoals deze en je hebt 2.2 dan is dat puur een reken fout, voor 2.2 moet hij echt langs het lijntje lopen.

Heb trouwens ook de verklaring gevonden in een manual ergens.
In de ISF mode is een APL circuit actief, dit zorgt voor MEER lightoutput maar met compressie van de gamma curve.
Je kan er met hele kleine patronen ongeveer 40% meer lightoutput uit halen maar in de film betekend dit wel dat je meer compressie ziet in de midden en lage gebieden.

MAW waarom niet gewoon de optie om dat uit te zetten :(
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: papaleo op september 23, 2009, 19:15:59
Citaat van: J.A.F._Doorhof op september 23, 2009, 18:31:27
Als je een S curve hebt zoals deze en je hebt 2.2 dan is dat puur een reken fout, voor 2.2 moet hij echt langs het lijntje lopen.

Heb trouwens ook de verklaring gevonden in een manual ergens.
In de ISF mode is een APL circuit actief, dit zorgt voor MEER lightoutput maar met compressie van de gamma curve.
Je kan er met hele kleine patronen ongeveer 40% meer lightoutput uit halen maar in de film betekend dit wel dat je meer compressie ziet in de midden en lage gebieden.
MAW waarom niet gewoon de optie om dat uit te zetten :(

Mmm...,nu jij dit aanhaald;

Ik had na mijn calibratie een HD film gekeken maar zag daar een voor mij nieuw fenomeen in het beeld,ik zag vaak digitale compressie blokken,en meestal in de donkere beeld partijen.
ik weet dus niet of dit nu aan het filmmateriaal,of aan de calibratie ligt want ik had deze film nog niet voor de calibratie van mijn scherm gezien,dus weet niet of ik dit ook voor de calibratie gezien zou hebben...

Ik heb dit voor mij nieuwe 'fenomeen' gelijk gemeld aan Reinier,maar die heeft hier nog niet op gereageerd....hij heeft het wel erg druk met zijn werk vertelde hij me,dus wacht nog even zijn reaktie af.

Maar het is wel frapant dat jij dit nu aanhaald,ik heb deze compressie in levende lijve gezien op mijn scherm,of dit gewoon stom toeval is of dat toch met de calibratie te maken heeft laat ik graag over aan de deskundige die verstand van zaken hebben.

Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: J.A.F._Doorhof op september 23, 2009, 21:31:42
Wat gebeurt er als je hetzelfde kijkt op de pure mode met laag als colortemp ?

Heb net trouwens een berichtje van Turbe gehad dat SOMMIGE 600M's gelimiteerd zijn op 35ftlmb maar het AKL verhaal schijnt wel te kloppen.
Ik zal het dus de komende tijd in de gaten houden.

Zal sowieso voor de zekerheid even een testDVD maken met kleinere vlakken om daar ook wat mee te rommelen.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Starred op september 23, 2009, 22:09:59
Citaat van: J.A.F._Doorhof op september 23, 2009, 15:24:29
bij de nieuwe serie van Pioneer is er een herkenning van frequentie en moet je per input als je een andere unit gebruikt de Pure stand opnieuw instellen.
Dit is op zich geen probleem omdat de calibrateur je een rapport zou moeten geven met deze settings.
Bij de ISF setting staat de setting PER INPUT vast, dus als je speler wisselt hoef je niets meer opnieuw in te stellen (gelukkig maar anders word het een dure zaak).

Ik vind het niet handig dat de IFS setting per input vast staat, omdat je geen TV kan kijken als de ISF settings geoptimaliseerd zijn voor Bluray. Je moet dan weer naar bijv. pure schakelen.


Overigens erg goed verhaal Frank!  8)
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: papaleo op september 23, 2009, 23:22:03
Citaat van: J.A.F._Doorhof op september 23, 2009, 21:31:42
Wat gebeurt er als je hetzelfde kijkt op de pure mode met laag als colortemp ?

Heb net trouwens een berichtje van Turbe gehad dat SOMMIGE 600M's gelimiteerd zijn op 35ftlmb maar het AKL verhaal schijnt wel te kloppen.
Ik zal het dus de komende tijd in de gaten houden.

Zal sowieso voor de zekerheid even een testDVD maken met kleinere vlakken om daar ook wat mee te rommelen.


Maakt niets uit,ook dan last van deze compressie zooi.

Maar heb vanavond,denk ik wel in zo'n 10 andere films stukjes bekeken en daar zie ik helemaal niets van dit verschijnsel,dus ik denk dat het gewoon aan het materiaal ligt.
het is dan welliswaar geen 1:1 BD rip maar het beeld materiaal van VisualScumbagz, en dat is in de regel wel goed materiaal,maar denk dat dit niet zijn beste transfer is die hij heeft gepost.
Zou iemand dit kunnen controleren of dit zo is?
Het is deze film; 'Blood.Of.Book.NLsubs.WVC1.1080P-VisualScumbagz.wmv' waarbij ik deze sh*t bij zie.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: J.A.F._Doorhof op september 24, 2009, 07:50:04
@Starred,
ISF is altijd geoptimaliseerd voor BD of wel 24P materiaal dat is ook 1 van de grootste bezwaren die ik heb met het systeem.

@Papaleo,
Als je switched tussen ISF en Pure zie je dan in het midden gebied dingen veranderen in scenes die van licht naar donker lopen, dat zag ik hier namelijk bv in gladiator, als er een hele heldere scene is dan valt het wel mee dan zien pure en ISF er ongeveer gelijk uit. Ga je naar wat meer dynamiek achtige scenes dan heeft de ISF mode meer lightoutput maar is het midden gebied meer in elkaar gedrukt.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Starred op september 24, 2009, 08:18:55
Citaat van: J.A.F._Doorhof op september 24, 2009, 07:50:04
@Starred,
ISF is altijd geoptimaliseerd voor BD of wel 24P materiaal dat is ook 1 van de grootste bezwaren die ik heb met het systeem.

Bij mij staat de ISF per abuis nog steeds op Pure Cinema Off en niet op Advance (moet dus nog worden gecorrigeerd). Nog niet geoptimaliseerd dus.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: J.A.F._Doorhof op september 24, 2009, 08:23:17
Het gaat om de drive modes, die staat altijd op 1.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Starred op september 24, 2009, 08:33:17
Citaat van: J.A.F._Doorhof op september 24, 2009, 08:23:17
Het gaat om de drive modes, die staat altijd op 1.


Klopt ja, maar purecinema moet wel aanstaan, die staat bij mij nu op Off. Ik zie nu namelijk schokjes in het beeld bij afspelen van BD, die ik op bij Purecinama op Advance niet zie. Wellicht kan je dat ook reproduceren?

