Htforum.nl

HT/STEREO overeenkomstige topics => Ontwerp, akoestiek, DHZ & tips/hints => Topic gestart door: hifihenk op juni 22, 2007, 23:10:54

Titel: Hoe is de geluidsisolatie bij houtskeletbouw en houten verdiepingsvloer?
Bericht door: hifihenk op juni 22, 2007, 23:10:54
Ik zoek mensen met een houtskeletbouw woning en/of houten verdiepingsvloer die daar een HT of een luisterkamer hebben gerealiseerd.

Ik zou graag van hen willen weten hoe het is met de geluidsoverlast naar de andere verdiepingen toe.

De rede van deze vraag is de volgende: binnenkort moet ik de keuze maken of ik de eerste en tweede verdieping van mijn nieuw te bouwen huis traditioneel (beton) of in houtskeletbouw laat uitvoeren. HSB heeft zo zijn voordelen (o.a. goedkoper) maar ik ben bang voor de geluidsisolatie tussen de eerste en tweede verdieping. Mijn luisterkamer is nl. op de tweede verdieping gepland en op de eerste slapen mijn kinderen.  :o

Wie heeft hiermee ervaring ....?

Henk.
Titel: Re: Hoe is de geluidsisolatie bij houtskeletbouw en houten verdiepingsvloer?
Bericht door: ACQUA op juni 23, 2007, 09:40:23
Geen ervaring maar misschien moet je in je luisterruimte een zwevende vloer toepassen, hier op het forum zijn er genoeg mensen die daar meer van weten.

mvg,ACQUA
Titel: Re: Hoe is de geluidsisolatie bij houtskeletbouw en houten verdiepingsvloer?
Bericht door: Jukie op juni 23, 2007, 13:25:27
Mijn huis is nieuwbouw en voor het grootste gedeelte uit houten skeletbouw gemaakt, en het hele huis, en het huis van de buren fungeert,voornamelijk voor de lagere tonen, wel een beetje als klankkast....

Ik moet nog steeds eens goed gaan luisteren bij de buren hoe mijn opstelling bij hun klinkt, maar toen de buren van 2 huizen verderop laatst een feestje gaven met house muziek kon ik, voornamelijk de bas, toch letterlijk mee luisteren. Stond ie wel echt op houseparty volume te spelen. Zelfs als ik het geluid bij een film echt hard zet kom ik niet aan dat volume en bij muziek al helemaal niet.

Echter heeft mijn tante een appartement volledig uit beton gekocht (wel uit de goedkopere klasse, dus worden wat concessies gedaan mbt gebruikte materialen en manier van bouwen) en die kan ook op normaal volume de muziek van de buurman 2 huizen boven haar letterlijk mee luisteren. De bovenbuurman (die dus daartussen woont) hoort echter veel minder.

Mijn ouders daarentegen hebben ook een appartement uit beton en horen HELEMAAL niets.

Feit is gewoon dat er nooit een volledige garantie is.

Houten skeletbouw, mits goed gebouwd (alles netjes ontkoppelt, evt. dekvloeren zwevend gelegd), moet gewoon aan dezelfde normen kunnen voldoen als betonbouw.

Sowieso zou ik bij de afwerking, in beide gevallen, kiezen voor een goede, zwevende, afwerkvloer.

En natuurlijk eerst in de kale ruimte waar de luisterruimte gaat komen de opstelling neerzetten en luisteren en dan pas je plan trekken voor de vloerafwerking (of eventueel kiezen om een "kamer-in-kamer" te maken, dan zou je, theoretisch, het grootste deel van de trillingen tegen moeten houden(hoewel dat dan weer ten koste zou kunnen gaan van de akoestiek binnen de luisterruimte, maar daar moeten dan volgens mij wel weer oplossing voor zijn)).

Maar volgens mij zijn er hier op het forum mensen (thingman ofzo) met meer verstand van geluidsisolatie en akoestiek.  ;)
Titel: Re: Hoe is de geluidsisolatie bij houtskeletbouw en houten verdiepingsvloer?
Bericht door: Harry HT op juni 24, 2007, 18:30:36
Hoi Henk,

Onderstaand een linkje:
http://www.bbri.be/antenne_norm/akoestiek/media/pdf_files/akoestiek/TS%202001_1_akhoutenvloeren.pdf

Klik anders eens op het linkje in mijn signature voor nog meer links over akoestiek.

