Verlaagd systeem plafond als bas absorber?

Started by ericpeters, December 15, 2017, 14:45:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ericpeters

Ik neem eigenlijk aan dat een soortgelijk topic al eens voorbij is gekomen maar ik kan het niet vinden dus...

Ik wil de ruimte tussen systeemplafond en betondek gebruiken als bas trap en vraag me af of de aanpak tot resultaat kan leiden. Eerst even een inleiding.

De vorige eigenaar van mijn huis heeft destijds de inpandige garage omgebouwd tot kantoor en inmiddels heb ik deze ruimte gepromoveerd tot mijn quasie dedicated luisterruimte.  De ruimte is grofweg 6,20m bij 3,75m. De ruimte is 265m hoog maar er zit een systeemplafond in, in 2 delen waarvan 70% 30cm onder het plafond hangt en de rest 16 cm onder het plafond.
In dit systeem plafond heb ik vanwege de akoestiek de platen vervangen door Rockfon Krios met een absorbtie van bijna 1,0 boven de 500hz. Maar onder de 500hz loopt die absorbtie sterk naar beneden en onder de 100hz is er bijna niks meer over. Als je in een kleine ruimte al een basprobleem hebt dan wordt het door de karakteristiek van dit Rockfon wellicht alleen maar groter.

Het gedeelte van waar de ruimte boven het systeemplafond het grootst is ligt onder een buitenterras. Hier moet ik eigenlijk sowieso nog warmte isolatie aanbrengen. Mijn idee is om deze ruimte geheel of gedeeltelijk vol te stoppen met steenwol om zodanig 2 vliegen in een klap te vangen, warmte isolatie en basabsorbtie. Mijn vragen:

- is er ergen een rekenmodel of voorbeeld waar iets dergelijks kan worden doorgerekend.?
- moet ik de ruimte geheel of gedeeltelijk vol stoppen?
- Welke dichtheid steenwol is de beste keuze, of iets compleet anders?
- moet ik het Rockfon Krios laten liggen, reflecteert dit de bas niet en moet ik het eventueel gedeeltelijk vervangen door bijvoorbeeld geperforeerde platen (ventilatie tegels bijvoorbeeld) ?
- moet het één grote ruimte blijven of moet ik er compartimenten van maken?

Ik heb daarnaast nog in het andere gedeelte waar het plafond hoger is aan beide zijden een nis van 16cm diep in de muur waar ik absorbers kan plaatsen. Oorspronkelijk wilde ik daar Renz VPR absorbers of RPG modex plaatsen maar dat zou met 3000 euro gaan kosten en dat vind ik teveel. Kan ik daar wellicht beter zelfbouw paneelresonatoren plaatsen of is die plafond optie veel effectiever?

bijgevoegd nog een screenshot van een sketchup tekening van de ruimte. (Tussen de 2 plafonds zit een balk, waar geen plaats is voor demping)

alvast bedankt voor de reacties,

Eric

alvast bedankt voor de antwoorden


kuiperik

Leuk dat je deze aandacht aan de akoestiek besteed, hiermee kun je een goede basis leggen voor een prima luisteromgeving. Ik ben geen expert op het gebied van akoestiek, maar heb wel in onze eigen luisterruimte de nodige voorzieningen getroffen en daar zeer tevreden over. Tijdens de bouwperiode heb ik hierover contact gehad met Thingman (Toine Dingemans) die mij hierin op de achtergrond heeft ondersteund.

Veel informatie is er nog terug te vinden op de site van Toine, waarschijnlijk kun je daar al veel in terug vinden:
https://www.hifi.nl/artikel/25934/ReadScapeS-fijn-leesvoer-over-akoestiekoplossingen.html

Heb de Krios platen bekeken en volgens mij heb je daar, gezien de ruimte boven je platen, nog best een aardige breedbandige demping richting het laag. Onder de 100Hz gaat sowieso erg lastig worden, aangezien daar erg veel diepte voor benodigd is, of speciaal afgestemde constructies. Denk dat je met deze platen al best een nette breedbandige demping gaat verkrijgen in de ruimte. In onze eigen ruimte liggen er ecophon platen op 14cm en ligt daarboven in de randen nog een 10cm dikke plaat steenwol (ongeveer 40% van het oppervlakte), dit geeft een goed resultaat. Wat wel een aandachtspunt is, dat je een groot oppervlakte hebt aan platen en dat je daarmee best veel demping in het hoog kunt krijgen, zeker als je nog meer demping in de ruimte zelf gaat plaatsen, zoals bijvoorbeeld flinke lappen gordijnen. Zeker in het begin zal dit wel even wennen zijn. Zelf had ik destijds vrij "tamme" speakers (mede vanwege eerdere harde ruimte) en icm de akoestiek werd dit tovh iets te rustig. Nu er nieuwe speakers staan gaat het echter zeer goed. Het is veel makkelijker een goed resultaat te bereiken en krijg je de plaatsing luisterplek en speakers op orde, kun je erg mooie resultaten verkrijgen.