En ik heb het idee dat ruis en filmgrain ook veel meer opvallen onder ISF stand dan onder Pure stand. Klopt dit?
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: J.A.F._Doorhof op september 24, 2009, 08:39:06
Oh ok, dat kan inderdaad dat controleer ik normaliter extra bij de ISF modes inderdaad.
Dat zijn van die rot dingetjes waar je door schade en schande wel achterkomt, een keertje terug rijden naar Rotterdam leert je dat wel :(

Ruis en filmgrain zouden gelijk moeten zijn aangezien zowel in de pure als ISFccc stand de scherpte en de enhancements filters uit kunnen.
ECHTER ik weet niet wat het ABL systeem doet met ruis en filmgrain, ik ben gisteren voornamelijk bezig geweest met de intergratie tussen de software pakketten en te kijken wat de metingen doen. Heb maar een paar kleine stukjes film tussen door gekeken.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Starred op september 24, 2009, 08:53:24
De settings pure en isf zijn hetzelfde bij mij (voor de dingen die je kunt instellen).
Wellicht dat filmgrain gewoon (omdat het veelal witte puntjes zijn), door de ISF stand extra worden oplicht. . Als dat inderdaad het geval is, is dat wel een vervelende bijkomstigheid
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: J.A.F._Doorhof op september 24, 2009, 09:10:30
Hoe bedoel je hetzelfde ?
Qua waardes ?
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: J.A.F._Doorhof op september 24, 2009, 10:42:10
Trouwens volgens Johan/Jowi staat de pure cinema in de ISFccc waardes gewoon aan als standaard.
De waarde staat wel in het programma bij mij maar hij springt automatisch om naar aanleiding van I of P.
Zie je dus schokjes zou het kunen komen door een slechte pan of geen 24P materiaal.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: kroetie op september 24, 2009, 11:22:29
Frank,

Als ik op de pure settings de cinemamode op "off" laat staan schokt het beeld bij een blu-ray rip. Zet ik hem op advanced gaat het vloeiend. Ik zal het vanavond even op de ISF stand testen.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: J.A.F._Doorhof op september 24, 2009, 12:16:10
ISF stand zou volgens Johan moeten switchen, wat ik zo kan zien gebeurt dat ook.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Starred op september 24, 2009, 12:58:49
Ligt niet aan het materiaal. Gebeurt bij elke BD.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: J.A.F._Doorhof op september 24, 2009, 13:07:49
vreemd, hou me even op de hoogte van wat het was als het opgelost is.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Starred op september 24, 2009, 13:27:52
Citaat van: J.A.F._Doorhof op september 24, 2009, 13:07:49
vreemd, hou me even op de hoogte van wat het was als het opgelost is.

Ok
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Starred op september 24, 2009, 13:51:49
Citaat van: J.A.F._Doorhof op september 24, 2009, 12:16:10
ISF stand zou volgens Johan moeten switchen, wat ik zo kan zien gebeurt dat ook.

Een aardige test is de openingsscene van The Day After Tomorrow. Onder ISF settings schokt deze veel meer dan onder Pure, terwijl het enige verschil in waarde bij mijn 600M de Pure Cinema stand is (bij Pure staat deze dan op Advanced en bij ISF, helaas, op Off).
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: LOTS op september 24, 2009, 14:06:31
Drivemode 1 is de PAL film stand 25hz@75hz
Drivemode 2 de tv stand 50hz@100hz, maar voor film is dit ook ok.

Bij BD of 24hz ntsc film switched het toestel naar 72 hz en doen de drivemodes er niet meer toe. Dat is dan wel met purecinema op advanced inderdaad. Iets anders geeft geschok.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: J.A.F._Doorhof op september 24, 2009, 14:14:33
DVD pal drive mode 1 + purecinema standaard

BD drive mode 3 + purecinema geavanceerd

Dit is wat ik meestal gebruik.

Er zijn mensen die beweren dat de modes voor BD niet uitmaken omdat er verder automatisch geswitched zou worden.
Echter het grootste probleem is niet BD maar gewoon video/film materiaal.
De ISF modes locked the drive mode.
BD gaat perfect met de ISFccc modes.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Starred op september 24, 2009, 14:26:24
Citaat van: J.A.F._Doorhof op september 24, 2009, 14:14:33
BD gaat perfect met de ISFccc modes.

Yep, zolang PureCinema maar op Advance staat  :)
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: M op september 24, 2009, 15:37:26
Citaat van: Starred op september 24, 2009, 14:26:24
Yep, zolang PureCinema maar op Advance staat  :)
Waar vind ik deze dan, heb Nederlands menu ;)
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Starred op september 24, 2009, 16:02:10
Citaat van: Mayko op september 24, 2009, 15:37:26
Waar vind ik deze dan, heb Nederlands menu ;)

Beeld > Prof. Inst. > PureCinema > 'Verder'

Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: papaleo op september 24, 2009, 16:46:20
Citaat van: Starred op september 24, 2009, 13:51:49
Een aardige test is de openingsscene van The Day After Tomorrow. Onder ISF settings schokt deze veel meer dan onder Pure, terwijl het enige verschil in waarde bij mijn 600M de Pure Cinema stand is (bij Pure staat deze dan op Advanced en bij ISF, helaas, op Off).

Bij mij dus niet,ik dan ook met nadruk aan Reinier gevraagd aan het eind van de calibratie om deze ('verder/advanched') setting te activeren.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Starred op september 24, 2009, 17:10:07
Citaat van: papaleo op september 24, 2009, 16:46:20
Bij mij dus niet,ik dan ook met nadruk aan Reinier gevraagd aan het eind van de calibratie om deze ('verder/advanched') setting te activeren.

Precies, dat laat zien dat de juiste PureCinema stand ook onder ISF belangrijk is
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: M op september 24, 2009, 18:13:14
Citaat van: Starred op september 24, 2009, 16:02:10
Beeld > Prof. Inst. > PureCinema > 'Verder'

Dank je wel Starred :)
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: kroetie op september 25, 2009, 11:38:56
Welke drive mode is nu goed?
Welke is nu voor Blu-ray?
In dit topic lees ik namelijk dat de isf stand automatisch naar drivemode 1 gaat en geoptimaliseerd is
voor blu-ray. Maar ik lees ook in dit topic dat drive mode 3 voor blu-ray is.
Iemand?
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: papaleo op september 25, 2009, 11:40:58
Drive mode 3 is specifiek voor 30/60hz materiaal
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: M op september 25, 2009, 14:33:47
1 ding is mij nog steeds niet duidelijk, onder prof instellingen zit de actieve stand, kan op 1, 2 en 3. Is dit wat jullie bedoelen met de drivemode? Maar...