Gegroet,

Harry
Titel: Re: Hoe is de geluidsisolatie bij houtskeletbouw en houten verdiepingsvloer?
Bericht door: hifihenk op juni 25, 2007, 12:47:48
Harry,

Bedankt voor de nuttige links.

Op een van de sites lees ik dat een betonnen vloer 50 dB isoleert en een houten vloer maar 30 dB.  :o
Het verschil is 20 dB, wat betekent dat? Als het over bijv. signaal versterking gaat is 20 dB een factor 100, is dat in dit geval ook zo? Ik kan mij herinneren dat er verschillende soorten decibellen zijn.  ???

Groeten,
Henk.
Titel: Re: Hoe is de geluidsisolatie bij houtskeletbouw en houten verdiepingsvloer?
Bericht door: Franky P. op juli 5, 2007, 11:15:55
Ik zit met hetzelfde probleem, met dat verschil dat ik niet meer de keuzen heb zoals jij. Ik heb een bovenwoning gekocht, en de woningscheidende vloer is een houten balkenvloer zonder isolatie, dus ik heb me ook al een beetje verdiept in de materie (o.a. het pdf-je wat hierboven staat had ik al gelezen)

grof gezegd is het lastiger om met een houten vloer goede isolatie te bereiken dan met een betonnen vloer. Er zijn eigenlijk 2 manieren om goede isolatie wat betreft geluid te bereiken: de eerste is pure massa (oftewel een dikke betonnen vloer) of een massa/veer/massa systeem zoals een hierboven genoemde zwevende dekvloer. Hierbij is het belangrijk dat er absoluut geen contact is tussen de vloer en de muur.
Bij het bereiken van een goede isolatie van een vloer met houten constructie zal je, als je het goed wilt doen, ook de muren aan moeten pakken. Luchtgeluid brengt namelijk de muur in trilling wat via de constructie weer wordt doorgegeven naar de muur beneden en daar weer wordt omgezet in luchtgeluid. ("flankerende geluidsoverdracht") Om dit te ondervangen moet je gebruik maken van een "buigslappe voorzetwand", eigenlijk een vergelijkbare constructie als een zwevende dekvloer maar dan tegen de muur.
Uiteindelijk kan je dus wel een goede isolatie bereiken maar het zal je wat meer moeite kosten dan bij een betonnen vloer.

het materiaal dat ik ga gebruiken voor de zwevende dekvloer is van Fermacell, vloerelementen opgebouwd uit 2x 12,5mm gipsvezelplaat met daaraan vast een laag van 20mm minerale wol, totaal dus 45mm dik (type 2E35). Voor een stuk dat nog beter geisoleerd moet worden (mn homestudio) ga ik ook de wanden behandelen, wrsch met IsoFix platen/regels met gipskartonplaat als buigslappevoorzetwand.
Titel: Re: Hoe is de geluidsisolatie bij houtskeletbouw en houten verdiepingsvloer?
Bericht door: peterr op juli 8, 2007, 12:47:57
Je moet er wel van bewust zijn dat luchtgeluidisolatie en contactgeluidisolatie verschilende aspecten zijn. Zwevende vloeren worden met name toegepast om een hoge contactgeluidisolatie te realiseren. Verder  moet je uitkijken met een lichte zwevende dekvloer op lichte basisvloer ivm met mogelijke resonanties.
Laat je niet misleiden door geluidisolatieverbeteringen van exotische materialen.
De op de verpakkingen genoemde geluidisolatieverbeteringen van tussenvloeren zeggen niet veel als niet bekend is hoe is gemeten, frequentiebereik, etc.

De luchtgeluidisolatie van (steenachtige) wanden is goed te te verbeteren middels een voorzetconstructie (los van de wand). Een goedkoper alternatief van het genoemde isofix systeem is een oridinaire metal-stud wand. Let op, de ruimte akoestiek kan flink veranderen door de toepassing van allerhande voorzetconstructies.

Peter