RIP John van der Sluis

Started by Hans47, April 24, 2017, 15:32:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Hans47

In het verleden wel eens persoonlijk contact met hem gehad, niet altijd met hem eens (hoeft ook niet) maar wel een intelligente en bescheiden man, ik vond het  een  prettig mens...

In Memoriam
(door Peter van Willenswaard)

Op 1 april is John van der Sluis op 80 jarige leeftijd in Frankrijk overleden. John's invloed op de Nederlandse audiomarkt en -ontwikkeling is groot geweest.
In 1968 startte John de verkoop van audiokits bij Van Dam elektronica in Rotterdam. De allereerste versterker werd nog met germanium transistors gemaakt en was een ramp!
Daarna kwam de Hart "solid state" versterker met 2N3055. In 1971 werd een audiobedrijf opgericht door Nico Visch en John van der Sluis.
In 1978 werd opnieuw begonnen, ditmaal samen met Peter van Willenswaard.
In die tijd werd TIM ontdekt. Er werd een nieuwe schakeling ontwikkeld zonder overall tegenkoppeling.
Het geluid kwam niet meer uit de luidsprekers en er ontstond een los stereobeeld.
Rond 1980 werd begonnen met het ontwerpen van luidsprekers. Resonantie en diffractie kregen aandacht en leidden tot een ronde PVC pijp als behuizing. De iconische vloerstaander "Pijpluidspreker" heeft jarenlang de zelfbouwwereld in Nederland gesierd. In 1982 werd een eigen tijdschrift gestart, "Audio & Techniek". Hierin werden zelfbouwontwerpen beschreven en vergelijkende testen gepubliceerd. Niet alle fabrikanten waren even gelukkig met deze testen want er werden voor het eerst serieuze metingen gepubliceerd in een Nederlands audiotijdschrift en er werd geen blad voor de mond genomen in de onderlinge vergelijkingen.
Nieuw was ook dat bij Audio&Techniek GELUISTERD werd naar de te testen apparatuur. Subjectieve reviews waren in die tijd een absoluut novum in de Nederlandse audio pers. Tegelijk bleven metingen en techniek heel belangrijk.
Fasevervorming werd ontdekt: keramische condensatoren en muting transistoren waren hun leven niet meer zeker, John knipte ze overal uit. Het bedrijf werd ondertussen een bijenkorf van jong talent en stagiaires van diverse opleidingen deden hier ervaringen op die soms hun hele verdere professionele leven bepaalden.
Aan het eind van 1999 werd de publicatie van Audio & Techniek gestaakt. John verhuisde naar Belgie en verschoof de focus naar het ontwerpen en verkopen van doe het zelf en gebouwde producten onder de merknaam "Hawk Audio". In 2003 verbrandde John andermaal alle schepen achter zich en verhuisde naar Frankrijk waar hij zijn activiteiten op een wat lager pitje voortzette.
John nam altijd initiatieven, liet zich nooit inpakken door blufverhalen van fabrikanten, was altijd te vinden voor nieuwe experimenten en onbetreden paden, deed dingen nooit om er rijk van te worden (is'ie ook nooit geworden) maar vanuit een echt idealisme, hoewel ook een lichte streling van zijn ego hem niet onwelkom was.

jossie

Omni !

treets

Oeps, helemaal gemist!

Altijd geabonneerd geweest op A&T en ook een aantal keren meegedaan aan een 'lezerstest' op locatie bij de redactie. John kon behoorlijk eigenwijs zijn maar wist zeker waarover hij het had. Veel technische kennis, maar zonder vooringenomen te zijn kon hij luisteren en (meestal) de vinger op de zere plek leggen. En zeker geen blad voor z'n mond.
Bij het ter ziele gaan van A&T heb ik altijd het gevoel gehad dat de commercie (adverteerders, marketing) het hebben gewonnen van de eerlijke en oprechte luisteraar en recensent. Ik ben na het stoppen van A&T dan ook afgehaakt van het audiowereldje.

John, bedankt.