Er is nog een menu, als je een seconde of 5 drukt op het knopje display info op je afstandsbediening en daarna direct drukt op het knopje home menu van je afstandsbediening, krijg je een ander menu. Dat heet het Integrator menu.
Hier staat namelijk drivemode, ook te kiezen voor 1,2 en 3. Deze staat op 1, als ik deze verander naar 2 of 3 en klik het menu weg, maar kijk even later weer, staat hij weer op 1. Hij wil niet blijven staan op 1 of 2.

Wie oh wie weet waar dit menu voor dient?
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: LOTS op september 25, 2009, 16:52:53
Citaat van: kroetie op september 25, 2009, 11:38:56
Welke drive mode is nu goed?
Welke is nu voor Blu-ray?
In dit topic lees ik namelijk dat de isf stand automatisch naar drivemode 1 gaat en geoptimaliseerd is
voor blu-ray. Maar ik lees ook in dit topic dat drive mode 3 voor blu-ray is.
Iemand?

Wat Frank hierboven zegt is in weze correct. Het gaat om film versus video. Ook op BD kan je naar video (TV series. concertregistraties enz.) kijken.
Als het om film (24fps) gaat ,dan Purecinema op verder en de overige drivemodes doen er niet toe. De Pioneer stuurt dan 72 hz uit.
Pal film op 25fps. Purecinema op standaard, drivemode 1.(75 hz) of 2 (100hz)

Aangezien drivemode 2 voor zowel 25hz als 50 hz materiaal geschikt is, gewoon daarop laten staan. Purecinema op verder, switched automatisch naar standaard bij Pal materiaal.
30/60 hz materiaal drivemode 3.

Dan ben je klaar met een minimum aan geswitch...
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Moondust op september 25, 2009, 17:18:47
Interessante discussie. Mijn tv bereikt aan het eind van het jaar pas de 200 uur zodat een calibratie gedaan kan worden, maar ik hou dit topic ondertussen in de gaten. Hulde aan Frank voor de heldere uiteenzetting en aan anderen die een bijdrage leveren aan deze discussie.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: J.A.F._Doorhof op september 25, 2009, 20:36:13
Doe je er zolang over ?
Meestal is 200 uur met een maand wel gedaan.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Snowmaster op september 26, 2009, 14:19:12
Citaat van: J.A.F._Doorhof op september 23, 2009, 21:31:42
Heb net trouwens een berichtje van Turbe gehad dat SOMMIGE 600M's gelimiteerd zijn op 35ftlmb maar het AKL verhaal schijnt wel te kloppen.

Als ik alles goed begrepen heb, is met de ISF mode daadwerkelijk meer lightoutput haalbaar. 
Op dit moment wordt daarbij dan een afwijking van de gamma curve (s-vorm) geconstateerd.  Dit uit zich tot nu toe door compressie in het middengebied. 

Wat bedoel je met het AKL verhaal?
Wat heeft Turbe gezegd over die S-Curve?   
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: J.A.F._Doorhof op september 26, 2009, 16:56:47
Volgens Turbe is de gamma curve alleen geclipped als je te grote patronen gebruikt, en daar verschil ik van mening over met hem.
Volgens hem moet ik gewoon met kleinere patronen meten en heb ik dan een nette gamma curve en veel lightoutput.
Dat is echter in mijn optiek onzin, als ik in de pure mode meet bv maakt het niet uit hoe groot of hoe klein de patronen zijn, ik heb altijd een mooie curve alleen meer lightoutput met kleine patronen.

Als de ISF mode op EXACT dezelfde contrast/lightouput waarde zet als de pure mode dan heb ik ook een redelijke gamma maar hoe kleiner de patronen worden hoe meer de curve gaat clippen.

MAW de ISF mode zal in BEPAALDE scenes VEEL meer lightoutput geven en een dynamischer beeld omdat er een Svorm in de gamma curve zit.
Bij andere scenes zal de gamma curve echter anders lopen en hetzelfde kijken als de pure mode.

De vraag is wat wil je.
Ik ben van mening dat een gamma curve ONGEACHT het materiaal stabiel moet zijn.
En ik ben dus niet iemand die de boel "belazerd" door een meting te doen met hele kleine patronen waardoor de gamma curve mooi loopt en de lichtoutput 50ftlmb of hoger is, sterker je kan hem wel op 80 krijgen met een blokje van een paar pixels bij een paar pixels.

Het is feitelijk heel simpel (net als met een CRT) er is een MAXIMALE lightoutput mogelijk bij een plasma.
Je kan er meer uit halen maar dan doe je dus concessies.
Die concessies kun je onzichtbaar maken door bv te meten met andere patronen, echter nogmaals als ik meet met andere patronen zou feitelijk alleen de lightoutput mogen veranderen en NIET de gamma curve, als dat wel gebeurt sta je dus eigenlijk gewoon de boel te verdraaien.

Maar goed op papier kan het dus perfect.

Dan de verhalen (die ik ook krijg te horen) dat elke plasma van Pioneer nog ongeveer 30% geheime lightoutput reserves heeft die je normaal niet kan benaderen en alleen via het ISF menu is klinklare onzin, ALS dat zo zou zijn dan snijdt Pioneer zichzelf ENORM in de vingers want dan zou niemand hun toestel kopen als ze lightoutput zoeken.

WAT WEL weer waar is, is dat je met het ISF menu inderdaad de lightoutput omhoog kan halen (met als concessie dus de S vorm in de gamma), en dit moet je niet verkeerd opvatten, maar mijn mening is, is dat dit mogelijk is omdat normaliter een ISF tech weet hoe ver je kan gaan.

Het klinkt misschien hard met termen als belazeren maar je moet het van de technische kant kijken.
Een gamma curve is er om een beeld stabiel te houden van licht naar donker, of wel alle overgangen zien er lineair uit voor het oog, als je deze curve gaat veranderen per scene kun je in extreme voorbeelden pulserend beeld krijgen en in niet extreme voorbeelden een pak van iemand die op het ene moment volledig dichtloopt en op een ander moment detail laat zien.
Vaak word door de normale kijker dan gereageerd als dat het in het bron materiaal zit, totdat je op standen kijkt zoals pure of cinema waar de gamma WEL volledig stabiel blijft.