Wat betreft je vragen:

- is er ergen een rekenmodel of voorbeeld waar iets dergelijks kan worden doorgerekend.?
Waarschijnlijk al veel te vinden in Readscapes site
- moet ik de ruimte geheel of gedeeltelijk vol stoppen?
Wat betreft demping in het laag, heeft het volgens mij meeste resultaat om het op de platen te leggen.
Hou in de gaten als je hier iets wil bereiken op isolatie gebied richting het buitenterras, dat misschien andere vereisten heeft!
- Welke dichtheid steenwol is de beste keuze, of iets compleet anders?
geen idee
- moet ik het Rockfon Krios laten liggen, reflecteert dit de bas niet en moet ik het eventueel gedeeltelijk vervangen door bijvoorbeeld geperforeerde platen (ventilatie tegels bijvoorbeeld) ?
kun je volgens mij laten liggen, houdt laag niet tegen. Mocht je teveel demping in het hoog ervaren, zou je een bepaald oppervlakte kunnen weghalen.
- moet het één grote ruimte blijven of moet ik er compartimenten van maken?
Kan me van beide situaties voor en nadelen voorstellen, ook in combinatie met isolatie van buitenterras.

Zoals aangegeven heb ik niet de specialistische kennis, maar hoop je hiermee wat op gang te kunnen helpen. Zelf heb ik veel zaken gewoon hobbymatig in de praktijk getest en op die basis naar huidige situatie toegewerkt. Kan je in ieder geval zeggen dat als je een goede akoestiek gewend bent, je daarna niet snel anders meer wil!

Dream Theater in opbouw, zelfbouwspeakers: Scan Speak Event (TL), Hatt mkIII, Focal TL Sub en wat apparatuur om ze te laten zingen.

bert stoltenborg

#2
Calculator:
http://www.acoustic.ua/recommendations/800#10
http://forum.studiotips.com/viewforum.php?f=27

Die situatie lijkt op een cornertrap:
http://forum.studiotips.com/viewtopic.php?f=8&t=536
Je kunt dus wat lichter steen- of glaswol gebruiken, in de praktijk maakt het niet dramatisch veel uit.

Ik zou die platen gewoon laten liggen en aan de kant, dus de overgang tussen plafond en wand extra absorptie aanbrengen. Alles losjes vullen kan ook maar heeft vrijwel geen toegevoegde waarde.

Je moet de boel niet gaan opdelen; één grote ruimte is beter.
Ik bazel maar wat.

ericpeters

Bedankt,

ik zal beginnen met een paar pakken Rocksono Extra en deze op strategische plaatsen leggen. Ik heb de room nodes al doorgerekend en quasi nagemeten en bevestigd met een SPL meter.

Ik heb Toine zijn sites al jaren geleden bekeken en contact met hem gehad nadat ik hem op het spoor was gekomen op een Apogee Forum (ik had toen zelf nog een familie Apogee's), Inmiddels heb ik de apparatuur behoorlijk gedownscaled; alle buizen voor- en eindversterkers eruit en dezelfde speakers in woonkamer en luisteruimte (Beolab 9). Vreemd genoeg klinken die in de woonkamer (met alleen maar een Sonos Connect ervoor) beter dan in de luisterruimte, met hele dure Tact room correction voorversterker en diverse Digitale bronnen en een analoge bron. (Dat zal voornamelijk door het verschil in grootte komen. 24m2  t.o.v 110m2 bij een hoogte van 4,5m)

Ik heb zelf ook eens in excell een rekenmodel gemaakt welke een nagalm-frequentie grafiek maakte om te berekenen hoe je galm in een ruimte kunt beperken.  Daarbij had me die link met Absorbtion Coefficients welke Bert plaatst heel veel tijd kunnen sparen want dat heb ik toen zo een beetje voor elk afzonderlijk materiaal zelf zitten op te zoeken.

ericpeters

Inmiddels heb ik 4 pakken 10cm dik Rockwool Sono Extra op het plafond langs de randen en in de hoeken gelegd en de akoestiek in de bas is enorm verbeterd. Ik heb veel minder staande golven.
Ik heb ook nog Ecofon galm absorbers (die we op kantoor overhadden) passend gemaakt en achter de speakers op het aluminium gedeelte van de deur/raam combinatie geplaatst maar deze absorbeert vrij selectieve frequenties. Dus dat maakte niet heel veel uit.

Als laatste heb ik 2 kleine goedkope houten diffusers bij Thomann gekocht en achter me gehangen. Maar na deze wijziging stond ik echt paf van de verbetering. Dat 2 elementen van 60x60x10cm zoveel verschil konden maken had ik nooit gedacht.

bert stoltenborg

Het gaat om het verminderen van reflecties. Reflecties rondom de speakers geven ellende, maar die om je hoofd ook.
Ik weet niet wat voor diffusers het zijn, maar als het echte diffusers zijn wordt het nog beter als je ze vervangt door absorptie.
Ik bazel maar wat.


kuiperik

Mooi te lezen dat je bevindingen over het toevoegen van de extra demping positief zijn!

Het is overigens niet zo dat je hierdoor minder staande golven hebt, deze zijn namelijk afhankelijk van de afmetingen van de ruimte en die zijn waarschijnlijk niet gewijzigd. Het zal eerder zijn dat je er minder last van hebt, omdat de nagalmtijd nu korter is en ze dus minder lang naklinken. Wel kun je natuurlijk  met plaatsing het (niet/verspreid) aanspreken van staande golven nog beïnvloeden. Goede start is om verschillende afstanden aan te houden tussen speakers en achter-/zijwanden en eventueel voor de luisterplek.

Ik ben wel benieuwd welke verschillen je ervaart sinds het aanbrengen van de diffussie panelen. Brengt dit rust, ruimtelijkheid?

Dream Theater in opbouw, zelfbouwspeakers: Scan Speak Event (TL), Hatt mkIII, Focal TL Sub en wat apparatuur om ze te laten zingen.