Sorry, voor de lange uiteen zetting.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: jasjenl op september 26, 2009, 17:26:43
Een lichtelijke offtopic vraag: als ik het goed begrijp is kan een plasmascherm een volledig wit scherm dus niet zo fel weergeven als een klein wit vlak, iets wat ik ook wel eens opgemerkt heb bij plasma schermen. Is dat nu feitelijk een beperking van de voeding, net zoals je dat bij crt's had? En zou een sterkere voeding in een scherm dit in theorie moeten kunnen verhelpen? Of ligt het ergens anders aan en is dit om andere redenen inherent aan de plasma techniek?
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Snowmaster op september 26, 2009, 18:43:13
Citaat van: J.A.F._Doorhof op september 26, 2009, 16:56:47
Sorry, voor de lange uiteen zetting.

Juist bedankt voor deze lange uiteenzetting. Frank, complimenten voor het scheppen van duidelijkheid in de ISF jungle !
Het enige wat ik nog niet begrijp, is waarom kleinere patronen niet clippen en grotere wel. 
Wat gebeurt er in de Pioneer electronica bij sommige beelden dat de gamma wordt bijgeregeld ?
Hoe zichtbaar zal dit zijn in de praktijk ?  Bij welk soort beelden zal dit het best waarneembaar zijn?

Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Moondust op september 26, 2009, 22:42:09
Citaat van: J.A.F._Doorhof op september 25, 2009, 20:36:13
Doe je er zolang over ?
Meestal is 200 uur met een maand wel gedaan.

Ik heb ook nog een vrouw, kinderen, werk en een sociaal leven. ;-)
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: J.A.F._Doorhof op september 26, 2009, 23:26:18
@moondust, juist dan word er veel gekeken meestal.
gemiddeld staat een toestel 4 uur per dag aan, en dat zit je dus zo op de 200 uur.

@snowmaster,
Kleine patronen geven meer licht, zo werkt een plasma en een crt dat is normaal.
kleine patronen klippen niet omdat ze binnen de beveiliging blijven van het toestel, maar dat is niet reel aangezien in een film er grote vlakken kunnen optreden.
Als je het goed doet moet ELK soort grayscale zonder s curve kunnen lopen dus klein en groot.
Als alleen klein het goed doet werkt er dus een beveiligings circuit binnen je toestel en feitelijk sta je dus je fosfor op te fikken.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Snowmaster op september 27, 2009, 00:03:44
Citaat van: J.A.F._Doorhof op september 26, 2009, 23:26:18
.........en feitelijk sta je dus je fosfor op te fikken.

Ha,ha, daar is ie weer.....heb ik dat al eerder gehoord  ;) ? 


Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Moondust op september 27, 2009, 08:04:16
Citaat van: J.A.F._Doorhof op september 26, 2009, 23:26:18
@moondust, juist dan word er veel gekeken meestal.
gemiddeld staat een toestel 4 uur per dag aan, en dat zit je dus zo op de 200 uur.

Wij kijken hier thuis geen kabeltelevisie, omdat we die troep kunnen missen als kiespijn. Dat zal het verschil met anderen wel zijn. Wij kijken alleen films en series op bluray-kwaliteit en af en toe eens dvd-kwaliteit. Dus dat is hooguit 1,5-2 uur op een dag. Ik zou nog een soort breakin een weekje 24/7 kunnen laten draaien, maar dat doe ik alleen als dat beter uitkomt voor het calibratiemoment.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: M op september 30, 2009, 19:55:58
Is er nu niemand bekend met het Integrator menu van de 500/600M? Frank jij toch wel O0
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Snowmaster op september 30, 2009, 20:25:17
Citaat van: Mayko op september 30, 2009, 19:55:58
Is er nu niemand bekend met het Integrator menu van de 500/600M? Frank jij toch wel O0

Mayko, je hebt toch een handleiding?  Daarin staat alles over het integratormenu. Volgens mij is het vrij duidelijk en voegt het voor mij niet zoveel toe.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: M op september 30, 2009, 21:29:11
Citaat van: Snowmaster op september 30, 2009, 20:25:17
Mayko, je hebt toch een handleiding?  Daarin staat alles over het integratormenu. Volgens mij is het vrij duidelijk en voegt het voor mij niet zoveel toe.
Ok duidelijk ;)
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Starred op november 2, 2009, 08:42:22
Het zal duidelijk zijn dat de Kuro in de PureCinemamode op Advance van 24hz materiaal stand 72hz maakt en dat de drivemode niet uitmaakt.

Na de sessie met Reinier lijkt het er echter inderdaad op dat alles wat je hem voert dus bijv. 1080i(30) of 576/50hz materiaal ook gewoon vloeiend loopt als hij op Advance staat. Het wordt echter niet duidelijk welke drivemode de Kuro dan aanneemt (dus als hij ander dan 24p materiaal gevoerd krijgt).

Weet iemand wat er precies gebeurt als de Kuro op advance staat en bijv. 1080i(30) materiaal krijgt? Ik neem niet aan dat de Kuro dit eerst terugbrengt naar 24fps en het dan naar 72fps gooit.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Snowmaster op maart 8, 2010, 21:40:18
Citaat van: Snowmaster op september 26, 2009, 18:43:13
Juist bedankt voor deze lange uiteenzetting. Frank, complimenten voor het scheppen van duidelijkheid in de ISF jungle !
Het enige wat ik nog niet begrijp, is waarom kleinere patronen niet clippen en grotere wel.  
Wat gebeurt er in de Pioneer electronica bij sommige beelden dat de gamma wordt bijgeregeld ?
Hoe zichtbaar zal dit zijn in de praktijk ?  Bij welk soort beelden zal dit het best waarneembaar zijn?

Citaat van: J.A.F._Doorhof op september 26, 2009, 23:26:18
@moondust, juist dan word er veel gekeken meestal.
gemiddeld staat een toestel 4 uur per dag aan, en dat zit je dus zo op de 200 uur.

@snowmaster,
Kleine patronen geven meer licht, zo werkt een plasma en een crt dat is normaal.
kleine patronen klippen niet omdat ze binnen de beveiliging blijven van het toestel, maar dat is niet reel aangezien in een film er grote vlakken kunnen optreden.
Als je het goed doet moet ELK soort grayscale zonder s curve kunnen lopen dus klein en groot.
Als alleen klein het goed doet werkt er dus een beveiligings circuit binnen je toestel en feitelijk sta je dus je fosfor op te fikken.

Dit topic is nu 6 maanden ongebruikt, maar toch een post van mij want ik heb die zes maanden en meer dan 200 uren ISFccc studie nodig gehad om een antwoord op mijn vragen te krijgen.
Hierdoor ben ben ik blijer dan ooit te voren met mijn 500M.  Wat een waanzinnig scherm als je al zijn mogelijkheden optimaal benut !
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Snowmaster op mei 17, 2010, 22:02:49
Omdat ik niet weet of er nog belangstelling is voor de ISFccc van de Pioneers plaats ik een reactie in dit topic.

Frank Doorhof heeft ooit dit topic gestart nadat wij veel contact hadden over de ISFccc met zijn mogelijkheden.
Indertijd zag ik door onbekendheid op dit gebied door de bomen het bos niet.
Door enige technische ondersteuning van Jowi (helaas verbannen) ben ik toen op zoek gegaan naar kennis en mogelijkheden van de ISFccc modes. 
Ondertussen ben ik vele honderden uren wijzer en vraag mij af of er Pioneerbezitters zijn die de ISFccc gebruiken?

Ook vraag ik mij af of Frank Doorhof nog tot nieuwe inzichten is gekomen tijdens de afgelopen 8 maanden?
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: J.A.F._Doorhof op mei 17, 2010, 22:59:40
Nope, anders geef ik mijn mening niet hier op deze manier.
Vergeet niet dat sinds een paar jaar de ISFccc er al is.
Nadeel is dat je niets meer kan instellen en dus raadt ik nogw steeds mensen aan om de pure stand te laten calibreren en bij sommige de cinema stand.

Bij 1 klant heb ik een ISFccc uitgevoerd op een bd opstelling waarbij hij 2 kabels gebruikte met een andere dag/nacht instelling voor de drive/cinema modes. Op zich een oplossing maar wel een omslachtige. Pioneer had gewoon die optie open moeten zetten.

De enige winst bij SOMIGE toestellen is iets meer lichtoutput en het offer dat je daarvoor brengt vind ik nog steeds niet evenredig de opbrengst, let wel dat die mensen niet zelf even iets kunnen veranderen, ze zullen daar elke keer mij of iemand anders voor moeten inhuren, en dat vind ik nog steeds niet verstandig om een klant te adviseren.

We hebben trouwens nog steeds alle software en kabels dus daar gaat het niet om, ik wil alleen het beste voor de klant.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Starred op mei 18, 2010, 06:16:23
Citaat van: Snowmaster op mei 17, 2010, 22:02:49
Ondertussen ben ik vele honderden uren wijzer en vraag mij af of er Pioneerbezitters zijn die de ISFccc gebruiken?

Ik gebruik het wel voor BD
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Snowmaster op mei 18, 2010, 23:07:02
Citaat van: J.A.F._Doorhof op mei 17, 2010, 22:59:40
Nope, anders geef ik mijn mening niet hier op deze manier.
Vergeet niet dat sinds een paar jaar de ISFccc er al is.

Weet ik, maar in het buitenland werden ze ook pas enthousiast vanaf de 9G.
Ik snap je bezwaar wel van de beperkingen voor een klant. Ik zou zoiets als bedrijf ook alleen op speciaal verzoek doen of als extra calibratie. Zelf gebruik ik hem ook alleen voor "mooie" uitzendingen.

Citaat van: J.A.F._Doorhof op mei 17, 2010, 22:59:40sommige de cinema stand.
De enige winst bij SOMIGE toestellen is iets meer lichtoutput en het offer dat je daarvoor brengt vind ik nog steeds niet evenredig de opbrengst


Zelf zou ik mijn ISFccc nooit meer willen missen. Ook bij DVD en TV gebruik ik hem regelmatig. Een goed gecalibreerde ISFccc levert in mijn ogen zeer zeker flinke meerwaarde, want dan pas kan een 500M laten zien waartoe hij in staat is. Ik kan helaas alleen spreken over twee 500M toestellen waar ik ervaring mee heb. Contrastratio en lightoutput zijn (kunnen) flink hoger dan in pure of filmmode, kleuren zijn stabieler dan in bv. normaal of gebruikersmode. Door deze eigenschappen is het beeld duidelijk tot meer in staat, het is iets plastischer, betere materiaalweergave, diepte en schaduwdetails.
Natuurlijk kleven er een paar nadeeltjes aan. Als cameramensen veel tegenlicht hebben of juist hun sluiter te ver openzetten, grijpt de ABL in het toestel in en benadrukt de opnamefouten. Ook is er geen ervaring met de levensduur van het scherm als je voortdurend de hogere lichtopbrengst gebruikt. Daarnaast durf ik hem niet in de ISFccc te laten staan als ik weg ben. Mijn kinderen zetten hem gerust op teletekst of SBS6 en lopen daarna weg. Je zoekt dan de inbrandproblemen meer op, als hij daar gevoelig voor zou zijn. Kortom : het is een mode voor liefhebbers en inderdaad niet voor de gemiddelde gebruiker.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: J.A.F._Doorhof op mei 19, 2010, 08:32:54
Sowieso moet je niet een te hoge lightoutput op een plasma zetten, we richten meestal op 34-35ftlmb en dan is de contrast ratio en dynamiek net zo hoog als in de ISFccc stand, het enige dat die stand doet is door gebruik van ABL zorgen voor meer lightoutput op BEPAALDE toestellen, echter met als nadeel wat je al aangeeft dat de ABL bij bepaalde hoog contrast settings/opnames ingrijpt en het beeld feitelijk "instort".

Ik denk ook dat daar het verschil zit tussen hoe ik calibreer en jij.
Ik calibreer naar de optimale setting waar geen scenes zijn die voor problemen zorgen, of wel het beeld ziet er altijd goed uit, en een lightoutput van rond de 35ftlmb, op die manier hou je je TV ook goed.

Realiseer je goed dat de ISFccc mode er niet is om meer lightoutput uit je toestel te halen, de ISFccc mode is ontwikkeld zodat de ISF calibrateur een calibratie kan maken waar niemand achter af meer aan kan komen, waardoor een toestel dus altijd in de ISF mode staat en de klant hem niet naar eigen smaak kan inrichten.

Ik heb al heel vaak aangegeven dat als je je richt op OPTIMAAL beeld (dus output rond de 32-35ftmlb) de ISF mode echt niets bijvoegt.
De custom gamma is eigenlijk het enige dat echt verschilt maar 90% van de Pioneers die ik tegenkom hebben een zeer nette gamma performance die schommelt tussen de 2.15 en 2.25 en dat is een veel te kleine afwijking om bij te gaan stellen (2.15-2.25 binnen de gehele curve).

Er bestaat maar 1 mode voor de liefhebber en dat is een ECHTE ISF calibratie, deze mode garandeert dat je toestel lang meegaat en geen last heeft van dingen als ABL, of een clippend gamma, vandaar dat ik ook al vaak heb aangegeven dat er tussen de ISF mode en een GOEDE ISF calibratie in het pro menu NAGENOEG geen verschil in zit, en gezien de beperkingen die het je oplegt al zeker niet de moeite waard voor de normale man die niet zelf even het menu in kan om settings te veranderen.

Alle dingen die jij toeschrijft aan de ISFccc mode zijn puur contrast verhogers in extreme vormen zie je dit als ABL maar feitelijk gebeurt het continue, hierdoor lijkt er meer schaduwdetails te zijn, maar feitelijk veranderd gewoon de gamma curve op die scenes waardoor het zwart word aangezet, vooral bij scenes met meer lichtoutput zie je dit wegvallen en hele donkere scenes zie je dit weer beter.

Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Snowmaster op mei 23, 2010, 11:21:52
In bewerking

Scheitziek word ik ervan als mijn reactie,  van een pagina A4 met goede onderbouwingen, door het aanraken van een toets, de X?, compleet verdwijnt.   :mad:

Zo...dat moest ik even kwijt !

Begin wel weer opnieuw  :devil:
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Snowmaster op mei 23, 2010, 12:54:45
 Na een paar dagen nagedacht te hebben over mijn reactie, vond ik dat ik hem toch maar moest plaatsen.

Waarom?
Gewoonweg omdat ik het maar gedeeltelijk eens ben met de openingspost.
Waardoor?
Omdat ik tijdens de finale Bayern Munchen-Inter Milan overschakelde naar de gecalibreerde puurstand en vervolgens niet wist hoe snel ik terug moest komen in de gecalibreerdeISFccc. (beetje overdreven, maar toch...  ;)  )

De ISFccc kun je als gebruiker niet wijzigen tenzij je beschikt over een licentie van ControlCal of de JowiTool.
Is dat erg ? Nee. Een gecalibreerde instelling moet je niet willen wijzigen.
Alleen een gecalibreerde ISFccc is in de praktijk te weinig. Als je de mogelijkheden van de ISFccc goed benut dat geeft hij duidelijk meer lightoutput en over het verouderingsproces is nog te weinig bekend. Daarom is het beter om voor het gewone dagelijkse huis, tuin en keukengebruik de gecalibreerde puurstand te benutten.
Conclusie :  Altijd eerst de puurstand laten calibreren. Wil je alles uit je Kuro 9G halen dan tilt een calibratie van de ISFccc je scherm naar een nog hoger niveau.

Ik ben het dus eens met Frank dat je altijd (eerst) de puurstand moet laten calibreren.

Waar ben ik het niet mee eens?
In mijn ogen brengt de ISFccc de 9G Pioneer naar een nog hoger niveau. Het combineert de voordelen van een hogere lightoutput met behoud van de zwartwaarde, de meest accurate kleuraansturing, de meest accurate grijswaardes en een strakke gamma tot een superplaatje op een 9G als je full HD dot by dot kijkt.

Werkt dit alleen bij 1080?
Nee, dit werkt ook probleemloos bij 576p materiaal van TV of DVD.  
In de ISFccc is de drivemode gefixeerd op 3 (volgens TP starter is dit1 ?). Dit blijkt in de praktijk niet tot grotere problemen te leiden dan stand 1 of 2 in de puurmode. Het vreemde is dat dezelfde stand 3 in de puurmode wel voor problemen zorgt bij sommig beeldmateriaal. Toen ik de ISFccc in gebruik nam, bleek het beeld in het begin ook niet helemaal rustig. Het leek een inspeeltijd nodig te hebben. Zelf vermoed ik dat de ISFccc toch deels gebruik maakt van andere circuits omdat in mijn nightmode het beste van alle settings verenigd is. Toeval? Ik denk zelf van niet.  

Wat is nu bij mij het verschil tussen puur en ISFccc in de praktijk?

Door de hogere lightoutput worden er meer schaduwdetails zichtbaar. De finale Bayern-Inter komt veel dichter bij het plaatje van een echt stadionbezoek bij kunstlicht. De puurstand komt gewoonweg spanning te kort. Dit wordt ook zichtbaar bij camerazwenks.
Door de hogere lightoutput en dus hogere stroomtoevoer is het beeld sneller in de ISFccc mode. Het beeld is direct scherp na een camerazwenk. In de puurmode "rommelt"  dit nog even na. De zwartwaardes blijven ondanks deze hogere lightoutput behouden en hierdoor neemt de contrastratio flink toe. Dit resulteert in meer diepte, meer schaduwdetail, meer 3D,  meer kleurverzadigng (voor het oog) en dus gewoonweg een realistischer plaatje.
Zonder het gebruik van de correctiemogelijkheden van de 9punts gamma leidt het tot clippen van diezelfde gamma. Als je dan te veel gaat corrigeren met contrast raak je de voordelen van de ISFccc kwijt en kom je op ongeveer hetzelfde resultaat uit als in de puurstand. De 9punts gamma vraagt extra tijd en inspanning, maar beloont je hier wel voor.  

Wat veranderde er nu in mijn scherm?
Na meting met een Minolta kwam de lightout in mijn puurstand op 28ftl. Dezelfde settings gaven in mijn eigen meting een lightoutput van 29ftl. Dit kwam mooi overeen en was een goede basis voor mijn jacht naar beter beeld.
Daarnaast kwam ik erachter dat de stroomtoevoer naar HT en vooral de plasma van essentieel belang is. Ik klaagde, ondanks aparte audiogroep, al langer over schommelende beeldkwaliteit. Niemand kon mij een antwoord geven. Ik nu wel  ;).
Het optimaliseren van stroom en TVsignaal tilden de lightoutput naar 37ftl.  Door het verhelpen van allerlei verstorende factoren, kunnen eenvoudigweg de pixeltjes beter hun werk doen en wordt het wit steeds frisser en helderder.
Uitleg hierover gaat in deze topic te ver, maar samen met een forumkameraad heb ik werkelijk van alles uitgeprobeerd om stroom stabiel te krijgen zonder dure zaken als ppp's etc. Ik kan nu rustig zeggen : het is gelukt ! Ik kan mijn schermpje laten glimmen en laten dippen  :D.
De 37ftl kwam dus tot stand door een combinatie van stroom en optimalisatie in de calibratie. Het contrast staat hierbij op twee 500M schermen nog steeds op 38-40 ( puurstand) met strakke gamma en <dE1.

ZIE VOOR VERVOLG HIERONDER

Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Raphie op mei 23, 2010, 13:00:07
ik gebruik nog steeds "optimum" met contrast 30 en powersave 1, dit geeft mij het beste plu&play beeld
lightsensor past automatisch alles aan en ik heb zowel 's avonds in het donker als overdag met felle zon in de huiskamer uitstekend beeld.

kan het beter, met 2 calibraties (night & day) vast wel, maar dan is he niet meer dynamisch en je kijkt in een huiskamer toch nooit met identieke settings.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Snowmaster op mei 23, 2010, 13:46:50
DEEL 2 VERVOLG :

Wat is dan nu het verschil met de ISFccc?

Een gecalibreerde puurmodus met een flinke lightoutput van 37ftl, <dE1, een gamma van 2.2 (2,18-2.22 op IRE15/100) is meettechnisch gezien het summum.  Ben ik dan tevreden?  
Ja, over de puurmode meer dan 100%.

Echter, buitenlandse calibrateurs verhaalden over de hogere capaciteiten van de ISFccc. In de VS en Duitsland onderbouwden zij dit erg goed. Nadat ik uitvoerig contact heb gehad met deze jongens ben ik in het begin door hen lichtjes via PM gecoached.
D-Nice heeft zelf al maanden geleden zijn adviezen en gebruiksaanwijzing voor de ISFccc herzien en weer vereenvoudigd.
Waarschijnlijk omdat DIY zelfers er toch niet uitkwamen en verkeerd gebruik van ISFccc alleen maar tot problemen leidt.  
Turbe van ContralCal heeft alleen maar commerciele belangen, maar weet gelukkig wel waarover hij praat en de jongens in Duitsland waren ongebonden en onafhanklijk en trokken mij over de streep. Daarvoor ben ik ze nog steeds dankbaar.

Wat is er nu bijzonder aan de ISFccc?
Eigenlijk helemaal niets.  Eigenlijk is er iets bijzonders aan alle andere modussen in de Pioneer. Deze hebben nl. software- of hardwarematig allemaal hun beperkingen als je ze doormeet of goed onder de loep neemt met een testDVD.
De normaal- of de gebruikersmodus zijn onrustiger en onnauwkeuriger in de kleuren, de filmmode is wel erg nauwkeurig, maar samen met de puurmode gemaximeerd in de lightoutput. Eigenlijk doe je dus overal concessies, want alle modusen zijn op een bepaalde manier voorgedefinieerd.

Geldt dit dan niet niet voor de ISFccc?
Ja en nee. Want de ISFccc lijkt kleur, contrast en helderheid onbegrenst door te geven. De drivemode is gefixeerd maar lijkt toch  op de 1 of andere wijze beeldmateriaal te herkennen en bijna nooit storend (tot nu toe) zijn werk te doen.
Als de ISFccc nooit is gebruikt vraagt hij enige inspeeltijd na calibratie. Dit valt vooral op met 576p materiaal.

Heeft de ISFccc daadwerkelijk de beloofde 30% reserves?
Ja en nee.
De standaardmodus is ook in staat meer lightoutput te produceren, maar flipt dan volledig in gamma en is veel onnauwkeuriger.
Bij een contrast van 38 in de puur komt er een lightoutput van ca. 37-38 op tafel bij twee Pioneer 500M's. Hierbij zijn ze netjes gecalibreerd. Daarbij opgemerkt dat beide schermen in een eerder stadium bleven steken op 28-29 en 34 ftl. Dit werd mede veroorzaakt door stroom.
De puurstand (evt.film) verdient dus absoluut de voorkeur om gecalibreerd te worden boven de normaal-, gebruikers of standaardmode in Pio' s.
De ISFccc mode komt met dezelfde of zelfs betere nauwkeurigheid tot 50ftl. Hierdoor neemt het kijkplezier flink toe, stijgt vooral de materiaal herkening, schaduwdetail en dieptewerking met stip en neemt logischerwijze ook de contrastratio toe met 30%.
Voor de duidelijkheid : dit is in gecalibreerde toestand !

In ongecalibreerde toestand brandt de ISF er bij beide schermen zelfs 62-64ftl uit.
Zoiets wil je niet te lang meemaken als je in het verleden dirty screen en ingebrande Pioneers hebt gehad.
In gecalibreerde toestand levert de ISFccc duidelijk meerwaarde en verenigt eigenlijk de voordelen van LCD met plasma.
Het gevaar schuilt (mogelijk) in het snellere verouderingsproces en daarom zal ik iedereen adviseren eerst de puurmode te calibreren. Mijn scherm is vanaf deze calibratie zeker 1000 uur ouder en er is nog totaal niets meetbaar of bespeurbaar van enig verloop of veroudering bij de 500M. Visueel maar ook meettechnisch kan ik niets ontdekken dat ik niet ook bij andere modes tegenkom.
Ik geniet dus bij mooie uitzendingen met volle teugen van een Pioneer 500M dot by dot 1080 via de ISFccc en kijk dan naar een scherm dat boven zichzelf uitstijgt.  
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Snowmaster op mei 23, 2010, 13:50:34
Citaat van: Raphie op mei 23, 2010, 13:00:07
ik gebruik nog steeds "optimum" met contrast 30 en powersave 1, dit geeft mij het beste plu&play beeld
lightsensor past automatisch alles aan en ik heb zowel 's avonds in het donker als overdag met felle zon in de huiskamer uitstekend beeld.

kan het beter, met 2 calibraties (night & day) vast wel, maar dan is he niet meer dynamisch en je kijkt in een huiskamer toch nooit met identieke settings.


De invloed van zon- en lamplicht zal altijd blijven. De meesten vinden dan wel een oplossing voor goed beeld. Een gordijntje, zonnescherm of (ver)plaatsen van lampen doet al wonderen.  De lightsensor is ook een optie.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Raymen op mei 23, 2010, 14:03:53
nou, dan toch reinier, eens vragen om mijn 600m te komen calibreren

Steeds kwam er iets tussen, tot dat ik er even een pauze van had genomen.

Mvrg,
Raymen
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Snowmaster op mei 23, 2010, 15:15:27
Citaat van: Raymen op mei 23, 2010, 14:03:53
nou, dan toch reinier, eens vragen om mijn 600m te komen calibreren

Steeds kwam er iets tussen, tot dat ik er even een pauze van had genomen.

Mvrg,
Raymen

Goed besluit !

Maar.....tussen de regels door lees je mijn verhaal over "stroom".
Bij twee Pioneer 500M liep ik tegen stroomproblemen op. Bij elk scherm kwam dit op een andere manier tot uitdrukking.
In het begin dacht ik dat dit aan mijn onervarenheid met calibreren lag. Na een aantal calibraties ging ik er langzaam anders tegenaan kijken en zocht het probleem bij het scherm. Na weer meer ervaring kwam ik erachter dat het oversturen van kleuren en clippen van wit en gamma ook in de aangesloten aparaten kan liggen.
Vervolgens weer wijzer geworden bleek de Pioneer steeds in staat om tot betere prestaties te komen. Hierbij kwamen wij erachter dat stroomaanvoer, aarde, maar ook de stroomafvoer de mogelijkheden kunnen begrenzen. In zo'n geval geldt dat voor de hele audioset.
Doordat ik de beschikking had over twee Pioneer 500M schermen konden wij telkens vergelijken. Waarom was het ene scherm wel in staat tot bepaalde prestaties en het andere niet?
Op bepaalde momenten liepen de prestaties flink uiteen en dan sta je toch een beetje raar te kijken. Liefhebbers als wij zijn, gingen wij dus op zoek naar de oorzaak van dit verschil. Op deze manier til je telkens een scherm naar een hoger niveau. Het bleek achteraf voor het grootste deel te zitten in het optimaliseren van signaal en stroom en mede hierdoor zag je de calibratiewaarden steeds verder verbeteren.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Raphie op mei 23, 2010, 15:25:23
Nu je het onderwerp "stroom" en 1:1 voor langere periode vergelijken hier weer aanhaalt, ben ik toch wel nieuwsgierig geworden wat jij en je vriend nu exact gedaan hebben in de afgelopen maanden. Ik lees iedere keer een hoop verwijzingen en als conclusie "weer naar een hoger niveau tillen, maar ik lees nog steeds géén exacte handelingen, nu introduceer je weer een nieuwe dimensie met stroom "af" en "aan" voer, kan je daar misschien ook iets meer over vertellen?
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: J.A.F._Doorhof op mei 23, 2010, 16:01:53
Zoals aangegeven doe ik de isfccc ook.
Kan me alleen niet vinden in je conclusie. Een plasma op 50ftlmb laten draaien is gewoon niet goed. Natuurlijk kan het bij sommige toestellen maar het beste is rond de 35ftlmd te blijven met plasma.

Kun je zelf erbij heeft de isfccc modes op 35ftlmb zelfs nog erg weinig voordelen tot niets. Dus als je korter met je display wilt doen kan dit. Ik doe het heel soms toch voor een klant met als waarschuwing dat ik niet insta voor de gevolgen, een paar mensen willen later toch terug naar minder lichtoutput.

Maar goed ik kan beide maar geef gewoon een advies.
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Snowmaster op mei 23, 2010, 16:23:26
Citaat van: Raphie op mei 23, 2010, 15:25:23
Nu je het onderwerp "stroom" en 1:1 voor langere periode vergelijken hier weer aanhaalt, ben ik toch wel nieuwsgierig geworden wat jij en je vriend nu exact gedaan hebben in de afgelopen maanden. Ik lees iedere keer een hoop verwijzingen en als conclusie "weer naar een hoger niveau tillen, maar ik lees nog steeds géén exacte handelingen, nu introduceer je weer een nieuwe dimensie met stroom "af" en "aan" voer, kan je daar misschien ook iets meer over vertellen?

Jawel, maar t.z.t zal ik in "zekeringentopic" daar zeker meer aandacht aan schenken.
Het aanleggen van een audiofiele of aparte groep levert voordelen op, daar is iedereen het wel over eens.
Dit komt grotendeels doordat de stroom rechtstreeks wordt aangevoerd zonder verstorende effecten van andere apparaten op het net. Als je de bedrading in je meterkast aansluit op een gezamenlijke rail dan verlies je weer een deel van de mogelijke verbetering.
Zo dicht mogelijk bij de bron plaatsen dus, voor alle overige aansluitingen als dat kan.  
Vaak wordt de aarde ook op een gezamenlijke rail gezet. "Aarde, maar die doet toch niets?" dacht ik. Tot ik de aardedraad rechtstreeks naar de aardpen bracht.
Tot mijn verbazing geldt ditzelfde ook voor de nuldraad, de afvoer zeg maar. Er is maar één goede stelregel : breng je audiogroep zo dicht mogelijk naar de bron, liefst voor alle overige aansluitingen en verzamelpunten.
Zelfs het materiaal in de afvoer heeft invloed op de weergave en daarvan rolde ik bijna uit mijn stoel.
Sterker nog : velen geven honderden euro's uit aan stroomkabels en met één stukje nuldraad van een paar cm (!) help ik hun weergave om zeep of met een beetje geluk : verbeter ik de weergave.

Het is nog wat te prematuur, maar ik ben met twee benen hierdoor hard op de grond gekomen met mijn mening over "powercords".
Ze werken, dat is zeker. Maar.....wat je doet is eigenlijk het op smaak brengen van de klankkleur die misschien elders om zeep wordt geholpen.
Een forumkameraad wilde kiezen voor de € 500,- kabel i.p.v. de €100,-kabel tot per ongeluk een stukje nuldraad van een paar cm in de meterkast zijn beeld verbeterde, maar zijn geluid (voorlopig) om zeep helpt. Zoiets geeft dan wel enorm te denken. Materiaal heeft zelfs in het stroomkanaal flinke invloed. Zo komen wij steeds weer verassingen tegen en dit gaat ongetwijfeld ook opgehelderd worden. Voorlopig gaan wij even van het "gas" en als wij zin hebben pakken wij het weer op.
BE heeft trouwens een perfecte meterkast (handig die foto's in zijn topic) om je dit verschil te laten horen ;)
Titel: Re: Pioneer 600M Pure vs ISFccc
Bericht door: Snowmaster op mei 23, 2010, 16:24:55
Citaat van: J.A.F._Doorhof op mei 23, 2010, 16:01:53
Zoals aangegeven doe ik de isfccc ook.
Kan me alleen niet vinden in je conclusie. Een plasma op 50ftlmb laten draaien is gewoon niet goed. Natuurlijk kan het bij sommige toestellen maar het beste is rond de 35ftlmd te blijven met plasma.

Kun je zelf erbij heeft de isfccc modes op 35ftlmb zelfs nog erg weinig voordelen tot niets. Dus als je korter met je display wilt doen kan dit. Ik doe het heel soms toch voor een klant met als waarschuwing dat ik niet insta voor de gevolgen, een paar mensen willen later toch terug naar minder lichtoutput.

Maar goed ik kan beide maar geef gewoon een advies.

Precies hierom draai ik met twee modes  ;)